Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

Оооо 

буковия  философ. Тия теми са предъвкани десетки пъти.

• Отговори 12k
  • Прегледи 413,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 50 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Не можеш да твърдиш, че няма руско влияние в страната, когато президентът (който ни представя пред целия свят) говори в полза на Русия... Кое не ти е ясно?

Смяташ ли, да спреш, да ми бягаш по тъча? Задал съм ти конкретни въпроси, нали уж си много умен, а ние сме прости? Ми, давай... докажи, че е така. Щото до момента доказваш тъкмо обратното. И Радев е президент в парламентарна република. Т.е. той няма никакви правомощия, какво руско влияние, какви пет лева...

преди 2 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Изпускаш и, че Русия изкарва милиарди на наш гръб чрез руски поток, докато политиците нищо не правят... Ама не, нямало руско влияение...

И Боташ не е ли против националния интерес? Да плащаме 1 млн на ДЕН на Турция

:lol6:Ми нали точно заради това се подписа "Боташ" - за да ползваме втечнен американски газ, вместо руският тръбен. Сега хем ревеш против руският газ, хем считаш единствената му алтернатива е против националният ни интерес. Не е истина колко си прост  :laughing5:

преди 1 час, HelpMeGetOut1 написа:

И пак се правиш на ударен (или наистина си тежко ударен)... Не можеш да твърдиш, че няма руско влияние в страната, когато президентът (който ни представя пред целия свят) говори в полза на Русия... Кое не ти е ясно?

Аз не виждам Радев да е излъгал!

Каза си истината, че Крим е руски, което е факт!

Не виждам как помагаме на Украйна, лъжейки, че Крим е украински?!

Зеленски и други украински политици имат хотели, мезонети и къщи в Крим, но от 2014 г. не са стъпвали там!

Как се получава този парадокс, че хем Крим е Украйна, хем дори не могат да отидат да си нагледат имотите, които след 2022 г. бяха национализирани?!

преди 59 минути, arcovk написа:

В някои магазини цената обявена на етикетите в левове не е реалната цена, която се плаща на касата! Изглежда, че цените им са в евро и превалутират в лева на касата, и се получават разминавания при които клиентите плащащи с левове в брой трябва да доплащат разликата на касата! 

Изглежда че е вид измама. Какво пречи на търговците да си превалутират цените от евро в лева и да си напишат както трябва на етикетите цените в лева? По-добре е да си увеличат цените в лева на самите етикети, вместо най-нагло да мамят хората! Сигурно разчитат на това че клиентите няма да се занимават с дребни суми, но не е редно, а и е много лош имидж за самите търговци, особено в ерата на социалните мрежи! Един път ще си купиш нещо от такъв магазин и втори път няма да влезеш, предвид че има и коректни търговци, които да предлагат същите стоки.

Нормално е преди въвеждането на еврото и в преходния период да се плаща повече в брой, и по-малко с карта. Търговците сами си създават хаоса по магазините. Обявяват цени на 0.99 или 0,2 и после се чудят защо нямало стотинки за връщане. Махат нормалните стотинки от обръщение, нямат и достатъчно от новите. Какво им пречеше да се запасят с достатъчно стотинки и каквото им остане след 31 януари да си го обменят, както всички нормални хора? И за какво е това бързане с обмяната на пари и какъв е зорът при плащания с левове в преходния период да се връща ресто в евро? До края на месеца е възможно да се плаща и с двете валути, а каквото остане в кеш, хората ще могат да си го обменят и след 31 януари. Има логика да се бърза, ако има предстоящи спешни плащания в началото на февруари, или предстоящо пътуване зад граница. Иначе няма смисъл от бързане.

По темата с телевизиите и измислените им анкети. Странно е как телевизия btv занимава зрителите с репортажи за лева и еврото, а всяка вечер в национален ефир излъчват предаването "Кой да знае", където разиграваните суми на въпрос изведнъж от 300 и 600 лева станаха 150 и 300 евро. Дават много лош пример в национален ефир, после тръгнали да занимават зрителите с въпроса защо имало спекуланти. 300 лева не са 150 евро, нито 600 лева са 300 евро. Същото е и с наемите, и всякакви подобни. Нормално и коректно е цената в лева да се сметне по обявения курс и да се закръгли. Още по-тъпо е като пуснат и някакви реклами с водещия на "Кой да знае" и майка с въпроса - "Евро или лева?" Тотално дъно!    

Подобна простотия като тази на btv изглежда ще се наложи на места като практика. В Пловдив например цената на билет за единично пътуване в градския транспорт от 1 лев щяла да стане 50 евроцента/евростотинки, вместо да е 51 евростотинки както е редно. И накрая общините сами ще трябва да покриват загубите на превозвачите. Ще трябва да се лишават също и от приходи от такси за паркиране и синя зона. За съжаление в България манталитета е такъв, че за нещо нормално като градски транспорт или синя зона се налага хората да носят по един джоб стотинки за елементарни неща. Ще е скандално, ако се наложат две цени за една и съща услуга в зависимост от начина на разплащане. Вариант за който си мисля, че е напълно възможен в българската действителност.

Каква инфлация ви гони, особено софиянци изобщо да не плачат:

Може да бъде изображение с квитанция за билет и текстово съобщение

преди 5 часа, ivottoshev написа:

:lol6:Ми нали точно заради това се подписа "Боташ" - за да ползваме втечнен американски газ, вместо руският тръбен. Сега хем ревеш против руският газ, хем считаш единствената му алтернатива е против националният ни интерес. Не е истина колко си прост  :laughing5:

Викаш, че е в националния ни интерес да плащаме 1 милион на ден на Турция? Простият си ти, не аз...

преди 55 минути, ruraru написа:

Каква инфлация ви гони, особено софиянци изобщо да не плачат:

Може да бъде изображение с квитанция за билет и текстово съобщение

При тези цени, нищо чудно че толкоз често няма кворум. Добре че два месеца лятото и един зимата са в отпуск, че не знам иначе как щяха да издържат. Някои от тях сигурно си носят суха храна от вкъщи  :D

преди 3 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Викаш, че е в националния ни интерес да плащаме 1 милион на ден на Турция? Простият си ти, не аз...

Кажи, какви руски интереси прокарва Румен Радев, стига ми се оправдава като ученичка. Откъде да взимаме евтин газ?

преди 5 минути, communismatic написа:

Кажи, какви руски интереси прокарва Румен Радев, стига ми се оправдава като ученичка. Откъде да взимаме евтин газ?

Той тоя по цел ден произвежда природен газ в коптора на село докато се чуди каква тъпотия да измисли.

преди 3 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Значи тогава не е трябвало да се съобразяваме с исканията за цена на турците и да не подписваме щото ни е скъпо? 

Да, ама тогава оставаме с руски тръбен газ, а ти нали не го искаш? 

Е? Какъв е бил според теб правилният ни ход към оная дата?

преди 8 минути, Bubbles написа:

Той тоя по цел ден произвежда природен газ в коптора на село докато се чуди каква тъпотия да измисли.

Единственият селянин си ти, балончо. Много се комплексирах с това, че си селянджулък от провинцията, докато аз съм Софиянец в голям град в Англия🤣

преди 17 минути, communismatic написа:

Хиляди пъти то го обясних, ама точно както с @БаалБек, повтаряш един и същи въпрос, който вече ти е отговарян хиляди пъти... Пак ще го повторя, ама тоя път за последно и спирам да се занимавам с ограничени копейки - Множеството му твърдения в полза на Русия, отказът му да покаже изрично подкрепа към Украйна, твърдението му, че "Крим е руски", след като това е насилствено взета територия в противоречие със становището на НАТО, спорът му със Зеленски...

Въобще не знам защо се занимавам с копейки и селяни като @Bubbles и други себеподобни. Останете си невежи и ще ви чета тук с голям кеф цивренето за еврото.

преди 5 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Останете си невежи и ще ви чета тук с голям кеф цивренето за еврото.

Извинявай, малко е смешно, да ни наричаш "невежи", при положение, че като пълнолетен не си разбрал, че един президент в парламентарна република НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ПРАВОМОЩИЯ! НИКАКВИ! Да го повторя, ако трябва? НИКАКВИ ПРАВОМОЩИЯ! НИКАКВИ! Н-И-К-А-К-В-И! Т.е. къде по-точно е това прокарване на руските интереси... Ти изобщо как си завършил основно образование? Да не си учил в циганската махала?

преди 30 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Останете си невежи и ще ви чета тук с голям кеф цивренето за еврото.

Кеф ама през сълзи. Кух си като хралупа и не можеш да защитиш тезата си, ама си щял да ни четеш с кеф :lol6:

Кажи бре, Льольо Гугуткин, какво е трябвало да направим, щом цената обявена от турците за "Боташ" не ти харесва, но също така не ти харесва и да ползваме руският газ :D

Аз като гледам... всички привърженици на ПП-ДБ и ГЕРБ са на неговото равнище. В другата тема "споря" с един такъв...

преди 9 часа, communismatic написа:

Аз като гледам... всички привърженици на ПП-ДБ и ГЕРБ са на неговото равнище. В другата тема "споря" с един такъв...

Трябва да паднеш на МНОГО ниско ниво за да спориш с такива пишман-столичани. Човека се родил някъде и си мисли, че всички останали са му длъжници. Акъла не му стига дори да осъзнае, че няма никаква обща култура и образование!

Руски интереси? То по времето на ПП-ДБ държавата буквално се управляваше от американското посолство, ама иначе имало "руски интереси"... И кой ги прокарвал? Румен Радев - президента в парламентарната република. 😆

преди 1 час, Belefor написа:

Трябва да паднеш на МНОГО ниско ниво за да спориш с такива пишман-столичани. Човека се родил някъде и си мисли, че всички останали са му длъжници. Акъла не му стига дори да осъзнае, че няма никаква обща култура и образование!

Образованието ми е от престижен университет в Англия. Твоето образование е от селското училище, което си завършил с тройка 🤣

преди 13 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Образованието ми е от престижен университет в Англия. Твоето образование е от селското училище, което си завършил с тройка 🤣

Ще си позволя един от редките ми отговори към теб....

Нямам предвид висше образование. На теб ти липсва началното и средното образование и култура. Ти си кръгла нула...

Само дълбоко комплексиран пишман-столичанин може да си позволи да обижда други хора, че не били родени в София...

Редактирано от Belefor (преглед на промените)

преди 50 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Образованието ми е от престижен университет в Англия. 

Че от кога в престижните университети в Англия се учи как се сменят памперси за възрастни, или пък как се мият чинии в ресторант :wub:

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Че от кога в престижните университети в Англия се учи как се сменят памперси за възрастни, или пък как се мият чинии в ресторант :wub:

МНОГО сложни неща го питаш. Сега ще дойде да ти обяснява как вземал 4000 паунда на месец и всичко можеш да си позволи... включително скъпо кафе и вагио стекове в престижни ресторанти!

преди 6 минути, Belefor написа:

МНОГО сложни неща го питаш. Сега ще дойде да ти обяснява как вземал 4000 паунда на месец и всичко можеш да си позволи... включително скъпо кафе и вагио стекове в престижни ресторанти!

То значи половината му постове трябва да започват с "иска ми се" или "мечтая за..." :lol6:

А иначе аз съм го блокирал и нищо не може да ми обяснява, освен ако някой не го цитира :) 

преди 21 минути, ivottoshev написа:

Явно това се преподава в твоето село, не знам. Явно ми завиждаш, че имам висококвалифицирана позиция като бизнес анализатор, докато ти миеш гъзове 🤣. Нищо чудно, че си селянин и копейка, толкова ти е капацитетът.

преди 15 минути, ivottoshev написа:

А иначе аз съм го блокирал и нищо не може да ми обяснява, освен ако някой не го цитира :) 

Пхахах, селячето ме блокира, след като се засегна от истината. Нищо чудно, че цял живот ще си останеш беден необразован простак 🤣

преди 2 часа, HelpMeGetOut1 написа:

И най-престижните университети имат ... кофти колежи. Където запълват 50-60% от бройките!

преди 56 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Явно ми завиждаш, че имам висококвалифицирана позиция като бизнес анализатор, докато ...

Тади професия е нещо ... като нищо!

Бръмчи като вентилатор, но по-малко духа!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.