Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 38 минути, Proshark написа:

:offtopic_s:

Европейския съюз определено има ръст...след онова "Заповядайте,елате..."...Аз се надявам само,България да не повиши населението си по "този начин"...

Тук в Швеция не съм виждал сомалийка с под пет деца.

В Швеция живеят към 100 000 сомалийци, които са родени в Сомалия, отделно колко деца са народили на шведска земя - един бог знае.

Има също голяма група от Еритрея и другите африкански държави.

Към тях прибавяме новите шведи от Сирия, Ирак, Иран и въобще целия Близък изток.

Всички тези групи се плодят ударно и вече към 35% от населението на Стокхолм е с чужд произход, а в Малмьо над 50%.

И стигаме до следните новини:

Премиерът на Швеция: Нямаме контрол над вълната от насилие и престъпност. Съвсем очевидно е!

https://dnes.dir.bg/index.php/svyat/premierat-na-shvetsiya-nyamame-kontrol-nad-valnata-ot-nasilie-savsem-ochevidno-e

• Отговори 12k
  • Прегледи 413,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 4 минути, Flashback написа:

В Швеция живеят към 100 000 сомалийци, които са родени в Сомалия, отделно колко деца са народили на шведска земя - един бог знае.

Към тях прибавяме новите шведи от Сирия, Ирак, Иран и въобще целия Близък изток.

Всички тези групи се плодят ударно и вече към 35% от населението на Швеция е с чужд произход. 

Премиерът на Швеция: Нямаме контрол над вълната от насилие и престъпност. Съвсем очевидно е!

https://dnes.dir.bg/index.php/svyat/premierat-na-shvetsiya-nyamame-kontrol-nad-valnata-ot-nasilie-savsem-ochevidno-e

И да позная децата на дъгата от Швеция, обичат да ги любят сомалийци.

По 5 сомалийци на една шведка или швед от 3 пол.

dpa_com_20090101_250202-911-011722_16i9.

преди 2 минути, Flashback написа:

Всички тези групи се плодят ударно и вече към 35% от населението на Швеция е с чужд произход. 

Ами нека ей тоз " дето го питат" за всяко нещо да чете ...

преди 25 минути, jhoro написа:

Кой пък те пита теб?

Забелязвам, че повечето българи нямате никаква толерантност към различните - без значение каква е разликата.

щото имаме си нужната толерантност,но от откровената простотия ,насилие и престъпност и на нас започва да ни писва...

преди 8 минути, Flashback написа:

Така трябва! Нито един европеец да не остане в Европа. Като се изпедер@стих@ всички така им се пада.

преди 14 минути, АСПЕКТ написа:

Що те имат ли? Различните имат ли толерантност към неразличните? Пришълците имат ли толерантност към местното население?

За пришълците- ще каже Пришълецът.

Говоря за местни хора - този бил мургав (циганин), другия не говорел добре български (турчин) и подобни.

Аз имам алергия само към идиоти- като вас.

За да не бъда голословен, ще цитирам едно описание какво е толерантност. Едва ли е единственото, но ми допада и всъщност, дори толерантност не е нещо непременно хубаво, макар че в ограничен брой случаи е полезно:

Цитат

„Толерантност“ е медицински термин, взет от трансплантологията. Означава неспособността на организма да отличава чуждите и враждебни клетки от своите. Това състояние се постига чрез постепенно съсипване чрез отровни лекарства на имунната система на организма, и довеждането ì до апатия и безразличие. Пълната толерантност означава смърт.

Постигане на толерантност към присадените органи, е все още единственият начин да не бъдат отхвърлени. Но пък приеманите медикаменти за потискане на имунният отговор не са безвредни. Все пак е за предпочитане пред смъртта. 

Нека не бъркаме търпимост с толерантност. Търпимостта позволява да не се избиваме едни други като в някой филм на ужасите, не че не стават много убийства които не са от нетърпимост, а по други причини. Толерантността обаче, с изключението което написах по-горе и може би някое за което не съм се сетил, обичайно е вредна. А толерастията е концентрат на вредността на толерантността.

Има много обяснения какво е толерастия(и политическа толерастия в частност) но едно друго по-общо описание, също ми допада. Няма да цитирам или преразказвам, за да не стане коментара цяла планина от текст. Четете тук.

преди 3 минути, jhoro написа:

Говоря за местни хора - този бил мургав (циганин), другия не говорел добре български (турчин) и подобни.

мургави местни няма,турци също-пришълци са...та за тях-пришелецът...а докато дойде-са на територията на България-законите са за всички!!!

преди 11 минути, jhoro написа:

Аз имам алергия само към идиоти- като вас.

В България няма такова нещо. Всички живеят в хармония. Турци, циг,ани и българи. Само по време на демокрацията правят дразги и искат да палят искрите.

преди 12 минути, Proshark написа:

мургави местни няма,турци също-пришълци са...та за тях-пришелецът...а докато дойде-са на територията на България-законите са за всички!!!

Добре ве човек, може ли да си толкова черноглед и негативен? Във всяка държава има/живеят хора от различен етнос/народност, това нищо не означава... Тези хора са избрали да живеят и работят в България и след като имат Българско гражданство не виждам проблем. Всеки е свободен да отиде да живее където си избере, ти също можеш да отидеш в друга държава да живееш. Приятно ли ще ти е да те сочат с пръст и да те плюят?

преди 16 минути, Proshark написа:

Всъщност - на тази територия местни няма. Всички са дошли от някъде - говоря за етноси.

преди 4 минути, NovakJ написа:

Добре ве човек, може ли да си толкова черноглед и негативен? Във всяка държава има/живеят хора от различен етнос/народност, това нищо не означава... Тези хора са избрали да живеят и работят в България и след като имат Българско гражданство не виждам проблем. Всеки е свободен да отиде да живее където си избере, ти също можеш да отидеш в друга държава да живееш. Приятно ли ще ти е да те сочат с пръст и да те плюят?

Някои не са избирали, просто са родени тук 

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България? Питам аз и отговор не искам :)

преди 10 минути, В. Велев написа:

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България? Питам аз и отговор не искам :)

Все ми е тая - аз съм онлайн, по курса за деня.

преди 2 минути, jhoro написа:

А за другите не мислиш ли? Че повечето ще са зле при приемането на еврото. И България като цяло.

преди 8 минути, jhoro написа:

Всъщност - на тази територия местни няма. Всички са дошли от някъде - говоря за етноси.

Някои не са избирали, просто са родени тук 

преди 14 минути, NovakJ написа:

:offtopic_s:Мислех да пропусна,но така или иначе темата ...Нямам нищо против никакви етноси,пришълци и всички които са дошли в България-стига да спазват закона и не застрашават никого!!! Само че,без да обиждам циганите,нагледали сме се на цигански работи...кражби,побоища,в някои случаи и с фатален край...Та така...Когато идеш на гости,се съобразяваш с правилата на домакина..и не му се качваш на главата.Нали сега няма да ме съветвате,че от социална търпимост трябва да отида да живея някъде на майната си,щото на някой си туземец му е кеф да си развява байрака!?Едно време имаше един лаф-"Абе то сек.с,сек.с ама това си е живо е.бане", което си причиниха ЕС...Та айде по леко с търпимостта,щото от таз търпимост сме на това дередже...

преди 7 минути, jhoro написа:

Какъв курс? Нали България е във валутния борд. От 40 години е 1 дойче марки или евро за 1,95 лева. Няма промяна на валутата.

А по въпроса с приемането на Еврото-това ми прилича на реклама-щом много настояват и те натискат да го купиш едно нещо,значи е пълен боклук...

преди 14 минути, jhoro написа:

Да та купя за 1.9533?

преди 9 минути, АСПЕКТ написа:

Какъв курс? Нали България е във валутния борд. От 40 години е 1 дойче марки или евро за 1,95 лева. Няма промяна на валутата.

Абе, марки, екю, ессвро, мани ги тия. Може да работа и тях, ама да си го има лѢва отделно, наш си, национален. 

преди 20 минути, В. Велев написа:

А за другите не мислиш ли? Че повечето ще са зле при приемането на еврото. И България като цяло.

Не - трябваше ли?

преди 17 минути, АСПЕКТ написа:

Говоря за всякакви валути! В Турция, Сърбия, Румъния, Великобритания  ... няма евро.

Нямаш си представа- с една пачка евро ... насред Англия! Все едно бях наскубал шума.

преди 1 минута, jhoro написа:

Не - трябваше ли?

Ако си човек - трябва!

преди 40 минути, В. Велев написа:

Ако си човек - трябва!

Прав си! Разконспирира ме!

C-3PO - Wikipedia

преди 21 часа, чуши написа:

Според тебе, как се случва несбърканото ценообразуване? Има ли нещо общо с него т.нар. "търсене и предлагане"?

Не, няма! В цената има и следния компонент: "средства за нови знания". Как е направен Софийския Университет??? 

Принципно средствата за производство и търговия са различни. 

"Търсенето и предлагането" касае търговеца! Крайният потребител го касае до колко купеното от него ще му е полезно!? 

Ха сега ми кажи из България в момента лева богат ли е? Къде го търсят??? Кой го предлага??? 

На един предприемач изделието или услугата му струва 1 лев, а я продава за 1 евро. Разликата къде отива??? В България или извън нея??? :)

Да си благородник е едно, а друго е да си богаташ! :) Вътрешният оборот на парични средства сега изцяло е в зависимост от средствата които наши сънародници изработват извън България. Из България са се "настанили" инвеститори от "трети държави". За тях е по-важно да печелят, а не да се развива България! 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

"Търсенето и предлагането" касае търговеца! Крайният потребител го касае до колко купеното от него ще му е полезно!? 

Добре. Имаш следователно следната ситуация. Било е суша. Хлябът е малко. Животните поизмрели. И казваш, крайният потребител го касае, доколко купеното от него ще му е полезно. Съгласен съм.

А доколко в тая ситуация, хлябът е полезен за крайния потребител, в сравнение с една по-обичайна ситуация, в която хлябът е бил много? Т.е. когато хлябът е малко, това е малко в графата "предлагане". А когато хлябът е бил много, това е много в графата "предлагане". И когато не друго, а именно  предлагането на хляб на пазара е намаляло, дали търсенето на хляб (от крайния потребител) се е повишило и то не поради друго, а именно поради това, че крайният потребител го касае, доколко купеното от него му е полезно. А в случаят купеното от него му е с приоритет в сравнение с почти всичко останало. И той е готов, да размени повече пари (респективно други видове труд - т.нар. стоки или услуги) срещу по-малко хляб.

Същевременно обаче, търговецът купува хляба от тоя който е обслужил по-базовите суровини, като ги е превърнал в хляб (т.нар. "производство"). А той също така ще иска повече (пари, други видове труд) за по-малко от своя хляб. Така че защо фаворизираш търговеца?

Т.е. току-що, аз ти онагледих, как потребителната стойност на хляба се трансформира в разменна стойност. Ти избра, да ми кажеш, че съществува такова нещо като потребителна стойност (полезността на една стока, това за което тя служи, след като излезе от сферата на размяната). Аз се съгласих - да, наистина съществува. И същевременно обаче, ти извърши едно недопустимо ексцентрично разсъждение - че полезността на една стока няма връзка с нейната разменна стойност. Ако това е така, тогава, както го рече веднъж един друг, на пазара можеш да продаваш и фъшкии, търговецът ще им определя, каквато си реши цена и ще печели.

Значи. Да резюмирам, за да е още по-ясно. Имаш количество на входа и на изхода. Изхода е тоя, който ти каза - крайният потребител на стоката. Входът е началото, от което започва отнемането и преработката на първата базова суровина, която накрая, чрез поредица от операции, преминавайки от ръка на ръка, на различни хора/видове труд, ще се превърне в хляб (и търговецът тука ти е само един от участващите в цялата тая верига на взаимодействие).

Във времена на изобилие (седемте охранени крави на фараона от случката с Йосиф в Стария завет), може да се струва на тебе, че търговецът или някой друг, който е монополист, или който по-добре смята, ще преразпредели повече в своя полза, а па това няма да има връзка с това което плаща крайния потребител. Това е било обаче така, защото изобилието означава повече предлагане. И това изобилно предлагане (нали няма глад), бидейки твоето битие (макар и временно - но временно в нашия случай са минимум десетилетия), определя съзнание, което си представя, че разменната стойност няма връзка с потребителната (търсенето). И изобщо не се сеща да види (не си споменал), че имаш и  първоизточник и количество на първоначалната материя (предлагането).

А и е позабравил закона на Лавоазие - Ломоносов, който е учен в шести клас.

Принципно средствата за производство и търговия са различни.

Питах ли вече един път или тоя път съм пропуснал. Какво означава тоя термин "производство". Можеш ли да ми го обясниш, да ми изредиш последователните операции от самото начало на която си искаш стока или предмет?

А така също - кой го е въвел тоя термин за първи път и какви обяснения е дал? Аз лично не знам и за това питам.

преди 5 минути, чуши написа:

Добре. Имаш следователно следната ситуация. Било е суша. Хлябът е малко. Животните поизмрели. И казваш, крайният потребител го касае, доколко купеното от него ще му е полезно. Съгласен съм.

По принцип съм съгласен с поста, но конкретно за хляба ... Хляб почти не ям.

Ха сега ми кажи из България в момента лева богат ли е? Къде го търсят??? Кой го предлага??? 

Лева дали е богат - тва май не го разбрах.

...

Къде го търсят и кой го предлага? Говорим за цена. Т.е. предстадия й е количественото съотношение при размяната на две или повече стоки. Повече означава - целият лист на различните количества от различните стоки, които се разменят.

Така. След предстадия, иде и това за което говорим - че цената е определена от търсенето и предлагането. И че тя е паричен израз на въпросното съотношение на количества при размяната на стоки.

Както и ти спомена, съществува потребителна стойност на всяка стока - това за което тя се използва, след като излезе от сферата на размяната (пазара). Хлябът служи за храна.

Потребителната стойност на парите е това за което те се използват. А те се използват да минават от ръка на ръка - т.е. да обслужват самата размяна. Търсенето на парите, е всеки път, когато в магазина или другаде, някой ти даде нещо срещу пари. Ти питаш конкретно за лева. Изобщо някой приема ли левове? Ти например? Еми случва се. Та къде го търсят? Най-вече в България.

А кой го предлага? Всеки който има левове. И всеки път, когато отиде да пазарува в магазина.

А ако в случая искаме да разберем, как цената на левовете на пазара, т.е. разменната им стойност, т.е. количественото съотношение на лева спрямо останалите стоки се променя - нищо по-лесно от това.

КОЛИЧЕСТВОТО НА ВСИЧКИ СТОКИ НА ПАЗАРА = КОЛИЧЕСТВОТО НА ВСИЧКИ ПАРИ СРЕЩУ КОИТО СЕ РАЗМЕНЯТ х БРОЯ НА ОБОРОТИТЕ НА ЕДНИ И СЪЩИ ПАРИ

От горната формула се вижда съвсем ясно, че цената на парите зависи от тяхното количество. Което повдига и въпросът, кой произвежда парите. А така също, каква е тяхната себестойност при тяхното производство? И отговорът на тоя въпрос е - държавната власт, или още по-точно тоя който е монополист на върховното работно място в йерархията.

Тъй като е монополист, той разменя собствения си труд на пазара по-скъпо. Това прави по много други начини, а не само по тоя. В конкретния случай е подменил стоковите пари (злато и сребро) с декретни (бумажтина). Същината е проста заповед.

Сега влизаме в същината на това отношение, което е командно и административно. Принципно тоя отгоре заповядва. Другите обаче се подчиняват, т.е. не се съпротивляват, а съдействат. Това е възможно отново, защото когато се подчиняват те имат и собствена изгода. А имат собствена изгода, защото съществува все още база върху която цялата йерархия расте. Щом расте, значи има база. Но когато базата свърши, йерархическата човешка група ще спре да расте. Защото няма да има хлеб. Тогава ще започне да оказва много по-голяма съпротива на заповедите от горе. А това означава, че парите ще се сринат. Търсенето на пари, в сравнение със стоките няма да изчезна, въпреки че ще се промени нагоре или надоле (накъде точно сега няма да разсъждавам), но търсенето на декретни/фиатни пари ще изчезна.

Т.е. чистият пазар, за който уж постоянно ни говорят е Пари-Стока–Пари'. Където обаче под Пари се разбира злато и сребро.

Какво точно се разбира под ', и дали е това което е казал Маркс, и което разбираш и ти, не е сигурно. Но под "пари" е сигурно, че се разбира злато и сребро. Маркс го е казал съвсем ясно.

Валутите, за които ако не се лъжа всъщност ставаше въпрос, не са пари! Ей това трябва да се каже, че е хем важно, хем сигурно. Това са фиатни пари. Те изпълняват функцията на пари. Но има и още нещо. Кое е то, надявам се, да съм поне намекнал.

преди 22 минути, jhoro написа:

По принцип съм съгласен с поста, но конкретно за хляба ... Хляб почти не ям.

Аре бе? Ма ти влезе ли ми в ситуацията, която ти споменах? Бе на тебе явно битието не ти е определило, а ти е увредило съзнанието.

Добре. Шти дам допълнителни пояснения. Ти си в Ленинград, по време на обсадата четиресет и некоя година. Три години обсада. Глад, хората мрат докато ходят по улиците. Има само хляб. Друго нема. Упс - ма ти па не ядеш хляб.

Хлябът се раздава всеки ден еди къде си. По 150 грама на човек. За да си получиш дажбата, трябва да отидеш до там лично. Навън е -40 градуса. Излизаш, ходиш. Заставаш на опашка пред един камион. Чакаш - час, два. Чакаш и камионът да дойде. През това време, покрай тебе, падат и неколко бомби.

Но ти па не ядеш хляб. Чудесно. Значи можеш да си продаваш дажбата. Цените варират от "Продавам роял за дажба хляб" до КАКВОТО СИ ПОИСКАШ - МОЖЕ И ЕКСКУРЗИЯ ДО МАРС.

Прочее, ако не ядеш хляб, можеш примерно да изядеш фикуса в стаята. Така е направил "дядо" - на едно момиченце дядото. Момиченцето е написало това в дневника си, преди да умре и то от глад. След като дядо изял фикуса, на другия ден умрял. И такива ми ти работи драги ми смехурко.

става страшно

https://obektivno.bg/tramp-zakriva-usaid-nalyala-630-miliona-dolara-v-npo-ta-medii-i-sadilishta-v-balgariya/

https://obektivno.bg/evrokomisiyata-e-plashtala-na-npo-ta-za-da-lobirat-pred-evrodeputatite-za-zelenata-sdelka/

май който има кеш пари  е в печеливша позиция

щото  финансите ще спрат 

и ще има дефицит на  кешовица 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.