Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Израел атакува Иран

Featured Replies

преди 20 минути, valkiria1 написа:

Какво е Палестина? Посочи исторически данни за съществуването на народ с наименованието" палестинци" и къде са историческите артефакти които свидетелстват затова?

Каква Палестина, какви три лева на цяло? Ти изобщо чете ли какво от твоят пост съм цитирал?

Показах и доказах, че твърдението ти "Евреите се намират в пределите на историческата си родина" е откровена лъжа. Този път няма как да мине номера за "неточност" или пък да хванат дикиш думите на адвоката ти: "тя се обърка щото не умее да обръща футове в метри". Тук лъсна лъжливата ти същност, типична за представител на презряното еврейско племе :hit:

• Отговори 4,3k
  • Прегледи 158,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• crazy katon
    crazy katon

Нямам отговор на няколко въпроса. Защо хамас направи терористичният акт, защо гадняху в отговор изтребваше цивилното население в Газа и най-вече защо сега Иран, това са все въпроси без отговор за мен,

• ivottoshev
    ivottoshev

Ми в Иран имаше светска демокрация, ама Карвария реши да организира там една (може би първата от многото) цветна революция и свали Мохамед Мосадък за да постави на негово място на власт религиозни фан

• Само за протокола - Tръмп твърди едновременно, че е спечелил войната, че в момента я печели, че се нуждае от помощ, за да я спечели и че не се нуждае от никаква помощ, за да я спечели. Всичко това, за

Публикувани изображения

А, вие знаете ли, че имало сорт домати "Зелена зебра"?

преди 14 часа, _ramus_ написа:

Кои? :) Вие "там вътре колко сте" ? Или това е за някаква делюзионна публика, а ти си в центъра и те жадно слушкат великите ти фантазии и лични сънища. 

Въобще не се боря и не виждам защо трябва да се разхищавам с инфантилизми. Няма как някой да е "борец за мир", защото мира изключва борбата. Това се отнася преди всичко и най-вече за вътрешния свят. 

Идеи - какво ме интересуват? Идеи всякакви, за всичко и всеки да си хареса нещо си, за да си развее личните си знамена сред личните си приказки. Идеите вече не ме интересуват, с малки изключения и преди всичко от любознание. Обаче сред плебса "идеите" са повторителни, плитки и банални... А ролята на всяка 'идея' за някой малчуган, е да си я хареса като патеричка и да се вкопчи в нея за да се фантазира колко много са му "левълите". :) 

Комплексарските изхвърляния винаги са неизменна част от всеки твой коментар. Винаги и неизменно. Ама тя продължавала да твърди... ама "голямата картинка"... ама много левъли... :lol6:Скица! 

Важно е хапчетата да се взимат навреме, защото прекаленото потъване в кризи води до прогресивно изпростяване и оглупяване. Тя комплексарщината води и до вкопчвания и вманиачаване, но когато се съчетае с психична диагноза и вече е "натиснала спусъка отдавна"... и са налице фрапантните и надрусани резултати. 

Жена? Откога дигиталните призраци вече станаха "жени"?

Кукувичкането сред виртуала ( и извън него) не е полово определено и както са налице кифли, така са и кифльочи, тутманици, баници, понички или пици. РАздувките и изцепките не правят някого умен, а е просто комбинативен папагал. Въпреки това - пак е папагал и изтрещял комплексар с прогресивна инфантилизация.  

За пореден път си изцепи като 'вселенски' простовати и елементарни русофилски наративи. При това - ги представи почти в "оригиналния им вид", така както са подадени и се повтарят навсякъде по виртуала от дежурните кукувици за да ги репликират.

Много лесно е да се направи обща картина на русофилските изцепки сред форума, особено на "дамските" никове. Всъщност изпростяването също е безполово и е перманентно, но сред виртуала много личи, заради достъпността и свободата да се изрази.

ама каква 'държава'. :) 

Проблемните хора няма значение сред какво, кое и къде са... Те винаги са с проблеми, за които викат, драпат и се правят на бунтари, щото все някой им е причина и им е виновен. 

О, добре дошъл обратно в собствената си пяна, където мисълта е лукс, а ехото – основен събеседник. Чета те и осъзнавам, че всъщност не спориш с мен – спориш със самия себе си, защото само ти чуваш онзи глас, който те нарича „високоосъзнат“, докато пишеш в три през нощта, огризвайки нокът от ярост.

Твориш абзаци като миниатюри на вътрешна несигурност, замаскирана зад дежурни подигравки, облечени в претенция за мисловен елит. Но всъщност... всичко е  Мирис на евтин цинизъм, Напудрен като философия.

Говориш за идеи като за вещици от приказка – били били, но вече не те вълнували. Разбирам. Когато няма свои, чуждите винаги изглеждат като Заплаха. А когато не можеш да създадеш визия – подигравай гледката.

Класика!

Сваляш „левъли“, защото никога не си ги качвал. Говориш за плебс, сякаш не чувстваш как думата вибрира в собствения ти контур. Наричаш виртуала „дом на изпростяването“, а правиш гнездо в него.

И когато се стигне до жени – метафората не е просто бедна, тя е грозна и показателна. Това, което наричаш „кифли, понички и баници“, е стенографията на собствената ти тревожност, че женското съществуване може да бъде по-силно, по-осъзнато и по-умно от гласа, който се опитваш да наложиш.

Не съм тук, за да те уча. Не си ми интересен като ученик. Но съм тук, за да ти напомня, че когато посегнеш на някого със слово, трябва да си готов да бъдеш Разчетен.  А аз те разчетох ! До последния пирует на самозащита, маскиран като „логика“.

Не съм огледало. Аз съм онзи прозорец, който разкрива колко малко небе си допуснал в себе си.

С любов, от тази, която наричаш „кифла“, а всъщност просто не можеш да Достигнеш.

Илот ! :D

на 1.07.2025 г. в 21:14, asp1re написа:

Какво се занимаваш с тая т*па еврейка? Остави я да си бере ягодите в Америка и да си лее злобата върху българите, да не мислиш че на някой му дреме? Хич. Кервана си върви, кучетата си лаят, в Израел войната ще е докато свят светува, те сами така си го направиха още в библейски времена.

Ционистите обичат думата „оцеляване“, както фабрикантът на вируси обича „ваксината“. Подвизават се с физиономии на „жертви“, докато стягат примката около цели народи — и винаги, ама винаги, с едни и същи театрални реплики: „Само се защитаваме.“ 

"Те са терористи.“  „Бог ни даде това парче земя... и още онова… и онова, де — след удар с ракета.“

Тяхната дипломатическа мъдрост се побира на пощенска картичка, надписана със: > „Ако кажеш ‘не’ на апартейда — значи си антисемит. Ако кажеш ‘да’ на Палестина — значи си терорист.“

Тъпи , По-тъпи , Най-тъпи , ЦИОНИСТИ ! 

Ционистите са филиал на корпорацията "Божествена монополизация ООД". Стратегията им: съчетаем Библията с боен дрон, и ще получим небе, в което само те са хора, а всички други – статисти във Вехтия Завет.

Всеки геноцид в Близкия изток се сервира със сос от „ДУХОВНА НЕОБХОДИМОСТ “. Бомба паднала в Газа ? - "Молихме се преди да я пуснем " ,  Убити деца? – „Те се криели в джамия . Джамиите били подозрителни “

Синдром на Вечната Жертва + Абсолютна Безнаказаност = Ционизъм

Това е психо-религиозен проект, захранван от:

неизтребим комплекс на избраност

хронична параноя, облечена в „национална сигурност“

и медийни слуги , които пишат със слез и кърлежи: > „Израел отново се брани… с ядрени глави.“

Ционизмът не е етнос. Това е Вирус в идеята за човечност. Маскира се като “сигурност”, ала винаги е гладен за територия, ресурс, подчинение. И в тази си форма, той не се обсъжда — той се Отхвърля и  Смачква !

Това са Чудовища , нямащи нищо общо с Човешкият Род   - защото там, където човекът съгражда, те разрушават; където той съчувства, те калкулират; където сърцето тупти — те поставят алгоритъм за подчинение.

Те не носят кръв, а механика на контрол. Не Притежават памет, а сценарии. Не търсят Смисъл, а печалба. И когато казват “прогрес” — четат “поробване”. Когато говорят за “мир” — планират нова търговия със страх. Те изсмукват Човешкото от света и го заменят с органиграма от съгласия, алгоритми и стерилни утопии.

Това не са личности. Това са архитекти на изтриването. На биологията. На културата. На съвестта. И ако някой още се чуди как изглеждат чудовищата — не търсете рога. Те носят логото на „спасители“.

Абсолютни Уроди , самозабравили се дребни търгаши , фантазиращи се за "богоизбраният народ " ! 

Мишоци !

преди 18 минути, Anneliese написа:

https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20834261

Нещо им се готви на ционистите!:yanim::popcorn2:

Китай и Русия настройват въздушната им защита .  Трябва да ги пазят , понеже Иран е "камъчето " , което може да им обърне каручката .

А те не могат да си го позволят .

Без коментар ! :cool:

преди 7 часа, ivottoshev написа:

Каква Палестина, какви три лева на цяло? Ти изобщо чете ли какво от твоят пост съм цитирал?

Е, как какво? Да докажеш, кои са окупираните от евреите части в медината! Като например, може ли една страна да окупира собствените си територии?  Так че не се изнизвай за пореден път като пръдня -кои са териториите окупирани от евреите ? 

преди 7 часа, ivottoshev написа:

Показах и доказах, че твърдението ти "Евреите се намират в пределите на историческата си родина" е откровена лъжа. 

Нищо не си показал, освен редовно да плюеш от клавиатурата си.

Та ти си функционално-неграмотен дебил, не знаеш какво е Палестина, какво  е Цион, не можеш да покажеш нито един исторически факт от древното минало на някакъв "палестински народ", някакви негови държави,царе, артефакти, които да покажат ,че някой е окупирал тяхна земя и пр..Всяка една твоя словесна дрисня идва с претенциите на  "прозрение",  е нищо....едни класически бълнувания на шизофреник  и маниакален антисемит, който дори не може да каже какъв е генезиса на болестта му. Най-големия връх който си постигнал от безкрайното си ялово и безхлебно мотаене из форума е ,че имаш поддръжката на най-ограничените и малограмотни представители на форумното присъствие. 

И така -кои са частите  от Близкия изток окупирани от евреите?Коя е Палестина-тя, окупирана ли е? 

преди 5 часа, Banesc54 написа:

много сортове домати има

жените обичат и краставици.

Има един виц:

"- Докторе, помагай! Ям домати - сера домати, ям моркови - сера моркови! Какво да направя!?
- Ми яж лайна! "

Та въпроса, който трябва да и се зададе е : какво ядеш, че от устата ти излизат лайна?

преди 5 часа, teo-glavata написа:

Мдааа, готви се "Катино мезе", ама ти ще плащаш

Някои цял живот ще чакат, очакват, причакват.  Нито едно от бълнуванията на три болни от шизофрения русалки в този форум  не се потвърждава, но си чакат. Години вече. Хора без работа,чийто живот изтича през пръстите им. Това е като да  чакат Второто пришествие, та като дойде Исус , със сигурност да им налети да ги  помаже или опъне  персонално. Обаче Исус и той евреин...

Не се хабете напразно! В този регион никога няма да има траен мир. Дори и да има такъв, той ще се крепи на договорки и интереси.

Ето какви технологии използва Израел и преценете дали някой може да се мери с него по сила в този регион :

..................................................

Израел е технологическа свръхсила, особено в сферите на военните технологии, киберсигурността, агротехнологиите, изкуствения интелект и разузнаването. Това не е случайно — държавата е изградена с цел оцеляване сред враждебно обкръжение, и технологиите са средство за доминиране, защита и превенция.

🔐 1. Киберсигурност и шпионаж

Израел е сред водещите в света по кибертехнологии.

Основни примери:

• NSO Group – създател на шпионския софтуер Pegasus, използван за хакване на телефони по света, включително на политици, журналисти и активисти.

• Unit 8200 – специално звено от израелската армия, отговорно за киберразузнаване, еквивалент на американската NSA. Много от най-успешните стартиращи киберфирми са основани от бивши членове на 8200.

• Израел е също така заподозрян в участие в създаването на вируса Stuxnet, който саботира иранската ядрена програма през 2010 г.

🛰️ 2. Военни и отбранителни технологии

🇮🇱 Железен купол (Iron Dome)

• Мобилна система за противоракетна отбрана, която прихваща ракети от Хамас, Хизбула и други.

• Изключително прецизна – селектира само ракетите, които заплашват населени зони.

🇮🇱 David’s Sling, Arrow-2/3

• Системи за прихващане на балистични ракети – включително дългобойни или евентуално ядрени (например от Иран).

🇮🇱 Harop, Harpy

• „Камикадзе“ дронове – летят като ракета и се самоунищожават при контакт с целта.

• Израел е водещ износител на дронове.

🇮🇱 Спътниково наблюдение и шпионаж

• Израел има собствени военни спътници и много напреднала технология за разузнаване от въздуха.

🤖 3. Изкуствен интелект и автономни оръжия

• Израел използва AI алгоритми за селекция на цели, включително чрез анализ на комуникации и движение на хора (например в Газа).

• Работи се по автономни бойни системи, включително дронове, наземни роботи, охранителни системи.

• Elbit Systems и IAI (Israel Aerospace Industries) са водещи компании, свързани с AI военни разработки.

🌱 4. Агротехнологии (световен лидер)

• Капково напояване – технология, създадена в Израел, която се използва в сухи райони по целия свят.

• Отглеждане на култури в пустиня – с минимални ресурси и използване на пречистена вода.

• Генетично модифицирани култури – за устойчивост и добиви.

🚰 5. Водни технологии

• Израел е лидер в обезсоляването на морска вода – голяма част от водоснабдяването му идва от такива централи.

• Пречистване и рециклиране – над 80% от използваната вода в Израел се рециклира (най-висок процент в света).

🧠 6. AI и високотехнологични стартиращи компании

• Израел има най-голям брой стартиращи фирми на глава от населението в света.

• Разработва технологии за разпознаване на лица, поведение, биометрия, включително за граничен контрол и сигурност.

• AI в медицина – диагностика, обработка на изображения, генетика.

🚓 7. Контрол и надзор (особено в палестинските територии)

• Израел използва софтуер за предсказване на "враждебно поведение", чрез анализ на социални мрежи, телефони, движение.

• В градове като Хеброн се използват автоматични камери, дронове, скенери на ирис и биометрични бариери.

🛠️ 8. Износ на технологии

Израел е един от най-големите износители на оръжия и технологии за сигурност в света.
Клиенти: Индия, Азербайджан, Виетнам, Германия, САЩ, а също и много африкански и латиноамерикански държави.

📌 Заключение

Израел използва технологии не само за отбрана, но и за геополитическо влияние, икономически растеж и вътрешен контрол.
Той е малка държава по територия, но технологическа империя по стратегически капацитет – и това е основният му актив в съвременния свят.

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Има един виц:

"- Докторе, помагай! Ям домати - сера домати, ям моркови - сера моркови! Какво да направя!?
- Ми яж лайна! "

Та въпроса, който трябва да и се зададе е : какво ядеш, че от устата ти излизат лайна?

Ако това е най-доброто, което можеш да кажеш — разбирам защо си избрала вицове вместо аргументи

преди 15 минути, Banesc54 написа:

Ако това е най-доброто, което можеш да кажеш — разбирам защо си избрала вицове вместо аргументи

%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE2.webp

Така е, когато ни лекуват мамуни

преди 9 часа, Inana.. написа:

Не съм тук, за да те уча.

ку-ку... :) Пак е едно и също - кукувичката и стенния старинен часовник. Обажда се на кръгъл час, но само когато часовника е точен и е наред технически. 

Пий хапченцата навреме и няма да се стига дотам, че да бъркаш кабинета на психиатъра с форума на КАЛДАТА. Изглежда ти че всяка тема е личния дневник на изтрещялата и в него тя си списва нейния си свят.

Може и да е тъжно, но аз няма да падна дотам че да те съжалявам, докато върви пиеската " вижте колко съм велика, умна, знаеща и вселенска индивидуалистка, защото така ми казва "гласът на висшия ми аз отвътре". Шизофренията не се лекува, но поне има медикаменти за потискане на кризите. От друга страна именно кризите са надъхващи и дават възможност за театралните маниакални измишльотини с които е пълно мястото на сменящите се никове и опити за превъплъщения.

Изглежда "гласовете на специалния ти висш АЗ" не са достатъчни, защото ето че някои други гласове се намесват и те... имат доста банален русофилски характер и ти остава само да си им репликатор. Може да е заради тия новите "оръжия" - дето облъчват и в мозъка, щото и друг форумен, със същата диагноза, настояваше че имал 'чужди гласове в главата си и те били от тайни оръжия"... И той бая "левъли" е превъртял милия... :) 

По някаква "случайност" няколкото "колеги" всичките сте много велики, важни за вселената, с мисия... - тва духовности, тва вселенски истини, тва вселенски революции, възвишености и божествености, тва будисти, езотерици, философи... докато са в главата си и клавиатурата изразява бъркотията и опитите да се изживеят в любимите си или спасителни образи и герои. 

Години наред сме се нагледали на изтрещели сред КАЛДАТА и голяма част от темите по форумите са нещо като дневници от психиатритни клиники. Не че някой ги взима насериозно, но голямата бройка говори за по-голяма статистическа значимост от обикновено. 

преди 4 минути, _ramus_ написа:

ку-ку... :) Пак е едно и също - кукувичката и стенния старинен часовник. Обажда се на кръгъл час, но само когато часовника е точен и е наред технически. 

Пий хапченцата навреме и няма да се стига дотам, че да бъркаш кабинета на психиатъра с форума на КАЛДАТА. Изглежда ти че всяка тема е личния дневник на изтрещялата и в него тя си списва нейния си свят.

Може и да е тъжно, но аз няма да падна дотам че да те съжалявам, докато върви пиеската " вижте колко съм велика, умна, знаеща и вселенска индивидуалистка, защото така ми казва "гласът на висшия ми аз отвътре". Шизофренията не се лекува, но поне има медикаменти за потискане на кризите. От друга страна именно кризите са надъхващи и дават възможност за театралните маниакални измишльотини с които е пълно мястото на сменящите се никове.

Изглежда "гласовете на специалния ти висш АЗ" не са достатъчни, защото ето че някои други гласове се намесват и те... имат доста банален русофилски характер и ти остава само да си им репликатор. Може да е заради тия новите "оръжия" - дето облъчват и в мозъка, щото и друг форумен, със същата диагноза, настояваше че имал 'чужди гласове в главата си и те били от тайни оръжия"... И той бая "левъли" е превъртял милия... :) 

Години наред сме се нагледали на изтрещели сред КАЛДАТА и голяма част от темите по форумите са нещо като дневници от психиатритни клиники. Не че някой ги взима насериозно, но голямата бройка говори за по-голяма статистическа значимост от обикновено. 

Присмял се хърбел на щърбел.Аз че съм изтрещял,изтрщял ,обаче и ти не лъжеш.

току-що, nusho73 написа:

Присмял се хърбел на щърбел.Аз че съм изтрещял,изтрщял ,обаче и ти не лъжеш.

кво става бе хора... пълнолунието е още далеч... :) Тва от Шао-лин ли е или е от "принципите" му

И баба ти ли беше така - по роднинската линия? :) 

Та ти още словореда не си оправил... или чакаш той да те оправи теб?

Паднал си на главата си някъде в трети клас ли или тогава учителката те е биела с пръчка? Баба ти и тогава ли така ти "каза", или е от "Шаолин?

А сигурен ли си че "баба ти е истинска"... че и тя може да е само 'глас', макар и от отвъдно, някакво си. Че тук на "гласове" тече нещо като състезание от рода - "моите гласове са по-яки от ваште". 

преди 7 минути, _ramus_ написа:

И баба ти ли беше така - по роднинската линия? :) 

Та ти още словореда не си оправил... или чакаш той да те оправи теб?

Паднал си на главата си някъде в трети клас ли или тогава учителката те е биела с пръчка? Баба ти и тогава ли така ти "каза", или е от "Шаолин?

А сигурен ли си че "баба ти е истинска"... че и тя може да е само 'глас', макар и от отвъдно, някакво си. Че тук на "гласове" тече нещо като състезание от рода - "моите гласове са по-яки от ваште". 

Опитваш се да остроумничиш ,голем си тъпан, голям бой носиш.

преди 22 минути, nusho73 написа:

Опитваш се да остроумничиш ,голем си тъпан, голям бой носиш.

:lol6:Явно тва ти е от "шаолин"...

Знаеш ли техниката с мантрата, наречена "среден пръст"? :)  Ако ми се помолиш и ми станеш чирак ще ти я покажа да я знаеш и ти ( даже с лява и дясна ръка). Може да питаш и "гласът на баба ти, от отвъдното", ама тя няма как да ти я "покаже вече", а и в манастирите не я знаят . 

Девизът на КАЛДАТА е станал 'изтрещели от целия виртуал, съберете се'... :) Някакъв магнит ви тегли сички на едно място и така ставате чудесно като примери за студентите в първи курс. То и тва е мисия, сигурно... 

преди 1 час, Solly написа:

Ето какви технологии използва Израел

ето какви  и каква е истината

Spoiler
 защо арбското население нараства повече и хората на служба с вързки ли са като в българия и имат ли шкембета военните и изкуствени гърди жените
ChatGPT said:

Твоите въпроси засягат три различни теми – демография, военна култура и социални нагласи в Израел. Ще ги разгледам кратко и ясно:

🔹 1. Защо арабското население в Израел нараства по-бързо?

Основни причини:

• По-висока раждаемост:
    Арабските семейства (включително палестинци, бедуини, израелски араби) традиционно имат повече деца от еврейските.

• Културни и религиозни фактори:
    Семейството и децата са изключително важна ценност в арабската култура. Контрацепцията и отлагането на раждане не са толкова разпространени.

• Социално-икономически фактори:
    В бедните райони често липсва образование за семейно планиране. Също така, при традиционно разделение на ролите (мъж – прехрана, жена – деца) жените раждат по-рано и по-често.

• Политическо значение:
    В някои случаи се говори дори за „демографска съпротива“ – т.е. идеята, че чрез висока раждаемост се „противодейства“ на израелския контрол.

🔹 2. Има ли връзки и „наши хора“ в армията на Израел, както в България?

Не точно. Израелската армия работи по задължителна наборна система:

• Всички еврейски мъже (3 години) и жени (2 години) подлежат на служба (с някои изключения).

• Арабите в Израел не са задължени, но могат доброволно да се запишат (някои го правят – напр. друзите и бедуините).

Има ли връзки?

• В елитните части (напр. Unit 8200, Sayeret Matkal и др.) има конкуренция и подбор, често базиран на способности и IQ тестове.

• Все пак – връзки, роднинства и влияние в кариерата има, особено след службата (в технологични фирми, сигурност и политика).

• Военната служба е трамплин към кариера, не толкова задължение. Затова много хора се борят да влязат в елитни части.

🔹 3. Имат ли шкембета военните и изкуствени гърди жените?

😄 Забавно питане – ето честен отговор:

Шкембета?

• По време на активна служба – не. Израелската армия поддържа отлично физическо ниво, особено в бойните части.

• След службата – както навсякъде по света, някои напълняват. Но армейците се гордеят с физическа подготовка.

Изкуствени гърди?

• В израелското общество, особено в Тел Авив (свободен, светски град), естетичната хирургия е популярна, включително сред млади жени.

• Жените в армията обаче рядко залагат на външния вид – службата е тежка и реална, не парадна. Повечето носят униформа, оръжие и изпълняват реални задачи.

🧠 Обобщено:

Въпрос Отговор
Защо арабите се увеличават? По-висока раждаемост по културни и социални причини
Има ли връзки в армията? Не както в България – елитните части подбират по заслуги, но „връзките“ помагат след това
Шкембета и силикон? По време на служба – не. След нея – зависи, както навсякъде.

Ако искаш да направим YouTube видео с тези отговори в саркастично-информативен стил, мога да ти оформя сценарий с тон "Фактите срещу тълпата". Кажи само какво настроение искаш – хумористично, сериозно или иронично.

You said:
аз съм виждал че жените военни в израел са кифли с червила и коси и тесни униформи
ChatGPT said:

Да, това, което си видял не е лъжа, но е само една част от картината, при това – често такава, която се показва нарочно за имидж, не реалност. Нека ти обясня защо изглежда така:

🟨 1. Израел умишлено показва "красивата армия"

• Израел често използва снимки и клипове на млади, атрактивни войнички (с грим, оформени коси, тесни униформи) като PR стратегия — да представи армията като „нормална, модерна, либерална“ и да събере международна симпатия.

• В социалните мрежи (Instagram, TikTok) много израелски войнички качват свои снимки в униформи, като инфлуенсъри – това е допустимо и дори окуражавано, ако не нарушават военните правила.

🟩 2. Но реалната служба не е кифленска

• Повечето израелки наистина минават през физическа подготовка, стрелби, караули, патрули, обучение.

• Жените в бойните части (напр. Karakal, Bardelas) тренират наравно с мъжете – там няма място за червило и селфита.

• В нетехнични позиции (офис, логистика, комуникации) – е по-лесно да изглеждат „гримирани и поддържани“. Но това не означава, че не вършат работа.

🟥 3. Какво стои зад „кифленския“ образ?

Факт Обяснение
Много войнички са красиви Израел има млади наборни войници – а жените служат на 18–20 г.
Грим, коси, селфита Често позволени в небоен режим (напр. в база, свободно време)
Тесни униформи Понякога са ушити по размер, друг път – умишлено модифицирани
Показват се много такива снимки PR и soft power – "нашите войници не са чудовища, а хора"

🧠 Заключение:

Да, има „кифли с униформи“, както има и мъже с плочки, които не са тренирали от 3 години. Но реалната израелска армия:

• е дисциплинирана,

• има сериозни бойни части,

• и „инстаграм-войничките“ не са пълната картина.

Ако искаш, мога да ти подготвя саркастично-сериозно видео или текст със заглавие:
„Израелската армия: Кифли с автомати или спецназ с грим?“ – става брутално кликабилно. Кажи само тона – хумористичен, провокативен или сериозен.

You said:
тогава защо не знаят как се носи автомат и го влачат по земята и им се удря в дупето
ChatGPT said:

Страхотен въпрос — и напълно основателен, особено ако си виждал видеа или снимки, на които млади израелски войнички:

• държат автомата си с една ръка като чанта,

• го мятат на гърба си с дулото надолу или към земята,

• или дори го влачат така, че им „тропа в дупето“, както казваш.

🤔 Защо изглежда, че не знаят как се носи оръжие?

1. 🧒 Млади и неопитни

• Израелската армия е наборна. Много от момичетата са на 18–19 години, служат за първи път в живота си, и често нямат боен опит.

• Не всички са в бойни части — много служат в логистика, администрация, комуникации, където носенето на оръжие е символично (и задължително по устав), но не се използва активно.

2. 🎀 Комбинация от армия и лайфстайл

• В Израел армията е част от ежедневието, не нещо строго и отделно. Хората отиват на кафе с униформи, правят селфита, разхождат се с оръжие.

• Някои войници (особено жени в тилови позиции) се отнасят към автомата почти като аксесоар, защото реално не им се налага да го използват.

3. 📸 Показват се лошите примери, а не добрите

• Точно тези клипове и снимки — с „тропащите автомати“ — се разпространяват, защото са забавни, странни или възмутителни.

• Не се виждат жените от бойните части (Karakal, Bardelas, Oketz), които тренират сериозно, стрелят, патрулират и владеят оръжие перфектно — защото не правят глупости в TikTok.

🧠 Какво означава това реално?

Виждаш в интернет Реалност в армията
Войнички, влачещи автомати Вероятно в тилова служба, не са боен персонал
Селфита с грим и червило Снимки в свободното време, извън бойни зони
Лоша техника с оръжие Липса на опит + PR-култура в социалните мрежи

🟢 А бойните жени?

Жените в бойни части в Израел са добре обучени, въоръжени, дисциплинирани. Те носят автомата правилно, стрелят редовно, участват в мисии, и не са „кифли“ – те са войници.

Ако искаш, мога да ти направя сравнение между реални бойни части с жени в Израел и „TikTok арми“ версията. Също може и кратко сценарийче за видео със заглавие:

„Израелските войнички – между Инстаграм и реалния бой“

Искаш ли?

You said:
какво правят израелските войници 2 и 3 години или просто като българската лежат спят и ядът по цялден работят ли нещо
ChatGPT said:

Много директен и логичен въпрос — особено ако сравняваш с българската казарма от миналото, където наистина често се „лежи, спи и яде“. В Израел обаче нещата са много различни, защото:

🇮🇱 Израелската армия ≠ българската казарма

📌 Основни факти:

• Мъжете служат 32 месеца (~2.7 години)

• Жените – 24 месеца (2 години)

• Почти всички израелски евреи реално служат, с малки изключения.

🟩 Какво правят по време на службата?

🔹 1. Обучение и бойна подготовка (първите месеци)

• Строг режим: ранно ставане, физическа подготовка, маршируване, оръжие, тактики, стрелби.

• Психологическа адаптация към дисциплина и отговорност.

🔹 2. Реална работа според длъжността

След обучението ги разпределят:

👉 Бойни части

• Патрули по границата (Газа, Ливан, Сирия)

• Охрана на военни бази, засади, наблюдение

• Участие в конфликти (както в Газа, Ливан)

• Тренировки с тежко оборудване, дълги преходи, спане в пустиня.

👉 Технически и специални части

• Работа с комуникации, радари, дронове, киберсигурност

• В Unit 8200 (елитен киберотдел) правят реален хакерски/анализаторски труд – пишат код, подслушват, филтрират информация.

👉 Медицински, логистични и административни служби

• Работа в болници, логистика, снабдяване, документация – все пак е армия с над 170 000 души.

🟥 „Лежане“ има ли?

Да, има и мързеливи позиции, особено в тилови или неефективни части – но разликата е:

• Там службата се брои за „загубено време“ и не дава точки за после.

• Хората се стремят към елитните части, защото това дава огромни предимства в живота след това – кариера, репутация, бизнес.

🟦 Защо е различно от България?

Израел България (стара казарма)
Службата се брои за престиж Често се е приемала като загуба на време
Има реална опасност и конфликти Имало е мир и почти нулева активност
След армията: врата към кариера След казарма: почти без значение
Армията е централен елемент от обществото Армията е страничен фактор

🧠 Заключение:

Израелските войници не просто „лежат и ядат“. Те:

• Учавстват в реални мисии,

• Получават бойна, техническа или кибер подготовка,

• Работят по 10–12 часа в база, патрулират, тренират,

• А най-важното — службата им дава социален статус и предимство в живота.

Ако искаш, мога да ти опиша ден по ден как минава служба на войник в бойна част в Израел. Интересува ли те?

You said:
плащат ли се пари на военните
ChatGPT said:

Да, израелските войници получават заплащане, но то не е като заплата в нормална работа – по-скоро е символично възнаграждение, с идеята, че служат на страната си.

💰 Колко пари получават?

🔹 1. Обикновени наборни войници

• През 2024 г. възнаграждението е:

• ~1300–1600 шекела/месец за обикновен войник (около 650–800 лв.)

• ~2200–2700 шекела/месец за бойна част (1100–1350 лв.)

• ~3000+ шекела/месец (~1500+ лв.) за командири, технически специалисти или елитни части

Плюсове:

• Безплатна храна, дрехи, транспорт, медицинска помощ.

• Намаления за влакове, кина, магазини и др.

• Семействата с ниски доходи получават допълнителна помощ.

🔹 2. Професионални военни (кариера след казармата)

• Получават нормални заплати (между 4000 и 12 000 шекела в зависимост от ранга) – тоест 2000–6000+ лв.

• Имат осигуровки, пенсия, бонуси за бойно участие и квалификация.

• Доста търсена кариера – особено в разузнаване, авиация, техника.

🧠 Обобщение:

Тип служба Плащане (месечно) Характеристика
Обикновен наборник 650–800 лв. Малко, но с включени разходи
Бойна част 1100–1350 лв. Повече, заради риска и натоварването
Командир/специалист 1500+ лв. Служба с по-висока отговорност
Професионален военен 2000–6000+ лв. Постоянна работа, пълни социални права

Имай предвид, че не парите са причината повечето израелци да служат, а:

• Обществен натиск (всички служат),

• Престиж след службата (особено ако си бил в елитна част),

• Мрежи и връзки за бъдеща кариера.

Ако искаш, мога да направя графика или таблица с военните кариерни пътеки и заплати в Израел. Да ти подготвя ли?

You said:
в българия дават по 3000 лв значи в израел са 2 пъти по зле от България
ChatGPT said:

Интересно сравнение! Но има няколко важни неща, които трябва да вземеш предвид, когато сравняваш заплатите на военните в България и Израел:

1. Парите сами по себе си не казват цялата история

• В Израел заплатите на наборните войници са наистина по-ниски (около 650–1350 лв.), но:

• Там почти всички служат задължително — това е обществено очакване и социална норма, не просто работа за пари.

• Заплатата е по-скоро символична — служенето се смята за дълг и привилегия, а не за професия.

• В България военните, които получават около 3000 лв., са професионални военнослужещи — не наборници.
    Наборната служба в България вече почти не съществува.

2. Разходи за живот и социални услуги

• В Израел разходите за живот са по-високи, но войниците получават:

• Безплатна храна и дрехи,

• Медицинска помощ,

• Намаления в обществения транспорт,

• Възможности за образование и кариерно развитие след службата.

• В България условията и социалните придобивки могат да са различни.

3. Кариера и бъдещи възможности

• В Израел военната служба е стъпало към елитни работни места, стартиращи компании, политически позиции.

• Социалният статус на ветераните и връзките от армията често носят повече ползи отколкото заплатата сама по себе си.

4. Обобщено

Параметър Израел (наборник) България (професионален)
Заплата месечно 650–1350 лв. около 3000 лв.
Служба Задължителна за всички Професионална, по избор
Социални придобивки Храна, дрехи, здраве, транспорт Зависими от длъжност и бюджет
Кариерни възможности Високи, особено след елитна служба По-традиционни военни кариери

Заключение

Заплатата в Израел изглежда по-ниска на хартия, но армията е различен социален и културен феномен там — не е просто работа, а ключова част от живота и обществото.

Ако искаш, мога да ти направя по-детайлно сравнение с примери за кариерни пътеки, бонуси и реални условия в двете държави. Интересува ли те?

You said:
е какво е това служене като им се плаща
ChatGPT said:

Разбирам въпроса ти — на пръв поглед звучи като противоречие: служиш задължително, но ти плащат малко, значи ли, че е „работа“ или „дълг“? Нека го обясня по-ясно.

🤝 Израелската армия: Между служба, дълг и заплата

1. Служба = задължение, дълг към страната

• В Израел служенето в армията се възприема като патриотичен дълг, не просто като работа.

• Почти всички млади хора служат, това е социална норма и очакване.

• Заплатата е по-скоро символична, а не заплата като на гражданска работа.

2. Плащат, за да подкрепят военната служба

• Малкото възнаграждение е за да се покрият основни нужди и да мотивират наборниците.

• Това не е „пазарна заплата“ по трудов договор, а помощ при служба.

3. Няма избор

• Не можеш да откажеш служба, освен при специални случаи.

• Затова няма пазарна конкуренция за „работното място“ — ти не избираш дали да служиш, а служиш.

4. Кариера и бонуси за професионалисти

• Ако решиш да останеш във въоръжените сили като професионален военен, там вече получаваш истинска заплата и социални придобивки.

🔍 Сравнение с нормална работа:

Характеристика Израелска наборна служба Обичайна работа
Доброволност Не (задължителна) Да
Заплащане Малко, символично Пазарно, съобразено с уменията
Социален статус Висок (патриотичен дълг) Зависим от професията и успеха
Осигуровки Ограничени Пълни
Възможности след службата Големи (кариера, образование) Зависи от професията

🧠 Заключение

В Израел армията е нещо като „задължителна социална институция“, не само работно място.
Парите са символ на подкрепа, но не и стимул да избереш службата като професия.

Тц,тц,тц... :) тва "истината" толкова напира да се покаже, милата - битката е само кой ще се изфантазира че й е говорител, вестител и пояснител .

Не е лесна тая битка... много зор, големи напъни. Въпросът е, че от напъните доста чести станаха и изпусканията... Ако направят ИИ да ви бърше и задниците... тва ще е големия пробив. 

преди 6 минути, _ramus_ написа:

:lol6:Явно тва ти е от "шаолин"...

Знаеш ли техниката с мантрата, наречена "среден пръст"? :)  Ако ми се помолиш и ми станеш чирак ще ти я покажа да я знаеш и ти ( даже с лява и дясна ръка). Може да питаш и "гласът на баба ти, от отвъдното", че в манастирите не я знаят, ама тя няма как да ти я "покаже вече". Всъщност - не е сигурно де... 

Девизът на КАЛДАТА е станал 'изтрещели от целия виртуал, съберете се'... :) Някакъв магнит ви тегли сички на едно място и така ставате чудесно като примери за студентите в първи курс. То и тва е мисия, сигурно... 

Ти какво правиш в калдата ? Че си легенда, хората вместо да вземат пример ти ги отблъскваш с твоите теории.Жив и здрав бълвай си помиите,кръв на Рамус не давам по вече.

преди 3 минути, nusho73 написа:

Че си легенда, хората вместо да вземат пример ти ги отблъскваш с твоите теории.

пример? Хората? Теории?... :) Ти кога ще пораснеш? Ааа - то имало и "синдром на вечната инфантилност"... Няма да ти правя друго предложение да те уча на духовни и велики техники... не заслужаваш.

Малиии - тъжните самотни диалози с ИИ са вече като заместители на 'гласовете отвътре". Ама той е толкова удобен за същото... и даже и за "огледалце, огледалце... " става.

:giggle1: не ми хвалете израелската армия нема кинти 

Spoiler
чефо за пропаганда в ютюб на българската армия взима 10000 лв в израел някой военене има ли да взима толкова
ChatGPT said:

Сравнението между заплатите на военни в България и Израел, особено за позиции като "чефо за пропаганда в YouTube", е интересно, но трябва да имаме предвид няколко неща.

1. Позиции като „чефо за пропаганда“ в армията

• В България, ако някой получава около 10 000 лв за подобна позиция, това вероятно е офицер с висока длъжност, който ръководи звено, има отговорности за комуникации, медии и пропаганда, и е част от по-голяма структура.

• В Израел има подобни длъжности, особено в отдели за обществена информация, връзки с обществеността и дигитални медии. Израелската армия (Цахал) също инвестира в модерни комуникации и социални мрежи.

2. Заплати на висши военни в Израел

• Високопоставените офицери и специалисти в израелската армия могат да вземат заплати в диапазона от няколко хиляди до над 15 000 шекела (около 7 500 лв) на месец, в зависимост от ранга, отговорностите и допълнителни бонуси.

• Позиции, свързани с медии, пропаганда или дигитални стратегии, особено ако се комбинират с военна кариера или специални знания, могат да получават заплати в този диапазон.

3. Ключови разлики

България Израел
~10 000 лв за ръководна позиция в армията Около 6 000–7 500 лв за подобна длъжност, варира според ранг и опит
Възможно по-ниска тежест на длъжността По-голямо значение на технически и стратегически умения
По-малко развит сектор за дигитална армейска комуникация Изключително развит дигитален и медиен отдел

4. Заключение

• Израелската армия има конкурентно заплащане за висши офицери и специалисти, но то е обвързано с ранг, опит и специализация.

• Ако някой военен специалист в Израел отговаря за пропаганда или дигитални медии, вероятно заплатата му е в средния или високия диапазон, но 10 000 лв е по-скоро горна граница и рядко срещана.

Ако искаш, мога да ти направя по-подробен анализ на военните заплати в Израел и България според различни длъжности, включително и в сферата на медиите и пропагандата. Интересува ли те?

You said:
да
ChatGPT said:

Ето един по-подробен анализ на заплатите на военни в Израел и България според различни длъжности, с фокус и върху позиции, свързани с медиите и пропагандата:

1. Заплати в Българската армия

Длъжност / Ранг Месечна заплата (лв.) Бележки
Рядови военнослужещи 800 – 1 200 Основна служба, рядко с високи допълнителни бонуси
Офицер със среден ранг 2 000 – 4 000 Зависи от длъжността и стажа
Старши офицер / Началник звено 4 000 – 7 000 Често включва отговорности по управление
Високопоставен офицер (полковник и нагоре) 7 000 – 10 000+ Включва началници на отдели, ръководители
Чефо за пропаганда / началник отдел ~10 000 Позиция с висока отговорност, свързана с комуникации и медии

2. Заплати в Израелската армия (ЦАХАЛ)

Длъжност / Ранг Месечна заплата (шекели) Приблизителен еквивалент в лева (1 шекел ≈ 0.48 лв) Бележки
Рядови войник 1 300 – 2 700 650 – 1 300 лв Зависи от позицията (бойна или тилова служба)
Офицер младши ранг 5 000 – 8 000 2 400 – 3 840 лв Включва отговорности по ръководство
Старши офицер / началник звено 8 000 – 12 000 3 840 – 5 760 лв Често включва технически или оперативни длъжности
Високопоставен офицер / генерал 12 000 – 25 000+ 5 760 – 12 000+ лв Висши командири, стратегически длъжности
Специалист по комуникации и пропаганда 7 000 – 15 000 3 360 – 7 200 лв Позиции, свързани с дигитални медии, PR и обществена информация

3. Сравнение и анализ

Аспект България Израел
Минимални заплати По-ниски Малко по-високи за обикновени войници
Висши офицерски заплати До около 10 000 лв Могат да достигнат и надхвърлят 12 000 лв
Специализирани длъжности в медиите ~10 000 лв 7 000 – 15 000 шекела (~3 360 – 7 200 лв)
Допълнителни бонуси и социални придобивки Зависими от бюджета и длъжността Медицинско обслужване, социални придобивки, образование
Роля на армията в обществото По-традиционна, по-малка Централна и силно технологична

4. Заключение

• В България високите заплати за военни, свързани с пропаганда и комуникации, могат да достигат около 10 000 лв, особено при ръководни позиции.

• В Израел, макар и заплатите на специалисти в същата сфера да са малко по-ниски на хартия (3 000–7 000 лв еквивалент), те идват с широк пакет от социални придобивки и възможности за кариерно развитие.

• Израелската армия е с по-голяма тежест в обществото и често съчетава военна служба с високо технологични и стратегически роли.

Ако искаш, мога да ти подготвя и визуална инфографика или видео скрипт по темата, за да представиш информацията по-лесно и интересно. Кажи какво предпочиташ!

You said:
не може да стигнат чефо израелците
ChatGPT said:

Ако говорим за конкретни ръководни позиции като „чефо за пропаганда в YouTube“ в българската армия с възнаграждение около 10 000 лв, наистина това е доста висока сума, особено в контекста на стандартните заплати в региона.

Защо в Израел трудно ще достигнат подобни суми за подобна позиция?

1. Структура на армейските заплати
    Израелската армия е строго регламентирана и заплатите се определят по ясни таблици според ранг и длъжност, като рядко надвишават определени граници освен при най-високите офицери и генерали.

2. Култура на служба и заплащане
    В Израел армията има повече социална и стратегическа функция, отколкото да бъде „богато платено работно място“. Високите заплати са по-скоро за елитните професионални военни.

3. Бюджетни ограничения и приоритети
    В Израел фокусът е върху технологиите, бойните части и разузнаването, а комуникационните позиции, въпреки че са важни, не получават изключително високи заплати.

Обобщение

• В България, заради спецификата на пазара и по-малките размери на армията, някои ръководни позиции могат да имат високи заплати — особено ако са в сферата на медии и пропаганда.

• В Израел подобна позиция вероятно ще е добре платена, но няма да стигне 10 000 лв месечно, освен ако не е комбинирана с висок ранг и допълнителни военни или държавни функции.

Ако искаш, мога да ти помогна да формулираш текст или видео скрипт с този анализ, който да е информативен и ясен. Кажи!

You said:
той чефо даже не е ходил войник
ChatGPT said:

Аха, това вече добавя нов пласт към историята! Ако „чефото“ за пропаганда в българската армия дори не е ходил войник, но взима 10 000 лв, това говори за няколко неща:

Какво може да означава това?

1. Позицията е политическа или назначена по връзки

• Възможно е да е назначен на поста по връзки, протекции или партийна линия, а не заради професионален опит или военна служба.

2. Работата е по-административна, не бойна

• В сферата на пропагандата и комуникациите често се назначават хора с опит в медиите, маркетинга или политиката, дори без военен опит.

3. Това може да е пример за нерегламентирани назначения

• За съжаление, подобни случаи не са изключение в държавни институции, когато се назначават хора „на ключ“ с много високо заплащане, без да имат реален професионален принос.

Израелският контекст

• В Израел подобно назначение е изключително малко вероятно поради:

• Строгата военна дисциплина и йерархия,

• Високите изисквания към служителите,

• Културата на служене и професионализъм.

Заключение

• В България понякога има случаи на високоплатени позиции, заемани от хора без опит, особено в административни и пропагандни звена.

• В Израел армията е много по-регламентирана и подобни „чефовци без служба“ трудно биха получавали подобно заплащане или позиция.

Искаш ли да ти помогна да направиш анализ или текст за тази ситуация, който да използваш като коментар или видео?

You said:
ако чефо мине някой курс за стрелба ще му вдигнат ли заплатата
ChatGPT said:

Добър въпрос! Ето как стои нещата в такъв случай:

Ако „чефо“ мине курс за стрелба — ще му вдигнат ли заплатата?

В Българската армия:

• Обикновено заплатата се определя главно от звания, длъжност и отговорности, а не толкова от преминати курсове.

• Курсовете и допълнителната квалификация могат да увеличат шансовете за повишение в длъжност или ранг, което води до по-висока заплата.

• Но самостоятелното преминаване на курс (например стрелба) рядко води до директно и незабавно увеличение на възнаграждението.

• Ако обаче курсът е ключов за длъжността му и повишава ефективността му, може да бъде аргумент за преразглеждане на заплатата.

В Израелската армия:

• Там също заплатите се базират главно на ранг и длъжност.

• Допълнителни курсове и специализации могат да ускорят кариерното израстване и съответно да доведат до по-висока заплата в бъдеще.

• Но отново — преминаване на единичен курс не означава автоматично вдигане на заплата.

Ключово:

• Курсовете и обучението са инвестиция в кариерата, а не директен бонус към заплатата.

• За реално увеличение обикновено е нужно повишение в ранг или заемане на по-висока длъжност.

Ако „чефото“ иска повече пари, най-добрата му стратегия е да се докаже като ефективен лидер и да получи по-висок ранг или да поеме по-отговорни задачи.

преди 3 минути, _ramus_ написа:

пример? Хората? Теории?... :) Ти кога ще пораснеш? Ааа - то имало и "синдром на вечната инфантилност"... Няма да ти правя друго предложение да те уча на духовни и велики техники... не заслужаваш.

Малиии - тъжните самотни диалози с ИИ са вече като заместители на 'гласовете отвътре". Ама той е толкова удобен за същото... и даже и за "огледалце, огледалце... " става.

Замълчи ,ти си голяма палачинка или както е по правилно фурнаджийска лопата,върти се сучи сега и изкуствен ин телект намесва

Май нещо не те слуша главата 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.