Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гностицизъм /за любопитните/

Featured Replies

Публикувано изображение
  • Отговори 245
  • Прегледи 47,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • 2 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...
  • Автор

Публикувано изображение

Мат`риал за размисъл ?

Мхм.

Слънцето и луната като антиподи на съществуването, но свързани чрез светия дух ? Може, но не съм съгласен изцяло с концепцията.

Публикувано изображение

Каквото горе, това и долу.

Просто картината само със слънцето и луната не е пълна, и поради това - заблуждава

Това "каквото горе това и долу" е един неразрешим конфликт. Така е и не е така. А изображенията... говорят повече от думите. Затова ги споделям.. Хлапето ми пише кратички стихчета, в едно от тях присъства понятието Михрима(х), което на древен език означава Единението на Слънцето и Луната. Наистина е тема за размисъл... (: (Mihr-u-Mah - от персийски)

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

• Автор

Хлапето ми пише кратички стихчета, в едно от тях присъства понятието Михрима(х), което на древен език означава Единението на Слънцето и Луната. Наистина е тема за размисъл... (:

(Mihr-u-Mah - от персийски)

Това понятие дали не е преиначено от мохамеданите, за да се получи понятието михраб - нишата в стената на джамията, която указва посоката към Мека ?

Това понятие дали не е преиначено от мохамеданите, за да се получи понятието михраб - нишата в стената на джамията, която указва посоката към Мека ?

Възможно е, не зная..

Вярващите какво ли не изопачават :beer:

но на езика на османлиите Михримах е прието буквално, дори дъщерята на Султан Сюлейман и Хюррем султан(Алексанрда) получава това като име, така се казва, което не е случайно, предвид... живота и и връзката с миймар Синан (архитектура и изображения)

Персийската култура е богата е и е навсякъде. В езотериката единението на Слънцето и Луната е едно край=начало, трансформация, новораждане. А и в суфизма...

• Автор

и все пак си мисля, че единение между Слънцето и Луната ( мжкото и женското начало, инг и янг, топлината и студа, Бог и Демиурга) не може да е възможно. Да, двете са двете страни на една и съща монета, но единни ? Не.Няма как -когато Слнцето е отгоре, Луната е отдолу.Когато е топло, студеното го няма.когато си мъж, не си жена. Не мисля.

и все пак си мисля, че единение между Слънцето и Луната ( мжкото и женското начало, инг и янг, топлината и студа, Бог и Демиурга) не може да е възможно.

Да, двете са двете страни на една и съща монета, но единни ?

Не.Няма как -когато Слнцето е отгоре, Луната е отдолу.Когато е топло, студеното го няма.когато си мъж, не си жена.

Не мисля.

---------------

Е, нали това е квинтесенцията на мистерията?

"Алхимичната сватба" е притча точно за този принципно невъзможен процес. Това е сватбата, съчетанието на душата с Духът - изобразява се и като съчетанието на Слънцето с Луната. Но става само при чистите, защото...

...когато Боговете

смутиха се в уплаха

един коварен демон

-наричаха го Раху-

прие лика на господ

и в групата нахълта

но Слънцето с Луната

видяха го че гълта

Армита, и до дето

живителната течност

бе в гърлото му още

лишиха го от вечност...

Махабхарата, песен 7 - Битката на демоните с боговете

Цитирам по памет и сигурно има много грешки... :P

и все пак си мисля, че единение между Слънцето и Луната ( мжкото и женското начало, инг и янг, топлината и студа, Бог и Демиурга) не може да е възможно.

Да, двете са двете страни на една и съща монета, но единни ?

Не.Няма как -когато Слнцето е отгоре, Луната е отдолу.Когато е топло, студеното го няма.когато си мъж, не си жена.

Не мисля.

Първият е бил андрогин. Но в моите разбирания - не двуполов, а безполов. След падението, на небето му луноликата и царствения са били разделени от мрака... и са родили диалектиката.
  • Автор

Първият е бил андрогин. Но в моите разбирания - не двуполов, а безполов. След падението, на небето му луноликата и царствения са били разделени от мрака... и са родили диалектиката.

Може.

А дали всъщност не е трябвало да стане така ?

Може.

А дали всъщност не е трябвало да стане така ?

Цитирам (превеждам думите им):

"Трябвало е, за да се научим..."

• Автор

Цитирам (превеждам думите им):

"Трябвало е, за да се научим..."

Това звучи много опростенческо.

мхм.

Това звучи много опростенческо.

мхм.

Да...

За нейно величество Мисълта винаги трябва да е нещо неразбираемо, иначе го отхвърля :P

Приказка:)

post-301369-0-92094600-1306305867_thumb. (http://www.sacred-texts.com/gno/gar/index.htm)

http://www.sacred-texts.com/gno/gar/gar79.htm

Каква е причината да се създават тези образи? Какво означават те?

Линка е... някак събирателен. Изображенията са интересни, из целия сайт срещах познати ми символи, но конкретното изображение не познавам. Можем да си тълкуваме което не е правилно.

Кажи какво по-точно те интересува, може някой да те насочи към нещо.

„Пътят към най-голямата мъдрост е по детски прост. Светът не го познава… Не трябва да търсите мъдростта по далечни места. Тя стои на вратата на вашето сърце и чука на нея.“ Я.Бьоме

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

(:

===========================

Ето и цял фИстиФал на ини гнУстици, баш по темата.

:huh:

===========================

Ето и цял фИстиФал на ини гнУстици, баш по темата.

:rap:

Тия не са от наща Секта :biggrin:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.