Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Flex Type и кирилицата

Featured Replies

Съмнявам се да сте няма ли проблеми. По него време ако всичките сте били с Флекса е възможно да не сте срещали проблеми, но това не означава че такива е нямало. Аз на времето когато го ползвах по някой път ми излизаха на ????? (въпросителни) всичките букви по ел.писма и менюта на програми. Не е било от кодировката - тогава щяха да са ероглифи. Кориоза беше веднъж че и самият флекс беше на въпросителни. :) Това е все едно да смениш оригиналните колела на един автомобил и после да се чудиш защо нещо не е както трябва и да обвиняваш производителите че не правят колата да става за твоите колела. cool.gif

Да ... при нормална инсталация на флекс тайп се случва точно това, НО точно 2 настройки са достатъчни, за да не ти се появяват въпросителни и йероглифи cool.gif

Не искам да кирилизирам Windowsа,а искам да оправя Fleх Type, но не знам от къде идва проблема.

Windows-а си е "кирилизиран, а флекстайпа се оправя само по един начин - пълно отстраняване.

А също така поставям и въпросът: добре, някога, когато нямаше кирила, а само флекстайп и флексуорд и ги ползвахме много хора, та защо тогава аз и приятелите ми нямахме проблеми? Нито с кирилицата, нито с работата на самите програми! cool.gif

Наистина, защо не сте имали проблеми? Аз, доколкото си спомням, едно време рядко виждах нещо написано на кирилица, било в писма, било по форумите, дори и в сайтовете на български.

Не виждам никакви причини за използването на флекстайп, ако ти трябва фонетична клавиатура, решения колкото искаш. Решения при които нищо не се променя от оригиналните файлове на Windows, а просто се добавя един файл с клавиатурната подредба.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

...

Наистина, защо не сте имали проблеми?

...

Отговорът на въпросът го оставям на Вас. Ползвах флекс тайп 3-4 години още от появата му. Почти всички програми ми бяха на Български и пишехме само на кирилица! Проблеми нямахме никакви....

Проблемите с флекс тайпа "цъфнаха" особено силно след 1998 г., след масовото навлизане на интернета в България и когато започна и засилен обмен на файлове и документи, например като отчетите и формите за ТРЗ, осигуровки, счетоводните справки, отчети и т.н. и т.н.

Но и благодарение на интернета най-добре се видяха плюсовете и минусите на флекса. А лечението от него и самите познания за кирилизацията на уина пак ги имаме благодарение на интернета и на хора като инжинера Генадий Атанасов и на форуми като Калдата laugh.gif

Да ... при нормална инсталация на флекс тайп се случва точно това, НО точно 2 настройки са достатъчни, за да не ти се появяват въпросителни и йероглифи cool.gif

В интерес на истина вече не си спомням стъпките при инсталирането на този „вирус“, но ако не е тайна кажи ги за всички които го ползват. Единствено от Флекса ми липсата неговото „твърдо“ стояща клавиатурна подредба, която аз избирам. Вграденият в Windows инструмент за това има един „недостатък“, че той решава вместо мен на каква клавиатура да пиша.

П.П. Ако някой знае как да я изключа тази „помнеща“ функция ще е много добре. :)

В интерес на истина вече не си спомням стъпките при инсталирането на този „вирус“, но ако не е тайна кажи ги за всички които го ползват. Единствено от Флекса ми липсата неговото „твърдо“ стояща клавиатурна подредба, която аз избирам. Вграденият в Windows инструмент за това има един „недостатък“, че той решава вместо мен на каква клавиатура да пиша.

П.П. Ако някой знае как да я изключа тази „помнеща“ функция ще е много добре. :)

Не, не че той решава на какъв език да пишеш, ами запомня езикът, на който си превключил на всеки един отворен прозорец - за мен това е голям плюс, а не недостатък!

• Автор
това пък е най-голямата глупост, я си представи, отворил си два форума - български и чуждестранен и трябва да пишеш мнения и на бг. и анг. и през две-три мин. да сменш долу от ленг. бара.. при виста е най-добре направено - на всяка програма, десктопа, отворен таб на ИЕ и т.н. помни последните настройки.. cool.gif пускаш прозореца с бг. форума - пишеш си на кирилица, пускаш на чуждестрания форум - пишеш на латиница.. кеф.. :yanim:

Не е глупост...аз не пиша във чуждестранни форуми.Кирилицата я използвам единствено тук и ако ми трябва да си намеря нещо.Не ме мързи да натисна две копчета,за да си сменя езика.Така съм си свикнала и така си ми харесва.Въпрос на лично предпочитание е...на който каквото му харесва това си слага на компютъра.Всеки знае какво е най-доброто за него...така че няма какво повече да коментирам.

Не, не че той решава на какъв език да пишеш, ами запомня езикът, на който си превключил на всеки един отворен прозорец - за мен това е голям плюс, а не недостатък!

То това е идеята, ама не става така. След като е така защо тогава някой път когато искам да преименувам някой файл на български упорито ми отказва да го прави това на Win 2000. Трябва да си много упорит за да стане. Защо след като помни с какъв език е работело после приложението в адресната линия на браузъра ми се опитва да пише там български след като никога не съм го правил това там? И още много случаи като тези имам, но сега не се сещам. Това, че помни е пълна лъжа. Помни по негов си избирателен начин. Най-си е добре аз да си реша, а не компютъра на какъв език да пиша. :P

• Автор
Не е въпроса поотделно кой какво прави, а как е най-радикално, удобно, да се пести време и т.н. ..

И какво време пестя от натискането на едно копче...айде стига глупости.

• 8 месеца по-късно...
Аз съм мн доволен от Flextype, но преди се стартираше със входа в системата сега не е така.Трябва да го включвам от иконата. Как да оправя това? Благодаря предварително!

Трябва да изкараш shortcut в папката Startup :eek:

51105895ln4.jpg

Или с тази програмка - Startup Control Panel:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=922032

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Темата добре е отпреди 2 години, но на мен ми помогна, понеже не знаех за съществуването на програмката SwitchIt. Все още не съм я инсталирал, но може да свърши работа някой път.

Темата е от преди две години

Всъщност исках да дам връзка към една полезна програмка, която премахва вредния Flex type и възстановява вградения кирилизатор на Уиндоуса, но нещо не се получи, за което се извинявам

Всъщност исках да дам връзка към една полезна програмка, която премахва вредния Flex type и възстановява вградения кирилизатор на Уиндоуса, но нещо не се получи, за което се извинявам

То във форума си има писано доста по тоя проблем, не вярвам да има кой знае какво да се добавя.

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

Не се получи, защото си дал линк към "вражески" сайт ;):blink:

Ами вместо към друг форум дай линк към сайта на програмата - например keyswitcher

повече инфо:

KeySwitcher e малка безплатна програма, работеща с всички версии на Windows, включително Windows 7, позволяваща избор на произволни клавиши за смяна на клавиатурната подредба. За разлика от печално известния FlexType, не променя системни шрифтове, а и има доста повече възможности - задаване на клавиатура за използване от програми, различни начини на смяна на клавиатура, автоматична смяна на езика на писане при съвпадане на буквите с дума на друг език, корекция на главни/малки букви в текста и т.н. В интерес на истината много от екстрите не работят при писане на български поради липса на български речник, но пък можете да си добавяте думи в речника и така да си допълните програмата.

http://bg-interface.net/view.php?id=600

Редактирано от gaffer (преглед на промените)

1. Какво е NR BG-Fix Tool?

NR BG-Fix Tool е малък инструмент с три основни функции:

- задаване/възстановяване на регионалните настройки на български;

- премахване на FlexType 2K;

- инсталиране на фонетична подредба за онези от вас, които не са запознати с БДС подредбата и пишат на нея със скорост от 1 символ на минута.

2. Откъде мога да го изтегля?

NR BG-Fix Tool (a.k.a. TastyWaffle) 0.2 (563KB)

http://ifile.it/ksycx5m/NR%20BG-Fix%20Tool%200.2.exe

3. Защо е създаден NR BG-Fix Tool?

Възможно е при инсталация на Windows XP да не са зададени българските регионални настройки (било то заради невнимание или заради инсталиране на някой "гениален" Windows-самоделка, който задава автоматично настройките) и това трябва да се извърши след приключване на инсталацията. За някои потребители е сложно извършването на това и/или не настройват всичко както трябва.

Премахването на FlexType 2K е всъщност основната причина, която постави началото на проекта. FlexType си е направо тумор за системата. Програмата е зле написана, бъгава, нахална и опасна. Като изключим добавянето на фонетична подредба програмата не прави нищо смислено. За сметка на това съсипва кирилицата на компютъра и на всичкото отгоре при деинсталация не си оправя оставения след нея боклук. Клавиша за смяна ли чувам? Да, FlexType предлага опция за смяна на подредбата от доста различни клавиши, но то неслучайно в Windows това не е налично - смяната само от 1 клавиш е малоумно. Това са клавиши, които се използват както от операционната система в различни кобинации, така и в други програми. Ако толкова ви липсва тази функция, можете да ползвате SwitchType.

Методът за деинсталация на FlexType 2K, използван в NR BG-Fix Tool, е базиран на метода на Генади "Injinera" Атанасов (free.hit.bg/injinera).

Фонетичната подредба е основната причина толкова българи да си зацапват компютрите с изпражнението на име FlexType. Това е и причина NR BG-Fix Tool да има опция да инсталира такава подредба. Инструментът инсталира своя подредба. Не са използвани подредбите на Injinera или Владимир Георгиев.

4. Какво точно извършва всяка от опциите?

- Възстановяване на българските регионални настройки - настройва регионалните настройки "Стандарти и формати" ("Standards and formats"), "Местоположение" ("Location") и "Език за не-Unicode програми" ("Language for non-Unicode programs") на български, както би трябвало да са на всеки един български компютър. Тази опция изисква рестарт, за да влязат в сила всичките настройки, които променя.

- Премахване на FlexType 2K и възстановяване на регионалните настройки - премахва напълно FlexType от компютъра ви и след това възстановява регионалните настройки. По принцип допускам, че е възможно възстановяването да не е нужно в някои ситуации, но за да е всичко сигурно, все пак се възстановяват.

- Инсталиране на фонетична подредба - инсталира фонетична подредба на компютъра, за да можете да я активирате от списъка с останалите вградени подредби. Файлът, който се копира, е на име kbdbphon.dll и е с големина 6KB. Клавиатурната подредба излиза в списъка с името "Bulgarian (Phonetic)".

- Деинсталиране на фонетична подредба - първо деактивира фонетичната подредба и след това я премахва/деинсталира от компютъра ви.

- Добави/активирай подредбата (в края на инструмента) - добавя подредбата сред активните такива и активира езиковата лента, ако не е била вече налична долу в лентата за задачи.

5. Има ли още нещо, което е редно да знам за инструмента?

Има, да:

- NR BG-Fix Tool изисква инсталационния диск на Windows XP при премахване на FlexType, за да възстанови някои от оригиналните файлове на операционната система.

- след като изберете настройките, които искате NR BG-Fix Tool да приложи, и кликнете "Напред", не закачайте системата, докато NR BG-Fix Tool не съобщи, че си е свършил работата.

- не използвайте инструмента, ако вече имате работеща фонетика (не FlexType), и не опитвайте да деинсталирате фонетична подредба, ако всъщност нямате. NR BG-Fix Tool ползва роботизирани скриптове, които могат да добавят погрешна подредба вместо фонетичната или да премахнат някоя друга подредба, ако фонетичната не е активна в момента. Това няма да навреди на системата, но е досадно.

- NR BG-Fix Tool използва VBS скриптове и други методи, така че е възможно различен антивирусен или подобен защитен софтуер да го засече като заплаха. Това е фалшива тревога.

- поради факта, че се използват VBS скриптове, ако имате проблем с операционната система, който засяга VBS, той ще попречи на работата на NR BG-Fix Tool. Това обаче не е мой проблем, а ваш, и е редно да се отстрани.

- NR BG-Fix Tool включва два "езика": български и транслитериран български. Българският е избран по подразбиране, но ако случайно кирилицата ви е омазана и не се чете, изберете "Transliteriran" български от менюто. Предварително се извинявам, ако в различни думи ползвам различни комбинации от символи за някои букви/звуци, но просто не съм свикнал да пиша на шльокавица.

- NR BG-Fix Tool е тестван под различни ситуации както на виртуални машини, така и на истински такива. Инструментът е работил нормално и си е свършвал работата. Авторът не носи отговорност за каквито и да било щети от продукта, дължащи се на неправилно използване или на странични фактори. Накратко: използвате инструмента на ваша отговорност!

- NR BG-Fix Tool е проектиран да работи основно на Windows XP. Би трябвало да функционира и под Windows 2000. Поддръжка за останалите версии на Windows няма.

- NR BG-Fix Tool изисква акаунтът, под който се стартира, да е с администраторски права.

- NR BG-Fix Tool e напълно безплатен за ползване и разпространение.

6. Изчетох всичко. Нещо друго?

Ами,... не. Дано инструментчето ви е от полза.

Редактирано от captainFill (преглед на промените)

Темата добре е отпреди 2 години, но на мен ми помогна, понеже не знаех за съществуването на програмката SwitchIt. Все още не съм я инсталирал, но може да свърши работа някой път.

Tърсих за програмка, която да свърши толкова просто на глед действие, като превключване на клавиатурни подредби от комбинация на клавиши, която си харесам аз.

Ползвам тази Руска програмка Switch it! от няколко години.

Мога да кажа, като неин ползвател, че няма никакви проблеми.

Лично аз я инсталирам на клиентите си, за да не чувам и думичка повече за ФлексТъп...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.