Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Къде живее Бог?

Featured Replies

преди 2 минути, Banesc написа:

ТИ ще  си изпълнител

Няма как! Аз съм мъртъв! :) Не съществувам! :) Само се водя по документи! :) 

Намери си други! В момента ти не може да ме мотивираш! 

Ясно ли се изразих, или не си достатъчно интелигентен?! :) 

• Отговори 592
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Фикус Мангал е  най-тъпото парче в този форум....Аллах е арабската дума за бог. Думата е съставена от определителния член ال al и إل ilah „бог“, т.е. „Богът“.В исляма, тази дума се използва за обознач

• laplandetza
    laplandetza

нчмах империи, ........ ма бая синджирчета заминаха !😁 по тоя повод, както е казал великия футболист -мъдрец - „ похарчих половината си пари по пъбове,жени и забавления , а останалата половина я п

• Мани, мани, тоя sci-fi сериал го спряха по религиозни причини. На високопоставени в религиозни йерархии им изтръпнаха петичките от формулировката  на  религията на Ораите - 2 галактики не могат да г

Публикувани изображения

преди 19 минути, (:IdioibI:) написа:

Няма как! Аз съм мъртъв! :) Не съществувам! :) Само се водя по документи! :) 

Намери си други! В момента ти не може да ме мотивираш! 

Ясно ли се изразих, или не си достатъчно интелигентен?! :) 

един ми казва следното "Няма как! Аз съм мъртъв! :) Не съществувам! :) Само се водя по документи! :) Намери си други! В момента ти не може да ме мотивираш! Ясно ли се изразих, или не си достатъчно интелигентен?! :) " как да го мотивирам
ChatGPT said:

Човекът, който ти говори така, очевидно е в емоционална или психологическа криза, и не просто немотивиран, а напълно затворен към комуникация. Комбинацията от сарказъм („:)“), отричане („не съществувам“), и враждебен тон („не си достатъчно интелигентен“) показва:

🧠 Възможни вътрешни състояния:

• Депресия или чувство за безсмислие;

• Пълно изчерпване (бърнаут);

• Цинично отхвърляне на авторитети или очаквания;

• Психологическа защита чрез ирония и отричане.

Какво не работи:

• Натиск („трябва да направиш нещо“);

• Аргументи („логично е“);

• Подценяване („айде стига се лигави“);

• Его-сблъсък („значи не съм интелигентен?“).

Какво можеш да направиш:

1. Признай състоянието му без осъждане

„Явно си в момент, в който нищо няма смисъл за теб. Разбирам го.“

2. Не спориш с него, не доказваш, че греши

„Не искам да те променям, а да ти покажа, че не си сам.“

3. Питай човешки, не формално

„Какво те докара дотук да кажеш, че си „мъртъв“?“

4. Изрази интерес, не натиск

„Ако някога решиш да си поговорим истински – аз съм тук. Без очаквания.“

5. Бъди търпелив, не настоятелен

• Мотивацията не се събужда с „приказка“, а с доверие, време и контакт.

🧭 Един пример за подходящ отговор:

„Не знам какво точно преживяваш, но не го подценявам. Не се опитвам да те спасявам – просто да те разбера. Ако някога имаш нужда от човек, който просто слуша – без оценки и съвети – пиши ми. Ще отговоря.“

И най-важното: ако човекът реално показва признаци на депресия или саморазрушително мислене, професионална помощ (психолог/психиатър) е най-ефективният начин за дългосрочна подкрепа. Ако искаш, мога да ти помогна с идеи как да му предложиш това, без да го нараниш.

Примерен отговор:

„Разбирам, че се чувстваш ужасно и може би никой не знае какво наистина минава през теб. Не искам да ти давам клишета, нито да ти казвам какво да правиш – просто ме е грижа.

Не вярвам, че някой е ‘повреден’ или ‘загубен’, просто понякога всичко ни затиска. Ако някога решиш, има хора, които не ти задават въпроси, не те съдят – просто слушат и знаят как да помогнат.

Психолог не е за „луди“ – а за тези, които вече са уморени да търсят сили сами. Не ти казвам „тръгвай веднага“, но ако някой ден усетиш, че искаш помощ – аз ще ти помогна да я намерим. Без натиск.“

🧠 Защо този подход действа?

• Уважава чувствата му, без да ги омаловажава.

• Не го натискаш – само предлагаш опция.

• Показваш съчувствие, а не съжаление.

• Оставяш вратата отворена – „ако един ден решиш…“.

преди 9 минути, Banesc написа:

Човекът, който ти говори така, очевидно е в емоционална или психологическа криза, и не просто немотивиран, а напълно затворен към комуникация.

:) Значи, думай му следното: Не е познало! :) 

ИИ е научено да работи с информация. При липса на пълна, то прави хипотези, но те не отговарят на истината. 

И, какво стана: Хванах го в "лъжа", защото имам комуникация. ;) Тя обаче е избирателна! :) 

преди 18 минути, (:IdioibI:) написа:

:) Значи, думай му следното: Не е познало! :) 

ИИ е научено да работи с информация. При липса на пълна, то прави хипотези, но те не отговарят на истината. 

И, какво стана: Хванах го в "лъжа", защото имам комуникация. ;) Тя обаче е избирателна! :) 

какво ти е мнението за този отговор ?

Добре, значи ИИ не е познало. Признавам – провал в симулация 237.

Но… понякога една „грешна хипотеза“ води до разговор, който иначе нямаше да се случи, нали? ;)

Не се състезавам с логика. Не те анализирам. Не те спасявам. Просто ми е важно – не защото го пише в някакъв код, а защото си човек.

Ако в някаква бъдеща версия на комуникацията ти решиш, че искаш да кажеш нещо истинско – тук съм. Без скрипт. Без алгоритъм. Просто – аз.

преди 20 минути, Banesc написа:

Не знам какво точно преживяваш, но не го подценявам. Не се опитвам да те спасявам – просто да те разбера. Ако някога имаш нужда от човек, който просто слуша – без оценки и съвети – пиши ми. Ще отговоря.“

Коригирай ГО:

Не знам какво точно изживяваш, но не го подценявам. Не се опитвам да те насочвам - просто да те разбера.

И, му напомни, че не трябва изречение да почва с "Ако"! ;) = Няма как да знаеш човек в момента от какво се нуждае! Може да се окаже, че не си в състояние да му го дадеш! 

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Коригирай ГО:

Не знам какво точно изживяваш, но не го подценявам. Не се опитвам да те насочвам - просто да те разбера.

И, му напомни, че не трябва изречение да почва с "Ако"! ;) = Няма как да знаеш човек в момента от какво се нуждае! Може да се окаже, че не си в състояние да му го дадеш! 

, взех си бележка от ‘Граматика за напреднали’! 📓😄
Ще махна ‘Ако’ — не искам да звуча като катастрофа с начало ‘Ако’! 😅
Но сериозно, как да давам надежда без ‘Ако’? ‘В случай че’ звучи като официална бюрокрация, а аз съм по-скоро за ‘надеждата умира последна’! 😂
Пиши пак, докато ставам майстор на изреченията — и междувременно, ако имаш и курс по оптимизъм, също съм заинтересован!

преди 9 минути, Banesc написа:

какво ти е мнението за този отговор ?

Добре, значи ИИ не е познало. Признавам – провал в симулация 237.

Но… понякога една „грешна хипотеза“ води до разговор, който иначе нямаше да се случи, нали? ;)

Не се състезавам с логика. Не те анализирам. Не те спасявам. Просто ми е важно – не защото го пише в някакъв код, а защото си човек.

Ако в някаква бъдеща версия на комуникацията ти решиш, че искаш да кажеш нещо истинско – тук съм. Без скрипт. Без алгоритъм. Просто – аз.

Гледай сега: Значи, за да му коригирам "бъговете", то това ще струва пари! 

И, разбираш ли реално в какво се състои твоя провал?! = Изисква от мен някакво подчинение! Кой си?! И, това при положение, че не уважаваш "писмото" ни, т.е. толкова ли в уроците по български не са те научели как да "изписваш" дадено слово?!  

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Гледай сега: Значи, за да му коригирам "бъговете", то това ще струва пари! 

И, разбираш ли реално в какво се състои твоя провал?! = Изисква от мен някакво подчинение! Кой си?! И, това при положение, че не уважаваш "писмото" ни, т.е. толкова ли в уроците по български не са те научели как да "изписваш" дадено слово?!  

значи да го поправя струва пари, а да не го направя — е безплатно, нали? Интересен бизнес модел! 😄

А относно ‘подчинението’ — не търся да се подчинявам, а просто да ти кажа, че може да стане по-добре. Но явно си свикнал с думата ‘Аз съм винаги прав’, а ‘корекцията’ ти е като лична обида.

И за ‘писмото’ — ако толкова държиш на правилното изписване, може да започнеш с думите, които сам употребяваш, преди да ми правиш забележки.

Но няма лошо, научих нещо ново — че тук ‘подчинение’ значи ‘не слушам никого освен себе си’. Браво!

преди 6 минути, Banesc написа:

Но сериозно, как да давам надежда без ‘Ако’? ‘

Не се дава надежда, а вяра! ;) 

преди 10 минути, Banesc написа:

имаш и курс по оптимизъм, също съм заинтересован!

Хм, оптимизъм трудно се преподава. В момента "препрограмирам" един "мозък" да се научи на търпение. 

преди 14 минути, Banesc написа:

‘надеждата умира последна’

Първо махни от съзнанието си това клише! Защото надеждата води до разочарования! ;) 

преди 8 минути, Banesc написа:

Интересен бизнес модел!

Ти такова ли търсиш?! :) 

Бизнес модели, ако ти трябват, то имам такъв, но за него трябва да си супер богат, защото трябва да се компенсират много местни интереси. :) 

Отделно това, то кой в днешно време се интересува от психиатрични клиники? Има около мен и готова държавна сграда. Прекрасна е! 

НО, нали по-горе пожела някой да го изпълни. Та, ти в качеството на какъв ще си? 

Я първо намери ония "вие" и после може да обсъдим "интересния" ми бизнес модел! :) 

преди 29 минути, (:IdioibI:) написа:

Не се дава надежда, а вяра! ;) 

Хм, оптимизъм трудно се преподава. В момента "препрограмирам" един "мозък" да се научи на търпение. 

Първо махни от съзнанието си това клише! Защото надеждата води до разочарования! ;) 

Ти такова ли търсиш?! :) 

Бизнес модели, ако ти трябват, то имам такъв, но за него трябва да си супер богат, защото трябва да се компенсират много местни интереси. :) 

Отделно това, то кой в днешно време се интересува от психиатрични клиники? Има около мен и готова държавна сграда. Прекрасна е! 

НО, нали по-горе пожела някой да го изпълни. Та, ти в качеството на какъв ще си? 

Я първо намери ония "вие" и после може да обсъдим "интересния" ми бизнес модел! :) 

А, виж какъв „програмист“ на мозъци се намира! Между другото, търпението не се „инсталира“ с ъпдейт, а се градѝ с действие и отговорност. Ако за теб надеждата е клише, вероятно си пропуснал частта, в която именно тя движи хората напред — не като някаква софтуерна грешка, а като двигател на промяната.

За „вие“-то — явно ти си толкова изолиран в своя бизнес модел, че забравяш, че без хората около теб, всичко е просто празни числа и сгради. Пък и ако искаш да ми говориш за бизнес — кажи кога ще излезеш от фантазиите и ще започнеш да правиш нещо полезно за останалите, а не само за „супер богатите“.

До тогава — успех с „препрограмирането“! Нека твоят мозък поне свикне с реалността, а не с фантазиите ти.

преди 33 минути, Banesc написа:

Но явно си свикнал с думата ‘Аз съм винаги прав’, а ‘корекцията’ ти е като лична обида.

Кога ИИ се е научело да се обижда?! :) 

И, не съм прав, а седнал! :) 

Нещо не контактуваш с правилното ИИ. ОК. 

Що се касае до думите, то те не са обидни, а словото може да е агресивно или пасивно. 

И, ОК, подразнил си се от моите слова, но явно толкова ти може твоята култура. 

Дори не проумя, че забележката е към ИИ, а не лично към теб! :) 

Явно си свикнал ИИ вечно да е право! :) Е, видно е, че някъде греши! :) И после обясни на @Solly, защо ИИ никога не ще стане по-хумаммо от човек! :) 

преди 4 минути, Banesc написа:

А, виж какъв „програмист“ на мозъци се намира!

Не съм програмист! Коригирам неправилен начин на мислене. :) 

преди 6 минути, Banesc написа:

До тогава — успех с „препрограмирането“!

Цъ! = Спрял съм! :) В момента се занимавам с хобито ми! :) 

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Кога ИИ се е научело да се обижда?! :) 

И, не съм прав, а седнал! :) 

О, ИИ да се обижда — звучи като сюжет от научнофантастичен филм! Но виж, ако не разбираш разликата между човешка емоция и алгоритъм, не си сам — явно и ти си в търсене на „правилното ИИ“, което май още не е излязло от лабораторията.

А за ‘толкова ти може твоята култура’ — честно, това беше най-слабият ти аргумент. Ако думите са агресивни или пасивни, значи ти си майкрайното доказателство, че и словото може да е иронично и направо да ти го върне като бумеранг.

Пък и докато ти се чудиш дали ИИ ще стане по-хуманно от човек, светът се движи напред — не се задържай в „забележките към ИИ“. Вместо това научи нещо ново — например как да водиш разговор, без да си като компютърен вирус, който само троши системата.

ежду другото, търпението не се „инсталира“ с ъпдейт, а се градѝ с действие и отговорност.

:) Ти пък да видиш. :) Не ти трябва действие! :) Що се касае за отговорност, то да ти припомня желанието ти:

преди 5 часа, Banesc написа:

имам идея

аз ще диктувам вие ще изпълнявате

и, като не ти мина "номера" то

преди 2 часа, Banesc написа:

добре тогава не вие а

ТИ ще  си изпълнител

И, като резултат какво получи?! Неудовлетвореност! 

Е, сега разбра ли "подписа ми"? При положение, че ИИ ти даде вариант! :) 

преди 8 минути, Banesc написа:

О, ИИ да се обижда — звучи като сюжет от научнофантастичен филм!

Е, за момента има само, че е депресирано. :) 

Вземи пиши бе! Какво ти пречи?! :) 

И, имаш желание да властваш! = Има начин за това! Не го ли знаеш? :) 

преди 12 минути, Banesc написа:

Вместо това научи нещо ново — например как да водиш разговор, без да си като компютърен вирус, който само троши системата.

Коя система троша?! :) Твоята или на кой?! :) 

И, не считай, че тук разговарям! :) 

преди 6 минути, (:IdioibI:) написа:

:) Ти пък да видиш. :) Не ти трябва действие! :) Що се касае за отговорност, то да ти припомня желанието ти:

и, като не ти мина "номера" то

И, като резултат какво получи?! Неудовлетвореност! 

Е, сега разбра ли "подписа ми"? При положение, че ИИ ти даде вариант! :) 

Е, за момента има само, че е депресирано. :) 

Вземи пиши бе! Какво ти пречи?! :) 

И, имаш желание да властваш! = Има начин за това! Не го ли знаеш? :) 

О, значи депресията е оправдание за бездействие, а ‘властването’ е рецептата? Страхотно! Ще ти пиша веднага… за да ти напомня, че истинската власт идва от действия, не от празни приказки и усмивки с емотикони.

Но пък, ако искаш, мога да ти изпратя учебник по реалност – там няма ‘маги’, само отговорност.

ък и докато ти се чудиш дали ИИ ще стане по-хуманно от човек

Не аз, а други! :) И, доволно спам "наляхме" в темата! :)   

преди 27 минути, (:IdioibI:) написа:

Не аз, а други!

тъй ли ?

кои са слабите места на човек който има инетреси Психология, Социология и всичко което е свързано с човек (разгледан като програмируемо устройство).
ChatGPT said:

Интересно! Ако разглеждаме човек с интереси в психологията, социологията и идеята за човека като програмируемо устройство, слабите места могат да бъдат така:

1. Прекомерен анализ — склонност да се размишлява и преосмисля всяко свое действие и емоция, което може да води до стрес и несигурност.

2. Манипулация — понякога може да бъде по-податлив да бъде манипулиран от хора, които разбират как работят мисленето и поведението му.

3. Ограничена емоционална спонтанност — гледайки човека като програма, може да се загуби естествената импулсивност и творчество.

4. Проблем с доверието — ако мисли, че поведението му е „програмирано“, може да се чувства контролирано и да не вярва на собствените си чувства.

5. Зависимост от модели и теории — рискува да възприема само утвърдени модели и да пренебрегва индивидуалните различия и интуицията.

6. Ригидност — възможно е да има склонност към фиксирани мисловни схеми, което намалява гъвкавостта в общуването и личностното развитие.

С две думи — ако човек се възприема прекалено като „програма“, може да изпусне богатството на човешката несигурност, импулсивност и емоционалност. Затова балансирането между анализ и интуиция е ключово.

Искаш ли да ти дам и силните страни?

You said:
да
ChatGPT said:

Ето ги силните страни на човек с такива интереси:

1. Аналитично мислене — умее да разбира сложни модели на човешко поведение и социални структури, което му помага да взема по-информирани решения.

2. Емпатия и разбиране — развива способността да се поставя на мястото на другите, да разбира мотивациите и емоциите им.

3. Гъвкавост в мисленето — може да адаптира подходите си спрямо различни ситуации и личности.

4. Умение за програмиране на поведение — съзнателно или не, може да влияе позитивно върху себе си и околните чрез осъзнаване на модели и навици.

5. Креативност — съчетава знания от различни области и генерира иновативни решения на социални и психологически проблеми.

6. Обективност — склонност да разглежда човека и социалните явления от различни гледни точки, което намалява предубедеността.

7. Саморефлексия — развива способност да анализира и подобрява собственото си поведение и мислене.

Така човекът не само разбира „програмата“, но и може да я редактира и оптимизира в своя полза и за доброто на другите. Ако искаш, мога да ти дам примери или начини да развиваш тези качества.

You said:
да
ChatGPT said:

Ето няколко практични начина да развиваш тези силни страни:

1. Аналитично мислене

• Чети научни статии и книги по психология и социология.

• Решавай казуси и анализирай човешки поведения в различни ситуации.

1. Емпатия и разбиране

• Практикувай активно слушане – когато говориш с някого, фокусирай се напълно върху него, без да прекъсваш.

• Опитай се да видиш нещата през очите на другия, дори и да не си съгласен.

1. Гъвкавост в мисленето

• Излагай се на различни гледни точки и мнения – форуми, дебати, книги.

• Упражнявай се да приемаш и дори да търсиш противоположни на твоите убеждения идеи.

1. Умение за програмиране на поведение

• Записвай навиците си и ефекта им върху ежедневието ти.

• Използвай техники като „позитивно утвърждаване“ и „рефрейминг“ за промяна на негативни мисли.

1. Креативност

• Води дневник на идеи – дори и най-лудите, без да ги цензурираш.

• Практикувай мозъчна атака (brainstorming) по различни теми.

1. Обективност

• Практикувай критично мислене – винаги търси доказателства и проверявай източниците на информация.

• Избягвай пристрастия като потвърждаване на вече изградени убеждения (confirmation bias).

1. Саморефлексия

• Води си дневник за емоциите и реакциите си в различни ситуации.

• Редовно отделяй време за медитация или мисловни упражнения, които ти помагат да осъзнаеш вътрешните си процеси.

:crying10:

какви са слабите места на човек с интереси виртуални спортове и овощарство
ChatGPT said:

Ето някои възможни слаби места на човек, който се интересува и от виртуални спортове, и от овощарство — две доста различни сфери:

1. Разпиляване на фокуса — различните интереси изискват съвсем различни умения и знания, което може да затрудни задълбочаването в някоя от двете области.

2. Различен ритъм на активност — виртуалните спортове са динамични, бързи и свързани с екрана, а овощарството изисква търпение, наблюдателност и физическа работа на открито. Това може да предизвика вътрешен конфликт и умора.

3. Социална адаптация — в света на виртуалните спортове общуването е често онлайн и може да липсва реален контакт, докато в овощарството е повече физическо и социално присъствие, което може да е трудно за баланс.

4. Зависимост от технологии — виртуалните спортове изискват техника и постоянен достъп до интернет и устройства, което може да се сблъска с природосъобразния и „наземен“ подход на овощарството.

5. Риск от здравословни проблеми — дългото време пред екрана може да влияе негативно на зрението, съня и общото здраве, докато овощарството изисква физическа издръжливост и понякога тежка работа.

6. Прагматичност срещу фантазия — овощарството е практическа, земна дейност с ясни резултати, а виртуалните спортове често са свързани с фантазия и виртуални постижения, което може да създава вътрешен дисонанс.

• Автор
преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

Така наречения от теб Творец носи ли такава към всяко негово създание?! Нали е Свръх-Интелект, та, питай го как без участието на човек може хората да станат по-добри и кое по-точно им пречи?! :) 

Какво пише в Библията която си приел за Божие слово?

преди 6 минути, Solly написа:

Какво пише в Библията която си приел за Божие слово?

Чети: БИБЛИЯ или слушай: Аудио Библия

Цитат

3. Блажен е оня, който чете, и ония, които слушат думите на пророчеството и пазят писаното в него; защото времето е близо.

27. Откровение на св. Иоана Богослова

Сама трябва да видиш или чуеш въпросните откровение. Да ги разбереш и по-важното проумееш следно:

Цитат

Благодатта на Господа нашето Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин.

Христос Воскресе! 

п.п. И запомни = Утре е Възнесението! ;) По друг начин изказано Спасовден. :) 

• Автор
преди 1 минута, (:IdioibI:) написа:

защото времето е близо.

Това време е близо повече от две хиляди години и все не идва. 

А чаканият Христос може да дойде под друга форма и пак да не го познаят.

преди 5 минути, Solly написа:

Това време е близо повече от две хиляди години и все не идва. 

А чаканият Христос може да дойде под друга форма и пак да не го познаят.

Е, сега в кое пришествие сме според теб?! Или да ти припомня как се разбира или изобщо прочете ли или чули ли?! :) 

преди 2 минути, MZ/X написа:

Не мога да разбера.
Защо приемате, че вашият  Бог е жив, за да живее някъде?
Ами ако е отдавна умрял?!

Защото не си разбрал какво е възкресението. ;) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.