Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Геена огнена,преизподня,пъкъл, вярвате ли в ада ?

Featured Replies

Та хубаво .Мъдри мисли.Може и да сте прави.Ако душата е някаква енергия със свободна воля,знам си какво ще правя.Ако не е -не ми пука ни за огнена,ни за ледена геена.Така че не вярвам в ада ,но познавам Ади.....не че и това има некакво значение.... cool.gif

• Отговори 116
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Малко ги мешаш понятията, arenas. Преизподня и пъкъл са различни неща. В Библията могат да се срещнат като две основни понятия - ад и геена. Те имат различно смислово значение.

Добре!Нека се ограничим и разгледаме само тези двете-ад и геена.Съгласен съм с теб-геена означава тотална смърт,пълно унищожение без никаква надежда.

Едното понятие е Ад.

Ад и преизподня са едно и също нещо - на иврит е шеол, на гръцки - хадес - това се превежда като гроб. Царството на мъртвите. Мястото, където всеки смъртен рано или късно попада. Няма жив човек на този свят, който да не попадне в ада.

А ето това обеснява всичко!Само след едно мъничко уточнение-щеше да бъде наред ако шеол-хадес бяха преведени като гроб(което е истинското им значение),но не би!Преведени са като "ад,...и др."и в това понятие е привнесен смисъл като на 'място за мъчение на грешниците'.Може би е любопитно да се знае,че в юдаизма,който се базира на Стария Завет такъв смисъл на шеол-хадес не се влага.А в Римо-католическата доктрина съществува и чистилище,място където грешникът може да бъде спасен...с молитви и посредничеството на църквата.Интересно ми е колко ли струва една молитва?Някой може пък да е запознат с ценоразписа.

Исус не е бил грешник,ако се вгледаме ,библейските писатели акцентират на този факт и не без основание.Това е подобно на колона,която поддържа цялата християнска доктрина.Неговата смърт е безценна именно поради тази причина.

Исус умира,погребан е в гроб(шеол-хадес) и после е бил възкресен.

А от думите записани в Римляни 6:7 и 6:23 можем да се убедим,че когато човек умре е 'платил' за греховете си.Няма нито мъчения,ни пържене ,ни казани.

Но смъртта на душата - геената - е най-страшното нещо, което може да сполети човека! Тя е смърт завинаги!

А това е най-доброто попадение.Много рядко можем да прочетем подобни думи! :)

За жалост на доста от нас подобно наказание се вижда прекалено леко.

Пъкъл е другото понятие, което се среща в Библията, олицетворяващо смъртта. Идва от

иврит - гехоним, на гръцки се транслира като геена.

Първоначално, така се е наричало място на югозапад от Ерусалим, където деца са били изгаряни в жертва на бога Молох (при семитите - древен бог на Слънцето, огъня и войната, на който се принасяли в жертва деца от знатни семейства, изгаряни живи върху жертвеници, а преносното значение е тиранична и безпощадна сила, която изисква пълно подчинение или непрекъснати човешки жертви.). По-късно това място, наречено геена, става сметище, където са изгаряли боклука. Така се използва в Библията, за да илюстрира местопребиваването на осъдените. Геена се споменава в Марк 9:43, и сл. и Мат. 10:28, като място на наказание с огън негасим, където и тялото и душата на нечестивите отиват след смъртта. Тя е бъдещото местопребивание на Сатана и неговите ангели (Мат. 25:41). Исус Христос говори за "огненият пъкъл" в Мат. 5:22.

Съгласен!Единствено мога да добавя,че след екзекуцията тялото на Исус е щяло да бъде хвърлено на това място,защото там са хвърляли престъпниците.А знаем,че той е бил третиран като престъпник,но благодарение на Йосиф от Ариматея тялото му е откупено и погребано...в гроб(шеол-хадес).

Чакам да чуя мнението на хората защо Христос слиза в ада,...?

Освен raketata2 друг не взе отношение и мен не ме учудва.Споко ,човече, прочетохме и двете мнения,но по същество не казваш нищо.Кого е слязал да спасява Исус?

И за край ,да добавя още нещичко.Широко разпространеният възглед ,че грешниците ще бъдат мъчени в ада вечно,хвърля две директни обвинения или придава на Бога две качества,които не притежава.Едното е несправедливост.Защото съгласете се,че за краткото си земно пребиваване един човек може да извърши определен брой грехове,пък наказанието му щяло да е вечно!Не 1000 години и не две и не някое число с хиляди нули отзад,ами без лимит,вечно :) А второто е още по-ужасно,даже се чудя коя ли е правилната дума.Как се нарича онзи,който изпитва удоволствие от това да гледа как хората страдат-садист?Ако е бил способен да измисли подобна ужасия,казват. :) Библията ни казва,че Бог е любов!

А и без да си дават сметка, на всичкото отгоре по този начин се дава повод на много хора да злословят срещу Бога,казвайки такава наказваща сила в мойта религия няма.На мен такъв Бог не ми трябва,ще си потърся някоя религия,която по-добре пасва на мойта съвест.Да,в мойта религия има такава наказваща сила,наричам я- Бог,но справедливо-наказваща,а този малък детайл ,според мен е много съществен.Също така е твърде дълготърпелив...до кога ли?

Редактирано от arenas (преглед на промените)

Има има що да нема biggrin.gifcool.gif Щом познаваш Ади значи ти е райско на душата е как тогава ще познаваш/вярваш в а...а геената!? :huh:biggrin.gif

Не вярвам.Знам че това е част от живота на вселената.Всъщност вярвам е по точната дума защото съм повярвал на човек който го е написал.Когато на слънцето му свърши водорода ...... cool.gif Няма да влизам в подробности ама всичко ще е според описанието....

• Автор
Не вярвам.Знам че това е част от живота на вселената.Всъщност вярвам е по точната дума защото съм повярвал на човек който го е написал.Когато на слънцето му свърши водорода ...... cool.gif Няма да влизам в подробности ама всичко ще е според описанието....

Абе хора,това всеки човек си избира дали да вярва в Ада,Рая,Господ...Има набожни хора-от тия дете всяка събота ходят за 1-на свещичка.А има хора на които дет се вика мноо им дреме.

Обаче мен ме интересува това-Само си представете ако всичко това е измама.С 1000-дите черкви по света и 100 000-дите попове и млионите вярващи,леторгийте...Това ще е егати и измамата ако няма Бог.Тва ще е измамата на всички времена!

Абе хора,това всеки човек си избира дали да вярва в Ада,Рая,Господ...Има набожни хора-от тия дете всяка събота ходят за 1-на свещичка.А има хора на които дет се вика мноо им дреме.

Обаче мен ме интересува това-Само си представете ако всичко това е измама.С 1000-дите черкви по света и 100 000-дите попове и млионите вярващи,леторгийте...Това ще е егати и измамата ако няма Бог.Тва ще е измамата на всички времена!

Ами днес слушах излиянията на отец Нектарий.... cool.gif

• Автор
Към N e o за вярата -

Евреи 11:1

А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат.

cool.gif

Към Амигоса -

1 Коринтяни 15:19

Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление. cool.gif

Поздрави! :)

п.п. Ами днес слушах излиянията на отец Нектарий.... :angry: ооооооооо майко милааааааа хаххаааааааааааа ;):lol6: :lol6:

Всеки избира дали да вярва в Бог или не! Аз съм така да се каже от слабо вяващите като се има на предвид ,че както казах има много вярващи има въобще невяващи!

Ето една идея за Инферно от д-р Рудолф Щайнер

http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=51

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Християнският ад - с огън.Адът на езичниците - с огън.Мохамеданският ад - с огън.Индуският ад - пламъци.Ако вярваме на религиите, господ е роден кебапчия.(Виктор Юго)

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Юго е велик! Ах, колко го обичам! Никога няма да ми омръзне да го чета и препрочитам. Макар да не обичам етикети и да не харесвам израза "любим писател", то ако си избера някой от обичаните от мен да фигурира в тази графа, то това ще е Юго. Повече от философ, много повече от психолог, ужасно повече от хуманист... това е Юго, надхвърлил всички предели на времето, на психологията и на философията и на псевдохуманизма...

Човекът бе кръстил вълка хомо...

из Човекът, който се смее

В същата книга човекът казва на вълка:

Хомо, никога не се превръщай в човек!

Може би това има връзка с темата...

: Хмммм какъв ли ще е тоз огън кебапчийски cool.gif !?! Благодаря :)!

Да не би да не го знаеш?

Знам ли има много видове огън. Хубаво ще е да се направи отделна тема за това но някой трябва да го стори :)

http://biblia.duh-i-istina.net/result.php?...amp;tr_search=1

Това което си посочила наистина е едно много голямо Барбекю!!! cool.gif Ако някой иска да си пекне виртуално кебапче,може да ползва огънчето от аватара ми!Фрии.... cool.gif миии

П.С.Стандартизирано е по изискванията на ЕС И ЮАС ,с ниско съдържание на сяра и катрани!!! ;)cool.gif

Редактирано от N e o (преглед на промените)

• Автор

с 2 думи:

Невярващия неможе да го накараш да вярва!И вярващия да го откажеш да вярва! Тука в тази тема се сблъскаха точно така-вярващи и невярващи!

• Автор
Ти от кои си?

по средата! Ходя паля свещичка за здраве,оставям на попа по 4-5лв.! Но не посечавам литоргий,нямам икона в стаята,не си ръся възглавницата с осветена вода и подобни...

Пвтарям по средата.Нищо не ми пречи когато съм свободен да отскоча до кварталната да купя една свещичка от 20ст.и да я поставя в свещника.И си отивам! За мен да запалиш свещичка в месеца неузначава че си от сляпо вярващите! Просто за здраве и късмет!

може би на принципа-----ако Горе има съд да не съм в Ада!Ако горе няма нищо да не ставам смешен тук!

Редактирано от Амигоса (преглед на промените)

• Автор
Аха разбрах нещо като бизнес cool.gif

Ох приятерюююю аз съм в рая в момента kiss.gifkiss.gifkiss.gif:lol6: Благодаря за което хахах biggrin.gifkiss.gif

Ти хубаво си в Рая ама гледай да не слезеш в Еномов дол или онова дере Гином....тогава ще видиш моя бизнес...

• Автор
Е да сега разбрах ти май съвсем си си по темата ;):)))

да аз идвам от там

• 2 седмици по-късно...

Има една песен на Стефан Вълдобрев, в нея се пее "Този рай, води в ада" Няма какво повече да допълня.

Редактирано от elman (преглед на промените)

:P

Е, аз ще допълня. Това е част от текста на песента, а самата тя се казва "Рай".

:)

Е, аз ще допълня. Това е част от текста на песента, а самата тя се казва "Рай".

Съгласих се, моя е грешката :cheers:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.