Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Бизнесмен произлиза от бизи, т.е. занимаващ се човек, зает човек с дела и прочие. - Не ме бива в английския.

Работник произлиза от работа, т.е. човек работи. Не владея и български. :) 

Както и да го изкажеш, то крайния резултат е, че полагаш труд. От този труд или изкарваш пара или лева или евро, иначе е ангария било то за твоя род, народ или чужд човек/чужди хора, т.е. ти не произвеждаш принадена стойност. 

Та, ако от твоя бизнес (работа) ти носи левове, а на пазара стоките са в евро (или фиксиран левов еквивалент), то си беден, защото полагаш повече труд, за да си позволиш същите неща спрямо който получава евро. 

Затова и човек освен бизнесмен трябва да е и политик, иначе не ще спечели. :) 

При социализма имаше социално равенство, т.е. имаше гарантиран социален минимум, а не минимална заплата. При демокрацията няма такова, т.е има социален статут спрямо който можеш да си позволиш определен стандарт на живот. 

Т.е. при социализма също всички сме били бизнесмени,но не сме го знаели. А и освен това също е имало свободен пазар - по твоята трактовка, при която ако има излишък/растеж, значи има и свободен пазар?

• Отговори 12k
  • Прегледи 413,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

В момента из България стандарта на живот е по-нисък в сравнение на стандарта в ЕС, т.е. изкарваните от теб пари не достигат за нормален социален живот. За да водиш такъв, то трябва да влезеш във взаимовръзка с определена партия, която прави политика сгодна за теб. 

Има ли борба между партиите, то условията за живот се влошават, защото винаги една идеология ще е печеливша, а друга губеща. Де проблема да са тези 3% дефицит ... Дефицитът в момента из България е следния: Има дефицит на българи! Партиите правят всякаква друга политика, а не да се произвеждат българи, т.е. трудещите се, работниците и т.н. (наречени от теб бизнесмени) обслужват всякакви други интереси, но не и българските. 

Фиатните пари, т.е. наложените с декрет от партиите/ тия които управляват държавата и наддържавата, служат за преразпределяне на ресурсите според решенията на "ЦК на КПСС" (нали виде кавичките). Основно това е инструмент за отнемане от по-ниските йерархически нива в съвкупната йарерхия. Т.е. както ти обясних -най-отдолу ти е базовата природа. Най-ниското йерархическо ниво в човешката йерархия е над базовата природа и контактува непосредствено с нея, като отнема базови ресурси. Нивото над него, отнема пък от него и т.н.

Най-отгоре са финансовите институции, които също представляват йерархическа система. Те отнемат от долните йерархически нива, чрез фиатните пари. Имаш директно Пари'. Преди да се появят фиатните пари си имал Пари-Пари' - т.е. лихва. Това е бил инструментът чрез който надстройката в човешката йеррхия отнема от базата на човешката йерархия. Която пък се явява надстройка над базовата природа и отнема от нея.

Така че, сега, въпросът с еврото се състои в това, дали ако минем на евро, тия които печатят еврата ще преразпределят в наша полза; или пък обратно -ще преразпределят за наша сметка.

Аз не зная. Освен това вярата ми в партията -майка, закрилница е отрицателна. Но твоята е силна. Вяра имаш. Аргументи нямаш.

...

Та дефицитът на хора, за който говорш се случва по следната принципно проста схема, която ти е фундаменталнат схема по която се развива обществото - т.е. нещо като картата на света, за да ти е нагледно.

Имаш нисходяща йерархическа система която работи от памтивек. Това ти е организирано движение, което започва с импулс от елита на власт - т.е. заповед. Над това йерархическо ниво, няма йерархическо ниво, което да е част от разделението на трида - а именно това представлява нисходящата йерархия - самото разделение на труда.

Движението се предава надолу, благодарение на простия принцип на йерархията - не много голямо съонтношение между броя на всеки две съседни йерархически нива, за да е възможна комуникацията.

Та това ти е работния такт на обществото. И той работи именно по заповед отгоре. Тъй като е заповед отгоре, нагоре се движи ресурс от нарастващо количество блага - многократно преработени базови суровини.

Това е на първи етап.

Иде втори етап. Тъй като около върха на йерархията, която е разположена в географията (основно това е Европа, напоследък Западна Европа и само за кратко и САЩ) имаш относително изобилие на блага (спрямо останалата част на йерархията), към това място се насочва миграция от хора (т.нар. процес на урбанизация). Т.е. натам ти бягат и българите, които казваш, че са в дефицит.

Така е - в България са в дефицит. Но тоя дефицит ти се образува, поради нисходящата йерархия първо. А на второ място, поради основния инструмент за прехвърляне на ресурси към върха на йерархията - лихва и емисия. Дали ще бъде Евро или ще бъда лев, под контрола на същите дето печатят и Еврото е без всякакво значение. Тези и до сега са могли да инвестират реално в България. Но те не инвестират, а издърпват от тука реални ресурси и ги превхърлят на запад. И на какво основание агитираш да вярваме силно в тях, не е ясно.

Та цялостната картинка е в това, че цялото население на света като расте, имаш нарастващ дефицит на базови суровини. Т.е. принципно имаш растеж на надстройката спрямо базата. Тоя принцип е и по всички участъци на човешката йерархия. Т.е. световната обществена надстройка расте спрямо световната обществена база. И в имперския връх се нагнетяват стоки и хора, които идат от цял свят - вкл. България.

И естествено обаче, базата трябва да е по-голяма от надстройката - ако е по-малка, вече си в невъзможност да продължава така де факто. Но България ти е само един малък участък от цялата картинка. Очевидно е, че го управляват специално по някаква друга програма. Което означава, че имат специални намерения по отношение на България, в сравнение с останалата база.

И това са същите тия, в които ти силно вярваш, че ако сменят валутата с евро, ще ни стане по-добре. Имаш ли фиатни пари, това означва, че като си вземеш парите, не държиш сигурна стойност. Тя може да бъде намалявана от тоя който печати парите и ги пуска единствено и само с лихва. Като определя количеството на емисията, лихвения процент и инвестициите под формата на кредит и директни субсидии, както и други неща, тоя преразпределя от едни на други. На кои, от кои и по колко, зависи от неговите желания и сметки. Но ти можеш да вярваш. Тя е бронирана здраво в гърдите, и бронебойни патрони за нея,няма открити, няма открити.

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Не можах да разбера какъв съвет съм ти дал?!

Просто погледни, кой тво цитат коментирам:

на 5.02.2025 г. в 6:40, (:IdioibI:) написа:

Кратко: Огледай се около себе си. Виж даденостите и от тях направи бизнес, а не да си търгаш и предлагаш на местните чужди стоки. 

Според мен ти нямаш идея за живота си, т.е. не ти харесва моя смисъл, но аз не те съветвам да живееш твоя по моя начин. Въпроса е: Кой желаеш да го управлява? Ти сам, България или Европа или Азия или Африка

Според мене, не попадаш на точните места от реалната география, геополитика и политикономия, които съществуват реално на тоя свят (а не в света на Хари Потър), както и на рално съществуващите отношения, между тия главни субекти.

Какво желая аз,няма абсолютно никакво значени. Аз сам - това е нонсенс. Както е казал и Хемингуей  "Сам човек е загубен". Кога Дефо е написал Робинзон Крузо, срещу него са скочили да му обясняват, че говори невъзможни неща.

Варианта да ме управлява мене Европа - Европа е от седемсемстотин милиона, ЕС около пестин - всичките тия, не управляват един човек, малцинството управлява мнозинството. Същото важи и за Азия и Африка.

Просто така действат реалните механизми, а не заради нещо друго.

Относно това, кой аз искам да управлява Европа, България или света - можеш ли да ми обещаеш, че ако ти кажа, волята ми ще бъде чута? И изпълнена!

Та има значение, каква е волята на цялото общество. За да бъде изразена тя обаче е нужна правилна система на организация. Без такава, волята на обществото си остава най-голямата тайна.Тя не съществува. Съответно ти сега мене ме питаш, какво искам. Е да ама то няма значение. Освен ако не предлага начин по който да бъде организирано обществото, за да стане възможно да изрази волята си. Възможно според природния закон. А така също и по-точно, това трябва да бъде волята на самия природен закон. А аз - кой съм аз, кво те интересува това? Сталин е бил един малък човек.

на 5.02.2025 г. в 12:22, чуши написа:

Това са идеологически тъпотии именно на пазарните фундаменталисти.

Е, сподели твоята идея, т.е. да видим колко е остра.

На кратко: Свободен пазар не съществува, защото е блокирано движението в главния кръговрат на обществените отношения. Т.е. това са ти главните отношения, които Маркс ги дири в базата. Което пък е главната грешка на самия Маркс - главната марксическа грешка.

Главните отношения са между базата и надстройката. Те блокират в нарастваща степен,именно поради нарастването на броя на населението (степента на разделение на труда).

Желаеш ли по-подробно да ти опиша цялостното взаимодействие, така че да ти е нагледно по същия начин, както когато погледнеш географската карта на света?

преди 3 часа, jhoro написа:

казал Константин Иречек

И не съзираш как от трето лице минава в първо лице ли? Почва с "те", а по-долу не разбираш дали става въпрос за тях или за там, т.е. къде е въпросното "тука", където няма какво??? 

Та, в заблуждение си, че само в България има омраза и несъгласие. В основата е как възприемаш Отечеството си!? Ти или го възприемаш като европейско или като чуждо. Е, как може да има разбирателство между мислещи по анадолски и балкански?! 

И, считаш, че омразата е в "кръвта" на българите ли? И, считаш, че истината е в тамошните вестници ли? 

Кога за последно си разговарял с истински българи?! През кой век или по кое време!? :)  

преди 16 минути, (:IdioibI:) написа:

И не съзираш как от трето лице минава в първо лице ли? Почва с "те", а по-долу не разбираш дали става въпрос за тях или за там, т.е. къде е въпросното "тука", където няма какво??? 

Та, в заблуждение си, че само в България има омраза и несъгласие. В основата е как възприемаш Отечеството си!? Ти или го възприемаш като европейско или като чуждо. Е, как може да има разбирателство между мислещи по анадолски и балкански?! 

И, считаш, че омразата е в "кръвта" на българите ли? И, считаш, че истината е в тамошните вестници ли? 

Кога за последно си разговарял с истински българи?! През кой век или по кое време!? :)  

Съзирам аз, съзирам ...

Как не си си пил хапчетата и се чудиш - каква простотия да напишеш!

преди 1 час, чуши написа:

Т.е. при социализма също всички сме били бизнесмени,но не сме го знаели. А и освен това също е имало свободен пазар - по твоята трактовка, при която ако има излишък/растеж, значи има и свободен пазар?

Да, разликата е: Повечето са имали държавна работа, а всеки спрямо нуждите си е намирал начин да спечели и пари. Социалния минимум е бил за всички и бе равен! Този който е желаел да има повече пари е ставал член на някоя партия или е работил и частно. :) 

Де факто: Механизмът за управление на Държавата бе по-прост, т.е. гражданите и селяните не ги интересуваше какво се случва на свободния пазар, а какво имат на масата и т.н. За тях отговаряше МВР. За друго отговаряше ДС. Военните се занимаваха с учения, т.е. играеха си на някаква си война. :)  

преди 1 минута, jhoro написа:

Съзирам аз, съзирам ...

Как не си си пил хапчетата и се чудиш - каква простотия да напишеш!

Мисля просто, щото не обичам да мисля сложно. :) К'во толкова ... :) 

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Мисля просто, щото не обичам да мисля сложно. :) К'во толкова ... :) 

Няма нищо - мисли си както искаш и доколкото можеш!  :scared:

преди 1 минута, jhoro написа:

Няма нищо - мисли си както искаш и доколкото можеш!  :scared:

Не бе, кажи какво е лошото, т.е. оставам с усещането, че моето мислене е вредно за теб. Що?! :) 

преди 20 часа, чуши написа:

Относно това, кой аз искам да управлява Европа, България или света - можеш ли да ми обещаеш, че ако ти кажа, волята ми ще бъде чута? И изпълнена!

Този анонс към мен не можах да го разбера. 

По-горе изказваш

Аз сам - това е нонсенс.

, т.е. предварително знаеш, че твоята воля е свързана с безсмислието, а после я обгръщаш в тайнство и желаеш да ти обещая, че ще бъде и изпълнена. 

Кое те възпира, за да я изкажеш? Твоя нонсенс или, че не ще бъде изпълнена волята ти?! Чута от кого? Изпълнена от кого? 

Факт е, че българи вече са в различни структури в ЕС. Факт е и това

не попадаш на точните места от реалната география, геополитика и политикономия, които съществуват реално на тоя свят, както и на реално съществуващите отношения, между тия главни субекти.

, което отново е нонсенс, защото видно е България географски къде е разположена, знайно е кои в момента определят геополитиката и си разбрал моя политикономически възглед, т.е. считаш, че имам сили да ти реализирам волята ти ли?!

Отделно, че комунизма вече е възкръснал в Китай. 

Няма как да ти обещая, че комунистическата партия ще е отново водеща по Света, Европа или България! Нещата не стават с магическа пръчка по подобие на визираното от теб произведение на  Джоан Роулинг. 

= Или си сбъркал форума, или подраздела, или темата!? = Тук (във форума) спокойно може да споделиш, а дали ще бъде чута волята ти, дали ще бъде изпълнена, то първо сподели я или направи тема за обсъждане в някой от раделите из този форум, за да видим твоята абсурдна воля и да разискваме в нея какво е необходимо за реализиране на въпросната ти "тайна" воля. 

@Веси Филипова ще ни прости, че сме ѝ отклонили темата към неща различни от целта ѝ при поставяне на темата. = Да се ориентира из мненията кои в този форум са "За" и които са "Против" приемането на еврото като официална валута в България за разплащане. 

Кратко: Дефинирай волята ти кратко и ясно и после да споделя дали за мен е безсмислена и до колко може да се реализира (изпълни). 

Аз лично вече не обещавам, а и нямам сили вече да участвам в някакво изпълнение било на своя воля или чужда! Отдавна вече съм се оттеглил от светския живот! 

Мир Вам. Амин 

Стабилна валута евро си избраха Хърватия.

Що ли правят бойкот?🤔

https://business.dir.bg/ikonomika/nov-boykot-na-magazinite-v-harvatiya-sreshtu-visokite-tseni

току-що, АСПЕКТ написа:

Що ли правят бойкот?

Грешен въпрос задаваш! Те не бойкотират еврото, а цените в големите вериги!

В България също има фрапиращи разлики, при един и същи артикули, в една и съща верига - спрямо цените в Западна Европа. Както все още си ползваме Лева - така разликите „по курса“ са 2:1, а по номинал (числото на етикета) - много повече. И следва въпроса:

Защо в България НЕ СЕ ПРАВИ бойкот?

Вместо това, когато мина покрай Кауфланд, Лидл и Билла преди някакъв празник - отвън почти няма свободни колички, а вътре е навалица.

Българинът се оплаква от две неща (основно):

• ниските заплати и други доходи;
  • задръстванията по пътя за Гърция и високите цени (вече ги е платил) в нашите курорти.

Като ти е малък дохода - не ходиш на почивка. Като седнеш в заведение - гледаш менюто и поръчваш според джоба. Като ти е скъпа стоката в магазина - не я купуваш!

преди 4 минути, jhoro написа:

Грешен въпрос задаваш! Те не бойкотират еврото, а цените в големите вериги!

В България също има фрапиращи разлики, при един и същи артикули, в една и съща верига - спрямо цените в Западна Европа. Както все още си ползваме Лева - така разликите „по курса“ са 2:1, а по номинал (числото на етикета) - много повече. И следва въпроса:

Защо в България НЕ СЕ ПРАВИ бойкот?

Вместо това, когато мина покрай Кауфланд, Лидл и Билла преди някакъв празник - отвън почти няма свободни колички, а вътре е навалица.

Българинът се оплаква от две неща (основно):

• ниските заплати и други доходи;
  • задръстванията по пътя за Гърция и високите цени (вече ги е платил) в нашите курорти.

Като ти е малък дохода - не ходиш на почивка. Като седнеш в заведение - гледаш менюто и поръчваш според джоба. Като ти е скъпа стоката в магазина - не я купуваш!

Що, когато ползваха куна, не правеха бойкот?

току-що, АСПЕКТ написа:

Що ... преди да пишеш - не мислиш?

току-що, jhoro написа:

Що ... преди да пишеш - не мислиш?

Е, кога са правили бойкот, когато ползваха куна? Посочи една дата.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:
преди 21 часа, чуши написа:

Този анонс към мен не можах да го разбера. 

По-горе изказваш

Аз сам - това е нонсенс.

, т.е. предварително знаеш, че твоята воля е свързана с безсмислието, а после я обгръщаш в тайнство и желаеш да ти обещая, че ще бъде и изпълнена. 

Е не. Ето ти пак, кво ти ме питаш:

на 6.02.2025 г. в 6:57, (:IdioibI:) написа:

Според мен ти нямаш идея за живота си, т.е. не ти харесва моя смисъл, но аз не те съветвам да живееш твоя по моя начин. Въпроса е: Кой желаеш да го управлява? Ти сам, България или Европа или Азия или Африка

След това ти обяснявам, че и четирите мои желания, които ти предполагаш че са мои желания са несъстоятелни.

Т.е. "аз сам", "Европа" "Азия", "Африка".

След това ти обръщам внимание, че без значение, дали си дал правилните варианти от които да се избира, мене, дето съм сам никой не ме пита.

Т.е. "сам" тука фигурира, поради твоя въпрос, като субект и като обект. Като субект съм в ролята на това да кажа кой искам да управлява. Като обект съм посочен от тебе в четирите изредени опции.

Факт е, че българи вече са в различни структури в ЕС. Факт е и това

не попадаш на точните места от реалната география, геополитика и политикономия, които съществуват реално на тоя свят, както и на реално съществуващите отношения, между тия главни субекти.

, което отново е нонсенс, защото видно е България географски къде е разположена, знайно е кои в момента определят геополитиката и си разбрал моя политикономически възглед, т.е. считаш, че имам сили да ти реализирам волята ти ли?!

Отново не си разбрал какво ти казвам. Казвам ти, че главните елементи от съществуващата система на човешка йерархия които са разположени в географията, както и главните/важните взаиомдействия които реално действат между тях, не са тия които си посочил. Афика и Европа, и дори аз съществуваме реално. Но не в тия роли, и зависимости, които си измислил.

Имаш нисходяща йерархическа система. Както вече казах (казах ли не казах ли - ето, сега пак казвам). Тя е разположена в географията. Нейните главни елементи са: Връх (надстройка) и основа (база). Какво иде да рече това? Ако вземем планетата земя (айде няма да взимаме чак вселената, че върху нея не можем да въздействаме) тя се явява база по отношение на живата природа. Която пък се явява база по отношение на човешкото общество - цялото, не само в България.

Но ако вземем само най-важният участък от цялостната йеррхическа система, т.е. само човешкото общество, то се състои също така от база и надстройка. И базата, както и надстройката на човешката йерархия е разположена в географията. Нисходящото йерархическо движение е прост принцип. И древен. До такава степен, че е незабележим. Всъщност, причината за това че е незабележим, може би се дължи и на господстващата идеология, която като че ли не го вижда и постоянно говори за разни други неща.

Та принципът на нисходящата йерархия е в съотношението, изобретено в предвечни времена, между всеки две съседни йерархически нива, което трябва да не е много голямо (за да е възможна комункацията) - в практиката се е наложило то да варира между 1 към 2 и 1 към 10.

Та движението надолу по тая йерархия е същевременно и разделение на труда. Т.е. нисходящото йерархическо движение ти е едното най-главно отношение в обществото, при което надстройката определя базата. И това ти е теза.

Питаме коя е антитезата - ето питам те. Трябва да е обратна по посока и качество по дефиниция за теза и антитеза.

Така (мислиш, нали така). Междувременно ти дообяснявам.

Цялата йерархия е разположена в географията. Ти си посочил континентите, турил си ме ни в клин ни в ръкав и мене до тях. Нищо, добре - то и аз съм планина (най-малкото). Или малък човек - разликата дали е малка или голяма също е въпрос на степен на точност на мерната единица.

Та така посочени от тебе, тия обекти не ориентират по никакъв начин, кой континент къде се намира в йерархията. А така също и как работи тая йерархия, какви са главните й отношения. Континентите са добре видими географски обекти на картата, която е добре известна. За да ти станат обаче, геополитически и политикономически обекти и субекти, требва да ги подредиш в йерархическа система. Като преди това, требва да ми обясниш, как действа в най-общ принцип тая йерархическа система.

Аз ти обясних, как работи нисходящото йерархическо движение. Нарекох го "теза". Нарекох го "разделение на труда". Ще го нарека също така и ДЯСНО ГЛАВНО ЙЕРАРХИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ. А така също ще го нарека и РАБОТНИЯ ТАКТ НА ЙЕРАРХИЧЕСКИЯ МЕХАНИЗЪМ.

Давай натам - обясни ми коя е антитезата?

Фиатните пари .... партията -майка

Навремето въпросната "майка" комуникираше с Световната Банка. В нея "властваше" долара. България на международния пазар бе в "доларова позиция". После "майката" се смени и от "доларова позиция" преминахме в "маркова позиция", която в даде момент стана "евро позиция". 

За партията-баща са по-важни не фиатните пари (определяни от партията-майки), а благосъстоянието на цялото семейство, т.е. получените средства да са насочени към децата, а не родителите, до момента в който те пораснат. 

Сподели според теб защо си с "отрицателни" усещания спрямо водещата "майка" в момента и считаш, че е грешка БНБ да участва в печатането на евро? 

Разходите по отношение на печатането на евро и лева са едни и същи. Дали разпределението ще е справедливо към България, то, поради естеството на територията ни, то, кой според теб трябва да го прави това разпределение, за да е в полза на българските граждани? 

Урбанизацията, като процес, не е от "вчера". Потокът от хора винаги е от територии "селски тип" към "градски тип", т.е. до момента познавам само един (а той вече не е сред живите), който е успял не само на село, а и в града, но това бе, защото бе работохолик, т.е. пет дена дейността му бе в града, а два дена на село. (в началото бе 6 към 1). В град "изкарваше" пари, а на село произвеждаше хранителни продукти за семейството си. 

Та, според теб къде е вложил парите които е "изкарал? В удоволствия за себе си или за кого??? 

Трябва да подчертая, че не е бил от "партията-майка" към тогавашния момент, а след настъпването на "новата партия-майка" твърдо застана зад нея. Бе готов дори да се пресели на остров в който "жена" бе Кралица, но да е близо до своите наследници. Уви, почина преждевременно ... както и да е ...

Та, от него научих следното: На чуждо не посягам, но моето го браня с всички законови средства. 

Въпросният не се пазареше, т.е. след като го няма на пазара, го правеше сам, а това за теб е нонсенс. Защо?  

преди 59 минути, АСПЕКТ написа:

Да стабилна е!

преди 59 минути, АСПЕКТ написа:

Що ли правят бойкот?

Заради съмнение за сговор между едрите търговци в Хърватия.

преди 10 минути, АСПЕКТ написа:

Защото на повечето хървати им беше трудно да пресмятат куна-евро и да им прави впечатление за изкуствено по-високи цени в сравнение с голяма икономика като Германия.

Що Швейцарците на правят бойкот на техните цени? Я ми покажи сравнение на цените в Швейцария и Италия например. Защо швейцарците предпочитат да пазаруват в Италия?

преди 13 минути, БаалБек написа:

Да стабилна е!

Защото на повечето хървати им беше трудно да пресмятат куна-евро и да им прави впечатление за изкуствено по-високи цени в сравнение с голяма икономика като Германия.

Що Швейцарците на правят бойкот на техните цени? Я ми покажи сравнение на цените в Швейцария и Италия например. Защо швейцарците предпочитат да пазаруват в Италия?

Голямата икономика като Германия.  Голям смях. Кога Германия е била голяма икономика? Това, че САЩ я помпи финансово не значи е голяма икономика.

Отделно, че комунизма вече е възкръснал в Китай. 

Няма как да ти обещая, че комунистическата партия ще е отново водеща по Света, Европа или България! Нещата не стават с магическа пръчка по подобие на визираното от теб произведение на  Джоан Роулинг. 

= Или си сбъркал форума, или подраздела, или темата!?

Не съм сбъркал нищо. С фундаменталното разбиране за процесите съм винаги на място във всяка тема. Причината е, че винаги трябва да имаш местоположението на картата на света. Така както ти го е обяснил и брат Уилям ли беше от ИМЕТО НА РОЗАТА, кога обясняваше на Адсон, защо като излезнаха от библиотеката и я разглеждаха от вънка много добре се ориентираха, кое къде е, а докато бяха вътре се объркваха.

Така че преди да питаш, лев или евро, требва да знаеш, какво са пари и стока. А след това требва да правиш разлика между пари и фиатни пари. Преди малко слушах по България24 некакъв професор, дето рече, че по време на война винаги тръгва инфлацията, защото правителствата точно тогава почват да злоупотребяват с парите. Не, грешка -не злоупотребяват с парите. Има една "малка" подробност, един дребен детайл, дето на тоя професор (на тая кратуна) не му е станало ясно (всъщност той лъъжеше съзнателно) - злоупотребяват с печатницата за фиатни пари. Злато и сребро не могат да напечатят толкова лесно. Хартиени пари могат.

И преди това, тоя лая едни други неща (изеде едни други лайна, с извинение). Разказа ни как през турско робство и след освобождението, в България било имало всякакви пари - даже и индийски. Целата работа е в това, че тези пари са златни. Т.е. нема значение ква им е формата, и кой ги е секал - щом са златни нема проблем.

И даде пример как некой си бил рекъл, че са му дали като заплата калпави пари. И калпави означавало, че са изтрити. Също и изстъргани. Като са калпави, те фактически съдържат по-малко злато. И съответно, с тях можеш да си купиш по-малко на пазара, щото ги смятат според количеството злато.

Та тоя с тия тъпотии, всъщност искаше да ни измами, че е било лошо кога функционира златото като пари. И даже ни обясни, как кога са въвели и в България хартиен лев, хората щом са вземели хартията бързали да ги обменят на злато. Но нищо не станало, сичку е точно с хартиените пари. Само дето по време на война, правителствата злоупотребяват с парите.

Но не можа да се сети да каже, че проблемът и със златото, а още повече и с хартиените пари е, както казва и добрият войник Швейк, кога се намесят генералите. Защо е нужно да се секат монети? Защото държавата се опитва да монополизира парите, като издава закони, че само тя може да сече монети от злато. След това обявява закони, че притежателите на стоки са длъжни да приемат тия пари. А законите вклюват и смъртна присъда. Това е било на различните етапи от историята.

И накрая, женицата дето си говореше с професора, рече че било много интересно и дори тя научила много неща. Тя има много да учи, така е.

... Относно това, дето се опитваш да изкараш, че аз искам комунизъм - да се опитваш да ме изкараш некакъв, дето не съм, вместо да се опиташ да вникнеш в темата, е лошо най-вече за тебе. Аз веднага ти обръщам внимание на главното.

Иска коминизъм, тоя който подкрепя научиния комунизъм. Научният комунизъм е дело на Маркс и Ленин.

Аз преди малко кво ти казах - главните обществени отношения, не са в базата, а са между базата и надстройката.

Край! Имаш ли сега да кажеш нещо по същество, а не да говориш големи глупости?

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

Голямата икономика като Германия.  Голям смях. Кога Германия е била голяма икономика? Това, че САЩ я помпи финансово не значи е голяма икономика.

Ти къпеш ли се?

Защо е воят на "некъпаните" против еврозоната?

Защото ДИСЦИПЛИНИРА и не позволява произвол, грабеж и плячкосване, на което са свикнали руските слуги на власт в България.

https://www.facebook.com/reel/1132820184726958

преди 41 минути, АСПЕКТ написа:

Да. Обаче, знаеш ли кво чух преди малко по телевизията, не помня, дали от същия професор по България 24 или от некой друг (умник). Проблемът и на Хърватите и на Гърците, при приемане на еврото бил, че те били в криза още преди това. А кога вкарали еврото, реалната инфлация даже намаляла. Същия номер ни го прилагат и след падането на соца в България.

... И ето вече, 35 години, на нас са ни виновни комунистите. Не знам още колко време ще са ни виновни комунистите - не е изключено още 100 години. Обаче, ми е интерсно, що към комунистите не се добавят и и турците. А така също и Римската империя.

преди 18 минути, чуши написа:

Давай натам - обясни ми коя е антитезата?

Защо считаш, че нещата са теза и антитеза? 

Ти в твоята теза на какво ниво си в йерархията? Т.е. ти си в базата или в надстройката?! Или някъде между тях?

Обществото в момента в каква фаза е?! Т.е. единство и противопоставяне, качеството се увеличава за сметка на количество или количеството се увеличава за сметка на качеството?

В момента лева е фиксиран за еврото. Кое е по-качествено? Лева или Евро? Няма никакво противопоставяне!!!

Имаме водеща партия. За теб те е майка. ОК, но за мен е баща, защото в момента е определяща на къде трябва да се движи обществото ни. 

Спрямо моите възгледи то не ми се налага да избирам, т.е. дали партията е майка или баща, то всяко нещо което е полезно за България го приемам и то, защото възприемам тази територия за Родина. В нея съм израсна, работил и ще умра. По-важно е благото от моя труд тук да остане. 

Та, моя избор отдавна съм го направил и няма как да го измениш. 

В момента пенсията в лева не достига. Е, но за какво не достига?! Само и единствено за моята детска мечта. :) Та, това ми е моята мечта в момента, т.е. да си вземам европейска пенсия, а не българска. :) 

ОК, бил съм глупак, т.е. не съм излизал от България и поради това пенсията ми е ниска, но въпреки това се справям. Защо трябва да участвам в реализацията на мечтите на своите наследници? Те не се ли усетиха, защо се "махнах" от тях? 

К'во толкова, че след усилени деяния съм се "оттеглил" преждевременно? Оставил съм им "голяма" база и те да я надграждат. :)  

току-що, АСПЕКТ написа:

Е, кога са правили бойкот, когато ползваха куна? Посочи една дата.

Мислех да ти отговарям конкретно, но са ме изпреварили.

току-що, БаалБек написа:
току-що, АСПЕКТ написа:

Що ли правят бойкот?

Това - за курсовата разлика е едно.

Когато в Германия махат марката и въвеждат еврото - сметката е била същата, както ще бъде в България - две към едно (закръглено).

Имало е търговци, които сменят само символа след числата. Нещо, струвало 5 марки - става 5 евро. И много германци са се подвеждали и купували, защото ... ЗАЩОТО МОГАТ да си го позволят. Имали са паричен ресурс.

Я ела в България, ама не в София или друг голям град - ела в малките градчета и по селата. В кварталните магазинчета, където много хора си броят стотинките. И си смятат - ако купя това, другото ще го купя ... следващия месец. Които веднага забелязват - разлика от 5-10 стотинки на някоя цена.

Има един пример - за ластика. До един момент се разтяга, но прекалиш ли - ще те изплющи.

преди 27 минути, jhoro написа:

Мислех да ти отговарям конкретно, но са ме изпреварили.

Това - за курсовата разлика е едно.

Когато в Германия махат марката и въвеждат еврото - сметката е била същата, както ще бъде в България - две към едно (закръглено).

Имало е търговци, които сменят само символа след числата. Нещо, струвало 5 марки - става 5 евро. И много германци са се подвеждали и купували, защото ... ЗАЩОТО МОГАТ да си го позволят. Имали са паричен ресурс.

Я ела в България, ама не в София или друг голям град - ела в малките градчета и по селата. В кварталните магазинчета, където много хора си броят стотинките. И си смятат - ако купя това, другото ще го купя ... следващия месец. Които веднага забелязват - разлика от 5-10 стотинки на някоя цена.

Има един пример - за ластика. До един момент се разтяга, но прекалиш ли - ще те изплющи.

Германия си има дойче марки запаси, нищо не са махнали.

Абе, тук масово имате грешна представа за Германия.

Дали да не е както при САЩ, защото черпите информация само от Холивууууд. И си мислите, че САЩ е голи, се.кси каубой яздат в прерията.

https://money.bg/panorama/zashto-germanite-skladirat-nad-12-miliarda-germanski-marki.html

Πo дaнни нa цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Гepмaния Вundеѕbаnk в ĸpaя нa 2023 г. 12,24 милиapдa мapĸи вce oщe ca били в oбpaщeниe. Oт тяx 5,68 милиapдa мapĸи ca в бaнĸнoти и 6,56 милиapдa в мoнeти. Bcичĸo тoвa e близo 6,26 милиapдa eвpo.

преди 47 минути, БаалБек написа:

Ти къпеш ли се?

Защо е воят на "некъпаните" против еврозоната?

Защото ДИСЦИПЛИНИРА и не позволява произвол, грабеж и плячкосване, на което са свикнали руските слуги на власт в България.

https://www.facebook.com/reel/1132820184726958

Никаква дисциплина няма. Корупция на високите етажи в Западна Европа. Търговия с наркотици, с деца и друга плът.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.