Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Работите ли това, за което сте учили?

Работите ли това, за което сте учили? 95 гласували потребители

1. 1. Работите ли това, за което сте учили?

• да, работя
      42%
      35
    • не, не работя
      20%
      17
    • не, не работя в момента, но искам
      22%
      19
    • не, не работя и нямам намерение
      14%
      12

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Работите ли в момента това, за което сте учили 4 или 5 години или не?

Какво работите ? Къде е вашето работно място ? Доволни ли сте от работа , какво ви е заплащането и дали то е задоволително ? Колко дни работите на седмица ? - споделете всичко за вашата работа . Нека всеки изкаже мнение за работата си , неговия ,шеф , колегите си и всичко онова , което му е на сърце . Така се надявам всеки един от нас да разбере заслужава ли си да работи за това , което му плащат , условията на труд , работното време . Нека всеки съфорумец да разбере малко повече за другия !!!

п.п слагам тази тема , защото мисля , че тук е най-удачното място , ако ли не нека темата да бъде преместена

Темата беше обединена със смислово подобна на нея, като и беше добавена анклета за улеснение на потребителите.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Отговори 72
  • Прегледи 14,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз съм завършил телекомуникационна техника - техникум и колеж, но за съжаление работих само една година като кабелен техник! Сега се занимавам със селективна парфюмерия и козметика! Къде едното, къд

• Това може би е вярно, имайки предвид текущата обществено-икономическа обстановка в страната. Въпреки това, сполучливият модел на образование гарантира именно сигурност при започване на работа, свързан

• И при мен нещата седят по сходен начин.Завърших ХИМИЯ И БИОЛОГИЯ , а работя вече доста години във фирма за производство на мебели. Нищо общо нямат,но никога незнаеш как ще се завъртят нещата, а наисти

Не, и нямам намерението да го работя :down:

Не, и нямам намерението да го работя

Нещо подобно...

Не, завърших средното си образование с специалност живопис, честно казано не ми се продават картини пред ЦУМ, колкото и да обичам да рисувам, имам чуството, че всичко се обезценява, но това е друга тема. В момента уча уеб дизайн и компютърна графика/реклама/, надявам се като го завърша да работя по образование. Засега работя по това което съм научила в компютърните клубове.

<{POST_SNAPBACK}>

Аз все още уча - започвам втора година в университета, специалност Маркетинг. В момента работя в агенция за недвижими имоти във Варна. Двете неща не са еднакви, но имат общи черти. Като цяло съм на мнение, че за по-нататъчната реализация не е от такова голямо значение какво точно си завършил (каква специалност), а какъв университет - икономически, технически и др. Разбира се, има специалности, които са по-тесни (като счетоводство например). Друг е вече въпроса за медицината. Що се отнася до икономиката (там съм най-запозната), специалността не е миродавна. :bye:

Завършила съм Приложна лингвистка с немски и английски език и работя по специалността си - преводач и учител (надявам се в скоро време да остане само първото :down: )

<{POST_SNAPBACK}>

Мммм, необходимо ми е само едно малко уточнение. Училище/университет ли визираш с тези 4-5 години. Ако да може би е по добре да зададеш въпроса - използвате ли си дипломата за нещо различно освен украса :down:

На така зададен въпрос бих отговорил - печеля време от 6 години насам изчаквайки да ми дойде моментната нагаласа да си взема последния изпит и дипломната си работа. Причината е - не ми трябва за нищо различно освен за украса тази диплома :) Пък и съм леко бунтар (може и магаре да се каже).

На твоя въпрос (който както се разбрахме вече го разбирам по различне начин) - да работя и то с огромно удоволствие това което съм учил и УЧА доста години вече. ;)

Работя това, което уча в момента. Всъщност, по-скоро уча магистратура за това, което работя - Реклама и PR. Но не мисля, че дипломата е достатъчно условие, за да се реализираш.

Редактирано от Destiny (преглед на промените)

Аз мисля,че въпроса ти е точен и ще ти отговоря точно.Завършила съм дизайн на облеклото,а работя в прокуратурата.Е двете неща нямат нищо общо,но бих желала да работя по специалността си. :kiss2:

Не работя по специалността си. Мисля че никога няма да работя по нея. Завърших социални дейности, но сега съм специалист бизнес клиенти в един от големите монополисти...

Това е бедата на родната ни страна: 1. Образованието не е адекватно на реалните пазарни условия

2. Никой не подкрепя и не обучава младите специалисти. По статистика едва 2-3 % от фирмите отделят бюджет за обучение на персонал

3.Никой не работи по професията си, а така се получава пълна безсмислица 4-5 год обучение заминават в канала...

Ами при мен е малко по-сложно. Дипломата ми има две спецеиалности - военна и цивилна.

По военната изкарах почти четири години. Специалност радарна и ракетна техника.

По цивилната работих доста време пряко, а от година и половина непряко.

Става дума за електроника, радиолектроника и компютърни системи за управление.

Занимавах се с компютри на различни нива.

За около година бях управител на банков клон по заслуги.

А от година и половина работя по новата си квалификация - Евроинтеграция и публична администрация. Старши експерт "Инвестиционни програми и проекти".

Та това е при мен.

• 1 месец по-късно...

Аз ли съм единственият?

Работя това, което съм учил техникум и висше. Всъщност в училище се учи предимно теория, а практиката извън.

Филипов е прав, че това, което учим е по-скоро теоретичната база (основа), която ще ни помогне за професионалното ни развитие. Трудно може да се каже, че някой работи това за което е учил, макар и погледнато от друга гледна точка това да е точно така. В крайна сметка ние учим не точно професията си, а неща, които ще ни помогнат в нея. Аз съм завършил икономически техникум и икономически ВУЗ. Работя в икономическата сфера и смятам, че това отговаря на въпроса дали работя това, за което съм учил. Според мен "да".

ами и аз работя това което съм учил и в техникума и в университета завършил съм в техникума "машинна обработка на информацията" в университета "компютърни системи и технологии" в момента работя като системен оператор и съм доволен :)

Аз пък съм завършил Молекулярна биология, а сега бачкам тенекеджия... biggrin.gif

Всъщност Трагедията го каза добре. В страната ни е такава дивотия, че не са много хората, които работят конкретно по специалността си. Моята бакалавърска степен е "Прогнозиране и планиране на икономическите системи", а в момента се занимавам с ДДС...някак не е точно по специалността нали. Но като цяло би трябвало да имаш първо общи познания по материята, чрез която ще изкарваш "някой лев", а после да се задълбочиш. Не мога да не дам един пример - в една българска банка работи една девойка на длъжността "Кредитен инспектор", която е завършила Минно-геоложкия :), нейн колега и мой приятел на същата длъжност (отговорности, заплата и т.н.) е магистър по Счетоводство и контрол...

Абе малко оффтопик ама да си кажа... аз пак правя нещата на обратно - уча това, което работя :)

Да бе, 5 години учих Водно Строителство и сега работя в ИТ фирма :)

нищо общо. Само дето това ми харесва и не искам да имам нищо общо със Строителството

• 2 седмици по-късно...

Може би фактът, че съм още гимназистка, не ми дава право да изкажа компетентно мнение по темата, но все пак ще се постарая :P

Едно е да учиш и да работиш след това по професията си, а съвсем друго е дали ще просперираш по този начин и ще си доволен от живота си. Защото съм свикнала да гледам мои приятелки, които гледат Ally McBeal и после казват: "Еми, и аз ще стана адвокат, и аз ще печеля купища парички!" Пък въобще не се замислят, че да бъдеш правист в БГ, не е като да бъдеш правист в САЩ. Друг е въпросът за дипломите и за тяхната "ценност". Има хора с по не знам колко висшета, които не могат да свършат елементарна работа, а има и такива само със средно образование, които със таланта и уменията си, спокойно могат да те въртят на малкия си пръст. Затова да не слагаме хората под общи показатели, а да отсяваме професионалистите от некадърниците. И все пак дано всеки учи и работи това, което иска! Защото е по-добре да съществуваме, за да работим, отколкото обратното!!! ;)

• 3 месеца по-късно...

завърших международна журналистика със 7 езика, но за съжаление всичко което правя са преводи отвреме на време във фирмата на баща ми...или аз съм много капризна и неприемам предложенията, или мен не ме одобряват...но досега не съм успяла да се възползвам от дипломата си и да се реализирам. може би в бъдеще...

Редактирано от Neuton Gimic (преглед на промените)

В момента не.Даже другия месец ще се наложи да се преквалифицирам защото сменям работата.Рядко някой си работи по специалността.

Да. За радост от година и половина практикувам това което уча /Българска и английска филология/. Преподавам английски език в един езиков център, започнах още във втори курс. Прикланям се на такива работодатели, които дават шанс и на кадрите без стаж, а не разчитат само на утвърдени преподаватели. Преди да започна тази работа мислех да започвам работа на дюнерите, не мислех, че е възможно да ме вземат на работа с нулев стаж в сферата, особенно в такъв еснафски бизнес какъвто е преподаването, но стана.

Да. Учил съм медицина и наистина работя (в момента специализирам) по професията си. Не съм добре платен (260 лв), но се надявам след време да мога да изхранвам поне семейството си. Медицина не се учи заради парите (но много колеги забравят това). Естествено би било добре и да носи все пак някакви пари.

Колкото и невероятно да ми се е струваше преди да завърша образованието си сега работя това, за което съм учил! (CAD/CAM) :sobbing: Определено мога да добавя, че това ми дава добра основа да си върша работата професионално.

Живеем във времена, в които малко хора могат да работят по специалността си за съжаление.

Аз-да.Завърших медицина и работя като лекар в ЦСМП (бърза помощ).Заплатата е малка и затова работя на още две места-във фармацевтична фирма и помощник на GP.Така си допълвам доходите и мисля,че това трябва да е нормално.Не съм учил 6 години за да роботя като шофьор на такси.Много хора не работят каквот са учили заради заплащането.Не приемам това за нормално-като си усетил,че от това което учиш няма да изкараш пари-или прекъсни,или си намери още една работа! :sobbing:

Имам 2 завършени висши образования (хуманитарно и техническо),работя основно по едното,а с другото допълвам.Като лекар работя официално с НЗОК,а като инженер,си допълвам (неофициално) доходите.Не ме издавайте...защото НЗОК не позволява това cool.gif

Не е лесно,но...живея в BG... :)

Редактирано от pland (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.