Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Debian - проблеми мнения въпроси

Featured Replies

Публикувано изображение

ето тези отметки като ги променя и като сменя адреса за download from: и после не могат да се върнат в предишното си състояние ,сменям ги за да дойде в синаптика ,flashplugin-nonfree иначе не идва

Редактирано от hristofor (преглед на промените)

• Отговори 893
  • Прегледи 100,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Просто активирай всичко. Ако имаш друг URL (адрес) го постави в таба Third-Party Software. Нормално е да не можеш да ги разцъкваш както си искаш. Това е направено с цел да не счупиш системата. Като свикнеш с нея, тези неща ще ти се струват естествени.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Просто активирай всичко. Ако имаш друг URL (адрес) го постави в таба Third-Party Software.

Нормално е да не можеш да ги разцъкваш както си искаш. Това е направено с цел да не счупиш системата. Като свикнеш с нея, тези неща ще ти се струват естествени.

Благодаря :rolleyes:

друг въпрос ,как да използвам флопито във дебиан,слагам го ама нищо не става

Предварително се извинявам, ако вече е писано по въпроса, но темата е дълга и може да съм пропуснал това. Оттук http://debgen.simplylinux.ch/ можете да си генерирате сорслиста и през терминала да си го допълните в sources.list. Преди това направете бекъп на вашия сорслист, или: 1.su 2.cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list_backup 3.gedit /etc/apt/sources.list триете стария сорслист и пействате новия генериран сорслист и запаметявате новия файл 4.apt-get update 5.apt-get upgrade 6.apt-get dist-upgrade - тази команда не е задължителна и може да я пропуснете Публичните ключове са дадени в новия генериран сорслист и е необходимо само да ги активирате. Всъщност в генератора си е обяснено и написано. Ако нещо не сте изпълнили или нещо не ви харесва в новия генериран сорслист, връщате си вашия стария с: cp /etc/apt/sources.list_backup /etc/apt/sources.list и следват т.4 и 5 от по - горе написаното. Успех!

Редактирано от deke (преглед на промените)

Слагаш го и след това го монтираш. След като си запишеш нещата го демонтираш, едва след това е правилно да извадиш дискетата.

mount /dev/fd0 /mnt/floppy
естествено трябва да си направил папката /mnt/floppy .

Използвай ресурсите в мрежата. Документацията на Debian е преведена. Има и много други ресурси на български език.

...друг въпрос ,как да използвам флопито във дебиан,слагам го ама нищо не става

Ако не стане както колегата е написал, правите следното:

1.su

2.mkdir /media/fd0

3.gedit /etc/fstab

4.в отворения файл добавяте най - отдолу следния ред:

/dev/fd0 /media/fd0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0

и запазвате новия файл.

Редактирано от deke (преглед на промените)

Хора забелязах че в инсталатора на дебиан 6.0 няма файлова система "ReiserFS", коя би било най-удачно да ползвам в такъв случай, тъй като досега само тази съм ползвал и не съм имал никакви оплаквания. Какво ще кажете за "BTRFS"?

Хора забелязах че в инсталатора на дебиан 6.0 няма файлова система "ReiserFS", коя би било най-удачно да ползвам в такъв случай, тъй като досега само тази съм ползвал и не съм имал никакви оплаквания. Какво ще кажете за "BTRFS"?

По мои спомени няма никакви проблеми да преминеш и по късно на така "желаната" система, само едно не мога да разбера - какъв проблем има да ползваш някоя от предишните и доказани например ext? Не се сърди, ама ми прилича на елемент от мисленето на всеки нормален Виндозчия - да имам винаги НАЙ– СуПЕР МЕГА новия софтуер независимо дали ми трябва :rolleyes: Не те познавам -вероятно не съм прав - съдя по моите познати бозаджии - току някой се похвали как си бил инсталирал супер софтуер с нови възможности, които забележете, те не ползвали, обаче МОЖЕЛО да ползват ако поискат :) . Както и да е, идеята ми не да се заяждам, а да споделя следното - ако един човек изпитва неистова нужда да ползва "нещо по така" или "нещо по ново" - с гаранция той си е объркал дистрибуцията и НЕ Е за Дядо дебиан ;) - вероятно 2-ро по закостенялост дистро след Slackware :)

По мои спомени няма никакви проблеми да преминеш и по късно на така "желаната" система, само едно не мога да разбера - какъв проблем има да ползваш някоя от предишните и доказани например ext?

Въпроса е на свойства. Например brtfs/reiser поддържат компресия, която увеличава бързодействието и доста намалява използваното пространство. Бих казал, че това са значителни ползи за системен дял. Отделно brtfs поддържа снимки на файловата ситема - нещо изключително интересно, което трябва да се ползва с доза внимание. Никое комерсиално приложение не може да се мери по скорост и удобство с него.

Въпреки това brtf/ext4 все още се развиват и оптимизират. С всяка нова версия на ядрото има промени по тях. Като се има в предвид, че ядрото на Debian е по-старичко, поне аз не бих ги предпочел на този етап. От друга страна reiser не се поддържа активно и нещата се изравняват.

ако един човек изпитва неистова нужда да ползва "нещо по така" или "нещо по ново" - с гаранция той си е объркал дистрибуцията и НЕ Е за Дядо дебиан :P - вероятно 2-ро по закостенялост дистро след Slackware :P

Много си прав! Само за две неща не съм съгласен:

- въпросите за файловата ситема са напълно актуални и си струва човек да се замисли

- Debian, по мое мнение, е по-закостенял от Slackware

- въпросите за файловата ситема са напълно актуални и си струва човек да се замисли

- Debian, по мое мнение, е по-закостенял от Slackware

ПО първото съм склонен да призная, че нещата са от значение, обаче за кого...за някой, който сериозно "товари " системата и евентуалните ползи са наистина от реално значение

Относно Дебиан - смятам че дебиан не са толкова закостеняли, колкото са фанатици относно чистотата на идеята ;) - те са съгласни да се вкарат в невероятни филми само и само да не се промени статуквото - т.е фанатици и за илюстрация бих казал, че ако Осама използваше ОС то тя щеше да е Дебиан - фанатиците обичат фанатични идеи :) Защо ги слагам след slackware? Защото идеята на Слак да е сложен в простотата ( например да не подържа пакети и да се настройва основно " на ръка" ) го издига във трудно достижими висини... :):)

...те са съгласни да се вкарат в невероятни филми само и само да не се промени статуквото - т.е фанатици и за илюстрация бих казал, че ако Осама използваше ОС то тя щеше да е Дебиан...

Те са твърдоглавци за образец. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Защо ги слагам след slackware? Защото идеята на Слак да е сложен в простотата ( например да не подържа пакети и да се настройва основно " на ръка" ) го издига във трудно достижими висини... :whist::baby:

Тези дни разсъждавах по въпроса, какъв му е минуса на Debian. И стигнах до извода, че той не е по концепцията KIS. Според мен това обяснява по-точно, какво искаше да кажеш.

• 2 месеца по-късно...

Хора имам проблем, днес си инсталирах Дебиан на стария компютър с графична среда XFCE, но се появи проблем с мрежовите устройства, след като рестартирах машината. Версията на дебиан-а е 5.0 изхода от lspci за мрежовото у-во е: 02:0a.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 74) Като напиша ifconfig ми листва само loopback устройството В /etc/network/interfaces ми е листнато eth0 устройството: allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp С командата /etc/init.d/networking restart се ресетва без проблем, но след това е същата ситуация В /etc/modules съм добавил alias eth0 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] Можете ли да ми помогнете, какво да направя в този случай?

• 8 месеца по-късно...

Инсталирах си и аз Дебиан всичко мина добре по самата инсталация но за голямо съжаление не мога да си пусна нета "PPPoE" . Инсталирах следните пакети:pppoeconf_1.20_all ; pppoe 3.8-3 . инсталираха се и се появи иконката за настройка. Натискам я пиша админ паролата ,юзера и паса както по принцип в Убунту. минава всичко като си трябва показва ми IP и че връзката е активна но нет няма. Рестартирах 10 пъти белким закачи ама нъцки. Подскажете ми къде бъркам та да се поправя. От DSL като направя канекция пак няма нет,пробвах какви ли не комбинации. Версията на дебиана е 6.0.3.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Поставяш инсталационният диск в устройството за да го ползваш за източник. След това отваряш конзолата и пишеш su apt-get update apt-get install pppoeconf след като се инсталира пакета, пишеш pppoeconf и настройваш мрежата. Пише се единствено потребителското име и паролата. С всичко останало се съгласяваш. Правил съм го стотици пъти и никога не съм имал проблеми. Предполага, че проблема е от това, че си се опитал ръчно да инсталираш пакетите. След като вече си инсталирал нещо, постави диска в устройството и пусни su apt-get update apt-get install -f Дано да се оправят нещата. Ако успееш да се свържеш, не забравяй да изключиш CD от източниците да не ти иска да поставиш диска при всяка инсталация. Успех.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

То при мене е флашка. Как да го едитна с root права тоя файл /etc/network/interfaces. Гледам из интернет разни решения и нито едното не прилича на моя :) Ако трябва ще ви пейстна какво точно пише в него ,поне да кажете кое да едитна.Инсталацията я направих от Live CD ако има някакво значение.Проблема е решен с премахването на един пакет след което нета си тръгна без грешка. С малко четене си инсталнах и видео драйверите за NVIDIA сега ми остана да му добавя кодеците за видео малко плеари един скайп и всичко трябва да е 6 .Ето го шефа :)

Публикувано изображение

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Здравейте.Пак имам проблем,този път със звука .Реших да пробвам Дебиан 7,всичко работи много добре и бързо но нямам звук ,под УСУ иУбунту звук има

но са по тежички за моята барака...

lspci | grep -i audio 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)  

ОС е 32 битова-Ще можем ли да подкараме това чудо...Помагайте.Благодаря предварително!

Да почнем с най- простата възможна причина.

В какво състояние са контролерите на alsamixer.

Пишеш alsamixer в терминала и натискаш Enter. С F6 се избира звукова карта а контролерите се манипулират с бутоните за посоки.

Това ми дава.Нямам отделна звукова карта-ако има значение-дъното е-Gigabyte.GA-G31M-ES2L

нещо със снимката не се получава-само един канал-master,и е на макс,

───────────────────────────── AlsaMixer v1.0.25 ──────────────────────────────┐ │ Card: PulseAudio F1:  Help │ │ Chip: PulseAudio F2:  System information │ │ View: F3:[Playback] F4: Capture  F5: All F6:  Select sound card  │ │ Item: Master Esc: Exit │ │   │ │ ┌──┐ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ ├──┤ │ │ │OO│ │ │ └──┘ │ │ 100<>100 │ │   < Master >

А след F6 това┌───────────────────────────── AlsaMixer v1.0.25 ──────────────────────────────┐ │ Card: PulseAudio F1:  Help │ │ Chip: PulseAudio F2:  System information │ │ View: F3:[Playback] F4: Capture  F5: All F6:  Select sound card  │ │ Item: Master Esc: Exit │ │   │ │ ┌──┐ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │   ┌───── Sound Card ──────┐ │ │   │-  (default) │ │ │   │0  HDA Intel │ │ │   │ enter device name...│ │ │   └───────────────────────┘ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ ├──┤ │ │ │OO│ │ │ └──┘ │ │ 100<>100 │ │   < Master >   │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Стартирай alsamixer като администратор за всеки случай :

su

alsamixer

Избери с F6 и бутоните за посоки интелската карта и ми кажи, дали ти се показват тези контролери : http://s19.postimg.org/p8h1ptw6r/alsamixer.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Под Убунту е друга бира

┌───────────────────────────── AlsaMixer v1.0.25 ──────────────────────────────┐ │ Карта: HDA Intel   F1:  Помощ │ │ Чип: Realtek ALC887-VD   F2:  Информация за системата │ │  Изглед: Възпроизвеждане   F6:  Избор на звукова карта  │ │ Елемент: Master [Усилване dB: -33,00] Esc: Изход │ │   │ │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐   │ │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ ├──┤ ├──┤ └──┘ ├──┤ ├──┤ └──┘ ├──┤ ├──┤   │ │ │OO│ │OO│   │OO│ │ÐÐ│   │OO│ │OO│   │ │ └──┘ └──┘   └──┘ └──┘   └──┘ └──┘   │ │   21   100<>100  99<>99  100<>100 0<>0 0<>0 100<>100 100 │ │  < Master >Headphon PCM Front Front Mi Front Mi Surround  Center │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Само да рестартирам и ще опитам

Под Убунту е друга бира

┌───────────────────────────── AlsaMixer v1.0.25 ──────────────────────────────┐ │ Карта: HDA Intel   F1:  Помощ │ │ Чип: Realtek ALC887-VD   F2:  Информация за системата │ │  Изглед: Възпроизвеждане   F6:  Избор на звукова карта  │ │ Елемент: Master [Усилване dB: -33,00] Esc: Изход │ │   │ │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐   │ │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │  │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │  │ │  │ │▒▒│ │▒▒│   │ │ ├──┤ ├──┤ └──┘ ├──┤ ├──┤ └──┘ ├──┤ ├──┤   │ │ │OO│ │OO│   │OO│ │ÐÐ│   │OO│ │OO│   │ │ └──┘ └──┘   └──┘ └──┘   └──┘ └──┘   │ │   21   100<>100  99<>99  100<>100 0<>0 0<>0 100<>100 100 │ │  < Master >Headphon PCM Front Front Mi Front Mi Surround  Center │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Само да рестартирам и ще опитам

Под Ubuntu миксерът е в такова състояние, под каквото се опитвам да те накарам да го доведеш в Debian.

root@administrator-G31M-ES2L:/home/administrator# alsamixer cannot load mixer controls: Неправилен аргумент root@administrator-G31M-ES2L:/home/administrator#

След като избера за карта интел и натисна ентер изписва горното-забелязах че при зареждането наОС тече един списък-като терминал имаше редове където даваше грешка нещо като-alsamixer load error-invalid argument

Под Ubuntu миксерът е в такова състояние, под каквото се опитвам да те накарам да го доведеш в Debian.

Аз си мислех че ще трябва някакъв пакет или драйвер

Колко аудио карти имаш,защото ако са две то след рестарт забрави да имаш настройките които си направил на тази с по-нисък приоритет ?

Стартирай го като обикновен потребител тогава. И опитай да промениш звуковата карта. Провери и дали ти е инсталиран пакета alsa-utils. Провери също, дали ти е инсталиран пакета gksu. Ще ти олесни много живота.

Стартирай го като обикновен потребител тогава. И опитай да промениш звуковата карта. Провери и дали ти е инсталиран пакета alsa-utils. Провери също, дали ти е инсталиран пакета gksu. Ще ти олесни много живота.

И двата пакета са си инсталирани

Колко аудио карти имаш,защото ако са две то след рестарт забрави да имаш настройките които си направил на тази с по-нисък приоритет ?

Нямам отделна аудио карта...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.