Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Ами ти ядеш купеното от магазина за което също не знаеш от какво е направено, какво съдържа и дали му е изтекъл срока на годност след разфасоването.

Всеки сам си решава какво да яде и от къде да го взима.

нали затова има етикети - аз ги чета

има и написан производител

и можеш да направиш рекламация - последно салата Кенар им връщах на Фантастико-то, кой знае къде я бяха съхранявали

а като купиш от бабичките от пазара и като се натровиш с те тия туршии например - на арменския поп ли ще се оплакваш а

 

та така - въпроса кой какво ще яде е личен избор на всеки

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Всеки сам си решава какво да яде и от къде да го взима.

 

Всеки сам решава, но има държавни контролни органи, които следят качеството на предлаганите на пазара храни и ни уведомяват в случай, че се появи опасен за здравето продукт.

Колкото и да ми е жал за пенсионерите, които са принудени да слагат туршии в опасни бидони и да ги продават евтино за да оцеляват, не бих си купила подобно нещо.

Туршиите си ги правя сама.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

язък им за труда и за парите

:(

 

аз не правя туршии ама сега си погледнах ябълковия оцет, произведен от Веда - Плевен, ми да - има Е260

Веднъж решихме да пробваме вкъщи с евтин плевенски оцет (не знам дали беше "Веда" или "ПВД"... някакъв си) и резултатът беше развалени туршии + възкисели такива. Сега тази грешка не се допуска и се купува само и единствено винен/ябълков оцет на Винпром АД Велико Търново. Съгласна съм обаче, че трябва да се внимава и каква захар се купува, защото не само зимнината "мръдва" на вкус и цвят. :D А я ракията, я виното... та така. :D

 

Тровят ни с домашни туршии

Баби пълнят стоката в стари туби от препарати за растителна защита

Когато човек лично си приготви зимнината, е сигурен поне в едно - че няма добавени допълнителни и съмнителни съставки. В града обаче, повечето хора разчитат на "някоя баба от пазара" (ако последните нямат роднини на село), надявайки се на опитността и стриктността й при приготвянето на ракиеното мезе...

Определено трябва да се обръща внимание на всичко "домашно" на пазара, още повече ако са в пластмасови съдове.

Редактирано от petinka90 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За почитателите на колбасите и субпродуктите им:

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=626065

 

Попаднах на тази статия преди време, не знам дали е споделяна тука, но рекох да го направя ! Отвращавам се като видя колбаси вече !

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, нали на етикета пише, че се прави от месо... значи е годен за ядене.

Между другото - и с преработката на зеленчуците е подобно положението. Само "най-качествените" отиват за преработка, а некачествените се продават по сергиите.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Между другото - и с преработката на зеленчуците е подобно положението. Само "най-качествените" отиват за преработка, а некачествените се продават по сергиите.

Не знам дали ви е известно, но лютеницата Хорце онази от едно време се правеше точно от най-презрелите домати и чушки. Не беше ли вкусна а ?

Е сега да я направят де - ама и за това не ги бива.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали ви е известно, но лютеницата Хорце онази от едно време се правеше точно от най-презрелите домати и чушки. Не беше ли вкусна а ?

Е сега да я направят де - ама и за това не ги бива.

Да я направят, ама надали... Ех каква лютеница беше, от малък си я спомням ... Както каза колегата най-добрите зеленчуци се сортират, гацират се, и се карат към големите борси или към заводите за консервиране. Бракуваните, смачканите или неотговарящи на определен минимум от качество се продават още на място или се носят по сергиите за продаване. От къде го знам ли, ами имах познати които се занимаваха преди време с това, и така...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали ви е известно, но лютеницата Хорце онази от едно време се правеше точно от най-презрелите домати и чушки. Не беше ли вкусна а ?

Е сега да я направят де - ама и за това не ги бива.

Права си. Но основното в случая е, че храната се правеше от продукти, а не като сега - от химикали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Айде моля ви се :lol6:

Не ми превъзнасяйте "хорцето" от едно време точно - тогава ни беше забранено в къщи да я ядем.

Баща ми работеше като инженер в консервена фабрика и изрично ми е разправял, а на няколко пъти, съм виждал с очите си... Знаете ли как я правеха  ? Всички презрели и мухлясали домати и чушки, които не ставаха за износ за СССР се смесваха  в едни огромни казани, работниците основно бяха цигани, мръсни, немити, всичко там смърдеше на зла гад.като паднеше нещо по земята се изгрибваше с лопати и хоп-отново в казана да се не губи материал....После всичко се вари, смесва с химикали , които се изсипваха с чувалите -без някой да си прави труда да смята от кое колко слага колко слага -консерванти, препарати против гниене, всякакви други чудеса на битова химия.Накарая се сипва в буркани, мити със сода каустик ( че е най-евтино )  и се праща на пазара.Що народ тогава се отзоваваше в болниците заради тази сода каустик, дето циганите не я отмиваха както трябва от бурканите -просто не ми се спомня.Въобще за хранително-вкусовата промишленост от зрелия социализъм изобщо не би трябвало да напишете дори една хубава дума.

А сиренето  ? За него пък колко мога да ви говоря - през 80-тесетте майка ми беше технолог в мандрата в едно китно градче, където съм израснал... Сиренето ако знаете циганките как го правеха тогава и за каква смрад и мизерия ставаше дума - нямам думи просто.Още се сещам за смрадтта и гадориите, които се откриваха вътре.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е, гати дълбокомислената тема :giggle1:

 

"Замисляте ли се какво ядем? Публикувана от go6o_kara, 15 ное 2008"

 

Ядем каквото си искаме, това което ни харесва и можем да си позволим 

Вкус приятили немаа!!!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Айде моля ви се :lol6:

Не ми превъзнасяйте "хорцето" от едно време точно - тогава ни беше забранено в къщи да я ядем.

Баща ми работеше като инженер в консервена фабрика и изрично ми е разправял, а на няколко пъти, съм виждал с очите си... Знаете ли как я правеха  ? Всички презрели и мухлясали домати и чушки, които не ставаха за износ за СССР се смесваха  в едни огромни казани, работниците основно бяха цигани, мръсни, немити, всичко там смърдеше на зла гад.като паднеше нещо по земята се изгрибваше с лопати и хоп-отново в казана да се не губи материал....После всичко се вари, смесва с химикали , които се изсипваха с чувалите -без някой да си прави труда да смята от кое колко слага колко слага -консерванти, препарати против гниене, всякакви други чудеса на битова химия.Накарая се сипва в буркани, мити със сода каустик ( че е най-евтино )  и се праща на пазара.Що народ тогава се отзоваваше в болниците заради тази сода каустик, дето циганите не я отмиваха както трябва от бурканите -просто не ми се спомня.Въобще за хранително-вкусовата промишленост от зрелия социализъм изобщо не би трябвало да напишете дори една хубава дума.

А сиренето  ? За него пък колко мога да ви говоря - през 80-тесетте майка ми беше технолог в мандрата в едно китно градче, където съм израснал... Сиренето ако знаете циганките как го правеха тогава и за каква смрад и мизерия ставаше дума - нямам думи просто.

Хайде стига де.Само ти си виждал...Аз пък твърдя че всичко тогава беше качествено. В смисъл по качествено от сега.По думите на майка ми и баща ми.И аз съм виждал как правят сирене в мандрите на село.

Ех, тия цигани все те са ти в устата.Само че тогава нямаше такава свободия и всичките бяха чистички.Ама май сме живели по различно време.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А сиренето  ? За него пък колко мога да ви говоря - през 80-тесетте майка ми беше технолог в мандрата в едно китно градче, където съм израснал... Сиренето ако знаете циганките как го правеха тогава и за каква смрад и мизерия ставаше дума - нямам думи просто.Още се сещам за смрадтта и гадориите, които се откриваха вътре.

Баща ми беше технолог в Млекопреработвателна централа - ще ни носи с години сметана, мляко, сирене нали

Та явно вашата е била гадна.

Аз пък твърдя че всичко тогава беше качествено. В смисъл по качествено от сега.

мда така е

ти ми ги дай боклуците от онова време пък си яжте боклуците от сега

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ядем немски пържоли за Коледа
 

Публикувано изображение

Пържолите за Коледната трапеза ще са внос предимно от Германия. Това каза шефката на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова. Причината е, че българското производство на свинско няма да стигне, за да покрие потреблението. Българските свиневъди произвеждат едва 40 на сто от потреблението в страната, пише "Телеграф". Според данни на земеделското министерство през 2012 г. у нас са произведени 72 000 тона свинско, а са внесени допълнително около 118 000 тона, за да се покрият нуждите в страната.

Купуваме свинско предимно от Германия, Испания, Белгия, Унгария и Франция.

Тенденцията за свиване на пазара за свинско се дължи на изискването за хуманно отношение към животните, което е в сила от тази година, както и на по-високите цени на фуражите и електроенергията.

В момента свинските вратни пържоли струват средно между 8 и 9 лева за кило на дребно, а тези от бут са с около 0,50 до лев по-евтини. Предпоставки за покачване на цените преди Коледа няма, заявяват производители.

От Асоциацията посъветваха хората да търсят българските пържоли. Можело да ги разпознаят по това, че са пресни, а вносните са били замразявани.

 

actualno.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ла*но в сол откриха в Пазарджик
Фирмата-производител е софийска

 

Публикувано изображение

 

 

Неочаквана находка намерила жена от Пазарджик в пакет от морска сол. Домакинята решила да прави зеле за зимата и си купила от известна търговска верига двукилограмов пакет морска сол. Когато го отворила, отвътре лъхнала ужасна миризма. Жената огледала внимателно пакета, изсипала го върху вестник и с ужас открила голямо кафеникаво парче от човешки фекалии.

Шашнатата жена отишла в ХЕИ и в Комисията за защита на потребителите. Оттам й казали, че веднага започват проверка.

"Няма да съдя търговската верига, защото те няма как да знаят какво има в пакетирани стоки и не са виновни. Но фирмата-производител ще я гоня до дупка", заканила се потресената домакиня пред Блиц.

Засега се знае, че фирмата, пакетирала продукта, е софийска. Нейното име не се споменава.

Човек, работил в подобна фирма твърди, че солта идва с камиони или вагони и се изсипва направо на пода на склада. По нея тъпчат работници с ботуши, прехвърлят я с мръсни лопати, а тя пък с месеци стои непакетирана.

 

lifestyle.ibox.bg

Редактирано от ined (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ла*но в сол откриха в ПазарджикФирмата-производител е софийска

 

отврат

явно нищо не се е променило с тая морска сол - преди години си потроших мелачката че имаше камъни вътре

от тогава най-напред я чистя после я меля

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Преяждаме заради опасна добавка
Пържолите, саламът и лютеницата тъпкани с мононатриев глутамат

 

Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по храните. Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея. За първи път мононатриевият  глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като  вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново. Според някои учени от него се получава главоболие, ускорено сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер.

 

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържолизащото така се удължава срокът им на годност. Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация. „На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя. За малчуганите е недопустимо да се приготвят храни с мононатриев глутамат. В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст. В Европейския съюз този въпрос вече се дискутира, но проблемът е, че заместителите на глутамата не са с по-добри характеристики. За да се запази цветът трябва да се слагат едни вещества, за трайност пък трябват други стабилизатори.Контролът трябва да бъде върху дозитекоито не трябва да се превишават, категорична е доц. Параскова. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен. Да се запише на етикета допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е все още само добра идея, в Унгария надписът вече може да се види по етикетите. Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните. Крайните резултати обаче ще бъдат огласени през 2016 година. Въпреки че идва от далечния Китай, доматеното пюре, с което работят българските консервни предприятия, не е третирано с натриев глутамат. Поне засега нито една проба не е дала положителен резултат при изследвания в института.

Подобрител или вкусна отрова
Глутаматът не винаги е бил хранителната добавка Е 621. Той е откритие от миналия век, което е позволило на хората от западните цивилизации да усетят петия вкус – умами, който е известен отдавна на жителите на Китай и Япония. Хранителните добавки от групата Е600-Е699, които се определят като усилватели на вкуса, вече са покорили целия свят. Още в средата на миналия век обаче са се породили тревожните съмнения, че има вреда от употребата на им в храната. Освен най-често срещаните симптоми -  главоболие и ускорено сърцебиене, според учените има сигнали, че се повреждат клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер. Друг минус е, че предизвикват зависимост към храните третирани с подобрители, и способстват за преяждането. Досега обаче няма официално потвърдени клинични изследвания, които да потвърждават вредата от използването на натриевия глутамат и другите подобрители на вкуса. Ако не искате да се храните с продукти, съдържащи усилватели на вкуса ще трябва да се откажете от любимите фаст фуд храни, от повечето полуфабрикати, чипса, бульоните на кубчета, готовите сосове и сухите универсални подправки. А това в наши дни е почти невъзможно.
В Русия готвят забрана
В Русия искат да забранят употребата на хранителната добавка мононатриев глутамат, информира WellNews.ru. Група депутати от Държавната дума вече подготвят законопроект, който ще наложи вето върху т.нар. подобрител на вкуса. Инициаторите на забраната са народни представители от Либерал-демократическата партия, които вече са поискали становище по въпроса от Министерството на здравеопазването и Института по хранене на Руската академия на науките. „Ние внимателно изучаваме различни аналитически материали, съветваме се с експерти и ще внесем предложението за вето върху използването на добавката Е621 не само в руската хранителна промишленост, но и във вносните продукти“, обясни един от авторите на проектодокумента депутатът Арослав Нилов. Народният представител добави, че той и колегите му ще предложат и на правителствата и парламентите на Беларус и  Казахстан да забранят мононатриевия глутамат. „Без правилно хранене не може да разчитаме на здрава нация. В нашите магазини е пълно с колбаси от соя и нишесте, но без месо, със сладолед от палмово масло, но без мляко“, възмущава се Нилов. Той призовава: „Стига сме тровили хората с химия, все пак не сме страна от третия свят!“. Депутатът припомня, че мононатриевият глутамат се използва навсякъде – в заведенията за бързо хранене, в хлебарството, млекарството и месарската промишленост. „Употребявайки непрекъснато тази добавка, хората забравят истинския вкус на продуктите, появява се пристрастяване, нарушава се хормоналната система, развива се затлъстяване и рязко се повишава рискът от диабет“, категоричен е либералдемократът.

 

http://www.monitor.bg/article?id=408862

 

 

 

И в България би трябвало да забранят употребата на мононатриевия глутамат и то час по-скоро.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

 

И в България би трябвало да забранят употребата на мононатриевия глутамат и то час по-скоро.

 

само дето тука нищо, което им пречи на гушите и джобовете, не се забранява

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

само дето тука нищо, което им пречи на гушите и джобовете, не се забранява

 

Един протест би решил проблема ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един протест би решил проблема ;)

ми - върви по-горе да го предложиш на ранобудковците

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето какво слагат в най-продаваните луканки
 

Публикувано изображение
 

Нов начин да ни мамят с хранителни продукти разкри активен потребител.

Българският консуматор вече си хапва луканка и суджуци, гарнирани с иноземни бръмбари. Те имитирали месото – неговата червенина и вид. Чуждоземните насекоми се внасяли в България в готов за подправяне вид. Дори можели да се отглеждат и на родна почва, което лягало още по-евтино на търговците.

Те имитирали много успешно оцветяването и изгледа на родните колбаси. Този дестилат обаче бил изключително вреден за здравето ни.

Причинявал редица заболявания, включително и най-страшната болест, както на щитовидната жлеза, така и на бъбреците. Освен това влияели отрицателно на плода на бременните, можели да предизвикат аборт или редица малформации по-късно на новороденото.

Месопроизводителите обаче обилно тъпчели родните колбаси, луканки и суджуци с тези изсушени бръмбари.

Но никъде на опаковката не споменавали от какво са направени колбасите. А многобройните Е-та само демонстрирали, че всичко с произведения продукт е наред и не застрашава нашето здраве.

Тази шашма е много по-опасна от това, с което се тъпчат родните ни кренвирши. Слаганите в тях вещества от човки и нокти на пилета далеч не застрашава здравето ни, както екстракта от чуждоземните бръмбари.

Това пишат потребители в нета и призовават съответните органи да вземат спешни мерки срещу тази убийствена измама.

 

nikikm.blog.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето какво слагат в най-продаваните луканки

 

 

Нов начин да ни мамят с хранителни продукти разкри активен потребител.

Българският консуматор вече си хапва луканка и суджуци, гарнирани с иноземни бръмбари. Те имитирали месото – неговата червенина и вид. Чуждоземните насекоми се внасяли в България в готов за подправяне вид. Дори можели да се отглеждат и на родна почва, което лягало още по-евтино на търговците.

Това пишат потребители в нета и призовават съответните органи да вземат спешни мерки срещу тази убийствена измама.

 

nikikm.blog.bg

 

 

Вегански измишльотини.

Може да слагат рога и копита, но бръмбари...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вегански измишльотини.

Може да слагат рога и копита, но бръмбари...

 

ний ядем всичко, нема ни плашат с някви бръмбари я

:D

 

то не че остана читава луканка де - за бръмбари не знам дъл има ама тва белия пипер с камиона го изсипват пфууу

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А многобройните Е-та само демонстрирали, че всичко с произведения продукт е наред и не застрашава нашето здраве.

Бръмбарите са само в нечии глави. А това за Е-тата е бая голЕма глупост:

 

И... поред на номерата:

 

Снимка 1 | Снимка 2 | Снимка 3 | Снимка 4 | Снимка 5 | Снимка 6 | Снимка 7 | Снимка 8 | Снимка 9 | Снимка 10 | Снимка 11 | Снимка 12 | Снимка 13 | Снимка 14

 

Съжалявам, че ги давам по тоя начин, ама иначе излизат едни огромни скрийншоти във форума и ще стане два метра пост.

 

ПП. Впрочем, някои са дадени с пълните си имена, не като отговарящите им Е-та, което не ги прави по-полезни.

 

Няколко бързи справочника за носене в джоба (за Android): 1 | 2 | 3

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

млечнокисели култури какво ли ще рече

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...