Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Посвещава се на децата от 60-те, 70-те и 80-те години на 20

Featured Replies

преди 4 часа, _nib_ написа:

носталгията е предверието,антрето на депресията.......

хубаво е....добре е да пазим....да имаме спомени......

.....но да ги приемаме само с мъъъничко тъга.....не много

и ас мий тъжну чи бех млат.....мъ малку....не многу....

шисъ дръжим дукът докопаме машина на времето.....

секи шиси връткъ броячо....и ще биде там де муй било най убъво

ша са дръжим - само да докопаме машината и виж ко стаа

images?q=tbn:ANd9GcSEQfVCajwXsvSdmhotFp4

• Отговори 2k
  • Прегледи 224,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Помните ли това..? -Да отидеш до телевизора и да го включиш от копчето на стабилизатора. -Да поставиш игличката на грамофона точно там, където започва новото парче. -Да върнеш бурканчетата от кис

• Мен ме пращаха с такава мрежичка за пазарене:  

• Така е ,аз се раздвам за детството ,което имах,и искренно съжалявам сегашните лапета ,рястящи във века на хейтърите,всъщност те нямат детство. Ходех на кръжок по фото-дело   А това ми беше ...БА

Публикувани изображения

БУЛЕТРОНИК или българския електронен часовник от комбината по микропроцесорна техника в Правец

Такъв часовник е раздаван на делегатите на ХІV конгрес на ДКМС през 1982.

https://clockwiser.wordpress.com/2011/12/24/buletronic-review/

buletronic-lady1.jpg

%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%

този си беше голяма гъзария

не помня вече у коя кутия е забравен, то и батерията му беше една... де никъде я няма

b76cd6c400898fc37bfe5e688f8e994c.jpg

преди 4 часа, haidukpikaso написа:

този си беше голяма гъзария

не помня вече у коя кутия е забравен, то и батерията му беше една... де никъде я няма

b76cd6c400898fc37bfe5e688f8e994c.jpg

ааааа

тъкоф намерих ф идин цум 88-ма в Берлин....Източен

72188664_2538588696364674_64451708952489

преди 4 часа, haidukpikaso написа:

72188664_2538588696364674_64451708952489

17 лева е много. Седемдесетте примнерно килограм диня е бил 2 стотинки. Сещам се, че свако ми, лека му пръст, е работел в Драгажен флот и е вземал 80 лева някъде по това време.  Това е една пета от заплатата или ако вземем средната днешна заплата - около 1000-1200 лева, равнява се на 200-300 лева. Ако обаче вземем не средната, а заплатата на моряци, работещи пшодобна работа, отиваме може би на 400-500 лева.  Аз през 2009 и 2011-та почивах за 250 лева 5 дена на Сандански - басейн, ала бала, стая за двама, климатик, телевизор... Тоест парите са същите, само че имам басейн, имам климатик, даже имах и безплатна бира на корем ;) + безплатна закуска, колкото ни душа сака. Отначало човек се тъпче, ама после за какво да се тъпче? 

ПП: Ако не бе бирата, нямаше и да отида там.  Е, пресилено е, щото хотел Панорама е толкова добър...може би най-добрия за Сандански и го препоръчвам на всеки! Добър като местоположение разбира се.  Пиеш си бирата вечер и виждаш залез, целия град.   Не мога и да си помисля, че ще ползвам друг хотел в Сандански. България е прекрасно кътче. Не искам комунизма точно в тоя аспект, макар че рекорда ми бе 4 месеца на Слънчев Бряг без пари ;) Друга вселена беше, но в случая тия 17 лева са много, ама много! Аз все пак бях началото на осемдесетте в Слънчев бряг и то без пари. Тогава и заплатите бяха други, цените различни. Цените си бяха такива, каквито ги помним - баничка 13 стотинки, боза малка 9 стотинки, вафла обикновена 6 стотинки и тунквана 9 стотинки...

преди 2 часа, Кико написа:

17 лева е много. Седемдесетте примнерно килограм диня е бил 2 стотинки. Сещам се, че свако ми, лека му пръст, е работел в Драгажен флот и е вземал 80 лева някъде по това време.  Това е една пета от заплатата или ако вземем средната днешна заплата - около 1000-1200 лева, равнява се на 200-300 лева. Ако обаче вземем не средната, а заплатата на моряци, работещи пшодобна работа, отиваме може би на 400-500 лева.  Аз през 2009 и 2011-та почивах за 250 лева 5 дена на Сандански - басейн, ала бала, стая за двама, климатик, телевизор... Тоест парите са същите, само че имам басейн, имам климатик, даже имах и безплатна бира на корем ;) + безплатна закуска, колкото ни душа сака.

Сравняваш 5 дена със закуска, срещу 14 дена пълен пансион. Телевизори и климатици отдавна вече са си нормални неща и не са някаква екстра.

Още много време ще мине докато достигнем социалните придобивки през соца. За съжаление пак ще е от наливани пари отвън, а не благодарение на собствената ни икономика.

преди 19 часа, halek написа:

Сравняваш 5 дена със закуска, срещу 14 дена пълен пансион. Телевизори и климатици отдавна вече са си нормални неща и не са някаква екстра.

Още много време ще мине докато достигнем социалните придобивки през соца. За съжаление пак ще е от наливани пари отвън, а не благодарение на собствената ни икономика.

Човеко, много, ама много са 17 лева  за 2 седмици при положение, че килограм дини бе 2 стотинки. Когато аз фалирах с бизнеса си, дините бяха 20 стотинки през 2000-та. Тоест, 10 пъти повече  и пак не стигнаха, да се задържи един бизнес!  Казвам ти. Свако ми взема 80 лева заплата началото на 70-те в драгажен флот. А сега си направи сметката колко са 17 лева. Дадох пример със сегашните средни заплати. Ако той тогава е вземал 80 лева, представи си колко е вземал обикновения човек! Ами ти реално отиваш на около 30% от заплатата си за почивка. Аз сега с 30% от заплатата си почивам пак две седмици, но при доста по-добри условия и казах какви! Не че смятам днешното положение за добро, но моля ти се, 17 лева са супер много за седемдесетте години!!!!

Да се обоснова. Малко бъркате нещата. Бай ви Тошо успя да вземе властта след новата конституция. Тогава стана добре.  Вие ми давате примери за преди това, когато си бе доста зле и почти всички селяни станаха граждани! Аз съм потомък точно на такива селяни, които в края на шейсетте и началото на седемдесетте, са решили да зарежат ТКЗС-то и да станат граждани въпреки всички неволи! Не ми хвалете тия години, щото ако бяха добри години, сега щях да съм селянин!!!!!!! И ако аз съм гражданин от началото на седемдесетте, 80% от вас тогава са били селяни или по-точно селяндури, без идея какво трябва да правят!

72201314_2463170980588004_74794991100436

на 21.11.2019 г. в 12:29, acnekt написа:

БУЛЕТРОНИК или българския електронен часовник от комбината по микропроцесорна техника в Правец

Такъв часовник е раздаван на делегатите на ХІV конгрес на ДКМС през 1982.

https://clockwiser.wordpress.com/2011/12/24/buletronic-review/

buletronic-lady1.jpg

%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%

а тоа мисля че е към 1978 първия със течни кристали , преди него имаше едни дето светещи цифри . 
Имам два броя такива , ако сменя батерията ще заработи , до преди десетина години го носех :) струваше 100 лева на ония години, предполагам повече от минималната заплата .....това беше чудо на техниката и цепи секундата , във него има тример за сверяване а във сервизите имаше стенд за калибриране .
886256.jpg

72477270_2471522899752812_13541921031182

16237647_675762049261687_684313669_n.jpg

Едно време нямаше Коледа, а Дядо Мраз. Той редовно идваше в службата на родителите, където за децата се устройваха тържества. Беше облечен в червена мантия, налепена тук-таме с памук. Придружаваше го красива Снежанка. Преди да си получат подаръка, малките трябваше да изрецитират стихче или да изпеят песничка.

Мечтата на момиченцата тогава беше да получат голяма руска кукла. Като я сложиш да легне, тя си затваряше клепките, а като я разклатиш, казваше „Мама“. Като я поведеш за ръката, правеше стъпки с крачета. Това предизвикваше небивал възторг у децата.

Матрьошките и неваляшките бяха по-традиционни и недолюбвани – много малко неща можеха да правят. За момченцата пък най-желаният подарък беше камион, в чиято каросерия по-малките можеха да седнат и да се возят, ако някой ги тегли. Същински лукс бяха конструкторите с истински болтчета и гайки от метална сплав – те бяха скъпи и най-често си позволяваха да ги купуват само училищата за колективно ползване в час по трудово обучение.

Както и днес, така и тогава децата най се мръщеха, ако им подарят книга, не го смятаха за истински подарък, а като задача за училище.

zonabul.net

а аз исках винаги книжка

имах такава за подарък от роднини, луксозна, с твърди корици, и в предучилищната нулата искаха да носим книжки - повече не я видях

никога няма да я забравя, това ще ми остане завинаги - кражбата, болката от загубата...

След години я срещнах учителката и я питах - Защо ми открадна книжката ?

Книжка ли ? Ми не знам аз нищо... Грозна крадла

• 2 седмици по-късно...

79479759_2597657000344220_49068203139892

78947825_2883754298312422_64535067653455

• 4 седмици по-късно...
преди 11 минути, _nib_ написа:

13848084.jpg

смятай къв мазохизъм е било тва ако трябва и да спиш с тях

преди 3 минути, haidukpikaso написа:

смятай къв мазохизъм е било тва ако трябва и да спиш с тях

яаааа....сал зъни деля дъсъ фризирвът....

шиси одът пупи нюар иш мязът кът ръсплетена кошницъ у глъвътъ.....

кът ритънъ зелкъ

преди 2 минути, _nib_ написа:

яаааа....сал зъни деля дъсъ фризирвът....

шиси одът пупи нюар иш мязът кът ръсплетена кошницъ у глъвътъ.....

кът ритънъ зелкъ

е нъл за пустата убус

:lol6:

Някои майки и баби така лъжеха децата и внуците си :D

spacer.png

мен немъше нуждъ дъмъ лъжът....

кютека сими беши у кърпъ връзън....

яси знаяф

можиф съ сърдъ сал нъ себи си

чишмъ утгледът паяцити....ишмъ булът кулинети ут нъстъргънтъ царефцъ

мъ станъф чиляк....

бесдъ флизъм у зъторъ идъ пупадъм нъ оръ

дет има идин нъроден лаф-бий дупе....да не биеш дупище

преди 7 минути, _nib_ написа:

мен немъше нуждъ дъмъ лъжът....

кютека сими беши у кърпъ връзън....

яси знаяф

можиф съ сърдъ сал нъ себи си

чишмъ утгледът паяцити....ишмъ булът кулинети ут нъстъргънтъ царефцъ

мъ станъф чиляк....

бесдъ флизъм у зъторъ идъ пупадъм нъ оръ

дет има идин нъроден лаф-бий дупе....да не биеш дупище

а някои явно изобщо не са яли бой

safe_image-11.jpg

Имаше едно ВРЕМЕ…
Държава с 9 000 000 жители…
Армия…
Граници…
Над 3 000 Завода и Предприятия…
Реки…
Пълни язовири…
Напоителни системи…
Земеделие…
Овощни и зеленчукови градини…
Стада…
Свинекомплекси…
Птицекомплекси…
Овцеферми…
Деца…
Детски градини….
Училища…
Образование…
Болници…
Санаториуми…
Здравеопазване…
Море…
Планини….
Гори…
Минерални извори…
Почивни станции…
Месо…
Сирене…
Млеко…
Кисело мляко…
Здравословно хранене…
Е, банани нямаше!!!
И боклуци нямаше!!!

socbg.com

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.