Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 23 минути, АСПЕКТ написа:

Не питах за управлението на България, това го знае всяко хлапе, къде четеш, че по време на нацистко управление, България е била по-богата, по-добре. Въобще коя държава под нацистка власт е била добре? Цитирам <<приказно царство за живеене.>>

Ето ти източник какви са били цените и заплатите:

https://narod.bg/2021/04/08/заплата-3500-лв-пенсията-1800-пържола-по-2-лв-а/

Изглежда не е било зле.

Освен това съм виждал стари вестници и списания с изобилие на креативни реклами на западни стоки и услуги и изобщо картинки все едно чета американски вестник от онова време. Няколко години след преврата и вестниците стават скучни, сухи, само с възхвала на българо-съветската дружба, петилетките, комунизма, колко "здрава" трябва да е "трудещата се жена", да може хем във фабрика да работи, хем на два стана да тъче като се прибере вкъщи, хем 5 деца да я дърпат за полата, да ги отгледа да пораснат, за да служат на рОдината... и ни помен от рекламите и изобилието на луксозен западняшки живот. Сякаш животът на хората буквално е бил изсмукан от цветове и България е станала една концлагерна утопия от бедни работници и милиционери навсякъде да пазят стадото да не вземе да възроптае срещу новата сива и бедна реалност.

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 180,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 45 минути, Гражданин написа:

Изглежда не е било зле.

Освен това съм виждал стари вестници и списания с изобилие на креативни реклами на западни стоки и услуги и изобщо картинки все едно чета американски вестник от онова време. Няколко години след преврата и вестниците стават скучни, сухи, само с възхвала на българо-съветската дружба, петилетките, комунизма, колко "здрава" трябва да е "трудещата се жена", да може хем във фабрика да работи, хем на два стана да тъче като се прибере вкъщи, хем 5 деца да я дърпат за полата, да ги отгледа да пораснат, за да служат на рОдината... и ни помен от рекламите и изобилието на луксозен западняшки живот. Сякаш животът на хората буквално е бил изсмукан от цветове и България е станала една концлагерна утопия от бедни работници и милиционери навсякъде да пазят стадото да не вземе да възроптае срещу новата сива и бедна реалност.

Сигурно е ,че дори САЩ са ни завиждали тогава, каква мощна междугалактическа икономика сме :D

Цитат

Минималната работна заплата (МРЗ) се въвежда в САЩ между 1933 и 1938 г., след като веднъж е обявена за противоконституционна през 1935 г. Началното ниво е 25 цента на час. По това време средното възнаграждение в САЩ е 62,7 цента, така че законът няма никакъв ефект върху повечето работници. Политиците неглижират ефекта върху най-ниско продуктивната част от населението, а Президентът Рузвелт изрича знаменитите си думи: "Нито един бизнес, чието съществуване зависи от изплащането на възнаграждения, които не осигуряват достоен живот, няма право да съществува в тази държава".

Цитата е от тук.

преди 7 минути, AAUUXX написа:

Сигурно е ,че дори САЩ са ни завиждали тогава, каква мощна междугалактическа икономика сме :D

Цитата е от тук.

Мисля, че не си прочел статията, която ти пратих. Цената на лева не е приравнена с тази на долара естествено. Но имаше посочени цени кое колко струва и данните за това какви са били приблизително заплатите. Изразът "какво ме гледаш като изпадал германец" идвал от там, че по едно време сме си били доста развити и даже и германците са идвали тук да работят.

А според теб в соца е било по-добре от колкото в Царство България, така ли?

преди 12 минути, Гражданин написа:

Мисля, че не си прочел статията, която ти пратих. Цената на лева не е приравнена с тази на долара естествено. Но имаше посочени цени кое колко струва и данните за това какви са били приблизително заплатите. Изразът "какво ме гледаш като изпадал германец" идвал от там, че по едно време сме си били доста развити и даже и германците са идвали тук да работят.

От къде са взети данните ,каква е била инфлацията тогава, какъв е бил БВП тогава ? 1997г също бяхме станали милионери, но не бяхме по богати.

Не съм живял през този период който цитираш, но съм чувал разкази на които са живяли и не кореспондират с този рай.

Цитат

Като трайна последица от войните през 1912 - 1918 г., следва да се отбележи и катастрофалното обезценяване на националната парична единица - лева, чиято покупателна способност спада рязко. И макар, че БНБ е принудена да се откаже от характерната за довоенния период свободна обменимост на банкнотите срещу благороден метал, то българският лев свободно се разменя срещу чужди парични знаци чак до 9 септември 1944 г.
Времето лекува и най-тежките рани, отминават скърби и неволи, назад остава следвоенното разстройство, като около 1921 г. се изживява най-ниската точка на стопанската криза. Още през следващата година вече е налице тенденция към оживяване в икономиката и към 1923 - 1924 г. вече са достигнати и задминати довоенните икономически показатели на страната и се забелязва стопански подем.

https://boianimen.blogspot.com/2017/08/blog-post_15.html?m=1

Пак ли гражданката се е изокал. Кофти скивах го в цитата. Цената на агнешкото и въобще на селскостопанската сурова продукция, си е имало конкретни причини да е свръхевтина. Голямо производство, включително и в съседните страни през ония години. По-скъп и бавен транспорт, по-нерентабилни и много по-малко хладилници и фризери отколкото днес. Та се е налагало да е евтино, за да може да се реализира голяма част локално. Но защо евтино при ония "огромни" царски заплати. Още по-лесно е да се отговори, много голям процент селско население, което далеч не е вземало размера на чиновническите заплати, цитираните числа за заплати са като оня вид за свинско със зеле. Шефа яде свинско, всички ние зеле, средно претеглено всички ядем свинско със зеле. 

Дядо ми ми е казвал, че месото на агнетата струвало по-евтино от кожата.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

От къде са взети данните ,каква е била инфлацията тогава, какъв е бил БВП тогава ? 1997г също бяхме станали милионери, но не бяхме по богати.

Не съм живял през този период който цитираш, но съм чувал разкази на които са живяли и не кореспондират с този рай.

В статията, която ти дадох си пише много добре какъв период засягат данните. 1933 г.

И можеш да разкажеш повече за разказите си, които не кореспондират с този рай. Кой ти е споделял какво е било тогава?

Аз ти казах, че съм виждал вестници и списания от това време и с очите си съм виждал, че тогава е кипял развит капиталистически живот. В списанията имаше реклами на западни коли, стоки, храни, електроуреди, екскурзии... И това в най-обикновен вестник някъде от периода преди 44. 

benzreklama.jpg

76747369_2866651390025127_14624583158658

%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%

преди 10 минути, Sliderum2 написа:

Пак ли гражданката се е изокал. Кофти скивах го в цитата. Цената на агнешкото и въобще на селскостопанската сурова продукция, си е имало конкретни причини да е свръхевтина. Голямо производство, включително и в съседните страни през ония години. По-скъп и бавен транспорт, по-нерентабилни и много по-малко хладилници и фризери отколкото днес. Та се е налагало да е евтино, за да може да се реализира голяма част локално. Но защо евтино при ония "огромни" царски заплати. Още по-лесно е да се отговори, много голям процент селско население, което далеч не е вземало размера на чиновническите заплати, цитираните числа за заплати са като оня вид за свинско със зеле. Шефа яде свинско, всички ние зеле, средно претеглено всички ядем свинско със зеле. 

Дядо ми ми е казвал, че месото на агнетата струвало по-евтино от кожата.

Така ли другарю чугун?

преди 20 минути, Гражданин написа:

А според теб в соца е било по-добре от колкото в Царство България, така ли?

е, че по соца, дори епонците се чудеха как да ни стигнат. 😄 Питай избягалите по Германия, Англия и Америка, от прегазената от съвецки соц ботуш България, как западния свят се е развивал и продължава да се развива погрешно, добре че дошли комунистите и не сме последвали техния пример, че видиш ли, сега и у нас щеше да бъде гадно - като в Германия, Англия и Америка. :biggrin: А сега си ни е добре - горе/ долу, като в руZия: мизерийка, бандитлък и битов алкохолизъм.

преди 13 минути, Гражданин написа:

В статията, която ти дадох си пише много добре какъв период засягат данните. 1933 г.

И можеш да разкажеш повече за разказите си, които не кореспондират с този рай. Кой ти е споделял какво е било тогава?

Аз ти казах, че съм виждал вестници и списания от това време и с очите си съм виждал, че тогава е кипял развит капиталистически живот. В списанията имаше реклами на западни коли, стоки, храни, електроуреди, екскурзии... И това в най-обикновен вестник някъде от периода преди 44. 

Добре приемам ,че това е било така тогава какво се е случило с тези западни коли които хората са ги карали (къде са били карани след като е нямало пътища е друга тема :D) къде са тези електроуреди - извънемните са ги телепортирали през свой портал в този момент на съвпадение или сме сънували различни сънища ?

преди 3 минути, insec написа:

А сега си ни е добре - горе/ долу, като в руZия: мизерийка, бандитлък и битов алкохолизъм.

Това го докара псевдодемокрацията, а не Русия. Колко просяци, мутри и ровещи в кофите бездомници си виждал преди '89-та?

преди 18 минути, Гражданин написа:

%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%

Сега е също капитализъм и можеш да си купиш бенц (на 20г от Германия каран само в неделя до магазина от възрастна жена) а ти стоиш у форума и мечтаеш за царство :D

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Сега е също капиатализъм и можеш да си купиш бенц (на 20г от Германия каран само в неделя до магазина от възрастна жена) а ти стоиш у форума и мечтаеш за царство :D

Неговия Бенц е три годишен и няма ли право да седи във форума и има мечти?:D

преди 1 минута, , , написа:

Неговия Бенц е три годишен и няма ли право да седи във форума и има мечти?:D

Докат стои 24/7 у форума мишките ше го изядат бенцата в гаража бре :D

преди 13 минути, AAUUXX написа:

Добре приемам ,че това е било така тогава какво се е случило с тези западни коли които хората са ги карали (къде са били карани след като е нямало пътища е друга тема :D) къде са тези електроуреди - извънемните са ги телепортирали през свой портал в този момент на съвпадение или сме сънували различни сънища ?

Електроуредите не са вечни, нито пък колите. Лускозните играчки са били раздадени на заслужилите другари заедно с къщите на бившата буржоазия. Има много разкази на очевидци, които разказват как хора набедени за народни врагове са били изкарвани насила от домовете си и влачени на улицата към колите на народна милиция. По-късно са виждали другарите да се разхождат с дрехите им.

HhRsH0J.jpg

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Ти да не си от Малоумбия, та питаш десетнайсет пъти едно и също? 

на 18.03.2023 г. в 22:34, N1K17Y написа:

Kак се гони "ботуш", който сам си поканил, присъединил си се военният му съюз и се биете заедно ? :popcorn2:

Иронично, именно СеСеСеРе-то и българските комуняги са работили активно за нашето включване към страната на "нацисткият ботуш", ама това е все дребна подробност, която кремълските пропагандисти все пропускате да споменете. Ама иначе ни освобождават. Като ни завладяват. Герои ! 

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Докат стои 24/7 у форума мишките ше го изядат бенцата в гаража бре :D

Ще си поръча да му направят нов! :D

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Това го докара псевдодемокрацията, а не Русия. Колко просяци, мутри и ровещи в кофите бездомници си виждал преди '89-та?

Псевдодемокрацията е плод на псевдокомунизма.

преди 1 час, Гражданин написа:

Изглежда не е било зле.

Как е нямало американци от САЩ дошли в този рай. Гледай какво е ставало в САЩ. Докато в България ядат кебапчета за 50 стотинки. Виж бедните американци от САЩ. Цццц, умирали са от глад 😟

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Голямата_депресия

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Как е нямало американци от САЩ дошли в този рай. Гледай какво е ставало в САЩ. Докато България ядат кебапчета за 80 стотинки.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Голямата_депресия

Очевидно по това време глобализацията не е била в сегашния си стадий, че да се отрази и на България по същия начин, по който и на САЩ. 

преди 6 минути, Гражданин написа:

Очевидно по това време глобализацията не е била в сегашния си стадий, че да се отрази и на България по същия начин, по който и на САЩ. 

Аха, така е било. Само на САЩ се е отразило. Пълни глупости. 😁

22-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%

От двете ми баби живяли през царско, комунизъм и демокрация, бяха най-доволни от демокрацията. Едната въпреки че взимаше доста мизерна пенсия се радваше че по магазините има всичко и не трябва да се запасява за зимата с олио, захар, картофи и т.н.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Аха, така е било. Само на САЩ се е отразило.😁

22-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%

Вярно е ,ние като петролно и газово независими сме нямали проблем :D

преди 6 минути, AAUUXX написа:

Вярно е ,ние като петролно и газово независими сме нямали проблем :D

Така е. Имало е газ, имало и кебапчета за 50 стотинки. Нацистка Германия е било чудесно. Концлагери, принудителен труд, войни. Асимилация на славяните. Страхотно е!

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Аха, така е било. Само на САЩ се е отразило .😁

Вникваш ли в това, което ти пиша или само си приказваш? Знаеш ли какво е глобализацията? И смяташ ли, че степента ѝ е била същата и преди 100 години? Една световна криза се влияе от степента на глобализацията. Преди 100 години колко глобализирани сме били?

преди 5 минути, Гражданин написа:

Вникваш ли в това, което ти пиша или само си приказваш? Знаеш ли какво е глобализацията? И смяташ ли, че степента ѝ е била същата и преди 100 години? Една световна криза се влияе от степента на глобализацията. Преди 100 години колко глобализирани сме били?

Въобще не е нямало глобализация, прав си, затова испанския грип се е развил само и единствено в САЩ и в Испания. Пак от тогава, освен голямата депресия. Тия хора ги съсипаха глад, мизерия, без работа, няма газ и пандемия. 

Защо не са дошли в Царска България и аз не знам. Не знаят ли, че  в България кебапчетата са 50 стотинки, а пържолите 2 лв? Странни хора.

преди 15 минути, АСПЕКТ написа:

Въобще не е нямало глобализация, прав си, затова испанския грип се е развил само и единствено в САЩ и в Испания. Пак от тогава, освен голямата депресия. Тия хора ги съсипаха глад, мизерия, без работа, няма газ и пандемия. 

Защо не са дошли в Царска България и аз не знам. Не знаят ли, че  в България кебапчетата са 50 стотинки, а пържолите 2 лв? Странни хора.

Динамиката на испанският грип показва, че се развилнява благодарение на ПСВ и това, че войниците го разнасят. Глобализацията тогава е на съвсем различно ниво от това сега. Тогава не е имало толкова много пътувания за кеф или бизнес. Хората са стигали за по 20 дни до Америка - за справка, през океана се е пътувало най-бързо с кораби тип "Титаник", та какво ми говориш? Кебапчетата та кебапчетата... Не е имало и финансови пазари разчитащи на високоскоростен интернет и технологии. Банковият сектор въобще не е работил като сега, не е имало глобална електронна система, която да се ъпдейтва на всяка стотна от секундата. Ти продължавай да ми говориш за някакви кебапчета.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.