Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

10-те Божи заповеди

Featured Replies

Наскоро срещнах една тема за 10-те Божи заповеди...та тя беше следната:Възможно ли е да се съставqт нови 10 заповеди?Какви бихте написали?...интересно ми е какво мислите по въпроса...дори ако не е възможно-защо :)

• Отговори 162
  • Прегледи 30,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Интересна тема... Според мен има само една божа заповед, но не е заповед. Що се отнася до прегрешилите, който ги сочи с пръстче нека погледне къде сочат останалите свити пръсти на ръката му.

Наскоро срещнах една тема за 10-те Божи заповеди...та тя беше следната:Възможно ли е да се съставqт нови 10 заповеди?Какви бихте написали?...интересно ми е какво мислите по въпроса...дори ако не е възможно-защо :angry:

Ние тези 10 не спазваме ти нови искаш Публикувано изображение Но бих разкарала тази с "не споменаването напразно името божие"....Не че друго ама ми се струва най - безсмислена...аз самата го споменавам поне по 10- тина пъти на ден напразно и определено не се чувствам толкоз грешна.. ;)

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Ние тези 10 не спазваме ти нови искаш Но бих разкарала тази с "не споменаването напразно името божие"....Не че друго ама ми се струва най - безсмислена...аз самата го споменавам поне по 10- тина пъти на ден напразно и определено не се чувствам толкоз грешна..

Dindi, тази заповед е за такива като нас - които си мислят, че могат да обхванат Необятното :angry: Смисълът на тази заповед е, че който знае за какво става дума не говори, а който говори - не знае. Затова по-добре - не говори ;)

Теб не те засяга :wors:

Чак за 10 не се сещам, но ето едничка:

Полей си хубавичко и обилно новите дрешки с кафе (по възможност по-скъпички) и мини 10-тина пъти в тоя вид по главната улица.

Останалите 9 ги оставям за ентусиасти :)

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Dindi, тази заповед е за такива като нас - които си мислят, че могат да обхванат Необятното :angry: Смисълът на тази заповед е, че който знае за какво става дума не говори, а който говори - не знае. Затова по-добре - не говори ;)

Теб не те засяга :wors:

Чак за 10 не се сещам, но ето едничка:

Полей си хубавичко и обилно новите дрешки с кафе (по възможност по-скъпички) и мини 10-тина пъти в тоя вид по главната улица.

Останалите 9 ги оставям за ентусиасти :)

Прав си...ама тези дето вярват дали разбират или просто вярват? Пък и си е мое мнение, че името божие си е доста експлоатирано в разговорния език...За дрешките...не е толкоз страшно..поливала съм ги и съм ги разхождала...хахахаха, че и на празненство ходих с тях...(действието се развива в едно кафе рано сутринта на 15 ти септември- след тва бях на откриването на първия учебен ден) Е, поне този норматив съм го покрила... :PПубликувано изображение

Не ти трябват 10-те заповеди.Не можеш да ги изпълниш, както и всички ние.Те нямат такава цел.Пък и защо са ти още 10 наистина?Това е своего рода мазохизъм според мен.

• 2 седмици по-късно...

аз лично, а и не само аз смятям, че заповед може да бъде например хората да не се мислят за по велики от Създателя, защото това е много голям грях, а оттук произтичат и редица други

аз лично, а и не само аз смятям, че заповед може да бъде например хората да не се мислят за по велики от Създателя, защото това е много голям грях, а оттук произтичат и редица други

Брей, на мен пък Той ми каза друго... :rolleyes:

:eek: Трудно е да бъдеш Бог, затова не желая да измислям нови заповеди. Съвсем не съм религиозен, даже напротив, но това не ми пречи да считам, че десетте божи заповеди са добри напътствия за съхраняването на човешкото у нас, за да има някакъв морал и ред. Друг е въпросът накъде върви светът и колко от нашите съвременници зачитат и спазват препоръките ( заповедите ), наследени от миналите поколения. Всеки сам си отговаря на него, не желая да налагам своето мнение. :go ahead:

Ако човек е истински осъзнат и интелигентен,не му е нужно да следва каквито и да било заповеди.Когато си постигнал хармония със себе си и със всичко около теб,едва ли ще тръгнеш да убиваш някого...Пък и "заповеди" ми звучи прекалено арогантно. Подходящата дума би била "съвети". Ако Бог ни е дал свободна воля,то това изобщо не се връзва с думата "заповед". :wors:

Имаше едно пародийно филмче (не се сещам името му) в което заповедите бяха написани върху 3 каменни плочи * 5 (т.е. общо 15), но едната я изтърваха и се счупи и така са останали само 10. Упс :wors: Та въпроса какво е пишело на останалите 5 ме гложди и до днес. Публикувано изображение

Имаше едно пародийно филмче (не се сещам името му) в което заповедите бяха написани върху 3 каменни плочи * 5 (т.е. общо 15), но едната я изтърваха и се счупи и така са останали само 10. Упс :wors: Та въпроса какво е пишело на останалите 5 ме гложди и до днес. Публикувано изображение

Имаше един анекдот за тези заповеди :

Бог тръгнал да търси на кой народ да даде заповедите,но навсякъде му отказвали. Накрая отишъл при евреите и предложил заповедите на Моисей. А той го попитал "Колко ще струват?" "Нищо.Безплатни са." - отговорил му Бог.

"Вземам ги тогава!" Публикувано изображение

Имаше един анекдот за тези заповеди :

Бог тръгнал да търси на кой народ да даде заповедите,но навсякъде му отказвали. Накрая отишъл при евреите и предложил заповедите на Моисей. А той го попитал "Колко ще струват?" "Нищо.Безплатни са." - отговорил му Бог.

"Вземам ги тогава!" Публикувано изображение

Хубав виц :clap: .Само че, ако мислиш, че Бог е предмет на подигравка и парцал за подмятане, лоша работа.Бог винаги се е идентифицирал с думите, които е казвал.И презрението към тези думи е презрение към Самия Бог.Но нито си първия, нито ще си последния.После да не се сърдиш: Всеки му, според делата му, нали знаеш.Много се радвам, че Бог е толерантен.Хората се опитват да Го унищожат, но Той не унищожава хората. :clap:

• 3 седмици по-късно...

...Защото макар и да се раждаш съвършен, после потъваш в егото си и всичко заминава в трета глуха.

...

За съжаление не се раждаме съвършени. Всички смущаващи чувства, които имаме като големи ги имаме и като деца. Имаме си ги от преди. Иначе би било странно.

Децата са много по-близо до състоянието на цялостност, към което след това цял живот се стремим. Те са много по-близо до истинският живот от възрастните, затова и боледуват много по-рядко, например. Голяма част от фрагментацията на личността идва от процеса на "възпитание", когато "знаещият" възрастен налага със сила собствените си недостатъци върху личността на детето. Процесът на доближаване до просветлението е процес на целенасочено и съзнателно връщане към детството, към детското безгрижие, любопитство, съчувстие, радост, желание за живот. Но тъй като е съзнателно, по време на този процес човек развива и качества, които детето няма - сила, търпение и мъдрост например. Процесът на доближаване до Просветлението е процес на връщане към детстото по начин, които е друг, макар един и същ. "Смущаващите чувства" са "смущаващи" докато ги отхвърляме и упорито не искаме да осъзнаем, че те са част от нашата собствена личност, които са се откъснали и са заживели собствен живот. По-точно, това са части, които НИЕ сме откъснали от собствените си души - това са части от нас самите, които сме превърнали в тайна. Царство, което се разделя против самото себе си запада. Достатъчно е да ги приемем и спрем да крием тайни от себе си и всичко си идва на мястото.

Редактирано от drahshta (преглед на промените)

Смущаващите чувства за които говоря са гнева, гордостта, ревността, завистта, привързаността, алчността .... те от моя гледна точка не се развиват с порастването, имаме си ги от преди раждането. Такива чувства има и в най-малките деца. Всички те произлизат от невежеството по отношение на същността ни, а то е безначално. Всички тези смущаващи чувства, които са същността на егото са непросветлен начин на преживяване. По пътя към просветлението т.н. смущаващи чувства се трансформират в истинската си същност - мъдрост.

Например ако можем да преживеем гнева, без да го оставяме да управлява мислите думите и действията ни, ако можем да видим как се появява (породен от причини) играе свободно и изчезва в същото пространство от което е произлязъл, тогава гневът се трансформира в така наречената огледалоподобна мъдорст.

Просветлението не е връщане към детството. Много повече е. И няма как да бъде предадено като интелектуално знание. Просветлението е преживяване. Абсолютно щастие, безстрашие и любов. Отвъд думите и представите.

пп

Децата не боледуват по-рядко от възрастните.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Процесът на приближаване до Просветлението е връщане към детството по нов начин. Самото Просветление е повторно раждане - раждане от самият Себе Си, от собствените си усилия. Именно това и символизира кръщенето в християнстото. Но то е само символ - истинското "повторно раждане" е резултат от личните усилия на човека. Да, децата боледуват много по-рядко от възрастните. Виждал ли си дете с инфаркт или инсулт? Виждал ли си дете с атеросклероза? Виждал ли си дете с Алцхаймер? Сравни вероятността едно дете и един възрастен да се разболеят от рак, шизофрения, диабет. Детските болести са в огромната си част инфекциозни - това процес на учене на имунната система. ХРОНЧНИТЕ болести са съмнителна привилегия на възрастните. Децата на развиват Алцхаймер, просто защото... са деца. И ако човек иска да запази ума си независимо от възрастта, налага се да се научи да бъде като малко дете - с широко ококорени очи. Проблемът в случая е, че когато четеш и говориш за будизма, Вало, виждаш само рамката, но не и картината. Думите, но не и техният смисъл. Накратко казано, не разбираш това, което претендираш да е твоя философия и отношение към живота.

Да, децата боледуват много по-рядко от възрастните. Виждал ли си дете с инфаркт или инсулт? Виждал ли си дете с атеросклероза? Виждал ли си дете с Алцхаймер? Сравни вероятността едно дете и един възрастен да се разболеят от рак, шизофрения, диабет.

Кармата при човек,започва да действа след седмата година,ето защо децата не боледуват като възрастните наи-вече до седмата си година.Вало би следвало да го знае !

За съжаление не се раждаме съвършени. Всички смущаващи чувства, които имаме като големи ги имаме и като деца. Имаме си ги от преди. Иначе би било странно.

Прочети поста ми в калдата тук и ще видиш,че не всички смущаващи чувства, които имаме като големи ги имаме и като деца.
:ph34r: Аз пък изобщо не вярвам в кармата - това,че си наказван заради грешки от минали животи,си е пълна глупост. Противодействието винаги е тук и сега. Ако сложиш ръката си над огъня,ще се изгориш веднага,а не в следващия си живот...

;) Аз пък изобщо не вярвам в кармата - това,че си наказван заради грешки от минали животи,си е пълна глупост. Противодействието винаги е тук и сега. Ако сложиш ръката си над огъня,ще се изгориш веднага,а не в следващия си живот...

Ако нагрубиш някого, ако нараняваш хората, тогава резултата не е тук и сега. Ние ежедневно, съзнателно или несъзнателно създаваме страдания. Понякога те са толкова фини, че не ги забелязваме. А дори и да не са, обикновено сме центрирани в себе си и не забелязваме резултатите от думите и действията си. Човек може да не вярва в ядреното взаимодействие, но това не означава, че то не съществува.

Карма буквално означава действие. Думата се използва за определяне на закона за причина и следствие. Това е фундаментален закон. Всяко нещо, има причини. Всяко нещо е съвкупност от взаимосвързани и взаимозависими фактори и условия. Карма не е наказание. Целия свят е взаимосвързана и взаимозависима цялост. Карма е вятъра който я движи. Нищо не е случайно. Всичко се случва като резултат от действията ни.

Всяка мисъл, дума и действие оставя отпечатък в собствения ни ум. С всяка мисъл, дума и действие ние "посяваме" причините за това, което ни се случва в бъдеще. Ако посееш пшеница - реколтата е пшеница. Може да се забележи, че е необходимо известно време за това, необходими са условия като влага, време ..., по същия начин действа и кармата. Някои следствия се случват веднага, за други е необходимо време. Но всичко , което ни се случва сега е 100 % наша лична "заслуга". Ние сме посели семената за това.

Карма не е предопределеност. Ако нещо не се е случило, може да бъде избегнато. Във всяка ситуация ние правим избор и носим щастие или страдание на околните. С мислите, думите и делата си. Съответно си сърбаме попарата.

За да е най-силен кармичният отпечатък са необходими 4 фактора. Ще дам пример с убийство. Най-силният отпечатък и съответно най "тежки" отпечатъци има когато: 1. Знаем че става въпрос за човешко същество. 2. Искаме да го убием. 3. Убиваме го или наемем някой да го направи. 4. Доволни сме след това. Ако убием близък човек - резултатите са още по неприятни.

Кармата няма нужда да се драматизира излишно. Както положителната, така и отрицателната не са вечни. Те зависят от причини, които самите ние сме създали и рано или късно тези причини се изчерпват. Затова в обусловения свят на Самсара не може да се намери трайно щастие. Добрата новина е че и страданието не е трайно.

Образно казано умът ни е като акумулатор на впечатления, впечатления от нашите собствени мисли, думи и действия. Понеже сме свързани със всичко, тези натрупани впечатления се проявяват като обстоятелства в живота ни, когато се създадат необходимите условия за това. Може да се каже че целия свят който преживяваме е танц на кармични впечатления. Сън.

Развитието ни не винаги е образно казано нагоре. Ако човек е гневен, горд, ревнив, завистлив ... и оставя тези емоции да управляват думите и действията му, той си посява голямо количество негативни впечатления, които при подходящите условия "узряват" и следващия му живот може да е в някоя африканска държава или дори на още по-неприятни места.

Решението не е само в това да се стремим към положителни действия и впечатления. Това разбира се е добре, защото ще имаме живот с по-малко проблеми и повече възможности да се развиваме. Решението е в това да излезем от този цикъл. Да отидем отвъд. Да не се отъждествяваме с тялото си или с емоционалните си и мисловни състояния. Решението е да се събудим от съня на невежеството. Да станем Буди. Това, което е същността ни. Това, което преживява картинките в огледалото на ума. Самсара и Нирвана е едно и също нещо. Различна е само гледната точка и съответно начина по който преживяваме нещата.

пп

Малките деца и бебетата проявяват гняв, привързаност, желание, ревност, страх ... на практика всички негативни емоции. Може би в по-малка степен, но и възможностите им са малки. Въпреки, че се гледат в една до голяма степен изкуствена среда в която родителите избягват тези емоции и им дават преди всичко любов.

Аз имам деца. ;)

ппп

Малките деца (и бебетата) боледуват. От различни видове рак. От сърдечни болести. От диабет. Почти няма болест от която да не боледуват. Е може би Алцхаймер. Но пък си имат много от които не боледуват възрастните. Има болести които са само детски. Примерно синдрома на Даун.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Вало.

"гняв, привързаност, желание, ревност, страх" - несъзнателно. При децата е несъзнателно, и не ги обременява кармично.

...

Всяка дума, мисъл или действие остава отпечатък, който рано или късно се връща със същия знак при нас.

Когато е несъзнателно резултатите са по слаби.

Привързаността не е смущаващо чувство.

Смущаващо чувство е когато е вкопчване. Когато страдаме ако загубим това към което сме привързани.

Аз не споря. Само изяснявам гледна точка. :angry:

Истината не може да се изкаже с думи,така че няма смисъл от спорове...Нека всеки живее и преоткрива постоянно своята истина,като не пречи на другите. В това вярвам...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.