Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лоши сектори на хард диск

Препоръчан отговор

Става въпрос за модифициран. Оригиналните са с включен крак, но си имат md5 суми, които може да свериш с оригинала и си пише кое какво е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 122
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 3 минути, Raze написа:

Става въпрос за модифициран. Оригиналните са с включен крак, но си имат md5 суми, които може да свериш с оригинала и си пише кое какво е.

Като гледам как на много програми оригиналният ключ съвпада с кракнатия, просто даже не искам и да коментирам! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Емил Костов написа:

Па ние си ползваме Windows от Замунда. Мога да кажа, че няма разлика с оригиналния. Но пак ще стигнем до правилата на форума. ( просто под теб коментирам)

И аз не намирам разлика от платения и пиратския.Виж за програмите като антивирусните там е друга бира има си екстри за , които си струва да платиш лиценз .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Mariyan Panev написа:

Май нищо не може да се направи..  До където ме изкара.

И видя ли сега, че тази програма  HD Tune е пълен ментак.
И аз съм се лъгал с нея също, не си само ти - на главната страница ти дава 284 часа, а са 6835 в смарт статуса!
При мен тази програма също е блокирала при лоши сектори за тест, докато примерно при AOMEI - никога - маркира ги и продължава докрая.
Червената лампа за този диск са ти броя включвания/изключвания - 13 155! Това е много!
Този диск, ако искаш да продължаваш да го ползваш - само под Linux!
Изолираш групата лоши сектори чрез препарчетосване и файлова система под LVM или Btrfs или ZFS и си го ползваш още дълги години.Между-другото можеш да използваш и Btrfs директно в Windows - поддържа се native.
Колкото до native NTFS на този диск за-бра-ви! Ще береш единствено ядове - и регенерацията е фалшименто и NTFS файловата система е примитивна да обединява дялове в един за общо ползване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, adersa написа:

И аз не намирам разлика от платения и пиратския.Виж за програмите като антивирусните там е друга бира има си екстри за , които си струва да платиш лиценз .

Не е друга бира, но зависи какво искаш да ползваш и защо. Сега ако искаш наистина да имаш сигурен антивирусен софтуер ще си платиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Емил Костов написа:

Не е друга бира, но зависи какво искаш да ползваш и защо. Сега ако искаш наистина да имаш сигурен антивирусен софтуер ще си платиш.

Така е дори срещу хакерски атаки големите антивирусни искат да си платиш лиценз 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, adersa написа:

Така е дори срещу хакерски атаки големите антивирусни искат да си платиш лиценз 

Не е заради атаките, но ако има проблем спокойно можеш да го ескалираш към поддръжката и те са длъжни да ти отговорят или да намерят решение ЗАЩОТО си плащаш и си им клиент! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, Raze написа:

Дефинирай 'софтуерни лоши сектори'? Евентуално ако някой вирус ги направи, друг вариант няма. Навремето помня имаше такъв, който се криеше като лош сектор, мисля беше 'dir2'.

Не е задължително ако лошите сектори са софтуерни причината да е вирус.

https://tscomputersblog.wordpress.com/polezni-temi-za-komputri/лоши-сектори-причини-за-появата-им-и-ка/

https://bg.ios-data-recovery.com/fix-bad-sectors-on-hard-drive/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, MZ/X написа:

И аз съм се лъгал с нея също, не си само ти - на главната страница ти дава 284 часа, а са 6835 в смарт статуса!
При мен тази програма също е блокирала при лоши сектори за тест, докато примерно при AOMEI - никога - маркира ги и продължава докрая.
Червената лампа за този диск са ти броя включвания/изключвания - 13 155! Това е много!
Изолираш групата лоши сектори чрез препарчетосване и файлова система под LVM или Btrfs или ZFS и си го ползваш още дълги години.Между-другото можеш да използваш и Btrfs директно в Windows - поддържа се native.
Колкото до native NTFS на този диск за-бра-ви! Ще береш единствено ядове - и регенерацията е фалшименто и NTFS файловата система е примитивна да обединява дялове в един за общо ползване.

Тези часове никой не може да ти ги предвиди на 100%, със същия успех можеш да хвърлиш и боб. Те са някакви ориентировъчни прогнози, базирани на SMART статуса на диска. Относно 'забиването' - то се случва, когато софтуера се опитва да прочете лошия сектор, зависи как точно е настроен да се мъчи да го прочете и дали реално се мъчи изобщо. В HD Sentinel стандартно е настроено на 3 опита, в другия софтуер, който споменаваш, може стандартно да е само на 1 опит. Но тези настройки са за това, да се променят при нужда, не само да си пишем напразно! А относно часовете, досега не съм виждал разлики в отчитанията, не знам ти къде и какво си гледал. Sentinel дава дни, часове, години, докато SMART-а е само часове. Добре е да проверяваш нещата и да мислиш малко, преди да даваш такива 'компетентни' мнения! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, MZ/X написа:

Не! Не е ментак! Единствено се лъже при опциятa CRC errors, защото в повечето случаи SATA кабелът е повреден и после SMART не може да изчисти тази грешка. На снимките, които съм показал и двата харда са в процес на заминаване. То даже се и усеща като искам нещо да правя с тях. Веднага се чува как се опитва нещо да се прочете от харда, даже се стига и до BSOD! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опс, сега видях, че не става въпрос за първоначалния HD Sentinel, но гледам, че и HD Tune има опция за бързо сканиране, предполагам там ще маркира директно лошия сектор веднага, ако не може да го прочете.

А относно отделянето на дял от диска с лошите сектори, не винаги работи - имам такъв диск, на който му отделях лошите сектори, но пак се появяват на друго място. Ползвам го за не важни неща, но постепенно си заминава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Raze написа:

Тези часове никой не може да ти ги предвиди на 100%, със същия успех можеш да хвърлиш и боб. Те са някакви ориентировъчни прогнози, базирани на SMART статуса на диска. Относно 'забиването' - то се случва, когато софтуера се опитва да прочете лошия сектор, зависи как точно е настроен да се мъчи да го прочете и дали реално се мъчи изобщо. В HD Sentinel стандартно е настроено на 3 опита, в другия софтуер, който споменаваш, може стандартно да е само на 1 опит. Но тези настройки са за това, да се променят при нужда, не само да си пишем напразно! А относно часовете, досега не съм виждал разлики в отчитанията, не знам ти къде и какво си гледал. Sentinel дава дни, часове, години, докато SMART-а е само часове. Добре е да проверяваш нещата и да мислиш малко, преди да даваш такива 'компетентни' мнения! 

O, до моя грешка, пропуск от недоглеждане Все пак Sentinel/Tunes са предназначени за дебили. И въпреки това не разбрах защо така яростно ми се нахвърляш? Може би защото си легенда?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Raze написа:

Опс, сега видях, че не става въпрос за първоначалния HD Sentinel, но гледам, че и HD Tune има опция за бързо сканиране, предполагам там ще маркира директно лошия сектор веднага, ако не може да го прочете.

HD tunes при бързо сканиране може да не засече нищо, но при подробното ако ти излезе сектор в червено значи си има проблем с HDD. Аз обаче не стига до подобни процедури. То се усеща веднага дали хард дискът е ок или не е. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, vlado1985 написа:

Не е задължително ако лошите сектори са софтуерни причината да е вирус.

https://tscomputersblog.wordpress.com/polezni-temi-za-komputri/лоши-сектори-причини-за-появата-им-и-ка/

https://bg.ios-data-recovery.com/fix-bad-sectors-on-hard-drive/

Логическите лоши сектори реално не са такива и се различават значително от тези, които се маркират ако данните не са същите. Дори и в SMART статуса просто се отбелязват като ECC и ако информацията от тях се прочете, не се маркират като лоши. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Не! Не е ментак! Единствено се лъже при опциятa CRC errors, защото в повечето случаи SATA кабелът е повреден и после SMART не може да изчисти тази грешка. На снимките, които съм показал и двата харда са в процес на заминаване. То даже се и усеща като искам нещо да правя с тях. Веднага се чува как се опитва нещо да се прочете от харда, даже се стига и до BSOD! 

Според мен се лъжеш, дискът ти е в перфектно състояние - оцветеното в жълто е заблуда, защото нормираните стойности са ти максимални.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, MZ/X написа:

Според мен се лъжеш, дискът ти е в перфектно състояние - оцветеното в жълто е заблуда, защото нормираните стойности са ти максимални.

И двата диска са мъртъвци. Просто в момента в който се опитам да направя нещо и чувам звук как главите се опитват да се центроват и да прочетат инфото. Още се правя на шматка и не си вземам нов хард, да прехвърля инфото. Не, че има нещо ценно на тях де.

Повярвай ми, че не се лъжа! Съвсем сериозен съм! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Raze написа:

Логическите лоши сектори реално не са такива и се различават значително от тези, които се маркират ако данните не са същите. Дори и в SMART статуса просто се отбелязват като ECC и ако информацията от тях се прочете, не се маркират като лоши. 

Ето че стигнахме до извода че лошите сектори дори и да са софтуерни няма гаранция че вируе е виновен за тяхното появяване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Ето че стигнахме до извода че лошите сектори дори и да са софтуерни няма гаранция че вируе е виновен за тяхното появяване.

Абе какъв вирус стига глупости! Почвате да ме плашите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Друго имах в предвид. Ставаше въпрос за старите 16 битови компютри, които работеха под ДОС. Там вируса се маскираше като лош сектор и така си излизаше и на картата на диска, дори не можеше да се форматира, освен с формат на ниско ниво. Не мисля, че при съвременния хардуер това е възможно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Емил Костов написа:

И двата диска са мъртъвци. Просто в момента в който се опитам да направя нещо и чувам звук как главите се опитват да се центроват и да прочетат инфото. Още се правя на шматка и не си вземам нов хард, да прехвърля инфото. Не, че има нещо ценно на тях де.

Повярвай ми, че не се лъжа! Съвсем сериозен съм! 

Загледах се по-детайлно.

На първия си диск имаш лош кабел, но там по притеснителното е, че си свършил проeктния капацитет на живот на диска - стойност 1 на параметър 09.
Параметри 05 и C4 не са много меродавни, защото могат да се ресетват при преформатиране на диска.  Освен това 05 трябва а се разтълкува според вендора на диска - различно е за всеки.

На втория диск проблемът го дава в калибрация,  а в същност е в параметър C8 - писане по диска.

Пак ти потвърждавам - жълтият цвят те лъже, истинските ти проблеми са неоцветени. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Raze написа:

Друго имах в предвид. Ставаше въпрос за старите 16 битови компютри, които работеха под ДОС. Там вируса се маскираше като лош сектор и така си излизаше и на картата на диска, дори не можеше да се форматира, освен с формат на ниско ниво. Не мисля, че при съвременния хардуер това е възможно.

Там даже намирахме вируса! Знаехме му АСКИ кода и го чистихме! Слагахме нули ако си спомняш. Но това беше преди 25 години. Къде ме връщаш бе човек! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз тогава не съм бил чак толкова напреднал и запознат, но си имаше софтуер, който чистеше вирусите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, MZ/X написа:

Загледах се по-детайлно.

На първия си диск имаш лош кабел, но там по притеснителното е, че си свършил проeктния капаците на живот на диска - стойност 1 на параметър 09.
Параметри 05 и C4 не са много меродавни, защото могат да се ресетват при преформатиране на диска.  Освен това 05 трябва а се разтълкува според вендора на диска - различно е за всеки.

На втория диск проблемът го дава в калибрация,  а в същност е в параметър C8 - писане по диска.

Пак ти потвърждавам - жълтият цвят те лъже, истинските ти проблеми са неоцветени. :D

Не се мъчи! Двата диска са останали от различни компютри на който са били основни с инсталирана ОС Windows 7. Сложени са като дискове за информация на тази машина и от тогава така се ползват. Няма проблем с кабели, слотове, портове и каквото там още се сетиш. Вярно ползвам ги вече 5 години като дискове за инфо, но си личи че почват да не са сигурни. Имам си иначе SSD за ОС. 

image.thumb.png.90f0b5935e5f6e1d32a22aa99991595c.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, MZ/X написа:

Все пак Sentinel/Tunes са предназначени за дебили.

Глупости. Реално HDSentinel си чете smart не по-лошо от firmware-a на диска, но е удобен, защото просто "конвертира" резултатите в по-удобен и лесен за разбиране вид от начинаещите. Нито повече, нито по-малко. Никой не е казал, че е панацея.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Raze написа:

Аз тогава не съм бил чак толкова напреднал и запознат, но си имаше софтуер, който чистеше вирусите.

Аз също не съм бил толкоз запознат, но на единият приятел майка му работеше в БАН и ни даваше ценна информация ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...