Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Руската пропаганда в България и останалия свят

Featured Replies

преди 33 минути, Hristo52 написа:

Твърдя например, че руснаците имат най-голям дял в победата над фашизма...Ама това го твърдят всички западни политици и историци(вкл.немските) без изключение докъм 1950-60 година, бе, дами и господа! ВСИЧКИ...Сега вече друго говорят, ама до онова време са говорели именно така...

Е тогава си чел съветска история.

Която спеставяще много от западните и наблягаше на това което е изгодно  на съветския режим .

Твърдя че мнението на Запада не се е изменило нито на йота от преди до сега.

преди 35 минути, Hristo52 написа:

Твърдя също, че най-голямото нещастие (и извор и на съвременните беди) българският народ е претърпял в ония 500 тодини, когато...Смешно ми е..и гадно... когато евроатлантиците цитират "журналистическите"изявления на Захари Стоянов(че и Ботев и Раковски) по повод Русия, но НИКОГА не цитират многобройните му изявления по повод турското робство...които буквално пъкат от всичките му книги с биографии и спомени...от всяка страница почти...И никъде...ама никъде не е отрекъл кой ни освободи.Не с каква цел, а кой...

Много народи са били под османско робство, и много сега са в пъти по добре от нас. Каква е причината според теб ?

Второ - Всички революционери и българи са се надявали на "братушките" , и това е ФАКТ. Всички обаче съвременници и възрожденци , обръщат мението си когато виждат имепрската пагубна политика на руската империя спрямо нас.

Това защо го пропускаш ?

Пропускаш че е можело да ни "освободят" още след одринския мирен договор 1830-те години , когато русите реално освобождават нашите земи и стигат почти до Константинопол . Но братушките предпочитат да ни върнат на османлиите да ни колят и бесят ОТНОВО . разменяйки с османците нашите земи за някакви кавказки .

Които го правят с огромно озверение, знаейки как сме се надявали и помагали на русите когато мачкат османлиите.

Който период е известен с най голямото етническо "прочистване"  спрямо българското население.

Цели добружански села и в сливенско и другаде , са зитрити и изпепелени от лицето на земята.

Замисляш ли се... Батак щеше ли да го има ако русите не ни бяха върнали на османлиите ? ??

Чети Раковски де.

Препрочети Захари стоянов отново . И другите революционери .

Питаш ли се от кога Гърция е "освободена" ? И кой и е националния празник ?

А на другите държави ?

• Отговори 6,4k
  • Прегледи 242,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Плащат ли ви да пускате пропаганда в тоя сайт ? Няма начин човек да има добро психично здраве и да плещи проганда наляво и дясно с цел да навреди на врага ...

• Ако наистина не ви плащат идете на психиатър , явно имате някакво разстройство

• Flashback
    Flashback

Не, не сме наясно! Къде са нашите санкции срещу Чичо Сам, който нападна Иран?! И що за глупендер трябва да си да се радваш като пълен кретен, че Чичо Сам ти взривил тръбопровода "Северен поток", в рез

Публикувани изображения

Мирко, нещо се засягаш на османец, що така. Не ми казвай че си турчин, няма да ти повярвам

преди 1 час, Hristo52 написа:

Едно нещо не мога да си обясня...Никъде...ама никъде НЕ СЛАВОСЛОВЯ Русия, СССР, Путин...славословя руската култура, ама това е друго...Да, ние сме им дали писмеността, ама те с нея са постигнали далеч по-видими резултати от нас, нали?!...Що тъй?!Адски забавно е например, когато ако един световно известен композитор(или писател), който се води в Щатите и Европа като руски, нашите евроатлантици твърдят, че не е руски, а е еврей.Еле па ако е творил в Русия, че и даже в СССР...Ако един писател е писал само на руски, ама е живял в сегашните украински земи, то той е украински писател.Ако украинец пък е писал на територията на Руската империя и за руската публика,че и е живял в Петербург, то той е, разбира се, еврей...Или пък един руски генерал, почти цял живот работил в Руската императорска армия, става одма грузинец...или финландец...

Твърдя например, че руснаците имат най-голям дял в победата над фашизма...Ама това го твърдят всички западни политици и историци(вкл.немските) без изключение докъм 1950-60 година, бе, дами и господа! ВСИЧКИ...Сега вече друго говорят, ама до онова време са говорели именно така...

Твърдя също, че най-голямото нещастие (и извор и на съвременните беди) българският народ е претърпял в ония 500 тодини, когато...Смешно ми е..и гадно... когато евроатлантиците цитират "журналистическите"изявления на Захари Стоянов(че и Ботев и Раковски) по повод Русия, но НИКОГА не цитират многобройните му изявления по повод турското робство...които буквално пъкат от всичките му книги с биографии и спомени...от всяка страница почти...И никъде...ама никъде не е отрекъл кой ни освободи.Не с каква цел, а кой...

Не ми харесва и подлата извратена Истанбулска конвенция...при това точно знам защо, тъй като съм я чел...заедно с присъдружните ѝ документи.Значи ли, че съм хомофоб и защитник на насилието,а?!

Не ми харесва рушенето на паметници(които и да било), а и въобще не ми харесва рушенето...

Не ми харесват опитите да се затрие миналото и да се създаде виртуално такова...ползвайки съвременните инструменти за такива пинизи.Защото това винаги се плаща...За жалост, обикновено не от тия, които го правят.

Не ми харесва отвратителното блюдолизничество и навеждане пред силните на деня...Напомня ми позорното време(докъм средата на 19-ти век), когато тъй нареченият елит е пращал децата си да учат в "гръчки" училища...

А в настоящия исторически момент най не ми харесват опитите да бъдем вкарани в реална война...в която ще си изпатим като "стой, та гледай!"...Само че тези, които го организират, няма да участват в нея...И няма да ни е за първи път...

Не ми харесва 10%(вероятно са и доста по-малко) да се разпореждат с имането и живота на целия народ, че и да му казват колко е тъп и неповратлив...давайки му за пример Стив Джобс.

Може ли някой да ми обясни защо трябва тук, да минавам за най-върл русофил и американофоб (щото не харесвам външната политика на САЩ и англосаксонския свят въобще?)!... И на почти всяко мое изявление някой да пише някоя глупост...

Удивително е как ако не харесваш неща, идващи от САЩ или ЕС, ти не си българин?! Ами над две трети от населението на Земята не ги харесва бе...

А ако не харесваш българския химн, българското знаме, българската народна музика, българското хоро и обичаи, си истински българин...Пълна шизофрения, дами и господа! Пълна...

+1

• Автор

Като оставам на страни дежурните ти реплики, да се съсредоточим върху:

на 2.09.2023 г. в 22:03, andiay написа:

Пропаганда има навсякъде и с тези, които не се страхуват да го кажат се постъпва еднотипно - уволнение (Карлсън Тъкър) или отказ до публикуване (примерно Джефри Сакс)....

А има и такива като теб, които се "борят" срещу една пропаганда, разпространявайки друга пропаганда...

Има и е нормално. Аз предпочитам западната (цивилизованата). А ти държиш на руската (дива, нечовешка и утопична). 

Идеологически си моделиран и с промито съзнание още от ранна детска възраст нищо, че претендираш за "свободен дух".

Можеш да пишеш дълги "фермани", но те са изпразнени от съдържание.

И колкото да ти е мъчно за съдбата на имперска Русия, но нейната роля като световен фактор приключи.

Даже и от много високо интелектуално ниво, в самата РФ го заявяват.

Постимперският синдром на Русия

Цитат

Често управляващите елити на авторитарните и тоталитарните политически режими съзнателно формират утопични представи и митове, които целенасочено се разпространяват сред масите. Подобна масова манипулация на общественото съзнание веднага поражда утопично възприятие за света у милиони хора, което позволява да се обединят разнородни политически и социални групи около национален лидер в името на определена цел. В същото време тя е и мощен инструмент за дългосрочно запазване на личната власт. И руската история в никакъв случай не прави изключение тук.

Това е само мъничка част от статията на историка Валерий Гарбузов - Директор на Института за САЩ и Канада "Г. А. Арбатов" в Руската академия на науките. 

От януари 2003 г. Гарбузов е заместник-декан на Факултета по световна политика в Държавния академичен университет по хуманитарни науки към РАН. Той е бивш редактор на списанията "USA-Canada: Economics, politics, culture" и "Russia and America in the XXI century".

току-що, БаалБек написа:

Има и е нормално.

Еха, доживех да напишеш и нещо верно....

Но...

току-що, БаалБек написа:

Аз предпочитам западната (цивилизованата). А ти държиш на руската (дива, нечовешка и утопична). 

Нема цивилизована и нецивилизована пропаганда, душице....

Пропагандата е пропаганда....

И требе да имаш усет кое в нея е зрънцето истина....

А тоз усет се придобиване на знания, способстващи анализа на информация и критично мислене - сиреч подлагаш всичко под съмнение....

Да оставим настрана, че прилагателните  "нечовешка", "дива" и "утопична" приложени към едно и също нещо, образуват оксиморон...

Колко пъти да ти кажа, не ползвай думи, чийто смисъл ти е непонятен....

Така нема да придадеш повече тежест на мнението си, нито ша го напрайш "по-умно"...

Към днешно време по-утопична от западната пропаганда нема...

преди 8 минути, БаалБек написа:

Идеологически си моделиран и с промито съзнание още от ранна детска възраст нищо, че претендираш за "свободен дух".

Тцъ, казах ти вече - аз си имам "собствена идеология" и живея според нея....

И съм започнал да си я изграждам още от дете...

Дет са вика, неволята учи...

Чуждите идеали и идеологии не ме касаят....

Тях просто ги изучавам....

Знам, че за такива като теб това е непонятно, но... съществуват и такива като мен...

преди 14 минути, БаалБек написа:

При теб нема значение - дълго, късо, се показва, че си изпразнена от съдържание....

преди 16 минути, БаалБек написа:

И колкото да ти е мъчно за съдбата на имперска Русия, но нейната роля като световен фактор приключи.

Хич не ме вълнува съдбата на Русия...

Рано или късно и тя ще прескочи "забавеното си юношество"...

Но... аз едва ли ще бъда свидетел на това....

Иначе световен фактор винаги ще бъде, кога с по-голяма тежест, кога с по-малка....

В утопии не вярвам, щом та кефи - вервай....

преди 22 минути, БаалБек написа:

Постимперският синдром на Русия

Ако знаеш па в САЩ от най-високо интелектуално ниво ки работи заявяват....

Само че в "Клуб Z" не ги публикуват...

Иначе човека е прав...

И това се отнася не само до Русия....

Искат се лични познания, душице, а не да се уповаваш на чужди такива....

Иначе... иначе си живееш като рупорче....

• Автор
преди 12 минути, andiay написа:

Тцъ, казах ти вече - аз си имам "собствена идеология" и живея според нея....

И съм започнал да си я изграждам още от дете...

Дет са вика, неволята учи...

Чуждите идеали и идеологии не ме касаят....

Тях просто ги изучавам....

Костелив орех си. Трудно ще проникне лъч светлина, но шанс винаги има.

преди 13 минути, andiay написа:

Иначе световен фактор винаги ще бъде, кога с по-голяма тежест, кога с по-малка....

Регионален да, но световен никога вече. Там си трябват други показатели. При РФ липсват.

преди 5 минути, БаалБек написа:

Костелив орех си. Трудно ще проникне лъч светлина, но шанс винаги има.

Душице, забравяш, че кът любител фотограф, всъщност "рисувам със светлина"....

При мен светлината отдавна е проникнала, а после широко съм отворил врати и прозорци, за да я опозная в целият й спектър. а не само това, което минава през филтри....

Затуй знам, че небето всъщност не е синьо и защо изглежда така....

Виж... дали при теб некогиш ша проникне нещо друго освен самотен лъч.... зависи от възрастта ти и желанието ти....

Лично аз се съмнявам, не е невъзможно, но е с твърде ниска степен на вероятност...

Регионален да, но световен никога вече. Там си трябват други показатели. При РФ липсват.

Регионален лидер може да бъде Турция или друга държава като нея...

Пак ползваш термини, които не разбираш....

Не знам на РФ кви показатели й липсват, но при теб видимо липсват знания....

• Автор
преди 3 часа, andiay написа:

Регионален лидер може да бъде Турция или друга държава като нея...

Точно такъв тип ще бъде, но с разлика - ядрено оръжие.

преди 3 часа, andiay написа:

Душице, забравяш, че кът любител фотограф, всъщност "рисувам със светлина"....

При мен светлината отдавна е проникнала, а после широко съм отворил врати и прозорци, за да я опозная в целият й спектър. а не само това, което минава през филтри....

Пример си за успешно моделиран експеримент от най-ранна възраст. Който е прераснал в проблем с вниманието към заобикалящата те среда, мисли, емоции или действия.

Свързано е с ниското ниво на информираност. При теб е хронично. Работиш на автопилот, преминавайки през ежедневието, без да се ангажираш напълно с преживяванията си.

Много фактори и ситуации може да са причина за това. 

Но за мен са: Физическото или умствено изтощение, което е довело до намалена бдителност и съзнание. Липсата на сън, пренапрежението или дългите периоди на будност.

Хайде стига съм писала дълги "фермани", че започвам да ставам като теб.

giphy.gif

преди 13 минути, БаалБек написа:

Точно такъв тип ще бъде, но с разлика - ядрено оръжие.

Мхм, мхм, щом ти казваш....

Пример си за успешно моделиран експеримент от най-ранна възраст. Който е прераснал в проблем с вниманието към заобикалящата те среда, мисли, емоции или действия.

Свързано е с ниското ниво на информираност. При теб е хронично. Работиш на автопилот, преминавайки през ежедневието, без да се ангажираш напълно с преживяванията си.

Много фактори и ситуации може да са причина за това. 

Но за мен са: Физическото или умствено изтощение, което е довело до намалена бдителност и съзнание. Липсата на сън, пренапрежението или дългите периоди на будност.

И колко пъти да ти казвам, че и за врачка не ставаш....

А па кът са опиташ да облечеш врачуването си в "психологически аналЛиз", става още по ясно, колко не ти ясно нищо и колко много познания ти липсват....

Но... казвал съм го, от природата си нимой избягаш, нит па да я промениш....

преди 20 минути, БаалБек написа:

Хайде стига съм писала дълги "фермани", че започвам да ставам като теб.

Дълги, къси, има ли "собствени думи" в твой пост, винаги са прекалено много....

Картинки, гифчета, емотиконки - само това ти требе....

И ни са величай, и до 100 да доживееш (дал Господ) па нимой да станеш като мен....

Природа....

преди 8 часа, БаалБек написа:

Точно . За съжаление някои комунета са спрели '86 г и не мърдат от там. Какви анализи имат значение, след като те още гледат на Рашистанската мафиотска КГБстка структура като на СССР ???

:getout:

• Автор
преди 3 минути, miro20 написа:

Точно . За съжаление някои комунета са спрели '86 г и не мърдат от там. Какви анализи имат значение, след като те още гледат на Рашистанската мафиотска КГБстка структура като на СССР ???

То за това  @andiay някой го беше нарекъл ТролАнди.

току-що, miro20 написа:

Миме, ти си спрел още преди седмата си годинка, затуй и "умозаключенията" ти са все около комунета, КГБ, СССР и тем подобни....

Днешна Русия не е СССР, никъде другаде, освен в твоята глава....

преди 1 минута, БаалБек написа:

То за това  @andiay някой го беше нарекъл ТролАнди.

Мхм, тъй ма нарече човечеца, който не е в състояние да защити поне едно свое твърдение и се оплита на всяка крачка....

Бих казал, че имате общи допирателни, но не бих те сравнявал с него, защото не желая да те обиждам....

Ти поне си ми слабост....

Иначе кой ли как не ме е наричал в безпомощността си....

Което си е забавно, особено с ТролАнди, откровени тролове наричат някой друг трол....

Но... забавно си е....

• Автор
преди 3 минути, andiay написа:

Мхм, тъй ма нарече човечеца, който не е в състояние да защити поне едно свое твърдение и се оплита на всяка крачка...

Поне си напиши името. Не бъди скромен, знаем се тук във форума. :cool:

А...ама ти си си го написал

преди 4 минути, БаалБек написа:

Поне си напиши името. Не бъди скромен, знаем се тук във форума. :cool:

А...ама ти си си го написал

Мхм, отново стигнахме до четене и прочитане...

Скромността е качество присъщо на тези, на които им липсват други качества...

"Опериран" съм от скромността...

Но... самочувствието трябва да има покритие, поне до известна степен....

Е, при онзи, и при теб, самочувствието е просто "фасада" във виртуала...

Но... ти поне си ми забавна, а той ме отегчава...

Малко данни за несъществуващата руска пропаганда в Twitter, която "съществува", според колониалните инфилтратори, които искат да премахнат свободата на словото и наричат всичко, което противоречи на официалния им наратив, "руска пропаганда", "теория на конспирацията" и "фалшиви новини":

"A European Commission report claimed last week that ‘pro-Kremlin’ narratives were rampant on the platform

‘We don’t see pro-Russia propaganda’ on X (aka Twitter) – Musk

There is no evidence that Moscow has been misusing X (formerly Twitter) to spread its “propaganda” online, billionaire Elon Musk has said. It followed the publication of an EU report last week, which alleged that Russia was conducting “disinformation campaigns” on social media.

“Where is all this pro-Russia propaganda? We don’t see it,” the entrepreneur posted on X on Thursday in a reply to independent journalist Glenn Greenwald.

The US-Brazilian reporter and political commentator has been highly critical of what he perceives as a campaign by Western governments to stifle public debate and censor dissent online under the guise of fighting malign Russian influence.

Greenwald shared his view on recent examples of that effort on his ‘System Update’ talk show, posting clips from the episode on X, which drew Musk’s attention.

The journalist blasted coverage by the Washington Post of a study released by the European Commission last week. The document analyzed the effect of the EU’s Digital Services Act on purported “Russian disinformation campaigns” on major online platforms, including X.

The US newspaper framed the findings as confirmation that Musk has allowed “Russian disinformation” to spread far and wide since purchasing the social media giant last October.

“The whole claim is completely dubious and even flagrantly fraudulent,” Greenwald remarked, after lamenting that the WaPo’s take had gone “super viral,” having been shared by people who did not even read the article, let alone the study.

The report mentioned Musk twice. One reference claimed that the reach of “pro-Kremlin accounts” had grown by 36% between January and May, after the owner argued that “all news is to some degree propaganda,” and lifted “mitigation measures.” The remark came after Musk reinstated the account of ex-Russian president Dmitry Medvedev in April.

The second mention related to his decision not to suppress accounts associated with the Russian government, a policy that sets X aside from other major platforms, according to the report."

Източник: https://www.rt.com/news/582573-musk-russian-propaganda-wapo/

преди 3 часа, LittleGoldenPiggyBanks101 написа:

Малко данни за несъществуващата руска пропаганда в Twitter, която "съществува", според колониалните инфилтратори, които искат да премахнат свободата на словото и наричат всичко, което противоречи на официалния им наратив, "руска пропаганда", "теория на конспирацията" и "фалшиви новини":

"A European Commission report claimed last week that ‘pro-Kremlin’ narratives were rampant on the platform

‘We don’t see pro-Russia propaganda’ on X (aka Twitter) – Musk

There is no evidence that Moscow has been misusing X (formerly Twitter) to spread its “propaganda” online, billionaire Elon Musk has said. It followed the publication of an EU report last week, which alleged that Russia was conducting “disinformation campaigns” on social media.

“Where is all this pro-Russia propaganda? We don’t see it,” the entrepreneur posted on X on Thursday in a reply to independent journalist Glenn Greenwald.

The US-Brazilian reporter and political commentator has been highly critical of what he perceives as a campaign by Western governments to stifle public debate and censor dissent online under the guise of fighting malign Russian influence.

Greenwald shared his view on recent examples of that effort on his ‘System Update’ talk show, posting clips from the episode on X, which drew Musk’s attention.

The journalist blasted coverage by the Washington Post of a study released by the European Commission last week. The document analyzed the effect of the EU’s Digital Services Act on purported “Russian disinformation campaigns” on major online platforms, including X.

The US newspaper framed the findings as confirmation that Musk has allowed “Russian disinformation” to spread far aНе nd wide since purchasing the social media giant last October.

“The whole claim is completely dubious and even flagrantly fraudulent,” Greenwald remarked, after lamenting that the WaPo’s take had gone “super viral,” having been shared by people who did not even read the article, let alone the study.

The report mentioned Musk twice. One reference claimed that the reach of “pro-Kremlin accounts” had grown by 36% between January and May, after the owner argued that “all news is to some degree propaganda,” and lifted “mitigation measures.” The remark came after Musk reinstated the account of ex-Russian president Dmitry Medvedev in April.

The second mention related to his decision not to suppress accounts associated with the Russian government, a policy that sets X aside from other major platforms, according to the report."

Източник: https://www.rt.com/news/582573-musk-russian-propaganda-wapo/

Можеш ли без копи пейстове да си пишеш мненията?

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Истината за рашистката попска карта от хибридната игра на рашизма срещу България беше официализирана, най-после

Иво Инджев

Вместо да решат да си заключат посолството, което е изцяло в техните правомощия, рашистите взеха, че сложиха катинар на една българска църква за отмъщение, че техни шпиони под попско прикритие бяха разкрити и изгонени от България.

Ама НРБ била харизала въпросната църква на СССР, гласяха първите реакции. Че то цяла България беше “дарена” на Съветския съюз и не сме искали разрешение от неговите приемници да си вземем в наше време обратно държавата.

(Д)оказа се, че църквата изобщо не е руска, а е българска.

113_3.jpg.webp.jpeg.webp?resize=278%2C30

По този показател казусът е същият като с МОЧА. Не можело да бъде местен защото бил съветски, респективно след това-руски.

Едва в наши дни от Посолството проплакаха, че той е българска собственост, но не защото признават правото на България да се разпореди със собствеността си, а защото бяха изправени най-сетне пред дълго премълчаваните, изкривяваните и направо скриваните документални факти.

Сетиха се, че българската държава носи отговорност за МОЧА като своя собственост, за да изискват тя да го пази от преместване. Видя се още веднъж, че въпросът със съветското наследство у нас е изцяло вътрешен проблем и може да бъде решаван със суверенни български решения без благоволението на Москва.

Споменът за съветското наследство е личен за хиляди българи чрез личното преплитате на съдбата им с колониалната ни метрополия. Бедата е, че не всеки се решава да се изправи срещу истината за това минало.

Не познавам българи, които в частни разговори да не признават видните за всеки чужденец уродливи страни на живота в СССР, но малцина се осмеляваха да споделят публично същото: че животът там е отблъскващо беден, перверзно пиянски, потискащо всякаква свобода, унизително лицемерен с култа към всичко западно на битово ниво, но заклеймяващ в също време западното влияние (което никой никога не е налагал там иначе, освен чрез собствената привлекателност на западните стоки и култура). 

В кафенето на БТА кореспондент на агенцията в Москва обсъждаше в широка компания “пикантни” подробности за гладните рускини, използвани лично от него (и като практика от други негови колеги) за сексуални цели само защото не могат да устоят (не на мъжествеността му, с каквато не се отличаваше, а) на пълния му хладилник. Условието да го ползват било да са голи. 

Извинявам се за натурализма (човешкото унижение никога не ми е било смешно), но разказът му предизвикваше масово хихикане в споменатото кафене. Дали са писани доноси за тази “антисъветска демонстрация” не знам, но знам, че за никого не беше тайна дереджето на съветския поданик, който беше готов да проси от чужденците дъвки на Червения площад

Горното не пречи и днес да марширува долнопробната пропаганда за “преимуществата” на съветския социализъм. Споменавал съм, че на тази тема се скарахме до бой с кореспондента на ТАСС в Бейрут Олег Зуенко (на снимката долу, личен архив). Вбеси се, когато му споделих някои свои впечатления от т.н. живот в СССР и му доказах с примери, че дори и в НРБ се живее по-добре.

Знам, че съм писал това веднъж, но не пречи да повторя в този контекст, че в яда си той сподели с мен “военна тайна”, за да ми натрие носа. Контрааргументът му беше, че брат му бил командир на атомна подводница и ако натисне едно копче може да унищожи не просто някаква си България, а половината свят.  

IMG_2208.jpg?resize=300%2C225&ssl=1

Дебатът във връзка с подклажданата носталгия по СССР продължава остро в днешните социални мрежи.

Освен за “най-вкусния сладолед на света” в СССР, също по вносна западна рецепта, впрочем (пломбир, както го наричат), носталгиците хлипат по “фундаментални блага”. 

НА СНИМКАТА: Идеологизираните идиотщини в патриотарски дух са на пазара и днес в московията, където можете да си купите “царско черво”.

F3pcolIXAAAf10P.jpeg?resize=231%2C300&ss

Съветският народ бил най-четящият, например. Изчисляваха го по огромните тиражи на разрешените за четене книги, сред които в наистина гигантски бройки се печатаха томовете на Ленин (поне се вярваше, че ги е писал сам) и спомените (за нещо, което не е било) с военни самохвалства на Брежнев, озаглавени “Малая земя”.

Последните ги продавах в комплект с български буркани с домати ПРЕД магазините в Москва и пак не се купуваха, независимо, че всеки искаше да притежава доматите.

За забранените за издаване книги, разбира се, носталгиците предпочитат да “не си спомнят”, а списъкът на идеологически неправилната продукция на руски и световни писатели беше по-дълъг от разрешената литература. 

За образованието, което било най-доброто на света по времето на СССР, също въздишат. Напразно. Видя се след разпада на империята що за образована маса става дума, клекнала пред телевизорите да се възхищава на врачки и прочее екстрасенси, забранени официално преди, но цъфнали като духовни водачи (за носа) на съветския народ, прероден за една нощ в руски.

Какво да кажем за мутрите, там и у нас, наплодени със стотици хиляди в рамките на спортно-образователната система на държавата. Или пък за факта с все по-безнадеждното изоставане на науката и технологиите в московията, наследница на самоизолиралата се от света съветска наука още от периода преди компютърната епоха, както и след това (за да не се зарази със западно влияние). 

f3tg960wgaejv5q.jpeg?w=680

Икономиката на СССР била могъща, казват с гордост онези съветофили, които видяха на пазара тоалетна хартия през 1969-та, т.е. година след появата на първите видеотелефони в Япония (на снимката), чиято “вина” за невероятния й напредък виждат в това, че се е възползвала от американската помощ.

Ами да се бяха възползвали и в СССР в мирно време, както се възползваха във военно от нея!

Беше им предложен и на тях “План Маршал”, но те не само не го пожелаха, но и го забраниха на поробените от тях народи в Европа.

“Могъществото”, както и у нас (“малей, колко бетеери произвеждахме само”) го мерят в произведените 150 000 бронирани чудовища за бърза завоевателна война срещу Запада, повече от всички останали в света, взети заедно. И в производството на оръжия за масово поразяване бил недостижим СССР, за което упрекват Америка и днес, че тя първа е започнала.

Носталгиците по империята на злото не се замислят дори за миг защо “американският империализъм” не употребиха ядреното си превъзходство, когато го имаха, за да разгромят враждебния Съветски съюз.

Не само имаха атомен монопол веднага след Втората световна война, но и по-късно, когато разузнавателните им полети над огромната една шеста от световната суша безпрепятсвено документираха поне 4-5 години в края на 50-те огромното съветско изоставане в това въоръжаване.

Отговорът на това “защо” е във факта, че за разлика от СССР и изповядваната от него мания да наложи своя комунизъм на целия свят върху руините на стария, САЩ никога не са си поставяли за цел да воюват със Съветския съюз, за да си наложат там капитализма (мечтан потребителски от съветските поданици). Едва след нападението на Путлер срещу Украйна,  водената от САЩ международна коалиция НАТО открои ясно московията като основен свой противник.

“Най-любими” са ми сълзите по “интернационализма” в СССР. Тези да ги разправят на някой, който не е бил навикван и унижаван като “иностранец засранец” масово от “обикновените съветски хора”.

Същевременно се видя резултатът от “интернационалното” съветско възпитание в първия момент, когато репресивните органи за потискане на омразата по национален признак бяха тръгнали да се разпадат, а и да участват в етнически мотивираните кланета в началото на 90-те години.  Избиваха се киргизи и узбеки, арменци и азери, а пък евреите така и си останаха най-мразените, виновни както за болшевизма, така и за неговия провал след това.

За спор относно “равенството” между хората в “страната на победилия социализъм” дори не ми се хаби клавиатурата. Равни в безправието си бяха милионите съветски поданици на комунистическата монархия, а някои бяха и на по-ниско стъпало на това равенство. Колхозниците бяха равни в закрепостяването им. Нямаха дори паспорти.

За да отидат до съседното село им трябваше партийно-милиционерско разрешение. Виждали сме ги под строй (абсолютно буквално) и на екскурзии в България.

Поводът за това споделяне, което е известно на помнещите, е днешното рашистко нахалство да играе срещу България с картата на православието.

Беше ясно, че тази карти е белязана (от шовинистичната доктрина на съвременния рашизъм), но българските власти правеха на кьорави.

Сега, когато най-после “прогледнаха” и публичната тайна за попската рашистка хибридна операция срещу България беше официализирана, рашистите и тяхното паство отвориха една паст, ум да ти зайде.  Истината понякога боли, нали. 

Източник: https://kafeneto.wordpress.com/2023/09/25/истината-за-рашистката-попска-карта-о/

преди 7 часа, free... написа:

(Д)оказа се, че църквата изобщо не е руска, а е българска.

original.jpg?_=1695642095

Руската църква е собственост на посолството на Москва (svobodnaevropa.bg)

Констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква е издаден на Руското посолство в София по искане на руския посланик през 1997 г. 

Това става ясно от негово копие, разпространено в страницата на Християнство.бг. 

Нотариусът, подписал акта, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

IMAGE_15624333_0_0.jpg

Копието на констативния нотариален акт за собствеността върху Руската църква, разпространено в страницата на Християнство.бг.

Придобиването й е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

"Как с констативен нотариален акт се признава едно посолство за собственик на храм, без да са взети предвид каноничните и уставни положения на Българската православна църква, в смисъла на това, че храм “Св. Николай” не е просто недвижим имот, а молитвен дом в каноничния диоцез на БПЦ? И защо БПЦ не е била уведомена за тези стъпки?", питат от Християнство.бг, разпространили копието на въпросния констативен нотариален акт.

Междувременно русенският митрополит Наум, който е член на Св. Синод, оповести, че "храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г., намираща се в общия двор на тогавашната Руска легация - на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”. 

От 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна я предава на Българската православна църква. “Съгласно решение на Св. синод на Руската православна църква от 10.10.1952 г. всички други руски православни енории, манастири и клир в България преминават в юрисдикция и владение на БПЦ”, написа владиката.

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия. В него през следващите години са назначавани различни български свещеници, а заедно с тях са служили и руски духовници, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

Отново с решение на Руската православна църква, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като българските свещеници в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската православна църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може и не би следвало да бъде считана за руска, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен", посочва още русенският митрополит. 

На 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Там им е връчена молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като въз основа на доклад на ДАНС представляват заплаха за националната ни сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.

В резултат на това Външното министерство на Русия заяви, че Руската църква в София затваря врати.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15622163

Скандала го правят те Ники а не ние! Това е молитвен дом а не къща!

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/ruskata-curkva-e-bulgarska-sobstvenost-i-rusiya-ne-mozhe-da-ya-zaklyuchva

• Автор

Къде е връзката между Кремъл, ТИМ и бившите ченгета-антизападняци

Чрез приятели на Путин ТИМ получава достъп до големи руски активи, а НАТО не е пречка за тази нова дружба, разкрива разследване на  базираната в Санкт Петербург Телевизия STCTV

Няколко ръководители на руски държавни компании, включително и генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов притежават резиденции в български курорт, контролиран от групировката ТИМ.

Става дума за курорта "Константин и Елена" на 8 километра от Варна. Там се намира елитният комплекс "Естрея Палас", собственик на бившия офицер от Държавна сигурност (така е в оригинала-бел. ред.) Атанас Карагеоргиев, близък приятел на Чемезов.

Над 20 апартамента в седеметажния комплекс са собственост на руснаци: освен Чемезов, синът му също има апартамент от 300 кв. м. с басейн и тераса. Бившата съпруга на Чемезов също притежава апартамент на стойност 9 милиона рубли.

Дъщерята и бившата съпруга на директора на Федералната митническа служба Андрей Белянинов, колега на Путин и Чемезов от КГБ, притежават собственост на стойност 42 милиона рубли в комплекса...........

..................

Мда, участник в реклама за "традиционните руски ценности" малко обича западните такива:)

И още едно известно клипче което е уж на Зеленски:

Ама върви по нашите земи сред една специална прослойка от населението

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.