Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP (merged)

Featured Replies

Един такъв проблем аз си реших, като сложих 98 и го ъпгрейднах до XP...

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 208,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Често срещани проблеми при инсталирането на нов Windows .

Какво трябва да знаем и да направим преди инсталацията.

Подготовка за инсталацията

1. Отваряме BIOS и нагласяме от къде и как да бутне системата според това от какво ще правим инсталацията ( CD/DVD, Flopy ,Flash RAM )

2. Разгледайте хубаво BIOS дали няма опция, която да заключва MBR и да забранява форматирането на хард диска.

Ако имаме такава, тя трябва да е изключена.

3. Ако системата поддържа опцията " System Recovery " от която можем да инсталираме оригиналната оперативна система

която е запазена в отделен дял на хард диска .

472f2e3a36e286df.jpg

fb1ddc2b673587aa.jpg

Отново трябва да разгледаме по-обстойно в BIOS дали има опция която да ни попречи да инсталираме нова оперативна система.

И ако има такава опция, същата трябва да е изключена.

4. Според това какъв хард диск имаме ( ATA, SATA ), трябва да нагласим в Advanced опциите на BIOS как да се разпознава от системата.

По-новите модели дънни платки имат в BIOS възможността харда който има SATA интерфейс да се симулира и разпознава като ATA.

5. Ако нямаме такава опция тогава при инсталацията на Windows ще ни трябва драйвер за SATA контролера.

Как да разберем какъв е драйвера, и от къде да го набавим!

Според марката и модела на дънната платка, разбираме какъв е чип сета.И според него си набавяме драйвера който ще ни трябва.

Ако имаме лаптоп " Acer " ( за пример ще дам Acer Travelmate 7720 ) отваряме " Google.com " и пишем Acer Support.

На намереният линк отиваме в секцията Download и въвеждаме модела и данните на лаптопа

09be808e84144f72.jpg

Същото се отнася и за другите марки лаптопи

HP, IBM, Toshiba, VAIO, MSI и други.

За настолните ( Desktop ) системи трябва да знаем какъв е модела на дъната платка.

За целта използвайте програми от сорта на Everest, CPU-Z,SIW (System Info)

4ca0d0854a867e4b.jpg

ccfa8b00708bf82d.jpg

Този път за пример ще дам " ASUS P5V Deluxe " Отново отваряме " Google.com " и пишем Asus Support

на намереният линк влизаме в секцията Download и въвеждаме данните на дъната платка

7e727156e4fd80c7.jpg

Същото се отнася и за другите марки Asrock,MSI,Gigabyte,Foxconn и други.

След като вече имаме точните драйвери можем да се заемем с инсталацията.

Ако имаме Flopy или Flash памет записваме драйвера за SATA контролера на дискета или на Flash паметта

и след като сме започнали инсталацията с натискането на" F6 " добавяме въпросният драйвер към инсталацията.

Ако нямаме Flopy и Flash памет ,а само CD/DVD от което да инсталираме ( Както е при лаптопите )

Варианта да се добави драйвера е като го интегрираме с програмата nLite

Тук можете да намерите повече информация и инструкции за използването и

nLite-Направи си сам Windows

Другият вариант е да си намерим друга версия на Windows XP която да има драйверите за вашият SATA контролер.

Но в последствие след като инсталирате Windows системата ви може да започне да дава проблеми и да бъде нестабилна.

Затова не се нахвърляйте на инсталационни дискове на Windows който са пълни с драйвери и хиляди ненужни програми.

6. Ако хард диска е чисто нов и още не е форматиран ще е хубаво преди това да го форматирате с дискета или с някоя от програмите

за целта в Hiren's Boot CD.

Hiren's Boot CD

Ако сте изпълнили всичко това и нямате проблеми с хардуера на системата, инсталацията трябва да протече успешно.

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

6. Ако хард диска е чисто нов и още не е форматиран ще е хубаво преди това да го форматирате с дискета или с някоя от програмите

за целта в Hiren's Boot CD.

Не виждам никакъв смисъл, при условие, че го форматирам преди да инсталирам системата.

Ако не искаш да се получи това което е на снимката, хубаво да се направи един формат и преразпределяне на дяловете преди инсталацията.

Загуба на близо 8 MB

876f57b3600a14ec.jpg

По-добрият вариянт

1d8bfbef2ef5aa8f.gif

Добра статия wowgeleto, Коледен подарък за тези, които имат подобни проблеми с инсталацията laugh.gif А напоследък са доста питанията по подобни проблемчета, особено на хората с преносими компютри.

Ако не искаш да се получи това което е на снимката, хубаво да се направи един формат и преразпределяне на дяловете преди инсталацията.

Приятел аз го форматирам преди инсталацията, но не виждам защо трябва да го правя с Hiren's Boot или друга система.

Ясно е ,че ще го форматираш преди инсталацията, нали целта е да се направи нова инсталация на оперативната система.

В случая споменах това с формата за да може всеки да си подготви дяловете предварително. Все пак това е нов хард диск .

И сега ако не признаеш, че така е доста по-удобно и по-сигурно biggrin.gif.

Ясно е ,че ще го форматираш преди инсталацията, нали целта е да се направи нова инсталация на оперативната система.

В случая споменах това с формата за да може всеки да си подготви дяловете предварително. Все пак това е нов хард диск .

И сега ако не признаеш, че така е доста по-удобно и по-сигурно biggrin.gif.

Няма смисъл да спорим. Щом според теб е по-удобно и сигурно - така да бъде.

Аз досега не съм използвал нещо допълнително, с което създавам дялове на нови дискове.

А да не говорим за това, че има ситуации при който форматирането с инсталационният диск не може да се справи с набезите от вируси.

Но тук вече става въпрос за стар хард диск, а не за нов. Специално аз никога не съм бил привърженик на форматирането с инсталационният диск.

Винаги правя формат с дискета или някакво бутващо CD. И след това отново форматирам при инсталацията , това е сигурно и чисто инсталиране не само по моите виждания.

Значи само да кажа, тъй като нямам напредък - буутнах от едно CD с Ubuntu, тъй като чух че той можел да даде примерно по-точно определение ако има хардуерна грешка. След като зареди за 1-2 мин стигна до нормалния екран с иконите. Това означава ли че нямам хардуерен проблем, а само Уин-а не се разбира с машината, или на практика трябва и да инсталирам Линукса, за да разбера?

А не го инсталирах по простата причина, че никога не съм го правил преди и не знам после как да го махна, тъй като не мога да стигна Recovery Console от XP CD-то ми, защото винаги ми дава синия екран който посочих. Тоест не мога да форматирам, буутвайки от XP CD-то и затова не инсталирах Линукса.

Та ако може така само да кажете мога ли да проверя нещо или трябва инстал?

Щот ако не, друго не се сещам и остава да е от дъното (контролера примерно) и ще го нося пак.. ?

P.S. Всички идеи в темата са пробвани, и то с няколко различни XP инсталации, мисля, че друго не ми остана, освен контролера да не познава харда или нещо подобно. Не мога да го разгадая тоя Plug and Play error и тва си е..

аз съм с AMILO Li 1705 инсталирах XP но не намерих драивери. Пробвах тези които има тук но все не става и не става. Сега искам да си инсталирам Vista но не ми се сваля от нета. Казвали са ми че има бутон с който преди да зареди РС може автоматично да почне да инсталира Vista (не ми дадоха инсталационен диск). Моля кажете кой е този бутон.

Ето още една идея: Във форума на Асус за моето дъно (P5W DH Deluxe) пише, че ако има проблем с инсталацията на ХР да се махне всичко от USB портовете и да се забранят в BIOS само докато трае инсталацията при последния рестарт може да се включат. Това било бъг при много от дъната на Асус. Опитай това, въпреки че дъното ти е по-ново от моето.

If you are having trouble installing the OS, unplug all USB devices and disable USB in BIOS. It has been shown that many Asus motherboards (especially boards with infantile BIOS) produce strange errors during install just by having USB devices attached and/or USB enabled in BIOS

Успех !!! cool.gif

Редактирано от rvp (преглед на промените)

Единственото нещо, което трябва да направиш е да натиснеш win бутона (с флага) точно една секунда след рестартирване от копчето. След това чакаш 10 минути и излиза едно джудже от флопито и ти инсталирва Vista безплатно. Самоче ако времето е много студено и нета е замръзнал в кабела може да се наложи да почакаш малко повече. (все пак джуджетата не са толкова малки ..има няма 300 ..мегабайта).

Ами мерси за горното мнение, но в момента нямам възможност да го пробвам, пък и почти съм сигурен, че да изключа USB-тата от BIOS няма да помогне. Все пак преди си инсталирах с абсолютно същите компоненти и дори от същото CD и на default всичко в BIOS си беше ок! Това е странното. Просто тоя BSOD всеки път един и същ такъв ми казва нещо, но аз не мога да разбера къде конкретно е проблемът и това си е..

Ако може някой да ми отговори на горния пост ще бъда благодарен.

А да не говорим за това, че има ситуации при който форматирането с инсталационният диск не може да се справи с набезите от вируси.

Но тук вече става въпрос за стар хард диск, а не за нов. Специално аз никога не съм бил привърженик на форматирането с инсталационният диск.

Винаги правя формат с дискета или някакво бутващо CD. И след това отново форматирам при инсталацията , това е сигурно и чисто инсталиране не само по моите виждания.

Не знам какво по-точно си имал предвид, но аз никога досега не съм имал проблем с деленето, обединяването и форматирането на твърдия диск с инсталационния на ХР. Не разбирам за какви вируси става въпрос при формат. Винаги преди да направя формат изтривам дяла и го създавам отново с инсталационния диск и разбира се го форматирам пак с него.

Единственото нещо, което трябва да направиш е да натиснеш win бутона (с флага) точно една секунда след рестартирване от копчето. След това чакаш 10 минути и излиза едно джудже от флопито и ти инсталирва Vista безплатно. Самоче ако времето е много студено и нета е замръзнал в кабела може да се наложи да почакаш малко повече. (все пак джуджетата не са толкова малки ..има няма 300 ..мегабайта).

тц тц тоя модел няя флопи. През ДВДто дали ше стана ? biggrin.gif

Не знам какво по-точно си имал предвид, но аз никога досега не съм имал проблем с деленето, обединяването и форматирането на твърдия диск с инсталационния на ХР. Не разбирам за какви вируси става въпрос при формат. Винаги преди да направя формат изтривам дяла и го създавам отново с инсталационния диск и разбира се го форматирам пак с него.

Точно това се опитвам да обясня, че с изтриването на дяла с инсталационният диск ще се получи това което съм показал на една от снимките по-горе.

Но според мен това е спор за глупост, всеки сам избира как да си форматира.В статията аз само препоръчвам правилният начин и най-вече как да се постъпи преди инсталация на Windows и какви могат да бъдат възможните проблеми.

Ако не си се оправил с проблема все още .Може да дадеш номера на BSOD .

Другото което мога да ти препоръчам е тази тема

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=70357

Мерси, ще прегледам темата, но компютърът вече е на диагностика и засега няма да пробвам нищо (то и без това вече нямам идеи).

Иначе номерът на BSOD го написах в първия пост:

0x000000CA, като след това има още четири такива числа в скоби, но те са индивидуални за всяка грешка и надали могат да се разкодират лесно.

А за Ubuntu нищо не казахте - това че съм стигнал успешно до Live CD средата, там където е иконата за инсталация вече, означава ли нещо или трябва задължително да се инсталира Линукса за да каже ако има някакъв error?

Искам да питам има ли някакви шансове да инсталирам XP на този (http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/prodinfoCategory?lc=en&cc=bg&dlc=en&product=3641590&lang=en&) лаптоп? По принцип е инсталирана Виста на него но очевидно искам да махна този вирус и да си сложа нормална ОС.

Искам да питам има ли някакви шансове да инсталирам XP на този (http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/prodinfoCategory?lc=en&cc=bg&dlc=en&product=3641590&lang=en&) лаптоп? По принцип е инсталирана Виста на него но очевидно искам да махна този вирус и да си сложа нормална ОС.

Смело инсталирай няма проблем и аз вчера се отървах от моята виста на HP pavilion 6000 приготви си драиверите само преди това поне за WLAN картата

виж тази тема http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...c=70817&hl=

Смело инсталирай няма проблем и аз вчера се отървах от моята виста на HP pavilion 6000 приготви си драиверите само преди това поне за WLAN картата

виж тази тема http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...c=70817&hl=

биха ли сработили драйверите които са посочени в темата на моя модел и как да накарам инсталционната програма на XP да вижда харддиска? имайкви впредвид че в този 6220 всякакви настройки на харддсика са невъзможни...?!

биха ли сработили драйверите които са посочени в темата на моя модел и как да накарам инсталционната програма на XP да вижда харддиска? имайкви впредвид че в този 6220 всякакви настройки на харддсика са невъзможни...?!

Е дали ще станат незнам , някои може и да станат като WLAN например ама ти си намери за твоя модел виж тоя линк

http://h20180.www2.hp.com/apps/Lookup?h_la...amp;submit.y=10

а за хард диск на мене релииза на уина го разпозна без проблем аз лично ползвах тоз

http://######/details.php?id=dbb6963c...9bb9c7d369f353d

Здравейте,

имам проблем с ъпдейтите на Windows XP SP2

Досега не ми се е случвало да ми откаже. Отивам на жълтата иконка в таскбара, след това давам Install

И след известно време се получава ето това

The following updates were not installed, демек Следните ъпдейти не бяха инсталирани - в случая всичките, които са към 86.

Не виждам причина да става така, но ако все пак някой от вас има обяснение, нека да го сподели тук, ще съм му благодарен.

Можеш да използуваш Autopatcher, с него имаш избор какво да се инсталира. За съжаление окончателната версия е от август т.г.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.