Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Linux Mint, ако инсталатора не засича заделеното място?

PigMan9GolqmotoPrase

Препоръчан отговор

преди 35 минути, FatMan9 написа:

Да, така е. Проблема го има като опитам да инсталирам Линукс от буутваща флашка нлкъм лаптопа. Но ако опитам да инсталирам Линукс на виртуална машина, тогава проблеми няма.

Аз искам да реша проблема, че да инсталирам операционната система на лаптопа, не на виртуална машина. След малко ще пробвам ражим съвместимост, и ще пиша дали е станало.

И как точно искаш да видиш нещо което го няма? Форматирай го този дял fat32 и ще го видиш, така и не разбрах със каква ОС си за да ти кажа как и с какво да го форматираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 30.10.2022 г. в 3:28, FatMan9 написа:

Някои от вас казват, че формата трябва да е ext4 - да, знам това. Прблема е, че няма как да форматирам заделеното място през инсталатора на Linux, тъй като това място не се показва от самия инсталатор.

Погледнете тук:

image.png

image.png

Както се вижда, никъде не са показани тези 57 гигабайта, които да ги маркирам и форматирам във формата, необходим на Linux Mint.

Това /dev/sda3   ext4 е флашката, не някой дял на солидния диск.

Инсталирал съм тази опция и преди - тогава получих опция, от която можех да форматирам диска във формата за Linux, и да инсталирам Linux. Но в момента не получавам тази опция.

Ето тук има снимки на всички стъпки, предоставени от инсталатора:https://imgur.com/a/tCelYJA

Както може да видите, липсва следната опция:

image.png

Някой знае ли как да оправя този проблем?

Виждате ли, че наистина я няма опцията, през която мога да форматирам заделеното място:

screenshot-54.jpg

Един път е диск 0, друг път диск 1. На уиндоус са други партиции, на линукс гну са съвсем други. 

Нещо б.ъзикаш ли се? 

И от видеото не се вижда нищо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Един път е диск 0, друг път диск 1. На уиндоус са други партиции, на линукс гну са съвсем други. 

Нещо б.ъзикаш ли се? 

И от видеото не се вижда нищо.

За какво говориш? Нали има заделено място, което не е форматирано. Нали инсталатора на Линукс трябва да ми покаже това място, и аз да избера опцията за форматиране и инсталиране.

преди 7 минути, ДзВяРа! написа:

И как точно искаш да видиш нещо което го няма? Форматирай го този дял fat32 и ще го видиш, така и не разбрах със каква ОС си за да ти кажа как и с какво да го форматираш.

С Уиндоус 10 съм и имам заделено място, на което искам да инсталирам Линукс.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, FatMan9 написа:

Това заделено място го форматирай fat32 и го направи като дял.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, ДзВяРа! написа:

По-скоро ще затрие всичко от хард диска но да не съм лош пророк! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, ДзВяРа! написа:

Ако това разделение бъде направено fat32, ще бъде ли разпознато от инсталатора на Линукс? Ако да, как да го направя, без да използвам допълнителен софтуер? Може ли да се направи чрез Disk Management или с някаква команда в CMD?

преди 5 минути, Емил Костов написа:

По-скоро ще затрие всичко от хард диска но да не съм лош пророк! 

Спокойно. Целта е форматиране на един определен дял, не на целия диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, FatMan9 написа:

Ако това разделение бъде направено fat32, ще бъде ли разпознато от инсталатора на Линукс? Ако да, как да го направя, без да използвам допълнителен софтуер? Може ли да се направи чрез Disk Management или с някаква команда в CMD?

Ако проблема е какъв ще е формата, направи го какъвто си поискаш "можеш" ntfs или там какъвто знаеш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, FatMan9 написа:

Еееее, браво на тебе, бе, детектив! Как ме намери, а? :D

Обаче, има и един друг IT форум, който е много известен и е международен. Там пуснах обновена версия на същата тема. Можеш ли да намериш темата?

Ако ми стане интересно ще те намеря а и сто пъти ти казах дай снимка от GParted от живата среда да видим вижда ли се изобщо диска?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, petie1 написа:

Ако ми стане интересно ще те намеря а и сто пъти ти казах дай снимка от GParted от живата среда да видим вижда ли се изобщо диска?

Диска му няма как да не се вижда щом на него има инсталиран Уин 10. Това място което е заделил ако го превърне в дял, не би трябвало да има проблем при инсталацията. Или той нещо не обеснява правилно и ние започваме да се дразним. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, ДзВяРа! написа:

Ако проблема е какъв ще е формата, направи го какъвто си поискаш "можеш" ntfs или там какъвто знаеш.

Абе живата среда има GParted не знам ко толкова се пъне да даде един шот да видим кое как?

През bash става за секунди... 

sudo mkfs.fat32 /dev/sdbX	

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, petie1 написа:

През bash става за секунди... 

sudo mkfs.fat32 /dev/sdbX	

Ама защо да форматира дяла в fat32 като на него иска да инсталира Минт?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Диска му няма как да не се вижда щом на него има инсталиран Уин 10. Това място което е заделил ако го превърне в дял, не би трябвало да има проблем при инсталацията. Или той нещо не обеснява правилно и ние започваме да се дразним. :D

Е, нали е гений затва не може го разберем.... Иначе при инсталацията ще му пише free space без ФС или може би балената е прецакала нещата не знам ама в моите ръце тва чудо вече щеше да е запалило

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, FatMan9 написа:

За какво говориш? Нали има заделено място, което не е форматирано. Нали инсталатора на Линукс трябва да ми покаже това място, и аз да избера опцията за форматиране и инсталиране.

Къде е това заделено място. Дай снимка от терминала. Стартирай терминал от живата дистрибуция и изпълни командата fdisk

Ето тази команда sudo fdisk -l

Тогава снимай и да се вижда. Какво пише.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, vpvelev написа:

Ама защо да форматира дяла в fat32 като на него иска да инсталира Минт?

Ами питат ме как става формат в fat32 :)

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Къде е това заделено място. Дай снимка от терминала. Стартирай терминал от живата дистрибуция и изпълни командата fdisk

Ето тази команда fdisk -l

sudo fdisk -l

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Забелязахте ли като се събрахме в темата му как тихичко се измъкна? Изчезна! Май така му оттърва мазно, мазно!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 43 минути, FatMan9 написа:

Нали има заделено място, което не е форматирано.

Това, че ти си заделил не означава, че то не е форматирано. Няма как да знаем какво правиш при положение, че си невеж по отношение на компютрите. 

И в тоя случай не може да ремонтираме нещо, което ти си направил и следва да постъпваш по начин който си придобил знания за компютъра, а ти нямаш. Т.е. трябва преди това да ти инсталираме прозореца и т.н. ... Задели ... как??? 

Тук помагаме, а не сме врачки и да знаем какви глупости си правил, т.е. първо да докладваш какви глупости си правил и тогава ще ти дадем съвет, но ти си некомпетентен и си като моята жена де иска, ама не знае ... :) ... т.е. ще се наложи друг извън тук физически да ти го направи, защото явно не умееш ... 

п.п. Някои неща виртуално не става при положение,  че другия е невеж!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, ДзВяРа! написа:

Забелязахте ли като се събрахме в темата му как тихичко се измъкна? Изчезна! Май така му оттърва мазно, мазно!

Уйде да оправя политиката че с Ментата каталяса а сега гледам нароил  теми за Елбрус

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 31.10.2022 г. в 17:42, ДзВяРа! написа:

Мястото е заделено, но не е превърнато в дял, който да се вижда в My Computer, както C:\ и D:\ се виждат. Трябва да го направя дял с буквата ли?

на 31.10.2022 г. в 17:58, ДзВяРа! написа:

Коя тема?

на 31.10.2022 г. в 17:53, АСПЕКТ написа:

Ето тази команда sudo fdisk -l

Мястото се вижда, че е заделено. Виж снимката в първия пост в тази тема.

Добре, по-късно ще въведа командата и ще покажа снимка.

на 31.10.2022 г. в 18:09, dioib написа:

Това, че ти си заделил не означава, че то не е форматирано. Няма как да знаем какво правиш при положение, че си невеж по отношение на компютрите. 

И в тоя случай не може да ремонтираме нещо, което ти си направил и следва да постъпваш по начин който си придобил знания за компютъра, а ти нямаш. Т.е. трябва преди това да ти инсталираме прозореца и т.н. ... Задели ... как??? 

Тук помагаме, а не сме врачки и да знаем какви глупости си правил, т.е. първо да докладваш какви глупости си правил и тогава ще ти дадем съвет, но ти си некомпетентен и си като моята жена де иска, ама не знае ... :) ... т.е. ще се наложи друг извън тук физически да ти го направи, защото явно не умееш ... 

п.п. Някои неща виртуално не става при положение,  че другия е невеж!!!

Върни си думите назад! Аз съм супер умен човек, а не невеж.

Колко пъти трябва да обяснявам какво съм направил. Много добре знам как се инсталира Линукс - правил съм го много пъти преди.

Проблема ТОЗИ ПЪТ е, че имам някаква грешка, която се появява след като избера буутващата флашка от Boot Menu и след това Линукс зарежда успешно само веднъж, а след това винаги дава черен екран. Ти не видя ли видеото и линка към официалния форум на Линукс Мента?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някои от вас питаха какво точно съм направил с въпросното пространство, което съм заделил. Сега ще обясня отново.

Използвах вградената в Windows програма - Disk Management. С тази програма заделих следното място:

screenshot-82.jpg

Виждате ли мястото под черната лента? Това е мястото, за което ви говоря.

Заделеното място не е форматирано в никакви формати, и не се вижда тук, където са форматираните и наименувани разделения:

screenshot-83.jpg

Това, което трябва да се случи e, че инсталатора на Линукс трябва да покаже ето този прозорец:

image.png

След като това се случи, аз трябва да избера показаната опция, която ще ме отведе до меню, в което са показани разделенията на диска. От това меню, аз ще трябва да избера заделеното пространство, което ще бъде форматирано в ext4 от инсталатора на Линукс.

Проблема е, както вече обясних, че инсталатора не показва този прозорец.

Погледнете следното изображение:

eZGN7fi.jpg

Това, което е във формат ext4 не е диск, а буутващата флашка. Останалото са някакви места от някакви мегабайти... С други думи, инсталатора не може да засече заделеното място и да го покаже, а аз да го избера, форматирам, и след това да инсталирам Линукс.

Показва само флашката като място за инсталиране, а аз не искам да инсталирам ОС-а на флашка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хм, а диска вижда ли се в живата среда както ти предложи @АСПЕКТ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, FatMan9 написа:

Някои от вас питаха какво точно съм направил с въпросното пространство, което съм заделил. Сега ще обясня отново.

Използвах вградената в Windows програма - Disk Management. С тази програма заделих следното място:

screenshot-82.jpg

Виждате ли мястото под черната лента? Това е мястото, за което ви говоря.

Заделеното място не е форматирано в никакви формати, и не се вижда тук, където са форматираните и наименувани разделения:

screenshot-83.jpg

Това, което трябва да се случи e, че инсталатора на Линукс трябва да покаже ето този прозорец:

image.png

След като това се случи, аз трябва да избера показаната опция, която ще ме отведе до меню, в което са показани разделенията на диска. От това меню, аз ще трябва да избера заделеното пространство, което ще бъде форматирано в ext4 от инсталатора на Линукс.

Проблема е, както вече обясних, че инсталатора не показва този прозорец.

Погледнете следното изображение:

eZGN7fi.jpg

Това, което е във формат ext4 не е диск, а буутващата флашка. Останалото са някакви места от някакви мегабайти... С други думи, инсталатора не може да засече заделеното място и да го покаже, а аз да го избера, форматирам, и след това да инсталирам Линукс.

Показва само флашката като място за инсталиране, а аз не искам да инсталирам ОС-а на флашка.

Маркирай свободното място, след което манипулирай: swap, /home , /boot и т.н. А флашката е избор на съветника, къде да турга GRUB2, ako ти нямаш друг мерак.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, petie1 написа:

Хм, а диска вижда ли се в живата среда както ти предложи @АСПЕКТ

Ето снимка:

IMG_20221102_090655.jpg.582dfabe4956ef872a5f9ae893f0d49a.jpg

Това е от другата флашка, не тази с 256гб.

Шначею и от тази флашка, от която преди нямаше проблеми, отново дава същите грешки, които съм описал и показал в темата, която пуснах в официалния форум на Линукс Мента.

преди 14 минути, Profruit написа:

Маркирай свободното място, след което манипулирай: swap, /home , /boot и т.н. А флашката е избор на съветника, къде да турга GRUB2, ako ти нямаш друг мерак.

Това ли имаш предвид:

https://i.postimg.cc/0QGRtHBR/IMG-20221102-091138.jpg

И ако да, трябва ли да слагам и отметка?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, FatMan9 написа:

Ето снимка:

IMG_20221102_090655.jpg.582dfabe4956ef872a5f9ae893f0d49a.jpg

Това е от другата флашка, не тази с 256гб.

Шначею и от тази флашка, от която преди нямаше проблеми, отново дава същите грешки, които съм описал и показал в темата, която пуснах в официалния форум на Линукс Мента.

Не ти засича диска, нямаш sdb....

Значи сега почваш да въртиш опциите в БИОС докат ги нацепиш както казах в един от първите си постове

преди 17 минути, Profruit написа:

Не виждам да му засича диска

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

защото ползва balenaEtcher. Това е инсталатор за ARM процесори, предимно за сд-карти. Разните малини, капини, банани. Отделно има EFI дял. Хайде руфус с уефи опция и лека нощ деца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...