Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кърджали забрани Делю хайдутин

Featured Replies

Като чета постовете на мнозина,се чудя дали тия хора изобщо са в час. В Лудогорието в градовете и селата доста улици носят имена на известни турски културни дейци-писатели,драматурзи и поети. И това е така още от преди 1989-а година. И никога не е имало проблем за никой. Никой не е повдигал въпроса,никой е нямал против. Сега обаче се вдига някаква ужасна шумотевица,която явно е в нечий интерес,ясно чий :sobbing: Такива които обичат да ловят риба в мътна вода,че и " за бой се стягат " -смешници biggrin.gif

Косово 2 ще стане,ако лумпенщината на водената от Боленчо партия продължи в същия ред на действия -подстрекаване на крайни елементи. Ефекта вече се вижда sad.gif няма да назова,но и тука някои "герои" вече за шмайзери мислят. Смешно и трагично,смешно понеже такива са смешници,и трагично, ако не дай си стане нещо поради тяхната инфантилност.

Момче , в случая не става въпрос дали някой има нещо против имена на турски. Проблемът е свързан с имената на български Герои , които помаците наричат разбойници. Това е проблемът. Нямате право като етнос да ограничавате българите по този начин , защото наричайки героите разбойници вие се разграничавате от българите и сами се поставяте в опозиция. Всичко това се случва защото ви се даде преаклено много власт и си помислихте , че можете да правите каквото си поискате . Естествено трябва да подчертая , че помаци са на власт само и единствено заради българите , които на избори предпочитат да си седят в къщи и да пият ракийка! Когато всеки отиде да гласува , ще лапате чушки :sobbing: А до тогава вие трябва да внимавате какво правите , защото нали знаеш - човек каквото сам си направи , никой друг неможе да му го направи!

ПП. Кога ли ще ти блокират и тоз профил?

ППП. Държа и да кажа , че ако не беше ДПС , надали щяхме да имаме проблеми - българи и турци (помаци)

ПППП. Последен едит : Наричам ви помаци не от злоба , а защото мнозинството от вас не се държат като българи, ами като нещо средно между турчин и българин , като в повечето случаи първото надделява!!!

Редактирано от AXL (преглед на промените)

• Отговори 66
  • Прегледи 10,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Любопитен съм,дали в Турция има улици кръстени на Българи?Като например "Васил Левски","Христо Ботев","Захари Стоянов" и др.,за да кръстим улици в България на турци никому неизвестни.

Момче , в случая не става въпрос дали някой има нещо против имена на турски. Проблемът е свързан с имената на български Герои , които помаците наричат разбойници. Това е проблемът. Нямате право като етнос да ограничавате българите по този начин , защото наричайки героите разбойници вие се разграничавате от българите и сами се поставяте в опозиция. Всичко това се случва защото ви се даде преаклено много власт и си помислихте , че можете да правите каквото си поискате . Естествено трябва да подчертая , че помаци са на власт само и единствено заради българите , които на избори предпочитат да си седят в къщи и да пият ракийка! Когато всеки отиде да гласува , ще лапате чушки :sobbing: А до тогава вие трябва да внимавате какво правите , защото нали знаеш - човек каквото сам си направи , никой друг неможе да му го направи!

Пред вид явно грешната преценка на някои други,обясни това първо на тях драги господинчо. Второ,мисля че самия ти имаш проблем с названията на нещата-помаци и турци са леко различни неща ,въпреки че и двете групи са мюсюлмани. В Кърджали искаш или не искаш са главно турци. За това дали някой е герой или е прост рабойник в момента оценка не мисля да дам. За някои и Хитлер е герой,но за други той е престъпник нали? А това кой какъв е се съди по делата му. Ако той в качеството си на някакъв борец ( казвам борец не герой- герои са Васил Левски,Ботев например, високохуманни личности с идеи,а не някакъв си там просто забегнал в балкана да кокошкарства ,казвам кокошкарс

тва ,убийства и тормоз на невинното турско население и не само на турското ,защото мнозина само това са правели,за тях идеите на Ботев и Левски са били нещо недостижимо,нещо извън пределите на егоистичните им натури. ) не се харесва на мнозинството някъде,няма и да го сложат естествено. Хората които живеят там определят какво да чуват или да слагат. Трето,много се чудя,как така от местен проблем на град Кърджали,изведнъж той стана общонационален. Заприлича ми на проблема на София с боклука,който ни най-малко не ме интересува мен лично. Мен ме интересува това че разни като теб,изведнъж нададоха някакъв страшен вой,обърнаха въпроса вече до такава важност все едно решаваме дали да има война или не. Реалностите на град Кърджали са си техни,вие които само надавате вой за всяко нещо свързано с турския етнос и ДПС например,мисля че е време да осъзнаете че неможе да командвате както преди по време на комунизма. Дори още по лошо,вие господа национал-шовинисти ,докарахте нещата дотам,че местното население избрало местния общински съвет, и членовете на същия този съвет,да са и те предубедени като вас.

И последно,писна ми от инфантилни намеци за нещо си. Искам само да предупредя такива смелчаци,че сметките им са много криви. Явно че промити мозъци не могат да се променят,но такива прояви на приказване и дрънчене с войнствени намеци единствено могат да доведат до още по-голяма реакция и както ги наричате прояви на турско самосъзнание :sobbing: дори нещо повече. Което на мен не ми пречи,но на вас ще се отрази още по-зле.

П.С И в твоя стил драги АХЛ- момченце,вдигането на оръжие не е като на..акването,след второто си забърсваш с извинение г*за но след първото.... след първото не се знае какво ще стане. Та моя съвет е,по-добре иди си забърши г..за ,и недей вдига толкова "гири" Вижда се че словото на някои изпреварва далеч мисълта и разума им. :sobbing:

П.С.С И като искате имена на войводи, сложете ги във вашите си градове. В моя град има едно единствено име на войвода - Капитан Петко войвода,и няколко турски имена на улици -Назъм Хикмет например. И проблеми няма.Защото този войвода вече е Герой!! За разлика от доста други от стотиците изписани в нашата история .

П.С.С.С И ако я нямаше АТАКА дали щяхме да имаме подобни проблеми а :sobbing: И аз наричам някои с името на женски полов орган,не защото те са това,а защото се държат като такива biggrin.gif

Редактирано от Devians (преглед на промените)

В моя град има едно единствено име на войвода - Капитан Петко войвода,и няколко турски имена на улици -Назъм Хикмет например. И проблеми няма.Защото този войвода вече е Герой!! За разлика от доста други от стотиците изписани в нашата история .

И този Назъм Хикмет и него не знам хич кой е :sobbing:

Какво е направил за България :sobbing:

И този Назъм Хикмет и него не знам хич кой е :sobbing:

Какво е направил за България :sobbing:

Отговор-има си гугълчо за тези цели ,но най е лесно да ти сложат в човката наготово нали :sobbing:

ППП. Държа и да кажа , че ако не беше ДПС , надали щяхме да имаме проблеми - българи и турци (помаци)

ПППП. Последен едит : Наричам ви помаци не от злоба , а защото мнозинството от вас не се държат като българи, ами като нещо средно между турчин и българин , като в повечето случаи първото надделява!!!

AXL, напълно съм съгласен с теб.
Назъм Хикмет е помилван посмъртно

Турският писател Назъм Хикмет ще бъде реабилитиран посмъртно, съобщи местният в. "Радикал". Въпросът е обсъждан в Държавния съвет на южната ни съседка. Хикмет беше лишен от гражданство на 15 август 1951 г. заради комунистическите си убеждения и се установи в бившия СССР, където дочака смъртта си през 1963 г. Причината Турция да инициира преразглеждане на делото срещу поета са световната му известност и приносът му за развитието на турската литература. "Назъм Хикмет е класик на миналите и на бъдните векове", се казва в решението на съвета.

Бившият министър на културата Истемихан Талай също направи постъпки за възстановяване гражданството на Хикмет през 2000 г., но заради националистите в коалиционното правителство документът за реабилитация не беше подписан.

Тук няма кво да добавя - барабар Петко с мъжете става май :sobbing:

Тук няма кво да добавя - барабар Петко с мъжете става май :sobbing:

Става ли :sobbing: ,ооо благодаря за вашето благодушно решение господине :sobbing:

А колко други имена на улици има,не от турски произход ,които не са дори на йота толкова известни в световен и български мащаб, но седят нали.

През един априлски ден си отиде поетът Реджеб Кюпчу, оставяйки след себе си род, оптимизъм и голямото си сърце, завещавайки на хората богатото си творчество.

Поетът е роден на 28 септември 1934 г. в село Куклен, Пловдивска област. От 1956 г. живее и работи в Бургас. Бил е строителен работник, журналист, кореспондент на в. „Нова светлина“, служител в тогавашния Окръжен съвет за култура.

Автор е на книгите „Въпросите продължават“ (1962), „Животът не е сън“ (1956), „Приятели мои, да тръгнем“ (1967). Носител е на наградата за поезия на град Бургас.

Негови стихове за превеждани на няколко европейски езика. Реджеб Кюпчу почина преждевременно на 26 април 1976 г.

Той не е роден в Бургас. Но Бургас е градът на неговата любов и на синовете му. Тук са неговите приятели — известните поети Христо Фотев, Илия Бурджев, Стойчо Гоцев, Недялко Йорданов, Димитър Велинов. Те остават близки на семейството му и след неговата смърт.

Поетът имаше свой път, който започваше от неопетнения светъл извор на неговата душа. Той не искаше да върви по посочен път, по задължителен път. Той казваше „пътят е мой, когато сам го откривам“.

Семейството на поета сега живее в Истанбул, но всяка година на 26 април идва в Бургас, за да посети гроба му. Той идва в тази България, за която Реджеб Кюпчу написа:

Аз не съм чужденец,

аз съм твой син.

..........

Българийо,

аз съм твой син

и мои са твоите пътища.

Реджеб живее. Той се ражда всяка пролет. Открита е неговата поезия за света. Той обичаше всички хора. Със стиховете си носеше красота, живееше за тях.

Реджеб обичаше морето. Той черпеше своето вдъхновение от него.

И какво, че вълните умират. Неговият смях не се плаши.

Той идва при нас и ни носи поезия — направо със сърцето си.

Денят е еднакво учтив

към тези,

които са дали нещо от

себе си

и си отиват,

и към тези, които идват

с нови мисли.

Дадоха имена на 47 улици в Кърджали

21 юни 2007 | 20:34 | Агенция "Фокус

Кърджали. 47 улици в Кърджали ще носят имена на изтъкнати личности от Възраждането, на българи, имащи принос към нашата и световната история и наука и на известни кърджалийци .Това решиха общинските съветници в града. В началото те бяха запознати с предложенията на назначената със заповед на кмета специална комисия, в състава на която участваха общински експерти, представители на културни институции и общински съветници. След проведени четири заседания в периода 8-19 юни са селектирани предложенията, постъпили в общинска администрация от граждани, експрети от РИМ и Гражданско сдружение “Европейски демократичен път”. Свои предложения дадоха и общински съветници, две от тях бяха приети, след което местният парламент утвърди решението за именуване на улици в кв. „Възрожденци” и централната градска част. С него се задължават собствениците на новопостроените сгради на посочените улици да регистрират своя адрес в съответствие с новите имена. Без промяна остава номерацията на старите сгради и жилищни блокове.

Сред утвърдените имена на улици в кв.”Възрожденци” са тези на изтъкнати български писатели-Елин Пелин, Захари Стоянов, Ангел Каралийчев и Ран Босилек. Част от улиците са именувани на български възрожденци -Райна Княгиня, Ангел Кънчев, Райко Жинзифов, Никола Фичев, Добри Чинтулов и Сава Филаретов.

Не са пропуснати и имената на известни природни и исторически забележителности -Силивряк, Моняк, Арпескос и Белите брези. Сред избраните имена на улици са и тези на известни личности свързани с града и региона -Иван Балкански, бившия кмет на Кърджали Петко Калчев, поетесата Петя Караколева, Кадрие Лятифова, писателя от Ардино Сабахатин Али, Реджеб Кюпчу и първата учителка в Източните Родопи Параскева Ванкова.

Пет улици в централната градска част и кв. “Студен кладенец” също вече имат имена. Това са улиците - “акад. Любомир Милетич“, “Незнаен войн”, “Аграрна”, ”Промишлена” и “Търговска”.

П.С И аз като поета казвам- твой син съм Българио ,но защо останалите твои синове гледат винаги открай време на мен като на враг..... sad.gif И искат да стана враг и на теб Българио ,което надали ще успеят да направят,най-много да стана техен враг.

За жалост не виждам името на Назъм Хикмет. Е, все пак драматичния театър в Разград е именуван така :clap:

Прекаленото повторение не е на хубаво, неможе навсякъде да има улици на негово име все пак ;):)

Прекаленото повторение не е на хубаво, неможе навсякъде да има улици на негово име все пак :clap::)

Имах един даскал по математика навремето. Казваше се Нуриев, бог да го прости. Тоя човек заслужава да има улица на неговото име.

Поздрави!

Албанците, какво казали на сърбите :

„ние нема да ви трепаме со пушки ке ви трепаме со курец ”

http://www.kaldata.com/forums/lofiversion/...php/t30274.html

Нас турците ке ни трепат со курец да знаете.

Редактирано от DemoVision (преглед на промените)

Албанците, какво казали на сърбите :

„ние нема да ви трепаме со пушки ке ви трепаме со курец ”

http://www.kaldata.com/forums/lofiversion/...php/t30274.html

Нас турците ке ни трепат со курец да знаете.

Еволюцията продължава, това че даден регион през дадени векове е бил населяван от едно население,не значи че това ще бъде винаги така. Естествения ход на историята не оставя нищо едно и също за вечни времена. Раждаемоста , преселенията,и много други неща оказват влияние. В този си смисъл,израза ти за "курец" е правилен! Но това не означава че не може да има изключения. Всичко зависи от хората.

Еволюцията продължава, това че даден регион през дадени векове е бил населяван от едно население,не значи че това ще бъде винаги така. Естествения ход на историята не оставя нищо едно и също за вечни времена. Раждаемоста , преселенията,и много други неща оказват влияние. В този си смисъл,израза ти за "курец" е правилен! Но това не означава че не може да има изключения. Всичко зависи от хората.

Прав си, но както вие не можете да се примирите със загубите, така и всеки човек не може. Това мисля, че не можеш да го отречеш.

Интересно е, че след като недоволството е породено от наричането на хайдутите "разбойници" се атакуват и турските по произход имена на улиците. И доколкото в първата си половина тази теза е вярна, то във втората вече е проявено чисто тесногръдие. Улиците следва да се кръщават с имена на личности, дали принос за нашата страна в областта на политиката, обществото, културата. Без значение от какъв произход са. Ето защо например си имаме булевард кръстен на Макгахан. Но някои вероятно не знаят, че в столицата ни има такъв булевард, а още по-малко кой е тоя Макгахън. Така е и със споменатите турски имена. А те са подбрани съобразно произхода на собствениците им. Кадрие Лятифова бе една от най-талантливите певици на етно музика у нас. Имали сме нейни записи в къщи, с които не зная какво стана. Реджеп Кюпчу и Сабахатин Али са дали своя принос към литературата и с факта, че са родени в нашата Родина и са получили първите си творчески вдъхновения на нашата родна земя, следва да се гордеем. Така, както се гордеем с Джон Атанасов например. Колкото до квалифицирането на хайдутите като разбойници - боя се че всяка монета си има две страни. И обективната истина ни задължава да признаем, че исторически дейните личности рядко са нравствено едностранчиви.

А според теб турците признават ли тази обективна истина. Дали техния поглед по отношение кръщаването на улици с имента на хора от турски произход е същия като твоя.

Опаа,приятелю неможеш да обиждаш хората на рязани,бели и черни защото е против правилата.Моля те да не го правиш повече.

dragozow

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

А според теб турците признават ли тази обективна истина. Дали техния поглед по отношение кръщаването на улици с имента на хора от турски произход е същия като твоя.

Какво трябва да промени признаването или непризнаването й не разбирам. За теб те са някакъв идеал с който да свериш позицията си или...?

Добре. Явно приемствеността не е двупосочна. Щом се стигна дотам да се отказват имена на българи за улици , защо да не се стигне до смяна на имена на градове и села например? Защо да не се стигне до махане на многото унизителни надписи като например "Султан Баязид великами" , които красят много джамии , много от тях които са в центровете на малки градове из провинцията? Кажете ми една основателна причина заради която тези искания могат да бъдат отхвърлени? Такава няма , защото явно няма взаимна приемственост. Неможе 130 години след освобождението български градове , на територията на България да се назовават с турски имена и това да се приема от българи , при положение, че малцинства не искат имена на български герои. По пътя на последните събития и на самата логика прозилизаща от тях , то ние трябва да махнем всички турски имена на градове и улици. Ще ме извинявате но това е толкова абсурдно , колкото и самият ни преход , но натам отиват нещата.

ПП. Който не ми вярва за надписа султан баязид великами мога да му изпратя снимки!!! Пишете на ЛС!

AXl, прав си, но да вземе например Назъм Хикмет. Как по-добре да се противопоставим на Турция от това, именувайки някоя улица на негово име? Турците са интересни хора и не са еднакви, както и ние не сме еднакви.

...

Добре. Явно приемствеността не е двупосочна. Щом се стигна дотам да се отказват имена на българи за улици , защо да не се стигне до смяна на имена на градове и села например?

Явно? Явно е единствено или че не четеш темите в които пишеш, или че филтрираш информацията по признаци за които само мога да гадая:

Сред новите улици във "Възрожденци" са "Елин Пелин", "Захари Стоянов", "Ангел Каралийчев", както и "Нури Адалъ", "Сабахатин Али", "Реджеб Кюпчу", "Кадрие Лятифова".

Разбира се не очаквам висока оценка за културния принос на споменатите, дали името си на тези улици. За някои българи те са относително непознати имена...

Явно? Явно е единствено или че не четеш темите в които пишеш, или че филтрираш информацията по признаци за които само мога да гадая:

Разбира се не очаквам висока оценка за културния принос на споменатите, дали името си на тези улици. За някои българи те са относително непознати имена...

Дааа,така е уважаеми Сталик,за някои " българи" явно е по лесно да приказват врели некипели и по трудно да четат и пресомислят. Никой не е отказвал имена на български културни дейци и възрожденци,отказани са само няколко имена от всичките предложени. Но кой ти чете това,дребна работа,щом не са приети безусловно всичките :rolleyes: .Май е трябвало да се поставят на колене тия проклети съветници от ДПС в Кърджали и да им се покаже в действителност как Дельо хайдутин би направил това със сабя на гърлата им,та ще посмеят ли тогава да не се съгласят тез маскари да му отричат правото на улица ... biggrin.gif

П.С Извинявам се за иронията,просто не се сдържах,дано няма обидени ;)

Дааа,така е уважаеми Сталик,за някои " българи" явно е по лесно да приказват врели некипели и по трудно да четат и пресомислят. Никой не е отказвал имена на български културни дейци и възрожденци,отказани са само няколко имена от всичките предложени. Но кой ти чете това,дребна работа,щом не са приети безусловно всичките :rolleyes: .Май е трябвало да се поставят на колене тия проклети съветници от ДПС в Кърджали и да им се покаже в действителност как Дельо хайдутин би направил това със сабя на гърлата им,та ще посмеят ли тогава да не се съгласят тез маскари да му отричат правото на улица ... biggrin.gif

П.С Извинявам се за иронията,просто не се сдържах,дано няма обидени ;)

Приятелю, нито ти,нито аз знаем какъв е бил Делю хайдутин, та да го съдим. Може би Ти би го оприличил с господин Доган. Може би Аз бих го оприличил с господин Доган. Може би Ти го оприичаваш с атентаторите на 11 септември? А може би Аз го оприличавам с Паисий? Човекът си е изиграл ролята на времето и щом има песен за него, значи я е заслужил. Нищо, че това са песни на раята. Сега раята е на власт, заради нея "господарите" вече са в Европа. Изобщо както каза по-горе, нещата се променят.

Ако питате мен, бих заличил всички имена на улици, които са свързани с евреи, турци и така нататък. някой бил направил нещо за България. Че какво е направил примерно Елиас Канети за Русе? Това, че 5 години сме го хранили в България?

Аз лично бих избегнал имената на улици, които са именувани на хора, напуснали родината ни или нямащи нищо общо с родината ни.

Ние сме България, защитаваме родината си, затова всякакви антибългарски настроения са ни чжди. Който иска да бяга в Испания и Турция, но тук сме България! Тук са в сила българските закони! Тук чисто и просто е БЪЛГАРИЯ! На някой ако не му е ясно, какво означава тая думичка, може да погледне примерно в уикипедия за справка!

Няма как...Тук е България и се слуша нашия глас! В Турция може да ни плюете колкото си искате, но тук лично аз няма да позволя това!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Редактирано от Stalik (преглед на промените)

Драги сталик...Използвайки думи, ти явно не знаеш защо ги използваш. Губи ти се смисълът на някои места. Забелязах , че си добър в гадаенето и затова чисто приятелски ти предлагам да се захванеш професионално с него. Добри пари ще изкараш приятелю ;) Специялни поздрави от мен!

Никой не е отказвал имена на български културни дейци и възрожденци,отказани са само няколко имена от всичките предложени. Но кой ти чете това,дребна работа,щом не са приети безусловно всичките :rolleyes: .Май е трябвало да се поставят на колене тия проклети съветници от ДПС в Кърджали и да им се покаже в действителност как Дельо хайдутин би направил това със сабя на гърлата им,та ще посмеят ли тогава да не се съгласят тез маскари да му отричат правото на улица ... biggrin.gif

Само няколко... Да , защо не. Аз се сещам за няколко градчета и селца , чиито имена могат да бъдат отхвърлени. Защо не ? Та те са само няколко... Проблемът обаче е , че в случаят подобен акт ще бъде обявен за расистки , дискриминационен и погазващ правата на много хора. Не е ли така? Така е и няма начин да опровергаеш болезнената реалност, дори и с просташките си шеги и сарказъм , с които не показваш нищо друго освен същността на елементарната ти особа.

Да не решиш че те мразя или нещо подобно? Ние просто водим едно леко изкривено подобие на диалог, или може би монолог?

433896.jpg

433899.jpg

Ето и обещаните снимки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.