Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си спомним 10-ти ноември

Featured Replies

10-ти ноември ни донесе създаденото от Политбюро на БКП и ДС чрез изкуственно осеменяване СДС-един политически Франкенщайн с глава на БКП,ръце на ОФ и тяло на ОКТОПОД! Задачата на това уродливо отроче на нашенската демокрация в чието лице нищо не подозиращия тогава народ виждаше "младенец",беше да се извърши цялостна подмяна като първо се избутват тихомълком в ъгъла "неудобните" а след това се смачкват(стар,изпитан метод). Родителите на СДС се погрижиха да има и атракция, внесоха футболен елемент-сини срещу червени! Благодарение пак на тях се сдобихме с: -"десиденти" чиито имена вече никой не иска да си спомня -кръгли маси на зелени морави -"преход" по нашенски -"електорат" и "електорални нагласи" -предизборни "кебапчета" и "бири" -организирана престъпност -финансови пирамиди и банкови фалити -приватизация в стил "под масата" -"мистър 10 %" -"командир" и "партийно строителство" -приятелски кръг "Олимп" -чужда етническа партия -"обръчи" от фирми -лява "десница" и дясна "левица" -цар-"премиер" -"нов морал в политиката" -вождове с агентурно минало -свръх нисък жизнен стандарт -надигаща се вълна от див национализъм Но въпреки високата цена която плащаме, спечелихме правото да сме свободни духом! Честито!!! П.П.Предварително благодаря на тези от вас, които четейки ще "пожелаят" да ми станат бащи!!!

• Отговори 100
  • Прегледи 16,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

П.П.Предварително благодаря на тези от вас,

които четейки ще "пожелаят" да ми станат бащи!!!

Не се притеснявай,всеки има право на мнение, дори за майките ни ! Стига да се аргументира естествено.

А за твоето виждане за 10-и,може да поспорим по някои точки, някой път.

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Навършват се 17 години от преврата на 10 ноември 1989 година

На 10 ноември 1989 г., ден след падането на Берлинската стена, на пленум на БКП бе свален тогавашният първи секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков, управлявал България повече от 33 години.

Живков бе свален от Андрей Луканов и сподвижниците му Добри Джуров, Станко Тодоров, Петър Младенов. Луканов бе един от премиерите в страната след демократичните промени. Той бе застрелян пред дома си в София на 2 октомври 1996 година. Тодор Живков бе свален от власт чрез вътрешнопартиен преврат, бе изключен и от БКП. През 1990 г. Живков бе поставен под домашен арест, а през септември 1992 г. за злоупотреба с властта и икономическия крах на страната бе осъден на 7 години затвор, който бе заменен с домашен арест. Присъдата му бе отменена от Върховния съд през февруари 1996 г.

Веднага след 10 ноември 1989 година започва изграждането на опозицията чрез създаването на нови и възстановяването на стари партии, закрити след 1944 г. България се включи в общия процес на демократични промени, обхванал цяла Източна Европа. След тази преломна дата, в страната започва преход към демократично обществено устройство и към пазарна икономика.

В периода ноември 1989 г. - януари 1992 г., когато се провеждат първите преки президентски избори в историята на България, двама души са заемали поста. На 3 април 1990 г. ІХ Народно събрание избира Петър Младенов за председател (президент) на Република България. На 1 август 1990 г. учреденото вече VІІ Велико Народно събрание с гласуване в пленарна зала избира Желю Желев за президент.

Източник: Дарик

Като по-млад, за който 10 Ноември бе денят с известният кадър на сваляне на петолъчката от зградата на ЦК(партийния дом или каквото и да е там), не мога да кажа много. Но все пак това е било една добра идея, с добра реализация и лоши последствия. Последствията вече kriminal ги каза, а реализацията - fifa. И сега нещо което прочетох току що:

Питат радио Ереван:

- Кое му е най-лошото на комунизма?

Радио Ереван отговаря моментално:

- Това, което идва след него!

Друго няма какво да кажа.

Редактирано от ivan_iliev3bg (преглед на промените)

Превратите не са от вчера, световната историята (и българската, разбира се) е буквално задръстена от събития, в които владетел е бил заменян (разбирай "убиван" в масовия случай) от претендент. В някои страни от Латинска Америка и Африка превратите бяха или са (Нигерия) едва ли не ежедневие, при това с безумната цена на не един човешки живот. Падна зловещата стена в Берлин, разделяла два свята, постепенно се появиха и нови термини - "безкръвен преврат", "нежна революция" и т.н, съдържанието им е ясно. Такъв (за щастие) бе и последният в нашата история преврат - на 10 ноември 1989 г на една част от БКП върхушката й писна да бъде в сянката на Тодор Живков и реши да го бутне от власт, бутна го. Можеше да бъде и далеч по-зле (Чаушеску плати с главата си), но успяхме да се разминем с насилието, та дори и когато един от подбудителите искаше да вика танковете срещу собствения си народ. Отиде си и той... Какъв е резултатът - всички знаем, няма нужда от коментари, моля се само дано датата 10.11.1989 г да остане в историята ни като денят, в който бе извършен наистина последния преврат.

Спомням си че преди съм живяла по-добре. От тогава не знам как трябва да е ама и така не е :nono:

Спомням си деня,бях хлапе и у нас имаше радост.Дълго време не бяха сигурни дали новината е истина.

Спомням си деня,бях хлапе и у нас имаше радост.Дълго време не бяха сигурни дали новината е истина.

У нас нямаше радост - тогава баща ми беше полицай и трябваше да ходи на барикадите да пази едните българи да не утрепят другите Публикувано изображение

Всяка монета има две страни. Случили са се неприятни неща, но са се случили и хубави. А и преди 10-ти не всичко беше само хубаво или само лошо. Носталгията по миналото може би е резултат от нежеланието ни да приемем промяната. Пък едиственото постоянно нещо е промяната. Нещата са такива каквито са. Да живеем в миналото или бъдещето - няма много полза. А и пропускаме единственото реално - тук и сега.

• 2 години по-късно...

Да си спомним за 10ти ноември 1989год. Кой къде беше с какво се занимаваше .Какви чувства са го вълнували?Споделете! Мен лично 10ти ноември 1989 ме завари на работното ми място в ДЗУ.Тогава бях на 23 години.Бригадата ни наброяваше 20тина човека все млади хора около 19-25 годишни.Имаше и един човек Иван на 40 г. Мислехме го за много дърт.Но беше пекан.Беше ходил в Либия и видял свят.Имаше и долари. Та като чухме по радиото ,че Бай Тошо си подал оставката и почнахме да се радваме ,а Иван вика :Ей край, свърши се с комунизма ,свободни сме вече ,сега всички ще можем да пътуваме кой където си поиска и да пазари в Корекома каквото си поиска."Ние го гледахме невярващо ,но все пак се размечтахме и аз му викам "Ванка ,след няколко години като имаш внуци и ти се ходи на Старозагорските Бани да си напариш старите кокали,внуците ще ти викат -Дядо с BMWто ли ще те караме или с Мерцедеса.А Иван се смееше .След 7-8 години го срещнах беше си реституирал къщата и беше построил кооперация и даваше апартаменти под наем.Караше рено11 ( добра кола за ония години) ."ЕЕЕЕЕххх Ванка доживяхме да караме западни коли а,помниш ли какво ти виках в ДЗУто на 10ти..и се смеем смееем. Свободни сме мамка му .Свободни!

Да си спомним за 10ти ноември 1989год. Кой къде беше с какво се занимаваше .Какви чувства са го вълнували?Споделете!

Мен лично 10ти ноември 1989 ме завари на работното ми място в ДЗУ.Тогава бях на 23 години.Бригадата ни наброяваше 20тина човека все млади хора около 19-25 годишни.Имаше и един човек Иван на 40 г. Мислехме го за много дърт.Но беше пекан.Беше ходил в Либия и видял свят.Имаше и долари. Та като чухме по радиото ,че Бай Тошо си подал оставката и почнахме да се радваме ,а Иван вика :Ей край, свърши се с комунизма ,свободни сме вече ,сега всички ще можем да пътуваме кой където си поиска и да пазари в Корекома каквото си поиска."Ние го гледахме невярващо ,но все пак се размечтахме и аз му викам "Ванка ,след няколко години като имаш внуци и ти се ходи на Старозагорските Бани да си напариш старите кокали,внуците ще ти викат -Дядо с BMWто ли ще те караме или с Мерцедеса.А Иван се смееше .След 7-8 години го срещнах беше си реституирал къщата и беше построил кооперация и даваше апартаменти под наем.Караше рено11 ( добра кола за ония години) ."ЕЕЕЕЕххх Ванка доживяхме да караме западни коли а,помниш ли какво ти виках в ДЗУто на 10ти..и се смеем смееем.

Свободни сме мамка му .Свободни!

Свободата е само за тези, чийто портфейл е пълен! Хайде да Ви видя, колко свободни ще се чувствувате, ако сте млади хора, но разполагате с минимална(пък нека и средна да е[ и за двата варианта имам предвид стойностите в България]) работна заплата и никакви спестявания!

Мен ме завари на банкет, по случай премий за преизпълнение на годишния план.Както си му е редът,в такава "леко" алкохолна среда, всеки колега(около 10) пусна по "един ред".Казвахме си "еее.... свърши се трудния живот ". Отрезвяването дойде след няколко месеца, когато почнаха съкращенията.

Редактирано от krali (преглед на промените)

Свободни сме мамка му .Свободни!

мъка...мъка...мъка.....

Е който иска да се върнат онези времена -няма да стане. Но ви се дава шанс -Китай ,Северна Корея,Куба .Не вярвам да ви върнат.

Редактирано от realprofesora (преглед на промените)

Аз лично Куба не отказвам.

И аз.

Кат ме питат - какво му трябва на човек?

Еми какво - Куба баси.

Да ви се*а на демокрацията и на прехода! Стотици закрити заводи, стотици хиляди безработни, болни, гладуващи и умиращи, отрицателен демографски прираст, напълно унищожена икономика, окрадено селско стопанство. Ние сме последната страна в ЕС по БВП. Ха, честита ви демокрация, долу гадния социализъм, при който гладни нямаше. Е, поне сега сме свободни и с право на глас! Всъшност... дали?

Редактирано от al_bundy316 (преглед на промените)

Е който иска да се върнат онези времена -няма да стане.

Но ви се дава шанс -Китай ,Северна Корея,Куба .Не вярвам да ви върнат.

Една моя позната, дето и върнаха петнайсетина топ имота в най-идеалния център на София и на нея не и е лесно, повярвайте - по цял ден се чуди къде да си пие кафетата, но най-странното е, че и тя се оплаква от демокрацията... Тази година си кара почивката в Мексико, но ще и предложа варианта за Китай и Куба.

Та както е казал уважаемия realprofesora, "Дядо с BMWто ли ще те караме или с Мерцедеса"... Свободни сме мамка му .Свободни! ... и се смеем смееем...

• 1 година по-късно...

На тази дата през 1989 г. след вътрешнопартиен преврат беше свален от власт Генералният секретар на Българската комунистическа партия и Председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Една от най-противоречивите личности в родната история. Човек, чието оценява не не подлежи на черно-белите словесни краски в учебниците и медиите. Около Живков палитрата винаги е била многоцветна, остава и ще бъде. В едно интервю за вестник "Дума" поетът Александър Геров го определя като "хитър и ловък човек". Нещо като безсмъртния герой на Алеко Константинов.

Неговата непохватност през първите години след Априлския пленум /1956/ още будят усмивки.

Цитати от Тодор Живков:

"Тази година - завод за полупроводници. Догодина - за цели проводници!"

(при откриването на Завода за полупроводници в Ботевград)

"Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат!" (на митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък, 1964 г.)

"Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса"

"Откривам новия завод за вело... за вело... Абе за колелета!"

"Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица"

"Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията"

"Добър журналист е тоя, който пише не това което се говори, а това което трябва"

"До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст!

След девети той направи съдбоносната крачка напред!"

"Браво на атмосферното налягане!"

"Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат'риал за митингова демонстрация (демокрация)!"

"Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари"

"Времето е ваше, но всичко друго е наше"

Актуално.ком

Редактирано от agr (преглед на промените)

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=36686&st=0&p=362805&hl=%ED%EE%E5%EC%E2%F0%E8&fromsearch=1&#entry362805 http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=140422&st=0&p=1547846&hl=%ED%EE%E5%EC%E2%F0%E8&fromsearch=1&#entry1547846 Ти няма ли да се научиш да ползваш търсачката на форума? Не знам вече за кой път ти правя забележка...

"Щом немаш пари-ти немаш право да решаваш!"

http-~~-//www.vbox7.com/play:3b97cddc

Липсваш ни,много...

Тодор Живков - Бай Васил

http-~~-//www.vbox7.com/play:6c73e3af

Така да си спомним, къде бяхме по това време опс сетих се Как къде в родната казарма в една щаслива мизерия и робска експлоатация. да строим живота нов, но за другите.Мога да напища много по темата ,но няма да представлява интерес за щироката аудитория. п п извинявам се за граматиката :blink:

Капитализмът или пазарната икономика дават шанс само на можещите и талантливите за бизнес и далавера!Свикнахме по комунизма с равенство, сега ни е криво и мразим богатите - нормално! Също и с две висши образования да си с отличен 6, пак можеш да работиш за 700 лева!Капитализма си изисква и подобаваща заплата.Потъваме в заеми за компютри, битова техника, GSM-и, има много изкушения..По това време нямаше такава алтернатива да си харчиме парите!Пък и беше евтино.Икономиката се крепеше на полезните изкопаеми от Съветския съюз, които идваха без пари.Имаше работа за всеки,но сега не е така!Работодателите се превърнаха в еснафи!Аз съм счетоводител - мета пред офиса и копая на вилата на шефката!Криза е, няма повишение на заплатата!Станаха големи сметкаджии шефовете!Левът стана конвертируем ,визите за Европа ги няма което е добре,но дали можеш да се възползваш е друг въпрос..

Редактирано от Alex&Ramesses_B.H.Л (преглед на промените)

Всеки обществен строй има плюсове и минуси. Не трябва тотално да се оплюва всичко,както и не е редно да се възхвалява много. Аз съм от тези,които са живели първите 22 години в "онзи" период,и следващите 22 години в сегашният. От моя гледна точка,е интересно,как над 20 години се краде/и още има/нещо,което е правено през период,който тотално се отрича ? В същото време,за нищо на света не желая,моят син,да живее при тогавашните условия...!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.