Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 41 минути, N1K17Y написа:

Противоречието е, че защитаваш "освободителката" с това, че тук не са умирали техни войници, но понеже била свеотвна войната, брои се че са умирали другаде и затова има паметник, обаче за "краварите" не трябва да има паметник, нищо, че Хитлер е щял да сгъне "освободителката", ако не бяха те. Противоречието е, че защитваш окупацията и завладяването ни от "освободителката", с аргумента "били сме вражески страни", обаче когато вражеската страна ни бомбардира, те са изроди. 

Не трябва В България да има паметник на летците избили хиляди българи.

Това няма нищо общо с другият паметник, който не е на окупатор, а на освободител.

Та къде каза че е противоречието в думите ми?

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 180,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 12 минути, Гражданин написа:

даже той ви мрази, а аз просто не ви харесвам. 

Хм, не ми се търси из историята на постингите ти дали няма писания доказващи дали само не харесваш, или нещо повече. Не се сещам иванка да е мразил някого. Нервеше се човека, заради предполагаеми загуби от повишаване на данъците си, които уж щели да бъдат едва ли не привеждани от неговия джоб директно в тези на пенсионерите. Както би се нервила всяка скръндза. Но чак пък омраза. Не мисля. Другите му глупости за казармата и т.н. бяха по-скоро пълнеж. Ценни кадри какъвто се има той, лесно би минал между капките и не би бил занимаван с военни дела на плаца да марширува, или по учения, нямаше да носи пушка, както се казва, най-много да биха го ползвали за програмиране на ПВО, за радарите и другата електроника, или за други дигитални системи с военно предназначение.

преди 39 минути, Sliderum2 написа:

Хм, не ми се търси из историята на постингите ти дали няма писания доказващи дали само не харесваш, или нещо повече. Не се сещам иванка да е мразил някого. Нервеше се човека, заради предполагаеми загуби от повишаване на данъците си, които уж щели да бъдат едва ли не провеждани от неговия джоб директно в тези на пенсионерите. Както би се нервила всяка скръндза. Но чак пък омраза. Не мисля. Другите му глупости за казармата и т.н. бяха по-скоро пълнеж. Ценни кадри какъвто се има той, лесно би минал между капките и не би бил занимавам с военни дела, най-много да биха го ползвали за програмиране на ПВО, за радарите и другата електроника, или за други дигитални системи с военно предназначение.

До колкото съм чел май ти беше някакъв капиталист с апартаменти. (Може и да не е така). Ще си дадеш ли допълнителните жилища в името на комунистическата идея? Ей така, някой да си живее щото нищо, че е твое, така няма да показваш, че си скръндза, а ще демонстираш, че си дащен.

За казармата въобще не са глупости. На никой младеж не му се ходи освен ако за нищо друго не става. Защото като "кандидатстваш за войник" не ти искат нито образование, нито каквото и да било. Трябва ти само кратуна, върху която да се сложи каска. На такива в САЩ им викат "Jarhead". Консервена глава. Действително, за да умреш като пушечно месо не се иска от теб абсолютно НИЩО. Какво толкова невероятно и възвишено има в това да копаеш дупки по команда на някой простак, който също нищо не може да прави? ОО, ама то било в името на рОдината! Родината може да те изпрати да се биеш за нея или ти да искаш да я защитаваш и без да си играл на магаре и да си ровил в дупки. А на някои не им понася насилието от страна на комплексираните насилници, които знаят, че няма на кого да се оплачеш докато си в "казармата" и си позволяват да те повредят физически и психически. В нея по дефолт нямаш право да се опакваш, иначе "не си мъж". Ма и голям мъж да си, не пречи да те осакатят. Да не говорим, че не може да си намериш работа, ако си млад специалист и му предстои казарма. Както и ако имаш жена, трябва да се чакате 6 месеца ами ако имаш и дете и т.н. и т.н.. С всичко казано по темата трябва да си кръгъл идеалист, за да не си наясно. И още по-голям идеалист да смяташ, че казармата уж калява и предпазва от гееве и т.н. Че то гейовете си личат в училище още на 11 - 12 годишна възраст. И не се оправят след казарма. Така че доводите на първична сексуална основа, че едва ли не казармата те прави мъж са пълна простотия. В днешно време, при тези технологии, това е загуба на нерви и пари, които държавата може да вложи в образование и технологии и пак да има хора, които да искат да са консервни кутии, ако армията се професионализира. 

И нататък не ми се обяснва и за другите простотии на копейките, които искат връщане назад в миналото, защото нищо друго освен казармата не им е гордост в живота. Тъжни чичковци и дедковци. 

току-що, Гражданин написа:

До колкото съм чел

Върни се пак да четеш. Писал съм, че имам достатъчно пари, за да не се оплаквам по тази причина. И че от парите на иванка никога не съм получавал и че никога няма да се стигне до това. Не знам за какви апартаменти бълнуваш. Моят бизнес не беше с имоти и вече приключих с него и само харча. Като свършат парите, ще си намеря някоя обикновена работа и толкова.

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Върни се пак да четеш. Писал съм, че имам достатъчно пари, за да не се оплаквам по тази причина. И че от парите на иванка никога не съм получавал и че никога няма да се стигне до това. Не знам за какви апартаменти бълнуваш. Моят бизнес не беше с имоти и вече приключих с него и само харча. Като свършат парите, ще си намеря някоя обикновена работа и толкова.

Нали ти писах, че може и да бъркам. И какъв бизнес тепърва като ти свършат парите? Нали си пенсионер щом не работиш. Да предположим, че имаш бизнес нюх и можеш бизнес да правиш. Копейкините данъци, които ще ти прибират много повече харесват ли ти наистина? Или само заради комунизма гласуваш за тях?

преди 3 минути, Гражданин написа:

Нали си пенсионер 

Не съм и няма никога да бъда. Защото не желая, а не защото не мога.

Не съм и няма никога да бъда. Защото не желая, а не защото не мога.

Е щом не работиш, от какъв бизнес се издържаш? Разкажи да те видим колко си комунист.

току-що, Гражданин написа:

Е щом не работиш, от какъв бизнес се издържаш. Разкажи да те видим колко си комунист.

Стига си демонстрирал функционална неграмотност! Не мога да търпя, след като напълно ясно съм написал нещо, някой който уж се интересува да не успява да го прочете и осъзнае 

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

Стига си демонстрирал функционална неграмотност! Не мога да търпя, след като напълно ясно съм написал нещо, някой който уж се интересува да не успява да го прочете и осъзнае 

Е айде де, толкова ли сериозно те затрудних да ми отговориш на конкретно поставения си въпрос? 

преди 11 минути, Гражданин написа:

Е айде де, толкова ли сериозно те затрудних да ми отговориш на конкретно поставения си въпрос? 

Нямам намерение да се повтарям с нещо, което съм написал и ти е пред очите.

Бе ти наистина ли мислиш, че някой тука ще си покаже истинската личност? Ми почни от тебе, дай ни фейса си(фейсбук да пояня) и ние може да те последваме. То тоя форум за туе е това което е, щото сме анонимници.

имам в пред вид гражданчето

преди 9 минути, Sliderum2 написа:

Нямам намерение да се повтарям с нещо, което съм написал и ти е пред очите.

Добре, ремонтираш коли. Ясно.

преди 8 минути, Toto2 написа:

Бе ти наистина ли мислиш, че някой тука ще си покаже истинската личност? Ми почни от тебе, дай ни фейса си(фейсбук да пояня) и ние може да те последваме. То тоя форум за туе е това което е, щото сме анонимници.

имам в пред вид гражданчето

Нямам желние да ме пращаш в списъците.  А до сега вече получих заплахи за живота си на лс от една копейка. 

пп. "Предвид" е една дума и пред нея не се слага "в".

Обяснявам като за гражданката, който очевидно не може да сгрее реотана. Като свършат парите, ще се хвана като обикновен наемен работник някъде. На заплата.

преди 4 минути, Гражданин написа:

А до сега вече получих заплахи за живота си на лс от една копейка. 

До къде са стигнали с наглостта си...

Сигурно и в началото на 90-те са били такива нахални прословутите "борци за нещо си" ....

преди 8 минути, Гражданин написа:

Добре, ремонтираш коли. Ясно.

Нямам желние да ме пращаш в списъците.  А до сега вече получих заплахи за живота си на лс от една копейка. 

пп. "Предвид" е една дума и пред нея не се слага "в".

От кой са тези заплахи?

преди 55 минути, ivottoshev написа:

Не трябва В България да има паметник на летците избили хиляди българи.

Това няма нищо общо с другият паметник, който не е на окупатор, а на освободител.

Та къде каза че е противоречието в думите ми?

Чакай сега, а трябва ли покрай този паметник на летците, да премахнем всички паметници на антифашистите ?

:)

преди 4 минути, ДзВяРа! написа:

От кой са тези заплахи?

Още в началото като се регистрирах и писах в темата за истамбулската конвенция някакъв тип ме заплаши със саморазправа, но докладвах съобщението бързо и не направих скрийншот, а се оказа после, че след като съм го докладвал то автоматично се беше изтрило от пощата ми и така и не успях да го върна, за да му запомня името или да го снимам. Мисля, че беше с доста хиляди мнения, т.е. популярен тук. Това помня.

О, колко удобно. Ако ти е на зор да доказваш нещо, поискай Калин да ти възстанови връзката със записа.

преди 2 часа, ivottoshev написа:
преди 3 часа, N1K17Y написа:

Когато критикуваш онова на Козяк, без да критикуваш Моча, не е лицемерие обаче :popcorn2:

Не е, защото Червената армия не убила нито един българин и не е разрушила нито една българска сграда.

Айде бе ?

При това без да ни е обявено официално война.

https://desebg.com/iniciativi/4424-2020-06-22-15-13-13

Цитат

Бомбардировката на Добрич е извършена без СССР да е обявил война на Царство България (това става чак на 5 септември 1944 г., когато армиите на Трети украински фронт са подготвени за окупацията на България).

Нещо повече, през времето на цялата Втора световна война България запазва дипломатическите си отношения със СССР.

АДД на ВВС на СССР по време на Втората световна война осъществява военни действия в Крим, Беларус, страните от Прибалтика, Полша, Чехословакия, Унгария, Югославия и България. През есента на 1942 по време на нощни военновъздушни рейдове са бомбардирани Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Година по-рано, през юни е бомбардиран и Добрич. Всичко това се случва много, преди началото на англо-американските бомбардировки над България. Далеч съм от мисълта да сравнявам щетите, но показателно е, че съветските въздушни атаки се провеждат във време, когато СССР поддържа дипломатически отношения с България и двете страни не са в състояние на война – поведение, типично за руския политически елит дори днес. Широко използваните от прокремълската пропаганда “американски бомбардировки” са значително по-късно – през късната есен на 1943 г. Било е война. Но от историческите данни личи, че България е била обект на военни атаки не само от държави, с които се е намирала в състояние на война. Страната ни е атакувана по суша, въздух и вода от силите на СССР.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/columnist/article/1055/author_id/80 © Actualno.com

:hush:

тошеффф пак насран и унижен като доказан фейкомет и спекулант :)

преди 3 часа, Гражданин написа:
преди 3 часа, M.Николов написа:

Единственото, с което би могъл да си наясно е това, че с нищо не си наясно.

Защо обичаш СССР повече от България?

Защото е комуне.

О, колко удобно. Ако ти е на зор да доказваш нещо, поискай Калин да ти възстанови връзката със записа.

Какво колко удобно? Да знаех, че ще се изтрие след като е докладвано, щях да си го скрийншотна първо. Обаче тогава не знаех. Какво има да занимавам администратора с глупости? Не съм ученичка да търся драма и да пускам цели теми да ми се обяснява администратора като някои хора.

преди 3 часа, M.Николов написа:

Когато комунетата демонтирате паметници не епроблем, нали ? :)

2 дни  ·

Паметникът на Христо Ботев във Враца, открит през 1890г. - първият в България, осквернен от комунистите и след това демонтиран. 🇧🇬
Инициативата за издигането му е на тогавашния кмет на града Цено Леонкев и на председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов. Те срещат голямата подкрепа на Стефан Стамболов - министър-председател на Княжество България (1887-1894 г.), който е близък приятел и съратник на Хр. Ботев. Ст. Стамболов подкрепя изцяло начинанието на местните врачански патриоти стамболовисти.
Паметникът е дело на известния германския професор Густав Еберлайн, автор е на уникалната статуя на Гьоте в Рим. Голяма чест е за Враца от 1890г., наред с европейските столици Берлин и Рим, да има паметник, дело на един от най-известните скулптори в Европа.
Г. Еберланд търси помощ при моделирането на Ботевата глава от българския художник Антон Митов, по-късно професор в Художествената академия в София. През 1891 г. той е автор на портретна скица с креда на Хр. Ботев, публикувана през 1891 г. в списание “Илюстрация-Светлина”.
Скулптурната фигура на Ботев е поставена върху висок постамент. Войводата е изваян в естествен ръст, облечен в четническа униформа. В дясната си ръка държи сабя, вдигната нагоре, а в лявата свитък хартия. Върху постамента на паметника са изписани 190 имена на четници и поборници, както и барелефите на неговите близки съратници – националреволюционерите Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски. Целият паметник е обграден с малка ажурна метална ограда, а в четирите краища са монтирани лъвски глави, из чийто уста бликала вода. Металните части на паметника са отляти във Виенската фирма за метални конструкции “Вагнер”.
Г. Еберлайн е използвал при моделирането на паметника последната снимка на Хр. Ботев. На нея той е сниман с братята си Стефан, Кирил и Боян. Правена е в Букурещ преди заминаването му с четата за България.
Цялото население на Враца е съпричастно с голямото събитие. Паметникът е факт благодарение на дарените средства на врачани и на целия български народ.
Официалното откриване на паметника е на 27.05.1890 г.
Пристигна княз Фердинанд и министър-председателят Ст. Стамболов. Присъстват майката на Хр. Ботев, неговата съпруга - Венета и дъщеря му Иванка.
''…Неговата самоотверженост за спасението на отечеството ни и обезсмъртяването на паметта му ми внушават мисли, които не могат да въздържат сълзите ми. Аз и майка ми сме били нещастни, като останахме: аз без баща, а тя без съпруг, но българският народ доби един герой, това ни утешава, че баща ми загина за свободата на отечеството ни. Неговата памет ни е скъпа и аз ще се грижа да я запазя за всякога, макар че тя става достояние на целий народ.''
Това е част от словото, произнесено на 27.05.1890 г. от Иванка Ботева, при откриването на първия паметник на Войводата. Едва 14-годишна, сама написва тези думи, с които изразява голямата си признателност и уважение към своя баща. Огромното вълнение на крехката ученичка трогва до сълзи всички присъстващи.
чрез Янко Гочев

6 ч.  ·

РАЗРОВИШ ЛИ СЕ - ЩЕ МИРИШЕ
Изтритата история, завръщане в миналото или как изглеждаха "стражарите" на паметниците през 50-те.
Да, мили сънародници, беше време, когато Националната Библиотека се назоваваше "народна", носеше името на Васил Коларов и на мястото на Кирил и Методий, стоеше негов бюст.
От откриването й 1953 до 1963та, предполагам, защото в историографията за нея никъде няма споменаване на този десетгодишен период, което означава, че съвремениците и другарите или ги е срам, или чистят историята от неудобни факти.
Така е с повечето комунистически паметници в България, ако се разровиш, ще замирише на чуждопоклоничество в полза на Русия.
чрез Маша Малцев

1 дни  ·

Паметникът на незнайния македонски четник в Горна Джумая (Благоевград) е съборен и разбит на парчета с кирки през 1947 г. от ремсисти-македонисти по нареждане на българската комунистическа власт.
Паметникът е построен през 1933 г. и открит при честването на 30-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Импозантната скулптура, напомняща фигурата на вожда на ВМРО Тодор Александров от популярен негов портрет, е поставена на голям пиедестал, на който с метални букви е изписана годината на създаването на ВМОРО - 1893. Скулптурната композиция включва и огромен каменен венец с диаметър 2 метра и със сложно изпълнение.
Автори на паметника са скулпторите КИРИЛ ШИВАРОВ (1887 - 1938), учил приложно изкуство в Прага и завършил Художествената академия във Виена (негови по-известни творби са фигурата на лъва на паметника на връх Шипка, статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, фонтанът със сирените във Варна, паметникът на хан Аспарух на Аспаруховия вал) и ПАНДО КИСЕЛИНЧЕВ (1890 - 1980), завършил художествената академия в София, специализирал в Берлин, основоположник на анималистичния стил в България. Той е брат на легендарния войвода на ВМОРО Лазар Киселинчев и самият участник в македонското революционно движение.
След 19-майския преврат през 1934 г. просръбското правителство на Кимон Георгиев забранява на площада пред паметника да се правят чествания и манифестации.
А през 1947 г., когато българската комунистическа власт извършва най-голямото национално предателство в новата история - насилственото македонизиране на българите в Пиринска Македония, подлага на варварско унищожение и символите на всичко българско. Такава жертва е и паметникът на незнайния македонски четник в Горна Джумая. Късният македонист писателят Славе Македонски (1931 - 2002) пред мен неведнъж се хвалеше, че като ремсист е участвал в "събарянето и погребването на паметника на Тодор Александров". По неговите думи, в близост до паметника била изкопана голяма яма, в която скулптурата била съборена и след това разбита на парчета с кирки от фанатизирани ремсисти - млади комунисти.
... Подетата инициатива в Благоевград за възстановяване на паметника на незнайния македонски четник е добра идея. Но трябва да се ускори осъществяването й...
чрез Цанко Серафимов
оцветени снимки от Драгомир Богданов
преди 5 минути, Гражданин написа:

Какво колко удобно? Да знаех, че ще се изтрие след като е докладвано, щях да си го скрийншотна първо. Обаче тогава не знаех. Какво има да занимавам администратора с глупости? Не съм ученичка да търся драма и да пускам цели теми да ми се обяснява администратора като някои хора.

Тогава що го споменаваш. Да покажеш колко те е страх дори от анонимна размяна на съобщение. Мале, леле, да ни накараш да си представим какво ли би се случило, ако се узнае кой си. Е, какво би се случило според теб. Изброй.

3 дни  ·

Когато мандраджийските марионетки на Кремъл решат да заличават БЪЛГАРСКИ паметници на заслужили БЪЛГАРИ , сражавали се за Целокупна България и обединението на БЪЛГАРСКОТО землище, НЕ питат НАРОДА с референдуми, а заличават. Резултатът го виждаме и днес в столицата и в други градове.
Когато ние, БЪЛГАРИТЕ решим да премахнем лъжливите съветски тотеми на измамата, цялата РУСКА пета колона е впрегната да брани като един МАТРОСОВ , същите позорища.
НАРОДЕ????

335436925_3610639735871639_4735858523923

335452136_156829980572843_40901207139399

335416094_506468881687545_85495286993767

335323554_607251050797023_83374388258236

Тогава що го споменаваш. Да покажеш колко те е страх дори от анонимна размяна на съобщение. Мале, леле, да ни накараш да си представим какво ли би се случило, ако се узнае кой си. Е, какво би се случило според теб. Изброй.

Абе кой ти е казал, че ме е страх? Дадох пример колко жалки са копейките чак такива, че да ме заплашва една от тях на ЛС за това какво съм писал тук. Кое не разбра. Защо да трябваше да ме е страх?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.