Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

Хубаво де, като отрежем шоколадите на Nestle и Крафт Фууд излиза, че няма други такива продукти и шоколад няма да ядем.

Дори Българския "Млечен Шоколад" (синята опаковка) е произведен от Крафт. Киндерите са Фереро.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

абе дреме ми - пак ще си ям шоколадите Своге

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Леле, това да се смесват факти с глупости трябва да се забрани със закон и нарушителите му да се разстрелват (шегувам се)
Ама може ли такова нещо:

...вместо захар използва вредната глюкоза, която е причина за затлъстяване...

1. Глюкозата е един от основните източници на енергия за организма и безусловно необходимо вещество за метаболизма. Огромната част от въглехидратите, в това число полизахаридите, като нишестето например, се разграждат в организма до глюкоза.
2. Самата захар, бидейки дизахарид се разгражда до фруктоза и забележете глюкоза.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ПОХАПВАЙТЕ И ОТСЛАБВАЙТЕ! От какво се отслабва и какво е здравословно? Учени от цял свят се занимават с тези въпроси. Добрата новина е, че има магически храни, от които се отслабва и може да ги намерите във всеки супермаркет! Според проучвания, вкусът на ментовите бонбони убива глада, а който яде ръжен хляб за закуска, вместо бял, остава напълно заситен чак до обяд. Ако искате обаче да отслабнете бързо, включете тези дванадесет помощника в списъка си за пазаруване: Яжте по-малко, като смучете ментови бонбони Жените, които усещат аромата на мента на всеки два часа, консумират 2800 калории по-малко на седмица. Ароматът увеличава чувствителността на обонятелните и вкусовите клетки, а който има по-осезаемо обоняние, се нахранва с по-малко количество. Американският невролог доктор Алън Хърш препоръчва да се ядат ментови бонбони без захар. Намаляване на коремните мазнини с боровинки Боровинките работят специално срещу коремните мазнини. Според едно съвсем ново проучване (на Университета в Мичиган), 200 грама боровинки на ден смаляват талията. Плодовете активират група от гени, които инструктират тялото да изгаря мазнини и захар. Канелата убива апетита Неконтролируемият апетит е особено неприятна причина за напълняване. "Но с канелата той може да бъде преборен", твърди Никола Робинсън от университета Thames Valley в Лондон. Канелата има подобно действие на инсулина - стабилизира нивата на кръвната захар и предотвратява глада. Половин чаена лъжичка, например в киселото мляко, е напълно достатъчна. Смокините предотвратяват глада за сладко Пресни или сушени, смокините имат повече фибри от всеки друг плод. Поради тази причина, Синтия Сас (от Американското дружество по хранене) препоръчва смокините като перфектната закуска: "След яденето на смокини, човек се чувства сит дълго време". Смокините имат доста сладък вкус, нямат никакви мазнини и са перфектни заместители на вредните сладкиши. По-бърз метаболизъм с кафе Кафето сутрин е полезно за фигурата ви, защото кофеинът стимулира производството на топлинна енергия в тялото. Това ускорява метаболизма и изгаря мазнини. Датско проучване (болница Bispebjerg в Копенхаген) показва, че дори ако си сложите малко захар в кафето, това не спира отслабващия ефект. Ядките горят мазнини Калоричните ядки да горят мазнини? "Да", според проучване на университета Харвард (САЩ). Жените, които ядат по 50 грама ядки седмично, имат по-малко проблеми с теглото. Защо? Тялото се нуждае от мазнините на ядките, за да изгаря вредните мазнини. Пречистване с кисело мляко Киселото мляко съдържа много калций, който предпазва тялото да произвежда много инсулин и да задържа мазнини. Проучване на Университета в Тенеси показва, че когато добавите киселото мляко в диетата си, губите до 81% повече коремни мазнини. Зелените плодове и зеленчуци са пълни с витамини, от които се отслабва Търсете зеления цвят в супермаркета, за да получите нужните дози витамин С. Немското дружество по храненето препоръчва дневна доза от 100 милиграма. Най-големите носители на витамин С са следните плодове и зеленчуци: броколи, зелени чушки, брюкселско зеле, магданоз и киви. Птиче месото изгражда мускулна маса Чистото птиче месо (пуешко или пилешко) осигурява на организма много протеин, който спомага развитието на активната мускулна тъкан. Според британски изследователи от университета Кеймбридж, хората са по-активни след като консумират белтъчини и изгарят повече калории. Бобовите култури се борят със затлъстяването Колкото по-дълго се чувствате сити, толкова по-късно трябва отново да се храните. Именно този ефект е разгледала диетоложката Меган МакКрори от университет Purdue в Индиана, САЩ. Така тя е открила отслабващия ефект на бобовите растения. Те са с ниско съдържание на мазнини, но са богати на желязо (за преноса на кислород), витамини (за нервната система) и цинк (за щитовидната жлеза и черния дроб). Освен това, смесицата от много фибри и сложни въглехидрати и протеини засища оптимално. Хората, които редовно ядат боб, рядко са с наднормено тегло. Ръженият хляб води до намаляване на апетита Ръженият хляб засища повече от белия. Специалисти по храненето отдавна са стигнали до това откритие. Изследователката Хана Исаксон (Университета в Упсала) е проучила, че ефектът на ръжения хляб трае до осем часа. Обяснението е, че високата концентрация на фибри забавя процеса на храносмилане и тялото няма нужда от ново хранене. Червените чушки изгарят повече калории Ходите на фитнес, но имате чувството, че той не върши достатъчно работа? Тогава си помогнете с червени чушки. Канадски изследователи от Университет Хамилтън откриха, че съставките им водят до 20% повече изгорени калории - както при спортуване, така и в нормално състояние на тялото. АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

 


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Картофи заразени с цистообразуваща нематода са открити и иззети от търговската мрежа. Картофената нематода е дребен кръгъл червей, паразитиращ по корените и клубените на картофите, сочи научната информация.

 

Картофите са гръцки, те вече са унищожени, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.Оттам обаче не уточняват, в кой района е открит опасния зеленчук.

 

Агенцията е разпратила съобщения до държавите от ЕС за неосъответствието в евростандарта.

 

Заразените картофи са намерени при проверките, наредени от шефа на БАБХ Йордан Войнов. Партида от негодния зеленчук е открита във Варна. Проверени са и търговците на картофи и в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Благоевград.

 

При 75 проверки, са проверени близо 800 тона картофи. Констатирани са несъответствия в партиди с произход Полша, Швеция, Германия, Гърция, Чехия и Румъния, за което са издадени предписания. За неспазване на изискванията за движение на картофи на територията на Европейския съюз и непредставяне на редовни документи са върнати 2 партиди с произход Полша и Швеция.

 

kmeta.bg

 

Картофите които се продават в търговската мрежа и по пазарите нямат вкуса на картофите, които консумирахме само до преди 3-4 години.

Отвратителни са.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина странни неща ядем в днешно време! Един ден, при почистване на хладилника, намерих лимон, купен преди месеци и в отлично състояние. И го пазя да видя кога ще се развали. Още си е в торбичката от магазина- купен на 25.03.2012 от голяма търговска верига. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Наистина странни неща ядем в днешно време! Един ден, при почистване на хладилника, намерих лимон, купен преди месеци и в отлично състояние. И го пазя да видя кога ще се развали. Още си е в торбичката от магазина- купен на 25.03.2012 от голяма търговска верига. 

или хладилника ти е high-tech или лимона е от магазин за декорации (шегичка) ;)

защо не го резнеш лимона, представи си, че отвътре излезе крокодилче ;)

майтапа настрана-но горния списък ми попадна преди 2 седмици и ме втресе.

Вкъщи отдавна не ядем нещо с марка Нестле, които са се превърнали в нещо като Химко (Враца).

Живеем за съжаление в епохата от "Крилце или кълка"-спомнете си филма с Луи Дьо Финес и промишлената храна :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Картофите които се продават в търговската мрежа и по пазарите нямат вкуса на картофите, които консумирахме само до преди 3-4 години.

Отвратителни са.

мислех че аз нещо съм се сбъркала вече ама това не са картофи, така е

за пържене взех да купувам от замразените - е познай дали не са по-вкусни

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Навремето се изтрепвахме да караме картофи от Германия, по-рядко от Полша. На борсата в Първенец (Пловдивско) им сменяха етикетите със "Смолянски картофи" още при разтоварването. А тези, които возехме, си бяха чисто и просто фуражни картофи, садени за кравите в Германия. Същото важи и за бамбуковото брашно, с което правеха кренвирши, и за "добавката за колбаси", и за химикала, с който "опушваха" "пушените" колбаси, и за телешките кожи за "луканки", и за кравешките рога, смилани и добавяни към същите тези кренвирши, и за концентратите за "натурални сокове", и за "добавката за тютюневи изделия", и за какво ли още не...

 

ПП. Мои познати, работещи по големите вериги, са ми разказвали как "опресняват" колбасите по витрините - един бойлер топла вода е достатъчен, после и най-спаруженият кренвирш изглежда като току-що излязъл от производствената линия.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Ще направя всичко възможно соевите кренвирши вече да се наричат "соеви пръчици", защото са имитиращ продукт". Това се закани министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бТВ.

 

"На пазара действително се продават кренвирши с изключително завишени нива на соя. Соевите колбаси не са колбаси. Соята замества месото и затова създадохме "Стара планина", припомни министърът.

 

Потребителите обаче трябва да знаят, че истинските колбаси са два-три пъти по-скъпи от тези, които се правят от соя. Министърът увери, че месото у нас не се "блъска" с хормони за бърз растеж, защото това е абсолютно забранено в ЕС. Има държави, където е разрешено - например в някои щати от САЩ, Аржентина и Бразилия. "Вносът обаче е забранен", успокои Найденов.

 

Земеделският министър подчерта, че това, което ще сложим на трапезата ще е по-евтино, отколкото е било преди месец. По думите му цените на свинското и пилешкото месо ще паднат с около 10%, защото министерството ще изплати  20 млн. лв. на свиневъдите и птицевъдите.

 

standartnews

 

 

Вносът на месо "блъскано" с хормони на растежа е забранен, но едва ли тази забрана се спазва.

У нас за някои Хора забрани не съществуват.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Соята замества месото и затова създадохме "Стара планина", припомни министърът.

 

създадохте Стара планина да си напълните още гушите с високите цени

не знам какво има ама не е и месо и ако те фрасна с наденицата Стара планина например ша получиш комоцио честно

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От 31 декември 2012 година в сила влиза новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Един от основните моменти в нея е, че производителите на млечни продукти няма да могат в рамките на едно предприятие да произвеждат продукти от мляко и т.нар. „имитиращи" продукти, които съдържат растителни мазнини.

Имитиращите продукти ще бъдат разположени на отделни щандове в магазините, които са ясно обозначени с надписи „Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко", гласят разпоредбите.

Наредбата е изготвена в защита на потребителите и в нея ясно е описано, какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си „млечни". Дадени са точни описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко, айряна и дори за не толкова често срещаните на пазара ни кефир и кумис.

Производителите няма да могат по едно и също време в едно и също предприятие да произвеждат двата вида млечни продукти, но това не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. В текстовете на наредбата обаче е записано задължително уведомление на дирекциите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в еднодневен срок за промяната. Производствените планове пък ще могат да се променят веднъж на шест месеца, предаде дарик.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври. По искане на Европейската комисия обаче гратисния период беше удължен до края на годината. Целта е производителите и преработвателите да могат да настроят производствените си мощности.

Контролът по изпълнението на текстовете е възложен на БАБХ.


 

http://bulgaria.actualno.com/Vleze-v-sila-naredbata-za-specifichnite-iziskvanija-kym-mlechnite-produkti-news_411497.html

 

 

Дано най-сетне като купуваме продукти с етикет "млечни" да съдържат само тях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

във Фантастико отдавна си има табелки Имитиращ продукт

по-добре е да са отделени не да ровим кое какво съдържа има ли масленост или има вода

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

 

Неотдавна по магазините се появи нов бранд български продукти с ясна концепция за качество.

„Така, Да!” е частна търговска марка за храни, собственост на „Фууд Концепт”. Компанията има за цел да предлага най-добрите постижения в съвременното производство на храни в България, да ни запознава с характеристиките на продуктите с марката „Така, Да!” и да ни улеснява като потребители в избора ни на вкусни и качествени български продукти, осигуряващи балансирано и здравословно хранене.

„Така, Да!” в разговорния език означава одобрение. Именно за да получат одобрението на потребителите, създателите на марката казват на производителите „Да, така се прави вкусна и полезна храна“. Концепцията е основана на ясна философия - добрият продукт се прави без компромиси, без заместители, без спестяване от технологичното време за производство, а когато технологията за производство на даден продукт изисква влагането на добавки, се избират естествените, с цел да се запази автентичността на продукта.

В търговската мрежа вече се появиха месни продукти с тази марка, произвеждани от „Тандем – В”, млечни – на „Зоров-91” (собственици на мандра „Пършевица“) и плодови и зеленчукови консерви от „ Болгар Консерв” в Петрич. Предстои да се лансират още няколко групи храни като масла за готвене, бобови храни и ядки и други.

 

Решението за включване на продуктите се базира на следните принципи: да са значими в ежедневното хранене на хората; да са налице производители, които споделят философията на марката за производство на висококачествени продукти и могат да ги произвеждат така, че да отговарят на изискванията за качество.

Продуктите „Така, Да!” са подложени на системен и завишен контрол за достоверност и се очаква да предлагат оптимално съотношение между цена и качество.

 

menumag.bg

 

опитахме кренвиршите, много са вкусни, поздравления

:yanim:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

10 причини защо и кога захарта е вредна за здравето ни

здраве.bg

Може ли нещо толкова сладко и вкусно да вреди толкова много? Уви, да! Ако обаче не знаете как точно захарта влияе негативно на здравето ви, по-долу ви предлагаме нещо, надяваме се, полезно - запознайте се с 10-те основни причини, поради които е добре да я ограничите в своята диета:

1. Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от... още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

2. Захарта увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания

Мащабни проучвания показват, че колкото е по-висок гликемичният индекс (GI) на храните, които човек консумира (това са храни, които бързо се отразяват на нивото на кръвната захар), толкова е по-голям рискът от натрупване на наднормено тегло, заболяване от диабет и сърдечно-съдови болести. Ново проучване предполага връзка между високият GI и различни форми на рака.

3. Захарта влияе негативно на имунната система

Не е правено изследване върху хора, но изследвания върху животни показват, че захарта потиска имунитета. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от контрол” в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

 

4. Честата консумация на храни с високо съдържание на захар води до дефицит на хром

Това е нещо като “параграф 22”: ако консумирате много захар и други преработени въглехидрати, вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар. Според специалистите, повечето от нас не получават достатъчно хром с храната.

Хромът се съдържа в различни животински храни, морски деликатеси и риба, както и в повечето от растителните храни. Преработената скорбяла и други въглехидрати “крадат” от тези храни хрома, така че мислете в посока “пълнозърнести храни”.

5. Захарта ускорява остаряването

Тя допринася за онзи издайнически знак на остаряването - увисването на кожата. Част от захарта, която консумирате, след като “удари” кръвния поток, приключва атаката, прилепвайки се за протеините – процес, който се нарича гликиране. Тези нови молекулярни структури “спомагат” за загубата на еластичността на тъканите в тялото – от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.

6. Захарта уврежда зъбите

С всички други животозастрашаващи ефекти на захарта, понякога забравяме една от основните беди, които причинява. Когато става въпрос за зъбите, захарта ги уврежда по-“ефективно”, отколкото която и да е друга хранителна субстанция и всичките пари на света не могат да обърнат този процес.

7. Захарта може да причини заболяване на венците, а те – заболяване на сърцето

Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от парадонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.

8. Захарта влияе на поведението и познавателните способности у децата

 

Смята се, че една от причините за разстройство на вниманието (attention deficit hyperactivity disorder – ADHD) може да е употребата на захар и много деца с ADHD изпитват непреодолимо желание да консумират храни с висок GI, което води до хипогликемия.

Всички храни с висок GI предизвикват бързо покачване на нивото на захарта в кръвта, което води до временен прилив на енергия и същевременно до хиперактивност. Това неизбежно води до раздразнителност, проблеми със съня и липса на концентрация.

Поради тази причина, ако през по-голямата част от времето – и особено за сутрешна закуска – се консумират храни с нисък GI, нивото на кръвната захар и енергията ще останат стабилни и това ще позволи на детето да се концентрира по-добре и да стабилизира емоциите си.

9. Захарта увеличава стреса

Когато сме подложени на стрес, нивата на хормоните на стреса се увеличават. Тези химически вещества са “спешния екип” на организма, изпратени, за да подготвят тялото за атака или отстъпление. Те влизат също така в действие, когато нивото на кръвната захар е ниско.

Например, една захарна “бомба” (да кажем – парче торта) предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол. Едно от основните неща, които тези хормони правят, е да увеличават нивото на кръвната захар, като по този начин доставят на тялото бързо енергийно зареждане.

Проблемът е, че тези хормони могат да ни накарат да се чувстваме неспокойни, раздразнителни и дори разтреперани.

10. Захарта заема мястото на важни хранителни вещества

Проучвания на специалисти по храненето показват, че хора, които консумират най-много захар, имат най-ниско усвояване на жизненоважни хранителни вещества и специално витамин А, витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, калций, фосфор, магнезий и желязо. За съжаление, тези, които консумират най-много захар са децата и тийнейджърите – точно хората, които най-много се нуждаят от тези хранителни вещества.

Може би, запознавайки се с тези десет причини да не консумирате захар (или поне не в такива големи количества), ще се опитате да сте по-внимателни в избора на храни. Първата стъпка обаче е да се запознаете къде се “крие” захарта – вярвате или не, но една храна не е задължително дори да има сладък вкус, за да е “тъпкана” със захар.

Когато става въпрос за удобството на пакетираните храни, оставете етикетът да ви каже какво съдържат, и знайте, че само защото нещо “парадира”, че е с ниско съдържание на въглехидрати или “диетично”, не означава, че не съдържа захар.

 

zdrave.bg

Медът, който се продава в магазините съдържа завишено количество захар, което го прави опасен за хората с инсулинова резистентност.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Медът, който се продава в магазините съдържа завишено количество захар, което го прави опасен за хората с инсулинова резистентност.

 

неее - не съдържа захар  :no-no:

моля те.

 

Захарта е дизахарид - захароза.

В меда основно има глюкоза и фруктоза - монозахариди, които се намират в състояние на инверсия, така наречената "инвертна захар".Организмът използва директно глюкозата за да я включи в метаболизма си, докато при бялата кристална захар ( захарозата) първо трябва да я разгради до глюкоза и след това да я включи.Точно това я прави не толкова полезна от колкото глюкозата в меда.

 

Колкото до другото -за фалшивия мед - не всеки мед, който се продава в магазините е подправен, фалшифициран.

В изкупните пунктове се следи стриктно за съдържанието на добавки -брашно, нишесте, захар и най-вече за промишлен глюкозен или фруктозен сироп ( особенно когато го правим за износ) - контролът е изключително строг.

 

Ако пък попаднете на фалшив мед - най-лесното е да се занесе в местното РЗИ заедно с касовата белжка от магазина, от който е закупен меда и да се подаде сигнал.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
неее - не съдържа захар  :no-no:

моля те.

 

Захарта е дизахарид - захароза.

В меда основно има глюкоза и фруктоза - монозахариди, които се намират в състояние на инверсия, така наречената "инвертна захар".Организмът използва директно глюкозата за да я включи в метаболизма си, докато при бялата кристална захар ( захарозата) първо трябва да я разгради до глюкоза и след това да я включи.Точно това я прави не толкова полезна от колкото глюкозата в меда.

 

Колкото до другото -за фалшивия мед - не всеки мед, който се продава в магазините е подправен, фалшифициран.

В изкупните пунктове се следи стриктно за съдържанието на добавки -брашно, нишесте, захар и най-вече за промишлен глюкозен или фруктозен сироп ( особенно когато го правим за износ) - контролът е изключително строг.

 

Ако пък попаднете на фалшив мед - най-лесното е да се занесе в местното РЗИ заедно с касовата белжка от магазина, от който е закупен меда и да се подаде сигнал.

 

Да, истинският мед не съдържа захар, но фалшификатите я съдържат.

Случвало ми си е да нося мед за проверка и е имало неприятни последствия за тези, които са ме излъгали.

Оттогава купувам мед само от медар, когото познавам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

и истинкия мед се захаросва а фалшивия не

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
и истинкия мед се захаросва а фалшивия не

 

това не е абсолютен критерий

 

Ако напшример  "истинския" мед го разтопиш на по-висока температура от 45 градуса - след това няма да се захаросва, тъй като сместа вътре вече не е инвертна, разксъват се вързки и се разрушава уникалната му структура и de facto не ти върши работа като мед.

Но си остава "истински".

само дето вече не е съвсем "мед"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
това не е абсолютен критерий

 

Ако напшример  "истинския" мед го разтопиш на по-висока температура от 45 градуса - след това няма да се захаросва, тъй като сместа вътре вече не е инвертна, разксъват се вързки и се разрушава уникалната му структура и de facto не ти върши работа като мед.

Но си остава "истински".

само дето вече не е съвсем "мед"

 

Като стана въпрос за температура на топене на меда, се сетих че мед не се добавя към горещ чай, защото губи лечебните си качества.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Като стана въпрос за температура на топене на меда, се сетих че мед не се добавя към горещ чай, защото губи лечебните си качества.

 

А ти какво именно мислиш да "лекуваш" с него , та се безпокоиш за това ? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А ти какво именно мислиш да "лекуваш" с него , та се безпокоиш за това ? 

 

Мисля да изпия чаша топло мляко с мед за да заспя по-лесно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
това не е абсолютен критерий

 

Ако напшример  "истинския" мед го разтопиш на по-висока температура от 45 градуса - след това няма да се захаросва, тъй като сместа вътре вече не е инвертна, разксъват се вързки и се разрушава уникалната му структура и de facto не ти върши работа като мед.

Но си остава "истински".

само дето вече не е съвсем "мед"

е не разбирам, нашите имат три кошера

аз мед рядко ям и кога се присетя - той захаросан, не че не става де ама аз обичам да си е гладичък

и на водна баня бурканчето и става кат нов

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Деца се вапцат със степчета - не се мие!

20.01.2013 07:29;Елизабет Радкова;"24 часа"

 

 

 Публикувано изображение

"Моля, пишете как се боядисва косата със степчета." Този призив за помощ е направил цяла върволица от отговори, предложения, предположения и мнения в тийнейджърските сайтове. Страшна мода е, ако си дете, да си овапцаш косата на кичури или пък да топнеш само връхчетата в боя от сокчета "Степ".

В цялата страна ученичките, а и учениците варят вода, разбъркват гъст разтвор от "Ягода", "Череша" или "Боровинка", за да добавят малко пъстрота в живота си. Като видят, че цветните кичури не се мият, изпадат в паника: "Леле, и това нещо се пие!"

Добри са отзивите и за "Горски плодове" (Punch Berry). Вътре едва ли има плодове, още по-малко от гората, но Е-тата са така подбрани, че да оставят траен отпечатък в косите.

Боята трае различно дълго - при някои се измива веднага, при други държи по няколко месеца. Процедурата не е никак сложна, просто кипваш разтвореното във вода прахче и потапяш кечето.

Новата мода не е измислена у нас. В САЩ отдавна се боядисват с разтворими сокчета, но техните не се казват степчета, а Kool Aid. Деца правят видео с инструкции как се боядисва косата, майки описват как са усъвършенствали технологията.

"Сложете степчето в чаша от стиропор, защото ще ви боядиса порцелановите", съветват едни. "Вместо да висите над съдинки с боя, сипете боята в плик, пъхнете вътре кичура и го завържете", предлагат други.

В "БГ Мама" се питат дали Е-тата от разтворимите сокчета стават за шапка или платове. Участничка от форума се хвали, че си боядисала великденските яйца и се получили чудесни. Боята за яйца на свой ред може да се пробва на главата.

Общо взето, най-добрата рецепта е следната: в чаша вода кипвате две или три степчета. Добавяте две с.л. ябълков оцет. Накисвате косата за около 20-30 минути. Измивате само с вода и разресвате. Въздържате се от шампоан поне през следващите ден-два, за да хване хубаво боята.

Опитали номера със степчето, свидетелстват, че шампоанът не пречи. Въпреки че веднага са измили кичурите, боята е хванала здраво. Момиченцата не могат да се нахвалят, че косата им мирише на ягодки.

Публикувано изображение

Все повече момичета се боядисват със степчета.

Дали ще хване, зависи от цвета на косата. От сок ягода русата коса става розова, а от мултивитамин и портокал - оранжева. Сокче с вкус на боровинка боядисва и тъмнокестенявата. Цветът става красиво червеникаволилав.

Момиче с черна коса споделя, че пробвала с червено степче. Цветът на косата й не се променил, но за сметка на това кичурът се накъдрил, все едно бил пръскан с лак за коса .Това твърдение може да изправи косите на много майки, защото отново възниква въпросът: "Какво, за Бога, има в тази напитка?"

Оцветителите Е129 и Е124 отговарят за червеното в сока. Оранжевочервеният оцветител Е129 се свързва с появата на повече случаи на хиперактивност при децата. Е133, наречен още "яркосиньо", боядисва в червенолилаво. Единствените вреди, които може да предизвика, са алергии и астма.

Според една от техниките косата се разделя на плитки и се боядисват само връхчетата им.

В сокчетата с вкус на манго има жълт оцветител, наречен татарзин - Е102. Може да придава както жълт, така и брилянтно син цвят на хранителните продукти. В комбинация с Е142 се постига зелен нюанс. Освен алергии (особено при хора, страдащи от астма или непоносимост към аспирин) консумацията му може да причини тревожност, мигрена и други проблеми. Повишава риска от появата на туморни образувания на щитовидната жлеза, увреждане структурата или броя на хромозомите, затова е забранен като добавка в Норвегия, Австрия и Германия, но не и в България.

Но колкото за боядисване - защо не, заключават загрижените за здравето си момиченца. Пък и цената му е стотинки.

Жена споделя, че за да получи по-красиви цветове на тъмната коса на дъщеря си, първо изрусила крайчетата, а след това ги топнала в различни цветове. Има и различни технологии за боядисване. Може кичурът да се усуче и така да се натопи или косата да се сплете на плитки и да се накиснат връхчетата им.

Може да се раздели на кичури, всеки от които да се върже с гумено ластиче. То ще служи за ограничител, за да се боядиса косата на едно и също ниво. Ако всеки кичур се завърже здраво в найлонов плик с боя, детето ще може да се движи. Все пак 30 минути стоене над купички с боя е почти болезнено изживяване.

Сухите пастели придават пъстри нюанси, стават весели кичури

"Един приятел си боядиса косата със зелена боя за яйца. Кисна се 20 минути в един леген. Получи се страхотно", не може да се нарадва участник в български интернет форум по въпроса. Фризьорка разказва, че е опитала всичко, за да поддържа червения цвят на косата си. "Повярвайте ми, боята за яйца е най-доброто средство за освежаване на цвета - пише тя и допълва: - Най-добрите цветове са розовото и червеното.

Но не съм пробвала синьо и зелено." Боята се приготвя точно както, ако искате да си боядисате яйцата - с оцет и всичко, но в двойно по-висока концентрация." Недостатъкът е, че лесно се мие и е възможно да цапа. Зелени, сини или червени следи по яката на дрехата или по възглавницата могат да откажат мнозина от желанието да експериментират с хранителни бои.

Феновете на друга техника - тази със сухите пастели, се кълнат, че това е най-доброто средство. Кичурите се намокрят, натриват се и се подсушават с гребен и сешоар. Хубавото е, че може да се нашарите като палячо, а след една баня сте си пак същият. Предизвиква голяма радост сред деца и тийнейджъри. Косата може временно да се боядиса и с темперна боя - кичурите се намазват, разресват се и се изсушават. Не са лъскави, освен това цапат, но пък са окей за еднократна употреба.

Публикувано изображение

Зеленото лекарство за афти - "Гранофорин", вече не се продава. Казват, че може да се открие по ветеринарните аптеки. То боядисва в разкошен зелен цвят, но кичурът първо трябва да се изруси, освен ако косата не е естествено руса. После се маже през 2-3 седмици за освежаване на цвета.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...