Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложение за кирилизация на никовете ( имената) ни!

Featured Replies

Здравейте! Тая тема или по-точно предложение, ми се върти отдавна в главата. По-точно, откак в един друг български сайт ми направиха забележка, че ника ми е на латиница, а аз апелирам , заглавията на публикациите да са на кирилица! Тогава се замислих - защо пък ника ми е на латиница, даже и речника трябва да се ползва, за да се преведе? Отговорих си, че такива бяха времената. Беше на мода, да пишеш нещо неразбираемо на английски с латински букви. Обаче сега, гледайки хилядите никове, просто ми става смешно, като си ги преведа! Дори и да не са на английски, латиницата също е с въпросителна.Да, в чуждестранни сайтове искат латински букви, но защо и в толкова посещавания форум на Калдейта? Все пак, вече и кирилицата е официална за Европа! Много е приятно, когато срещнете ник, написан на кирилица и разберете значението му, без да се ровите в речника!

Интересно ми е, колко биха подкрепили идеята ми, да си сменят ника. Нека това да не е цялостна смяна на значението му, а само замяна на латинските знаци с наши. Например ще дам пример с модератори: Dragozow - Драгозов; Ostavime - Оставиме;Stanley56 - Стенли; Kal - Кал;Infinity - Инфинити; Доктора( не ми се търси точния му ник :speak: ), нека е Док или Доки, щото така и така всички се обръщаме към него с тоя прякор; Backаta - нека си го напише сам :doh: ...

Предполагам, че темата ще се стори тъпа на много хора, ще почнат мнения, че сме свикнали с даден ник и няма да е добре да се сменя, но аз ще опонирам, че допреди година, тук все още се публикуваха заявки за кракове, даже си имаше и специален раздел. Някой да не възприе идеята за махане на тоя раздел? И друг пример. Аз бях свикнал с репутацията, други също, но изведнъж репутацията изчезна! Някой да роптае за това в момента? Най-пресният пример - Галерията! Не знам защо толкова години нищо не се направи по въпроса. Не знам също и защо толкова години не се отвориха раздели за медицина, автомобили и други, които съвсем наскоро бяха открити, а само допреди няколко месеца ми бе обяснено, че няма достатъчно теми, за да бъде открит даден раздел. Ами как ще има, като всичко се трие и затваря в зародиша му и се слага под един знаменател в дадена тема?

Та така, кой е ЗА и кой ПРОТИВ?

А ако модераторите сметнат, че нарушавам с нещо правилата( примерно коментирам публичнио действията им), нека изхвърлят темата в кошчето. Но все пак нека се замислят и за какво е тоя раздел - " Предложения, проблеми и въпроси, свързани със сайта".

И още нещо. Сигурно някой ще има против това, че броя на постовете му трябва да почне от нула. Ами тогава защо не се въведе някаква възможност за запазване на постовете и смяна на ника? Нека това да е еднократна възможност!

ПП: Ааааа, сега някой ще каже вероятно, че не спрях да си сменям никовете, но няма да е прав, защото повече от 2 години бях с един ник и съм готов да си го върна в кирилизирана форма :P Обаче няма да го направя, защото тоя ник ми харесва, повече от всичко :P

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 15,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Аз немога да разбера идеята. Ника да си го сменя с друг написан на кирилица? Или сегашния ми да го напиша на кирилица?

По първото - Защо да го сменям с друг, след като ника не си го избирам случайно

По второто - Пробвай да го кирилизираш!

За мен това е безсмислено. Това, че ти искаш твоя ник да е на кирилица е супер, ама едва ли ще успееш да накараш всички да си ги кирилизират. Може би само тези които са българска дума или име....

Аз съм за опция смяна на името, но за период на право веднъж месечно, както е в един форум в, който членувам! Моето име ми харесва... - дори е изписано по бизнес стандартите. Въпрос е на личен избор. Щом мога да сменям името си в банков акаунт и Live Hotmail би трябвало в по-уважаваните български сайтове това да се вземе предвид! Темата е добра.

• Автор
Аз немога да разбера идеята. Ника да си го сменя с друг написан на кирилица? Или сегашния ми да го напиша на кирилица?

По първото - Защо да го сменям с друг, след като ника не си го избирам случайно

По второто - Пробвай да го кирилизираш!

За мен това е безсмислено. Това, че ти искаш твоя ник да е на кирилица е супер, ама едва ли ще успееш да накараш всички да си ги кирилизират. Може би само тези които са българска дума или име....

Ами постарах се обстойно да изложа идеята си. Изписах десетки редове, но явно пак не са ме разбрали. Наистина ника ти не може да се кирилизира и няма да има смисъл, след като означава нещо, което аз и в такава трансклипция не мога да разбера sad.gif. Значи твърдиш, че никът ти означава нещо? Аз лично схващам само Питон, което може и на български да се напише. Останалото ми е напълно неясно, дори написано на латиница. Аз просто апелирам към тия, които са осъзнали, че вече е настъпил моментът да напишат ника си и на кирилица, да го направят. Също така апелирам и към тия, които отговарят за сайта ( Kal), да дадат възможност на желаещите да напишат ника си и на кирилица чрез еднократна замяна. Значи ако имам опция, да заменя ника си с такъв на кирилица, аз бих се възползвал на тоя етап. Нямам нищо против и стария ник да си стои временно като пояснение, но нека се даде и такава възможност в името на българското, което отдавна е заседнало в Калдейта! Да, ние пишем на кирилица и български и се изтриват всички мнения, написани на латиница или на неразбираем език! Защо да не се помисли и за някаква опция за никовете? А защо пък да няма възможност за 2 ника - единия на кирилица, а другия в скоби на латиница? Варианти много, предложения също много могат да се дадат, как да кирилизираме и българизираме имената си!

Би било добре ама е неприложимо.Ще обясня защо.Много сайтове потдържат регистрация единствено на латиница,много от нас са регистрирани там с никове на латиница и искат навсякъде да си ползват един ник.Много никове не се превеждат.Личния избор също го има тука.По-добре да се борим да не се пише на шльокавица защото на ден трия поне по 10-ина мнения на тоя език.Някои хора немогат да излязат от чата.Имаше преди време такава тема в която единудушно се реши че ника си е личен избор.

Мхм... супер идея. И всички за аватар да си сложим българското знаме!!!

bgkh9.gif

Мхм... супер идея. И всички за аватар да си сложим българското знаме!!!

bgkh9.gif

И тогава ще дойде Волен...:):):P

Аз все пак да се изкажа...

Против съм защото съм била с такава регистрация и е супер неудобно като влизаш в акаунта си да пишеш паролата на латински, а потребителското име не. Изнервящо е...лично мен ме дразни.

Против съм защото съм била с такава регистрация и е супер неудобно като влизаш в акаунта си да пишеш паролата на латински, а потребителското име не.

Не много логичен довод - какво пречи и паролата да е на кирилица?

Иначе аз съм в подкрепа на тезата, че nick name си е личен избор.

П.П. Какво значи думичката "ник" - "никове" - "никовете" ?

Дори не знаех, че паролата може да е на кирилица както и да е.

Съгласна съм.

........................

Например ще дам пример с модератори: Dragozow - Драгозов; Ostavime - Оставиме;Stanley56 - Стенли; Kal - Кал;Infinity - Инфинити; Доктора( не ми се търси точния му ник ;) ), нека е Док или Доки, щото така и така всички се обръщаме към него с тоя прякор; Backаta - нека си го напише сам ;) ...

................

Гледам и аз фигуриам в предложенията ти biggrin.gif

Пич,има една тема "как избрахте своя ник" (псевдоним)-хвърли един поглед натам и ще видиш защо съм с този ник и защо не може да се напише на български cool.gif

Колкото до останалите ти предложения-представи си в живота да можеш да си сменяш името при всяка твоя прищевка.

Например-днес да се казваш Красимир,а утре,щото така ти е скимнало-да се казваш "Волен"....и така да се представяш по телефона,на работа или в училище biggrin.gif

Представи си какво объркване би настанало,ако всеки можеше да си сменя името когато му причумка ;)

Би било добре ама е неприложимо.Ще обясня защо.Много сайтове потдържат регистрация единствено на латиница,много от нас са регистрирани там с никове на латиница и искат навсякъде да си ползват един ник.Много никове не се превеждат.Личния избор също го има тука.По-добре да се борим да не се пише на шльокавица защото на ден трия поне по 10-ина мнения на тоя език.Някои хора немогат да излязат от чата.Имаше преди време такава тема в която единудушно се реши че ника си е личен избор.

И аз съм така.Напишеш ли в google "trichocephalus"-излизат всичките ми регистрации в нет-а.

Просто този космоглав ми е интернетното "аз" biggrin.gif

Едно НЕ и от мен.

Забелязвам че дори файловете по българските торенти вече ги качват на кирилица. Както е казал поета - айде нема нужда!

;) Я, censored.gif пак се е клонирал! :jeer:

По темата: НЕ на възродителния процес! cool.gif

Тихо пък ти бе... развали цялата веселба biggrin.gif

Поправих се, поправих се. ;);):P

stanley56

Аз предпочитам ника ми да е на английски. Ако е на български просто се получава нещо съвсем различно. Достатъчно е само всеки да си пише на кирилица и това е!

Компромисно предложение: Да се въведе допълнително поле, в което желащите могат да попълнят името си на кирилица. Отделно форума да има настройка за приоритетно показване на тези имена. Така, когато се логвате, си остава стария акаунт, който сте си харесали.

Компромисно предложение: Да се въведе допълнително поле, в което желащите могат да попълнят името си на кирилица. Отделно форума да има настройка за приоритетно показване на тези имена. Така, когато се логвате, си остава стария акаунт, който сте си харесали.

Принципно в IPB я има тая опция да се регистрираш с един акаунт и да излизаш за хората с друг, но тук не е така.

И аз не съм съгласен. На който му харесва да е с име на кирилица да се е регистрирал така.

Нищо не сменям...на english ми е ника, не на латиница...И си е част от Break-dancE културата...Представяте ли си как ще звучи на български... biggrin.gif

Против съм, по много причини. Ето една:

Има потребители, които влизат от компютърни клубове, където няма кирилица по компютрите или е толкова дълбоко покрита зад разни шелове и админ десктопи, че ако се наложи да влезеш с име на кирилица, ще ти се разкаже играта.

Потребителското име не задължава никого с нищо, то е просто една фасада, която разграничава потребителите, дали ще е на кирилица, латиница или маймуница, няма значение. Дори се забелязва тенденция по западните форуми, да изписват никовете си с някакви странни йероглифи, точки, запетайки и др. само и само да са оригинални...

Така, че: ПРОТИВ

Гледам и аз фигуриам в предложенията ти biggrin.gif

Пич,има една тема "как избрахте своя ник" (псевдоним)-хвърли един поглед натам и ще видиш защо съм с този ник и защо не може да се напише на български cool.gif

Колкото до останалите ти предложения-представи си в живота да можеш да си сменяш името при всяка твоя прищевка.

Например-днес да се казваш Красимир,а утре,щото така ти е скимнало-да се казваш "Волен"....и така да се представяш по телефона,на работа или в училище biggrin.gif

Представи си какво объркване би настанало,ако всеки можеше да си сменя името когато му причумка :shake_puter:

И аз съм така.Напишеш ли в google "trichocephalus"-излизат всичките ми регистрации в нет-а.

Просто този космоглав ми е интернетното "аз" biggrin.gif

Има места по света, където можеш да си сменяш дори името, когато пожелаеш ;)

Мдам, не всички имаме кирилица...

дай сега заради твоята мания по кирилицата да си сменим и паролите а? ника е личен избор, казаха ти го по-горе.

.

No offence, но ако вече почнат да ми казват как да си пиша и ника... ;) Пък и Лесли написано на кирилица ми се вижда малко странно ...не знам защо. Може би, защото съм свикнала да си виждам ника така :wors:

Аз съм твърдо против това никовета да се пишат само на кирилица.Има никове който нямат превод на български, други пък ако се преведат ще звучат смешно (няма да визирам никого за да не обидя даденият потребител).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.