Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

Келеш, келеш, ама рути царската дъщеря... и половин царство.

https://chitanka.info/text/29392-keleshyt-i-tsarskata-dyshterja

И изобщо, к'ви келеши имаше едно време... вълшебници... а нешните драскат не по еврото

• Отговори 12k
  • Прегледи 414k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

Страната на Евро Ганя

Първо, както забелязвате, поскъпват стоките, без които можем. Обикновено те не влизат в потребителската кошница, която в България е по-удачно да наричаме „комплект за оцеляване“. Това са разни дреболии – кафенца, шоколадчета, кифлички и т.н. от графа „глезотийки“. Тези неща, без които можем, вече са поскъпнали с около 80%. Не всички, разбира се, и не в еднаква степен. Но поскъпването е видимо. Единственото, което го прави поносимо, е, че както казах – без тези неща можем.

Разните повишавания на цените, като на вода, ток и други, не бива да се коментират. Те си поскъпват, защото поскъпват. Както забелязвате, вече никой не се мъчи да даде смислено обяснение защо това се случва.

Разбира се, приемането на еврото не е виновно за това. Виновни са спекулантите, мошениците, търгашите и най-вече Ганя. Алчният Ганя, който иска да се възползва. Но като се вгледаме по-обстойно, виждаме, че Ганя всъщност са всички – от монополистите до най-малките на пазара. Дори всеки обикновен човек се явява Ганя, защото който и да е човек, ако бъде поставен в подобна икономическа обстановка, или трябва да загине, или да се приспособи. За приспособилите се знаем – те са Ганя. За загиналите се грижат близките им, които, за да могат да ги погребат, също се явяват Ганя.

За да преглътнем всичко това, ни облъчват с лозунги, че „тук не е Москва“. И като че ли се получава. Влизате в магазина и си купувате кроасан, който допреди месец е струвал лев и шейсет, но вече струва лев и шейсет, ама в евро. Плащате в лева, връщат ви в евро. Мъчите се да се почувствате богати, ама не ви се отдава. Важното е, че тук не е Москва. Въпреки че не е Москва, не ви се получава да се чувствате и горди. Усещането е все едно си пре@бан, но така не бива да се говори, защото ще вземете да обидите някоя общност. Да кажем – общността на пре@баните.

От всичко това следват три извода: ако си жив, си Ганя; тук не е Москва; и между другото – очаквайте трайно поскъпване вече и на нещата, без които не можем.

Така е в клуба на богатите. Имаш пари – угаждаш си. Нямаш пари – угаждаш на другите, ако разбирате какво искам да кажа.

https://fakti.bg/mnenia/1027377-stranata-na-evro-gana

преди 3 минути, M.Николов написа:

Първо, както забелязвате, поскъпват стоките, без които можем. Обикновено те не влизат в потребителската кошница, която в България е по-удачно да наричаме „комплект за оцеляване“. Това са разни дреболии – кафенца, шоколадчета, кифлички и т.н. от графа „глезотийки“.

Ако не знаеш - в световен мащаб има увеличение на цените на кафето и какаото. И засяга всички стоки, в които се използват.

преди 23 минути, lebel написа:

Келеш, келеш, ама рути царската дъщеря... и половин царство.

https://chitanka.info/text/29392-keleshyt-i-tsarskata-dyshterja

И изобщо, к'ви келеши имаше едно време... вълшебници... а нешните драскат не по еврото

Това е интересна идея : Оня ръб от БНБ изръсил че нямало да приема драскано евро, ся тия щу са против еврото са надраскат всичкото евро и айде нема евро.

преди 5 минути, jhoro написа:

Ако не знаеш - в световен мащаб има увеличение на цените на кафето и какаото. И засяга всички стоки, в които се използват.

Цената на пакетирано кафе Лаваца в Германия е от 17 до 24 евро за кг., без промоция...

У нас е от 30 до 40 евро за кг, ...

преди 42 минути, jhoro написа:

Ми Изаура се ожени за Леонсио и нема кой да бере.😁

преди 4 минути, andiay написа:

Цената на пакетирано кафе Лаваца в Германия е от 17 до 24 евро за кг., без промоция...

Дали?

преди 6 минути, andiay написа:

Има и от 89€/кг. За всеки по нещо

преди 7 минути, andiay написа:

До колкото съм запознат, доставката вдига цената. Кафето не се доставя директно в България. От Европа трябва де стигне до България и това вдига цената. 

преди 14 минути, Bubbles написа:

Оня ръб от БНБ изръсил че нямало да приема драскано евро, ся тия щу са против еврото са надраскат всичкото евро и айде нема евро.

Защо си същия функционален неграмотник, като @M.Николов?

https://eur-lex.europa.eu/eli/dec/2013/211(1)/2021-01-04/eng

Автоматичн превод:

„НЦБ [Националните централни банки] отказват замяната на евробанкноти, когато знаят или имат достатъчно основания да смятат, че те са били умишлено повредени. Евробанкнотите, за които е отказана замяна, се задържат от НЦБ, за да се избегне повторното им представяне за замяна или пускането им в обращение.“

току-що, NewRedDragon написа:

Има и от 89€/кг. За всеки по нещо

Има и по 1000 евро, но става дума за Лаваца...

току-що, "Саша" написа:

До колкото съм запознат, доставката вдига цената. Кафето не се доставя директно в България. От Европа трябва де стигне до България и това вдига цената. 

Както обикновено... не си запознат...

преди 1 минута, цър-вул написа:

Кое у нас? Скандинавското или балканското?

Нещо нимоа та хвана...

Със скандинавието неам нищо общо...

Таз година съм планувал Норвегия и / или Исландия, но... живота е това, което се случва докато правим планове за него... та ша видим...

Цитат

Последният месец на миналата завършва с инфлация от 0.1% спрямо ноември, а годишната инфлация е 5%, показват данните на Националният статистически институт (НСИ). Стойностите са измерени чрез Индекс на потребителските цени.

Баси нещастниците...

преди 2 часа, andiay написа:

Ти да видиш...

https://www.emag.bg/kafe-na-zyrna-lavazza-crema-e-aroma-1-kg-8000070024441/pd/D0NCZZBBM/

Един килограм у нас 19.45€

Иначе да, имаше период, където същото кафе беше 30€-40€ (запознат съм, защото точно това пием в нас), но тогава и в Германия не е било 17€

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 57 минути, Gaming_Solutions написа:

Ти да видиш...

https://www.emag.bg/kafe-na-zyrna-lavazza-crema-e-aroma-1-kg-8000070024441/pd/D0NCZZBBM/

Един килограм у нас 19.45€

Иначе да, имаше период, където същото кафе беше 30€-40€ (запознат съм, защото точно това пием в нас), но тогава и в Германия не е било 17€

Крема е Густо и Крема е Арома са най-ниския клас кафе Лаваца...

И аз ти казвам цена във вериги физически магазини, а не в емаг...

От Лаваца харесвам само Еспресо Италиано 100 % арабика...

В Германия никога Крема е Арома не е надвишавала 20 евро за кг...

Лично аз предпочитам Далмаер Колумбия, смесено с Далмаер Етиопия, като прибавям и малко Кения...

преди 4 часа, Gaming_Solutions написа:

И Лавацата у нас няма нищо общо с Лавацата в Западна Е.

преди 1 час, цър-вул написа:

То има хиляда вида "Лаваца"... И като цяло "Лаваца" не е нещо особено като кафе. Точно заради това и написах "То па Лаваца Крема е едно кафе...". Аз в нас пия само "Ришар". Килограма му излиза към 100 лева на зърна. Но поне е кафе. Разликата между едното и другото е все едно да пиеш "Кока-Кола" и "Дерби Кола".

преди 7 часа, andiay написа:

Крема е Густо и Крема е Арома са най-ниския клас кафе Лаваца...

И аз ти казвам цена във вериги физически магазини, а не в емаг...

От Лаваца харесвам само Еспресо Италиано 100 % арабика...

В Германия никога Крема е Арома не е надвишавала 20 евро за кг...

Лично аз предпочитам Далмаер Колумбия, смесено с Далмаер Етиопия, като прибавям и малко Кения...

В момента пия точно това кафе купено миналата седмица от Лидл за около 20€, говори ми.

Крема е Густо винаги е било много по-евтино от Крема е Арома. В момента обаче тече процес на сваляне на цените на кафето и се получават аномалии, докато пазара се нормализира и са на една цена.

Иначе да, малко по-евтино е в Германия кафето (и си има обективни причини за това в момента), но разлика не е двойна както беше писал в предния пост.

преди 4 часа, цър-вул написа:

Това е доста разпространена заблуда, на която на времето и аз вярвах, докато не си купихме Лаваца от Рим. Същата работа

преди 2 часа, communismatic написа:

То има хиляда вида "Лаваца"... И като цяло "Лаваца" не е нещо особено като кафе. Точно заради това и написах "То па Лаваца Крема е едно кафе...". Аз в нас пия само "Ришар". Килограма му излиза към 100 лева на зърна. Но поне е кафе. Разликата между едното и другото е все едно да пиеш "Кока-Кола" и "Дерби Кола".

Така е, не е нещо особено, но си е въпрос на вкус, въпрос и на машина. Специално за Лавацата пия тази, защото се усеща много по-малко киселинността. Повечето видове арабики са кисели, но крема е густо не е толкова. Разбира се, зависи и от машината и самата екстракция на кафето. Моята машина не е професионална, а е робот Delonghi Magnifica S cappuccino. На професионална кафе машина и смляно кафе на хубава мелачка с правилната едрина и с правилната екстракция киселинноста не се усеща толкова, дори да е 100% арабика кафето. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 11 часа, andiay написа:

При нас Лаваца-та е от 35 до 45 евро за кг.

Иначе в къщи пием обикновено италианско кафе за 15-20 евро на кг.

преди 13 часа, Bubbles написа:

Това е интересна идея : Оня ръб от БНБ изръсил че нямало да приема драскано евро, ся тия щу са против еврото са надраскат всичкото евро и айде нема евро.

Като не харесваш еврото, защо живееш толкова дълго в страна с евро? Копейките сте интересни специмени.

преди 5 часа, communismatic написа:

Пхах а ми говорите колко бедни били българите, заради еврото... А давали 100 лв за кафе 🤣

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.