Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Windows XP (merged)

Featured Replies

Значи много объркани обяснения даваш.

Първо си форматирай твърдия диск като го закачиш за малко като втори диск (slave) на друг компютър на който има работещо ХП.

Ако знаеш как може и с бутваща дискета на Уин Милениума например да форматираш диска на същия компютър но е по бавно и е на английски.

После ти трябва Уиндоуз който да не е пипан от разни разбирачи.

Ако не ще да се бутне диска отиваш на сайта на микрософт и си сваляш за твоята версия един файл който ще ти направи 5 - 6 дискети от които ще можеш да подкараш инсталацията на ХП-то.

Па като успееш всичко да ти е наред след активацията на ХП-то си направи един image файл записан на втория дял на диска ти (напримар на D) и от там после си го възстановяваш за по 15 имнути без никога повече да се занимаваш с инсталации.

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 211,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Значи много пъти съм форматирал и тн...Но никога не съм имал такъф проблем.

Сега се пробвах да го запиша докато бях пуснял ОС ,защото иначе ми даваше грешка(надявах се че няма да стане така ,но УвИ)

нямам флопи..

Байчо питай чичо гугъл за направа на бут диск с неро 6

с поздрав доктор джи

Или вземи да прочетеш какво пишат аверчетата от Microsoft: Как се използват инструментите Fdisk и Format (Форматиране) за създаване или повторно създаване на дялове на твърд диск. От това няма да те заболи главата.

След като прочетеш какво пишат, хакни диска с дистрото на M$ Windows XP SP2 (или 1) и инсталирай на воля. Гледай обаче дистрото да не е някоя nLite XP3, 4, 5 или 6 самоделка.:)

Значи много пъти съм форматирал и тн...Но никога не съм имал такъф проблем.

Сега се пробвах да го запиша докато бях пуснял ОС ,защото иначе ми даваше грешка(надявах се че няма да стане така ,но УвИ)

нямам флопи..

Ами като нямаш флопи можеш да запишеш съдържанието на една дискета на която е бутваща на ЦД и него да го ползваш за формаирането на твърдия ти диск. Но това ЦД трябва да си го приготвиш на компютър на който има флопи. Прави се с Неро.

Аз съм си направил едно ЦД с image на форматиран твърд диск на FAT32 и сега като по-мързелив форматирам дисковете с Нортон Гост и image-а, за по 3 минути. После при инсталацията на ХП му казвам да преформатира дяла на който ще инсталира уиндоуза.

байчо

Инсталиране на Windows XP без bootable диск

Показва инсталирането на операционната система Windows XP без използването на bootable диск. По този начин може да инсталирате Windows XP ако инсталационните файлове се намират например на твърдият диск.

Инсталирането на Windows ХР през MSDOS се извършва в случаите, когато няма бутабъл диск или инсталационните файлове са на втория дял на твърдия диск. Предварително трябва да сте сигурни, че компютъра притежава всичко необходимо.

Необходими условия

1. Инсталационни файлове на Windows XP

2. Startup дискета за Win98 с файл Smartdrv.exe в нея.В случай, че не съществува в тази дискета, файлът може да се копира от друга дискета или от инсталационните файлове на Win98 или WmME

3. Създаден и форматиран дял на хард диска - FAT32

4. Достатъчно място на хард диска

5. В случай на специфични драйвъри, които ХР може да не поддържа, да бъдат на лице за допълнителна инсталация.

Действия

1. В BIOS -а направете настройките -First boot Floppy, Third boot CD

2. Стартирайте със системната дискета и след това CD support

3. Форматирайте диска

4. След излизането в промпта, напишете smartdrv.exe -> Enter (Заб.Без smartdrv.exe инсталацията е дълга и досадна)

5. Посочете пътя до инсталационните файлове и по-точно до I386, (например D:\ cd\I386) -> Enter

6. След влизането в тази папка, напишете winnt.exe. Инсталацията започва

7. В новия прозорец изпишете пътя до инсталационните папки (I386). Обикновено, по подразбиране излиза същия път, както е посочен в т.5. Започва копирането на необходимите инсталационни файлове на твърдия диск. След приключването излиза следното съобщение:

"The MS-DOS based portion of Setup is complete. Setup will now restart your computer. After the computer restarts, Windows XP Setup will continue. If there is a floppy disk in drive A:, remove it now. Press Enter to restart your computer and continue Windows XP Setup. "

8. Махнете дискета и потвърдете с Enter.

9. След рестартирането в следващия прозорец се появява познатия екран за инсталация.

10. Следвайте указанията за инсталация както обикновено. Не забравяйте да си запишете предварително серийния номер.

biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

ЕЕеми трябва да ти е гадно, Вичо :)

бтв аз имам такава дискета ама пък мойто флопи не бачка :lighter:

Ама с нея трябва дяла да ти е FAT32, заради вече остарялата технология ХААх, което обаче е супер тъпо

Редактирано от cecko0 (преглед на промените)

Незнам как си го преинсталирал досега,затова ще ти дам няколко линка.Тук е обяснено до най-малката подробност как става стъпка по стъпка самото преинсталиране.А тук как да си направиш boot CD.

Значи един мой приятел си зе компютър нагласям от BIOS да чете boot диск 100% сигорен че така save и реска компа !

След то ми излиза това :Redoot and slelect propet boot driver.Insert boot media in selected boot driver and press a key!

И немога да започна даго инстална!

-------- На който не му се чете за развръзката ми, да скролне в края на поста. :help:

За другите:

"Ъп"-вам тази тема без да имам да питам нещо този път..

Просто искам да благодаря на всички, които взеха участие в нея, преди повече от 2 седмици, когато се борех с проблема. Е, така и не се справих и след дълги опити и много усилия, като се стигна до там да се смени всеки един компонент поотделно, за да се установи дали е хардуерен проблема, накрая се оказа точно такъв - проблемът беше в ДЪНОТО и по-точно в несъвместимостта му с дискове от тази серия на WD. Странно, но факт. Всяко SATA2 дъно с този диск, и всеки друг диск с това иначе чудесно дъно (ASUS P5K PREMIUM) работят, но не и комбинацията, която аз си бях избрал.

Това го оставям за всеки, който някога пусне "search" в този форум с BSOD-а, който аз имах, или пък с това дъно. Дано помогне.

Е, в крайна сметка аз реших, че изборът ми на хард диск тежи повече отколкото този на дъно (дори да звучи странно) и следователно бях принуден да сменя дънната платка.

Още повече, че като купувач на такъв клас платка не смятам, че трябва да се съобразявам с производствен дефект на ASUS и заради това да си купя по-лош хард диск. НЕ.

А в случая наистина вината е единствено на ASUS, тъй като не са изпипали достатъчно юбилейното си дъно, т.е. SATA контролера не е наред. Проблемът е установен отдавна и го имат много хора освен мен, но няма да навлизам в подробности.

И пак подчертавам - става въпрос точно за този конкретен модел дъно + точно тази серия HDD на Western Digital. Всичко друго по платката е чудесно, но не би. За 420 лв.(когато го взех) аз очаквам най-малко, всичко теоретично поддържано от дъното да работи на него идеално, уви не е така. Дано се предпазят тези, които за в бъдеще ще си го купят, защото цената му пада все повече и предполагам все повече ще се купува и не му завиждам на някой, ако реши да подкара WD диск на него. Това е.

--------

И отново, основното, заради което написах този пост:

Благодаря искрено на всички, които взеха участие в темата, написаха по нещо, дадоха идеи за решение на проблема ми. :P

--------

Наистина, това в крайна сметка ми помогна бавно да стигна до решението, макар и индиректно. Вече ще знам къде мога да пиша, когато имам проблем с компютъра си, който не мога да разреша. Поздрави. :speak:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте

Може би някъде е дискутирано,но така и не открих,което да ми свърши работа.

Един приятел си купи ново ПС,но няма инсталирана оперативна система,та въпроса ми е,има ли нещо по различно,което трябва да се направи,когато се инсталирва Уиндоуса,или вкарвам диска и всичко тръгва както при преинсталация.Работата е да не би объркам нещо. sad.gif

Ами трябва да знае,дали има допълнителни SATA драйвери,които се инсталират непросредствено преди инсталацията и без тях не може.

По принцип при новите компютри е практика диска да се остави не форматиран и е сата. Ако ще слагаш виста можеш така както каза направо, а иначе най-добрия вариант е да изтеглиш това и да оразмериш диска и слагаш сата драйверите(дискета за диска - дават я с него)..

След което процедурата е една и съща ....

ПП: ако имаш флопи това е процедурата.. ако нямаш е малко по-сложна..

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Ами трябва да знае,дали има допълнителни SATA драйвери,които се инсталират непросредствено преди инсталацията и без тях не може.

а това къде трябва да го видя

По принцип при новите компютри е практика диска да се остави не форматиран и е сата. Ако ще слагаш виста можеш така както каза направо, а иначе най-добрия вариант е да изтеглиш това и да оразмериш диска и слагаш сата драйверите(дискета за диска - дават я с него)..

След което процедурата е една и съща ....

ПП: ако имаш флопи това е процедурата.. ако нямаш е малко по-сложна..

ами не видях да има дискета,има само диск за дъното

няма да слагаме виста-та.

Виж пълната пълната информация за твърдия дик и ако пише SATA значи иска драйвери.Теглиш от официалния сайт на производителя и ги записваш на дискета.Като сложеш диска на XP ,съвсем в началото натискаш F6 и ги инсталираш и инсталацията си продължава по нормален начин.Това е ;)

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Здравейте

Може би някъде е дискутирано,но така и не открих,което да ми свърши работа.

Един приятел си купи ново ПС,но няма инсталирана оперативна система,та въпроса ми е,има ли нещо по различно,което трябва да се направи,когато се инсталирва Уиндоуса,или вкарвам диска и всичко тръгва както при преинсталация.Работата е да не би объркам нещо. sad.gif

Ако харда е SATA и няма флопи, виж тук.

Не е точно както при преинсталация, защото трябва първо с диска на Windows да създадеш дяловете. Оттам вече процедурата е стандартна.

Благодаря Ви на всички

Инсталирането се оказа доста лесно,не ми трябваха нито дискети,нито други неща.Вкарах бутващия диск със Win XP,харда не беше форматиран ,не беше разделен,разделих го и си инсталнах самия уиндоус.А пък аз си мислех че ще е трудно.......

Точно това се опитвам да обясня, че с изтриването на дяла с инсталационният диск ще се получи това което съм показал на една от снимките по-горе.

Но според мен това е спор за глупост, всеки сам избира как да си форматира.В статията аз само препоръчвам правилният начин и най-вече как да се постъпи преди инсталация на Windows и какви могат да бъдат възможните проблеми.

Чак сега загрявам какво си искал да кажеш, но трябва да вметна, че тези 8МБ които остават при форматиране със системния диск си имат своето предназначение и въобще не по-добре да се форматира с външна програма, ама хич. Да не говорим, че да форматираш с дискета, най-малкото е несериозно - (нали не говориш за командата : format c: /y /a). Инсталиращият диск на Windows има възможно най-мощният помощник за тези цели (разделяне, заличаване, създаване и форматиране на партишъни). Хубавото при него е, че при форматиране създава и разполага МFT, точно според изискванията на системата. А за какви вируси говориш съвсем не е ясно...няма вирус, който може да влезе в оптичня носител или който да не може да бъде заличен при формат (дори и старите на библия boot sector вируси).

8-те мегабайта който остават служат при промяна на типа на файловата система (дали ще е на партишъни или на томове), или по-просто казано преминаването от basic в dynamic!

Здравейте на всички!

Имам проблем с инсталацията на ХР. Компа е старичък COMPAQ. Значи при буутване от CD-то минава момента с RAID системите и Recovery-то и започва да лоудва уиндолските файлове(това е още в самото начало няколко секунди след като буутне) и като стигне до кърнел(ядрото) нещо си и се бъгва и дава "error 4" и казва, че не можело да копира някакъв си файл. Първоначално си помислих, че проблема е в CD-то и го смених с друго, но проблема продължи да е същият, смених и CD-ROM-а и пак същия ***. Притесних се проблема да не е в харда и го пробвах на друг комп, тръгва си инсталацията със същите CD-ROM и CD-R. Започнах сериозно да се притеснявам и проверих платките на рамта, няма проблем с тях отчита си ги и всичко си е ОК, но Винбоза пак се збозва. Тогава ми направи впечатление, че нещо го мъчи факта, че файловата система е NTFS, качих харда на друг комп и го форматнах в FAT32 пуснах инсталацията на ново и "О, чудо!" проблемното място го минахме. Пуснах да се инсталира win-a в С:\ и всичко вървеше добре, копираше си файловете макар и малко бавно и на цикли. Разбира се всичко беше прекалено хубаво за да е истина и изведнъж точно в края на копирането и преди първият рестарт ми се показа тъй "любимият" ми син екран с някаква грешка и компа се ресна. :speak: Пуснах на ново инсталацията и хоп пак спираме няколко секунди след буутването с "error 4" :)

Моля за някакви идеи как може да се оправи подобен проблем и на какво може да се дължи. Чувствам се с вързани ръце и адски глупав. Моля помогнете. sad.gif

P.S. Пробвах с нулиране на BIOS-a от джъмпера на CMOS-a - нестава, пак си стои не разрешен проблема. :)

Благодаря на всички отзовали се! cool.gif

Добре си се сетил, но не си го направил докрай cool.gif Смени паметта !

Жестоко си прав! Целият съм червен от срам. Да "ида до Ватикана и да не видя папата", много съм зле... sad.gif

Махнах едната платка и сега тръгна, обаче лошото е, че здравата е 64М, някак си не го виждам това ХР да се върви нормално с тая памет. Ще трябва да търся от приятели SD RAM. laugh.gif

Благодаря много за помощта. :)

Ще инсталирам windows xp sp2.Сега компютъра е с МАС OS.Има ли някаква разлика при инсталацията.Нали рестартирам,правя boot from cd и почва да зарежда,форматирам дяловете и почва да се инсталира.И да попитам къде се намират настройките за интернета (IP,subnet mask,......) на MAC OS .

Здравейте, моля ви за помощ при следния проблем:

След работа във Photoshop и даване на Save, компютърът ми се пробва да се рестартира и стигна до Screen XP и веднага започна да се рестартира и рестартира и рестартира...до безкрай.

Не може да се пусне под :sоpeak: SAFE MODE. Нито да се възстанови системата зарежда донякъде и се рестартира РС-то.

Пробвах да преинсталирам Windows със Boot Windows XP CD зарежда файловете след което ме пита какво да правя давам му преинстал и ми дава следното съобщение от снимката . Според вас какво означава и какво мога да направя ?

post-148888-1203068441_thumb.jpg

Редактирано от rsof (преглед на промените)

Здравейте, моля ви за помощ при следния проблем:

След работа във Photoshop и даване на Save, компютърът ми се пробва да се рестартира и стигна до Screen XP и веднага започна да се рестартира и рестартира и рестартира...до безкрай.

Не може да се пусне под :sоpeak: SAFE MODE. Нито да се възстанови системата зарежда донякъде и се рестартира РС-то.

Пробвах да преинсталирам Windows със Boot Windows XP CD зарежда файловете след което ме пита какво да правя давам му преинстал и ми дава следното съобщение от снимката . Според вас какво означава и какво мога да направя ?

Дай да форматира файловата система преди да започнеш инсталацията, има някакъв проблем с нея

Записваш си това Livecd на Windows (Infr@ Cd 6.3 - http://www.philka.ru/forum/index.php?showtopic=6879 ) и го буутваш, за да може да си преместиш файловете от С: на друг дял. Форматираш и си инсталираш Windows-a на чисто.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.