Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пише ли в Корана, че жената трябва да носи забрадка

Featured Replies

преди 3 часа, some_spirit написа:

а Бог него кой го е измислил (създал), може да има много като него да не е само един, приказки като това че Бог бил вечен тоест и той не знаел от кога съществува са глупост

Дефинитивно е несъздаден, единствен и вечен. Ако не е такъв, значи не е Бог.

преди 34 минути, _Aumi_ написа:

Създадена или измислена?

Едно и също е.

• Отговори 130
  • Прегледи 11,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 😏 има, има и още как, въобще не са  една и две, а фанатиците не са само сред последователите, но и сред създателите. Дори самата идея, че Бог е толкова загрижен за модните тенденции си е фанатизъм от-

• От което следва, че ако убиваш плъхове, комари, хлебарки ... също трябва да ги ядеш! 🤣 Коранът е само един. Няма фалшив коран. А терористите са фанатици с промито съзнание, също като инквиз

• който текст просто напомня на изключително късопаметните какво са прочели в по- предишни текстове, а именно - че бог създал мъжа, на който обаче му било скучно, та от реброто му после създал и жената,

преди 41 минути, perin2 написа:

А това "единствен" означава, че Бог се явява изключение от всичко останало. Но пък съществуването ни се предполага, че се крепи на това изключение, вкл. и законите в него. В опитите си да изкарат Бог всемогъщ във всяко мислимо отношение, от църквата доста са се самозабравили и от това, което иначе трябва да служи за пример, създават гротеска.

преди 55 минути, perin2 написа:

Едно и също е.

Може да се измисли нещо, без да се създаде.

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Бог няма откъде да натрупа преди Сътворението

Ние сме ограничени в мисленето си и затова си мислим, че този  свят, тази планета, или този живот са първото нещо създадено от Бог. А светът може да е вечен и Бог може безброй пъти да  е създавал живот и светове.

преди 9 часа, _Aumi_ написа:

Ние сме ограничени в мисленето си и затова си мислим, че този  свят, тази планета, или този живот са първото нещо създадено от Бог. А светът може да е вечен и Бог може безброй пъти да  е създавал живот и светове.

Това не може да бъде изключено напълно, но е безсмислено да се обсъжда. Да се каже, че някой е всесилен, дава възможност за много спекулации и оправдания. Щом е всесилен, той е над логиката и съответно всякакви аргументи се обявяват за невалидни. Но изключения от съществуващите естествени закони не е наблюдавано и няма причина да се допуска. Все пак разумността предполага търсене на разумно обяснение.

На изток съществува идеята за циклично възникване и разрушаване на световете, но животът не се създава наново, а е продължение от миналото. Съществата населяващи вселените са си все същите.

преди 12 часа, perin2 написа:

знам че това е дефиницията за Бог, но кой я снесе тази дефиниция Бог ли или хората така са си го измислили за да имат на кого да се кланят като малоумни идиоти, някой от вас  да е влизал във връзка с Бог, ами няма такова нещо, някои уж имали някакви си видения и си мислят че контактуват с Бог, а то било телепатия с извънземни правещи се на Бог, замотавайки слабите мозъчета на хората че уж те са Бог

преди 18 часа, _Aumi_ написа:

Може да се измисли нещо, без да се създаде.

Измислянето (създаването на идея) също е създаване. Ти говориш за различните характери на създаване - нашият свят е създаден първо идея, после материя.

преди 6 часа, some_spirit написа:

знам че това е дефиницията за Бог, но кой я снесе тази дефиниция Бог ли или хората така са си го измислили...

Тя съществува винаги и постоянно и хората са я осъзнали.

преди 6 часа, some_spirit написа:

някой от вас  да е влизал във връзка с Бог, ами няма такова нещо, някои уж имали някакви си видения и си мислят че контактуват с Бог, а то било телепатия с извънземни правещи се на Бог, замотавайки слабите мозъчета на хората че уж те са Бог

Каквото и да твърдиш, не си много наясно с дефинициите. Ние сме в постоянна връзка с Бога, от която излизаме когато извършваме грехове. Не са задължителни видения, гласове в главата и т.н., но от време на време, много рядко и с твърде важни цели, някои хора осъществяват и такава връзка.

преди 18 минути, perin2 написа:

Ние сме в постоянна връзка с Бога

как го провери това нещо, аз пък твърдя че сте в постоянна телепатия с извънземни нашественици

преди 32 минути, some_spirit написа:

как го провери това нещо, аз пък твърдя че сте в постоянна телепатия с извънземни нашественици

Проверих го с известно време в мислене - вярно е, ако светът е обясним и смислен, а ако не е вярно, то и светът не е такъв.

Ако имам постоянна телепатична връзка с извънземни подозирам, че щях да съм нясно с нея. Ако някак си такава се случва без аз да съм наясно, то няма как да знам със сигурност. Поради оскъдна по-надеждна информация засега приемам, че такава няма, а ти вярвай в каквото щеш. 😉

на 12.12.2022 г. в 16:59, perin2 написа:

Ние сме в постоянна връзка с Бога, от която излизаме когато извършваме грехове.

и нещо по- конкретно, някакъв пример да демонстрираш -  че очевидно почти всички хора 24/7 вършим грехове, а ти си от удивително редките изключения въобще в историята, които осъществяват връзка с бога.

преди 15 часа, insec написа:

и нещо по- конкретно, някакъв пример да демонстрираш -  че очевидно почти всички хора 24/7 вършим грехове, а ти си от удивително редките изключения въобще в историята, които осъществяват връзка с бога.

Под "ние" имам предвид всички хора, без изключение. Не знам откъде успя да родиш умозаключението за "удивително редките изключения" и не знам защо са ти необходими примери, след като със сигурност знаеш поне няколко - общо се наричат Десет Божи заповеди. Спазването им свързва, а неспазването им разделя.

преди 44 минути, perin2 написа:

Не знам откъде успя да родиш умозаключението за "удивително редките изключения"

не е ли очевидно - ако всички имахме някаква постоянна връзка с бога, макар и прекъсвана от време на време, то щяхме да знаем за въпросния бог именно благодарение на тази връзка, а не посредством книги, институции и твърдения на други хора.

преди 1 час, insec написа:

не е ли очевидно - ако всички имахме някаква постоянна връзка с бога, макар и прекъсвана от време на време, то щяхме да знаем за въпросния бог именно благодарение на тази връзка, а не посредством книги, институции и твърдения на други хора.

За моите очи не е очевидно.

Благодарение на връзката са написани книгите, създадени институциите и изказани твърденията. Ако не си доволен от тези резултати, не знам защо очакваш връзката да води точно до някакви въобразени от теб различни резултати. Всъщност според теб какво по-точно би трябвало да представляват те?

преди 16 минути, perin2 написа:

Благодарение на връзката са написани книгите, създадени институциите и изказани твърденията.

т.е. ти под "ние сме в постоянна връзка с бога", визираш, че разполагаме с библията и църквата?

преди 3 минути, insec написа:

т.е. ти под "ние сме в постоянна връзка с бога", визираш, че разполагаме с библията и църквата?

Не, имам предвид, че сме Негови творения.

току-що, perin2 написа:

Не, имам предвид, че сме Негови творения.

ок - само, че some_spirit питаше, дали някой лично е имал връзка с бога т.е. комуникация, взаимодействие, така както общуваме помежду си. Питаше за конкретика и личен опит, а не за чисто теоретичните постановки.

преди 4 минути, insec написа:

ок - само, че some_spirit питаше, дали някой лично е имал връзка с бога т.е. комуникация, взаимодействие, така както общуваме помежду си. Питаше за конкретика и личен опит, а не за чисто теоретичните постановки.

След като прочета само за "връзка", аз съответно пиша за каквато и да е връзка. Посочената от теб вече е по-различна и за нея също написах няколко думи. Повече можеш да прочетеш в Библията, на която ако щеш вярвай. Аз говоря на Бога, но не бих си позволил да твърдя, че Бог ми е говорил. Бих могъл да най-много спекулирам, че ми е показвал определени неща, но съм боязлив в това отношение. Със сигурност не би било уместно да се очаква такава връзка да е съвсем "както общуваме помежду си" и също така е особено съществен и деликатен момент дали някой си въобразява, че Бог му говори и дали наистина е така.

преди 7 часа, perin2 написа:

и също така е особено съществен и деликатен момент дали някой си въобразява, че Бог му говори и дали наистина е така.

А дали описаното в писанията, не е просто израз на въображението на някой, който твърди, че Бог наистина му е говорил.

Бог може да ни "говори" безмълвно по много начини.

Ошо го е казал много красиво:

"Има моменти, когато Бог идва и чука на вашата врата. Това е любовта – Бог, който чука на вашата врата. Чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев… Бог може да почука по милиони начини."

преди 3 часа, _Aumi_ написа:

А дали описаното в писанията, не е просто израз на въображението на някой, който твърди, че Бог наистина му е говорил.

Според теб Аврам, Мойсей и другите въобразявали ли са си, че Бог им говори?!

Не.

Бог може да ни "говори" безмълвно по много начини.

Ошо го е казал много красиво:

"Има моменти, когато Бог идва и чука на вашата врата. Това е любовта – Бог, който чука на вашата врата. Чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев… Бог може да почука по милиони начини."

Според мен е удачно да поставиш същия въпрос относно този Ошо. Откъде той е наясно какви са Божите методи и защо да имам доверие на изказванията му. Не са ли те просто плод на въображението му? Да не би да е говорил с Бога? Може би е специален пратеник?

преди 3 часа, perin2 написа:

Може би е специален пратеник?

А каква е причината да приемем вашите пратеници и пророци като наистина възвестяващи словата на Бога, а него да не го приемем като пратеник или пророк проповядващ божествени истини?!

преди 36 минути, _Aumi_ написа:

А каква е причината да приемем вашите пратеници и пророци като наистина възвестяващи словата на Бога, а него да не го приемем като пратеник или пророк проповядващ божествени истини?!

Няма как да отговоря, защото за него не знам нищо.

• 3 седмици по-късно...
Във връзка с темата едно интересно интервю с д-р Галина Евстатиева, написала книгата

"Ислямът и забулването на жените"

....................

"Булото в мюсюлманската религия носи една много мощна полисемия и това беше целта на тази книга, да се покаже, че булото не е само елемент от облеклото на мюсюлманската жена, но то носи много други кодове в публичното пространство".
"Изследвайки арабо-мюсюлманските общества в продължение на едно столетие, се опитвам да покажа, че забулването на жените е един много видим маркер за протичащите в тези общества социално-политически промени, понякога и много драматични.

Въпреки че религиозната доктрина предписва забулването на тези жени, в крайна сметка през последното столетие са правени много опити за един вид полемичен подход към тези постановки, което позволява на жените в тези арабо-мюсюлмански общества да преминават през процеси на разбулване или отново на забулване, но това е свързано, разбира се, и с протичането на политически процеси води дори до това, че ислямското було започва да се инструментализира дори за политически цели. Един много видим маркер за протичащи процеси".
Целта е с булото да се наложи определена религиозна норма за публичен морал. Жената не бива да съблазнява мъжа. Фитната - това е термин в исляма - е съблазън. Опасността от фитна се цели да бъде предотвратена посредством забулването на жената".
https://bntnews.bg/bg/a/islyamt-i-zabulvaneto-na-zhenite-v-arabskiya-svyat
  • 2 месеца по-късно...

Християнството и преди християнството другите религии хората си ги променят за собствени цели/нужди така е променят каквото е било писано в свещените им книги! 

Ислямът като последната изпратена религия и свещеният Коран-и Керим са усъвършенствани! Както изкарват лаптоп, телефон, или версия на операционната система или дадена кола: по-новите модели стават все по-добри и качествени в работата си спрямо предишните модели! Така си е със религиите и свещените им книги,вярната и единственият правилен път е Ислям. Без да са сменили писаните във нея откакто е изпратена първата книга, така и до ден днешен и до края на света ще е така. Хората просто не четат и затова не знаят, днешно време технологията толкова е напреднала че дори от това устройство което четете може да прегледате какво пише. 

преди 1 час, mikelanjelo написа:

Ислямът като последната изпратена религия и свещеният Коран-и Керим са усъвършенствани! Както изкарват лаптоп, телефон, или версия на операционната система или дадена кола: по-новите модели стават все по-добри и качествени в работата си спрямо предишните модели! Така си е със религиите и свещените им книги,вярната и единственият правилен път е Ислям. Без да са сменили писаните във нея откакто е изпратена първата книга, така и до ден днешен и до края на света ще е така. Хората просто не четат и затова не знаят, днешно време технологията толкова е напреднала че дори от това устройство което четете може да прегледате какво пише. 

И какво толкова пише, което не го пише в другите книги? В какво се изразява напредналостта на Исляма?

Ahzab33/59

О, Пророk, кажи на съпругите си и на дъщерите си, и на жените на вярващите, да спускат върху себе си покривалото [когато излизат]. Това е най-подходящото, за да бъдат разпознати и да не ги огорчават. Аллах е опрощаващ, милосърден.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.