Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за проекта "Южен поток"

Featured Replies

преди 12 минути, M.Николов написа:

За бавни като теб, да повторя никой не е против конкуренцията!Обясняваме ти защо специално в тази сфера трудно може да има истинска конкуренция за доставките на газ конкретно за България без да се вложат много пари от страна на държавата

Първо - Разбери се с другаря ти "адхок" , виж какви простотии е писал за монопола, пазара и т.н. и пак заповядай.

Второ , кое от думите ми

".........За самите тръби ниокй не строи смостоятелно. Това са големи проекти, където се гледа на държавно ниво и за много години напред.

затова и казвам че сега е момента да изтъргуваме изгодно геополитическото си положение......."

не разбра ?

преди 14 минути, M.Николов написа:

И колкото и да му се смеят някои на Борисов за хъба, които иска да прави, това реално е един от начините за такава конкуренция, а ако успее да накара и Европа да го финансира дори и частично, това ще е голям успех.

Именно. Което и аз казвам и  повтарям. Прегледай от предната страница до тук, да не се повтарям

Кой е "бавен и празна кратуна " ? :)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Путин учуден от беззъбата позиция на София за "Южен поток". Измислихме този газопровод за да помогнем на България, а те се отказаха Национални интереси за нашите управляващи няма, има само лични.

• +1! Тези хора са "перфектни имитатори"...могат да "преобразуват националното в лично"....        

• Ъндъртейкър
    Ъндъртейкър

Ами то вече май никой няма да вярва на България. Белене не построихме, Южен Поток, дето уж бе 100% сигурен е спрян, Козлодуй ще го последва. Какво стана сега? нашата столица е Брюксел и тук ще "инвест

Публикувани изображения

на 23.07.2017 г. в 23:18, adXok написа:

Става дума за цена. Русия ще поддържа такава цена за нас, която другите не могат да подбият. Това е пазар!

Ако другите са си направили сметката, че да се юрнат за нас да доставят, ще им излезе на загуба да подбият цената на руснаците, ние не можем да ги заставим да ни внасят за тяхна сметка (на загуба)!

Но... да искаш да СПИРАШ доставки от Русия, само поради тази причина - да може друг (монополист) да ни внася като заместител на Руснаците - това е държавна измяна.

Организирай танкери от САЩ, Норвегия, Катар и внасяй. Ама ако цената ти е над тази, която идва от Русия... няма да издържиш дълго.

Затова и познай... никой не го прави! Нито САЩ, нито Норвегия, нито Катар ги боли фара... ние да имаме пазарен избор и различни доставчици.

Много точно ти го казва Адхок, какво да се разбирам с него.

на 26.07.2017 г. в 15:06, adXok написа:

Никой не е доволен от монопола. Не харесвам и Windows, ама нямам друг избор - не мога да ползвам инженерните (и други) програми разработени за него по коя да е друга операционна ситема.

Пробвах с Mac - скъпо и тъпо. Пробвах с Linux - нямат съвместимост или липсва пълна функционалност през emulator-ът Wine.

Русия спрямо нас по отношение на газ и горива е като М$ Windows. Нямаш друга латернатива или и да имаш е скъпа, а другите са нищожни и излизат скъпо в крайна сметка.

на 26.07.2017 г. в 15:06, adXok написа:

Давам ти друг пример: т. нар. енерго-РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ дружества и доставчици на електроенергия: EVN, ЧЕЗ, Енерго-Про...

По какво разпределят и какво доставят, като жиците са все едни и същи и вдигани от нашите дядовци!? Нима всяка от тия компании доставя по собствени жици и разпределителни постове?!

Не, просто всички изпозват готовата мрежа и само цицат ли цицат, защото както винаги съм казвал, всеки мрази комунизма (няма собственост върху ресурсите), ама всеки иска комунистическа печалба (да има сигурни консуматори на национални и дори регионално ниво), използвайки ресурс!!! Хитреци.

на 26.07.2017 г. в 12:19, adXok написа:

Катар са ни отрязали директно! Просто няма кой да се загрижи, че видиш ли ние да сме имали диверсификация на горивата. Хората искат пазарите на страни като Германия, Франция, Англия, България им е през макарона на саудитци и емирати. Египет ни е най-близко през Гърция обаче и по Егейско море. Ама за какво сме им?! Ако си изградим ние тръба - ок. Ама няма да е по-евтино от руския газ със сигурност. И кое да е друго решение е по-скъпо от руското. Затова и руснаците могат да държат висока цена още повече, че сме и нищожен пазар.

Защо трябваше да е Катар, а не Иран например, с които отдавна имаме добри отношения. А, забравих... щото иранците не са долюбвани от САЩ и затова не може. Смешници.

преди 26 минути, miro20 написа:

Именно. Което и аз казвам и  повтарям. Прегледай от предната страница до тук, да не се повтарям

Не знам какво си повтарял, но без разрешението на ЕС в този хъб да постъпва и руски газ  и този проект щеше да бъде обречен.Сега щом имаме вече това разрешение може и да се направи нещо.Не разбираш ли, че има много политика в тези неща, сега се надявам само американците да не се намесят и да провалят и този опит да запазим поне част от транзита на газ през България.

Американците ще правят всичко възможно (дори ако трябва и граждански войни по райони, както в Украйна) Русия да ограничи икономическото си влияние към другите страни от Европа (т. нар. Западна и Централна Европа). Същото се отнася и за Иран. 

САЩ (управниците им) типично са поредните, които си мислят, че те ще подчинят Русия. Но са толкова некадърни (управниците им), че дори когато СССР се разпадна и Русия беше буквално на икономическото дъно, дори и тогава на полуумрялото куче нож вадиха и пак не можаха да я "превземат". В момента се опитват да подчинят ЕС по всякакъв начин СЕТА (спец. към Канада), ТТИП (спец. към САЩ) и разни подобни.

Те имат една мнооооого тънка част - уеднаквяването на различни технически и производствени стандарти... в услуга на САЩ - спец. за храни, биохимия, лекарства.

Ефектът от ТТИП за ЕС би бил едва от порядъка на 0.5% от бртуния ни вътрешен продукт.

Аз не съм против свободната търговия без мита, акцизи и подобни. Но когато е ръководено от бизнесмени (лобистите им), а не от учени и специалисти (хората реално създаващи технологии, продукция) - всяко подобно споразумение е само с една единствена цел - търговска и налагането на едни търговски практики над други.

САЩ не могат да се справят с вътрешните си проблеми, та тръгнали да се репчат на страни като Иран, Китай и Русия. Толкова е смешно.

Цитат

Става дума за цена. Русия ще поддържа такава цена за нас, която другите не могат да подбият. Това е пазар!

Лъжа и пълна глупост.Едно че въобще цената не е такава че да не може да бъде "подбита" , ощетени сме по оценки с около 3 млрд надплатени пари, ЕК установи доказани злоупотреби от Газпром спрямо източните държави, Газпром НЕ СПОРИ  за разлика от вас. И второ , няма как 100 % монопол да е  "пазар".

Цитат

Но... да искаш да СПИРАШ доставки от Русия, само поради тази причина - да може друг (монополист) да ни внася като заместител на Руснаците - това е държавна измяна.

Отново пълна лъжа и простотия. Никой не иска да спира доставките от РФ. Лично аз съм казвал - стройте 5 ЮПотока, но на коригираните, справедливи условия, а не увековечаване  на монопола и да сме безгласна буква в тези проекти .ЕК точно това иска, което е напълно в нашите национални интереси.ЕК и Брюксел НЕ СА спрели ЮП. а руснаците, които НЕ пожелаха да строят на тези коригирани справедливи за нас, условия.

Цитирал съм ги многократно тук .

Да защитаваш обратното робство  е именно национално предатество, независимо за руснаци ли става въпрос, или китайци, или американци.

Цитат

Организирай танкери от САЩ, Норвегия, Катар и внасяй. Ама ако цената ти е над тази, която идва от Русия... няма да издържиш дълго.

Затова и познай... никой не го прави!

Пак лъжа и пълна глупост. ПРавят го . И Полша и Португалия ли беше... и  др .

За сметките и др сравнения да не цитирам че много глупости станаха... пак хвърчите из облаците. Кой и бил "отрязал" , на кой сме били ненужни , бла бла бла... Ако цената била такава, но няма да е онакава.. алооо... откога разполагате с параметрите по договорите ???

Искам и аз да ги видя. Май си плямпате от въздуха а ? :)

Цитат

Затова и руснаците могат да държат висока цена още повече, че сме и нищожен пазар

Това също е култова реплика която вече коментирах назад... понеже сме били "нищожни " но и "братушки" , давай да ни доят с колкото може по високи цени.

Логика та дрънка

преди 6 часа, adXok написа:

САЩ не могат да се справят с вътрешните си проблеми, та тръгнали да се репчат на страни като Иран, Китай и Русия. Толкова е смешно.

Наистина е смешно... само че в обратен смисъл :):):)

Сравнявал ли си поне приблизително икономиките  и др на въпросните страни ? Или това че Китай  въобще не  им пука за РФ, и си гледат интереса, който е все повече обърнат към цивилизацията , а не към РФ ?

За "Силата на Сибир" чувал ли си ? и че бе голяма гордост за Газпром, но уви ... забуксува ?

Само че в Китай няма заблудени пропагандни душици като тук,  които да възхваляват чужд монополист като вас  , а си правят сами сметките.

:)

преди 7 часа, M.Николов написа:

Не знам какво си повтарял

Да, това определено разбрах че "нищо не знаеш " какво  говоря. Уж не се изразявам сложно, но за вас очевидно е трудно смилаемо .

Ти май още не си наясно какъв балон е икономиката на САЩ. Нищо де. Ще разбереш. То всички ще го разберем съвсем скоро.

Наясно съм с  много неща, включително и с коспиративните теории на люминатите и рептилиите.... споко.. знам знам... друг е въпроса до колко ги приемам... но това е друга тема...

Остави хамериканците, вземи се замисли   погугли спрямо темата какво е монопол, какво е пазар, какво е диверсификация, какво е  това нещо което пропагандираш как един монополист може да си позволи да дои с високи цени, как това било  "супер хубаво " и т.н. и т.н..  :)

запознай се с аргументите на ЕК от Брюксел, запознай се за какво наритаха Газпром  и онея клекаха веднага, и т.н. и т.н..

Висока цена казваш. Висока спрямо кое. Щото доколкото знам във Венецуела е най-ниската цена на петрола. Следва Египет, Саудитска Арабия.

Нямаш си и понятие (явно) какво е монопол, картел. Какво значи да имаш причина и условия за диверсификация. Причината не винаги е само по-ниската цена, причините са и политически, могат и да са чисто егоистични (лични). Аз също не харесвам Путин (хич и не го познавам, стига ми само, че е властолюбив и от силовите среди), но за момента той показва в пъти по-висок интелект от кой да е западен лидер (Северна Америка, Западна Европа). Представи си значи какви тъпоъгълници са тези лидери тогава. Никой не може да оспори първото място по тъпота на нашия премиер-слънце оабче.

Приятелю, никой никъде не защтиава толкова яростно един монопол и никой не плюе толкова яростно опитите на правителство и  държави да разчупят  този монопол.

И то само защото говорим за РУСКИ монопол.  Ти и няколкото ти "другаря" вадите от 10 кладенеца вода , как  руския монопол е добър, как нямаме нужда да правим други мощности и диверсификация, как нямаме нужда от пазар, и колко е хубаво че РФ  "може да си позволи по високи цени у нас щото сме мижав пазар " /цитирам те/ .

Пълно малоумие, дугари. Пълно ! :)

Както  по соц време се говореше ... "западния атом зъл атом,  съветския атом е мирен атом"  :lol6:

Забравих че освен цената, която ама въобще не можахте да защитите, само празнословия и бесепарска пропаганда, има и фактор "национална сигурност".

Вече го споменах за случая със евентуалнто спиране на доставките  по Коледа 2015г  , когато ББ паникьосан  спешно свиква министри и Булгаргаз , заради опасността ЕДИНСТВЕНИЯ монополист да предизвика енергийна криза  в България ,  именно защото НЯМАМЕ алтернативи , но не вдявате....

miro20,

ти пишеш на принципа "едно си баба знае, едно си бае". Отвори си очите! Алтернатива означава напълно нови:

1. Източник на ресурси (може и собствен да е)

2. Трасе, логистика, свързване (тръби, компресори, хъбове и т. н.)

3. Договори (срокове, количества, аварии, сигурност, ЦЕНЍ) - съвсместно финансиране или България да си поеме инициативата, защото ТЯ иска нещо различно от "само руски газ"

Иди при саудитците, катарците, емирите, иди в Иран, Азербайджан, иди в Египет, в САЩ... сподели си с тях мъката и как искаш да имаш газ и петрол по алтернативни трасета, похвали се, че ще си логистичен възел за разпределянае в цяла Европа, развий пазарен бизнес–план, кажи че имаш некви евро-фондове, ама това е и че трябва те да поемат изграждането от своя страна също.

Па ако ти повярват... аз лично ще ти стана асистент на добра воля за каквото и да е! Не разбирам как е възможно да си толкова заблуден.

А и да ти кажа, ако руснаците искат да предизвикат енергийна криза в България, могат да го направят в рамките на един ден. Но им е през дедовия за нашите несгоди.

П.п. Наистина е нелепо да ме принизяваш до бесепар или някакъв партиец. Партиите са за конформистите и кариеристите, както и повечето държавни и частни компании или религиозни институции.

Аз съм по-скоро човек на изкуството, науката и Природата. 

Редактирано от adXok (преглед на промените)

преди 24 минути, adXok написа:

А и да ти кажа, ако руснаците искат да предизвикат енергийна криза в България, могат да го направят в рамките на един ден.

Е да де. виж как с едно изречение ОТНОВО както по назад  самоопроверга всичките останали твои глупости.

Защото руснаците с никоя друга държава НЕ МОГАТ да предизвикат такава криза. Сигурно защото са прости другите , нали ? И имат и изграждат нови алтернативи и нови трасета, подписват нови договори, късат стари , незигодни като Полша , преговарят със всякакви доставчици, и познай - ВНАСЯТ от тях.

Вместо да си трайкат като нас, вместо да се радват на високи цени, вместо да се радват на монопола, всички други харчат милиарди и развиват нови проекти и инфраструктура за да намалят зависимостите като тази. Прости хора, нали ? :)

преди 31 минути, adXok написа:

ти пишеш на принципа "едно си баба знае, едно си бае". Отвори си очите!

Да, пиша, но факти. Които опровергават твоите глупости. ФАКТИ. Думата факти позната ли ти е ? :)

преди 27 минути, adXok написа:

Не разбирам как е възможно да си толкова заблуден

Аз ли съм "заблуден" ? :):) дообре :)

КАкто казах  страница по назад, радвам се че такива простотии като вашите, такова самоубийствено националнокастрирано мислене, не са преобладаващи в нашата държавна  позиция и политика.

България е въшка. Въшка е в момента, не го ли разбираш бе човек. В Ъ Ш К А е (говорим за политика, правителство, администрация). Затова и руснаците ни продават, както намерят за добре според своя си интерес.

Ако не ни изнася - да си направим трасета, с други източници на ресурси и да ти кажа... така като гледам всички са се юрнали да ни доставят и да подбиват цената на руснаците, СПЕЦИАЛНО за нас. Избиват се на световните пазари, Венецуела е обещала танкери на половин цена - толкова им е ефтин петрола, че за нас остава само транспорта да си платим. Саудитска арабия е разпънала шатра пред народното събрание и протестира срещу нежеланието на нашите правителства да купува от тях петрол и газ... на приятелски цени при това. Руснаците орагнизират контрапротест и заплавшват да нарежат Нефтохим за скрап, ако арабите не спрат с настоятелните си изисквания. САЩ удари юмрюк по масата и каза - "Внасяме и петрол и втечнен газ на цена 1/3 от руската за първите 5 години. Българската индустрия е в огромен дефицит на горива, развива се устремно, произвеждат се тежки машини, автомобили, ракети, самолети, влакове и вагони, военна тежка техника по наша технология и доставките за българия не търпят отлагане!"

Смешно е. В Ъ Ш К Ата знае само да смуче кръвчица, по малко ама досадно дълго във времето.

България не е въшка.Щампирай си го в червената антибългарска пропагандана промита празна зад-очна кухина  :)

Опровергал съм всяка една твоя лъжа с факти. Неколкократно.

Няма какво да добавя повече.

преди 11 часа, miro20 написа:

Вместо да си трайкат като нас, вместо да се радват на високи цени, вместо да се радват на монопола, всички други харчат милиарди и развиват нови проекти и инфраструктура за да намалят зависимостите като тази. Прости хора, нали ? :)

Високите цени не са от руснаците. А и да кажеш, че метана е с висока цена...ще видиш ти висока, като почнем да разпределяме шистов газ ;)

България (в лицето на правителство, политика и администрация) в момента може да се сравни единствено с ВЪШКА:

най-глемия инвеститор са емигрантите (като мен, макар че аз не пращам никакви парѝ)
след това са... еврофондовете - общи парѝ - лесно се крадят и харчат, ако не знаеш и всеки се е наредил на хранилка от държавни до големите частни фирми

абсолютно безгласна буква в европейски мащаб, дори на Балканите е за присмех (основно от Румънци, Гърци и Сърби, с македонците сме на иди си - ела си...). Турците не ни броят и за държава... наричат ни Булгаристан.

България (в лицето на партии, правителство, политика и администрация) в момента дори не е и въшка в геополитически мащаб. Тя там е микроб.

Пък ти сънувай, че сме икономически балкански лъв, който се нуждае от много количества горива. Та най-голямото потребление е по празниците като се юрнат хората с автомобили на газови уредби... смешно е.

Въпроса въобще не е да се мислим за "балкански лъв.". А за нормален  цивилизован пазар, без ДОКАЗАН изнудвач- онополист на който да надплащаме милиарди,  да имаме възможност за диверсификация и алтернативи, което засяга нациоалната сигурност и геополитика, все понятия които повече от очевидно на теб не са ти ясни.

Твоето е както всеки един комунист разбира "пазара" - "каквото пуснат" ... а въпроса на комшиите.. "какво са пуснали днес" :) Това робско милсене никога няма да се изкорени от промитите мозъци.

Независимо дали са в България или навън.

Нали сам разбираш че нямаш абсолютно нито един нормален аргумент освен простотии които съм опровергал изречение  по изречение ? с примери и от други държави , политики, проекти, доставки ?

КАкто казах  страница по назад, радвам се че такива простотии като вашите, такова самоубийствено националнокастрирано мислене, не са преобладаващи в нашата държавна  позиция и политика.

преди 1 час, miro20 написа:

Нали сам разбираш че нямаш абсолютно нито един нормален аргумент освен простотии които съм опровергал изречение  по изречение ?

Това е вица на седмицата!:D

Леко баце, изпусни малко въздуха, че ще се спукаш!

miro20,

прав си значи, успя да ме убедиш и пуснах запитване до администрацията на правителството кога ще започнем да изграждаме нови трасета към страни износителки на газ и петрол различни от Русия?

Цената няма значение. Българския народ изпитва остра нужда от диверсифициране. Икономиката се задъхва и премества производства в Китай и Малайзия. На арабите им писна да чакат. Египет, предлага на Албания обходно трасе, саудитците учат втори официален български език!

https://www.blitz.bg/ikonomika/shche-se-osshchestvi-li-proektt-balkan_news533932.html

Нещата били много по-зле, а сега и с новите санкции на САЩ просто не виждам как ще се осъществи този проект.Едно е ясно - ще загубим таксите за транзит през България.

• 3 седмици по-късно...

Литва сефтоса хамерикански газ

https://clubz.bg/57501-gazovata_sdelka_na_litva_sys_sasht_shte_namali_zavisimostta_na_evropa_ot_rusiq

:)

За разлика от нас, които си ревем за газпромовски монопол, и плюем всичко друго,  те обаче си имат газов терминал от 2014 г  и могат да избират на конкурентен принцип източниците си.

Кои коментари ? в стил "пък зелето ви кисело" ли ? :):) Такива и тук  е пълно .

КАкто съм казвал, най важното в една правилно изградена инфраструктура, е именно алтернативите , конкуренцията, диверсификацията.Това винаги е за добро на държавата.

за нас съм казвал че ако ще и от Южния полюс  да внасяме газ,  важното е да ИМАМЕ ТАКАВА възможност , а не един монополист да ни извива ръцете, както бе скандала с  уж незаявените доставки и неподписан договор 2015 г ли беше, дето ББ свиква спешно министрите си по Коледа, щото Газпром можеха да спрат доставките.

В никоя друга държава не би могло да има такъв сценарий и извиване на ръце. Защото ИМАТ алтернативи.

Това винаги се неглижира от т.нар. "кремлеботове" :)

Конкретно цената за Литва не е оповестена, говори се за 40% по висока.

Но както самите руски медии казват :

https://www.vedomosti.ru/business/articles/2017/08/22/730424-gazpromu-pridetsya-voevat

конкуренцията ще е доста ожесточена и с други трасета и проекти.И все по често им се налага да смъкват цени, да премахват многогодишните изнудвачески договори /както сме в България/  и т.н. и т.н.

Само таквиа като вас недоволстват от това... Сякаш Газпром ви е семейна фирма...

преди 23 часа, miro20 написа:

Сякаш Газпром ви е семейна фирма...

не точно семейна,но е на братушките!ние искаме руска газ,а не от америка!тя смърди гадно,на педерунгели и е по скъпа!искаме от чичко Путин  газ!

И ако може да е най скъпа, най най да ни скубе.  :)

не, сериозно... Всеки път се чудя... всички държави инвестират милиарди, търсят алтернативи, преразглеждат договори,  развиват си инфраструктура, икономика и т.н..

само ние тук си ревем за скъпа монополна газ, и ако може по стари  отдавна неизгодни договори и цени.

За последното трябва ли да припомням че не ние, а от ЕС  скастриха Газпром заради нелоялни практики и спекулиране с монополно положение в Източна Европа ??

преди 2 часа, miro20 написа:

всички държави инвестират милиарди, търсят алтернативи, преразглеждат договори,  развиват си инфраструктура, икономика

да,така е!само че в нашта държава не търсят алтернативи и не се преразглеждат договори защото всички по редицата са си взели комисионните,те дори не знаят на каква цена подписват и какво пише в договора!

на кой от пишещите тука му пука откъде ни идва газта,ако ще и от тинганайка да дойде,стига да е на добра цена!

има и такива като тебе,не ги интересува колко струва американската,но на инат,важно да не е от братушките!:)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.