Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за проекта "Южен поток"

Препоръчан отговор

"Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава."

, не мога да си представя, как човек със здрав разум, може да си помисли, че България има потенциала да се противопостави политически на САЩ, Русия или ЕС. Не можем. Толкова. Единственото, което можем да направим, е да се опитаме да извлечем максимална изгода от това, което ТЕ решат, като ако може да не ядосаме никой. Сърбия преди, а сега и Украйна, не са ли достатъчен урок? Редактирано от flare (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 1,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

, не мога да си представя, как човек със здрав разум, може да си помисли, че България има потенциала да се противопостави политически на САЩ, Русия или ЕС. Не можем. Толкова. Единственото, което можем да направим, е да се опитаме да извлечем максимална изгода от това, което ТЕ решат, като ако може да не ядосаме никой. Сърбия преди, а сега и Украйна, не са ли достатъчен урок?

"Дадохме зелника" на ЕС, но нямахме друг избор.

Малки сме, бедни сме и ни е съдено да бъдем зависими от някого.

:(

Ако попитаме здравия си разум (ако все още го притежаваме) какво можем и трябва да направим, за да извлечем максимална полза от ситуацията в която се намираме той какво би ни отговорил?

Редактирано от Мойра (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Дадохме зелника" на ЕС, но нямахме друг избор.Малки сме, бедни сме и ни е съдено да бъдем зависими от някого. :(

Стига с това даване на зелника де, тук ще си позволя да цитирам едно мнение на Алгор, което ми направи впечатление тогава, и с което съм напълно съгласен, с добавката че той е солидно скромен и ако смени 70 с 85% ще е по-вярно:

И за да угодя все пак на некоректността на автора на темата и на колегата с маймуната на аватара да кажа, че аз съм За с двете ръце за членството ни в ЕС и имаме 97% ползи и 3% негативности.Не се чувствам маймуна, не се чувствам излъган, работя като вол и живея прекрасно по начин, който 70% от населението на земята не могат да си позволят и от членството ни в ЕС съм научил безкрайно много неща, а и съм се възползвал от многото привилегии, които имам.Тоест чувствам се един пълноправен член, чието семейство също гребе с двете ръце от европейската образователна система, европейските възможности за работа и просперитет и съм доволен, че общувам със същите тези европейци като абсолютно равен с равен, без никаква дискриминация или пренебрежение от тяхна страна.

Ако попитаме здравия си разум (ако все още го притежаваме) какво можем и трябва да направим, за да извлечем максимална полза от ситуацията в която се намираме той какво би ни отговорил?

Универсалният съвет в такива случаи: Като си сред по-силни си (ние, разбирам правителството или хората, които имат властта да вземат решение по въпроса) затваряш устата и отваряш ушите и очите.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Универсалният съвет в такива случаи: Като си сред по-силни си (ние, разбирам правителството или хората, които имат властта да вземат решение по въпроса) затваряш устата и отваряш ушите и очите.

Уви, друг избор нямаме.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

......И накрая като си похапнат ,ще искат да им се плати за това че са си търкали зъбите ( като башибозука).

След като имаме демокрация и живеем в условията на пазарна икономика нека да предложат икономически по- изгоден проект . Иначе поведението им прилича на мутри които си прибират рекета .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абе какво сте го захванали тоя "Южен поток" като някаква манна небесна ?!

какво мислите, че би донесъл на страната ни и на вас самите, персонално ?

По-евтин газ ли ?

Глупости - газът по тая тръба ще идва пак от Русия, на същата цена, като на досегашната.

Работни места ли ?

Да, ама колко работни места, при положение, че руснаците ще си използват собствени работници, а от нас -само подизпълнители и то само докато се строи тръбата.а колко земя ще се отчужди, колко гори ще се изсекат, какъв риск има от аварии ?

Ще ти дават пари като транзитни такси ?

Да, а къде ще отидат тия пари мислите ли ? У вашите джобове ли ? Все ми се струва че е така .....

И какво друго ще ви донесе тази тръба, дяволите да я вземат, та не се сещам защо я защитавате толкова разпалено ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега докторе, ще ти обясня по-простичко. Ти си модератор, нали? Не обичаш никой потрбител като мен, да ти дава акъл кого да банваш, когао да не банваш, какво да триеш и какво да не триеш, нали? Каква им е работата по дяволите на тия американци, да ни дават акъл дали да работим с някого или не? Тук не става въпрос за това, дали ни трябва Южен Поток или не. Ти също едва ли преливаш от желание да баннеш някой. Въпросът е принципен. Никой нормален човек не обича да му се месят в работите. Защо американците го правят по тоя безпардонен начин? Ние толкова години водим преговори и изведнъж идва Сульо и със сила налага решението си, което дори не си е направил труда да види правилно ли е в случая или не. И каква е работата на Боко да реве на Обама и Брюксел? Преди ми бе симпатичен, защото си има своя позиция. Или поне така си мислех. Сега обачее пее като ученичка, а тия хора най-много мразя. Нееднократно съм изразявал мнението си по тоя повод и за някои ревящи потребители в тоя сайт, дето на ден ме докладват по 10 пъти. Схващаш ли асоциацията и защо аз се нервя, че Чичо Сам подлива вода на Дядо Иван?

Редактирано от Кико (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега докторе, ще ти обясня по-простичко. Ти си модератор, нали? Не обичаш никой потрбител като мен, да ти дава акъл кого да банваш, когао да не банваш, какво да триеш и какво да не триеш, нали? Каква им е работата по дяволите на тия американци, да ни дават акъл дали да работим с някого или не? Тук не става въпрос за това, дали ни трябва Южен Поток или не. Ти също едва ли преливаш от желание да баннеш някой. Въпросът е принципен. Никой нормален човек не обича да му се месят в работите. Защо американците го правят по тоя безпардонен начин? Ние толкова години водим преговори и изведнъж идва Сульо и със сила налага решението си, което дори не си е направил труда да види правилно ли е в случая или не. И каква е работата на Боко да реве на Обама и Брюксел? Преди ми бе симпатичен, защото си има своя позиция. Или поне така си мислех. Сега обачее пее като ученичка, а тия хора най-много мразя. Нееднократно съм изразявал мнението си по тоя повод и за някои ревящи потребители в тоя сайт, дето на ден ме докладват по 10 пъти. Схващаш ли асоциацията и защо аз се нервя, че Чичо Сам подлива вода на Дядо Иван?

Не те разбирам защо се нервиш.

Нито си руснак, нито си американец.

Какво ти пука кой на кого подлива вода ?

Добре даваш пример с модераторстването, но тая тръба не е наша, българска.

Тя е на руснаците, по която да си прекарват газа за да печелят пари, а собствениците на Газпром да станат още по-богати.

Ние какво сме ?

Територия, през която тръбата да минава и да им плащаме за газа. Нищо повече.

За чий чеп се напъвате да им защитавате тръбата, от която да печелят те, и защо се нервите на американците, че им слагат прът в колелата и искат да печелят от техния си газ ?

Аз лично не виждам разлика между руските милиардери и американските и въобще не ми пука какво правят едни на други.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не те разбирам защо се нервиш.

Нито си руснак, нито си американец.

Какво ти пука кой на кого подлива вода ?

Ами щото се бъркат в нашите работи. Писна ми 30 години да строим магистрала, 30 години да строим АЕЦ, 30 години да копаем тунел под Шипка и сега се очертават нови 30 години за друг проект. Ами след 30 вече мога да не ти помня името, камо ли какво е това Южен Поток. Защо трябва 30 години да дъвча тая тема?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами щото се бъркат в нашите работи. Писна ми 30 години да строим магистрала, 30 години да строим АЕЦ, 30 години да копаем тунел под Шипка и сега се очертават нови 30 години за друг проект. Ами след 30 вече мога да не ти помня името, камо ли какво е това Южен Поток. Защо трябва 30 години да дъвча тая тема?

Ама чакай сега -за магистралите никой не ни е виновен - сами ние един на друг си правим кални номера и всеки краде от парите за своите си фирми и фирмички. Просто трябва да се върнат времената на народния съд , като изправим няколко до стената - ще видиш другите как ще си седнат на дупета и ще заработят както трябва без да крадат. А от тая тръба - нищо и никой не зависи в България. Абсолютно никакви ползи за нас няма да има, освен транзитни такси, които ще ги приберат политиците за да си понапълнят гушките и няколко фирми от "обръчите" , които ще са подизпълнители при строежа. След това нищо. Ще имаме изсечени гори, очуждени ниви и едни тръби дето ще стръчат из полето. Толкоз. Тая тръба не е "наша работа" , а руска, че да ни пука от намесата на американците. Който получава пари от руснаците - на него може и да му припари на г*за, ама предполагам, че ти не си от тях, нали ? Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще ти се да се бъркат в нашите работи. През оная работа им са те на американците. Те си имат тяхни си причини да подливат вода на Русия, и правят (в случая доста успешно) каквото им е по силите по въпроса. В случая просто ние бяхме лостчето, което натиснаха.

А от тая тръба - нищо и никой не зависи в България....Толкоз.

+10 Редактирано от flare (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

САЩ санкционират всички българи, работещи по „Южен поток”

Заплашени са фирми и физически лица, имащи делови връзки с руската компания "Стройтрансгаз"

И как ще наложат санкциите? Ще вадят войски от базите си ли? Американците нямат занимавка по въпросите с вътрешните ни работи. Евентуално нещо може да(се опитат да) направят от ЕС, чиито член сме и до там. По линия на НАТО(кдето янките командарят) не се занимават с търговски взаимоотношения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама чакай сега -за магистралите никой не ни е виновен - сами ние един на друг си правим кални номера и всеки краде от парите за своите си фирми и фирмички. Просто трябва да се върнат времената на народния съд , като изправим няколко до стената - ще видиш другите как ще си седнат на дупета и ще заработят както трябва без да крадат.

А от тая тръба - нищо и никой не зависи в България.

Абсолютно никакви ползи за нас няма да има, освен транзитни такси, които ще ги приберат политиците за да си понапълнят гушките и няколко фирми от "обръчите" , които ще са подизпълнители при строежа. След това нищо.

Ще имаме изсечени гори, очуждени ниви и едни тръби дето ще стръчат из полето.

Толкоз.

Тая тръба не е "наша работа" , а руска, че да ни пука от намесата на американците.

Който получава пари от руснаците - на него може и да му припари на г*за, ама предполагам, че ти не си от тях, нали ?

Ако бях от тях, изобщо нямаше да стъпя във форума :P

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако бях от тях, изобщо нямаше да стъпя във форума :P

Е да, разбира се - щеше да си печеш нейде из 5-звезди хотели :D

то всички тук сме така ....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е да, разбира се - щеше да си печеш нейде из 5-звезди хотели :D

то всички тук сме така ....

Не бе, щеше да ме е страх от американците. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И как ще наложат санкциите? Ще вадят войски от базите си ли? Американците нямат занимавка по въпросите с вътрешните ни работи. Евентуално нещо може да(се опитат да) направят от ЕС, чиито член сме и до там. По линия на НАТО(кдето янките командарят) не се занимават с търговски взаимоотношения.

Блокиране на всички сметки, до които се докопат.Плащане на медии да те оплюят.Черен печат за всички замесени.Същото върху всички които работят с теб. Ти може и да си корав, ама не всички са такива и ако при доставчика ти или при някой от клиентите ти дойдат 3ма костюмари и му кажат да не работи с теб, е доста вероятно да отстъпи.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

америка бавно се самоубива!този път ЕС ще се противопостави!кой ще се откаже от ефтин газ?в този прект май имат участие германия и италия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така като се замисля тая държава е под американско робство.

Те утре ще кажат, че малтретираме циганите и ще ни нападнат да ги освобождават.

Добре, че нямаме природни ресурси иначе можеше да последваме съдбата на Ирак.

По повод НАТО, скоро гледах по телевизията едно изявление, че в случай на нападение на държава членка - военния алианс може да ограничи помощта за нея до "един галон бензин", и с това се изчерпват задълженията... Е за чий ... ги търпим на наша територия?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Блокиране на всички сметки, до които се докопат.Плащане на медии да те оплюят.Черен печат за всички замесени.Същото върху всички които работят с теб. Ти може и да си корав, ама не всички са такива и ако при доставчика ти или при някой от клиентите ти дойдат 3ма костюмари и му кажат да не работи с теб, е доста вероятно да отстъпи.

Не виждам как това да е проблем за останалите 99% от населението, които не сме "замесени". А за черният печат ме боли фара :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам как това да е проблем за останалите 99% от населението, които не сме "замесени". А за черният печат ме боли фара :D

Ми че кой е казал че санкциите са за теб или останалите 99%... Санкциите са за тези дет ще строят "потока". Като откажат тях, няма да има проект.П.П. Тебе може и да те боли фара, ама все пак става въпрос за дебели фирми тука, все на някой шеф отрочето му учи в Харвард... Редактирано от flare (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

не може да се отрече че и орешарски е гявол!все пак проекта не е започнал!интересно как щеше да реагира ако проекта беше стартиран?вероятно американците щеше да ги посрещне волен!!! :) :) :)

за съжаление България е пешка в глобалната геополитическа игра между Русия и САЩ и днес американците преместиха тая пешка.утре е срещата за южен поток между ЕС и Русия.да видим кой ход ще направи Москва!

Редактирано от glen (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На България се наложи да се подчини на Вашингтон

В проекта „Южен поток” руското участие трябва да бъде ограничено, заяви на 8 юни сенаторът-републиканец Джон Макейн на среща на премиера на България Пламен Орешарски със членове на конгреса на САЩ.

Той също посъветва България „да решава своите проблеми с европейските колеги” имайки предвид не с руските.

В резултат ръководителят на българското правителство се разпореди да бъде спряно строителството и оповести, че „хода на по-нататъшната работа ще бъде определен след допълнителни консултации с Брюксел”, които ще започнат още днес.

Ще напомним, че на 27 май „Стройтрансгаз консорциум”, в чийто състав влязоха руското ЗАД „Стройтрансгаз” и българската компания Gasproekt Jug,, спечелиха тендера за българския участък на „Южен поток”. И веднага ръководителят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу предупреди българския премиер „за заплаха за енергийната сигурност на Евросъюза във връзка с противоречията с т.н. „трети енергиен пакет”, по силата на който на компаниите, добиващи газ, се забранява да влизат в правата на собственик на магистралните тръбопроводи”.

Министърът на икономиката и енергетиката на България Драгомир Стойнев в отговор на такива претенции заяви, че „с Брюксел се води интензивен диалог по решение на ситуацията, в който активно участват и български експерти”.

Американските сенатори помогнаха да бъде ускорен този процес на решаване на проблема.

Но не трябва да се забравя за това, до каква степен този проект и изгоден за участниците, особено за България, която на 85% е зависима от руския газ. „Газпром” реализира „Южен поток” за диверсификация на доставките на природен газ за Европа и за намаляване на зависимостта от страните-транзитьорки. Първите доставки на газ за Европа по новата южна магистрала са планирани за края на 2015 година.

В същото време, ръководителят на „Газпром” Алексей Милер на 2 юни заяви, че въпреки негативните изказвания по отношение на този проект на еврокомисаря по енергетика Етингер, компанията ще строи „Южен поток” с партньорите.

Преди всичко не може да се има предвид реакцията на Еврокомисията непосредствено по процеса на подготовката на строителството на „Южен поток”. Друг проблем възникна във връзка с избора на изпълнител на проекта, който се числи в „негативния” списък на Вашингтон - каза българският политолог Антони Гълъбов. Във връзка с това той смята за „естествена реакцията на Европейския съюз”, отбелязвайки при това изключителната важност на строителството на „Южен поток” като цяло:

- През последните десет дни България получи две предупредителни писма от Европейската комисия, като второто беше с информация за наказателна процедура срещу страната. Така че в това отношение водещ фактор е необходимостта за определение на европейските санкции. Към всичко това се добавя и факторът, че едно от компаниите-участнички е руска, а тя е в негативния списък на САЩ. С това и е свързано посещението в България на американски сенатори, резултатите от което са известни. Антони Гълъбов изрази учудване от факта, че руската страна не била официално поставена в известност за решението на българския премиер. Той смята, че дори и това да е така, недоразумението ще бъде решено в най-близко време, тъй като България не се съмнява в необходимостта на строителството на „Южен поток”. И според него, въпросът е напълно разрешим.

Главният асистент на Софийския университет, докторът на историческите науки Александър Сивилов е шокиран от това, „до каква степен България сега е толкова зависима от натиска на САЩ, при който по такъв дискриминационен начин се засягат нейните икономически интереси”. Въпреки, че според него, „не може да не се има предвид в каква политическа среда се намира сега тя и до каква степен е от ЕС и НАТО:

- Сивилов смята, че позицията на Вашингтон в определен аспект говори за груба намеса във вътрешните работи на България. Учудва го и позицията на правителството на страната, след като на всички е ясно, до колко България, а не само тя, е заинтересована от „Южен поток”. Ученият е убеден, при всяко положение проектът трябва да бъде изпълнен, независимо, че в момента той се използва със чисто политически цели. Според Александър Сивилов, в интерес на България по принцип е да търси диверсификация на газовите доставки за по-голяма сигурност. Тъй като не е ясно, как ще се развият по-нататък отношенията между Запада и Русия. Но определено Вашингтон има интереси този проект да не бъде осъществен.http://bulgarian.ruvr.ru/2014_06_09/Na-Blgarija-se-nalozhi-da-se-podchini-na-Vashington-2122/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, трябва да се приеме някакъв закон в НС, който да забранява на американци да инвестират в България. Я ми кажете логиката, газопровода да не е на доставчика? Аз виждам само една - лапачите да лапат, въпреки че нямат  и не притежават никакви ресурси. И нека се приеме още един закон - добивът на шистов газ да е национален и американци да нямат право на дял в него. Нека само дадат технологиите, сондите, картите, спътниците и да почваме. Така ще сме равнопоставени, нали и няма да зависим от САЩ? Има ли несъгласни?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Йотингер: Преговорите на ЕК и Русия за „Южен поток” са прекратени

Преговорите между Европейската комисия и Русия за „Южен поток" са прекратени, обяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости.

„Ние получихме мандат от страните-членки, за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат, поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация, те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО", заяви Йотингер.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4137279

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

не е много ясно имаме ли нужда от поток или не?виждаме,че украйна,въпреки че си имат кранче не са се замогнали чак толкова!какво печелиме и какво губиме?застанали между шамарите на ес,русия и америка никой не смее да вземе твърда позиция!проекта е частен и е възможно и за русия да не е нужен!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...