Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въображаема ситуация: Какво трябва да направи президентът на България, ако Ердоган реши да освобождава Кърджали, Разград, Търговище и Силистра?

Въображаема ситуация: Какво трябва да направи президентът на България, ако Ердоган реши да освобождава Кърджали, Разград, Търговище и Силистра 13 гласували потребители

1. 1. Въображаема ситуация: Какво трябва да направи президентът на България, ако Ердоган реши да освобождава Кърджали, Разград, Търговище и Силистра?

• Да капитулира и да избяга в Москва
      23%
    • Да подари четирите области на Турция
      15%
    • Да организира отбраната и да потърси помощ от всички държави
      38%
    • Не мога да отговоря (друго). Пояснете в коментарите.
      23%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 44 минути, Michigan111 написа:

Руснаците са от другия лагер и е нормално да воюват.

Аз много добре знам, че е нормално да воюват. Нали точно това пиша.

Това което го написах, беше именно като отговор на този пост.

Тъй, де? Само дето ми цитираш и какво е казал генерал Колев, който пита "Какво търсят руснаците тук?", та аз отговарям на цитата ти. Кой е "слабоумния", мисля че е пределно ясно...

За тебе "Мястото ни е стратегическо" и "Сме огромен геополитически фактор" е едно и също??? Наистина ли бе?

Аха, то било "страгическо място", а не "геополитически фактор". Добре... Стратегическо място? Предния път те питах, кое ни е "стратегическото" и кога някога ни е бръснал за живи, ти тогава ми би отбой и така и не отговори, та... да видим кое ни е "страгическото". Струва ми се, че не си с нищо по-различен от останалите балалайкаджии като ЛоботоМиро, дето пишат... колкото да върви там някаква дискусия.

• Отговори 139
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Д) Да прати Гражданин в харема на Ердоган с тубичка вазелин.  

• Michigan111
    Michigan111

Аз в тези райони виждам християни и мюсюлмани да живеят заедно, да се уважават и да си честитят и празнуват заедно празниците. Аналогиите са глупави и неуместни.

• Michigan111
    Michigan111

Ми що си го сложил в раздел Политика бе, джанъм? Слагай темата в раздела дето се чешат езици на тема печен слънчоглед, плоската земя и подобни глупости.

преди 15 минути, Michigan111 написа:

В случая от ПСВ Русия обявява война на България, и Русия влиза на българска земя.

Кога се случва таз случка? Преди да се присъединим към Централните сили, които воюват с нея, или след това?

преди 1 час, Гoст написа:

Че малко ли е по 20 мнения на ден да имаш и това, че съм те виждал в най-различни интервали на деня, т.е. ти наистина си висиш тук по 24/7? А аз с този профил за 1 година едвам съм направил 1000 мнения. Ти за 3 месеца почти двойно. Как става това?

Губиш си времето!

Какво виждаш на изображението? Резултат с изображение за жаба емотиконка

Да, жаба е! 

Но точно тоа комуниста ще каже, че това не е жаба, а е крал, или там каквото си въобрази, и след това ще спори денонощно всеки ден с теб, че това не е жаба! 

Тоест, на черното вика, че е бяло... 😂 всички видяха какво представлява и затова спряха да му обръщат внимание. :)

преди 3 минути, communismatic написа:

Аха, то било "страгическо място", а не "геополитически фактор". Добре... Стратегическо място? Предния път те питах, кое ни е "стратегическото" и кога някога ни е бръснал за живи, ти тогава ми би отбой и така и не отговори, та... да видим кое ни е "страгическото". Струва ми се, че не си с нищо по-различен от останалите балалайкаджии като ЛоботоМиро, дето пишат... колкото да върви там някаква дискусия.

Аха, точно така било. Ти да видиш. Само не знам, защо пропусна "Огромен" за геостратегически фактор, че предния път изглеждаше, че опитваш да натъртиш нещо. Интересна работа, помниш какво си ме питал относно мястото, а уж не помниш какво съм написал. Май ти ще излезеш балалайкаджията :D 

Ако не знаеш кое е стратегическото в центъра на Балканите, не мисля че можеш да имаш каквито и да е претенции за някаква обективност. То не че и аргументи имаш де. Балканите са мястото което свързва Европа с Азия от векове. Отделно е границата между две цивилизации, западната и източната. Тук е и Черно море, което пък е граничната морска зона с Русия, и от тази гледна точка представлява доста сериозен интерес (меко казано) за Запада. Ще перефразирам, ако не се лъжа Чърчил, който казва че Черно море е интересно, защото погледнеш на юг - Истанбул, на север - Крим. Това са все зони на интерес от хилядолетия. Най- малкото Руско- Турска война, е най- често водената война в Европа от Ренесанса, голяма част от които - на Балканите.  А България е в центъра на тази територия. И ако кажеш на който и да е геополитически анализатор, че мястото ни не е стратегоческо, ще ти се смее и със задника си.

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Кога се случва таз случка? Преди да се присъединим към Централните сили, които воюват с нея, или след това?

на 19 Октомври 1915 година. Те обявяват война на нас, не ние на тях. 5 дни след като обявяваме война на Сърбия, техния фаворит на Балканите и до днес.

преди 1 минута, Michigan111 написа:

И ако кажеш на който и да е геополитически анализатор, че мястото ни не е стратегоческо, ще ти се смее и със задника си.

Тая година ще науча ли кога ние сме били някога "нещо" за някой? Дай ми пример? Ние сме на "стратегическо" място? ОК. Дай пример, кога някога някой ни е бръснал за живи. Нали сме на "стратегическо" място?

преди 6 минути, ДзВяРа! написа:

всички видяха какво представлява и затова спряха да му обръщат внимание.

Това го твърди най-голямото форумно посмешище в историята, дето даже си беше и снимал форума в собственият ютюб канал... Да се смееш ли, да плачеш ли...

току-що, communismatic написа:

Тая година ще науча ли кога ние сме били някога "нещо" за някой? Дай ми пример? Ние сме на "стратегическо" място? ОК. Дай пример, кога някога някой ни е бръснал за живи. Нали сме на "стратегическо" място?

Не знам какво ще научиш тая година. То си зависи от теб, колко ще четеш за сметка на писане на глупости. Ако имаш някакви претенции към нещо написано от мен, цитирай и ще ти отговоря. Но цитирай точно, че перефразирайки доста послъгваш за това кой какво казал.

преди 1 минута, Michigan111 написа:

Не знам какво ще научиш тая година.

Ми явно няма и тая година, да го науча. Мястото ни било "стратегическо", питам те като е толкова "стратегическо" що от 1878-а насам сме абсолютна безгласна буква и така и не получавам отговор. Все тая, де... То и не съм и очаквал.

преди 13 минути, Michigan111 написа:

на 19 Октомври 1915 година. Те обявяват война на нас, не ние на тях. 5 дни след като обявяваме война на Сърбия, техния фаворит на Балканите и до днес.

Тази дата като че ли е след 6.9.1915г, когато сключваме договор с Германия (техен противник в ПСВ) и след 10.09.1915г, когато обявяваме обща мобилизация. 

Нямам повече въпроси :)

Само да довърша... Абсолютно никога ние не сме били никакъв фактор. НИКОГА! Стратегическо място... оная ми работа. Руската империя се намесва през 1878-а, не заради нас, а заради сърбите, които водят поредната си война с империята. През 1944-та, ние сме дадени на Сталин от Чърчил не за друго, а защото просто на него изобщо тая държава не му трябва - ние нямаме нито икономика, нито сме някакъв фактор в световната политика... чисто и просто сме абсолютен кенеф. Да не говорим, че точно по същата причина и се случват събитията с Тито и създаването на македонизма в рамките на СФРЮ. В момента нашите обичани евроатлантически партньори не ни подкрепиха дори и по казуса "Македония", та какво да говорим за нещо по-сериозно.

Общо-взето... тинтири-минтири.

преди 23 минути, Michigan111 написа:

на 19 Октомври 1915 година. Те обявяват война на нас, не ние на тях. 5 дни след като обявяваме война на Сърбия,

техния фаворит на Балканите и до днес.

На 14 октомври 1915 година Великобритания, Франция, Русия и Италия официално обявяват война на България! През 1916 г. руски войски пристигат в добруджа, за да подкрепят Румъния срещу България. През 1916-1917 г. Българската армия, заедно с германски части, води успешни боеве срещу руснаците при Тутракан, Добрич и Мачин!!!

Лека вечер!

Редактирано от ДзВяРа! (преглед на промените)

преди 1 час, Michigan111 написа:

Последното изречение не разбрах в каква връзка го изстреля, и ще се въздържа от коментат, ако не възразяваш. Ако възразяваш - пак.

във връзка че българските мюсулмани  проповядват  шариата  ако не става  я прогонват от семейството ...

преди 4 минути, ДзВяРа! написа:

На 14 октомври 1915 година Великобритания, Франция, Русия и Италия официално обявяват война на България! През 1916 г. руски войски пристигат в добруджа, за да подкрепят Румъния срещу България. През 1916-1917 г. Българската армия, заедно с германски части, води успешни боеве срещу руснаците при Тутракан, Добрич и Мачин!!!

Лека вечер!

не е  така

русия е с българия и германия и губят войната и за да не плащат  руснаците репарации  излизат от войната със септемврийската революци и идването на комунизма 

преди 18 минути, communismatic написа:

Ми явно няма и тая година, да го науча. Мястото ни било "стратегическо", питам те като е толкова "стратегическо" що от 1878-а насам сме абсолютна безгласна буква и така и не получавам отговор. Все тая, де... То и не съм и очаквал.

Ще ти копи-пейстна последното ми изречение, че явно си го прпуснал, умишлено или не - Ако имаш някакви претенции към нещо написано от мен, цитирай и ще ти отговоря. Но цитирай точно, че перефразирайки доста послъгваш за това кой какво казал.

Това, че си на стратегическо място, не те прави фактор по никакъв начин. Нито някога съм го твърдял. В този ред на мисли, да очакваш отговор от мен на подобен въпрос е наивно. Иначе можеш да очакваш или да не очакваш каквото си пожелаеш.

преди 17 минути, ivottoshev написа:

Тази дата като че ли е след 6.9.1915г, когато сключваме договор с Германия (техен противник в ПСВ) и след 10.09.1915г, когато обявяваме обща мобилизация. 

Нямам повече въпроси :)

Е поне логическа последователност по календар можеш да проследиш. Все е нещо :D

преди 12 минути, communismatic написа:

През 1944-та, ние сме дадени на Сталин от Чърчил не за друго, а защото просто на него изобщо тая държава не му трябва - ние нямаме нито икономика, нито сме някакъв фактор в световната политика... чисто и просто сме абсолютен кенеф.

България и Румъния са една от причините Сталин и Хитлер да не се разберат за подялбата на Европа. Явно не сме били толкова маловажни, колкото си мислиш. В този ред на мисли, не можеш да вадиш заключения защо Чърчил ни е дал на СССР.

преди 9 минути, Banesc написа:

във връзка че българските мюсулмани  проповядват  шариата  ако не става  я прогонват от семейството ...

Глупости

Това, че си на стратегическо място, не те прави фактор по никакъв начин.

Аха, значи ние сме на "стратегическо място", което е толкова "стратегическо", че никой не ни бръсне за живи никога. ОК, разбрах...

България и Румъния са една от причините Сталин и Хитлер да не се разберат за подялбата на Европа. Явно не сме били толкова маловажни, колкото си мислиш. В този ред на мисли, не можеш да вадиш заключения защо Чърчил ни е дал на СССР.

Виж сега... Аз смятам, че трябва доста да се поограмотиш, преди да влизаш с мен в някакви дискусии. Особено на историческа тематика. Пакта "Рибентроп-Молотов" е просто един формален акт, с който се цели и от двете държави, просто да си дадат малко време. Тоя пакт е от особено важно значение за СССР, понеже в държавата е проведена поредната чистка, която особено тежко засяга ръководните структури в РККА. Oтделно от това има сериозен недостиг на персонал (особено команден) на всички нива, което само се задълбочава още и още от чистките. Отделно има и недостиг на боеприпаси, въоръжение, екипировка, техника и т.н. Това ясно си проличава по време на Финската война.
Какво е положението в цяла Европа преди пакта "Рибентроп-Молотов" и защо е толкова важен за Германия и СССР? В Испания се води гражданска война като общо-взето цяла Европа подкрепя "франкистите", къде директно (Германия и Италия не спират, да ги снабдяват с оръжие през Португалия), къде индиректно. Това е първият пряк сблъсък между двете държави, понеже Сталин е в опозиция и подкрепя републиканците. Вторият сблъсък (макар и индиректен) е когато Германия, Италия и Япония подписват антикоминтерновият пакт, който естествено е насочен срещу СССР. Тъй... Отделно от всичко това, както се вижда и с просто око... Великобритания, Полша и Франция очевидно нямат нищо против военните интервенции на Адолф Хитлер и дори жертват Чехословакия, подписвайки Мюнхенското споразумение през 1938-ма, което както и да го погледнем е един успешен техен опит, да насочат мустакатото фюрерче към нападение над СССР. Отварят му фронта, а на всичкото отгоре даже му предоставят и възможност швабите, да се индустриализират военно чрез чешката индустрия. Очеизбождащо никоя велика сила не желае никаква конфронтация с Германия към този момент, Хитлер си прави каквото си поиска и никоя от тях не смее, да гъкне. Сталин на няколко пъти предлага своите услуги в опити да се спрат най-сетне нацистките набези, но всички негови опити са отхвърлени. И не случайно...
Тъй... Какво се получава на практика? СССР буквално е в тотална изолация, СССР е обграден отвсякъде. Още повече, че по това време започват и война с японците. От германска страна... пък се вижда, че Вермахта като цяло не е в отлично положение, чисто технически, чисто ресурсно... те също имат своите проблеми и им трябва време, да се дошлифоват. Та... така се случват нещата. Сталин даже маха Максим Литвинов, понеже е евреин, та слага на негово място Вячеслав Молотов.
Изобщо договаряне между Хитлер и голямата славянска държава ми звучи супер комично. Остави, че фактически е тотално невярно, но той дори в собствената си книга "Моята борба" вини за всички земни грехове славяните и евреите. Това е хубаво да го прочетат всички негови фенове в България, а те хич не са малко. Нали ни бил дал възможност, да си върнем едновремешните територии. Това според разни лоботомирани индивиди...

Е поне логическа последователност по календар можеш да проследиш. Все е нещо :D

Да ти преподавам уроци? Очевидно ти имаш нужда от помощ по тоз учебен предмет. Не взимам скъпо :)

преди 18 часа, Гoст написа:

Наскоро видях въпроса в едно меме и го пускам и тук, защото ми стана интересно какво смятате в една такава въображаема ситуация понеже масово пишете как Зеленски трябвало да капитулира още в началото на войната и да предаде Украйна на Русия, за да избегне загубата на човешки животи.

Ясно е, че Турция ни е приятелска натовска държава и това едва ли би станало, но все пак да си представим хипотетична ситуация, в която излезем от НАТО и една сутрин Ердоган се събуди и му хрумне, че има претенции към България, обади се на Путин и той го увери "не ми пука за тези неблагодарници, твои са, прави каквото искаш с тях", каква според вас трябва да е реакцията на върховния главнокомандващ на въоръжените ни сили?

Имаш локален ,а не глобален поглед върху картината макар и във въображаема ситуация. Във всяка държава по света след войни и създаване на нови граници остават общества /малцинства в същите ,политиците са задължени по закон да пазят етически мир в тези държави, малцинатвата да са с равни права и да няма етническа омраза или такива нагласи с други думи което описваш като сценарии няма да се случи в нашата държава. Колкото до Украйна ,те са ярък пример за това как не трябва да прави никоя държава със своите етнически малцинства. Политиката на омраза към руснаците десетилетия доведе до АТО в Донбас ,а това доведе до СВО на Русия която от своя страна беше доста закъсняла в резултат на което загинаха много невинни хора в тези региони.

преди 13 часа, ДзВяРа! написа:

Готов ли си да се обзаложим за това дали съм ходил в казарма или не съм? Ти определяш залога какъв ще е... 

Няма смисъл да се обзалагам, но ще кажа пак. Ако си ходил нямаше да пишеш тези неща. Аз ще напиша нещо, а ти ако искаш можеш да провериш и разпиташ. Ползвам твоя пост. Не, че нещо срещу теб.

В казармата отидох 2003-2004 на 27 години и то по желание. Защо на тази възраст е без значение, но ако някой иска може и да му напиша. Това беше 1 година преди да я закрият.

Бях в поделението в Белене рота МТО ( демек тиловак). Така се стекоха нещата, иначе щях да бъда сапьор. Отоплението в цялото поделение се осъщяствяваше на печки тип Вулкан 3, с дърва и въглища. През седмицата бях печкар на 5 печки, а през почивните дни на 8. Чистили сме комините, че бяха задръстени. 

Топла вода почти нямаше. Имаше едно котелно на мазут,което не работеше постоянно. Зимата на -10 градуса сме се къпали със студена вода. Тоелетните бяха като селските, само че наполовина и без врати. Отходните тръби се задръстваха. Мои "колеги" ги чистиха обличайки костюм против химическа атака и ръчкаха с обикновени маркучи, за да могат да ги отдръстят.

Техниката, с която разполагаха в поделението бяха 2 БATM ( влекач на основата на шаси на танк Т-55), няколко Зила 151 и няколко ТММ-3М ( кразове триоски, за понтонерите). Транспортните машини бяха УАЗ.

Униформи имаше, но обувките бяха проблемни. Нямаше всички номера. Аз съм изкарал казармата с моите кубинки, които баща ми беше донесъл, когато ходеше запас. Полагаха им се тогава.

За храната ще кажа, че бях доволен. Не се готвеха и правеха болумачи, защото там беше и щабът.

Оръжието с което разполагахме бяха Автоматк Калашников 7-62, със сгъваемия приклад.

На стрелби съм ходил 3 пъти и то по-желание. Но никога не са давали пълни пълнители. Патроните бяха ограничени. Един път сме хвърляли гранати и то пак по-желание. Не всички се решиха.

За целия престой в казармата сме имали една тревога ( и то се знаеше всичко) и едно учение ( тук думата трагедния е меко казана). Няма да я обяснявам, че ще напиша роман, но накрая разпънаха палатните на полянаа в поделението.

Та ако ти смяташ, че имаме армия и ще можем да направим нещо срещу агресор, аз НЕ.

Сега няколко думи за Турция. Тя няма смисъл да ни напада поради следните причини:

1.Целият търговски и транспортен трафик от Турция към Европа минава през България. 

2.Пътнически и транспортни самолети, спокойно прелитат над България.

3.Пет реки ( мисля ) от България отиват в Турска територия.

4.От Стара Загора, че и преди нея, цялото население си е турско. То говори на турски, иманата са им турски. 

5.Цяла България през морския сезон отива в Турция.

6. Не случайно турците махнаха паспортоте. Тоест разрешават престой на българи на тероторията на Турция само с лична карта за 72 часа. 

7. Южна България петък и събота, а дори и през седмицата минава гранциата и отива в Турция да пазарува, защото там е по-евтино. Имам и познати от Северна България, които карат бусове. Отиват в Турция, имат списък със задачи и купуват каквото трябва.

8. Турция използва интернет през нас.

Това мисля, че е предостатъчно.

преди 15 часа, ДзВяРа! написа:

В темата не се казва за цяла България, а само за четири области... Също така никъде не се споменава Украйна или Путин! Интересното е защо реши, че точно тях ще предложиш за пример?

Ти май изобщо не си прочел какво е написал гражданина. Той там дава пример , че Русия искала да завземе цяла Украйна?!?...Аз коментирам неговите писаници...

преди 6 часа, ivottoshev написа:

Да ти преподавам уроци? Очевидно ти имаш нужда от помощ по тоз учебен предмет. Не взимам скъпо :)

Не, благодаря. В твоя случай и пари да ми даваш, пак е скъпо.

преди 6 часа, communismatic написа:

Виж сега... Аз смятам, че трябва доста да се поограмотиш, преди да влизаш с мен в някакви дискусии. Особено на историческа тематика.

communismatic

Руската империя се намесва през 1878-а

Ти за Освободителната война не знаеш, че започва 1877 год, но пък даваш акъл кой трябва да се ограмотява. Друже, претенциите си ги запази за себе си. Камо ли пък на тема История, да си мислиш че знаеш повече от мен. Единствено заблуждаваш себе си.

преди 2 часа, Belefor написа:

Ти май изобщо не си прочел какво е написал гражданина. Той там дава пример , че Русия искала да завземе цяла Украйна?!?...Аз коментирам неговите писаници...

Трудно се обяснява на илитерат сложните геополитически процеси и зависимости. Според теб Русия не иска да завземе цяла Украйна въпреки че според Путин тя е историческа грешка, която трябва да се поправи. Какво друго е, ако не превземане, когато чужда армия има намерение да влезе в столицата ти и да свали законно избраното правителството, за да сложи после свое? Ясно е, че за русоробите като теб това е възможност. Ще се наредят да целуват червеноармейски задни части и ще си дадат и дъщерите, ако трябва, за да получат карта на АБПФК.

преди 3 часа, AAUUXX написа:

Имаш локален ,а не глобален поглед върху картината макар и във въображаема ситуация. Във всяка държава по света след войни и създаване на нови граници остават общества /малцинства в същите ,политиците са задължени по закон да пазят етически мир в тези държави, малцинатвата да са с равни права и да няма етническа омраза или такива нагласи с други думи което описваш като сценарии няма да се случи в нашата държава. Колкото до Украйна ,те са ярък пример за това как не трябва да прави никоя държава със своите етнически малцинства. Политиката на омраза към руснаците десетилетия доведе до АТО в Донбас ,а това доведе до СВО на Русия която от своя страна беше доста закъсняла в резултат на което загинаха много невинни хора в тези региони.

Не смятам, че в Украйна е имало геноцид над руснаци, камо ли нацистки режим при условие, че доказателствата за нацизъм в страната са някакви видеа за тяхната разновидност на феномена "Луков Марш". Все едно да покажат тук шепата маршируващи с факли момчета по руските медии и да кажат, че тук има нацизъм и да оправдаят нахлуването си в България и анексирането на Варна и Бургас. Кой знае, може тези феномени и да са си директно спонсорирани от Кремъл както се говори, че спонсорира в момента всички крайно десни партии роящи се из Европа, а не е като да няма пари за такива операции. Според мен истината е, че Путин дълго време е искал тази война, за да укрепи себе си във властта. На диктаторите им трябва причина да съществуват и най-добрата причина е, че все има някакъв страшен външен враг, от когото само един диктатор с твърда ръка може да пази глупавия народ. И народът се съобразява със стровете си, може да е крайно беден като, но бедността не го плаши като цял живот си живее в нея, плаши го да не му вземат чергата и трохите хляб и вместо икономически просперитет, душата му се храни с идеи като "величие" и тем подобни глупости. И ако Путин си осигурява победа в някакви измислени войни, така си осигурява победа на него и неговата хунта при изборите.

преди 24 минути, Michigan111 написа:

Ти за Освободителната война не знаеш, че започва 1877 год, но пък даваш акъл кой трябва да се ограмотява. Друже, претенциите си ги запази за себе си. Камо ли пък на тема История, да си мислиш че знаеш повече от мен. Единствено заблуждаваш себе си.

Tи освен, че си тотално исторически некомпетентен, ще се окаже и че както 90% от съфорумците не умееш, да четеш с разбиране. Русия се намесва в наша подкрепа с мирния договор през 1878-а, а не че войната е започнала през 1877-а. Благодаря за вниманието... Може да продължаваш, да ръсиш простотии до втръсване. Доста ме забавляваш. Гледам и че клоуна на форума а.к.а. Джокович а.к.а. Зверчето а.к.а. Гренландия яко ти се радва.

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Няма смисъл да се обзалагам, но ще кажа пак. Ако си ходил нямаше да пишеш тези неща. Аз ще напиша нещо, а ти ако искаш можеш да провериш и разпиташ. Ползвам твоя пост. Не, че нещо срещу теб.

В казармата отидох 2003-2004 на 27 години и то по желание. Защо на тази възраст е без значение, но ако някой иска може и да му напиша. Това беше 1 година преди да я закрият.

Бях в поделението в Белене рота МТО ( демек тиловак). Така се стекоха нещата, иначе щях да бъда сапьор. Отоплението в цялото поделение се осъщяствяваше на печки тип Вулкан 3, с дърва и въглища. През седмицата бях печкар на 5 печки, а през почивните дни на 8. Чистили сме комините, че бяха задръстени. 

Топла вода почти нямаше. Имаше едно котелно на мазут,което не работеше постоянно. Зимата на -10 градуса сме се къпали със студена вода. Тоелетните бяха като селските, само че наполовина и без врати. Отходните тръби се задръстваха. Мои "колеги" ги чистиха обличайки костюм против химическа атака и ръчкаха с обикновени маркучи, за да могат да ги отдръстят.

Техниката, с която разполагаха в поделението бяха 2 БATM ( влекач на основата на шаси на танк Т-55), няколко Зила 151 и няколко ТММ-3М ( кразове триоски, за понтонерите). Транспортните машини бяха УАЗ.

Униформи имаше, но обувките бяха проблемни. Нямаше всички номера. Аз съм изкарал казармата с моите кубинки, които баща ми беше донесъл, когато ходеше запас. Полагаха им се тогава.

За храната ще кажа, че бях доволен. Не се готвеха и правеха болумачи, защото там беше и щабът.

Оръжието с което разполагахме бяха Автоматк Калашников 7-62, със сгъваемия приклад.

На стрелби съм ходил 3 пъти и то по-желание. Но никога не са давали пълни пълнители. Патроните бяха ограничени. Един път сме хвърляли гранати и то пак по-желание. Не всички се решиха.

За целия престой в казармата сме имали една тревога ( и то се знаеше всичко) и едно учение ( тук думата трагедния е меко казана). Няма да я обяснявам, че ще напиша роман, но накрая разпънаха палатните на полянаа в поделението.

Та ако ти смяташ, че имаме армия и ще можем да направим нещо срещу агресор, аз НЕ.

Сега няколко думи за Турция. Тя няма смисъл да ни напада поради следните причини:

1.Целият търговски и транспортен трафик от Турция към Европа минава през България. 

2.Пътнически и транспортни самолети, спокойно прелитат над България.

3.Пет реки ( мисля ) от България отиват в Турска територия.

4.От Стара Загора, че и преди нея, цялото население си е турско. То говори на турски, иманата са им турски. 

5.Цяла България през морския сезон отива в Турция.

6. Не случайно турците махнаха паспортоте. Тоест разрешават престой на българи на тероторията на Турция само с лична карта за 72 часа. 

7. Южна България петък и събота, а дори и през седмицата минава гранциата и отива в Турция да пазарува, защото там е по-евтино. Имам и познати от Северна България, които карат бусове. Отиват в Турция, имат списък със задачи и купуват каквото трябва.

8. Турция използва интернет през нас.

Това мисля, че е предостатъчно.

Това е вярно сър, няма да споря! :)

Аз служих редовна служба и съм служил в три поделения. Мизерия беше навсякъде, но също така съм влизал в складове за съхранение на оръжие и боеприпаси. Претъпкани са с оръжия и бомби, нашата задача беше да вземем муниции и на тяхно място да оставим такива ново производство. Тези муниции които взимахме се изпращаха до други поделения за стрелба/обучение на войниците! Склада от който взимахме муниции беше от тези така наречените "Погреби".

След като падна казармата тази подмяна на муниции сигурно вече не се прави, и наличното по складовете е с изтекъл срок на годност. 

Редактирано от ДзВяРа! (преглед на промените)

преди 8 минути, communismatic написа:

Tи освен, че си тотално исторически некомпетентен, ще се окаже и че както 90% от съфорумците не умееш, да четеш с разбиране. Русия се намесва в наша подкрепа с мирния договор през 1878-а, а не че войната е започнала през 1877-а. Благодаря за вниманието... Може да продължаваш, да ръсиш простотии до втръсване. Доста ме забавляваш. Гледам и че клоуна на форума а.к.а. Джокович а.к.а. Зверчето а.к.а. Гренландия яко ти се радва.

Всеки историк знае, че сме просто нежелан ефект от Руско-турската война, която само ние наричаме освободителна. Не смятам, че вечно трябва да целуваш руски задници заради това, че преди 200 години две империи са се скарали тук. Достатъчно злато е било платено и достатъчно войни е имало в последствие, за да си докажем, че сме си изволювали територията, а освен това и събития, заради които имаме достатъчно поводи да смятаме руснаците не само за освободители, а и за гадове стане ли дума за това, че са против Съединението и нещата, които Червената армия направи след 1944-та, когато "само мина" от тук.

преди 12 минути, Гoст написа:

Всеки историк знае, че сме просто нежелан ефект от Руско-турската война, която само ние наричаме освободителна.

Ти пък откъде знаеш какво знаят историците, като си невероятен профан в тази област.

Чудно ми е докога ще те търпят модераторите с тези идиотски теми.

преди 8 минути, M.Николов написа:

Ти пък откъде знаеш какво знаят историците, като си невероятен профан в тази област.

Чудно ми е докога ще те търпят модераторите с тези идиотски теми.

Очевидно темите ми са интересни и се кликат много, а кликанията в темите ми са това, което храни сайтовете и екипите им. Това че се дразниш от някои неща си е лично твой проблем. Аз когато се дразня на нещо, например вашите копейкаджийски фейкометски сайтове и канали, не ги отварям. Какво толкова сложно има в това да не го правиш и ти?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.