Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да постъпя с приятеля ми митоман?

Featured Replies

И никога няма да може да бъде психарка набедената за психоложка.

• Отговори 63
  • Прегледи 8,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Нямаш работа при такъв човек. Спасявай се докато е време! 

• Белгиеца
    Белгиеца

Е па нека си измисля, кво ти пречи, ти нали си го обичаш баш такъв какъвто е = митоман. Разни жени си обичат наркомани, алкохолици, побойници които им трошат редовно кокалите и т.н. Това сте вие ж

• Без умствен капацитет
    Без умствен капацитет

в форума има психоложка @_sirena_

Публикувани изображения

преди 8 часа, miq_f написа:

Не е психоложка.

Все пак беседвахте ли с професионален психолог или психиатър за проблема на вашия приятел??? 

Помолих Ви да споделите тук някоя от лъжите му. ОК, разбирам, че има "доза" интимност, но все пак споделете неща, а не само ваши констатации за това, че приятелят Ви е митоман и нека  сами се убедим, че е такъв. В случая той не може да се защити или да сподели аргументи, че не е такъв. = Ако пък сте пуснали темата като издирване на по-различни мнения и способи във връзка с полагане на ваш изпит из някакво учебно заведение, то защо не споделяте тази истината, за да Ви помогнем?! Може пък точно Вие да сте митоман ... и се срамувате от себе си и прочие ... и затова го представяте тук, че става въпрос за приятел, а не за Вас ...

преди 12 минути, дioiд написа:

Все пак беседвахте ли с професионален психолог или психиатър за проблема на вашия приятел??? 

Помолих Ви да споделите тук някоя от лъжите му. ОК, разбирам, че има "доза" интимност, но все пак споделете неща, а не само ваши констатации за това, че приятелят Ви е митоман и нека  сами се убедим, че е такъв. В случая той не може да се защити или да сподели аргументи, че не е такъв. = Ако пък сте пуснали темата като издирване на по-различни мнения и способи във връзка с полагане на ваш изпит из някакво учебно заведение, то защо не споделяте тази истината, за да Ви помогнем?! Може пък точно Вие да сте митоман ... и се срамувате от себе си и прочие ... и затова го представяте тук, че става въпрос за приятел, а не за Вас ...

Ваше право е да мислите каквото си поискате. Явно е, че абсолютно нищо не разбирате за същността на митоманията/ шизофренията. Аз просто споделих и прочетох мненията. Някои са адекватни, повечето не. Не е необходимо аз да посещавам специалист. Ако някой се опита да му каже, че живее в друг, собствен измислен свят, веднага се превръща в агресор. Може аз да съм митоман? Хахахах, образовайте се по проблема и не пишете глупости. Никой митоман не знае, че е такъв и не лъже умишлено, това не са обикновени лъжци! "Лечението" е друго, специфично, което не разбирате. Толкова с обясненията, няма  смисъл.

преди 10 часа, miq_f написа:

Толкова с обясненията, няма  смисъл.

Само да отбележа, че Вие търсите помощ, а не той. 

Ваш е проблема с агресивните, а защо ... хм ... е въпрос на друга психоанализа. 

Дали тук има адекватни или не отговори, то е без значение при положение, че Вие не сте адекватна към него. => Елементарна логика е: Лъжите себе си, че го обичате!!! => Това не е ли признак на митомания??? 

Успех!

п.п. Бог да ви прости волните и неволни грехове. Амин

п.п.2. Аз казах!!!

на 28.05.2023 г. в 8:09, miq_f написа:

че абсолютно нищо не разбирате

на 28.05.2023 г. в 8:09, miq_f написа:

образовайте се по проблема и не пишете глупости.

Само, че неговото невежество с нищо не му пречи да се вживява на специалист. Просто има такива хора, за които форумът е киносалон за прожекция на техния безкраен личен филм. В този смисъл 'глупостите' са му естественост - както е тинята за шарана и каракудата, или пък както е кочинката за пресенцата. Дори и като е след битовия си ежедневен запой е някъде сред мъглата на махмурлука или пък в ранните часове на безсънните нощи, такива хора ги крепят личните им фантазии как помагат, колко са важни, нужни, колко разбират и колко са ценни съветите и благите им мантри...

Така, че това няма как да спре - не само относно въпросния пореден изтрещел дежурен калдатник, където от любимите му места е именно този раздел.... По принцип изтрещелите с неговия профил се фантазират колко много ги разбират психологиите, там, некви си. Глупостта и простотията са вечни сподвижници именно на човешкия род. И все пак е добре че именно чрез по-редките умни и мъдри хора може да се различи чудесно чрез сравнение - кое е простотия, кое е глупост, кое е примитивност или първосигналност.

=========

Сега... вашето собствено участие като автор на тази тема също е изпълнено с доста въпросителни - и те са още от антрето на темата. Предложената от вас история не се държи като версия по никакъв начин и е донагласация и измислица в много от постановките й. В този смисъл - основните въпроси и вашите подобия на аргументи са когнитивно и логически несъгласувани с горния ваш последен коментар...

Така че въпросът ми е - наистина ли настоявате че сте "образован по темата" или просто си играете на игри?

Байдъуей - вече се нароиха доста дигитални имитации на човешки никове сред форумите, само и само да се печели от реклами, кликвания и линквания.

От друга страна - сегашното ниво на ИИ ( катo например ChatGPT v.4.0 ) вече е такова, че доближава и дори надхвърля средната интелигентност на повечето Сапиенси и ИКюто на твърде много ХОМО продължава да е по-ниско от това на някои отделни животински представители и форумът непрекъснато показва това.

МИТОМАНИЯ - съвсем общи положения:

Състояние на патологична лъжа, както и патологично измисляне и фантазиране с придружаващо преживяване на съчиненото, като се представи за "обективно и истинно"

"...Митоманията най-често възниква на базата на занижената самооценка. Тази занижена самооценка може да е предизвикана от хронична болест, нисък ръст, физическа слабост, ниско ниво на образование, реални или мними неуспехи, емоционална неадекватност от страната на близките или повишена опека, отхвърляне в любовта....

Резултат от невъзможността или неумението да се преодолеят тези проблеми и да се решат, те се изтласкват в областта на безсъзнателното и образуват т.нар. комплекс, който се запазва дълго време и диктува на болния компенсиращото поведение. Човекът става неинтересен за самия себе си ( през собствените си "очи"), затова започва нещо да украсява в живота си, да измисля друг произход, да изкривява факти за родителите си, да си приписва таланти и приятелство с прочути хора, каквито няма. Често това започва още от съвсем ранна възраст и ако в началото само се опитва, леснотата и простотата на този вид "спасение" привлича в един безкраен водовъртеж и пропадане. Тогава говорим за лъжата като компулсия, и дори обсесия. ( ОКР )

Митоманите изпитват патологично желание да съчиняват за себе си всякакви небивалици. Хората със занижена самооценка се стремят да предизвикат възхищение, одобрение и преклонение към своята персона от страната на приятели и близки. Ако детето започне да лъже, това е неговият защитен механизъм. В случая с възрастния това е метод той да скрие своя несъвършен вътрешен свят.

Митоманите често получават удоволствие не от това, че заблуждават околните, а им е интересен процесът на съчинителството и неговото преживяване като "истината за тях". Но с поведението си митоманите силно подкопават репутацията си. Много често ги разобличават.

От митомания страдат най-често истероидните личности, т.е. онези, които имат нужда да бъдат постоянно в центъра на вниманието, да предизвикват възхищение и преклонение. Когато не могат да постигнат това с достойнствата си, те го измислят, представяйки желаното за действително, прибягвайки до лъжи и хвалби. Типичен пример за това е ексцентричният барон Мюнхаузен, на чието име е наречен и синдрома.

За възрастния човек лъжата е начин да прикрие несъвършенството на вътрешния си свят. Така се маскира неговата неудовлетвореност, тревога, дискомфорт.

Признаци на митомания

Тенденция митоманът да разказва една и съща история, като всеки път променя сюжета й, но същността му остава непроменена. Сменят се имената на персонажите, мястото, датата и др.

Разказите на митомана по принцип са бомбастични, ослепителни и фантастични. Те целят да  представят разказвача в изгодна светлина, като това, обаче не е задължително. Митоманът разказва истории за себе си като герой или жертва; той може да се представи като храбрец, мъдрец, добряк, да изложи на показ връзките си с много известни хора или с такива, които заемат високо положение в обществото. Пациентът може да повярва, че е постигнал свръхчовешки подвизи или впечатляващи актове на алтруизъм, значимост и важност,  в роля на спасител, на будител, на разкривател на истини, на проповедник на истини и мъдрости, и др.

За разлика от хората, които имат театрален талант, патологичните лъжци са по-драматични. Те са нарциси, които смятат, че са постигнали съвършенство и развиват чувството на собственото си обожествяване.

Някои вътрешни или външни въздействия върху митомана могат да бъдат причина за поведението му. Например продължителният натиск или шантаж могат да предизвикат нееднократно лъжене и то да се превърне в патологично.

Митоманът лъже дори когато няма никаква изгода от лъжата. Нуждата да преживява измислицата си го кара да я повтаря настойчиво, като за целта търси непрекъснато различна "публика", която да е в ролята на "огледало".

Митоманът отрича, че лъже. Дори да приеме факта на лъжата, той не осъзнава отрицателния ефект върху заобикалящите го хора. В разказа си често митоманът се възхищава от някого, но при други обстоятелства разкрива „какъв гад е“ - просто за него основния приоритет е неговото лично преживяване - от измислицата и нейната рефлексия в него.

Как да помогнем на митомана

Когато откриете в обкръжението си митоман, не се опитвайте да му доказвате, че лъже. Постарайте се да не общувате с него, защото митоманията може да се окаже заразна.

Може да го посъветвате да отиде да се прегледа при психолог или психотерапевт. Като други психологически зависимости и митоманията днес се лекува успешно. Специалистът може да намери дълбоките причини и да помогне на митомана. Психологът може да помогне на болния да се върне в реалния свят, да отличи лъжата от истината, да си изгради навици за самоуважение, да пребори неувереността в себе си.

Психологическата лъжа е сложно явление за разлика от други психологически заболявания. Тя има много последици и променя качеството на живота на онези, които страдат от тази патология.

Днес не са достатъчни изследванията в областта на психологическата лъжа, за да се гарантира лечението на митоманията, но има определени надежди."

===============================================================

Най-благотворната и защитена среда за всеки МИТОМАН това е виртуалната комуникация и особено форумната такава. КАЛДАТА не прави изключение и е чудесна витрина на явлението.

на 28.05.2023 г. в 17:54, дioiд написа:

Лъжете себе си, че го обичате!!!

Женските мозъци имат нужда да бъдат обичани от някой мъж който да ги изхранва.
И съответно си създават цяла религия около обичането.
Всяка жена си я прави по своя рецепта.
Значи според божите заповеди на женските религии , мъжете са длъжни да обичат вечно и да са им абсолютни роби на тях. Няма значение колко грозна или дебела или глупава е една жена, тя изисква от мъжа той да спазва нейните божи заповеди.

Тази от тука писа , че нямало да ѝ пречи да обича някой дори и да е шизофреник, разбирай че тя изисква същото от мъжете, демек да я обичат те нея без значение какви дефекти или недостатъци има. Щото по женски, любовта е свято нещо, няма къде да мърдаш ще обичаш жена, та ако ще и половин жена да е.

Абе едно време комунягите така викаха, че било задължително да си честен и почтен, просто нямаш избор според тяхната религия, не може иначе. И също трябва да им бачкаш за по 200 лв заплата цял живот, при цена на Волга от 9200 лв.

Това е положението, а митоманията не ме вълнува ама хич тамън. 
Ще го усетя със сигурност някой или някоя че не е наред с главата и бегом далече от него/нея.

Новият ми съсед се опитва да послъгва относно новият му „бизнес“.
Ама като му казах, че като е регистрирал фирма е длъжен неговия счетоводител да публикува счетоводния му баланс, който мога да чета на воля безплатно и се укроти с надувките.
Така се постъпва с кандидат фантазьорите, веднага го риташ по кокалчетата и повече не прави опити да лъже.

преди 14 часа, insec написа:

пак съм се хабил да ти пиша напразно - митоманията е заразна само на ниво колективен ум, от там насетне митоманията не може да хване ред. Но правилно е отбелязано, че който го е страх от митомани да страни от тях, защото обикновенно повечето хора са роби на колектива, така че наистина, който чувства, че има някаква опасност за него, наистина по- добре да се пази.

Така е и поради друг факт: Потребността на човек за принадлежност.  Във всеки социум има йерархия. Субектът или се адаптира в него или намира подходящ към който да принадлежиш или изграждаш лицемерие в себе си. 

Пирамида на потребностите на Маслоу – Уикипедия

п,п, Всеки умеещ да мисли ще разбере кои са склонни към мито-манията. = Някоя потребност в миналото им не им е била осигурена.  

преди 9 часа, дioiд написа:

Субектът или се адаптира в него ....

не се съмнявам, че си станал комундел от раз, без никакво колебание

преди 3 часа, insec написа:

не се съмнявам, че си станал комундел от раз, без никакво колебание

Я, първо по медитирай и осъзнай какво е комунист! :) 

• 3 седмици по-късно...

Много е трудно да направиш така, че някой да осъзнае нещо, което противоречи на убежденията и нагласите му. Повечето хора много държат да видят своите убеждения отразени и споделени от другите, да получат един вид потвърждение, че са прави и да наложат правотата си, с убеждението, че така помагат. Но границата с психичното  насилие е тънка, а действията могат да предизвикат повече вреда отколкото полза. 

Митоманията е частен случай - една от множеството заблуди в които човек може да потъне. Как се преодолява, или по-точно, как би могла да се преодолее, зависи от конкретните обстоятелства и тук е безсмислено да се дават общи препоръки, според мен. Самото желание от наша страна да променим нещо в другия, е проблемна, ако не знаем с какво ще заменим стария модел. Може да се получи или още по-голямо окопаване в илюзията за величие или пък да се отиде в другата крайност - комплекс за малоценност.

• 2 месеца по-късно...
на 10.05.2023 г. в 15:09, Гост написа:

Непрестанните му лъжи, пряко не ме засягат) и съм категорична, че става въпрос за митомания. Сложно е да го обясня, не е свързано с жени, а явно с жестоки комплекси.той въобще не осъзнава, че е в измисления си свят. Обичам този, който е, виждам истината, но той не спира да си измисля истории. Обича ме със сигурност, лъжите му не са свързани с някаква изгода, просто са светът, в който му се иска и вярва, че живее.

Откога Фейса и 4атGPT раздават на хора ,които дори не могат да дефинират проблема си диплом с право да квалифицират хора като такива и онакива? Аз съм потресена. В какво точно кардинално престъпление обвинявате приятелят си и защо смятате,че вие виждате истината,а той само лъжата.Истината за едни е лъжа за други. Всеки има свят в който иска да вярва. Важните неща са може ли да живеете спокойно с този човек и да направите и отгледате деца и семейство или не.

pilot-800x535.jpg

• 7 месеца по-късно...

Имам лошия късмет да познавам митоман. На пръв поглед изглежда нормален психически, обаче неугледния външен вид–нечистоплътен и мърляв, ми подсказваше че нещо не е ок. Отдадох го на факта че отскоро бил останал вдовец. Човекът е над 60г. а аз с 15г. по–млада от него. Та случаят е следния: Този реши че е хлътнал по мен и започна да ме преследва, а аз го отбягвах, когато веднъж дойде в работата ми и настоя да ми каже нещо много важно–че разработвал някакъв уред, който ще патентова и продава и се очаквали много добри финансови постъпления, които искал да сподели с мен, защото бил влюбен. През целият си живот живях много трудно, разведена съм, отгледах децата си сама. В първия момент не му повярвах, обаче беше толкова убедителен че си казах–какво пък не губя нищо, а знае ли се, може да е дошъл краят на трудния живот. Обаче не, започнаха се поредици от лъжи и леки финансови извинения за компенсация за замазване на положението, и игра на нерви безкрай вече девета година. Аз не съм живяла с този индивид, с такъв никога не бих имала взаимоотношения, ако нямах основателна причина, каквато косвено си мислих че имам. Бясна съм че се хванах на въдицата, можех и да си го спестя. И четейки тази тема, защото бях чувала за митоманията, но почти не го виждах, за да наблюдавам реакциите му и да разпозная лъжата; под предлог че щом не си спазва обещанията, от мен толкова. Провокирах го всякак, защото не можех да повярвам че някой ме лъже така брутално, та аз в последствие се  разболях от автоимунно заболяване, от което все още се възстановявам чрез агресивно лечение и мислих че поне от морална гледна точка не би ме лъгал. Но явно че хората с психически отклонения, не осъзнават поведението си. Как се справяте с подобни хора? Аз съм бясна, защото това е мъчение, особенно за сам човек със заболявания. Мислих си че го е грижа, но последният път, когато го притиснах по–сериозно, се убедих че лъже.

преди 8 часа, Параскева написа:

Мислих си че го е грижа, но последният път, когато го притиснах по–сериозно, се убедих че лъже.

Той може би си вярва, но му липсва нужната критичност за да го забележи. Дано не сте станала част от зависимостта му. Аз бих потърсил начин да прекъсна всякакви взаимоотношения, дори и с по-груби средства.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.