Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гностицизъм /за любопитните/

Featured Replies

• Автор

Прочете ли го ? 

Точно в линка който си дала става дума за подобни на "евангелието" на  Варвара и древните ереси и защо са отхвърлени.

• Отговори 245
  • Прегледи 47,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

абе то и много теолози, дори религиозни, не вярват в възкресението, вече.

А и самите евангелия от Новия завет в Библията имат доста разминавания по отношение на смърта на Исус и възкресението. 

Прочете ли го ? 

Точно в линка който си дала става дума за подобни на "евангелието" на  Варвара и древните ереси и защо са отхвърлени.

Кое по-точно? Това ли?

Анатема на арианската ерес

"Които говорят, че имало (време), когато не е съществувал Синът;

че Той не е бил до рождението и е произлязъл не по същност;

или утвърждаващите, че Син Божий има битие от друго същество или същност;

или че Той е създаден, или сътворен, или изменяем,

да бъде предаден на анатема от Вселенската Църква".

• Автор

Кое по-точно? Това ли?

Анатема на арианската ерес

"Които говорят, че имало (време), когато не е съществувал Синът;

че Той не е бил до рождението и е произлязъл не по същност;

или утвърждаващите, че Син Божий има битие от друго същество или същност;

или че Той е създаден, или сътворен, или изменяем,

да бъде предаден на анатема от Вселенската Църква".

да, защото Арий е учел, че : 

"Било време, когато съществувал само Един Бог Отец, нероден, Първопричина на всичко. Искайки да създаде свят, и знаейки, че светът, разбира се, ще бъде отделен от Бога и не ще може да понесе непосредствените действия на творческите Му сили, Бог Отец сътворил от несъществуващото посредническо Същество между Себе Си и света - Сина Божий, та чрез Него да създаде света. Като сътворен от несъществуващото, Синът е също така изменяем по природа, както е изменяемо творението."

Тоест - Иисус не е единосъщен с Отца, а е сътворено същество, тоест не е Бог.

И т.н. и т.н.  

Това не е християнстово и поради което - този, който го проповядва не може да се нарече християнин.

Заради това отлъчване от църквата - анатема. 

Както и писалият "евангелието на варнава" - това пък е друга ерес. Застъпена е в Докетизма, например, а и в Исляма като световна религия, наложила се именно заради този догматически спор в древността.

В будизма такова понятие липсва. Ако видиш превод на будистки текст, в който се говори за "грях", то знай че го е превел някой, който не знае за какво става дума. Но и в христянството истинското значение на думата е доста различно от популярното. Затова пак те питам какво, според теб, означава "грях"?

Би било добре да обясниш, какво е по-различно от популярното и истинското значение на думата грях в християнството.

.............

А Буда ясно казва кое трябва да се избягва, защото води до страдание, мъчителност. Това замества думата грях.

ПОУЧЕНИЕ ЗА ЗАВЪРТВАНЕТО НА КОЛЕЛОТО НА ЗАКОНА

Така съм го чул.

Някога Всеблагия бил отседнал край град Бенарес в еленовия парк Исипатана. Там той се обърнал към групата на петимата подвижници със следните думи:

Двете крайности

“Има две крайности, о подвижници, които оттеглилият се от света трябва да избягва.

Кои са тези две крайности?

Първата е отдаването на чувствени наслади; това е низше, примитивно, светско, недостойно, безполезно.

Втората е отдаването на самоизмъчване; това е мъчително, недостойно и също безполезно.

Средният път

Избягвайки тези две крайности, Постигналия откри Среден път, който дава прозрение, дава познание, води към умиротвореност, към висше знание, към пробуждане, към вечен блажен покой.

А какъв е, о подвижници, този открит от постигналия Среден път който дава прозрение, дава познание, води към умиротвореност, към висше знание, към пробуждане, към вечен блажен покой?

Това е благородният Осмичен път, а именно:

съвършено разбиране,

съвършена мисъл,

съвършено слово,

съвършено поведение,

съвършен начин на живот,

съвършено старание,

съвършено внимание,

съвършена самовглъбеност.

Такъв е, о подвижници, този открит от Постигналия Среден път, който дава прозрение, дава познание, води към умиротвореност, към висше знание, към пробуждане, към вечен блажен покой.

Четирите благородни истини

А ето, о подвижници, благородната Истина за мъчителността:

раждането е мъчително,

стареенето е мъчително,

боледуването е мъчително,

умирането е мъчително,

тъгата, скръбта, болката, унинието и отчаянието са мъчителни,

съединяването с неприятното е мъчително,

откъсването от приятното е мъчително,

неполучаването на жадуваното е мъчително;

накратко, всички форми на привързаност към съществуването са мъчителни.

А ето, о подвижници, благородната Истина за възникването на мъчителността:

поражда я жаждата, която разпалвана от наслаждения и страсти, води към все нови и нови раждания в търсене на задоволяване ту тук, ту там, а именно:

жаждата за чувствени наслади,

жаждата за живот,

жаждата за прекратяване на живота.

А ето, о подвижници, благородната Истина за прекратяването на мъчителността, което настъпва:

с пълното унищожаване на тази жажда,

с нейното изоставяне и отхвърляне,

с освобождаването и откъсването от нея.

да, защото Арий е учел, че : 

"Било време, когато съществувал само Един Бог Отец, нероден, Първопричина на всичко. Искайки да създаде свят, и знаейки, че светът, разбира се, ще бъде отделен от Бога и не ще може да понесе непосредствените действия на творческите Му сили, Бог Отец сътворил от несъществуващото посредническо Същество между Себе Си и света - Сина Божий, та чрез Него да създаде света. Като сътворен от несъществуващото, Синът е също така изменяем по природа, както е изменяемо творението."

Тоест - Иисус не е единосъщен с Отца, а е сътворено същество, тоест не е Бог.

И т.н. и т.н.  

Това не е християнстово и поради което - този, който го проповядва не може да се нарече християнин.

Заради това отлъчване от църквата - анатема. 

Както и писалият "евангелието на варнава" - това пък е друга ерес. Застъпена е в Докетизма, например, а и в Исляма като световна религия, наложила се именно заради този догматически спор в древността.

Разбира се, който приема да се нарича християнин, е принуден да вярва в тази догма...на всяка цена, без да пита разпитва и без да има право да поставя това под съмнение.

Защото както казваш, ако не вярваш в това - ще бъдеш анатемосан.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Живял някога един силен владетел. Той бил млад и искал да научи всичко за света, но не искал да си губи времето в четене на книги. Затова повикал своите мъдреци и им заповядал да издирят цялата човешка мъдрост и познание и да му я предложат. Минали доста години и всички известни и значими човешки писания били в неговата библиотека. Царят разгледал своята библиотека, но книгите били толкова много, а той бил така зает с държавните дела, не би могъл да си губи времето по този начин. Свикал отново царят своите мъдреци и им заповядал да синтезират всички тези книги в няколко, за да може да ги прочете. Минали още години, задачата била изпълнена. Пред царя били представени няколко книги. Царят вече на възраст и с отслабено зрение преценил, че не е по неговите сили да прочете дори тези няколко книги. Не бихте ли могли да синтезирате всичко само в една книга, казал той. След една година книгата била готова. За съжаление царят вече много стар бил на смъртния си одър. Подали му единствената книга, но той нямал сила дори да я отвори. Нима ще умра без да съм разбрал човешката мъдрост, не можете ли да ми я кажете само с една дума. Тогава най-старият от мъдреците се навел над царя и тихичко му прошепнал: - Любов! – Ваше Величество. 

Живял някога един силен владетел. Той бил млад и искал да научи всичко за света, но не искал да си губи времето в четене на книги. Затова повикал своите мъдреци и им заповядал да издирят цялата човешка мъдрост и познание и да му я предложат. Минали доста години и всички известни и значими човешки писания били в неговата библиотека. Царят разгледал своята библиотека, но книгите били толкова много, а той бил така зает с държавните дела, не би могъл да си губи времето по този начин. Свикал отново царят своите мъдреци и им заповядал да синтезират всички тези книги в няколко, за да може да ги прочете. Минали още години, задачата била изпълнена. Пред царя били представени няколко книги. Царят вече на възраст и с отслабено зрение преценил, че не е по неговите сили да прочете дори тези няколко книги. Не бихте ли могли да синтезирате всичко само в една книга, казал той. След една година книгата била готова. За съжаление царят вече много стар бил на смъртния си одър. Подали му единствената книга, но той нямал сила дори да я отвори. Нима ще умра без да съм разбрал човешката мъдрост, не можете ли да ми я кажете само с една дума. Тогава най-старият от мъдреците се навел над царя и тихичко му прошепнал: - Любов! – Ваше Величество. 

Благодаря. Интересна притча.

Но не разбрах, каква е връзката с поставената тема? А тя беше, че има ново доказателство, че Исус не е бил разпънат на кръста.

Ти, като християнин, как приемаш тази новина? Ако Исус действително не е разпънат на кръста, то това означава, че досега си вярвал в една лъжа.

П.П. Питам най-добронамерено. Не мислите, че хората които задават въпроси, имат нещо против вас или вярата ви.

Да задаваш въпроси, търсейки истината, е правото на всеки един нормален човек.

• Автор

.....А тя беше, че има ново доказателство, че Исус не е бил разпънат на кръста.

.....

Колко пъти да ти се казва, че това "доказателство" първо не е ново - за това се говори още от 33-та година от новата ера и второ - не е никакво доказателство, защото не се знае кой го е писал по какъв повод и на всичкото отгоре още в древността тази теза  е отхвърлена от християните ?  

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Колко пъти да ти се казва, че това "доказателство" първо не е ново - за това се говори още от 33-та година от новата ера и второ - не е никакво доказателство, защото не се знае кой го е писал по какъв повод и на всичкото отгоре още в древността тази теза  е отхвърлена от християните ?  

Не знам какво се говори, но пише, че тази книга е открита през 2000-та година .

А моето питане е как вярващите в разпятието приемат тази новина?

А моето питане е как вярващите в разпятието приемат тази новина?  

Като неистина, очевидно. Ако някой е христянин тази "новина", която както каза Док, не е никаква новост, няма изобщо да го впечатли.

Като неистина, очевидно. Ако някой е христянин тази "новина", която както каза Док, не е никаква новост, няма изобщо да го впечатли.

Значи...сляпа вяра!

П.П. А ти ако можеш избягвай да разсъждаваш и отговаряш вместо другите.

П.П. А ти ако можеш избягвай да разсъждаваш и отговаряш вместо другите.

Тогава няма да имаш с кой да си лафиш. ;)

Всъщност аз само повторих това, което ти отговориха няколко пъти по-горе. Ти, обаче, продължаваш неуморно да питаш едно и също, защото не търсиш отговор, а само потвърждение на тезата си.

Тогава няма да имаш с кой да си лафиш. ;)

Всъщност аз само повторих това, което ти отговориха няколко пъти по-горе. Ти, обаче, продължаваш неуморно да питаш едно и също, защото не търсиш отговор, а само потвърждение на тезата си.

Напротив, търся отговор и то не само от един християнин, а и от всички, които пишат тук, а и не само.

Интересува ме, как хората вярващи в дадена теория, приемат такава новина, от достоверен документ, която е противоположна на това което са приели за истина.

Напротив, търся отговор и то не само от един християнин, а и от всички, които пишат тук, а и не само.

Интересува ме, как хората вярващи в дадена теория, приемат такава новина, от достоверен документ, която е противоположна на това което са приели за истина.

За мен не е новост. Не е и някакъв фактор, който да разклати вярата ми в Бог. Вероятно защото съм приела Христос за символ на Разума и Разумността и определено такива "дреболии" нямат значение за мен. Сложих го в кавички, защото що народ е изтрепан заради такива човекоудобни спорове, че свят ми се завива...

А и си падам еретик, по каноните на Църквата.

За мен не е новост. Не е и някакъв фактор, който да разклати вярата ми в Бог. Вероятно защото съм приела Христос за символ на Разума и Разумността и определено такива "дреболии" нямат значение за мен. Сложих го в кавички, защото що народ е изтрепан заради такива човекоудобни спорове, че свят ми се завива...

А и си падам еретик, по каноните на Църквата.

Да разбирам ли, че ти вярваш, че Христос е бог, и нищо не може да разклати тази твоя вяра?

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Божи син, Аум, като теб и мен!

Божи син, Аум, като теб и мен!

Този отговор вече се разграничава от сляпата вяра.

....изпаднал човекът в кома , пък после се осветил!....

Какво толкова свръх-естествено и необичайно , дадено свише има тук?

Да не говорим , че за шарлатани от по-висока класа , инсценировката на всичко това е детска игра дори за онези времена....

Какво значение има тогава факта , дали във вехтите книги пише това или онова?

Има значение това по какъв начин различните ( "вехти" и "нови" ) хора си го обясняват....едните със знания и умения , а другите с най-фантастични и измислени "висши" сили , и какви ли не още недомислия....при това сочейки го като неопровержимо доказателство...

Доказателство за какво ?!!!

Ето тук е уловката ! Колкото по-примитивно и невежествено си представяме действителността , толкова по убедителни са изявите на религийте  изобщо и разните му там измислени теорий...

Критерият за верността на всяка теория е практиката ! Повече реални примери от действителността са нужни , а не планини от забъркани приказки като :"...Глухият чул , немият да казва , че слепият видял , куцият да бяга!....".

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

религиите

теориите

"Прости им, Отче, те не знаят какво правят!"

религиите

теориите

"Прости им, Отче, те не знаят какво правят!"

Няма Го Онзи да прости ! Така ,че "опичайте" си акъла , защото само с ядене не става....!  :)

А ти, Байко, си научи родния език, преди да раздаваш квалификации за примитивизъм и невежество. Приятелски съвет.

Вярата не е нещо, което може да бъде научено, за разлика от граматиката.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

....изпаднал човекът в кома , пък после се осветил!....

Какво толкова свръх-естествено и необичайно , дадено свише има тук?

Да не говорим , че за шарлатани от по-висока класа , инсценировката на всичко това е детска игра дори за онези времена....

Какво значение има тогава факта , дали във вехтите книги пише това или онова?

Има значение това по какъв начин различните ( "вехти" и "нови" ) хора си го обясняват....едните със знания и умения , а другите с най-фантастични и измислени "висши" сили , и какви ли не още недомислия....при това сочейки го като неопровержимо доказателство...

Доказателство за какво ?!!!

Ето тук е уловката ! Колкото по-примитивно и невежествено си представяме действителността , толкова по убедителни са изявите на религийте  изобщо и разните му там измислени теорий...

Критерият за верността на всяка теория е практиката ! Повече реални примери от действителността са нужни , а не планини от забъркани приказки като :"...Глухият чул , немият да казва , че слепият видял , куцият да бяга!....".

Знаеш ли кое обаче е наистина интересно?

По мои наблюдения най-много... ще ги нарека за по-лесно "гностици" има в докторските среди, където сблъсъкът с необяснимото, а и със смъртта е ежедневие. Работя в сферата на здравеопазването и наблюденията ми са от първа ръка.

Би ли нарекъл един лекар невежа?

Знаеш ли кое обаче е наистина интересно?

По мои наблюдения най-много... ще ги нарека за по-лесно "гностици" има в докторските среди, където сблъсъкът с необяснимото, а и със смъртта е ежедневие. Работя в сферата на здравеопазването и наблюденията ми са от първа ръка.

Би ли нарекъл един лекар невежа?

Не , разбира се !

Съвсем естествено е и няма нищо чудно , че се увличат по фантасмагорий всякакви!

Лекарите са най-близо до "мистерията" на живота , но неговите тайни още за дълго (така си мисля) ще останат неразгадани ! До колкото усилията се съсредоточават в създаването на изкуствен интелект....някак си е по-достъпно на този етап от развитието...а може би това е пътят....

Това наше незнание обаче не е причина да го заместваме със сурогати от ниско качество !!!

Вместо това кажи си простичкото "Не знам!" , примири се с незнанието (активно - предвид и други подобни теми :) ) и продължавай да крачиш смело напред по стълбичките на познанието...

Пък тук на разните "закачки" какво да отговоря , освен отново да пусна една от любимите ми реклами :

http://vbox7.com/play:49957b9e6c

И една друга имам свързана до известна степен с контекста на изложението тук : 

http://vbox7.com/play:14769f7d

:)

Не , разбира се !

Съвсем естествено е и няма нищо чудно , че се увличат по фантасмагорий всякакви!

Лекарите са най-близо до "мистерията" на живота , но неговите тайни още за дълго (така си мисля) ще останат неразгадани ! До колкото усилията се съсредоточават в създаването на изкуствен интелект....някак си е по-достъпно на този етап от развитието...а може би това е пътят....

Това наше незнание обаче не е причина да го заместваме със сурогати от ниско качество !!!

Вместо това кажи си простичкото "Не знам!" , примири се с незнанието (активно - предвид и други подобни теми :) ) и продължавай да крачиш смело напред по стълбичките на познанието...

Това е то - ти сам го каза - животът е мистерия за нас все още.

Дали ще избереш път на  разгадаване на тази мистерия или ще си кажеш просто "не знам" с примирение - кой ли път е верен? Кой ще отсъди правилно?... На този етап е много трудно да бъде даден категоричен отговор. 

Редактирано от Mohini (преглед на промените)

Това е то - ти сам го каза - животът е мистерия за нас все още.

Дали ще избереш път на  разгадаване на тази мистерия или ще си кажеш просто "не знам" с примирение - кой ли път е верен? Кой ще отсъди правилно?... На този етап е много трудно да бъде даден категоричен отговор. 

...заб.: Да приемеш незнанието не с примирение в смисъл на отказ от познание изобщо (на вън от себе си) , а примирение с незнанието в смисъл на в мир със себе си , в мир със собственото си незнание (навътре към себе си)....

И не заместване на незнанието с измислици нямащи нищо общо с действителността , а неговото разкриване , изследване и изучаване придобивайки по този начин ново знание , а след това и прилагане на новото знание в практиката.Всъщност в това е смисълът !

Иначе няма никаква нужда от "теории" нямащи връзка с действителността.От тях има нужда само ако се ползват за заблуда на другите....

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.