Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 4 минути, Joss Bomon написа:

След като рина помия върху Възраждане и БСП, дойде ред и на Боко. Така, без да искаш си показа от кои си - най-продажните и най-мазните и хлъзгави голямоносци - ДБ! Сега врещите против Боко, но после как ще се оправдавате, като се прегърнете в парламента с извинението "за доброто на България"?!

пп+дб девиз:

Гейпросащесср трололинки от всички джендери, обединявайте се!

Screenshot_2023-03-15-15-46-14-95_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg.f30f5b0382ebbffbab51937ba5b2115d.jpg

😁

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 180,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 5 часа, Гражданин написа:

Тоя електорат за съжаление продължава да се завъжда успено и да си иска руската мутро държавна обстановка понеже му пречи, когато се доближаваме до европейските ценности и възможности, които той не разбира.  Джендърчетата ше идат на казарми и ше разберат, че някои неща са по-важни от западните ценности и играчки! Това са родината на цялото православие Русия и вожда! Ако това се осъзнае час по-скоро от всички, саламът ще стане отново като бай тошовия! Хубав! Без ГМО, което да ти променя днк-то на джендърско!

Хрумна ми следното супер-кратко стихотворение:

:)

Банките във Щатите Гърмят!

Троловете в България реват

за няколко пробити цента

на долара спадна му процента...

Громяха те неспирно социализма

но по дяволите заминава им капитализма...

:lol6:

преди 19 минути, gagodrago написа:

за няколко пробити цента

Супер яко, браво!:yanim::yanim::yanim:

преди 33 минути, gagodrago написа:

за няколко пробити цента

Май наистина е време да загърмят няколко бомби тука

преди 1 час, gagodrago написа:

за няколко пробити цента

Тоест заработваш и в Дир ? 

image.png.0e22fd46f72a987f40a4d6f9ee783f3b.png

преди 1 час, gagodrago написа:

:) Радвам се, че ти харесва.

Разбирам от поезия, самата аз също пиша:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100067083614804

Егати темата - всичкото комунист на клона. :lol6:Само, като чуят и в сърцето ги пробожда. :lol6:

Най-впечатляващите съветски военни паметници извън Русия

В Европа има стотици паметници, посветени на съветската победа над нацизма и смелостта на съветските войници. И макар някои от тях да са изпаднали в забвение, за повечето местните власти и обикновените хора продължават се грижат подобаващо. Russia Beyond представя най-завладяващите примери.

Съветският военен паметник в Трептов парк, Берлин

image.png.4d412f49565f89c7261221483f7366ab.png

Shyamal/Wikipedia

Паметникът на съветския войн в берлинския Трептов парк вероятно е най-известният съветски военен паметник извън Русия.

Представлява 12-метрова фигура на войник, стъпил върху останките от счупена свастика. Той държи момиченце, което е спасил (такива случаи наистина е имало) в едната си ръка и меч - в другата. Според първоначалния план на скулптора Евгени Вучетич той е трябвало да държи картечница, но Сталин предложил това да е меч.

Паметникът на героите от Червената армия във Виена

image.png.19642b3d43f29f8f91f987ac086a24dc.png

Томас Лед/Wikipedia

Съветският военен паметник във Виена, известен като Паметник на героите от Червената армия, е построен в памет на 17-те хиляди съветски войници, загинали по време на виенската офанзива през април 1945 година.

Мемориалният комплекс включва балюстрада от 26 колони и скулптура на съветски войник със златен шлем, който държи съветското знаме.

Мемориален комплекс "Славин" в Братислава

image.png.7c15403e050c765d1fe797c07a6844c0.png

Legion Media

Съветският военен мемориален комплекс в Братислава, известен като "Славин", впечатлява зрителя с излъчването на могъща сила. На върха на стълб, висок 39 м, се издига 11-метрова скулптура на войник.

Тук има гробище с шест масови и 278 отделни гроба на 6845 съветски войници, участвали в освобождението на Братислава през април 1945 година.

Паметникът "Альоша" в Пловдив, България

11.jpg.40b2d34a2fba0e6c71753a9d46039657.jpg

Сергей Пятаков/RIA Novosti

Инициативата да се издигне паметник на съветския войник идва от обикновените хора в Пловдив, местните власти изобщо не са подбудители за построяването му.

11-метровият паметник, наречен "Альоша" (галеното име за Алексей) е неофициален символ на града.

Победоносният паметник на съветската армия в Рига

33.jpg.64b57d6a15cefdf0862fc51505bb14c1.jpg

AP

Комплексът, който представлява 79-метров обелиск и две групи от скулптури, е посветен на освобождението на Рига и на съветска Латвия по време на Великата отечествена война.

Днес на това място по традиция се събират хиляди местни жители, за да отбележат Деня на победата на 9 май.

"Бронзовият войник" в Талин

44.jpg.e0390b497632b6835857dcd7428c433c.jpg

AP

Съветският военен паметник в Талин има тежка съдба. През април 2007 г. естонското правителство решава да премести "Бронзовия войник" и гробовете на 12 съветски войници, погребани наблизо, извън центъра на града във Военното гробище.

Решението предизвиква масови протести сред руското население в Талин и влошава двустранните отношения между Русия и Естония.

Съветското военно гробище във Варшава

55.jpg.55413ab733a185514ceeb0a4a706fdc8.jpg

СФУ/Wikipedia

В мемориалния комплекс в южната част на града са погребани 21 468 съветски войници, дали живота си за освобождаването на Варшава. Комплексът се състои от 38-метров обелиск и две скулптурни групи.

Брестката крепост-герой в Брест

66.jpg.17eb74d9d169ff478f29f429b65b93e9.jpg

Legion Media

Този огромен мемориал е издигнат в памет на мъжеството на защитниците на Брестката крепост, които първи се изправят срещу противника на 22 юни 1941 година. Той включва казарми, картечни гнезда, фортове и други укрепления, обелиск и паметник на име "Мъжество", както и скулптура, наречена "Жажда".

Това е най-големият мемориален комплекс, посветен на Великата отечествена война в постсъветското пространство.

Паметникът на война освободител в Харков, Украйна

77.jpg.f65ade09c850b2ace87ec62a18edc3a5.jpg

Аванес/Wikipedia

Тази огромна скулптура на съветски войник е известна като "Павлуша" (галеното име за Павел) сред жителите на Харков, по примера на пловдивския "Альоша".

"Руският паметник" в Киркенес, Норвегия

88.jpg.cace02ce190c0770596afc368e4715e0.jpg

Legion Media

Паметникът на съветския войник е построен от жителите на северния норвежки гр. Киркенес в знак на благодарност за освобождението на окръг Финмарк по време на Петсамо-Киркенеската офанзива през октомври 1944 година.

А на шорошоидите - много им здраве от мен!!!

преди 13 часа, Сър Пичук написа:

Най-впечатляващите съветски военни паметници извън Русия

Като вземем предвид, че само Австрия и Норвегия те са били част от Социалистическия лагер - нещата не изглеждат толкова глобални.

От посочените държави- само в България има паметници, без да е имало военни действия.

https://www.ploshtadslaveikov.com/stenata-padna-pametnikat-ne/

Не знам за фенчетата на нацизма, но аз смятам пак да гледам филма "Българска рапсодия".

преди 35 минути, jhoro написа:

Като вземем предвид, че само Австрия и Норвегия те са били част от Социалистическия лагер - нещата не изглеждат толкова глобални.

Ами това е Централна и Източна Европа, която е освободена благодарение на СеСеСеРе-то. За Франция, Холандия, Дания и Белгия е по-логично да има други паметници на освободители.

преди 35 минути, jhoro написа:

От посочените държави- само в България има паметници, без да е имало военни действия.

https://www.ploshtadslaveikov.com/stenata-padna-pametnikat-ne/

И като у нас не е имало военни действия, това значи ли че не те са ни освободили, ами ние сами сме се отървали от нацисткият ботуш? Що според теб тази случка с изгонването на немците се е случила тук едва след като Червената армия е била на границите ни, а не сме го сторили година или две по-рано? 

преди 9 часа, ivottoshev написа:

И като у нас не е имало военни действия, това значи ли че не те са ни освободили, ами ние сами сме се отървали от нацисткият ботуш? Що според теб тази случка с изгонването на немците се е случила тук едва след като Червената армия е била на границите ни, а не сме го сторили година или две по-рано? 

Пак не си в час - имало е  военни действия, но не с участие на съветската армия.

Говорите за:

• Паметника на съветската армия (окупаторка)          9166279150.jpg
  • Паметника на американските летци                           us_pilots_sofia.jpg

А нищичко не казвате за паметниците на:

• капитан Списаревски                                                    Български паметници - Димитър Списаревски
  • Герхард Венгел                                                              Gerhard_Wengel_memorial_slab_in_Sofia.jpg

Забравяте, че последния е

Цитат

германски летец-изтребител, хауптман (капитан) от Луфтвафе, загинал заедно с още 4-ма германски летци във въздушен бой в защита на София от бомбардировките през Втората световна война.

Тоест - съветската армия (за чиято окупация са платени над 133 милиарда лева/около 300 млн. тогавашни долара) и американската армия (бомбандирала София и други места) са освободили България от монархофашисткия режим и германците - които са загивали, защитавайки същата тази София!

Пп. Фашизъм в България никога не е имало, а монархията съществува още 2 години - до Референдум за обявяване на България за република (на 8 септември 1946 г)

преди 1 час, jhoro написа:
Spoiler

Пак не си в час - имало е  военни действия, но не с участие на съветската армия.

Говорите за:

• Паметника на американските летци                           us_pilots_sofia.jpg

• капитан Списаревски                                                    Български паметници - Димитър Списаревски
  • Герхард Венгел                                                              Gerhard_Wengel_memorial_slab_in_Sofia.jpg

Тоест - съветската армия (за чиято окупация са платени над 133 милиарда лева/около 300 млн. тогавашни долара) и американската армия (бомбандирала София и други места) са освободили България от монархофашисткия режим и германците - които са загивали, защитавайки същата тази София!

Пп. Фашизъм в България никога не е имало, а монархията съществува още 2 години - до Референдум за обявяване на България за република (на 8 септември 1946 г)

И да им ги показваш тези факти, те в сърцето си са руснаци или купени копейки. Затова толкова квичат срещу посягането върху светинята им. Зомбирани са. Искат да целуват военния ботуш, а най-щастливи ще се чувстват като се върнат назад в миналото, да ги заградят като животни с телени огради с ток и да не ги пускат да видят как е на запад, но да им показват хубави руски филми по телевизията и да им пеят колко прекрасен режим и вожд имат. Руски вожд и руски режим. България им е просто територията, която населяват и поради чиято причина не могат да изкажат благодарността си към Русия на чист руски ами им се налага да сричат нещо на развален руски. Те искат да са руснаци, да са 16-та република и т.н.. Не искат свобода, смятат, че по ценен е колбаса без ГМО за няколко копейки.

Тези не са руснаци, а просто ... „вся остальная сволочь“!

преди 4 минути, jhoro написа:

Тези не са руснаци, а просто ... „вся остальная сволочь“!

Може да не са руснаци, но често се презират, че са българи и смятат, че усилено трябва да целуват задните части на руската завоевателна политика и да пеят в един хор с нея. Чувстват се роби и винаги коленичат в посока Москва. Нямат самостоятелно адекватно мислене. Като чуят опорка и край, разсъжденията приключват за тях до там. Щом е опорка от Москва, значи така е правилно, а който нещо оборва тази опорка е предател и искат да го убият с камъни. Животът им се състои в това да мрънкат как запада им е виновен затова че не могат да си купят гащи.

преди 11 часа, Anneliese написа:

Не знам за фенчетата на нацизма, но аз смятам пак да гледам филма "Българска рапсодия".

Че то по голяма фенка на нацизма от теб във форума нема така че ......

преди 5 часа, jhoro написа:

Говорите за:

Защо ''монархофашисткият режим и германците'' са се пръждосали от тук едва когато Червената армия се е появила на границите ни? Ако тази случка не е причината, що пръждосването не е станало месец, година или две по-рано? СлучАенос?

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

В България не е имало фашистки режим. Ти пак лъжеш.

То и в Германия  не е имало, ама идиотиге не мислят.

Фашизъм (фаши) - Италия,  националсоциализъм (нацизъм) - Германия. 

преди 1 минута, jhoro написа:

То и в Германия  не е имало, ама идиотиге не мислят.

Фашизъм (фаши) - Италия,  националсоциализъм (нацизъм) - Германия. 

Наричат го фашизъм, защото ако му кажат "национал-социализъм" звучи много близко до техния "соц".

На Димитър Списаревски и Герхард Венгел няма какво да им се кланяме. Това са нацисти. Измислени, фалшиви герои на малкото оцелели монархисти у нас.

Никой у нас не иска, включително и аз, възстановяване на паметниците от Първата световна война. Това е срамна и позорна за нас война, в която ни включва монархът хазартен наркоман и бесексуалист Фердинад. Никой не желае и да помни и синът му Борис ІІІ.  Никой не желае места за поклонение на крайнодесни идиоти. Нищо не дължа на фалшивите ви герои.

преди 1 минута, jhoro написа:

Твоята мама глупава - кой те пита теб?

Това е моята страна и имам пълното право да си кажа мнението. Не ми пука, че не ти харесва, това не е мой проблем.

преди 11 минути, Anneliese написа:

Това е моята страна и имам пълното право да си кажа мнението. Не ми пука, че не ти харесва, това не е мой проблем.

Имаш право да мълчиш - нищо повече!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.