Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Linux Mint, ако инсталатора не засича заделеното място?

PigMan9GolqmotoPrase

Препоръчан отговор

Вкарах Linux Mint във флашка, използвайки balenaEtcher. Всичко работи както трябва, Linux успешно се стартира от Boot Menu-то на лаптопа, където имам основна ОС Windows, но искам да имам и Linux. Когато Linux зареди живата версия, на чийто десктоп се намира иконката с диска, откъдето се пуска инсталатора, се оказва, че всъщност инсталатора не може да засече заделеното място.

Ето тук е показано мястото, което съм заделил:

screenshot-45.jpg

Ето как изглежда инсталатора, когато достигна до опцията за избиране на място за инсталиране на операционната система:

image.png

Горната снимка е от интернет; при мен инсталатора изглежда малко по-различно. Вместо "NTFS", при мен всичко се показва като "unknown", а само флашката, в която е интегрирана инсталационната медия, се показва като ext4. Заделеното място, което е показано в първата снимка, не се вижда в списъка с показани места в инсталатора. Това означава, че инсталатора не може да засече това място и няма как да инсталирам ОС-а там.

Доколкото знам, въпросния инсталатор може да засече само статични разделения, но не и динамични такива. Явно, при мен разделенията са динамични. Нямам идея какво значи това, просто го прочетох някъде.

Може ли някой да ми обясни какво трябва да направя, че разделението да стане статично и разпознаваемо от инсталатора, че да мога да инсталирам операционната система?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 194
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

АБе кьорчо, линукс се слага на ext4, а не на ntfs. Трябва да си форматираш дяла през инсталатора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мястото маркирано като непознато трябва да се форматира в ехт4,  и ти казах вместо да шариш теми в хоремага хвани един учебник

преди 5 минути, S197 написа:

АБе кьорчо, линукс се слага на ext4, а не на ntfs. Трябва да си форматираш дяла през инсталатора.

Ама иначе бил гений на КИ :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, petie1 написа:

Мястото маркирано като непознато трябва да се форматира в ехт4,  и ти казах вместо да шариш теми в хоремага хвани един учебник

Ама иначе бил гений на КИ :)

Е човекът иска да вкарва. Както толкоз се сърдиш! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Е човекът иска да вкарва. Както толкоз се сърдиш! 

Забавлявам се всъщност а гения на КИ може си форматира мястото и през GParted на живата среда :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 58 минути, FatMan9 написа:

Вкарах Linux Mint във флашка, използвайки balenaEtcher. Всичко работи както трябва, Linux успешно се стартира от Boot Menu-то на лаптопа, където имам основна ОС Windows, но искам да имам и Linux. Когато Linux зареди живата версия, на чийто десктоп се намира иконката с диска, откъдето се пуска инсталатора, се оказва, че всъщност инсталатора не може да засече заделеното място.

Колко RAM имаш на лаптопа? Да не се налага и SWAP дял да правиш и да ти остане малко място за линукса.

Нали като инсталираш и стигнеш до тук избираш това:

WV5XXdn.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, S197 написа:

Как да го форматирам този дял, след като този дял не се показва от инсталатора?

преди 4 минути, vpvelev написа:

Колко RAM имаш на лаптопа? Да не се налага и SWAP дял да правиш и да ти остане малко място за линукса.

Нали като инсталираш и стигнеш до тук избираш това:

WV5XXdn.png

Имам достатъчно РАМ.

Това, което си показал, се появява когато диска е празен и няма друга ОС. В моя случай, има ОС, която е в друг раздел на диска. При моя случай, искам да инсталирам втората ОС във втори дял на диска. На мен такъв прозорец не ми излиза.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, FatMan9 написа:

Това, което си показал, се появява когато диска е празен и няма друга ОС. В моя случай, има ОС, която е в друг раздел на диска. При моя случай, искам да инсталирам втората ОС във втори дял на диска. На мен такъв прозорец не ми излиза.

Добре де, избери го това Something else и кажи какво се появява. Tози дял който си приготвил за Минт най-вероятно ще бъде /dev/sda3.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, FatMan9 написа:

Как да го форматирам този дял, след като този дял не се показва от инсталатора?

Първо викаш,поземлената комисия.Да ти забият колците.После с мотиката,го формираш.Само трябва да внимаваш как-за храна за пингвини е по дълбока оран,от на котките.И доста по различно,от памук за прозорци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, vpvelev написа:

Добре де, избери го това Something else и кажи какво се появява. Tози дял който си приготвил за Минт най-вероятно ще бъде /dev/sda3.

Те всичките му теми са ебавки не го ли виждаш? Аз затва го ебавам нищо че може да даде и снимка от GParted на живия образ та да видим кое как...

преди 35 минути, Orgasmatron написа:

Първо викаш,поземлената комисия.Да ти забият колците.После с мотиката,го формираш.Само трябва да внимаваш как-за храна за пингвини е по дълбока оран,от на котките.И доста по различно,от памук за прозорци.

А той мотиката я заобикаля от 2 км

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Утре ще пусна нова тема (че сега ще лягам):

Как да инсталирам Linux, ако ... нямам компютър?

Пп. Към автора - навъртай се наблизо тези дни, че ... наближава КОЛЕДА!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jhoro написа:

Утре ще пусна нова тема (че сега ще лягам):

Как да инсталирам Linux, ако ... нямам компютър?

Е това направи ли го признавам го за супер гений в сите галактики

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, petie1 написа:

Е това направи ли го признавам го за супер гений в сите галактики

Ще ти излезе,с някой мобилен и...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Orgasmatron написа:

...му връчвам мотика номер 5

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, petie1 написа:

Имай малко милост-тежка е.Да започне с втори номер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Споко и двамата!

преди 17 минути, petie1 написа:

Ползвам „лопата номер 9“ - с канати!

преди 25 минути, Orgasmatron написа:

Никакви мобилни или подобни. Вече инсталирах FreeDOS на тостера и кафеварката, ама искам и Линукс!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Принципно Линукс дистрибуция се инсталира от разбирач, а не познаващ само да гледа през прозореца какво има в компютъра. Това е поради факта, че може вместо да инсталира втора ОС да си зазида прозореца и да не може компютъра да работи с другата ОС. 

How To Dual Boot Linux Mint And Windows 10 [Beginner's Guide] (itsfoss.com)

Успех! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, FatMan9 написа:

В моя случай, има ОС, която е в друг раздел на диска. При моя случай, искам да инсталирам втората ОС във втори дял на диска. На мен такъв прозорец не ми излиза.

Ко каза, ко? :ohmy:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Orgasmatron написа:

Имай малко милост-тежка е.Да започне с втори номер.

Бе той от леките мотики виждаш го докъде е стигнал... Мотика номер 5 и 200 дка лозе да копа по цял ден да не мисли щуротии..

преди 10 часа, dioib написа:

Принципно Линукс дистрибуция се инсталира от разбирач, а не познаващ само да гледа през прозореца какво има в компютъра. Това е поради факта, че може вместо да инсталира втора ОС да си зазида прозореца и да не може компютъра да работи с другата ОС. 

How To Dual Boot Linux Mint And Windows 10 [Beginner's Guide] (itsfoss.com)

Успех! 

Той само се ебава, ето аз сто пъти му казах  да даде шот на GParted та да му видим дяловете ама нанайси......

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, petie1 написа:

Той само се ебава, ето аз сто пъти му казах  да даде шот на GParted та да му видим дяловете ама нанайси......

Виж сега ... хм ... аз като не съм сигурен какво правя го правя на виртуална машина. Там като не знаеш нещо, то с опит-грешка клик на туй, клик на унуй и те ... в един момент сам разбираш кой е правилния клик. :) 

Що не му напишеш някой скрипт и му го дадеш да го разучи?! Щото ще има тема какво прави "sudo ...." и защо без него не става ... :) 

Та, сега чакаме тема какво е това "GParted" и къде е иконката му?! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, dioib написа:

Виж сега ... хм ... аз като не съм сигурен какво правя го правя на виртуална машина. Там като не знаеш нещо, то с опит-грешка клик на туй, клик на унуй и те ... в един момент сам разбираш кой е правилния клик. :) 

Що не му напишеш някой скрипт и му го дадеш да го разучи?! Щото ще има тема какво прави "sudo ...." и защо без него не става ... :) 

Та, сега чакаме тема какво е това "GParted" и къде е иконката му?! :) 

Ами и аз така правя първо на виртуалка и после реално но моето не са стадартни операции а някакви мои измислици и освен си имам и виртуални машини за разработки :) Та затова и не си чупя реалната де

Какъв скрипт да му пиша дет да му печати дялобете на диска ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, S197 написа:

Може и на zfs, и на btrfs, но така или иначе на всякаква файлова система, която не носи кафявото петно на Майкрософт. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, petie1 написа:

Какъв скрипт да му пиша дет да му печати дялобете на диска ли?

Някакъв който ще му направи нещо от този род, като втората ОС ще е Mint. :)

image.thumb.png.03c861148a269585fccb0d7c9d7b256a.png

Ти сещаш ли се, че ако по някакъв начин успее да напраи така да има и прозорец и линукс дистрибуция следващата му тема ще е защо "менюто" за избор на ОС не е по този начин?! :)

4 Free Boot Managers - Dual Boot Windows And Linux

:) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, dioib написа:

Някакъв който ще му направи нещо от този род, като втората ОС ще е Mint. :)

image.thumb.png.03c861148a269585fccb0d7c9d7b256a.png

Ти сещаш ли се, че ако по някакъв начин успее да напраи така да има и прозорец и линукс дистрибуция следващата му тема ще е защо "менюто" за избор на ОС не е по този начин?! :)

4 Free Boot Managers - Dual Boot Windows And Linux

:) 

О той докат го направи това аз сигурно вече ще  изстрелвам ракети образно казано, за жалост нямам Джам и не мога да докарам това меню а и си харесвам добрия стар Грип..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, petie1 написа:

О той докат го направи това аз сигурно вече ще  изстрелвам ракети образно казано, за жалост нямам Джам и не мога да докарам това меню а и си харесвам добрия стар Грип..

Ай се ... сякаш не може да направиш да изглежда като на джама ... ;) 

Иначе, хм ... 

DSC_0568.JPG

Снимка на екрана_2022-10-29_17-14-51.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...