Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

10-те Божи заповеди

Featured Replies

Да. Но и без думи няма как. Публикувано изображение

Думите са средство за показване на определена посока. Неоходими са методи водещи до преживяване. Преживяването потвърждава или отхвърля думите. Виж това за жабите. :-)

Редактирано от Вало (преглед на промените)

• Отговори 162
  • Прегледи 30,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Интересна тема... Според мен има само една божа заповед, но не е заповед. Що се отнася до прегрешилите, който ги сочи с пръстче нека погледне къде сочат останалите свити пръсти на ръката му.

КАРМА=10 БОЖИ ЗАПОВЕДИ=КАРМА=10 БОЖИ ЗАПОВЕДИ=КАРМА...

...не искате ли да спрете този цикъл...не искате ли да разберете какво има над тази МАТРИЦА ;)

КАРМА=10 БОЖИ ЗАПОВЕДИ=КАРМА=10 БОЖИ ЗАПОВЕДИ=КАРМА...

...не искате ли да спрете този цикъл...не искате ли да разберете какво има над тази МАТРИЦА :whist:

Искам,разбира се. :rolleyes: Ама как да стане?

А всъщност,като се опиташ да прочетеш "между редове" 10-те заповеди-и ако ги спазваш-ще станеш съвършен будист,нали така Вало? :whist:

А всъщност,като се опиташ да прочетеш "между редове" 10-те заповеди-и ако ги спазваш-ще станеш съвършен будист,нали така Вало? :clap:

Ами, не знам какво точно имаш предвид. Не знам и какво значи съвършен будист. Будизмът преди всичко е свобода и здрав разум. Дума като будизъм на санскрит или тибетски няма. Ползват се дхарма или чьо. И двете означават : Как стоят нещата или нещата такива, каквито са.

Тъй като всеки се стреми да бъде щастлив и иска да избегне болката и проблемите, в Будизма има съвети за това кои действия водят до щастие и кои до страдание. Препоръчва се избягването на следните 10 недобродетелни неща:

Три са свързани с тялото:

Убийство

Кражба

Неправилно сексуално поведение

Четири с речта:

Лъжа

Груба реч

Клевета - разединяваща реч

Безсмислена реч - празнословие

И три са умствени:

Алчност

Омраза

Невежество

Вместо това е добре да се правят противоположните.

Ако човек спазва тези съвети спира да вреди на другите и на себе си.

Добро и зло съществуват на относително ниво. Тоест те са относителни и зависят от много фактори и от гледната точка. За един добро е едно, за друг същото нещо може да не е. Така или иначе всеки си сърба попарата. Каквото дробим това сърбаме. Прична и следствие. Карма. Не е предопределеност. Когато извършваме десетте недобродетелни действия, съответно си понасяме резултатите от тях. Всичко е взаимосвързано и взаимозависимо.

Просветлението отива отвъд. Събуждане от съня на относителността. Преживяване отвъд думите и представите.

Преживяване на това което преживява нещата. Единство на субект, обект и действие.

Абсолютно състояние.

Не знам какво е съвършен будист.

Съвършеният Буда е абсолютно безстрашен, спонтанно радостен и интелигентно работещ за доброто на другите.

Във всеки момент.

В този смисъл всеки е Буда *. Не всички го знаят.

Но такава е същноста ни. Скрита понякога зад облаците на негативните ни емоции и закостенели навици и представи.

Като изчезне егото /което така или иначе е илюзия/ това остава.

* Думата Буда се използва за обозначаване на истинската ни същност.

Ами-ето,ти сам го казваш-дай да направим сравнение,само че,ще увелича разбора и със Седемте смъртни гряха ;) Нядавам се,да нямаш нищо против :wors:

Три са свързани с тялото:

Убийство

Кражба

Неправилно сексуално поведение

Четири с речта:

Лъжа

Груба реч

Клевета - разединяваща реч

Безсмислена реч - празнословие

И три са умствени:

Алчност

Омраза

Невежество

Вместо това е добре да се правят противоположните.

Ако човек спазва тези съвети спира да вреди на другите и на себе си.

Ето ги заповедите,според Изход 20:2-17

1. Аз съм Иехова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството. Да нямаш други богове освен Мене.

2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

3. Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

4. Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети.

5. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействувай.

8. Не кради.

9. Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.

10. Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.

Седемте смъртни гряха:

Гняв

Алчност

Завист

Лакомия

Похот

Високомерие

Леност

Такаа.Да започваме разбора :clap:

Относно тялото:

1.убийството-това е 6-тата заповед

2.Кражбата-8-мата

3.неправилното сексуално поведение--7-мата,и похотта

относно речта:

Лъжа-9-тата

Груба реч-пришъща е на гнева

Клевета - разединяваща реч-също 9-тата заповед

Безсмислена реч - празнословие-

умствените:

Алчност-еднакво с 2-рия смъртен грях

Омраза

Невежество

Какво излиза?

В будистката гледна точка не открих еквивалент на:

1.)Заповедите свързани с бога-т.е.1-ва,2-ра и 3-та

А в христичнската гледна точка няма (или по-скоро не се наказва) :

.1празнословието

2.)оразата

3.невежеството

:wors:

леле до какъв извод стигнах

Още нещо. В Будизма са съвети. Спазването им води до щастие за останалите и за нас, неспазането им не е толква драматично. Щастието или нещастието тук са относителни. А и няма външна сила, която да преценява, съди и наказва. Карма е безлична. Като гравитацията. Причина и следствие. Така или иначе Буда природата ни е съвършена. Нищо не я променя. Картинките не променят огледалото, което ги отразява. Вълните не променят океана. От добър сън обаче е по-лесно да се събудим, а лошите сънища правят това по-трудно. Умът ни е като градина, ако садим цветя и рози - ще имаме красива градина, която да споделяме, ако садим плевели - ами ще имаме повече работа.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Аз смятам повече да не мисля за тези работи,защото почнах да изпадам в ерес :clap:

От твоята гледна точка,Вало,започнах да се изпотявам Публикувано изображение

Ееее, това просто е друга гледна точка. Една от многото. Според мен всяка гледна точка, която прави хората по-добри е смислена. Може да сме различни и да мислим по различен начин, да имаме различен възглед, но в същността си сме хора. Различността е чудесна. Човечността и алтруизма трябва да ни обединяват. Ако влагаме поне малко усилия да разбираме другите, всичко е чудесно.

• 4 седмици по-късно...

Брей, на мен пък Той ми каза друго... :)

Ти, верно ли, се мислиш за по-велик от Създателя, или, просто искаш, /както една колежка на майка ми обича да казва/ "лаф да става"? Публикувано изображение

Децата са много по-близо до състоянието на цялостност, към което след това цял живот се стремим. Те са много по-близо до истинският живот от възрастните, затова и боледуват много по-рядко, например...

Е, мога да ти кажа, че точно децата са тези, които боледуват доста по-често от възрастните...Имунната им система, особено в първите няколко години от живота им, не е от най-стабилните, за съжаление...

Относно 10-те Божии заповеди - създадени са, за да ни покажат, че масово ги погазваме! Публикувано изображение

Сега сериозно...макар в горното изречение да има известна истина - 10-те Божии заповеди са стандарт, който показва, че абсолютно всеки човек престъпва това, което Бог е казал. В Стария Завет те бяха еталона, който трябваше да се спазва - естествено, хората не можеха да го спазят, дори да имаха желание за това; по тази причина се раздаваха така наречените "жертви" за умилостивение на греховете. Това бе подготовка за идването на Месията и бе до времето, когато самият Христос стана такава жертва за изкупление на греховете на всеки един човек.

Между другото, както се е коментирало и в други теми, единствен Христос можа да изпълни тези заповеди...

За мен, лично, тези 10 заповеди са огледало, в което всеки, който се погледне, вижда своята греховност...

• 6 месеца по-късно...

Една загадка към пишещите във форума 4 от десетте заповеди са причина за всички злини (според Салим) Можете ли да посочите кои са те?

Една загадка към пишещите във форума

4 от десетте заповеди са причина за всички злини (според Салим)

Можете ли да посочите кои са те?

според мен :от 1 до 4 включително Публикувано изображение

Eстествено ,Салим!Изкуших се да напиша ,УОТСЪН,ама Първите Четири разбира се! :PПубликувано изображение

Това май само Салим може да направи! :P Не мога да знам кое е това, което е според Салим!

На кого се дават заповеди? Който не знае, или не бива сам да действа. Нарушаването на заповедите идва от това, че този, на когото заповядват, решава, че вече може, или бива да действа сам. Обаче това е един единствен корен на злините (разгледани като резултати от неспазването на заповедите). Защо да броя до 4?

Да, да, да - има верни отговори, но непълни :)

Затова ще си позволя да разгледам заповедите една по една и два видим кои са от Бога и кои от Дявола

1. Аз съм Иехова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството. Да нямаш други богове освен Мене.

Тези две изречения са причинили повече смърт и разрушения откокото атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.

Заради тях са се водили и продължават да се водят религиозни войни и да се сее омраза. Добре го е измислил Йехова. Но както се казва "по плодовете" ще ги познаете.

Явно е че тези заповед не е от Бога, а идва директно от Дявола

Защо? Може би разковничето е в човешките възприятия, не в тази божа заповед номер 1.

Винаги хората са виновни, да :), за вината обаче малко по-нататък ще стане дума.

2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.

Тук разбираме, че този който нарича себе си "БОГ" е доста ревнив (нищо ново всъщност, видяхме как ревнуваше Сара, когато Авраам я пращаше в леглата на царете)

И ако някой се отклони от първата заповед, ще бъде жестоко наказан, при това не само той, ами и поколението му до четвърто коляно. А пък за тези, които слушкат, хиляда поколения (около 20 000 години напред) потомците им ще видят милостта на Йехова.

Тази втора заповед внушава силен СТРАХ, и съдържа в себе си ЛЪЖА.

И като следствие от нея, хората се научават да се страхуват от Бога, и да лъжат

Следователно тази втора заповед също е от Лукавия

Никак не е случайно че Исус Христос в господнята молитва казва

"И избави нас от Лукаваго" Казва го, защото по онова време Лукавия здраво е бил обсебил евреите, а в днешно време кажи речи половината свят

3. Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

Колко често възкликваме.

Господи!

или

О Боже мой

или Исусе Христе

Може би е заложено в нас момент на трудност, опасност или на радост да се обърнем към Бога.

Но автоматически това, според тази заповед ни се вменява за грях. И започваме да се чувстваме виновни, (в случай, разбира се, че сляпо следваме тези "заповеди")

И в тази заповед има нешо от Лукавия, според мен

Никак не е случайно че Исус Христос в господнята молитва казва

"И избави нас от Лукаваго" Казва го, защото по онова време Лукавия здраво е бил обсебил евреите, а в днешно време кажи речи половината свят

Колко често възкликваме.

Господи!

или

О Боже мой

или Исусе Христе

Може би е заложено в нас момент на трудност, опасност или на радост да се обърнем към Бога.

Но автоматически това, според тази заповед ни се вменява за грях. И започваме да се чувстваме виновни, (в случай, разбира се, че сляпо следваме тези "заповеди")

И в тази заповед има нешо от Лукавия, според мен

Салим в прав текст ти казах че първите 4 заповеди са фалшиви! Публикувано изображение

Излиза че християните са сатанисти? Публикувано изображение

Тиииха нощ...

свяяяята нощ...

Не само християните Инфи,не само те.... Публикувано изображение:)Публикувано изображение

Салим в прав текст ти казах че първите 4 заповеди са фалшиви! Публикувано изображение

Да, каза го, и беше прав, обаче има още една заповед, която е от "фалшивите", бях я забравил, така че от 10-те има 5 които са от Лукавия и 5, които са по Бога :P

Можеш ли да видиш 5-тата?

Редактирано от salim (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.