Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Геена огнена,преизподня,пъкъл, вярвате ли в ада ?

Featured Replies

От нета е:

Томас Уелч разказва как работейки в дъскорезница в Портланд щата Орегон, се подхлъзнал, паднал в реката и бил затиснат от огромни греди. На работниците им отнело часове за да го открият и извадят изпод трупите. Той не давал признаци на живот и те решили, че е умрял. В състояние на временна смърт Томас се оказал на брега на необятен огнен океан. При изгледа на носещи се вълни от горяща сяра той се вцепенил от ужас. Това била огнената геена, която не подлежи на човешко описание. Там, на брега на огнената геена, той разпознал няколко познати лица, умрели преди него. Те всички били вцепенени от ужас пред огромните вълни. Томас разбирал, че няма никаква възможност да се махне от тук. Започнал да съжалява, че по рано малко се е грижил за своето спасение. Да знаеше какво го чака, щеше да живее по съвсем друг начин. Точно тогава забелязал, че от далечината идва някой. Лицето на непознатия излъчвало доброта и велика сила. Томас веднага разбрал, че е Господ и че само Той може да спаси душата му, обречена на гибел. В него се появила надежда, че ще го забележи. Но Господ минал покрай него, гледайки някъде в далечината. "Ето, Той ще се скрие и всичко ще свърши" – помислил си Томас. Изведнъж Господ обърнал лицето си и го погледнал. И това е всичко – само един поглед! Само за миг Томас се оказал в своето тяло и оживял. Още не успял да отвори очи, когато ясно чул молитвите на стоящите около него работници. Години след този случай Томас си спомня с най-малки подробности какво е видял "там". Този случка не е било възможно да бъде забравена. (Тя е описана в книжката "Оrеgоns Аmаzing Мirаclе," Christ fоr thе Nаtiоns, Inc., 1976.)

абе дали вярвате в ада се питам

Редактирано от Trichocephalus
редактирано заглавие ! (преглед на промените)

• Отговори 116
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Да. Има ад - аз го виждам всеки божи ден. И да ви кажа - там наистина вони, та се не трае.

Я, това можеше да бъде моят отговор, но как така- твой? :)

Както и да е, наистина е и мой отговор. Не вярвям в ада, в геената огнена и т.н. Виждам ги. За съжаление- част от тях съм. Тук и сега. Това, което сам човек прави със себе си, със себеподобните си, със света около себе си.

Нещо не разбирам горните отговори...

Ясно е за какво пита автора на темата.

Вярвам,че има Ад,да и силно се надявам да не попадна там,

зависи от мен самата и от милостта на Господ,разбира се.

Лошото на Земята не може да се сравни с това в Ада.

За подобни преживявания като на Томас Уелч има много филми,

книги,разкази..

Според мен подобни хора не са били действително в Ада,техните

спомени са по-скоро предупреждение или си имат биологично обяснение.

Така мисля.

Това става за сценарий на някой sci-fi филм biggrin.gif . Иначе подобо нещо всеки може да сънува! Как е сигурен къде е бил и го нарича ад?

Аз не вярвам в богове, адове, райове и там подобни sci-fi вярвания от миналото..

Лошото на Земята не може да се сравни с това в Ада.

Лошото на Земята е достатъчно лошо. Но е възможно някой да не го вижда и оценява. Нали си е свикнал с него! Виждала съм много хора, които живеят ужасяващо, от моя гледна точка. Обаче на тях това си им харесва. Несъмнено това е част от земния кошмар.

А за нощните кошмари на някого- защо да им вярвам, или да не им вярвам- те са си негова реалност. Не виждам какво общо трябва да имам с тях.

Лошото на Земята е достатъчно лошо. Но е възможно някой да не го вижда и оценява. Нали си е свикнал с него! Виждала съм много хора, които живеят ужасяващо, от моя гледна точка. Обаче на тях това си им харесва. Несъмнено това е част от земния кошмар.

Защо да е "кошмар" ? :)

Това си е modus vivendi.Всеки си живее както намери за добре.

Това, че ти искаш да живееш по един начин, виждаш едно нещо като "хубаво" или като "лошо" не означава, че твоята оценка е меродавна.Просто е една гледна точка.Една от многото.

Защо твоето разбиране как трябва да се живее живота е едно, а на друг човек-друго , е друг въпрос.Възпитали, комплекси ,хипертрофирало его, моментно настроение, психични травми в детството, гледане на много телевизияи въздишане по образите давани по сапунените сериали...

Причини много.

Но не и меродавност на оценката ти.

Какво разбираш под "лошо" ? Кой ти е казал, че едно нещо е "лошо", а друго- "добро" ?

особенно, щом се отнася до начина на живот на някой друг човек?

А за нощните кошмари на някого- защо да им вярвам, или да не им вярвам- те са си негова реалност. Не виждам какво общо трябва да имам с тях.

Тук си права.

Но това съждение трябва да го отнесеш не само към сънищата, ами и към реалността, в която живее другия човек.Тогава ще видиш, че всеки има право да си живее както си иска, без да лепваш етикети "ужасяващо", "лошо", "зло", "кошмар" и т.н.

Не вярвам в съществуването на такова място. За мен това са глупости...Вярвам в причинно-следствената връзка - защото мога да се убедя в съществуването и. Всяко едно действие влачи след себе си определени резултати - ако си ударя ръката с чук,ще ме заболи веднага,а не по-късно,или пък в някой друг живот.

То и тук има такава - живееш грешно - отиваш в ада :) И тук има причинно - следствена връзка :wors:

......

Всяко едно действие влачи след себе си определени резултати - ако си ударя ръката с чук,ще ме заболи веднага,а не по-късно,или пък в някой друг живот.

Зависи :)

Представи си следната картинка : лягяш си в леглото, а на другата сутрин се събуждаш в една нива, гол, и без един бъбрек.

Къде ще откриеш причинно-следствената връзка ?

освен ако не знаеш, че аз съм дошъл през нощта, упоил съм те, след това съм ти взел бъбрека да го продам, а накрая съм те изоставил в нивата на произвола на съдбата :wors:

То и тук има такава - живееш грешно - отиваш в ада :) И тук има причинно - следствена връзка ;)

Първо - няма такова нещо като "грешно". Това е някаква морална категория,която съществува само в обществото. Всичко е много субективно...

Второ - доказано е,че като си удариш ръката с чук,ще те заболи. Ако не вярваш - пробвай :wors: Обаче съществуването на ада май не е доказано... biggrin.gif

Док:

Не е нужно аз да откривам причинно-следствената връзка,за да може тя да съществува. Тя си е налице и без моето знание. Влязъл си през ноща,упоил си ме,извадил си ми бъбрека и си ме захвърлил на нивата. Явно все пак не съм умрял от кръвозагубата,защото се събуждам сутринта и се чудя защо съм там. Причинно-следствената връзка е налице,просто аз съм в неведение... cool.gif

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

......

Док:

Не е нужно аз да откривам причинно-следствената връзка,за да може тя да съществува. Тя си е налице и без моето знание. Влязъл си през нощта,упоил си ме,извадил си ми бъбрека и си ме захвърлил на нивата. Явно все пак не съм умрял от кръвозагубата,защото се събуждам сутринта и се чудя защо съм там. Причинно-следствената връзка е налице,просто аз съм в неведение... cool.gif

Eто :)

Точно това имах предвид с горния пример-ами ако не знаем в момента причинно-следствените връзки, които водят към рая или пък към ада ?

Заслужава ли си да не вярваме в нещо, като не знаем дали има причинно-следствена връзка или няма ?

Предпочитам облога на Паскал :wors:

Това е и отговорът ми на въпроса в тази тема.Облогът на Паскал.

Всеки си живее както намери за добре.

Това, че ти искаш да живееш по един начин, виждаш едно нещо като "хубаво" или като "лошо" не означава, че твоята оценка е меродавна.Просто е една гледна точка.Една от многото.

Всеки живее както намери за добре. неизвестно защо твоето "добре", примерно, пречи на моето "добре" . Или пък на един вид животни , растения, на цялата планета. След като не мога аз да съм мерило за истинност и доброта (и наистина не мога) то и ти и никой друг не може. Обаче всички искаме да оцелеем. С всичките си гледни точки. Какво правим?

Това е и отговорът ми на въпроса в тази тема.Облогът на Паскал.

Само че пропускаш една съществена подробност - в случая ти не печелиш нищо от съществуването на ада - най-много ти самият да се озовеш там,а това едва ли ще е приятно. Облогът на Паскал се отнася до съществуването на Бог...Пък и винаги подобно отношение ми се е струвало прекалено "търговско" и пресметливо - "По-добре да вярвам в Бог,защото така или иначе нищо не губя,дори и да няма Бог. ОБаче ако има Бог,и аз го отричам - кофти..."

Това си е доста егоистично и меркантилно... cool.gif

Всеки живее както намери за добре. неизвестно защо твоето "добре", примерно, пречи на моето "добре" .

Засега не пречи.Когато и ти, и аз поискаме едно и също нещо-тогава ще си попречим.Е-тогава ще вземем да се бием и който оцелее-той печели "нещото".

Алегорията може спокойно да се отнесе и към Рая и Ада.Заради това и си се бият християни и мюсюлмани, а евреите-със всички останали-защото всички искаме едно и също нещо.

Аз не виждам нищо лошо в това ;)

Или пък на един вид животни , растения, на цялата планета.

Също не виждам защо да им пречим.

Като "венец на творението" имаме пълното право да се разпореждаме с тях, както намерим за добре :)

След като не мога аз да съм мерило за истинност и доброта (и наистина не мога) то и ти и никой друг не може.

Да.Точно така.Нито ти, нито аз, нито който и да е жив или живял човек на земята може да казва на другите как да живеят.

Обаче всички искаме да оцелеем. С всичките си гледни точки. Какво правим?

Нищо.Как "каво да правим" ? Живеем си :wors:

Само че пропускаш една съществена подробност - в случая ти не печелиш нищо от съществуването на ада - най-много ти самият да се озовеш там,а това едва ли ще е приятно. Облогът на Паскал се отнася до съществуването на Бог...Пък и винаги подобно отношение ми се е струвало прекалено "търговско" и пресметливо - "По-добре да вярвам в Бог,защото така или иначе нищо не губя,дори и да няма Бог. ОБаче ако има Бог,и аз го отричам - кофти..."

Това си е доста егоистично и меркантилно... cool.gif

Ами-такъв съм си ;)

Щом самият Бог е казал "прави така и така, спазвай заповедите ми и ще отидеш в Рая ", аз защо да не си направя сметката ? ;)

Нищо.Как "каво да правим" ? Живеем си :)

Хайде сега! Лекар си! Това, което правим, живеене ли го наричаш?!?

Може да го наречем както си искаме, впрочем.

Какво казал заека на лъва в известния виц, в който заека разправял наляво и надясно, че ще откъсне опашката на лъва? "Ям моркови и си приказвам глупости! "

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Щом самият Бог е казал "прави така и така, спазвай заповедите ми и ще отидеш в Рая ", аз защо да не си направя сметката ? :)

Ама ти чул ли си го като го казва? cool.gif

Защо трябва да вярваме на неща,казани някога някъде от някого...Може би защото е по-лесно да следваме някой друг,отколкото сами да си проправяме път...

Спирам,че малко изместихме темата... (пък и мачът започва)biggrin.gif

Ама ти чул ли си го като го казва? cool.gif

когато ям гъби biggrin.gif А ти ?

Защо трябва да вярваме на неща,казани някога някъде от някого...Може би защото е по-лесно да следваме някой друг,отколкото сами да си проправяме път...

Вярвам на слухове.

Ако се окажат верни-ще бъда подготвен.Ако ли не-поне нищо не губя.

Лесно е, да.НО - нищо не губиш.Като тотото е.Ако сипуснеш фиша-може и да спечелиш.Ако ли не-поне не си загубил залога си.Не изисква знание или можене.

Спирам,че малко изместихме темата... biggrin.gif

Въобще не я изместваме, защото вярата в Бог е тясно свързана с понятието "Ад", както и с "Рай" .

Питам се нещо, ако наистина има прераждания, как те ще са свързани с всички хора, като почти всички не си спасяват душите?

Въобще не я изместваме, защото вярата в Бог е тясно свързана с понятието "Ад", както и с "Рай" .

Значи ли това, че рай и ад няма, ако не вярваме в Бог?

Питам се нещо, ако наистина има прераждания, как те ще са свързани с всички хора, като почти всички не си спасяват душите?

biggrin.gif

Имаше един лудак nvknvk , ама си го пропуснал/а biggrin.gif Е те той говореше за разни чехълчета и амеби. Не разбрах дали ни прокле или не за следващите не знам си колко там милиона години все в такива да се прераждаме biggrin.gif

П.П Това в кръга на шегата, разбира се...

Значи ли това, че рай и ад няма, ако не вярваме в Бог?

очевидно.

А може и да си има, но те да са само за вярващите в Бог . Едни се радват на Белия град, във формата на квадрат, в който расте Дървото на Живота, други се изтягат в градините заобиколени от 333 жени и евнуси, а трети се пържат в казани с врящо олио...

Валхала също може да съществува, за последователите на Один, Самодивското дърво си цъфти, и Авалон си съществува в мъглите за последователите на келтите , Цербер все още пази портите на царството на Хадес, а титаните седят, омаяни на полята с асфодели ,грешниците, като Сизиф все още търкалят камъни по стръмното.

Всичко това може и да си съществува реално някъде.

Кой го знае .

Нас това какво ни засяга?

Ако вярваме в християнския Бог, тогава Раят и Адът ще са съвсем реални.Ако ли не-ще отидем или там, където мислим, че ни е мястото, или пък ще вървим на майната си.

когато ям гъби biggrin.gif А ти ?

Абе и аз наскоро ядох едни диви гъби,ама нищо не чух...Освен "Айде наздраве!"

biggrin.gif

Вярвам на слухове.

Ако се окажат верни-ще бъда подготвен.Ако ли не-поне нищо не губя.

Лесно е, да.НО - нищо не губиш.Като тотото е.Ако сипуснеш фиша-може и да спечелиш.Ако ли не-поне не си загубил залога си.Не изисква знание или можене.

Ами я си представи,че няма Бог и че по този начин,кланяйки се на разни божества и страхувайки се от ада,антихриста и тем подобни,просто си губим времето...А в същото време основната ни задача тук е сами да успеем да постигнем високо ниво на осъзнаване и разбиране...Тогава може да се каже,че вярвайки в Бог - губиш...Въпрос на умела словесна еквилибристика,нищо повече...Всъщност нищо не печелим и нищо не губим. cool.gif

очевидно.

А може и да си има, но те да са само за вярващите в Бог . Едни се радват на Белия град, във формата на квадрат, в който расте Дървото на Живота, други се изтягат в градините заобиколени от 333 жени и евнуси, а трети се пържат в казани с врящо олио...

Валхала също може да съществува, за последователите на Один, Самодивското дърво си цъфти, и Авалон си съществува в мъглите за последователите на келтите , Цербер все още пази портите на царството на Хадес, а титаните седят, омаяни на полята с асфодели ,грешниците, като Сизиф все още търкалят камъни по стръмното.

Всичко това може и да си съществува реално някъде.

Кой го знае .

Нас това какво ни засяга?

Ако вярваме в християнския Бог, тогава Раят и Адът ще са съвсем реални.Ако ли не-ще отидем или там, където мислим, че ни е мястото, или пък ще вървим на майната си.

Това не е така, света е такъв какъвто е, не можем да променяме реалността. Поне не в смисъла за който говориш. Ако не вярваме в Исус, то ние със сигурност ще отидем в ада. Ако вярваме и правим всичко възможно да си спасим душата, има голяма възможност, да я спасим. Бог има, то не е просто факт, то е поредица от изследвания във всички науки и света като цяло. Дори и не само света а и вселената. Действителността, показва и факта, който е напълно реален всъщност, че съществува и дявола. Вземи за пример екзорсизма.

Ако не вярваме в Исус, то ние със сигурност ще отидем в ада.

Тежко им и горко на няколкото милиарда мюсюлмани,будисти,хиндуисти и т.н. biggrin.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.