Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възкресение

Featured Replies

Мълчанието за днешния официален празник е много интересно. Коментиран е будизмът и призоваването на демони. Никой не свидетелства, че Христос бил възкръснал.

Това навява мисълта, че всички са атеисти, вкл. оня смешник :masquerade2:, който се пъчи като православен. Това не ме смущава, аз съм атеист, но си задавам въпроса къде е българското православие? Няма го сред нас. Вероятно са се претопили в католици и протестанти или някаква друга вяра, будизъм или сатанизъм например. Как мислите? 

• Отговори 108
  • Прегледи 8,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Много хора вярват, но в същото време са затънари в ежедневието си. Фокусирани са почти изцяло в земното и в проблемите си, докато другото им е далечно - то за тях е някъде там, след живота. Това е заб

• Исус е Твореца.  Йоан 1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В името на Исус стават чудеса. Това се случва и ДНЕС.   Деяния 3:6 Но Петър

• Помоли се на твоя бог, аз не завися не нечии молби, и то от неграмотни псевдопастори. Споделянето на знания... има значение само за знаещи, а не за двойкаджии и виртуални лаладжии. Ако изведеш

Каква трябва да се каже? Да се заявят позиции, като: аз съм от Левски, харесвам Металика, или "Булгар, Булгар"?

Всъщност, винаги има какво да се каже, но защо това трябва да става изкуствено и "по график"? Но виж как ти инициираш дискусия. Това също е интересно (т.е. показателно за нещо). Аз лично бях на църква, събрахме се роднини и познаги, чукахме се с яйца - нищо необичайно. Снощи пък се нагледах (и наслушах) на пияни румънци, които преди това около полунощ бяха наводнили църквата и града, а след това празнуваха до сутринта. Та, беше си интересно отвсякъде. Хората така разбират празника, така празвуват. Поне нямаше сериозни инциденти.

Днес всеки се бори с яйца, но колко, дори и вярващи, се замислят, че разчупването на черупката е символ на "умиранета" на егото, на разчупването на аурическото яйце и излизане от границите на личността? Защото Христос е преди всичко божественото съзнание и любов, които са заложени във всеки човек. Всъщност, засегнах тази тема на няколко пъти през изминала седмица. Нямам претенции дали и какво е достигнало до другите.

В това, че яйцето се разчупва с борба и с удари, също има скрит символизъм. Това е свързано с трудностите и страданията в живота, които носят опита и възможността за духовно пробуждане...

• Автор
преди 11 минути, 16562 написа:

Каква трябва да се каже? Да се заявят позиции, като: аз съм от Левски, харесвам Металика, или "Булгар, Булгар"?

Не знаеш ли, че на този ден християните свидетелстват възкресението на Христос с думите "Христос воскресе!"? Зад тях би трябвало да е богът, който им дава смелост да го прославят. Заради това бият и камбани, за да чуят всички... освен в калдата.

Събирането и чукането с яйца, което не е отбелязано в Евангелията, са ритуал, който се спазва, но е някак си езически, прави се у дома без църковни действия. А това, че вече възкресението е "нищо особено" е добър пример за профанизация. Вече никой не вярва в него, дори и тези, които се смятат за правоверни

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Не знаеш ли, че на този ден християните свидетелстват възкресението на Христос с думите "Христос воскресе!"? Зад тях би трябвало да е богът, който им дава смелост да го прославят. Заради това бият и камбани, за да чуят всички... освен в калдата

А може би не е случайно, че тук никой не ги е изрекъл. Не е добър знак, но и няма особено значение за вярващия. Празникът е факт - поне за мен. Много вярващи залели града със запалени свещи през нощта. Събрани големи групи в името на вярата, в някаква степен според човека... А калдата, майната й.

преди 21 минути, Търсещ истини написа:

Събирането и чукането с яйца, което не е отбелязано в Евангелията, са ритуал, който се спазва, но е някак си езически

Е и? Няма как, която и да е религия да съществува сама по себе си, отделена от всичко друго, без някаква приемственост...

преди 23 минути, Търсещ истини написа:

А това, че вече възкресението е "нищо особено" е добър пример за профанизация. Вече никой не вярва в него, дори и тези, които се смятат за правоверни

Каква е общата картина, особено в световен мащаб, е трудно да се каже. Не мисля, че нещата са толкова зле. Преди изгрева е най-тъмно.

преди 6 минути, 16562 написа:

Е и? Няма как, която и да е религия да съществува сама по себе си, отделена от всичко друго, без някаква приемственост...

Каква е общата картина, особено в световен мащаб, е трудно да се каже. Не мисля, че нещата са толкова зле. Преди изгрева е най-тъмно.

Е айде сега.... Как да вярвам в нещо, дето не е доказано? Това са измислици, с които поповете се опитват да плашат хората

• Автор
преди 26 минути, 16562 написа:

Преди изгрева е най-тъмно.

Доколкото те разбирам, преди възраждане на религията е най- силно неверието.

Аз смятам, че това е траен упадък на християнството, то е религия- демоде, тя не се съпротивлява и се предава под натиска на други вери. Будизмът също е дял от историята на религиите и няма да живне в Европа. Мохамеданството има сила, в цяла Европа има джамии. Може да цъфне и някоя нова- ето безброй религии и секти има, но за всеобща не е дошло времето. Мисля, че няма да го доживеем.

преди 43 минути, 16562 написа:

А калдата, майната й.

:) 

Не разбирам как "поповете плашат хората" с вестта за възкресението и че има вечен живот. 

Аз поздравих хората в любимата ми тема с поздрава за Великден. Освен това от време на време поствам и различни видеа за Иисус и за човешки разкази за вярата. 

Повечето не вярват, за съжаление. 

преди 8 часа, Търсещ истини написа:

Не знаеш ли, че на този ден християните свидетелстват възкресението на Христос с думите "Христос воскресе!"?

Не се засвидетелства с това! 

До четиридесет дни след Велик ден християните се поздравяват с това. До Възнесение Господно. 

Христос воскресе е поздрав! А, другия засвидетелства с Во истина воскресе. = Това е свидетелството!!! 

Няма как на длъж и шир да поздравяваш така, т.е. поздрав и засвидетелстване става само между християни. 

Ей, аз на теб атеиста какво да ти кажа днес? => Да, Хистос воскресе! -> Но ти не ще свидетелстваш за това и се губи смисъл да те поздравявам теб. Отделно пък друг ще се обиди, щото не вярва в Христос. 

преди 9 часа, ined написа:

На кой ден и кои християни?

Основният проблем за "Разцепването на Велик ден" е светския календар. => Нормално е след като не си християнин да не ползваш Църковния календар. Да, в това отношение си прав да питаш кой е денят и кои християни считат 5.4.2024 за Велик ден.  = НО, не аз (

преди 10 часа, Търсещ истини написа:

оня смешник :masquerade2:

) съм човека който да ти обясни какво е това Велик ден! Това е защото за мен всеки Божи ден вече е Велик. 

Принципно Българското православие е доста комплексно, т.е. то от хора които не са с българско самосъзнание не може да бъде разбрано. 

И, да, много атеисти след промяната на обществената ни организация на държавността ни започнаха да изповядват друг вид християнство, което изобщо не е свързано с БПЦ. Тя пък от своя страна е разтърсена от възпитаници на завършели друг или други Синод/и. 

Има и нещо друго: На самата Българска Православна Църква за известно време ѝ е било отнето да е Автокефална църква. Това е довело до смут в миряните. От тази гледна точка, то основната проблематика е разцеплението на българската общност. 

За пореден път българите са във Време разделно! За пореден път не всеки българин може да го убедиш, че именно Православието е праведната религия. 

И по-смешното е, че вместо да се радват атеистите от това, че християните не са се обединили, то изцяло осмиват всеки дръзнал да се себе назове православен християнин. :)

Христос воскресе!  

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Никой не свидетелства, че Христос бил възкръснал.

А кой е бил свидетел, за да свидетелства?!

438092780_997323078718298_36062067740245

Много хора вярват, но в същото време са затънари в ежедневието си. Фокусирани са почти изцяло в земното и в проблемите си, докато другото им е далечно - то за тях е някъде там, след живота. Това е заблуда, а вярата си я има, но обвита в мъглата й, затъмнете. Вярата трябва да е достатъчно силна, за да вземе превес в тези времена, а привързаността към земята да е по-слаба.

Но всичко се променя и периода в който материалното и свързаните с него енергии имат превес ще отмине. Това е цикличност независеща много от хората и ще се случи независимо от нас. Тогава фокусът ще се промени, но и заслугата на отделния човек за това ще е почти никаква. Трудното е да вярваш сега, в периода на тъмнина.

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

Това не ме смущава, аз съм атеист,

Обоснови се в какво вярваш , след като не вярваш в Божествеността ?

преди 13 минути, 16562 написа:

Вярата трябва да е достатъчно силна, за да вземе превес в тези времена, а привързаността към земята да е по-слаба.

Но всичко се променя и периода в който материалното и свързаните с него енергии имат превес ще отмине. Това е цикличност независеща много от хората и ще се случи независимо от нас. Тогава фокусът ще се промени, но и заслугата на отделния човек за това ще е почти никаква. Трудното е да вярваш сега, в периода на тъмнина.

Много добре дефинирано ! Успял/а си да фокусираш проблема , макар и обобщено , но си уловил/а сентенцията .

Приятно е да прочета още един интелигентен човек в този форум ! 

преди 1 час, 16562 написа:

Много хора вярват, но в същото време са затънари в ежедневието си. Фокусирани са почти изцяло в земното и в проблемите си, докато другото им е далечно - то за тях е някъде там, след живота. Това е заблуда, а вярата си я има, но обвита в мъглата й, затъмнете. Вярата трябва да е достатъчно силна, за да вземе превес в тези времена, а привързаността към земята да е по-слаба.

От слаба привързаност към земята не следва ли по-бързо и необмислено решение за "изход"? Не е ли по-добре да си фокусиран върху нещо реално, което ти е пред очите и можеш да пипнеш и усетиш във всеки един момент от колкото нещо, което е "някъде там, след живота", т.е. непознато и с 0 гаранция, че ще се случи?

От къде знаеш за такава цикличност? Цялата човешка история се е въртяла около материалното. Пирамиди, фараони, замъци, богатства. В цялата човешка история фокусът е бил върху богатствата на народите и опита за контрол върху тези богатства поставян от едни народи върху други.

• Автор
преди 2 часа, 16562 написа:

Вярата трябва да е достатъчно силна, за да вземе превес в тези времена

Трябва, ама не е. Има празници на маса, палене на свещи и кръстене. Православието няма сили да стане от масата.

Прочее и будизмът- също. Индо- българите слушат евангелисти, докато имат изгода, кръщават си децата Исус, както преди-Асен и Хасан, никога няма да се върнат към будизма, приет от расата им.

преди 1 час, Гoст написа:

От слаба привързаност към земята не следва ли по-бързо и необмислено решение за "изход"?

Възможно е. Но не е решение. Не можеш да избягаш от съдбата си в настоящето, а да създадеш нова по-добра за в бъдеще. А земният живот е необходим за да се пробуди висшето съзнание. Без това животът в надземните светове не е пълноценен. Каква полза да си там със старото съзнание? Дори и в сфери като т. нар. рай, девачан и др.

Не е ли по-добре да си фокусиран върху нещо реално, което ти е пред очите

Зависи до какви последствия води това. В повечето случаи до зависимости. Нищо не пречи да живееш живота си в същото време осъзнанайки, че той е илюзия. Да ходиш на работа, да се събираш с приятели, да участваш в обществени дейности - всичко има някакъв смисъл, но осъзнаването, че това е част от една по-голяма действителност, го прави истински ценно. Тогава по-лесно можеш да извлечеш това, което е стойностно от позицията на вечността и неизменността.

В цялата човешка история фокусът е бил върху богатствата на народите и опита за контрол върху тези богатства поставян от едни народи върху други.

Не е така. Много смело се произнасяш за историята в цивилизации съвсем различни от нашата. 

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Трябва, ама не е. Има празници на маса, палене на свещи и кръстене. Православието няма сили да стане от масата

Отново не съм съгласен. На пръв поглед е така, но при други условия много лесно ще се прояви друго. Хората са подвластни на средата, обичаите, общоприетото. Невярващите в друго време и на дпуго място ще са силно религиозни, без много да се замислят защо. Сега извинението да са атеисти е, че няма доказателства. Не че ако ги има ще ги разберат. Както човек не е в състояние да разбере върховите постижения на науката, освен при пълно отдаване на съответната дисциплина.

Възможно е. Но не е решение. Не можеш да избягаш от съдбата си в настоящето, а да създадеш нова по-добра за в бъдеще. А земният живот е необходим за да се пробуди висшето съзнание. Без това животът в надземните светове не е пълноценен. Каква полза да си там със старото съзнание? Дори и в сфери като т. нар. рай, девачан и др.

Дошло ти знание за тези сфери, рай и т.н. част от някакво "пробуждане" ли е наистина или ти така бягаш от настоящето създавайки с фантазиите си някакво по-добро бъдеще очакващо те "в сферите"?

Зависи до какви последствия води това. В повечето случаи до зависимости. Нищо не пречи да живееш живота си в същото време осъзнанайки, че той е илюзия. Да ходиш на работа, да се събираш с приятели, да участваш в обществени дейности - всичко има някакъв смисъл, но осъзнаването, че това е част от една по-голяма действителност, го прави истински ценно. Тогава по-лесно можеш да извлечеш това, което е стойностно от позицията на вечността и неизменността.

Монашеският живот и проповядването на каквито и да е неща, включващи и твоите сфери не е ли същото? Пристрастяване към живота в светата обител? Всичко е пристрастяване към илюизиите. Включително и някакви "смисли на живота".

Дошло ти знание за тези сфери, рай и т.н. част от някакво "пробуждане" ли е наистина или ти така бягаш от настоящето създавайки с фантазиите си някакво по-добро бъдеще очакващо те "в сферите"?

Теб какво те интересува? Настоящето ми е ок. Няма от какво да бягам. Но пък тези "обяснения" са елементарни. Фантазиите си личат, както и обсесиите. Но за това трябва безпристрастност. Тук и религиозни и атеисти предимно вярват. Твоето по-горе също е повярвано.

Теб какво те интересува? Настоящето ми е ок. Няма от какво да бягам. Но пък тези "обяснения" са елементарни. Фантазиите си личат, както и обсесиите. Но за това трябва безпристрастност. Тук и религиозни и атеисти предимно вярват. Твоето по-горе също е повярвано.

Не аз твърдя, че има някакви невидими сфери. Питам и се вижда нежеланието ти да отговориш. Твое си решение, не си длъжен. Но така разказани нещата, които проповядваш са ми някакви нонсенсове и аз те питам с любопитство, а ти бягаш. Трябват ти само вярващи като адутория явно. За да подсилвате взаимно тезите си.

преди 55 минути, Гoст написа:

Не аз твърдя, че има някакви невидими сфери. Питам и се вижда нежеланието ти да отговориш

Какво има да отговарям? И защо? Да, нямам желание, не изпитвам подобна необходимост.

преди 59 минути, Гoст написа:

Но така разказани нещата, които проповядваш са ми някакви нонсенсове и аз те питам с любопитство, а ти бягаш.

Точно защото знам как ги приемаш нямам желание да ги дискутирам. Любопитството не е нещо лошо, но аз няма как да го удовлетворя, ако няма някаква базова запознатост. Потърси ако искаш източните термини лока или дхату. Проповядва човек, който има за цел да наложи определен възглед. Аз нямам подобни амбиции. 

на 5.05.2024 г. в 21:02, Търсещ истини написа:

освен в калдата.

защо да "трябва да се чуе и в КАЛДАТА"? Това е просто виртуално място на сайт за техническа информация и техническа консултация. Техниката не е религиозна с нищо,  нито я интересуват езически или религиозни обичаи.

Визирам принципно ситуацията, а не в мой личен план, защото при мен ролята и значението на народните формализми, митологии, традиции и ритуали, ми е никаква и съвсем нулева и не ме интересува с нищо. 

на 6.05.2024 г. в 18:49, 16562 написа:

Проповядва човек, който има за цел да наложи определен възглед. Аз нямам подобни амбиции. 

Това е поредният фейк. Проповедите са религиозната разновидност на рекламната презентация. :) Те нямат за цел на всяка цена да НАЛОЖАТ религиозния възглед, а да го направят привлекателен и притегателен за колкото може по-широк таргет. Това не е налагане, нито някой проповедник налага възглед.

В този смисъл толкова години ти си играеш на проповеди, не защото си проповедник, (макар че тази роля ти допада в чисто личен план) а защото папагалиш и подражаваш на онова, с което храниш въображението и самосугестиите си. Всичките ти форми на изразяване са възхвала и защита на вярата, на твоите представи, идеи и (пред)убеждения. Цялата работа почива на личните ти субективни преживявания, потребности и форми на самозаблуди. Ти с това живееш, това ти е важно, сред това си постановил личността, значимостта и идеята си.

на 5.05.2024 г. в 19:50, Търсещ истини написа:

Няма го сред нас.

няма го сред форума. И мисля, че това не е прецедент, а естественост. Може би има други места и други форуми, сред които пък се набляга на това.

Извън виртуала е същото, по същата схема.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.