Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

5g или оптика за дома

Препоръчан отговор

преди 2 минути, adersa написа:

пхахахах и кой купува малки селски доставчици с 100 абоната на кръст .

Виваком не купуват селски оператори. Селските оператори наемат IP-та и пренос от Виваком. Или A1. Или Yettel.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

пхахахах и кой купува малки селски доставчици с 100 абоната на кръст .

Ще го напиша втори път. Ела с адвокат и нотариус и ми преведи сумата. Ще снимаш пред свидетели. Лично ще ти покажа. А сега ще кажа че говориш глупости и си олигофрен без да ми се обиждаш! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, adersa написа:

И доколкото знам ама не съм сигурен бергон вече не се занимава с биваком пускат си отдетлни нови трасета за оптиката извън бибакомските шахти

Те трасетата ше си ги пуснат, оптиките им ше светнат, ама адресна схема и международен трафик ... през кого?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И доколкото знам ама не съм сигурен бергон вече не се занимава с биваком пускат си отдетлни нови трасета за оптиката извън бибакомските шахти

Информацията ти е невярна и да ти кажа доста се занимават! И да пускат отделни трасета на Марс и Венера. Онзи ден им асестирах даже! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Оптика. Силно зависима е мобилната интернет връзка от натовареността на клетката/клетките към които си свързан. 
Да не влизам в подробности относно модулация и т.н. Сила на сигнала по никакъв начин не гарантира качество. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, jtaggerx написа:

Оптика. Силно зависима е мобилната интернет връзка от натовареността на клетката/клетките към които си свързан. 
Да не влизам в подробности относно модулация и т.н. Сила на сигнала по никакъв начин не гарантира качество. 

Да де но когато е НТВ за оптика какво правим?! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Между базовите станции няма радиовръзка.

И по какъв начин примерно една извънградска базова станция прави връзка с PS/CS core на мрежата като на повечето места няма достъп до оптичен интернет и дори всякакъв интернет?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, maxthon написа:

И по какъв начин примерно една извънградска базова станция прави връзка с PS/CS core на мрежата като на повечето места няма достъп до оптичен интернет и дори всякакъв интернет?

С powerline. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, maxthon написа:

RLAN, Tooway, сателитен интернет и най-важното трябва да има ток, UPS и батерии.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Tooway, сателитен интернет и най-важното трябва да има ток, UPS и батерии.

Опитай пак!

Цитат

Wireless backhaul (microwave)

Despite fibre being the preferred choice for MNOs for 4G/5G backhaul, microwave backhaul is the most used technology due to a combination of its capability and relative ease of deployment (i.e. no need for trenches/ducting) making it a low-cost option that can be deployed in a matter of days. Most MNOs rely heavily rely on microwave backhaul solutions in the 7 GHz to 40 GHz bands, in addition to higher microwave bands such as V-band (60 GHz) and the E-band (70/80 GHz). Backhaul links using the V-band or the E-band are well suited to supporting 5G due to their 10 Gbps to 25 Gbps data throughput capabilities.  Microwave can be used in LOS or NLOS mode which makes it ideal to be used in a chain, mesh or ring topologies to enable resilience and/or reach. The main drawback is that microwave backhaul requires a licence, apart from the V-band that is unlicensed and to a lesser extent the E-band which is lightly licenced. It is also possible to combine a low-frequency microwave band with a high-frequency microwave band to achieve high capacity over long distances with enhanced availability.

LOS vs. NLOS

Historically, most wireless backhaul links have been LOS (Line of Sight) due to the high frequencies being used, as well as the narrow beam widths used. However, over the past 10 years, NLOS (Non-Line of Sight) has become a viable solution that should prove particularly advantageous with a large number of clusters of small cells that MNOs are expected to deploy over the next few years.

LOS backhaul has the advantage of using a highly directed beam with little fading or multi-path dispersion and enables efficient use of spectrum as multiple transceivers can be located within a few feet of each other and use the same frequency to transmit different data streams. On the other hand, it may be difficult to always have an unobstructed path in certain scenarios (e.g. trees, buildings in the way) and the transceiver pair need precise alignment. In the latter case, this can be impacted by “pole tilt” where the alignment is spoiled by movement caused by the wind and a particular concern for small cells. The pole tilt issue gets worse as frequencies increase due to the beam narrowing.  For large numbers of small cells (e.g. in a metropolitan hot spot), the cost of backhaul can increase quickly if a number of links are daisy chained together.

NLOS backhaul is much more “plug and play” and so take less time with less skilled labour to set up.  NLOS backhaul OFDM technology (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) to relay information back to a central base station. NLOS backhaul needs only to be within a range of the receiver unit with OFDM providing a level of tolerance to multi-path fading not possible with LOS. There is a limit to how many small cells can be blanketed by a single NLOS backhaul to ensure each cell has a given QoS as all of the bandwidth is shared between the multiple base stations covered by the central unit. This bandwidth sharing is a disadvantage in that there is an upper limit on the bandwidth available to each base station and calculations need to be re-done if further base stations are added.  Frequency planning also needed to avoid interference as the NLOS frequency ranges can also be used for access.

Satellite backhaul

Satellite Backhaul is a niche solution for MNOs and used in fringe areas (e.g. remote rural areas) and sometimes as an emergency/temporary measure (e.g. a disaster area or in place of a microwave link whilst waiting for licence approval). This backhaul is used in developing markets and as a complementary role in developed markets. The technology can deliver 150Mbps/10Mbps (downlink/.uplink). However, latency is a challenge as there a round trip delay of circa 500-600ms for a geostationary satellite. LEO (Low Earth Orbit) satellites have tried to address the latency issue (i.e. using a much lower orbit of 1500km versus 36000km and resulting in a one way trip of circa 50ms). However, LEO satellites are not geostationary and thus there is sometimes a need to route traffic via multiple satellites. LEO satellites are also relatively immature technology. Fees are also usage based on satellite links and means that such links need to be monitored and controlled.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, jtaggerx написа:

Опитай пак!

Хич нищо няма да опитвам. Продължавайте да се забавлявате! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Хич нищо няма да опитвам. Продължавайте да се забавлявате! 

Твърдиш, че базовите станции са оптично или сателитно свързани, а всъщност това съвсем не е така. 
Явно и за радиорелейки не си чувал. Ако пък твърдиш нещо друго, изрази се различно от третокласник.
Че нищо не ти се разбира. Нито стана ясно какво имаш предвид под НТВ. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jtaggerx написа:

Твърдиш, че базовите станции са оптично или сателитно свързани, а всъщност това съвсем не е така. 
Явно и за радиорелейки не си чувал. 

Според тебе какво е радиорелейката?! RLAN! Нали го написах! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Емил Костов написа:

И това не е радиовръзка? Радио, безжична наречи го както си искаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, jtaggerx написа:

Явно и за радиорелейки не си чувал.

RLAN..... хубаво, ама ако терена не дава възможност да се осигури необходимата Френел (или френсел - не знам как е транскрипцията) зона? Ко праим?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Аз съм русофил. :D Повтаряй след мене -"Радиорелейная связь "
Шегата настрана, да ми обясниш как "Базовите станции не са свързани безжично" и след 2 поста - "Базовите станции са свързани с RLAN" не са 2 взаимоизключващи се твърдения?

преди 33 минути, Емил Костов написа:

в момента обаче ако го направя ще бъда дисциплинарно уволнен, знаеш поради какви причини). 

С тази плесната снимка и тези твърдения/изказвания не знам как вече не си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, jtaggerx написа:

Аз съм русофил. :D Повтаряй след мене -"Радиорелейная связь "
Шегата настрана, да ми обясниш как "Базовите станции не са свързани безжично" и след 2 поста - "Базовите станции са свързани с RLAN" не са 2 взаимоизключващи се твърдения?

С тази плесната снимка и тези твърдения/изказвания не знам как вече не си.

Че то и аз съм русофил. Наздаровя! Иначе който иска може да му покажа какво и как, но за момента нямам право. Подписваш договор затова! Ти много добре знаеш! 

преди 4 минути, maxthon написа:

И това не е радиовръзка? Радио, безжична наречи го както си искаш.

Да не е! Няма да ти обяснявам. Който иска превежда сума! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

RLAN..... хубаво, ама ако терена не дава възможност да се осигури необходимата Френел (или френсел - не знам как е транскрипцията) зона? Ко праим?

Много зависи. За конкретен случай ли питаш или за принципните варианти?
Както @Rammkopf ще потвърди, принципно мога да ти опиша толкова много теория, че главата ти да гръмне, както и всички възможни, вероятни, слабовъзможни и останалите невъзможни, но всъщност възможни варианти :D 
Внимавай като ме питаш. Защото може да има 4 часова лекция :D 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Да не е! Няма да ти обяснявам. Който иска превежда сума! 

Радиорелейката не използва радиовълни/айде микровълни все тая/, ами димни сигнали? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jtaggerx написа:

Много зависи. За конкретен случай ли питаш или за принципните варианти?
Както @Rammkopf ще потвърди, принципно мога да ти опиша толкова много теория, че главата ти да гръмне, както и всички възможни, вероятни, слабовъзможни и останалите невъзможни, но всъщност възможни варианти :D 
Внимавай като ме питаш. Защото може да има 4 часова лекция :D 

Радиорелейката не използва радиовълни/айде микровълни все тая/, ами димни сигнали? 

До радиорелекйата трябва да има интернет, за да работи. А стига ме карай да си ритам работната книжка! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

До радиорелекйата трябва да има интернет, за да работи. А стига ме карай да си ритам работната книжка! 

А да си чувал за... Радиорелейные ретрансляторы ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, jtaggerx написа:

А да си чувал за... Радиорелейные ретрансляторы ?

Така е ама те нямат нищо общо с базовите станции. Базовата станция дава, тя не ПРИЕМА.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Така е ама те нямат нищо общо с базовите станции. Базовата станция дава, тя не ПРИЕМА.

Нима се опитваш да ми обясниш, че телефонните разговори са еднопосочна комуникация? :D 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, jtaggerx написа:

Радиорелейката не използва радиовълни/айде микровълни все тая/

Хората (операторите) плащат лицензи за 23ghz, за 26ghz. Изпращат пред седмица (някой път и всяка) заявления до КРС да им се разреши използването на поредната неподвижна служба "от точка до точка". Дават си парите на вятъра.

П.С. Доложиха ми, че Виваком имат около 30-на базови станции на сателитна връзка, предимно селски антени.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, maxthon написа:

Доложиха ми, че Виваком имат около 30-на базови станции на сателитна връзка, предимно селски антени.

Ако има вариант за друго, то обезателно се ползва. Сателитната връзка излиза доста солено. 
Ако може кабел, то е кабел. Ако не може кабел - то са микровълни. Ако не може нищо и става въпрос за изолиран район, чак тогава се използва сателитна връзка. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, NewRedDragon написа:

Френел. Поле на Френел.

преди 12 минути, jtaggerx написа:

Потвърдено! :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...