Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Linux Mint, ако инсталатора не засича заделеното място?

LittleGoldenPiggyBanks101

Препоръчан отговор

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Не. Използвам буутващата флашка да инсталирам Линукс в заделено място от солидния диск. Само че това място не се вижда в инсталатора...

Не е нужно.

Не може ли да заделиш място, когато стартираш ментата на живо? Защо го правиш под Уиндоус?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 194
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Не е нужно.

Щом казваш добре но да знаеш все пак някой биоси не виждаш флашки с големи капацитети като например твойта която е 64гб

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Не може ли да заделиш място, когато стартираш ментата на живо? Защо го правиш под Уиндоус?

Ако видиш снимките, които съм качил тук, ще разбереш, че инсталатора не показва никакво място от солидния диск, а само мястото на флашката показва. Само флашката се показва като място, на което може да се инсталира Линукс.

Показал съм и прозореца, който инсталатора трябва да ми покаже, но не ми показва.

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Щом казваш добре но да знаеш все пак някой биоси не виждаш флашки с големи капацитети като например твойта която е 64гб

Моята система е 64битова, не 32битова - може да засича и чете големи капацитети.

И пак казвам: флашката от 64гб и тази от 256гб съм ги използвал и преди за буутване на инсталационни медии при същия лаптоп - тогава нямаше никакви проблеми. Проблеми с Мента 20 нямаше, но сега с Мента 21 има проблеми...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, FatMan9 написа:

Ако видиш снимките, които съм качил тук, ще разбереш, че инсталатора не показва никакво място от солидния диск, а само мястото на флашката показва. Само флашката се показва като място, на което може да се инсталира Линукс.

Показал съм и прозореца, който инсталатора трябва да ми покаже, но не ми показва.

Моята система е 64битова, не 32битова - може да засича и чете големи капацитети.

И пак казвам: флашката от 64гб и тази от 256гб съм ги използвал и преди за буутване на инсталационни медии при същия лаптоп - тогава нямаше никакви проблеми. Проблеми с Мента 20 нямаше, но сега с Мента 21 има проблеми...

Тук нестава на въпрос да ли ще качваш 32 или 64 битова система. А за размера на флашката ти го написах да си знаеш че някой биоси са капризни като например на по стари машини и не виждат флашки с големи капацитети!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, FatMan9 написа:

На снимките виждам някакъв преносител на данни Самсунг 320 с размер гибибайта. После пишиш за някакъв друга медия с 250 гибибайта. Където има и видео. Сега пишеш за флашка с размер 64 гибибайта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@petie1 ,като е пусна Secure Boot, пак дава същите грешки и не засича заделеното място. И инсталатора пак показва само флашката като налично място, докато диска и заделеното място не се виждат. Отново само флашката се дава като място за инсталиране.

преди 6 минути, vlado1985 написа:

Тук нестава на въпрос да ли ще качваш 32 или 64 битова система. А за размера на флашката ти го написах да си знаеш че някой биоси са капризни като например на по стари машини и не виждат флашки с големи капацитети!

Аз нямам BIOS, a UEFI. И не е стар - от 2020г е.

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

На снимките виждам Самсунг 320 гибибайта. После пишиш за някакъв друга медия с 250 гибибайта. Където има и видео. Сега пишиш за флашка с размер 64 гибибайта.

Никъде не пише нищо за Самсунг. Да не си се объркал нещо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@petie1 

Никъде не пише нищо за Самсунг. Да не си се объркал нещо?

Страница 1.

image.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, FatMan9 написа:

@petie1 ,като е пусна Secure Boot, пак дава същите грешки и не засича заделеното място. И инсталатора пак показва само флашката като налично място, докато диска и заделеното място не се виждат. Отново само флашката се дава като място за инсталиране.

Аз нямам BIOS, a UEFI. И не е стар - от 2020г е.

Ама пак пишеш без да мислиш. Имаш си биос който си има UEFI а някои си имат и EFI

https://www.kaldata.com/it-новини/какво-е-uefi-и-с-какво-се-различава-от-bios-250579.html

http://www.differencebetween.net/technology/differences-between-efi-and-bios/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Страница 1.

image.png

Това е снимка, която свалих от интернет и я използвах ориентировъчно. Ако искаш да видиш снимките от моя конкретен случай, виж тези снимки, които са правени с телефона (то си личи кои са).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, FatMan9 написа:

Това е снимка, която свалих от интернет и я използвах ориентировъчно. Ако искаш да видиш снимките от моя конкретен случай, виж тези снимки, които са правени с телефона (то си личи кои са).

В живия образ на Минт като го заредиш има програмата GParted. Стартирай нея и виж дали тя ще ти покаже повече дискове.

И стартирай Минт с втората опция compatible mode.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, FatMan9 написа:

На снимките също не се вижда къде искаш да инсталираш ментата. На снимките също не се вижда и дялът на Уиндоус. Когато стартираш ментата. На видеото пише носител на данни с размер 250 ГиБ. На снимките има някакви разхвърляни дялове с друг размер и друг носител. Изведнъж изчезва този носител с размер 250 ГиБ. На видеото инсталираш ментата на носител с размер 250 ГиБ. На снимките показваш други носител с размер 65 ГиБ. Които даже изчезват и дяловете на Уиндоус. Освен този на Ментата.

Това или се гавриш, се подиграваш, или имаш духове при теб и ти превключват носителите на данни?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, vpvelev написа:

В живия образ на Минт като го заредиш има програмата GParted. Стартирай нея и виж дали тя ще ти покаже повече дискове.

И стартирай Минт с втората опция compatible mode.

Не му засича диска това е проблема нали е показал снимки от fdisk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, petie1 написа:

Не му засича диска това е проблема нали е показал снимки от fdisk

Кой диск не му засича механичния или флашката щото аз оствам с убеждението от това което написал fatman че иска да качи ОС на флашка а з биос му казах нещо но той не вдява.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, FatMan9 написа:

Значи наистина бъркаме опциите нещо или си голям карък и си изпраскал н якоя грешка дет е 1 на милион що няма репотнати такива бъгове досега

току-що, vlado1985 написа:

Кой диск не му засича механичния или флашката щото аз оствам с убеждението от това което написал fatman че иска да качи ОС на флашка а з биос му казах нещо но той не вдява.

Къвто диск има там солиден или мек или къвто е там

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, petie1 написа:

Значи наистина бъркаме опциите нещо или си голям карък и си изпраскал н якоя грешка дет е 1 на милион що няма репотнати такива бъгове досега

Къвто диск има там солиден или мек или къвто е там

Добре механичен или SSD няма проблем да се покажат в биос но флашка с размер64гб и повече биос ще я види ама на кукуво лято!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре механичен или SSD няма проблем да се покажат в биос но флашка с размер64гб и повече биос ще я види ама на кукуво лято!

Флашката я вижда, не вижда диска това не можем да разгадаем що не става

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, petie1 написа:

Флашката я вижда, не вижда диска това не можем да разгадаем що не става

Аз поне не видях да е написал някъде дали става въпрос за механичен диск или SSD. И какъв модел и размер е а има и вероятност диска да е решил да си заминава. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, vlado1985 написа:

Аз поне не видях да е написал някъде дали става въпрос за механичен диск или SSD. И какъв модел и размер е а има и вероятност диска да е решил да си заминава. 

SSD е ами явно е добре щом му зарежда джам 10...

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Не му засича диска бре ей това е проблема

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, petie1 написа:

Не му засича диска бре ей това е проблема

Който е закачен със SATA кабел ли? sda? Защото в папка device аз видях от снимките само sdX...

IMG_20221102_090655.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Който е закачен със SATA кабел ли? sda? Защото в папка device аз видях от снимките само sdX...

IMG_20221102_090655.jpg

sda е флашката търси се sdb което трябва да е диска

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, petie1 написа:

Е то SSD може да си е добре но всички знам отлично че като реши да си заминава ни дума продумва ни нищо мре си и твае. А при него можеби проблема идва щото създава дяла в win а не пробва да си създаде дяла от инсталатора на минчо!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абе да не е от портовете нещо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, petie1 написа:

sda е флашката търси се sdb което трябва да е диска

250 ГиБ също е флашка. 64 ГиБ също е флашка. Няма ли някакъв диск със SATA кабел.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се за едно потенциално решение на проблема. Сега ще пробвам да приложа решението - ако проблема се оправи, ще обясня как се е оправил, в случай, че някой иска да знае.

Ако не се оправи, просто спирам да се мъча и това е. Просто ще се откажа.

току-що, АСПЕКТ написа:

250 ГиБ също е флашка.

Във видеото използвам 256гб флашка, но в момента използвам тази от 64гб.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е то SSD може да си е добре но всички знам отлично че като реши да си заминава ни дума продумва ни нищо мре си и твае. А при него можеби проблема идва щото създава дяла в win а не пробва да си създаде дяла от инсталатора на минчо!

Е как да ги създаде кат Ментата не му засича диска?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...