Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Сланинка и аз обичам. Парена, с кожичка, осолена в буркан - таз година няколко такива буркана ми правеха компания на ракийката :whist:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сланинка и аз обичам.

Парена, с кожичка, осолена в буркан - таз година няколко такива буркана ми правеха компания на ракийката :whist:

:clap: най-полезна е с домашна ракийка

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сланинка и аз обичам.

Парена, с кожичка, осолена в буркан - таз година няколко такива буркана ми правеха компания на ракийката :whist:

Аз правя страхотна сланинка, варена в в сок от кисело зеле, но ще я дам в подходяща тема.

Страхотно мезе е! :)

Полезна или вредна е сланината

Митове за сланината

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Че те "Стара планина" не са "био" ;)

казвам че са лъжа и измама и двете

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Краве масло с растителни мазнини откриха инспектори от Българската агенция по безопасност на храните при проверка в търговската мрежа.

Проверяващите взели проби от две партиди на една марка масло. При извършеното лабораторно изследване се е установило, че продуктът е смес от млечна и растителна мазнина, което не е обозначено на опаковката.

При вземане на проби от същите партиди в предприятието производител също е установено, че маслото е смес от млечна и растителна мазнина.

На производителя е съставен акт, както и забрана да продаде наличните количества от продукта.

btvnews.bg


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хаха ми то изобщо няма българско краве масло, от времето на бай Тошо няма истинско такова -

всичките са вода, извара и боя за цвят

:D

аз купувам само немско

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хаха ми то изобщо няма българско краве масло, от времето на бай Тошо няма истинско такова -

всичките са вода, извара и боя за цвят

:D

аз купувам само немско

И аз съм на същото мнение и купувам само немско :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз предпочитам датското и френското, но не подминавам и немското :D:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз използвам ГИ масло.Сама го правя.А за целта трябва чисто масло без примеси иначе не става.За съжаление трябва да ви кажа ,че всички немски,датски,френски...масла са с примеси.Ако маслото,след престой в хладилника при рязане не се чупи(много трудно се реже)значи има примес,който не се втвърдява.Може са се поинтерисувате,кои мазнини се държат така .Все по-трудно намирам истинско масло...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Медът под 8 лева за кило - фалшив

Пробутват менте, забъркано от глюкозен сироп и аромати

Цената на истинския мед е поне 8 лева за килограм, а сладката стока, която се продава по-евтино, вероятно е фалшива или натъпкана с евтини имитации на лечебната храна. Това съобщи за „Монитор” пчеларят Илия Цонев. Заради свития пазар в кризата цената трудно ще тръгне нагоре, но има опасност от злоупотреби, смята той. След тежката зима половината кошери са пълни с измрели пчели, констатират със съжаление производителите. В края на април очакваме да отпаднат още 10 – 15 на сто от пчелните семействауточни зам.-председателят на националната браншова организация „Български пчеларски съюз“ Ефрем Моллов. Според него причините за унищожените насекоми са комплексни. Лошото време не е единственият виновник за тежкото положение, в което изпада бранша, каза той. Студът не убива пчелите, твърди пък Илия Цонев. Според него натровените от пестициди през миналото лято пчели са загубили имунитет и не могат да се справят с допълнителните трудности. През тази пролет медоносните насекоми ще излязат по-късно на паша, като по този начин ще бъде пропуснато събирането на лечебна храна от рапицата и акациите. Медът от акация е един от най-скъпите и полезни продукти. Той остава светъл и кристализира бавно, заради високото съдържание на плодова захар може да се използва и от диабетици. Захарта, с която работим, има добавкикоито я променят и това се отразява на изхранването на пчелите, алармира Моллов. Поставена в кошерите, тя ставала на бледа каша, а за проблема изобщо първи алармирали хората, които си правят ракия, понеже цуйката не ферментирала добре. През 2012 г. ще закърпим положението при цените и няма да ги повишаваме, каза Моллов, но отрасълът ще се възстановява между 3 и 5 години. Затова тази тема ще се дискутира постоянно. За да няма поскъпване на течната сладост, вероятно ще се наложи от страната да бъде намален износът, а някои големи производители неизбежно ще претърпят загуби, защото трудно ще изпълнят договорите си за експорт, прогнозира експертът. Около 120 лева струва едно пчелно семейство, студът обаче е ударил и производителите на пчелни отводки и майки и затова от бранша се притесняват, че няма да има достатъчно пчели, за да възстановят измрелите. Пчелното млечице е най-скъпият продукт, който правят пчеларите у нас, цената му е 1000 лева на килограм, продава се в 10-грамови опаковки по 10 лева. За пчелен прашец се дават по 5 - 6 лева за 100 г, от прополиса пък се прави спиртен извлек, който струва 3,50 лева за 25 мл.

Родният биопродукт най-евтин

България произвежда най-евтиния биомед, а цената му е между 12 до 14 лв. за килограм. Към момента в България има над 46 000 кошера, които са получили сертификат за биологично производство.Две години са нужни на сертифициращия орган да проучи условията на производство и готовата продукция на всеки, който има желание да продава биомед. У нас работят десет сертифициращи компании, които имат разрешение за дейност от Министерството на земеделието и храните. Съществува възможност всеки пчелар да се обърне към някоя от фирмите и да я покани, за да проследи производството му. Основната инвестиция за всеки начинаещ производител е в условията на производство. Производство с по-малко от 40-50 кошера е крайно неефективно, предупреждават от бранша.

http://www.monitor.b...ticle?id=332029

А каква е гаранцията, че по-скъпият мед няма примеси?

За да е сигурен че яде чист мед, човек трябва да го купува задължително от приятел пчелар.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз правя страхотна сланинка, варена в в сок от кисело зеле, но ще я дам в подходяща тема.

Страхотно мезе е! :)

Полезна или вредна е сланината

Митове за сланината

Ядем достатъчно сланина с колбаси, кюфтета и дори най-обикновени свински пържоли, за да си я набавяме и допълнително ;)

Съжалявам, не понасям сланина. Всички около мен обичат, но аз не. Кисело зеле също избягвам, освен ако не е на сърми. За ракия да не говоря, че вече 13 месеца минаха от последната чашка :cheers: Хубаво е, че не смятат сланината за нещо вредно. Така поне съм спокоен, като си хапвам кюфтета и салам "Стара Планина" :) Ама за кравето масло нещо не съм съгласен. Все пак 125 грама ми стига за месец-два така, че едва ли е по-вредно от сланината в големи количества. В тия тежки времена обаче, карам главно на евтино кисело мляко, овесени ядки и мед. Кой каквото ще да ми разправя, това е евтина храна. Единствено може да и съперничи голия хляб. Е, меда, дето купувам, е пак евтин, ама гледам поне да пише "мед", а не "медун" :) Днес си позволих малко сиренце и яйчице, ама не знам какво ми стана като се бръкнах за стотинки :) Чудя се, де да сипя - в стомаха или в резервоара. Избрах стомаха, ама следващият път е наред резервоара :P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

60% от млечните продукти у нас са менте

Отчетен е бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини

60% от млечните продукти на българския пазар са менте. В тях са вложени растителни мазнини, желатин и други заместители на млякото. Това твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите.

Българският пазар е залят с фалшиви продукти, които изобилстват от всичко друго, но не и от сурово мляко. В същото време е отчетен бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини, отчитат от земеделското министерство.

През последните три-четири години количествата внесено палмово масло са се увеличили чувствително. Още по-сериозна е ситуацията при сухото мляко - ръстът е в пъти, до над 27 000 тона през 2011 г.

Заместителите на млякото позволяват ниска цена за хората, обясняват от бранша. Междувременно голяма част българските животновъди са изправени пред фалит, заради ниската изкупна цена и слабото търсене на суровина. От аграрното ведомство затягат контрола, обезпокоени от кризата в млечният бранш.

Слага се край на смесеното производство и производителят ще трябва да избира между растителни мазнини и истински продукти. Статистиката показва, че кризата не се е отразила на цените за крайния потребител, като засега се задържат на едно и също ниво.

blitz.bg

Турските домати отровни

В изследваните плодове и зеленчуци има химически вещества над допустимите норми

Турските плодове и зеленчуци са сред най-опасните за консумиране в Европа, пише в. “Телеграф”.

За това предупреждава докладът на природозащитната организация “Грийнпийс”, публикуван в Германия. Той се основава на резултатите от проучване , направено от специалисти по поръчка на “Грийнпийс” на различни 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009- 2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа.

В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В %0% от проведените продукти е установено наличие на пестициди. Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени в първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направеното изследване на 76 различни видове плодове и зеленчуци.

Турският канал НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася , съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества.

blitz.bg

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами как няма да е висока цената, като се разкарва кисело мляко от единия край на България до другия? навремето всеки град си имаше млекозавод и се снабдяваше от там. Какво е това да ми карат мляко от 400 км? Че то само докато пристигне, има поне 10 часа път от Смолян до Русе примерно. А с такива млека е пълно тук, включително зимата. Чудно ми е как става номера с тия затворени пътища :) Освен всичко, примерно един склад на Кауфланд в Пловдив снабдява цяла България. И какво се получава? Първо до склада и от там до магазините. И сега да ви кажа практиката. По-малките обекти с по-нисък оборот получават и по-скапана стока. Сега да отида на доматите и краставиците. Не ям отдавна такива или по-точно не купувам от магазина, когато няма условия за такива зеленчуци навън. Сега не им е сезона и всичко, дето се продава е боклук. Така, че като дойде юли, август, септември, тогава обръщам на домати.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

60% от млечните продукти у нас са менте

Отчетен е бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини

60% от млечните продукти на българския пазар са менте. В тях са вложени растителни мазнини, желатин и други заместители на млякото. Това твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите.

Българският пазар е залят с фалшиви продукти, които изобилстват от всичко друго, но не и от сурово мляко. В същото време е отчетен бум във вноса на сухо мляко и растителни мазнини, отчитат от земеделското министерство.

През последните три-четири години количествата внесено палмово масло са се увеличили чувствително. Още по-сериозна е ситуацията при сухото мляко - ръстът е в пъти, до над 27 000 тона през 2011 г.

Заместителите на млякото позволяват ниска цена за хората, обясняват от бранша. Междувременно голяма част българските животновъди са изправени пред фалит, заради ниската изкупна цена и слабото търсене на суровина. От аграрното ведомство затягат контрола, обезпокоени от кризата в млечният бранш.

Слага се край на смесеното производство и производителят ще трябва да избира между растителни мазнини и истински продукти. Статистиката показва, че кризата не се е отразила на цените за крайния потребител, като засега се задържат на едно и също ниво.

blitz.bg

Е... поне като съобщават за фалшиви храни е редно да споменат и конкретни марки, но типично за БълХария, това не е обичайна практика!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е... поне като съобщават за фалшиви храни е редно да споменат и конкретни марки, но типично за БълХария, това не е обичайна практика!

По-лесно би било да съобщат кои не са фалшиви - списъкът ще е съвсем кратичък... :(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Турските домати отровни

Във Фантастико всичко е турско

:(

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Във Фантастико всичко е турско

:(

Може би не само във Фантастико...

Пък и няма никаква гаранция, че гръцките или българските домати са по-малко отровни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

навсякъде е така и за всичко-

за нищо няма гаранция кое какво е и с кви отрови е наджъчкано

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

малиии

:no-no:

Алергията към шоколада - заради частиците от хлебарки в него

Повечето хора, които са алергични към шоколада, не получават реакция заради какаото или някои от другите му "официални" съставки.

Алергичните прояви най-вероятно са заради частиците от хлебарки, с които е заразена всяка партида.

Според информация на американската телевизия Ей Би Си нюз средностатистическото блокче шоколад съдържа около осем части от досадните домашни насекоми, които пренасят множество зарази.

По стандартите на американската федерална Агенция по храните и лекарствата (FDA) всичко със съдържание под 60 частички на 100 г шоколад е годно и безопасно за консумация.

Алерголозите твърдят, че повечето храни съдържат естествени замърсители.

Освен в шоколада, "хлебарки на части" има още във фъстъченото масло, макароните, плодовете, сиренето, пуканките и пшеницата.

Те могат да влошат състоянието на хора с астма, например, и да причинят мигрена, спазми, сърбежи и копривна треска у хора с алергия.

Първата алергия към хлебарки е регистрирана през 1943 г., а тестовете за нея започват през 1959 г.

Тя може да се лекува с инжекции, които съдържат малки дози от материал на хлебарки.

Според алерголог, цитиран от научното издание "Лайв сайънс", заразата от хлебарките и техните екскременти е неизбежна, тъй като става още във фермите за какаови зърна.

Предотвратяването й, обаче, означава да се използват повече пестициди (нещо, което биофермите избягват напълно), а това е много по-вредна алтернатива от поглъщането на малко частици от насекомите.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Яжте си шоколада, и да не ви пука от глупости .. това казвам аз... :D .. малко хлебарки, ( ако ги има ) не биха убили никого, освен паразитите :ph34r:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че някой журналист се е поувлякъл в плашенето на наивните американци... Не виждам как може един шоколад да съдържа близо 10% хлебарки, та това значи, че във фабриките човек просто ходи по насекомите, а това никой нормален производител не би допуснал. Явно някой е подел кампания за ограничаване употребата на шоколад от позатлъстелите янки :D !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Действителността е такава, че правим един личен избор повлиян от парите, с които разполагаме. Аз така съм си девирсифицирал кошницата, че на първо място съм сложил цигарите и след това оценявам продуктите по външен вид, без да се заглеждам в съдържание, срок на годност и други такива "дреболии". Все още се чудя на метаболизма си и как не съм станал сто и дваесе кила. P.S Днес ще ям първо фторо и три филийки

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дори наистина да има по някоя хлебарка в шоколада, не е страшно. :) Алергиите към шоколад всъщност са алергии към разните "пълнители", които позволяват да се намали процентното съдържание на какао. Повечето производители на лакомството по този непочтен начин увеличават печалбите си. Известно е, че в шоколада се влагат фъстъци, които са една от храните, предизвикващи алергични реакции при най-много хора. Другите ядки, особено ако са с изтекъл срок на годност също крият опасност за здравето. Най-добре е да се консумира качествен шоколад, който обаче също има недостатък - никак не е евтин. ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

абе поне не я виждаш хлебарката -

аз бях попаднала на руска салата, където тя се мъдреше най-отгоре направо кат черешка беше

:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...