Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 29 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Пхах а ми говорите колко бедни били българите, заради еврото... А давали 100 лв за кафе

Mи 100 лева за кафе, не мисля, че е много. Още повече, ако търсиш качество. Иначе... аз самият никога не съм бил беден, но е хубаво, да не гледаме само от собствената си камбанария. И понеже аз никога не гледам само от нея - вчера по новините даваха поредните протести на медицински работници.

Няма да коментирам...

Цитат

„Работа има в частни болници и центрове. Това, което се случва, е резултат от дългогодишно неглижиране на проблемите и е изцяло държавна политика. Държавата е абдикирала“, подчерта Иванова. Тя посочи, че е унизително медицинска сестра да получава 1250 лева, а специализант да работи за около 1000 лева.

Извинявай, ама един сервитьор взима 4000 - 5000 лева месечно в София, и то без бакшишите.

• Отговори 12k
  • Прегледи 414k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 12 минути, communismatic написа:

Mи 100 лева за кафе, не мисля, че е много. Още повече, ако търсиш качество. Иначе... аз самият никога не съм бил беден, но е хубаво, да не гледаме само от собствената си камбанария. И понеже аз никога не гледам само от нея - вчера по новините даваха поредните протести на медицински работници.

Няма да коментирам...

Извинявай, ама един сервитьор взима 4000 - 5000 лева месечно в София, и то без бакшишите.

То пък в България сякаш много хора оставят бакшиши :) 

Един път събрах 15 човека на заведение в София(!) и като плащах сметката исках да оставя 10% бакшиш (както е редно при нас) но всички веднага скочиха и ми казаха директно - "ти луд ли си как ще оставиш толкова много бакшиш"...

преди 14 минути, communismatic написа:

Хахаха това ме разсмя от сърце. Първо виж към кого пишеш после обяснявай дали 100 лева за 1кг кафе е много и малко! ВСЕ ПАК ГОВОРИШ на ГОУЕМ бизнес анаЛизатор. Кой си ти да му обясняваш дали е скъпо или евтино 100 лева за 1кг кафе.

Това са около 120 до 130 кафета все пак. Кафето с водата и използването на кафе машината излиза на себестойност от около 45 до 50 евро цента! Все пак столичанина-в-повече плаща от 2 до 3 паунда за едно кафе! 

Копейки сме ти и аз и не ги разбираме тези неща... но все пак знаем да смятаме 2+2 :) 

преди 43 минути, communismatic написа:

Няма да коментирам...

Те и медицинските сестри не вземат 1250лв. в големите градове, даже не говоря за София, а за големите градове. Средната брутна заплата е около 2900лв.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

току-що, communismatic написа:

Да? И?

Ами нищо, пиша, че там където сервитьорите вземат 4-5 бона (под масата), сестрите вземат и те близка до тази сума. Зависи, има болници, където сестрите получават 4000лв

Да, именно... Точно това коментирам и аз. Че България не е София и че болшинството от хората у нас едва свързват двата края. Аз не мога, да проумея, кой нормален човек би преживял с 931 лева, колкото е минималната работна заплата. Че той тока ми само тоя месец е над 300 лева.

на 14.01.2026 г. в 19:17, БаалБек написа:

една от най-стабилните валути в света, с надпис върху банкнотите на български език!

И на колко години е тази валута?! Колко години ще изкара така?

преди 28 минути, Gaming_Solutions написа:

Те и медицинските сестри не вземат 1250лв. в големите градове, даже не говоря за София, а за големите градове. Средната брутна заплата е около 2900лв.

Това няма как да е вярно. А СБЗ е около 2600 лв.

преди 17 минути, communismatic написа:

Да, именно... Точно това коментирам и аз. Че България не е София и че болшинството от хората у нас едва свързват двата края. Аз не мога, да проумея, кой нормален човек би преживял с 931 лева, колкото е минималната работна заплата. Че той тока ми само тоя месец е над 300 лева.

Първо, минималната работна заплата вече е 620€, което е 1213лв. В Унгария е около 700

Да живееш на минималната работна заплата и да очакваш да живееш добре са, как да го кажа по-меко, някак много нереалистични очаквания. И то не само в България, почти навсякъде е така. Имаше години, където хората масово работеха на минимална работна заплата и тогава наистина едва връзваха двата края. Сега сме вече 2026г., много неща се промениха. Да работиш на минимална работна заплата е по-скоро избор, отколкото да си поставен пред свършен факт. Тези, които разчитат на 1213лв. обикновено са:

- хора работещи в сивия сектор и получаващи остатъка под масата

- имат странични доходи и заплатата ги устройва

- приели са да работят на минималната заплата за да трупат опит в дадена компания, нещо като стаж

- има и разбира се хора, които са ниско квалифицирани и им е трудно да си намерят по-добре платена работа (от първите 3 групи познавам хора, от последната не)

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, Belefor написа:

То пък в България сякаш много хора оставят бакшиши :) 

Един път събрах 15 човека на заведение в София(!) и като плащах сметката исках да оставя 10% бакшиш (както е редно при нас) но всички веднага скочиха и ми казаха директно - "ти луд ли си как ще оставиш толкова много бакшиш"...

Хахаха това ме разсмя от сърце. Първо виж към кого пишеш после обяснявай дали 100 лева за 1кг кафе е много и малко! ВСЕ ПАК ГОВОРИШ на ГОУЕМ бизнес анаЛизатор. Кой си ти да му обясняваш дали е скъпо или евтино 100 лева за 1кг кафе.

Това са около 120 до 130 кафета все пак. Кафето с водата и използването на кафе машината излиза на себестойност от около 45 до 50 евро цента! Все пак столичанина-в-повече плаща от 2 до 3 паунда за едно кафе! 

Копейки сме ти и аз и не ги разбираме тези неща... но все пак знаем да смятаме 2+2 :) 

Пак не ми отговори на въпроса от кое село си 🤣

А и показа, че освен, че си неграмотен, не можеш и да смяташ.  Има кафета на зърна за 20 еврО в магазините, ама щом имате още двойно да давате (освен, че харчите и за цигари и ПИИНЬИ), значи не сте толкова мизерстващи...

Мерси, че ме позабавлява... Та последно България хубаво място за живеене ли или не е? Ти направо се оплете от собствените ти лъжи 🤣🤣🤣

преди 22 минути, communismatic написа:

Абе не знам, ама забелязвам, че селяците не са кой знае колко мизерстващи... Последния път като пътувах из страната, бая скъпи коли видях в уж най-забутаните тъпи села. Даже единият селчо от предишната ми компания се оплакал, че за един месец дал 50 000 лева за абИТЮРЬЕНТЧИТЬО и още 40 000 да си оправи покрива. Питах го дали кредит трябва да тегли и той "АА КВИ КРЕДЬИТЬИ С ГЛУПОСТИ ШИ СА ЗАНИМАВАМ".

Пак казвам, затова напуснах - България има пари, просто хората са тежко тъпи.

преди 1 час, Belefor написа:

Това са около 120 до 130 кафета все пак.

Четеш глупостите на ИИ, че и се излагаш гук!

Италианската норма за еспресо е 6,5 грама кафе за 1 чаша! Което прави 153 кафета от килограм.

преди 35 минути, The Lone Star написа:

Това няма как да е вярно. А СБЗ е около 2600 лв.

За мед. сестри ли говорим още или по принцип за СБЗ?

преди 26 минути, Gaming_Solutions написа:

Първо, минималната работна заплата вече е 620€, което е 1213лв. В Унгария е около 700

Моля? Правиш ли разлика между нетна и брутна? 

Цитат

За 2026 г. нетната минимална работна заплата в България се очаква да бъде около 931.54 лв., при брутна стойност от 1213 лв., но точната сума зависи от удръжките, като за 2025 г. е била около 835 лв. (от 1077 лв. бруто) и 780 лв. (от 933 лв. бруто през 2024 г.), а за 2026 г. се предвиждат 1213 лв. бруто, което прави около 931 лв. чисто

преди 28 минути, Gaming_Solutions написа:

Да работиш на минимална работна заплата е по-скоро избор, отколкото да си поставен пред свършен факт.

Не думай? Да си мед работник и да работиш за 1000 лева заплата е "избор"? Да... "избор" е, просто трябва да си набият камшика от тук и да емигрират. Наистина е "избор".

преди 24 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Пак казвам, затова напуснах - България има пари, просто хората са тежко тъпи.

Извинявай, ама ти така блестиш с интелект, че какво да ти кажа... Само като видя аватара ти и ми идва да си изплюя следобедното кафе от смях...

преди 14 минути, jhoro написа:

Италианската норма за еспресо е 6,5 грама кафе за 1 чаша!

Италианската норма? 😆

преди 8 минути, communismatic написа:

Моля? Правиш ли разлика между нетна и брутна? 

Като пишем за възнаграждения, обикновено пишем за бруто нали, освен ако не вземаме под масата. 

преди 8 минути, communismatic написа:

Не думай? Да си мед работник и да работиш за 1000 лева заплата е "избор"? Да... "избор" е, просто трябва да си набият камшика от тук и да емигрират. Наистина е "избор".

Цитат

- приели са да работят на минималната заплата за да трупат опит в дадена компания, нещо като стаж

- има и разбира се хора, които са ниско квалифицирани и им е трудно да си намерят по-добре платена работа

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Като пишем за възнаграждения, обикновено пишем за бруто нали, освен ако не вземаме под масата. 

Що да пишем за бруто? Ти с "брутото" ли си пазариш от "Кауфланд"?

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

- има и разбира се хора, които са ниско квалифицирани и им е трудно да си намерят по-добре платена работа

Да, медсестрите към коя графа попадат? Бъди конкретен...

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Глупости - никой не взима под масата.

Парите са в пликове и ги дават ВЪРХУ масата или бюрото.

For the record, не отричам, че мед сестрите в България получават смешни възнаграждения... Ама то еврото ли е виновно за това? Особено имайки предвид как в Германия е поне четворно възнаграждението. Така че често жениците трябва да разчитат на семейството си.

Обаче голяма част от времето, хората на мининалната допълнително взимат пликче под масата. То са строители, тираджии, майстори... Ама мразите айти специалистите, нищо, че само те си плащат данъците. 

преди 1 минута, jhoro написа:

Глупости - никой не взима под масата.

Парите са в пликове и ги дават ВЪРХУ масата или бюрото.

Важно уточнение, да.

преди 4 минути, communismatic написа:

Да, медсестрите към коя графа попадат? Бъди конкретен...

Зависи кои - медицинските сестри в кабинет са в една категория с доктора - пари кеш, в брой или на ръка!

преди 2 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Ама мразите айти специалистите, нищо, че само те си плащат данъците. 

И те не плащат пеалто, щото има танан - Максимален Осигуритерен Доход!

А аусорснатите - дето работят за чужди фирми - не се знае колко получават.

преди 7 минути, jhoro написа:

Зависи кои - медицинските сестри в кабинет са в една категория с доктора - пари кеш, в брой или на ръка!

Брато...

преди 9 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Ама то еврото ли е виновно за това?

Еврото е виновно, че цените растат... което довежда и до покупателната способност на българина. НСИ вчера направо изплискаха легена тотално... Е, все пак има и доста хора от форума, които искрено им вярват. Даже и ми подскачаха, когато твърдях, че умишлено манипулират общественото мнение.

преди 11 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Ама мразите айти специалистите, нищо, че само те си плащат данъците. 

Що реши, че трябва да мразим някого? Аз казвам, че България не е само София... дадоха ми пример с минималната заплата, обясних и че реално не взимаш брутната заплата, а нетната. Това са направо елементарни неща.

преди 38 минути, цър-вул написа:

При норма 6g за доза - 166бр./кг

Е сега...

Някога много много отдавна притежавах дискотека и там имаше професионална кафе машина!

Тогава аз лично измервах колко кафе се слага в ръкохватката на тия машини и беше между 7 до 8 грама... Така си правех точен ценоразпис на всичко което продавах в дискотеката. 

преди 2 минути, communismatic написа:

Брато...

Еврото е виновно, че цените растат... което довежда и до покупателната способност на българина. НСИ вчера направо изплискаха легена тотално... Е, все пак има и доста хора от форума, които искрено им вярват. Даже и ми подскачаха, когато твърдях, че умишлено манипулират общественото мнение.

Що реши, че трябва да мразим някого? Аз казвам, че България не е само София... дадоха ми пример с минималната заплата, обясних и че реално не взимаш брутната заплата, а нетната. Това са направо елементарни неща.

Нали ти писах по горе - не можеш да правиш статистика на пишман-софиянец бизнес анаЛизатор и да очакваш да разбере :)  

За тоя - всички освен софиянци са под-човеци - селяни :) 

преди 5 минути, Belefor написа:

Е сега...

Някога много много отдавна притежавах дискотека и там имаше професионална кафе машина!

Тогава аз лично измервах колко кафе се слага в ръкохватката на тия машини и беше между 7 до 8 грама... Така си правех точен ценоразпис на всичко което продавах в дискотеката. 

Нали ти писах по горе - не можеш да правиш статистика на пишман-софиянец бизнес анаЛизатор и да очакваш да разбере :)  

За тоя - всички освен софиянци са под-човеци - селяни :) 

Иронията е, че статистиката показва, че еврото е добро за България, но го отричате...

https://www.mediapool.bg/bloomberg-balgarskiyat-indeks-sofix-s-rast-1-v-sveta-v-dnite-sled-evroto-news379263.html

Аз па си пия неква смес от арабика (Колумбия) и робуста (Индия) "Колумбина" за 20-22€ килото, която ми мелят (многогодишен ритуал) на френдли място. Като изключим глупостите за тела с кадифена плътност, балансирана киселинност, дискретни нотки карамел, цитруси, шоколад и касис, и омагьосващи нюанси на подправки, тютюн, а понякога и кленов сироп или опушено дърво. (полуимпровизирам), си ме кефи отсекъде. При това без да пострадат (получат разстройство) некоя заблудена свободно живееща циветка... мило същество, между другото или добре обгрижен слон - "бариста".

Шо са я кръстили "Колумбина", като по-подходяшо ми се чини "Кали"... (дали на картела или богинята - се тая), ма нейсе.

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Трябва да пуснем една тема за кафето :) 

Няма да ми се пише в нея. И друг път съм споделял, че за мен тема, в която се пише по темата, не е ник'ва тема.

едит: което пък ме подсеща за вечния въпрос:

Aко в спамиш в спам тема, т'ва спам ли е или си е по темата?

... с който понякога (да не кажа често) спамя тъдява.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.