Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

Ааааа, все ги забравям да ги спомена онези виолетки..... Без няколко пакетчета в един казан не сатаваше ракия.... 

• Отговори 12k
  • Прегледи 413,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 41 минути, HelpMeGetOut1 написа:

За кафе няма много смисъл да се пести, така че тук предполагам моя грешка. Една отвратителна коста ти е 2 паунда на чашка (4-5, ако искаш капучинота и латета), така че по-добре човек да си направи прясно изпечено кафе у тях.

Приготвянето на еспресо си е цяла наука, не е само да си купиш правилното кафе.

Моята първа машина беше Gaggia Classic купена втора употреба. Купувах смляно кафе за нея и пак ставаше. Истаната дойде по-късно като си взех Lellit, но вече и с мелачка Eureka. Голям кеф и мерак в началото, зарибявка си беше. Играх си да настройвам мелачката, че да ми пусне после машината определено количество кафе за 25 секунди, експериментирах с най-различни кафета, дори си купувах от малки пекарни... Сега карам на автомат, каквото и ще кафе да взема, все е чорба :) 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 18 минути, andiay написа:

...

В ранните години на демокрацията, докато учех във Варна опитах за първи път "Евксиняк"... разкошен е...

Не съм имал удоволствието.

току-що, Gaming_Solutions написа:

Приготвянето на еспресо си е цяла наука, не е само да си купиш правилното кафе.

Моята първа машина беше Gaggia Classic купена втора употреба. Купувах смляно кафе за нея и пак ставаше. Истаната дойде по-късно като си взех Lellit, но вече и с мелачка Eureka. Голем кеф и мерак в началото, зарибявка си беше. Играх си да настройвам мелачката, че да ми пусне после машината определено количество кафе за 25 секунди, експериментирах с най-различни кафета, дори си купувах от малки пекарни... Сега карам на автомат, каквото и ще кафе да взема, все е чорба :) 

Приготвянето на кафе си е почти наука...

За еспресо всичко е от значение - налягане, температура на водата, колко едро е смляно, вида на самото кафе, редовната профилактика...

Автоматите подлежат на настройка извън заводската...

Първото кафе за деня винаги си приготвям на джезве... независимо къде съм.... иначе нимоа са събудя...

image.jpeg

току-що, lebel написа:

Не съм имал удоволствието.

Не знам дали все още го произвеждат...

Преди 20 години години го видях в един специализиран магазин тук, но... бяха му сложили направо невъзможна цена... над 100 тогавашни лева... почти МРЗ...

преди 20 минути, "Саша" написа:

Най-хубавата ракия, която съм пил през живота си е домашна, направена от изгнили плодове от плод-зеленчука. Съхранена в пластмасови бидони с незнайно съдържание преди дейноста. Захар от трастика за да втаса/заври джирата и прясно мляко от крави  което се добавя в казана преди да се свари. Някъде около 30 лт. краве прясно мляко на 250 лт. казан, който е от старите с една преварка. 

Еми какво да ти кажа..... топ,топ,топ....

...

Ко трее съм откровен, не ми звучи мноо топ, но нямам и нужния опит (освен няколко вица за казани и казанджии) ... но щом казваш, приемам го.

преди 22 минути, andiay написа:

Приготвянето на кафе си е почти наука...

За еспресо всичко е от значение - налягане, температура на водата, колко едро е смляно, вида на самото кафе, редовната профилактика...

Първото кафе за деня винаги си приготвям на джезве... независимо къде съм.... иначе нимоа са събудя...

Така е, даже Еуреката имат различни ножове за различните кафета... Само че половинката като се нанесе в квартирата и трябваше да местя мелачката от плота като готви. Отделно си е занимавка и трябва да се чисти след всяко кафе. Та като се преместихме в новото жилище (въпреки, че сега кухнята е по-голяма) жената каза и аз реших да минем на автомат :) Отделно, на седмица пия 14 кафета, 10 от които в офиса

ПП. Ей тази играчка ми подариха пък при последното ми пътуване до щатите (по обясними причини)

Wacaco® Nanopresso Moss Green

Не вярвах, но прави доста прилично кафе, по-добро от автомата на Делонги

Цитат

Настоил съм да мели на най-ситната степен и пак не тече както ми се иска

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

ПП. Ей тази играчка ми подариха пък при последното ми пътуване до щатите (по обясними причини)

Wacaco® Nanopresso Moss Green

Никога не съм попадал на това... и по обясними причини едва ли ще ми се наложи да го пробвам...

Любопитно ми е обаче на какъв принцип функционира...

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Настоил съм да мели на най-ситната степен и пак не тече както ми се иска

Дай го в някой специализиран сервиз да ти го настроят...

преди 3 минути, andiay написа:

Никога не съм попадал на това... и по обясними причини едва ли ще ми се наложи да го пробвам...

Дай го в някой специализиран сервиз да ти го настроят...

КГБ на какъв принцип функционира? 😆 Същото е....

току-що, "Саша" написа:

КГБ на какъв принцип функционира? 😆 Същото е....

Хвали се, хвали се... трибуната ти е предоставена...

преди 7 минути, andiay написа:

Трябва ти смляно кафе и гореща вода (аз я оставям почти да кипне). Това в средата, което прилича на бутон се завърта и се изтегля. Реално е помпа, която прави налягането. Започваш да помпаш и потича кафето. Има си хубав каймак, и си е каймак, не е пяна като при евтините машини с крема диск. Каймака си изглежда като на рекламната снимка от сайта.

Преносима машина за еспресо Wacaco® Nanopresso Moss Green с калъф стои отвън до зелена чаша за еспресо.

Трябва ти смляно кафе и гореща вода (аз я оставям да кипне). Това в средата, което прилича на бутон се завърта и се изтегля. Реално е помпа, която прави налягането. Започваш да помпаш и потича кафето. Има си хубав каймак, и си е каймак, не е пяна като при евтините машини с крема диск. Каймака си изглежда като на рекламната снимка от сайта.

Преносима машина за еспресо Wacaco® Nanopresso Moss Green с калъф стои отвън до зелена чаша за еспресо.

Ясно..

За мен би било излишно...

Щом ще загрявам вода отделно, то ще си го направя в джезве...

На снимката, която показах по-горе се вижда какъв каймак става...

Ето и какво ползвам...

1722865911_dsc_0191a.jpg

преди 1 минута, andiay написа:

Ясно..

За мен би било излишно...

Щом ще загрявам вода отделно, то ще си го направя в джезве...

На снимката, която показах по-горе се вижда какъв каймак става...

Ето и какво ползвам...

Има и такива, които са на батерия и си топлят водата

https://wacaco.bg/pixapresso/

В крайна сметка ако ти се пие еспресо, това е решението. 

Има и такива, които са на батерия и си топлят водата

https://wacaco.bg/pixapresso/

В крайна сметка ако ти се пие еспресо, това е решението. 

Това в джезве за мен е по-необходимо от еспресото...

И за него се изискват умения, за да се приготви както трябва...

Вкусът и аромата му са по-изразени, отколкото в еспресото...

преди 8 часа, andiay написа:

Това в джезве за мен е по-необходимо от еспресото...

И за него се изискват умения, за да се приготви както трябва...

Вкусът и аромата му са по-изразени, отколкото в еспресото...

От арабите научих - в кафето на джезве добавям кардамом, уникален аромат!

преди 2 часа, Sliderum2 написа:

Изкуствен интелект джезве ще се справя ли по-добре от човека?

От тираджията вероятно да... 

преди 2 часа, nickolaycho написа:

От арабите научих - в кафето на джезве добавям кардамом, уникален аромат!

Искаш да кажеш - Кардамон, с „Н“ накрая!

преди 12 часа, "Саша" написа:

Най-хубавата ракия, която съм пил през живота си е домашна ...

Всеки самогон, направен в домашни условия е „домашна ракия“, но не всеки е качествен!

току-що, communismatic написа:

От тираджията вероятно да... 

Добре де, първо мен ме обвинявате, че съм се подигравал на чистачите, ама обиждате друг, че е бил тираджия... Поне за тираджиите се иска някаква квалификация, за разлика от копейките в Германия, които мият кенефи.

Така или иначе, няма срамна работа. 

току-що, HelpMeGetOut1 написа:

Добре де, първо мен ме обвинявате, че съм се подигравал на чистачите, ама обиждате друг, че е бил тираджия... Поне за тираджиите се иска някаква квалификация, за разлика от копейките в Германия, които мият кенефи.

Никой не те обвинява в абсолютно нищо, аз се смея и на теб и на него заради акъла ви. Щото на него мисленето му е колкото на един най-обикновен тираджия, тия хора нямат абсолютно никакво образование. Ти си абсолютно същият, никакви наченки на мислене и при двамата. На никого не му пука, кой какво работи, гарантирам ти... Просто ви се смеем, щото разсъждавате като тираджии.

Кузман Илиев е същият като умнокрасивите, между другото. Искам да му гледаш изказванията в YouTube преди 2-3 години, тогава много джафкаше по Григор Сарийски...а сега... тотално различна позиция. Все едно гледаш депутат от ПП-ДБ, който обяснява, че направили "сглобката" в името на българският народ.

преди 1 час, jhoro написа:

Искаш да кажеш - Кардамон, с „Н“ накрая!

Всеки самогон, направен в домашни условия е „домашна ракия“, но не всеки е качествен!

0-02-05-0ff35c30380722b870469b05099089b68e94b2971df76a4df93f899ecae923d3_42485058.jpg

0-02-05-a8a6eabfd79d000405751e597a383c31a6ebad67ae0e40f75bdbe68e900f3fc8_aded815a.jpg

МОЛЯ!

Исках да кажа КАРДАМОМ!

преди 1 час, communismatic написа:

Никой не те обвинява в абсолютно нищо, аз се смея и на теб и на него заради акъла ви. Щото на него мисленето му е колкото на един най-обикновен тираджия, тия хора нямат абсолютно никакво образование. Ти си абсолютно същият, никакви наченки на мислене и при двамата. На никого не му пука, кой какво работи, гарантирам ти... Просто ви се смеем, щото разсъждавате като тираджии.

Ти пък разсъждаваш като чистач на кенефи... личи си конкретно твоята липса на образование.

преди 5 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Ти пък разсъждаваш като чистач на кенефи... личи си конкретно твоята липса на образование.

Е, поне ми стига акъла, да се аргументирам, защо не трябва да влизаме в Еврозоната. И май излязох прав, а? Други даже не можеха и да дадат най-елементарно обяснение, що трябва да влизаме. Нали? Или греша?

преди 1 час, nickolaycho написа:

0-02-05-0ff35c30380722b870469b05099089b68e94b2971df76a4df93f899ecae923d3_42485058.jpg

0-02-05-a8a6eabfd79d000405751e597a383c31a6ebad67ae0e40f75bdbe68e900f3fc8_aded815a.jpg

МОЛЯ!

Исках да кажа КАРДАМОМ!

В България е прието да се пише кардамон. 

Кардамон млян - Подправки Maestroeco - онлайн магазин за ...

Това, че някой някъде го е написал с "м", означава само че се прави на по-светец от папата. Такива примери има много. Последният, който ме разсмя беше когато по Евроспорт предаваха турнир по тенис от Аделейд. Баси, цял живот сме знаели че този град си е Аделаида, до миналата година си беше "турнира в Аделаида", ама сега този коментатор беше решил да се прави на интересен с "Аделейд" :D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.