Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Linux Mint, ако инсталатора не засича заделеното място?

PigMan9GolqmotoPrase

Препоръчан отговор

преди 16 минути, FatMan9 написа:

Ето снимка:

IMG_20221102_090655.jpg.582dfabe4956ef872a5f9ae893f0d49a.jpg

Това е от другата флашка, не тази с 256гб.

Шначею и от тази флашка, от която преди нямаше проблеми, отново дава същите грешки, които съм описал и показал в темата, която пуснах в официалния форум на Линукс Мента.

Това ли имаш предвид:

https://i.postimg.cc/0QGRtHBR/IMG-20221102-091138.jpg

И ако да, трябва ли да слагам и отметка?

И къде тук се вижда, че има диск с размер 250 гибибайта? 250 GiB?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 194
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 7 минути, Orgasmatron написа:

Много смело си показваш,номера на диска.

Че какво може да стане... През годините колко такива номера съм показвал в интернет... Вкъщи съм затрупан с боклуци и дискове - едни заминават, други идват...

преди 7 минути, petie1 написа:

Не ти засича диска, нямаш sdb....

Значи сега почваш да въртиш опциите в БИОС докат ги нацепиш както казах в един от първите си постове

Не виждам да му засича диска

Това го знам.

Добре, ето снимки на опциите в UEFI: https://imgur.io/a/uxEgCry

Кои опции трябва да се променят?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Profruit написа:

защото ползва balenaEtcher. Това е инсталатор за ARM процесори, предимно за сд-карти. Разните малини, капини, банани. Отделно има EFI дял. Хайде руфус с уефи опция и лека нощ деца.

Баси ако си прав.......

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Че какво може да стане... През годините колко такива номера съм показвал в интернет... Вкъщи съм затрупан с боклуци и дискове - едни заминават, други идват...

Аха децата порастват и си търсиш други дечица да си сложиш на хард диска.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

И къде тук се вижда, че има диск с размер 256 гибибайта?

Не става въпрос за диск, а за флашка.

Първоначално използвах флашка с 256гб. Предполагаше се, че проблема идваше от самата флашка. После използвах същата флашка, от която безпроблемно преди инсталирах същия Линукс. Оказа се, че и от тази флашка имам същия проблем. Затова подчертах, ме съм я използвал - да се знаею ме проблема не е от флашката.

току-що, petie1 написа:

Баси ако си прав.......

И преди съм използвал тази програма и нямаше проблеми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, FatMan9 написа:

Не става въпрос за диск, а за флашка.

Първоначално използвах флашка с 256гб. Предполагаше се, че проблема идваше от самата флашка. После използвах същата флашка, от която безпроблемно преди инсталирах същия Линукс. Оказа се, че и от тази флашка имам същия проблем. Затова подчертах, ме съм я използвал - да се знаею ме проблема не е от флашката.

Може ли логически подредена мисловна дейност? Защото така се лутам от минало време в бъдеще време. После пак се връщам в сегашно време. И не знам, кое е първоначалното ти действие.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Аха децата порастват и си търсиш други дечица да си сложиш на хард диска.

Бързо се износват дисковете... какво да се прави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, FatMan9 написа:

Това го знам.

Добре, ето снимки на опциите в UEFI: https://imgur.io/a/uxEgCry

Кои опции трябва да се променят?

Я виж какво ти казва @Profruitза Руфуса и уефи

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, FatMan9 написа:

Когато те барнат па ip/mac address,има варианти за измъкване.Но,когато ти "свържат" и диска-Банишора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, FatMan9 написа:

И преди съм използвал тази програма и нямаше проблеми.

Ама сега има

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бързо се износват дисковете... какво да се прави.

Да. Има няма 5 до 10 години. Тъкмо детето да порасне и хоп го метнеш. Дискът да метнеш.

Failure+Rates+Info+Graphics+According+to

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам Уефи :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Profruit написа:

защото ползва balenaEtcher. Това е инсталатор за ARM процесори, предимно за сд-карти. Разните малини, капини, банани. Отделно има EFI дял. Хайде руфус с уефи опция и лека нощ деца.

Използвах същата програма и преди при абсолютно същите обстоятелства, но тогава нямах проблеми.

Добре, ще пробвам метода, който ми предлагаш.

Ако е с Master Boot Record, имам само следната опция налична:

IMG_20221102_093738.thumb.jpg.69c277bc08191866615d29bd36791199.jpg

Но ако избера GPT, опцията е "UEFI (non CSM)". Ще използвам тази опция и ще пиша дали е станало.

преди 9 минути, АСПЕКТ написа:

Да. Има няма 5 до 10 години. Тъкмо детето да порасне и хоп го метнеш. Дискът да метнеш.

Failure+Rates+Info+Graphics+According+to

Ако записваш и триеш много, бързо се изчерпват циклите на триене и записване.

Това за 5-10 години се отнася за средностатистическа употреба, каквато при мен няма.

преди 11 минути, petie1 написа:

Ама сега има

Основното ми желание е да разбера какво причинява тези проблеми. Искам да знам дали проблема е от моя лаптоп и дали нещо се разваля, или проблемите идват от самата ОС.

преди 12 минути, Orgasmatron написа:

Когато те барнат па ip/mac address,има варианти за измъкване.Но,когато ти "свържат" и диска-Банишора.

Имаш предвид "баннат"? Не разбрах какво каза.

Не, не правя кибер престъпления, ако това се опитваш да кажеш.

В момента имам 6 диска. Единия като е "Банишора", просто го сменям и така...

MAC адреса също може да се сменя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, FatMan9 написа:

Бан не се слага по MAC адрес и дори и хард да смениш оправия ъъъъъъ слага се по IP. И само администратора може да ти махне бана ако е на кеф макар че може и сам да си го махнеш но ти трябва чете и то много :linedance:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Profruit ,направих това, което каза, но нищо не стана. Отново показва същите грешки, зарежда до логото на Линукс, сред което дава черен екран и нищо повече...

току-що, vlado1985 написа:

Бан не се слага по MAC адрес и дори и хард да смениш оправия ъъъъъъ слага се по IP. И само администратора може да ти махне бана ако е на кеф макар че може и сам да си го махнеш но ти трябва чете и то много :linedance:

БАН от ИП се маха като се рестартира рутера.

Ако ти е динамичен ИП адреса, лесна работа. Ако е статитеч, пак е лесно.

Разбира се, аз нямам намерения да си махам баня, ако Калин ми сложи такъв. Ако Калин не ме иска тук, аз бих уважил неговото решение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Profruit ,направих това, което каза, но нищо не стана. Отново показва същите грешки, зарежда до логото на Линукс, сред което дава черен екран и нищо повече...

БАН от ИП се маха като се рестартира рутера.

Ако ти е динамичен ИП адреса, лесна работа. Ако е статитеч, пак е лесно.

Разбира се, аз нямам намерения да си махам баня, ако Калин ми сложи такъв. Ако Калин не ме иска тук, аз бих уважил неговото решение.

Рестартирането на рутера с нищо няма да помогне за премахването на бан сменява се IP на рутера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, FatMan9 написа:

...

В началото на лятото Зеленский се издървил на Байден, че му трябва повече помощ, отколкото получавал. Байден спокойно и учтиво му отговорил: "Можехте да бъдете поне капка благодарен за помощта оказана ви до тук!" и преключил разговора по телефона. Зеленский схванал намека и изменил кардинално отношението.

Казах ти навремето "блага дума тежки врати отваря". Подобен проблем нямам, а той се оказва твой. Опитай - безплатно е за теб!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, FatMan9 написа:

проблема е от моя лаптоп и

Със сигурност е лаптопа ти но това не значи че  се скапва, я включи за пробата Secure boot да видидиш какво ще стане...

Бон шанс

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Orgasmatron написа:

Имам предвид ЦСЗ

Да, там има много висшисти.

IMG_20221102_101516.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, FatMan9 написа:

Използвах същата програма и преди при абсолютно същите обстоятелства, но тогава нямах проблеми.

Добре, ще пробвам метода, който ми предлагаш.

Ако е с Master Boot Record, имам само следната опция налична:

IMG_20221102_093738.thumb.jpg.69c277bc08191866615d29bd36791199.jpg

Но ако избера GPT, опцията е "UEFI (non CSM)". Ще използвам тази опция и ще пиша дали е станало.

Ако записваш и триеш много, бързо се изчерпват циклите на триене и записване.

Това за 5-10 години се отнася за средностатистическа употреба, каквато при мен няма.

Основното ми желание е да разбера какво причинява тези проблеми. Искам да знам дали проблема е от моя лаптоп и дали нещо се разваля, или проблемите идват от самата ОС.

Сега пък посочваш носител за съхранение на данни с размер 64 гибибайта. Изобщо знаеш ли какво правиш? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Сега пък посочваш носител за съхранение на данни с размер 64 гибибайта. Изобщо знаеш ли какво правиш? 

В момента използвам друга флашка, тази от 64 гигабайта.

преди 11 минути, petie1 написа:

Със сигурност е лаптопа ти но това не значи че  се скапва, я включи за пробата Secure boot да видидиш какво ще стане...

Бон шанс

Добре, сега ще пробвам.

преди 21 минути, Profruit написа:

В началото на лятото Зеленский се издървил на Байден, че му трябва повече помощ, отколкото получавал. Байден спокойно и учтиво му отговорил: "Можехте да бъдете поне капка благодарен за помощта оказана ви до тук!" и преключил разговора по телефона. Зеленский схванал намека и изменил кардинално отношението.

Казах ти навремето "блага дума тежки врати отваря". Подобен проблем нямам, а той се оказва твой. Опитай - безплатно е за теб!

Аз съм благодарен на опитите ви за помощ. Не си мисли, че не съм благодарен и не го оценявам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре, сега ще пробвам.

И къде ще настаниш ментата? На 250 гибибайта ли? И защо е MBR?Аз бих ползвал GPT.

gpt-disk-structure.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Най добре си намери флашка 4гб или поне 8гб!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, АСПЕКТ написа:

И къде ще настаниш ментата? На 250 гибибайта ли?

Не. Използвам буутващата флашка да инсталирам Линукс в заделено място от солидния диск. Само че това място не се вижда в инсталатора...

току-що, vlado1985 написа:

Най добре си намери флашка 4гб или поне 8гб!

Не е нужно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...