Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лоши сектори на хард диск

Препоръчан отговор

преди 30 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Глупости. Реално HDSentinel си чете smart не по-лошо от firmware-a на диска, но е удобен, защото просто "конвертира" резултатите в по-удобен и лесен за разбиране вид от начинаещите. Нито повече, нито по-малко. Никой не е казал, че е панацея.

Позволи ми да те коригирам. Тези програмчета Sentinel/Tune НЕ дават цялата информация за състояниетo на твърдия диск. Но пък това, което все пак го дават -  го дават в по-разбирам за средностатистическата потребителска маса вид. И най-вече натъртено в цветове и многоцветни дъги, щот лудите на шарено се радват. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 122
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 24 минути, Raze написа:

Друго имах в предвид. Ставаше въпрос за старите 16 битови компютри, които работеха под ДОС. Там вируса се маскираше като лош сектор и така си излизаше и на картата на диска, дори не можеше да се форматира, освен с формат на ниско ниво. Не мисля, че при съвременния хардуер това е възможно.

За старите 16 битови съм съгласен. Но колкото и да се е маскирал вируса на диска немисля, че е нужно, да се прибягва веднага до формат на ниско ниво. Може да се форматира дадения дял или да се изтрие и да се създаде отново. А и както знаем всички на даден диск може да се направи 2 пъти формат на ниско ниво но честно не съм много сигурен дали е точно така. Защото имам един стар диск с ATA букса на който съм му правил 3 пъти формат, на ниско ниво и все още, си работи но трудно захапва. И винаги е на молитви при този диск да запали нормално а за съвременния хардуер не съм пробвал да пусна нещо под дос защото естествено няма да се получи номера но с направата на буутващ диск или флашка да си пусне човек дадена програма да му провери диска няма никакви проблеми. Също и до сега колко пъти съм имал вируси в системата нито един не ми създал лоши сектори. И като се има в предвид че сегашните вируси поне според мен, лично са супер, безинтересни и смешни едва ли биха могли да сътворят такъв пробле. А по старите вируси са къде къде по долни. Преди години бях лепнал някакъв вирус и без да се усетя и да мога да реагирам ми събра двата дяла. А преди това само го гледам как ми крептира всичко от C и от D и системата си прави каквото иска и като ми събра дяловете се хванах в чудо та днешните вируси са направо смешни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами този вирус така се маскираше, че вариантите бяха такива - ако нямаш антивирусна, правиш Low level format.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, vlado1985 написа:

За старите 16 битови съм съгласен. Но колкото и да се е маскирал вируса на диска немисля, че е нужно, да се прибягва веднага до формат на ниско ниво. Може да се форматира дадения дял или да се изтрие и да се създаде отново. А и както знаем всички на даден диск може да се направи 2 пъти формат на ниско ниво но честно не съм много сигурен дали е точно така. Защото имам един стар диск с ATA букса на който съм му правил 3 пъти формат, на ниско ниво и все още, си работи но трудно захапва. И винаги е на молитви при този диск да запали нормално а за съвременния хардуер не съм пробвал да пусна нещо под дос защото естествено няма да се получи номера но с направата на буутващ диск или флашка да си пусне човек дадена програма да му провери диска няма никакви проблеми. Също и до сега колко пъти съм имал вируси в системата нито един не ми създал лоши сектори. И като се има в предвид че сегашните вируси поне според мен, лично са супер, безинтересни и смешни едва ли биха могли да сътворят такъв пробле. А по старите вируси са къде къде по долни. Преди години бях лепнал някакъв вирус и без да се усетя и да мога да реагирам ми събра двата дяла. А преди това само го гледам как ми крептира всичко от C и от D и системата си прави каквото иска и като ми събра дяловете се хванах в чудо та днешните вируси са направо смешни.

Тогава не се форматираше на ниско ниво. Търсеше се в ASCII кода, къде е вирусът и се зануляваше. Правил съм го доста пъти и не само аз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Raze написа:

Ами този вирус така се маскираше, че вариантите бяха такива - ако нямаш антивирусна, правиш Low level format.

Пак казвам какъвто и да е вируса не е нужно да се прибягва веднага до формат на ниско ниво. Едно събиране на дяловете и от вируса няма да остане и помен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нямам много спомен и не съм бил толкова запознат с нещата тогава, както вече казах, но не мисля, че нещата бяха толкова лесни както са сега.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, MZ/X написа:

Позволи ми да те коригирам. Тези програмчета Sentinel/Tune НЕ дават цялата информация за състояниетo на твърдия диск. Но пък това, което все пак го дават -  го дават в по-разбирам за средностатистическата потребителска маса вид. И най-вече натъртено в цветове и многоцветни дъги, щот лудите на шарено се радват. 

Дават SMART като всички други, нито повече, нито по-малко. На софтуерно ниво няма по-пълна информация така или иначе. Шаренкото ни най-малко не ме интересува. Но си има и лог файл, има си графики, има си различните тестове (включително и по-важните self-test), показва си и температурите в трея (аз лично я ползвам заради тях най-вече). Но кой каквото иска, това да си ползва. Нито аз ще убеждавам някого, нито пък искам някой на мен да ми дава наклон тук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Mariyan Panev написа:

...

321691791_555195613133289_5857936972151553425_n.jpg

Лошите сектори са два вида: Логически или физически.
Първите се лекуват с форматиране на ниско ниво, докато вторите с нов диск от магазина.

Пробвай с Live CD на някое линукс дистро. Там гнездат други гугутки и нови шарении ще ти отворят очите.

HDD Hitachi на 11 години. Дрънка и пее от здраве.

хитачи

А най-добре като мъжете, без всякакви "гримове и цветомузики".

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, MZ/X написа:

Позволи ми да те коригирам

Позволи и аз да те коригирам.

Диска няма лоши сектори!

Има бавни сектори, които, както е написал и Профруит се оправят с формат на ниско ниво.

Много е възможно да има и проблем с кабела за данни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, M.Николов написа:

Позволи и аз да те коригирам.

Диска няма лоши сектори!

Има бавни сектори, които, както е написал и Профруит се оправят с формат на ниско ниво.

Ъхъ. :lock:
Бавни или спрели сектори, би ли уточнил, моля?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Mariyan Panev написа:

От HDDRegenerator-а..
Живота на диска ми е  9% вече и е пред умирачка..

322726106_474895224812057_7446386278672554870_n.jpg

Аз ти го казах още в началото. Сега вече ще знаеш да вярваш след като 2 програми ти казват едно и също нещо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много ми прилича на силен физически удар, нов!

преди 1 час, Емил Костов написа:

Аз ти го казах още в началото

Напиши един скрипт - който каквото и да пита, да отговаряш автоматично "Купувай нов"! :)

Няма и 10% от "пророчествата" ти да са били верни...

За много години!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, JKirilov написа:

Много ми прилича на силен физически удар, нов!

Напиши един скрипт - който каквото и да пита, да отговаряш автоматично "Купувай нов"! :)

Няма и 10% от "пророчествата" ти да са били верни...

За много години!

Да за мен този диск си заминава. Постващият сам си решава. И не съм пророк. Давам мнение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Давам мнение

Когато едно мнение е едно и също години наред, то е чиста проба инат. Пък и не виждам хиляди сервизи да са фалирали? ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, JKirilov написа:

Когато едно мнение е едно и също години наред, то е чиста проба инат. Пък и не виждам хиляди сервизи да са фалирали? ;)

Не виждам кое е инат да кажеш, че хард дискът е повреден! А сервизите никога няма да фалират! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Последмо оправиха ли се лошите сектори на "новия" диск ? Какви са оказаха, логически или хардуерни , че и това не се разбра?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Последмо оправиха ли се лошите сектори на "новия" диск ? Какви са оказаха, логически или хардуерни , че и това не се разбра?

от картинката на HDDRegenerator се вижда че има 52+ дефектни и 1146 трудно четими

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, овню написа:

от картинката на HDDRegenerator се вижда че има 52+ дефектни и 1146 трудно четими

T.e. заминава си ?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да закриете темата.
Благодаря на всички които се отзоваха да помогнат.🙂
Хард диска е пред умиране и наистина няма какво да се направи. (Физически удар е, беше доста лек 😅 ама доста му повлия. За 1 ден 50% на долу. Колегата по-горе позна, но се надявах да може да се оправи някак) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Mariyan Panev написа:

Може да закриете темата.
Хард диска е пред умиране и наистина няма какво да се направи. (Физически удар е, беше доста лек 😅 ама доста му повлия. За 1 ден 50% на долу. Колегата по-горе позна, но се надявах да може да се оправи някак) 

Естествено, че си заминава. Хайде сега да чуем разбирачите, които казваха обратното! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Mariyan Panev написа:

Може да закриете темата.

Щом е имал физически удар и от тава са се появили лоши сектори няма какво да се направи освен да го караш на молитви колкото издържи докато не го смениш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...