Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Действителността е такава, че правим един личен избор повлиян от парите, с които разполагаме. Аз така съм си девирсифицирал кошницата, че на първо място съм сложил цигарите и след това оценявам продуктите по външен вид, без да се заглеждам в съдържание, срок на годност и други такива "дреболии". Все още се чудя на метаболизма си и как не съм станал сто и дваесе кила.

P.S Днес ще ям първо фторо и три филийки

Спокойно, ще стигнеш 120-те без проблем ;) И аз като теб уж имах добър метаболизъм, ама за има няма 5 годинки след прекратяване на активната ми спортна дейност, стигнах заветните 120 и то не на мускули, а на гъз и шкембе ;) Сега за щастие се взех в ръце и съм вече на стоте. Още малко и това лято съм преизпълнил плана от миналата есен :P

А за храните...поради финансови и други причини, се отказах от покупката на кисело мляко. Вместо това ям пак кисело мляко, но домашно направено. Хм. Препоръчвам всеки да пробва тая евтина технология, стига да се докопа и до качествено прясно мляко от източника, демек кравата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

2,5 тона коне и магарета сме изяли на салам?

Публикувано изображение

Около 2,5 т месо от коне, катъри и магарета е било пуснато нелегално на пазара като колбаси и вероятно вече е продадено.

Това стана ясно от заседание на Епизоотичната комисия в Ямбол.

Историята се разплита след подаден сигнал за животински останки в околностите на с. Дражево.

Кости на близо 40 еднокопитни животни са открити до селото, като според специалистите месото вероятно е използвано за производството на колбаси.

Д-р Стоян Колев от дирекцията по храните заяви, че на територията на Ямболска и Сливенска област няма регламентирана кланица за клане на еднокопитни животни, а остатъците сочат, че става дума за кланичен добив, което е криминално деяние.

Предстои трупните остатъци да бъдат заровени, а районът ще бъде под полицейско наблюдение.

КЕТИ КОТЕВА, "24 часа"

горките дългоушковци :( Айде -конете иди-дойди.Те и без това за друго не стават, ама за магаренцата ми е мъчно :lock:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

2,5 тона коне и магарета сме изяли на салам?

.............................

горките дългоушковци :( Айде -конете иди-дойди.Те и без това за друго не стават, ама за магаренцата ми е мъчно :lock:

Айде сега лирични отклонения ... :lol6:;):P

По-добре пресни мръвчоци в саламчетата от Марко и Росинант, отколкото сто годишно, дълбоко замрамено, с неизвестен, съмнителен произход вносно месо. :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Ще коментирам темата така : Ако се замисляте толкова дълбоко какво ядете ( ако нямате неограничени бабини запаси ) трябва да я карате само на вода и слънчева светлина, а доколкото знаем животните не притежават способността да фотосинтезират :) НЕ трябва да си купувате нищо от магазина :) Дори дъвките, които 90 % от хората в Б-я дъвчат ( за съжаление по улиците, което е просташки и визуално грозен навик ) съдържат аспартам - който е заместител на захарта и причинява психически разтройства и отклонения :) Тъй че дъвчете си дъвките ( ако го правите навън МОЛЯ ВИ поне не с отворена уста ) и си яжта салама и т.н. П.С : Не искам да обидя никой и всичко е в добрият и надявам се за някой смешен тон :) Да се развеселим малко от сивото ежедневие ;)

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По-добре пресни мръвчоци в саламчетата от Марко и Росинант, отколкото сто годишно, дълбоко замрамено, с неизвестен, съмнителен произход вносно месо. :D

Аз не ям саламчета, но съпругът ми яде, но напоследък често намира в луканката цели парчета жили с неустановен произход.

Дали в тези саламчета има парченца от Росинант или Марко няма голямо значение - по-важно според мен е качеството.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

По принцип саламите от конско месо хич не са лоши. В Унгария все още доста се произвеждат. В Белгия дори съм бил в специален "конски" ресторант, където месото беше само конско (по вкус се доближава до говеждото). Тук също в Пикадили мярнах бг конски салам. Както казахте-важно е качеството, а не да ни пробутват рога, копита и жили на цената на бонфиле :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един от най-елитните и скъпарски ресторанти – „Хепи”, стресна свои клиенти с неприятна добавка към поръчката им – хлебарки. Столичани си поръчали ориз и вътре намерили умрели гадинки, разказаха пред „Всеки ден “ пострадалите.

Въпреки че насекомите били сготвени, клиентите, които платили осем лева за поръчката с екстри, хич не останали доволни. „За малко да ги изядем, те са мънички, но няколко. Ако си много гладен и направо се нахвърлиш, може и да не разбереш какво си изял. Кой знае друг път какво сме изяждали”, разказаха втрещени пострадалите момичета. Те се опитали да върнат поръчката на ресторанта, но без успех.

И друг път са се получавали оплаквания от „Хепи”. Въпреки че по центъра техните клонове работят горе-долу добре, тези в по-малките квартали или ...

novina.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Мойра, нали Ви е ясно, че това е платена статия с цел сриване на конкурентите ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мойра, нали Ви е ясно, че това е платена статия с цел сриване на конкурентите ?

Ясно е, но е истина и това, че в почти всяко заведение за обществено хранене хигиената не е на нужното ниво.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Конфискуваха над тон негодни козунаци

Трябва да се внимава при покупката на храни преди Великден, алармират от Агенцията по безопасност на храните

Над един тон козунаци, месо и над 300 яйца, негодни за консумация, е конфискувала Агенцията по безопасност на храните за седмица. Това каза шефът на агенцията Йордан Войнов, цитиран от БНР.

Той предупреди, че трябва да се внимава при покупката на храни преди Великден.

„Препоръчвам на потребителите да пазаруват само от регламентирани места, тъй като вече имаме сигнали и в Бургас, и в Добрич, че търговци извършват клане в домашни условия, съответно се опитват да фалшифицират маркировка на големи производители и да ги реализират в търговската мрежа", съобщи шефът на БАБХ.

Той допълни, че Агенцията работи съвместно с полицията. Вече има конфискувана и боя за яйца, посочи още Войнов и посъветва потребителите да четат етикетите.

„Купувайки от регламентирани места, а не от тротоара, от улицата - е гарантирано, че всички храни и бои са безопасни", категоричен бе той.

blitz.bg

Да му е приятно на човек да пазарува, особено ако идва празник... :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дини сеят зарази у нас

Публикувано изображение

Парчетата дини, които масово се продават по пазарите и магазините, могат да ви докарат до болница, алармираха лекари.

Причината - продавачите режат парчетата от плода с мръсни или ръждясали ножове.

По-добре не купувайте диня на парче, а ако не може да си позволите големите дини, избирайте по-малки, съветват препатили хора.

Ако все пак няма как да устоите на разрязаните червени любеници, то не се хвърляйте веднага да ги ядете, а ги изплакнете с вода. Това поне ще ви помогне да отстраните евентуалните боклуци или отрови, които се крият в парчето диня.

" Поисках от продавача да разреже пред мен едно парче диня и той извади огромен ръждясал нож. Желанието ми за купуване секна за миг. Толкова бях погнусена, че веднага избягах от сергията", разказа столичанка, която често посещава пазара на ул. "Граф Игнатиев".

"Нищо чудно търговците там да ходят със същия нож в гората за гъби, а после с него да ни режат дините", възмущава се още тя.

megalife.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

E,азднеска си купих малка диня 3кг но изобщо не е сладка.Чух,че ги инжектирали дините с разни боклуци. Вакумираните кафета повечето са под всякаква критика.Каймите ги развалиха и тях.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За български дини още е рано. Те доматите тепърва започнаха да зреят, вие дини искате. Иначе наистина ги инжектират с разни неща, за да изглеждат узрели, а преди време с урина, за да растат повече (надявам се вече да не го правят). А кайма ям единствено ако си посоча кое парче месо искам и да ми го смелят. За щастие имам такъв магазин наблизо до работа :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проф. Петрова: Вредните трансмазнини масово се влагат в храните у нас

В момента нито производителите, нито търговците са задължени да ги обявяват на етикета и така "хората се тъпчат с вредни храни, без да го осъзнават"

От 2014 г. производителите на храни в България ще са задължени да обявяват на етикета съдържанието на мазнини, въглехидрати, холестерол, наситени мастни киселини и трансмазнини.

Това съобщи проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в Центъра по обществено здраве и анализи, цитирана от БоленЗдрав.

След две години изтича гратисният период на европейска директива, влязла в сила през ноември 2011 г.

Причините са епидемията от затлъстяване, която засяга все повече страни в ЕС, както и негативният ефект върху здравето от прекомерната консумация на някои вещества, които се влагат за индустриалното производство на храни.

Най-оспорвани са трансмазнините, за които съществуват сведения, че имат канцерогенен ефект, пояснява Петрова.

По думите й в момента нито производителите, нито търговците са задължени да ги обявяват на етикета и така "хората се тъпчат с вредни храни, без да го осъзнават".

Трансмазнините най-често са от палмово и кокосово масло

обяснява експертът. Поначало те съдържат много големи количества наситени мастни киселини, които вдигат лошия холестерол. Имат обаче определени предимства, които ги правят атрактивни за хранителната промишленост.

Палмовото масло е се окислява трудно и освен това е твърдо. То дава плътна консистенция на продукта и затова го влагат много в сладоледи, десерти и маргарини.

"Само палмовото масло не е най-лошият вариант. По-опасно е, когато то е хидрогенирано, за да стане още по-твърдо. А у нас масово се внася хидрогениран продукт. Това са растителни мазнини, променени чрез химически процес.

За да стане по-твърда мазнината, се отнемат двойни връзки от двойно ненаситените мастни киселини. Така от олиото се правят маргарините.

В процеса обаче голяма част от мононенаситените мастни киселини стават наситени - т.е.

от полезни се превръщат във вредни

Променя се консистенцията - от течна в твърда. Получава се и т.нар. трансформа, която е още по-рискова за здравето", обяснява проф. Петрова.

Експертите по хранене са не просто против палмовото масло, а срещу дехидрогенираното. Науката категорично доказва, че трансмазнините влияят зле на здравето и трябва да се избягват, и в Европа за повечето маргарини вече не се използва тази технология.

У нас обаче не е така - всички маргарини (с изключение само на един по думите на Петрова) съдържат вредната съставка.

Много маргарини в Европа вече съдържат масла като рапичното, сусамовото, ореховото, чиито мазнини в организма впоследствие се превръщат в омега-3 мастни киселини и имат защитно действие.

За производството им не се използва дехидрогенацията, а друга технология, която запазва свойствата на растителната мазнина. След това тя се обогатява с витамини и се получава продукт, който е по-добър от маслото, обяснява проф. Петрова.

Трансмазнините са забранени в Ню Йорк и още на много други места.

В ЕС обаче още умуват по въпроса

Като член на групата по физическа и хранителна активност към Европейската комисия преди съм поставяла въпроса да се сложи някакво ограничение за използването на трансмазнини в храните, защото смятам, че в нашия регион от производителите няма да тръгне инициатива в интерес на обществото, разказва експертът по хранене.

Отговорът обаче бил, че на този етап не може да се въведе забрана, защото съпротивата на хранителната индустрия е много голяма и се смята, че ограниченията няма да проработят.

Според европейските експерти информираният избор бил достатъчна бариера пред вредните храни.

Според проф. Петрова успех е, че поне се е приела директивата за обявяване на съдържанието на трансмазнини, която става задължителна през 2014 г.

В момента в ЕС, както и в България, няма изискване за задължителна информация на етикета за химическия състав на продуктите. Затова потребителите трябва внимателно да избират какви храни купуват, а

не просто да посягат към най-евтиното,

което след години ще им излезе по-скъпо с оглед на здравето, съветва диетологът.

Много страни като Финландия, Холандия, Швеция вече са въвели такова изискване за задължително обявяване на етикета по своя инициатива, а също и наредби за ограничаване на трансмазнините в храните.

Трансмазнините съществуват и в естествен вид, отбелязва още проф. Петрова.

Те се съдържат в млякото и месото на преживните животни, но има много проучвания върху тях и изводите са, че нямат толкова негативен ефект, колкото получените след дехидрогениране на растителни мазнини, обобщава експертът.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От времето на бай Тошо вече няма нищо качествено.

Стари планини - абе глупости на търкалета -

да си напълнят гушите пак някои, пълни боклуци само дето цените им големи.

И за лютеницата уж щяха стандарт да правят - ако е като месото мани.

Наскоро попаднах на лютеница с дафинов лист, е то бива бива ама и дафинов лист у лютеница баси отврата е

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пише бе, как да не пише? На всичко си пише "растителна мазнина". А след като не е в течен вид, със сигурност е хидрогенирана и има остатъчни транс мазнини. Мен повече ме притеснява, че блъскат гадни консерванти във всички колбаси. Е, вчера от Метро си харесах едно парче филе и гледам Е251 и не го взех. А това е масово :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1. Полезни консерванти НЯМА.

2. Има безвредни, в смисъл, че не са установени клинични отклоненения при употребата им.

3. Има ОПАСНИ за здравето.

4. ИМА МНОГО ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО -тях съм изброил с едър шрифт.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ГРАДАЦИЯТА ПРИ ЦВЕТООТДЕЛЯНЕТО е логична:

--зелено- безвредни

--синьо ---по -слабо

--кафяво--опасни

--червено -МНОГО ОПАСНИ

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Забележка : Ползвал съм различни източници, дори и други публикации, но имайки предвид сериозноста на поблема, едва ли някой би ме упрекнал в кражба, нетолерантност и пр..

Защото както се казва "ПРЕДПРЕДЕНИЯТ Е НА ПОЛОВИНА СПАСЕН!"

===================================

E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphitНатриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.

E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis

E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

+++++++++++++++++++++++++++++++

E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

++++++++++++++++++++++++++++++

E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

++++++++++++++++++++++++++++++++

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

+++++++++++++++++++++++++++++++

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate Вж. E281.

E283 Potassium propionate Вж. E281.

E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

ОПАСНИ КОНСЕРВАНТИ

Е123 - АМАРАНТ-високонцентриран червен оцветител за кексове,сладка и желета

Е102 - ТАТРАЗИН-жълт оцветител в леки алкохолни и безолкохолни напитки като лимонада и други.Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е120 - ЧЕРВЕН оцветител,КОЙТО Е В ГРАФА HASCG-ОПАСНИ

Е124 - яркочервен оцветител,който може да причини алергични реакции при асматици и алергични към аспирин. HASCG препоръчва да се иэбягва.

Е127 - ЕРИТРОЗИН, червен оцветител,който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Едни от най-популярните консерванти-бензоена киселина и нейните соли,масово се изпорзват при домашно консервиране.Те могат да се открият в безолкохолни напитки.Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.

Е210 - БЕНЗОЕНА КИСЕЛИНА се добавя към безолкохолни напитки и сокове

Е211 - НАТРИЕВ БЕНЗОАТ се използва често у нас за приготвяне на кисело и други туршии,тъй като прекъсва ферментацията.HASCG съветва да се избягва,тъй като употребата им е свързана с риск от рак.

Е212 - КАЛЦИЕВ БЕНЗОАТ може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е214 - ЕТИЛ 4-ХИДРОКСИ БЕНЗОАТ е забранен за употреба в Австралия.

Е338 - ФОСФОРНА КИСЕЛИНА може да причини разстройство на стомаха,да наруши калциевия метаболизъм,като засили извличането на селен от организма.Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания.Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

SOS-ОПАСНИ - Е-102, Е-124, Е-120, Е-127

МНОГО ОПАСНИ - Е-123

ЗАБРАНЕНИ - Е-103, Е-111, Е-105, Е-121, Е-125, Е-130, Е-126, Е-152

ПОДОЗРИТЕЛНИ - Е-104, Е-141, Е-122, Е-150, Е-171, Е-173, Е-180, Е-241,Е-477

РАКООБРАЗУВАЩИ - Е-131,Е-210,Е-142,Е-211,Е-212,Е- 215, Е-213, Е-216,Е-217,Е-330,Е-240

РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА - Е-221, Е-223, Е-222, Е-224, Е-226

ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА - Е-230,Е-238,Е-231

ПРЕДИЗВИКВАЩИ ОБРИВИ - Е-311,Е-313,Е-312

ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО - Е-250,Е-251

ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН - Е-230,Е-321,Е-322

РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА - Е-338, Е-340, Е-339, Е-341, Е-407, Е-461, Е-450, Е-462, Е-463, Е-466, Е-465

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

... Е, вчера от Метро си харесах едно парче филе и гледам Е251 и не го взех. А това е масово :(

е, какво те притеснява в селитрата ? :no-no:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

е, какво те притеснява в селитрата ? :no-no:

Ако бях растение, щях да й се радвам. Ама още не съм :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако бях растение, щях да й се радвам. Ама още не съм :D

бе и аз не съм ама честно да ти кажа -

ако взема да чета всички Е-та и да си ходя с гореприложения списък -

те направо ша са гътна от глад

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз затова карам основно на плодове и зеленчуци, яйца, млечни продукти и месо, което аз си готвя. Колбаси не купувам, хляб си пека, пия само вода...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Е, вчера от Метро си харесах едно парче филе и гледам Е251 и не го взех. А това е масово :(

Амониевата селитра не е опасна, стига да се ползва в разрешените граници.

Някои Е-та въобще не са опасни.

Още за "Е"-тата

Внимавам с Е-тата, но не съм чак такъв педант.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако бях растение, щях да й се радвам. Ама още не съм :D

учудих се, защото селитра се слага в саламите от стотици години - това е единствения начин месото да се запаси червено, а не да посивява.

В къщи от поколения насам ( рецептата е от прадядо ми) - така правим суджуците и каймата - добавяйки щипка селитра в мляното месо.

Тъй че не виждам какво те притеснява баш в нея.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вие забелязали ли сте, че няма колбаси или луканки върху които отзад да не пише консерванти и E255 и подобни ? Аз много обичам меса и особено салами ама не ми се рискува да не се разболея от нещо после.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Относно качеството на саламите ,можете да си представите какво им е качеството щом и куче не ще да го яде . Кой знае какви буклуци слагат в него .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...