Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Молитва

Featured Replies

преди 2 минути, Just a Stranger написа:

конкретен символ, който светците са свързани с конкретен проблем.

Кой е упълномощил светеца да отговаря на определен проблем, свързан с някаква негова дейност приживе?

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Директната връзка с Бог не винаги и не за всеки е най-удачна,

Значи, според теб, Бог е нещо далечно, до което трудно се достига и винаги трябва да има някакви посредници, въпреки че тези посредници са обявени за такива от хората и единствено и само хората са им дали някакви правомощия в умовете си, което по никакъв начин не доказва, че имат правомощия и от Бог!

Още повече, че ако се замислим над факта, че повечето от обявените за светци, са имали труден живот и са намерили смъртта си по особено мъчителен начин. Което ги е направило мъченици за конкретната вяра.  Но пък това не ни ли кара да си зададем въпроса: Защо тези хора са били наказани от Бог по този жесток начин?

• Отговори 338
  • Прегледи 72k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Добро утро,Господи Благодаря ти-че ми даде още един ден Благодаря ти за Слънцето Ще гледам да не те разочаровам,ще бъда добра Лека нощ,Господи Прости ми прегрешенията през деня-ако съ

• МОЛИТВАТА е моят разговор с Онзи, Който ме е създал. И аз, разговарям с Него. Такава, каквато ме Е създал. Моля Му се, изисквам, оплаквам Му се, благодаря Му, че ми Е дал шанс да се изявя, сърдя Му се

• Молитвата е личен акт. Всяка готова наизустена молитва, не е наша лична молитва. Чуждата молитва не е наша. Молитвата е лично общение с Бога, и трябва да е лична, а не наизустена.

Публикувани изображения

преди 25 минути, _Aumi_ написа:

А ти откъде си сигурен, че светецът има правомощие и сила да изпълнява молби и отговаря на молитви, вместо Бог?

За да се обяви някой за светец от Църквата, то си има процедура. 

Една от способностите на даден светец е да прави определени чудеса. -> Именно по този начин се разбира, че на светеца са му дадени някакви "правомощия". = Всичко това вулгарно казано, за да го проумее някой който е с вулгарен подход спрямо християнството. 

преди 2 минути, dioib написа:

За да се обяви някой за светец от Църквата, то си има процедура. 

Една от способностите на даден светец е да прави определени чудеса. -> Именно по този начин се разбира, че на светеца са му дадени някакви "правомощия". = Всичко това вулгарно казано, за да го проумее някой който е с вулгарен подход спрямо християнството. 

А може да се прави  и на ненормален и после да бъде обявен за светец вършещ чудеса и изпълняващ молитвите на хората вместо Бог!

https://www.pravoslavie.bg/Праксис/Юродивите-заради-Христа/

преди 30 минути, _Aumi_ написа:

Кой е упълномощил светеца да отговаря на определен проблем, свързан с някаква негова дейност приживе?

Някакъв Божествен Указ или Едикт ли очакваш да има написан? Светците се канонизират от църквата. Доколко това е основателно е въпрос, но що се отнася до утвърдените в традицията светци, то за тях може да се приеме, че молитвите към тях са от полза за човека. Дори и само самата вяра на хората в тях и почитта към примера им, е достатъчно основание те да бъдат приети като патрон в съответната сфера.

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

А може да се прави  и на ненормален

Това, че ти си склонна да се правиш на друго, то не означава, че другите постъпват като теб, да не говорим за светците ... :) 

В действителност твоята вулгарност не от съществените грехове, които да бъдат простени, защото дали волно или неволно оскверняваш даден светец или въобще наличието на светци, то само и единствено показва, че не вярваш в чудеса и, че не си в състояние да направиш такова и наистина да избавиш страдащ. 

Тези твои грехове не са от компетенцията на миряните и нито аз, нито друг човек може да те съди, че си невежа по отношение на християнството. То пряко е постигнато чрез приемане на лукави обяснения за света и т.н. 

В края на краищата не богохулстваш, а изразяваш неуважение на доказали се хора в способността да извършват приживе или след това определени чудеса. 

преди 34 минути, _Aumi_ написа:

Значи, според теб, Бог е нещо далечно, до което трудно се достига и винаги трябва да има някакви посредници, въпреки че тези посредници са обявени за такива от хората и единствено и само хората са им дали някакви правомощия в умовете си, което по никакъв начин не доказва, че имат правомощия и от Бог!

Не написах точно това. Написах, че в много случаи и при много хора за предпочитане е да има посредници. Не съм правил генерални заключения. Обосновах се вече защо смятам така. 

преди 34 минути, _Aumi_ написа:

Още повече, че ако се замислим над факта, че повечето от обявените за светци, са имали труден живот и са намерили смъртта си по особено мъчителен начин. Което ги е направило мъченици за конкретната вяра.  Но пък това не ни ли кара да си зададем въпроса: Защо тези хора са били наказани от Бог по този жесток начин?

Наказани? Защо да са наказани? От една страна всяко действие утвърждаващо дадени добродетели или идеал, задължително среща своето противодействие сред част от хората, които се намират на срещуположния полюс. И в определени случаи това противодействие е изключително голямо и може да се прояви в жестокост. От друга страна това е изпитание за силата на духа и е начин за утвърждаване на съответната добродетел или идеал. Затова и може да се каже, че Бог го допуска. 

преди 6 часа, dioib написа:

Това, че ти си склонна да се правиш на друго, то не означава, че другите постъпват като теб, да не говорим за светците ...

Само че ти дадох линк който, потвърждава думите ми, че някои хора наречени юроди, са ги канонизирали за светци - точно тези юроди, или хора правещи се на луди.

В действителност твоята вулгарност не от съществените грехове, които да бъдат простени, защото дали волно или неволно оскверняваш даден светец или въобще наличието на светци, то само и единствено показва, че не вярваш в чудеса и, че не си в състояние да направиш такова и наистина да избавиш страдащ. 

Не осквернявам никого, защото въпросните светци, са светци обявени от хората за такива, но не и от Бог.

Когато ми дадеш документ лично подписан от Бог, че някой е светец, тогава бих го признала за такъв! 😉

В края на краищата не богохулстваш, а изразяваш неуважение на доказали се хора в способността да извършват приживе или след това определени чудеса

Спокойно, не богохулствам въобще!

31 Затова ви казвам: Всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости.

Нито пък се кланям на идоли, били те в човешка или някаква друга форма!

3 Да нямаш други богове освен Мене.
4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

при много хора за предпочитане е да има посредници.

Каква е логиката някой да търси посредници, а не самият Бог?

преди 6 часа, Just a Stranger написа:

Наказани? Защо да са наказани?

Страданията, на които са били подложени, не са ли наказания от Бог ... или са награда, че са били много праведни и безпогрешни?

преди 1 час, _Aumi_ написа:

4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;

Светиите не са кумири. Биха били ако вярата в светеца замести вярата в Бог. Също така да вярваш в кумир означава да вярваш, че идолът е равнозначвн с Бог и разполага с всичките му възможности и сили. Почитащите светиите обаче обикновено са наясно, че светията далеч не е Бог, а само негов представител. 

Каква е логиката някой да търси посредници, а не самият Бог?

Защото светията е свързан с някаква конкретна и специфична област от живота - земеделие, брак или друго, и за хората интересуващи се от конкретна област в живота е по-лесно и разбираемо да се помолят и да се свържат с Бог посредством светията. 

Страданията, на които са били подложени, не са ли наказания от Бог ... или са награда, че са били много праведни и безпогрешни?

Не, от хората са. 

Единствената истинска молитва е ,, благодарствената " . Останалите молитви ви отдалечават от Господ Бог , защото ,, муфтите " от Бога . Боже дай ми това онова , си е чисто муфтене.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

линк който, потвърждава думите ми

Думите ти са в следствие на линка, а не линка е потвърждение. :) 

п.п. Не мисли, че следвам линкове. ;) Особено когато някой твърдят, че там имало доказателства. :) Или опровержение на мое мнение. :) 

ОК, не приемаш моето мнение, но не линка който ми даваш е доказателство, че думите са ти правилното слово. :) 

= Като цяло: Хейтиш (така ли бе модерната дума) срещу светците ... е глупост е това, но освен присмех, т.е. да се смея на наивността ти, то друго не ми идва на ума и затова: Благодаря, че ме разсмя! :) 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Единствената истинска молитва е ,, благодарствената " . Останалите молитви ви отдалечават от Господ Бог , защото ,, муфтите " от Бога . Боже дай ми това онова , си е чисто муфтене.

А Господнята молитва каква е?

преди 35 минути, ncl написа:

А Господнята молитва каква е?

Преживял съм я и нея ( влизах в храм по два пъти в седмицата ,и я казвах три пъти ) . Докато не установих ,че произнасяйки  ,,Отче наш " всъщност се отказвате от свободната си воля ,и изразявате това ,че дявола ви е  обхванал и не можете да се справяте сами .

преди 5 часа, Anzhel Dimitrov написа:

храм

Принципно храмовете са за грешници. Праведници нямат място там. ;) 

Ауми да ти покаже къде в евангелието на Матей го пише това. ;) 

Храмовете са за тези който знаят, че са направели грехове и за да не се измъчват, т.е. страдат, отиват там и молят за прощаване. Друг е въпроса за извършването на ритуали в тях. В тоя случай чрез литургии и т.н. или се заклеваш пред Църквата за нещо или показваш съпричастността си към Църквата, защото колкото и да си праведен, то пред Бог си грешник. Чрез присъствието на ритуалите ти се смиряваш пред могъществото на Бог. 

Има и друго -> Когато в храм се молиш за друг ... в тоя случай понеже се чувстваш грешен пред някой и не може да му помогнеш, то търсиш съпричастие от Църквата, за да може по този начин Бог да те чуе и помогне на този за когото се молиш. 

Молитвата принципно е тайнство. Тя е само и единствено твоя. Изповядвайки я, то измолваш било то чрез Църквата (светците са част от нея) съпричастност от Бог за твоя тревога или грях. 

преди 13 часа, Just a Stranger написа:

Светиите не са кумири. Биха били ако вярата в светеца замести вярата в Бог. Също така да вярваш в кумир означава да вярваш, че идолът е равнозначвн с Бог и разполага с всичките му възможности и сили. Почитащите светиите обаче обикновено са наясно, че светията далеч не е Бог, а само негов представител. 

Левит 26:1
Да не си правите идоли или кумири, нито да си издигате стълбове, нито да поставяте в земята си камък с изображения, за да му се кланяте: защото Аз съм Господ вашият Бог.

Левит 26:30
И ще разоря оброчищата ви, ще съборя кумирите ви, и труповете ви ще хвърля върху труповете на презрителните ви идоли; и душата Ми ще се погнуси от вас.

Второзаконие 4:16
да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ, подобие на мъж или на жена,

Еремия 14:22
Между идолите на народите има ли някой да дава дъжд? Или небето от себе си ли дава дъждове? Не си ли Ти, Който даваш, Господи Боже наш? Затова Тебе чакаме, Защото Ти си сторил всичко това.

Захария 13:2
И в оня ден, казва Господ на Силите, Ще изтребя имената на идолите от земята, Та не ще се помнят вече; Тоже ще направя лъжливите пророци и нечистият дух Да се махнат от земята.

Исая 43:11
Аз, Аз съм Господ; И освен Мене няма спасител.

преди 13 часа, Just a Stranger написа:

Не, от хората са. 

Значи ли това, че отричаш Божието правосъдие, наречено Карма, и отричаш, че всяко наказание и всяка награда е от Бога?

преди 29 минути, _Aumi_ написа:

Значи ли това, че отричаш Божието правосъдие, наречено Карма, и отричаш, че всяко наказание и всяка награда е от Бога?

Не е показал някакво божество или божества, за да видим по какви закони (истини) движи своята карма. ;) 

Не изисквай от него да проумее какво е Бог. = Първо трябва да видим какво са го научили неговите учители какво е божественото. ;) Към момента само споделя негови размисли обвързани само и единствено със съзнанието му, което се базира на неговия ум. 

За да проумее Бог и т.н., то трябва да види ирационалността, а не само рационалността в начина за формиране на  мисли. ;) 

Насочващите въпроси от теб ще го отклонят към посока, която не е праведна. :)  

преди 7 часа, dioib написа:

Принципно храмовете са за грешници. Праведници нямат място там.

Мислиш ли, че за Бог има значение дали се молиш и обръщаш към Него в храм, или извън ръкотворните храмове, построени от хора?

Мислиш ли, че за Бог има значение дали се молиш и обръщаш към Него в храм, или извън ръкотворните храмове, построени от хора?

За Бог знам, че му е все тая дали се молиш или не. 

От значение е за вярващите и в Христос. 

Принципно молитвата в храма от една страна представлява, че се чувстваш от "някаква" Църква, а от друга страна посредством Църквата получаваш "някаква" съпричастност към своята молитва. 

Отново неправедно зададен въпрос целящ отклонение от какво е молитва и защо човек ползва молитви към Бог и/или Господ, чрез Светия Дух вдъхнат му при неговото покръстване (въвеждане в Църквата). 

неправедно зададен въпрос

Ти ли определяш кой въпрос е праведен и кой не?

Ти ли определяш кой въпрос е праведен и кой не?

Успя отново да ме развеселиш ... :) .... Благодаря ти! :) 

Не, не аз определям кое е праведно, но умея да видя неправедното ... :) 

Успя отново да ме развеселиш ... :) .... Благодаря ти! :) 

Не, не аз определям кое е праведно, но умея да видя неправедното ... :) 

Неправедното според теб, може да е праведно според Бог! 😀

Неправедното според теб, може да е праведно според Бог! 😀

Цъ, добре разпознавам неговото слово. ;) = Разпознавам кога словото на другия не е от Бог. :)  

:) 

преди 5 минути, dioib написа:

Цъ, добре разпознавам неговото слово. ;) = Разпознавам кога словото на другия не е от Бог. :)  

:) 

Ти може да си въобразяваш много неща, които нямат нищо общо с Истината.

Така че, не ти преча да си въобразяваш, както и за мен не е от съществено значение твоето мнение!

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Ти може да си въобразяваш много неща, които нямат нищо общо с Истината.

А ти може да си фантазираш много неща, които изобщо нямат връзка с Истината. :) 

Ползвай мозъка си по предназначение, т.е. за бъдеще, а не минало!!! :) 

п.п. Мда .... мнозина са късогледи .... :) 

преди 3 минути, dioib написа:

Ползвай мозъка си по предназначение

Ползвам го и съм доволна от резултатите! 😇

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.