Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за БТК-ADSL - част 2

Featured Replies

Topper, мерси за отговора и се оказа прав, че проблема не е в скайп.. просто DMZ Host-а беше активиран, но както се предполагаше, би трябвало всички портове да се пренасочат по този начин към вътрешният ми ай пи адрес(192.168.1.2), обаче аз отделно си пренасочих необходимите портове които ползва моя скайп и на брачедка ми и до тук беше проблема :rolleyes: аз искам само да попитам, защото съм го направил доооста смешно това пренасочване.. въпроса ми е следния:

модема раздава по DHCP ай пи адреси от 192.168.1.2 до .1.3 , арутера раздава от 192.168.3.2 до .3.10 и незнам точно към кои адреси да пренасоча портовете(в модема) дали към 1.2 или към 3.* адресите? аз съм го направил пренасочването и към двата "вида" адреси, но единия е излишен и от там става смешното :yanim:

Редактирано от freedom86 (преглед на промените)

• Отговори 1,3k
  • Прегледи 263,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Я направи някаква схема, псевдо графика ако искаш или снимка на конфигурацията ти ? И какъв ти е рутъра?

Няма смисъл да връзваш таква два рутъра и то с две DHCP-та

Иначе задачата става с 3-и неизвестни, но с две уравнения и...

Портовете ги пренасочваш към твоя рутър, а от там ще трябва пак да правиш SNAT или DNAT и т.н. и т.н. Не е ли по-лесно да направиш твоя рутър DMZ на ADSL-a ;)

ПП."Проблема не е в скайп" е фраза на един фанатичен преводач на Скайп, не е моя, моля моля :)

ПП2.Хайде направи си ескперимент - забрани portforward и DMZ и опитай да се вържеш със скайп. Гаранция 99.99% ще се върже.

Редактирано от Topper (преглед на промените)

рутера е MSI Model: RG60SE просто не ми се купува суич и затва си ползвам рутера biggrin.gif , а в рутера на DMZ съм сложил моито си ай пи(192.168.3.2, което ми го дава рутера). Иначе това много не го разбрах "Не е ли по-лесно да направиш твоя рутър DMZ на ADSL-a smile.gif " (макар, че специалността ми е Компютърни Мрежи, разбирам много малко, за което ме е срам!), ако ти се занимава и ако искаш ми обесни малко подробно(като за мен) sad.gif

Ами идеята е, че няма смисъл модема на ADSL-а да ти раздава две ай-пи та, след като след него имаш рутер, и да правиш DMZ и към двете и към IP-то което ти дава твоят рутер пък. Направи ADSL-а да дава само 192.168.1.2 и направи DMZ към него само. От там ако пак не ти се получават нещата си направи DMZ и в твоят рутер само че към 192.168.3.2 или към което там си искаш.

Да, Айсмен е абсолютно прав, схемата е такава:

83.228.1.1 --- [ ADSL modem | DMZ 192.168.1.2 ] 192.168.1.1 ---- 192.168.1.2 [Home Router | DMZ 192.168.3.2 ] 192.168.3.1 --- 192.168.3.2 [Home PC]

Не знам как си си организирал рутирането, но пак казвам - Скайп е достатъчно пиратски направен, та да мине и през NAT и през маскарад и каквато и стена да имаш (гаранция)

Ако ли не те удовлетворява или имаш проблем със свързването, ето ти друга схема с портове и DNAT:

83.228.1.1 --- [ ADSL modem | DMZ 192.168.1.2 ] 192.168.1.1 ---- 192.168.1.2 [Home Router | DMZ 192.168.3.2 ] 192.168.3.1 -----------192.168.3.2 [Home PC]

[ --dport 12345 -j DNAT --to 192.168.3.2 ]

[ --dport 67890 -j DNAT --to 192.168.3.3 ]

И накрая пак питам - защо реши, че проблема ти е в рутирането, а не във великия Скайп - виж темата за скайп, пълна е с въпроси за ска(й)пани конекции и изчезване на потребители и т.н.

"И накрая пак питам - защо реши, че проблема ти е в рутирането, а не във великия Скайп" - ами защото преди да си пренасоча портовете нямаше никакви такива проблеми(още повече с брачедка ми щото сме в лан!), и този проблем ми се струваше.. тъпо да е от самия скайп, защото само с един потребител се получаваШЕ така(брачедка ми) сега няколко дена вече съм с тия настройки които аз направих и дори един път не е се сгафи :whist: просто бях сигурен, че са портове но както казах не съм много навътре в нещата и затова питах.

А аз в крайна сметка не разбрах какво си направил с портовете, нито на кой рутър, но щом ти е О.К. - значи е така.

Колкото до скайп - пренасочваш портове ама кои и защо... ха на бас, че нямаш и идея как работи алгоритъма на скайп за свързване с мрежата нодове?

Считам въпроса за приключен.

мисля, че писах по-рано но пак ще го кажа.. в модема в настройката Port Forwarding съм прибавил ОТДЕЛНО портовете които ползва моят скайп и на бречедка ми(не е от значение кои са портовете..) казвам отделно, защото някаде бях 4ел, че ако е активиран DMZ Host-a на модема -> автоматично всички портове се пренасочват към вътрешното ти ай пи, но специално тези модеми не били в състояние да го направят това, както и ако се опиташ да пренасочиш отново всички като напишеш от 0-65*** , ето каде съм чел за това:

"Отново повтарям, че не препоръчвам групова транслация на портове от рода на 0-656***, по добре пренасочете на няколко пъти конкретни портове, така е сигурно, че транслацията ще бъде успешна. Правил съм опит за групова транслация на рейндж от портове от рода External port start: 1000 end: 5000 и не са имали успех!"

това са думи на Rub4o, който доста ми помогна и съм му благодарен!

ПП: и колко пъти трябва да кажа, че не ги разбирам колкото теб нещата, за да го разбереш.. и да прав си - не знам как работи алгоритъма на скайп(не ме е интересувало до сега).. четах скоро как можело да се стане супер нод или нещо такова беше и през теб минава трафика на други които си 4атят или говорят по скайп..

Редактирано от freedom86 (преглед на промените)

Да, Айсмен е абсолютно прав, схемата е такава:

83.228.1.1 --- [ ADSL modem | DMZ 192.168.1.2 ] 192.168.1.1 ---- 192.168.1.2 [Home Router | DMZ 192.168.3.2 ] 192.168.3.1 --- 192.168.3.2 [Home PC]

Не знам как си си организирал рутирането, но пак казвам - Скайп е достатъчно пиратски направен, та да мине и през NAT и през маскарад и каквато и стена да имаш (гаранция)

Ако ли не те удовлетворява или имаш проблем със свързването, ето ти друга схема с портове и DNAT:

83.228.1.1 --- [ ADSL modem | DMZ 192.168.1.2 ] 192.168.1.1 ---- 192.168.1.2 [Home Router | DMZ 192.168.3.2 ] 192.168.3.1 -----------192.168.3.2 [Home PC]

[ --dport 12345 -j DNAT --to 192.168.3.2 ]

[ --dport 67890 -j DNAT --to 192.168.3.3 ]

И накрая пак питам - защо реши, че проблема ти е в рутирането, а не във великия Скайп - виж темата за скайп, пълна е с въпроси за ска(й)пани конекции и изчезване на потребители и т.н.

Стига бе хора! След като знае паролата на модема и има рутер който определено превъзхожда Asley board-а, защо просто да не бриджне модема на бТк, да си качи PPoE сесията на неговия си рутер и да си свирка? М? DMZ хостове, порт трайнслейшън, колкото няма памет модемчето толкова повече да го натоварим.... ohmy.gif

Единственния недостаък на подобна схема е съпорта на бТк...ама нищо не му пречи да ресетва модема или да му връща конфига, като има проблем.

Сигурно нямаше да си говорим толкова, ако ставаше на всички модеми! Но на някои от тях не може да направиш бридж посмъртно, особено на по-старите фърмуери

За флашването вече не е предмет на тази тема

ПП: и колко пъти трябва да кажа, че не ги разбирам колкото теб нещата, за да го разбереш.. и да прав си - не знам как работи алгоритъма на скайп(не ме е интересувало до сега).. четах скоро как можело да се стане супер нод или нещо такова беше и през теб минава трафика на други които си 4атят или говорят по скайп..

Е точно за това те питах - защото си даваш труда да направиш нещо, което не ти е толкова нужно. С този отворен порт ставаш потенциален рилей нод. Да не се чудиш после на трафика си!

Като не го разбираш и питаш - довери се, или намери по-достоверен източник.

Ръбчо е прав, както и Дот - с порт транслацията товариш модема, който е с прекалено малко памет, а за това се иска доста ресурс. За това е измислен DMZ транслацията.

Сигурно нямаше да си говорим толкова, ако ставаше на всички модеми! Но на някои от тях не може да направиш бридж посмъртно, особено на по-старите фърмуери

За флашването вече не е предмет на тази тема

Е точно за това те питах - защото си даваш труда да направиш нещо, което не ти е толкова нужно. С този отворен порт ставаш потенциален рилей нод. Да не се чудиш после на трафика си!

Като не го разбираш и питаш - довери се, или намери по-достоверен източник.

Ръбчо е прав, както и Дот - с порт транслацията товариш модема, който е с прекалено малко памет, а за това се иска доста ресурс. За това е измислен DMZ транслацията.

Хващаш ме неподготвен. Сериозно!

Би ли ми дал пример за модел модем с версия на фърмуера който не мога да бриджна? В краката ми има 6 ( шест ) различни модема, сменял съм им фърмуерите и досега не съм видял някой който да не може да се бриджне...

бтв: По едно време бях пуснал следната постановка в къщи:

Бриджнат RTA1320 ( това са онези малките сини - понеже е само платка и не знам какво пише на кутията )

Wireless RTA1025W-16 с NetComm-ски фърмуер за NB6PLUS4W - платката е извадена от wireless модемите на бТк.

933 P3 на HP с 256 RAM и OS NetBSD на който е качена BRAS сесията ( PPPoE ), раздава адресите и който рутва трафика.

RTA1320 бриджнат посмъртно не забива, RTA1025 ми служи само за комутатор и Wireless AP, а за NetBSD-то коментара е излишен ;)

Като стана дума...

Търся някой ентусиасти запознати малк по-добре от мен с линукс да се пробваме с къстъм фърмуер.

Аз съм на БТК 2048 безкрай и се обадих на услуги с въпроса дали може да си няправя IP-то рялно.Отговора беше че можило само да ми "оправи" портовете и ми каза че е готово и ми затвори.Та въпроса ми е сега накаде тъй като не разбирам много какви настройки трябва да си направя по Lan-картата за да стане IP-то пялно.Помагаите Плс

ако елтехниците не са помогнали, намери си стабилизатор на напрежението за модема - да поддържа 220 волта

Най вероятно имаш падове на напрежение. Опитай да включиш модема към UPS.

Здр клиет съм на нета на БТК 1024 АДСЛ и съм маняк на тема ЦС но немога да правя сървари смятам че е заради ип-то попитах хелп деска а те ми казаха че не мога да го оправя но мисля че има и друг начин е ако има ще съм ви вечно благодарен

Ако ти иска статично ИП, то на безкрай пакетите не се предлага. Другият проблем е че модема е в НАТ режим( всички портове са му затворени). Трябва да се обадиш на HelpDesk да ти ги отворят.

Всичко или само нещо от тях ако е така кажи кое да пратя

Модема по подразбиране е със затворени портове. Просто се обаждаш на Helpdesk и те ще ти отворят необходимите.

Здравейте!Преди 2 дни преинсталирах Windows XP ,сичко е ок освен това ,че нямам нет!На бтк съм ( с модем)и ми казаха ,че трябва нещо да се настрои ,но аз незнам какво и как.Моля ако някой знае да помогне.

1. Провери дали си инсталирал драйверите са мрежовата карта.

2. Ако всичко с преинсталацията е ок си провери за защитни стени или антивирусни програми.

3. Въведи статични настройки на ЛАН картата.

IP:192.168.1.2

SMASK:255.255.255.0

GW:192.168.1.1

DNS1:212.39.90.42

DNS2:212.39.90.43

Здравейте имам непонятен проблем (поне за мен sad.gif ) когато искам да влезна във "www.######" ми отваря ето този сайт - http://vodbg.com/ кажете от БТК ли я правят тази дяволия и само аз ли съм така ? ohmy.gif

Изчисти кеш паметта на браузърът си. Въведи статични ДНС и рестартирай компютъра. Ако след модема си с рутер прегледай неговите настройки.

Здравейте имам нет към Б*К (сещате се) така имам недйствително ИП така въпроса незнам как да го оправя ...ДАЛИ ВЪОБЩЕ МОГА...Който ми отговори направо ще го разцелувам и позлатя плс моля не локвайте темата много ми е важно ще сам страшно благодарен

Вероятно си на пакет безкрай и ИП то е динамично. За да стане статично трябва да преминеш на бизнес пакет.

Аз съм на БТК 2048 безкрай и се обадих на услуги с въпроса дали може да си няправя IP-то рялно.Отговора беше че можило само да ми "оправи" портовете и ми каза че е готово и ми затвори.Та въпроса ми е сега накаде тъй като не разбирам много какви настройки трябва да си направя по Lan-картата за да стане IP-то пялно.Помагаите Плс

БТК ADSL с реално IP за краен клиент? Невъзможно. Ако си търсил доставчик с реално IP и си минал на БТК ADSL с договор(нали?), си се минал доста, особено ако си в София или друг по-голям град. Преди време едни познати искаха IP-тата в залата си в София да са реални, дори предлагаха доплащане на БТК, но въпреки това им отказаха. Това с портовете няма много общо с реално IP.

Аи-Пи то което получава модема на БТК си е реално. Ако искаш можеш да си направиш IP Extension в модема, за да си получиш реалното Ай-Пи на Лан картата или се обади на Хелпдеска и им кажи, че искаш Ай-ПИ то на картата. Зависи за какво ти трябва. Или да си пренасочиш определени портове към картата.

Редактирано от icemans (преглед на промените)

Обичайно като кажеш какво искаш на хелпдеска - то става. И аз да съм на тяхно место и да ми се обади клиент, че иска IP-то да ми стане "рялно" ....

IP-тата на bTC са реални, запомнете това. Дали са статични или динамични - зависи само от абонаментния план.

Хващаш ме неподготвен. Сериозно!

Би ли ми дал пример за модел модем с версия на фърмуера който не мога да бриджна? В краката ми има 6 ( шест ) различни модема, сменял съм им фърмуерите и досега не съм видял някой който да не може да се бриджне...

....

....

Като стана дума...

Търся някой ентусиасти запознати малк по-добре от мен с линукс да се пробваме с къстъм фърмуер.

Ами например най-често не се получава на 831V4.2.f_B04_OV (не знам за чипа, нещо абонатите нямат желание да си разглабят модемите, нито пък аз ;))

Напоследък колеги се оплакаха, а и аз се убедих, че при ZXDSL 831IIV4.0.0f_B09_BG1 има пък друг ефект - въпреки наличието на настроен DMZ, не всички портове се пренасочват към него, а много често 80-и трябва да се прехвърли и през портфоруърд.

Колкото до бриджването - ако имаш време и желание напиши тук два реда как да се прави, но на ниво потребител (без флашване на фърмуера ;)).

За къстъм фърмуера съм навит да помогна - и без това качеството при мен падна значително и мисля да ги плъзна да ми сменят модема и проверят линията, та защо преди това да не направим някой експеримент - обади си на ЛС или ICQ

Обичайно като кажеш какво искаш на хелпдеска - то става. И аз да съм на тяхно место и да ми се обади клиент, че иска IP-то да ми стане "рялно" ....

IP-тата на bTC са реални, запомнете това. Дали са статични или динамични - зависи само от абонаментния план.

Ами например най-често не се получава на 831V4.2.f_B04_OV (не знам за чипа, нещо абонатите нямат желание да си разглабят модемите, нито пък аз :))

Напоследък колеги се оплакаха, а и аз се убедих, че при ZXDSL 831IIV4.0.0f_B09_BG1 има пък друг ефект - въпреки наличието на настроен DMZ, не всички портове се пренасочват към него, а много често 80-и трябва да се прехвърли и през портфоруърд.

Колкото до бриджването - ако имаш време и желание напиши тук два реда как да се прави, но на ниво потребител (без флашване на фърмуера :speak:).

За къстъм фърмуера съм навит да помогна - и без това качеството при мен падна значително и мисля да ги плъзна да ми сменят модема и проверят линията, та защо преди това да не направим някой експеримент - обади си на ЛС или ICQ

Хм! Започвам да си мисля, че имаме различни разбирания за термина бриджване. Тук говорят за DMZ, за IP Extention и тн...а аз просто за бридж към AAL5.

Bridge режима на модема е когато PPPoE сесията не е в модема а на работната станиция/рутера или каквото и да било устройство свързано към Ethernet порта на модема. Става със всяки един фръмуер imho е или поне с тези които аз съм виждал.

Просто в кънекшъна се описва като bridged, а паролата и лузернейма се изписвап в PPPoE клиента...независимо какъв е той! Ще направя няколко картиники и ще постна ако има интерес. Сега ми се спи... :whist:

бтв: Трябва ли ти информация за модемите? Хардуер, процесори, памет, аналози, други имена и т.н? Имам в излишък... cool.gif

Да, за едно и също говорим - пробвал съм през уеб интерфейса на модем 831V и въпреки, че се установяа като bridged - не се получава. Трябваше ми да си кача IP-то на софтуерен рутър за IPSEC, но така и не стана, не че съм се мъчил много.

Не разбрах защо са ми данни за хардуера и има ли вързка с молбата ти за "ентусиасти" ?

ПП.Току що пробвах с 831VII - стана от веднъж, в интерес на истината.

Сега ще трябва упътване за PPPoE за потребителите :angry:

Да, за едно и също говорим - пробвал съм през уеб интерфейса на модем 831V и въпреки, че се установяа като bridged - не се получава. Трябваше ми да си кача IP-то на софтуерен рутър за IPSEC, но така и не стана, не че съм се мъчил много.

Не разбрах защо са ми данни за хардуера и има ли вързка с молбата ти за "ентусиасти" ?

ПП.Току що пробвах с 831VII - стана от веднъж, в интерес на истината.

Сега ще трябва упътване за PPPoE за потребителите :whist:

Ами успех в писането! Аз мога да помогна за NetBSD ако ще пишеш за няколко ОС-а.

бтв: За хардуера беше, заради...

Ами например най-често не се получава на 831V4.2.f_B04_OV (не знам за чипа, нещо абонатите нямат желание да си разглабят модемите, нито пък аз )
... а аз отварям всякакви модеми.... ;)cool.gif

Имаш крава - пиеш мляко ;)

За къстъм фърмуера пак нищо не каза. Че наистина мисля да сменям модема - хич не държи вече. Да не изпуснем момента да го изнасилим :help:

За PPPoE не мисля да пиша - първо тук рядко се ползва Линукс, после се купуват рутъри за по 30-40 лв, трето - и да се ползва Линукс, то Дебилиян, Убунту ....apt install и а'ре.

Имаш крава - пиеш мляко :angry:

За къстъм фърмуера пак нищо не каза. Че наистина мисля да сменям модема - хич не държи вече. Да не изпуснем момента да го изнасилим :speak:

За PPPoE не мисля да пиша - първо тук рядко се ползва Линукс, после се купуват рутъри за по 30-40 лв, трето - и да се ползва Линукс, то Дебилиян, Убунту ....apt install и а'ре.

Къстъм фърмуера...Идеята ми е следната засега:

- Махаме httpd и слагаме нещо друго. Например по-културен/неорязан шел.

- Добавяме трафик шейпинг.

- Слагам си ника в логин скрийна... cool.gif

Сериозно! Търся засега безуспешно тулчейн-а и модулите за да мога да компилирам софт за бТк-ските модеми. Така че всякакви идеи и помощ ще ми са от полза.

бтв: root-fs-а е squashfs, изтръгвам я от имиджа но не мога да я маунтна посмъртно. Там също ако някой може да дава насоки....

Смело начинание :sobbing:

- httpd - какво му е ?? лек и функционален, нали не искаш Apache 2 :sobbing:

- httpd какво общо има с шела. А шела не е толкова лош, доколкото аз знам 99% от АДСЛ модемите са си с BusyBox (ако говорим за шела, който се стартира с sh ?)

За шейпинга не знам - каква ще му е функцията ?

Колкото до squashfs, няма ли да стане с:

mount image /mnt/tmp -t squashfs -o loop

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.