Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 5 минути, Old_story написа:

Дерзай!

Поздрави го този Анди от мен. :)

Дано не е този същия, който има регистрация тук!

Не е същият Анди. 

Тукашният Анди има нещо ценно, което ти нямаш! :)

И Крим е руски от 2014 год. 

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 1 минута, Flashback написа:

Не е същият Анди. 

Тукашният Анди има нещо, което ти нямаш! :)

Празно пространство между ушите! :lol6:

преди 9 часа, Old_story написа:

Дори все още съм отдал един апартамент на една Украинка, майка и и детето и безплатно.

От посолството явно компенсират блажно, и за тебе да остане. 

От километри личи какви сте платени тролове. Хилите се за Енихан баба. Големите патриоти, с украинския флаг. Как за едните може, поробителят на Родопите. За другите не може  - МОЧА. 

Айде като сте принципни съборете Енихан, той повече ме дразни. Рашките може да са всякакви, ама са ни отървали именно от Енихан. 

По техните форуми пишат - сбъркали сме, дай да си върнем гяурите на Турция, явно са недоволни от освобождението. 

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Това забелязахте ли го? "Етот канал получил денежное вознаграждение." Не мога да го засека по-добре, помагайте...

Явно е, че заработвате от някъде. 

large.10_01.2024_10_40.24_REC.png.e4926f3e7bcddbb74ec45b4e1e096652.png

преди 14 часа, ivottoshev написа:

Няма как да знаем? Еничарство, Въстания, Ботев, Бенковски...

Ами няма как да знаем. В полза на националата сигурност е да има и лъжи в историята, така че населението да има някакво чувство за национално самосъзнание. Еничарство например е имало за всички народи в състава на Османската империя, не е специално към нас. При това пише, че еничарите не са живяли зле, а са били третирани като привилегирована каста, която е създадена по идея на Мурад I с цел да се създаде елит от военни славяноговорящи, които да са конкуренция на османската аристрокрация. Ако си историк, ще анализираш идеята като вероятно с цел да се намали влиянието на тази аристокрация, която е застрашавала властта на султана. И понеже Османската империя е светска държава с много религии, това означава че този корпус от елитни славяноговорящи бойци въобще не е бил корпус от роби, а нещо като контраелит, чиято цел е била да балансира властта на аристократите и да не падне султана от власт. Може да се прочете много за тях. Пише, че не са избирани на случаен принцип, а са били набирани най-здравите и интелигентни момчета. Получавали са най-доброто военно обучение, въоръжавани са с най-модерните оръжия и са били много дисциплинирани и предани на султана. В крайна сметка, те са унищожени от султан Махмуд II през 1826 г, защото в по-късните етапи на империята станали заплаха, били корумпирани и недисциплинирани. Реално може да се направи паралел между тях и тамплиерите. И двата корпуса са били елитни военни формирования, които са играли важна роля в историята на своите империи. Тоест да кажеш, че еничарството е било антибългарско явление не е съвсем правилно. Разбира се, в историята се представя с много малко факти в полза на някакъв блясък и елит. В учебниците за средното образование им се създава такъв образ едва ли не, че тези еничари са се обръщали срещу своите семейств, превръщали са ги в превъзпитание в животни, които са готови да разкъсват християни българи. 

Ако са искали, и през 1878-ма и особено през 1944-та е можело да ни присъединят към себе си и никой не би могъл да им попречи. Излиза че хем са искали "задунайска губерния" да не е отцепена, хем на два пъти са могли, но не са я асимилирали. Какво казват опорките по въпроса?

Всяка империя има нужда от буферни зони. Както сега има война в Украйна, защото НАТО се приближава към Русия, така и тогава е имало нужда от буферна зона от малки слаби държави между Русия и Османската империя, но подчинени на една от двете. Затова е и Руско-турската война. Ние я наричаме Руско-турската освободителна война в училище, но тя си е точно Руско-турска и няма като цел просто едно освобождаване на някакви народи, които си нямат държави от половин милениум.

Кога ни обявиха за неприятелска страна?

Преди да кръстим тротоара пред руското посолство "Борис Немцов", или след това?

Преди да пльоснем украинският парцал на фасадата на община София, или след това?

Преди да забраним на техен министър да прелети над България на път за Сърбия, или след това?

Преди да изгоним дипломатите или след това?

Преди да решим да ремонтираме поразените украински танкове (тук все още ме напушва смях ) или след това?

Ти к'во очакваш? Ние да ги третираме като врагове, а те да ни милват по главичките?

Ние никого не сме третирали зле, руснаците тук се чувстват много добре, цялото ни черноморие е пълно с руски имоти, пълно е с руснаци и т.н., тези действия не са срещу руснаците, а срещу властта в Кремъл, която не представлява волята на руския народ. Путин си промени конституцията, за да може да бъде пожизнен диктатор. Мислиш ли, че всички руснаци искат да живеят точно по този начин и да ги пращат в месомелачката в Украйна? Властта в Кремъл трябва да бъде сменена и това са само действия, които показват солидарност хем към Украйна, хем към руския народ, който има нужда от промяна. Тези зад стените на Кремъл тънат в охолство, яхти, дворци и т.н. и за да се консолидира властта им мине се не мине се им трябва война. Само им виж болниците как излеждат. Това е ядрена свръх държава с необятни ресурси и вместо руснаците да живеят с висок стандарт на живот какъвто могат да имат, ако олигарсите им си отидат, те живеят 90% зле извън двата си големи града Москва и Санкт Петербург. Кал, липса на пътища из страната, липса на здравно облужване, мизерни доходи, алкохолизъм и т.н. проблеми. И едни военни паради и пропаганда. Това в 21 век.

преди 59 минути, Гражданин написа:

Ами няма как да знаем. В полза на националата сигурност е да има и лъжи в историята, така че населението да има някакво чувство за национално самосъзнание. Еничарство например е имало за всички народи в състава на Османската империя, не е специално към нас. При това пише, че еничарите не са живяли зле, а са били третирани като привилегирована каста, която е създадена по идея на Мурад I с цел да се създаде елит от военни славяноговорящи, които да са конкуренция на османската аристрокрация. Ако си историк, ще анализираш идеята като вероятно с цел да се намали влиянието на тази аристокрация, която е застрашавала властта на султана. И понеже Османската империя е светска държава с много религии, това означава че този корпус от елитни славяноговорящи бойци въобще не е бил корпус от роби, а нещо като контраелит, чиято цел е била да балансира властта на аристократите и да не падне султана от власт. Може да се прочете много за тях. Пише, че не са избирани на случаен принцип, а са били набирани най-здравите и интелигентни момчета. Получавали са най-доброто военно обучение, въоръжавани са с най-модерните оръжия и са били много дисциплинирани и предани на султана. В крайна сметка, те са унищожени от султан Махмуд II през 1826 г, защото в по-късните етапи на империята станали заплаха, били корумпирани и недисциплинирани. Реално може да се направи паралел между тях и тамплиерите. И двата корпуса са били елитни военни формирования, които са играли важна роля в историята на своите империи. Тоест да кажеш, че еничарството е било антибългарско явление не е съвсем правилно. Разбира се, в историята се представя с много малко факти в полза на някакъв блясък и елит. В учебниците за средното образование им се създава такъв образ едва ли не, че тези еничари са се обръщали срещу своите семейств, превръщали са ги в превъзпитание в животни, които са готови да разкъсват християни българи. 

Всяка империя има нужда от буферни зони. Както сега има война в Украйна, защото НАТО се приближава към Русия, така и тогава е имало нужда от буферна зона от малки слаби държави между Русия и Османската империя, но подчинени на една от двете. Затова е и Руско-турската война. Ние я наричаме Руско-турската освободителна война в училище, но тя си е точно Руско-турска и няма като цел просто едно освобождаване на някакви народи, които си нямат държави от половин милениум.

Ние никого не сме третирали зле, руснаците тук се чувстват много добре, цялото ни черноморие е пълно с руски имоти, пълно е с руснаци и т.н., тези действия не са срещу руснаците, а срещу властта в Кремъл, която не представлява волята на руския народ. Путин си промени конституцията, за да може да бъде пожизнен диктатор. Мислиш ли, че всички руснаци искат да живеят точно по този начин и да ги пращат в месомелачката в Украйна? Властта в Кремъл трябва да бъде сменена и това са само действия, които показват солидарност хем към Украйна, хем към руския народ, който има нужда от промяна. Тези зад стените на Кремъл тънат в охолство, яхти, дворци и т.н. и за да се консолидира властта им мине се не мине се им трябва война. Само им виж болниците как излеждат. Това е ядрена свръх държава с необятни ресурси и вместо руснаците да живеят с висок стандарт на живот какъвто могат да имат, ако олигарсите им си отидат, те живеят 90% зле извън двата си големи града Москва и Санкт Петербург. Кал, липса на пътища из страната, липса на здравно облужване, мизерни доходи, алкохолизъм и т.н. проблеми. И едни военни паради и пропаганда. Това в 21 век.

Много добре казано. Колкото Кокорчо изразява волята на народа, толкова и техните.

Видео блоговете дето следя, до един се изнесоха от матушката. 2 години вече не им дават отпуска, на тия де завлякоха на фронта, мобилизирани. Вагнеровците пуснаха след 6 месеца както им обещаха, хем доброволно са на фронта. Тия дето са насила - не. 

Неслучайно плювам по шапкарите, именно заради такива неща. Няма как да симпатизирам на който и да е тоталитарен режим. 

Очевидно са платени мекерета, то си им излиза в прав текст под клиповете. Ще ни подпалят чергата и ще си отидат по островите. Дори не го и крият. 

Енихан Баба повече ме дразни, ама мърсъците няма да посмеят да пипнат там. Хем не е охраняван, на някакъв див връх, могат да го взривят кога им е кеф. 

Продажници, и смеят да се наричат българи, с украинския флаг. 

Живея в голяма къща, сам съм, и по едно време си мислех да приютя украинско семейство... Че и за две имам място. Сериозно го мислех!

После тия неблагодарници да ми донесат война, в замяна. 

https://www.dnes.bg/rusia/2024/01/08/shte-se-vyrnat-li-obratno-izbiagalite-ot-rusiia-sled-nachaloto-na-voinata.594644?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

За паметниците на комунизма трябва да се направи специален музей на срама, където промитите мозъци да се събират и да тъгуват. Историята трябва да се помни, за да не се повтаря.

преди 8 минути, piх3l написа:

За паметниците на комунизма трябва да се направи специален музей на срама, където промитите мозъци да се събират и да тъгуват. Историята трябва да се помни, за да не се повтаря.

За паметниците на османското присъствие нещо мълчите като бити пед...

Хем на порядък по-лесно ще го взривите. Няма кой да го пази, няма кой да види. Дори няма да си признаете. 

Що не ви боде очите той?

За комунизъм не тъгувам, може да погледнеш темата за соца. От най-яростните критици съм. 

На днешния ден, "героите" на паметника пред американското посолство в София:

Жестокостта на 10 януари 1944 г.: Най-разрушителните бомбардировки над България

На 10 януари 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София. Разрушенията са многобройни. През деня американски бомбардировачи извършват рейда, а през нощта - британски самолети. Въздушната бомбардировка на 10 януари 1944 г. остава най- жестоката и кървава в историята на България.

Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация. До 16 януари 300 000 жители напускат града.

Изгорени са зданията на Народния театър, Министерския съвет, Министерството на правосъдието и финансите, Народната библиотека, хотел “България”, Държавната печатница, Светия Синод и други  обекти.

В пепелища тънат бул. “Дондуков”, ул. “Търговска” (днес “Пиротска”), ул. “Мария-Луиза”, ул. “Клементина” (днес бул. “Ал. Стамболийски”), ул. “Леге”, площад “Батенберг”.

Зловещата равносметка: - Хвърлени са близо 50 000 авиационни бомби върху 168 населени места.

Загиват 4208 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са 4744.

Разрушени са 12 657 сгради.

Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния ѝ фонд.

Безвъзвратна е загубата на българското национално и общочовешко културно достояние - унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите.

Материалните щети достигат астрономическата сума от 24 млрд. лева.

Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: "Отлично!".

https://www.dnevnik.bg/analizi/2024/01/10/4572315_jestokostta_na_10_ianuari_1944_i_kratka_istoriia_na/

преди 19 минути, Flashback написа:

На днешния ден, "героите" на паметника пред американското посолство в София:

Жестокостта на 10 януари 1944 г.: Най-разрушителните бомбардировки над България

На 10 януари 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София. Разрушенията са многобройни. През деня американски бомбардировачи извършват рейда, а през нощта - британски самолети. Въздушната бомбардировка на 10 януари 1944 г. остава най- жестоката и кървава в историята на България.

Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация. До 16 януари 300 000 жители напускат града.

Изгорени са зданията на Народния театър, Министерския съвет, Министерството на правосъдието и финансите, Народната библиотека, хотел “България”, Държавната печатница, Светия Синод и други  обекти.

В пепелища тънат бул. “Дондуков”, ул. “Търговска” (днес “Пиротска”), ул. “Мария-Луиза”, ул. “Клементина” (днес бул. “Ал. Стамболийски”), ул. “Леге”, площад “Батенберг”.

Зловещата равносметка: - Хвърлени са близо 50 000 авиационни бомби върху 168 населени места.

Загиват 4208 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са 4744.

Разрушени са 12 657 сгради.

Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния ѝ фонд.

Безвъзвратна е загубата на българското национално и общочовешко културно достояние - унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите.

Материалните щети достигат астрономическата сума от 24 млрд. лева.

Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: "Отлично!".

https://www.dnevnik.bg/analizi/2024/01/10/4572315_jestokostta_na_10_ianuari_1944_i_kratka_istoriia_na/

large.29_12.2023_11_55.35_REC.png.75a9689903a27a6625c45c4d89ccc434.png

преди 4 часа, piх3l написа:

Абе има вече достатъчно матриал. На комунделите не им трябва много.

От хора, които се молят хем Путлер да им фърля ракети върху къщите хем да му лижат ботушите, съзнание не чакай.

преди 9 минути, Реджеп Иведик написа:

Абе има вече достатъчно матриал. На комунделите не им трябва много.

От хора, които се молят хем Путлер да им фърля ракети върху къщите хем да му лижат ботушите, съзнание не чакай.

Енихан баба кога ???

преди 20 минути, IvanKirov написа:

large.29_12.2023_11_55.35_REC.png.75a9689903a27a6625c45c4d89ccc434.png

Това е много интересно наистина. Умен човек си, недей да се връзваш. Виж:

J7i9Ot2.md.jpg

J7i9knS.jpg

J7i9Nwl.jpg

J7iHe5J.jpg

J7i98P9.md.jpg

J7i9vM7.jpg

J7i9UFe.jpg

преди 8 минути, Киро Н. написа:

Тая на ИванКиров конкуренцията :)

Аз съм ходил да почитам американските летци ли?

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Аз съм ходил да почитам американските летци ли?

Никой не е ходил никакви летци да почита. Организирано мероприятие от тролски профил на копейки се оказа цялата тази работа с Дариа, които желаят да насъскат обществото с провокации, които такива активисти като Цомчо постват на профилите си и обясянват "ето, виждате ли ги какво правят?". По-горе ти дадох скрийншотове. Хората са ги разконспирирали отдавна, че не е чиста работата в тази провокация и е доста аматьорска. Но има хора дето стават и се ежат за глупости. Аз не познавам някой дето ще ходи да оставя цветя на американските летци.

преди 19 минути, Гражданин написа:

Никой не е ходил никакви летци да почита. Организирано мероприятие от тролски профил на копейки се оказа цялата тази работа с Дариа, които желаят да насъскат обществото с провокации, които такива активисти като Цомчо постват на профилите си и обясянват "ето, виждате ли ги какво правят?". По-горе ти дадох скрийншотове. Хората са ги разконспирирали отдавна, че не е чиста работата в тази провокация и е доста аматьорска. Но има хора дето стават и се ежат за глупости. Аз не познавам някой дето ще ходи да оставя цветя на американските летци.

На мене също ми казаха трол, и че съм разконспириран. Писах им неща каквито тука. 

Шматки са, нищо няма да ме учуди. 

преди 4 часа, IvanKirov написа:

За паметниците на османското присъствие нещо мълчите като бити пед...

Хем на порядък по-лесно ще го взривите. Няма кой да го пази, няма кой да види. Дори няма да си признаете. 

Що не ви боде очите той?

За комунизъм не тъгувам, може да погледнеш темата за соца. От най-яростните критици съм. 

Значи не ти харесва думата присъствие, а си искаш думата роб? Целият балкански полуостров е бил под контрол на османската империя, само българите държат да са роби... що така? Питай някой румънец, дали е бил под турско робство, или някой грък, или сърбин и т.н. Сори, робство е имало в Америка, древен Египет и някои други държави от близкия изток, тук не. Това, че рашъните искат да мислиш, че си роб и те са те спасили си е твой проблем.

току-що, IvanKirov написа:

На мене също ми казаха трол, и че съм разконспириран. Писах им неща каквито тука. 

Шматки са, нищо няма да ме учуди. 

Попаднал си на страница за контрадезинформация. Пречил си на работата им. Те си имат някаква цел и случайни хора, ако не са им от полза не им трябват. В случая ти показах, че в групите се обсъжда, че това е съвсем умишлена тролска акция от отбора на копейките, за да настървят хората против САЩ, ЕС, НАТО и т.н. Никой не поднася цветя на американските летци. Но до тук много хора вече са разпространили тази информация като чиста монета. Да се изпокарат хората е най-лесно. Аз затова не разпространявам новини преди да ги проверя.

преди 5 минути, piх3l написа:

Значи не ти харесва думата присъствие, а си искаш думата роб?

Нарича се Османска Империя, Османско владичество и пр. робство е по-скоро литературна форма, а присъствие е някакъв пълен смях нямащ никаква връзка с реалността.

преди 3 минути, Гражданин написа:

Аз затова не разпространявам новини преди да ги проверя.

И как точно ще провериш, дали някаква откачена пача е ходила да поднася цветя на който е хвърлял бомби на главата на дядо ѝ. 

Сам видя, че заради проклетите им псета, дето освен да разнасят глисти и тении, нямаше заря тая година. Идиокрацията бие рекорди, откак сме слезли от дърветата хората не са били толкова тъпи. 

преди 9 минути, piх3l написа:

Значи не ти харесва думата присъствие, а си искаш думата роб?

Присъствие написах , къде видя роб? 

Значи турския поробител не го барат, бодат им очите тия, дето са ни отървали от турците. Хем на порядък по-лесно ще думнат онова тюрбе. 

преди 10 минути, IvanKirov написа:

И как точно ще провериш, дали някаква откачена пача е ходила да поднася цветя на който е хвърлял бомби на главата на дядо ѝ. 

Еми ето де, нали ся проверих? Скрийншоти а-у от други хора, които са заподозряли същото и те нещата си идват на мястото. Всеки може да се подведе, въпросът да не разпространяваш на импулс. Повечето такива профили са тролски, а целта на троловете не винаги е ясна. Затова не бързам със заключенията, гледам какви са профилите, които коментират, сподеят и т.н., често най-фанатичните имат противоположна цел на тази, която искат на пръв поглед да изглежда, че имат.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.