Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

5g или оптика за дома

Препоръчан отговор

преди 3 минути, jtaggerx написа:

Нима се опитваш да ми обясниш, че телефонните разговори са еднопосочна комуникация? :D 

ДА! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, jtaggerx написа:

Нима се опитваш да ми обясниш, че телефонните разговори са еднопосочна комуникация? :D 

С жена ти, понякога са ...

Не с твойта конкретно, генерализирам. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, jtaggerx написа:

Ахаа. Нещо като в текущия момент? Аз говоря, но ти не приемаш? 

Заеви няма значение. Спирам дотук. Всеки има пълно право на интерпретации. Наздраве за русофилството! :beer:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Rammkopf написа:

С жена ти, понякога са ... Не с твойта конкретно, генерализирам. :D

Господине, защо говорехте по телефона, докато шофирахте?
Аз не говорех. Жена ми говореше. Аз слушах. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Господине, защо говорехте по телефона, докато шофирахте?
Аз не говорех. Жена ми говореше. Аз слушах. 

Аз се сетих за един '90-арски:

- Вчера хванах да мия чиниите, и жена ми звъни по телефона. Ама докато си избърша ръцете и стигна до телефона, факс-модемът вдигна.

- Ха-ха-ха-ха! И какво стана?

- Ами ... говориха си половин час.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Емил Костов написа:

Така е ама те нямат нищо общо с базовите станции. Базовата станция дава, тя не ПРИЕМА.

Тук малко.....пресоли манджата.....

преди 16 минути, jtaggerx написа:

Много зависи. За конкретен случай ли питаш или за принципните варианти?
Както @Rammkopf ще потвърди, принципно мога да ти опиша толкова много теория, че главата ти да гръмне, както и всички възможни, вероятни, слабовъзможни и останалите невъзможни, но всъщност възможни варианти :D 

Нямам против да науча нещо ново! Но все пак и аз съм стигал до част 5 от "сините книги" :) И аз много пъти съм казвал, че няма невъзможни неща (изключение е сервитьорската сметка в кръчмата :) ) Как мислиш имам що годе добър достъп до интернет на баира, преди Константиново? И то от 3 години.....

преди 8 минути, Rammkopf написа:

Френел. Поле на Френел.

ОК. Вече ще знам :) Френския никога не ми е бъл от силните страни! Ама знам (от горчив опит), че не осигуря ли поне 60% от Френел зоната.....става лудница - говоря за 15-16 км линк!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хей ,момчета! Казвайте нещо по конкретно че аз и Адерсчето само си стоим на 94,23 мегабита а чакаме над 300-500. 

Военните тайни са си при военните. Ние сме гражданско общество и от присъстващите тук, няма шапкаджии. Пък и ние с момчето да знаем дали или не, да се надяваме на по добър интернет!

Не бъдете такива егоиси.

Висат ООД разпространява услугите на Tooway ™ в цяла България, използвайки спътници на Eutelsat и VSAT оборудване от Viasat

Това е добавено, понеже бях забравил фирмата разпространител за България. Извинявам се.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Kolev72 написа:

Хей ,момчета! Казвайте нещо по конкретно че аз и Адерсчето само си стоим на 94,23 мегабита а чакаме над 300-500. 

Военните тайни са си при военните. Ние сме гражданско общество и от присъстващите тук, няма шапкаджии. Пък и ние с момчето да знаем дали или не, да се надяваме на по добър интернет!

Не бъдете такива егоиси.

Стефо, знаеш че има неща, които не бива, а и няма смисъл да се казват. Нищо няма да се промени. Ти пък особено толкоз си навътре в нещата...! 

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Тук малко.....пресоли манджата.....

Нямам против да науча нещо ново! Но все пак и аз съм стигал до част 5 от "сините книги" :) И аз много пъти съм казвал, че няма невъзможни неща (изключение е сервитьорската сметка в кръчмата :) ) Как мислиш имам що годе добър достъп до интернет на баира, преди Константиново? И то от 3 години.....

ОК. Вече ще знам :) Френския никога не ми е бъл от силните страни! Ама знам (от горчив опит), че не осигуря ли поне 60% от Френел зоната.....става лудница - говоря за 15-16 км линк!

Нищо не съм пресолил. Просто повече няма да говоря поради ред причини. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

На 15-16км ... това по възвишенията ли го качваш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, NewRedDragon написа:

RLAN..... хубаво, ама ако терена не дава възможност да се осигури необходимата Френел (или френсел - не знам как е транскрипцията) зона? Ко праим?

Ще обясня изключително просто.
Първо ще започна с това, че не всички радиовълни са с еквивалентни характеристики, а силно зависи от честотата, съответно дължината на вълната. 
Спрямо това те се делят на различни видове. Колкото е по-ниска честотата, толкова по-малък обем информация може да се обмени за единица време.
Колкото е по-висока честотата, толкова по-голямо затихване при преминаване през материята. 
За определени честотни диапазони атмосферното отражение може да бъде използвано. За много ниските честоти - преминават спокойно, за разлика от високите.
Но има и друго. Колкото е по-голяма дължината на вълната, толкова по-голяма антена ти е необходима, за да излъчваш, съответно да приемаш.
Едни графики и картинки ясно биха показали всички тези зависимости.
Тук влизат в играта видове на антената, едни кратности на антената, едни вълнови импеданси, едни чудесии. Радиопредаването си е цял дял в науката.
Накратко - ако нямаш директна видимост или нямаш чиста френелова зона, очевидно си в диапазона от честоти, където това е съществено, че да си мислиш за него.
Ретранслатор е отговорът и решението. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нима се опитваш да ми обясниш, че телефонните разговори са еднопосочна комуникация?  
Значи телефона показва download и upload. Стигам до извода, че връзката е двупосочна. :)c0a052da5a5efdd9f2325ea1d639cadc.jpg

Sent from my Ericsson R320s via WAP browser.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първо ще започна с това, че не всички радиовълни са с еквивалентни характеристики, а силно зависи от честотата, съответно дължината на вълната. 
Спрямо това те се делят на различни видове. Колкото е по-ниска честотата, толкова по-малък обем информация може да се обмени за единица време.
Колкото е по-висока честотата, толкова по-голямо затихване при преминаване през материята. 
За определени честотни диапазони атмосферното отражение може да бъде използвано. За много ниските честоти - преминават спокойно, за разлика от високите.
Но има и друго. Колкото е по-голяма дължината на вълната, толкова по-голяма антена ти е необходима, за да излъчваш, съответно да приемаш.
Тук влизат в играта видове на антената, едни кратности на антената, едни вълнови импеданси, едни чудесии. Радиопредаването си е цял дял в науката.
Накратко - ако нямаш директна видимост или нямаш чиста френелова зона, очевидно си в диапазона от честоти, където това е съществено, че да си мислиш за него.

Не, сателитен интернет е решението. Казва се Tooway. Не си наясно с нещата в момента.  Естествено до базовата станция трябва да има ток и да се осигури бекъп! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Rammkopf написа:

На 15-16км ... това по възвишенията ли го качваш?

От Кайсиева градина до маяка  над хижа Звездица с 2 доста дърти вече NanoBeam (взех ги 2-ра ръка) - над езерото :) 

На 5 GHz са и линка си работи стабилно на около 100 мегабита. Ще сменям оборудването, но самата насоченост е голяма играчка....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Не, сателитен интернет е решението. Казва се Tooway. Не си наясно с нещата в момента.  Естествено до базовата станция трябва да има ток и да се осигури бекъп! 

Абе хората си изграждат радио линкове, ти ми твърдиш че антените били вързани изключително със сателитка.
После ми говориш как базовата станция предавала, ама не приемала. 
Колега, намали рикията. Сателитката е скъп вариант, да не говорим за стабилността. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, jtaggerx написа:

Едни графики и картинки ясно биха показали всички тези зависимости.

Ти го взе на сериозно.... Благодаря, за труда, все пак! Тези основни неша ги знам....поне така пише в дипломата ми, макар и никога да не съм си вадил хляба с "Радио и телевизия" :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jtaggerx написа:

Абе хората си изграждат радио линкове, ти ми твърдиш че антените били вързани изключително със сателитка.
После ми говориш как базовата станция предавала, ама не приемала. 
Колега, намали рикията. Сателитката е скъп вариант, да не говорим за стабилността. 

Не, не е скъп вариант. Беше! Прегледай пак. И ракия не пия! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Ти го взе на сериозно.... Благодаря, за труда, все пак! Тези основни неша ги знам....поне така пише в дипломата ми, макар и никога да не съм си вадил хляба с "Радио и телевизия" :)

Забравих да спомена зашуменост на ефира, SNR и все така хубави неща. :) 
За съжаление е необходимо доста планиране на нещо, което тръгва с "насочи и пусни", за да работи както трябва.
А ако не говорим за прости AccessPoint-ове, има изчисления и на кабелната и антенна част. Както и сам знаеш, съществени изчисления са.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, jtaggerx написа:

Забравих да спомена зашуменост на ефира, SNR и все така хубави неща. :) 

И за "сигнал/шум" сме чували :) Да, не е весело, когато когато говорим за критична инфраструктура.

преди 3 минути, jtaggerx написа:

За съжаление е необходимо доста планиране на нещо, което тръгва с "насочи и пусни", за да работи както трябва.

Така е! А вариант "насочи и пусни", просто няма..... 

ПС: По добро от кабела е само....по-дебелия кабел :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Емил Костов ти  ако ходиш до тоалетна с 50 мобилка  а не  ходя а си права кефа за 15 лв 

Преди бях на МаЛоУмКоМ оптика до дома  500 МБ  + ТВ  за 50 лв  месец освен торенти  да сваляш  50 gb 4k remux за 5 мин  за друго не става  ТВ  5 през секунди прекъсва страниците ги зарежда за 2 мин . Лека нощ господин компетентен  по всички. въпроси

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, umengumen написа:

Емил Костов ти  ако ходиш до тоалетна с 50 мобилка  а не  ходя а си права кефа за 15 лв 

Преди бях на МаЛоУмКоМ  500 МБ  + ТВ  за 50 лв  месец освен торенти  да сваляш  50 gb 4k remux за 5 мин  за друго не става  ТВ  5 през секунди прекъсва страниците ги зарежда за 2 мин . Лека нощ господин компетентен  по всички. въпроси

Ти пък нищо не каза сега. Само обиди Емо! Чака, да ти напишат най добрият отговор, но въобще не съм уверен, че можеш да го посочиш след моя пост. Я опитай!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, umengumen написа:

каквото повикало такова се обадило

Това ли ти беше основното питане в темата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, umengumen написа:

Преди бях на МаЛоУмКоМ оптика до дома  500 МБ  + ТВ  за 50 лв  месец освен торенти  да сваляш  50 gb 4k remux за 5 мин  за друго не става  ТВ  5 през секунди прекъсва страниците ги зарежда за 2 мин . Лека нощ господин компетентен  по всички. въпроси

Мъка, мъка......:beat:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, NewRedDragon написа:

МСАТ или Интербилд :) 

Heshlink е фирмата, Мсат нямат оптика, а TCV са с ftp по стълбовете , на стария адрес бяхме на тях и не сме доволни 

преди 14 часа, Rammkopf написа:

Извинявай, само да попитам коя е фирмата, ако може. :)

Heshlink, чувал ли си нещо за тях? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...