Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Замисляте ли се какво ядем?


Препоръчан отговор


И един съвет : Вкусното изяж сам, полезното подели с приятеля си, а на врага остави да измие съдовете.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 1,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО   Природозащитната организация Грийнпийс актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО, които препоръчва да не консумираме, ако искаме да сме зд

Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш.

Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

Библията просто я цитирам ,не я коментирам.

Що една ябълка и една свинска пържола ,която е пържена ,за теб няма ли разлика.И не разбирам какво имаш предвид чиста храна.Примерно ти можеш да се тъпчеш със свинско месо ,сирене,пържени храни  и да си здрав ,но примерно аз не .Всеки си избира какво да яде и всеки си знае организма.Аз не се  чувствам добре ,когато ,след като  изям тлъста,пържена свинска пържола,а ти може и да си умираш от кеф .

Редактирано от acnekt (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Библията просто я цитирам ,не я коментирам.

Що една ябълка и една свинска пържола ,която е пържена ,за теб няма ли разлика.И не разбирам какво имаш предвид чиста храна.Примерно ти можеш да се тъпчеш със свинско месо ,сирене,пържени храни  и да си здрав ,но примерно аз не .Всеки си избира какво да яде и всеки си знае организма.Аз не се  чувствам добре ,когато ,след като  изям тлъста,пържена свинска пържола,а ти може и да си умираш от кеф .

 

Така е. Прав си.

Ти виждаш тлъста, пържена свинска пържола, като само от описанието ти прилошава, а аз виждам апетитно, сочно, вкусно приготвено месо.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Хванаха отровен пестицид в чушки на Капитан Андреево

Установено е, че в чушките има особено опасният пестицид на име difenthiuron (дифентиурон), който е абсолютно забранен за употреба в страните от ЕС

 

1, 340 тона сладък пипер с отровен пестицид в него хванаха служители на Агенцията по безопасност на храните. Пратката е хваната на българо-турската граница. При направената рутинна проверка се оказало, че стоката е трябвало да бъде транспортирана до София. Установено е, че в чушките има особено опасният пестицид на име difenthiuron (дифентиурон), който е абсолютно забранен за употреба в страните от ЕС.

Отровата е установена при лабораторна проверка във фитосанитарния контрол на ГП „Капитан Андреево“. Заловеното количество ще бъде унищожено в екарисаж. След установеното несъответствие, Българската агенция по безопасност на храните е уведомила Европейската Комисия за случая чрез Системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

Дифентиуронът се използва за борба с насекомите. Във външна среда той е силно токсичен за пчелите. Досега този пестицид е хващан в чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход Индия, листа от къри с произход Индия. За първи път се установява наличието му в пратка от Турция. Към настоящия момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки, отхвърлени на граница поради установено наличие на diafenthiuron в храна, съобщиха от Държавната агенция по безопасност на храните.

http://pressadaily.bg/publication/43937-%D0%A5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B4-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%BE

 

 

Кой знае какво количество от опасния пестицид сме погълнали!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кой знае какво количество от опасния пестицид сме погълнали!

 

а сефте

:(


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

Тези вредни храни разбиват здравето и психиката!

 

МайонезаМайонезата, която се предлага в магазина, е особено вредна и в нея няма нищо естествено. Много консерванти, подобрители, оцветители. Не я яжте!Пригответе си домашна мойонеза с яйца, олио и лимонов сок.КренвиршиКренвиршите, както и повечето колбаси, които се продават на ниска цена НЕ съдържат месо, а МОМ (млени остатъци) – комбинация от вредни вещества, които ни тровят бавно, но сигурно.Купувайте си чисто месо вместо колбаси и кренвирши!ПастетПодобно на кренвиршите, пастетът се прави от животински остатъци – кожа, сланина, дори и кости. Апетитният вид се дължи на подобрителите и оцветителите, които са особено вредни!Всички видове разтворими храни и напиткиБульони, разтворими сокове, кафе, чай, кремове и пудинги – нищо натурално и полезно!Заменете ги с чисто кафе, чай от истински билки, домашно приготвен крем и сок приготвен от истински плодове.

 

http://www.chudesa.net/%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE/

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А се сърдеха на Бат Бойко като ги призова да ходят да садят картофи на село.

 

То и картофите едни...

Чудя се, откъде в България се появиха толкова безвкусни сортове картофи?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

25-те най-полезни храни

 

Световноизвестното здравно списание Health изготви списък на 25-те най-полезни храни. Своеобразната класация е съставена на основата на най-новите научни изследвания за всеки от продуктите. Според изричното уточнение на авторите, храните не са подредени според своята полза.

 

1. Кайсии  2. Авокадо  3. Малини  4. Диня 5. Манго  6. Домат  7. Стафиди  8. Смокини 9. Лимон  10. Лук

 

11. Джинджифил  12. Броколи  13. Спанак  14. Китайско зеле  15. Тиква  16. Чесън  17. Лапад 

 

18. Пшеничен зародиш 19. Леща  20. Орехи  21. Шарен боб  22. Мляко с ниско съдържание на мазнини 

 

23. Обезмаслено мляко  24. Морски дарове  25. Сьомга

 

http://bradva.bg/bg/article/article-3943#.U5FbVXbm7gF http://www.epochtimes-bg.com/201402/14040105.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кисело мляко с мнооого прясно мезе

 

https://www.facebook.com/photo.php?v=10203820637577550&set=vb.1268186160&type=2&theater

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 3 седмици по-късно...
  • 1 месец по-късно...

Опасен хербицид засечен в телата на българиОпасният хербицид глифозат, познат и с търговското наименование “Roundup”, е открит у един на всеки десет българи. Те са дали доброволно проби от урина за участие в тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята.Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Roundup” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.

Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката за 2015 г.

 

http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/06/14/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80/

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Еболата идва в Европа с месо от маймуни и жирафи!

 

Според оценка на британските власти около 7500 тона контрабандно месо влизат във Великобритания всяка година, като по-голямата част е именно "храстово месо" (контрабандно месо на екзотични животни като, шимпанзета, маймуни, таралежи, прилепи и дори жирафи, убити и развасовани в храсталаците на Африка)

 

http://bradva.bg/bg/article/article-17197#.U94DHKPm7gF

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 3 седмици по-късно...

Маргарин - няма да повярвате как го правят

 

Публикувано изображение

Въпреки че от години не спират да ни убеждават, че от консумацията на маргарин има полза и той е едва ли не два пъти по-полезен от маслото и е отлична негова алтернатива, истината бавно и сигурно излиза наяве. И повярвайте ни - няма да ви хареса!

Приготвянето на тази храна се получава чрез процес, който прилича удивително на процеса на създаване на пластмаса.

Основните съставки за производството на маргарин са евтини масла със съмнително качество, получени от соя, памук, цвекло, петрол и от части от царевица.

Добре е да се отбележи, че соята е доста опасно растение, тъй като в момента 98 процента от реколтата на соя е ГМО. Памукът е едно от промишлените растения най-често лекувани с отровни пестициди и инсектициди, а царевицата се счита за опасна заради ГМО производството.

Едва ли знаете, но маслото от семената на памука е една от съставките на маргарина и по никакъв начин не трябва да се консумира от човека. В нерафинирано състояние то се използва като пестицид поради токсините, чрез които памукът се предпазва от насекомите. Семената от памук, съдържащи голямо количество мазнини известни като Омега шест мастни киселини, които могат да причинят възпаление и запушване на кръвоносните съдове, пише mkd-news.com.

Тези мазнини са известни с това, че създават запушване на кръвоносните съдове и предизвикват сърдечно-съдови заболявания. Риск носи и маслото на растението цвекло, което е популяризирано през последните години и намира място в производството на маргарина. Маслото от рапица е вкусно, но всъщност е изкуствено овкусено, за да се притъпи истинската му миризма.

Това масло предизвиква недостиг на витамин Е в организма и намалява силата на клетъчната стена. Освен това предразполага към алергии, лесно се разваля и причинява астма и бронхиални проблеми.

След като разбъркате всички масла в тях се добавя и прах от никел, който служи като катализатор в процеса на хидрогенизиране и комбиниране на трансмастните киселини.

При процеса на хидрогенизация маслата уж се пречистват чрез добавяне на вода с висока температура, а именно тогава се използва и металния катализатор на прах.

Всичко това създава една твърда и стабилна мазнина, която успява да оцелее и при стайна температура.

След хидрогенизацията на тази маса истинският маргарин е едно вонящо сиво вещество пълно с бучки.

За да се разтворят твърдите бучки се добавят емулгатори, които приличат на сапун, а след това се разбърква цялата смес. След добавените емулгатори и унищожаване на бучките, маргарина преминава през парна баня под високо налягане и с висока температура, като вътре се добавят различни добавки, за да придобие някакъв вкус и аромат.

След това маргарина се избелва, за да получи подходящия цвят, а самото избелване се извършва с помощта на химикали и прах от неопределена разновидност на глината.

След това се добавя жълт оцветител, който да помогне на готовия маргарин да прилича на масло. Добавят се още вещества за засилване на вкуса и различни консерванти.

 

razkritia.com

 

да ви е сладко, бон апети

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Омега шест мастни киселини, които могат да причинят възпаление и запушване на кръвоносните съдове, пише mkd-news.com.

Тези мазнини са известни с това, че създават запушване на кръвоносните съдове и предизвикват сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Омега 6 есенциални мастни киселини (Омега-6 ЕМК)

 

 

Гама-линоленична киселина (ГЛК / GLA), Линолеична киселина (ЛК / LA) и Арахидонова киселина (АрК / АА)

 

Храната в традиционната българска кухня е богата на омега 6 мастни киселини, но напоследък в България се налага бързата кухня - сандвичи, сухи закуски, пица и др. Все храни, бедни на омега 6. Рано или късно това води до дефицит, а последният е свързан с понижен имунитет и всички негативи, произтичащи от това. Друга крайност е пристрастеността към олиото и маргарина в ежедневното меню, което е предпоставка за поява на алергии.

 

 

Какво са омега 6 мастните киселини?

 

Омега 6 мастните киселини са група от осем полиненаситени мастни киселини.

 

Най-важни за храненето при човека са четири от тях:

 

[*]Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA);

[*]Линолеична (линолова) киселина (ЛК/LA);

[*]Арахидонова киселина (АрК/АrА);

[*]Дихомо-гама-линоленична киселина (ДГЛК/DGLA).

 

Общото между четирите мастни киселини, което ги обособява в група, е двойната въглеродна връзка на позиция ω-6 (омега 6) в молекулярната им структура.

 

 

Какво трябва да знаем за омега 6 есенциалните мастните киселини (ЕМК)?

 

Омега мастните киселини, и по-точно омега-6 се наричат есенциални, понеже човешкото тяло не може да ги синтезира от други неесенциални вещества, а те играят важни роли в множество биохимични процеси.

Установено е, че тялото синтезира омега 6 по-бързо (в съревнование), ако на мястото на синтеза протича успореден синтез на омега 3 мастни киселини, в противен случай за организма е по-лесно да усвои омега 6 ЕМК от храната.

 

В статия Омега 3 есенциални мастни киселини изяснихме връзката между омега 3 и омега 6 ЕМК.

Напомням, че общото между двете групи е участието им като базови съставки за химичния синтез на специфични молекули, наречени ейкозаноиди.

Въпросните молекули имат краткосрочни сигнални функции за редица процеси в тялото, като проявяват хормонално действие за кратки интервали от време.

 

 

Най-общо омега 6 ЕМК имат следните функции:

 

 

[*]участват в строежа/състава на клетъчните и ядрените мембрани на клетките;

[*]регулират и гарантират много функциите на имунната система заедно с омега 3 ЕМК;

[*]имат незаменимо участие в регулацията на възпалителните процеси и възстановяването;

[*]служат за донори на сигнални молекули и така участват в процесите на комуникацията между клетките на нервната система.

 

 

В частност в синтеза на ейкозаноиди:

 

[*]Арахидонова киселина (АрК): произвежда (метаболизира се) в силно стимулиращи възпаление молекули;

[*]Гама-линоленична киселина (ГЛК ) се метаболизира в дихомо-гама-линоленична киселина (ДГЛК). Последната се трансформира в ейкозаноиди със слабо възпалително, неактивно или дори противовъзпалително действие. Причина за разнопосочността на действие е възможността на различните сигнални молекули да предизвикват различна реакция според вида на тъканта, в която попадат;

[*]Линолеична киселина (ЛК): потиска и промотира възпалителните процеси. Тя е базова омега 6 мастна киселина и служи за основа на синтез на арахидонова киселина и всички останали в групата на омега 6 ЕМК, но при определени условия ЛК може да се метаболизира и в алфа-линоленична киселина, с което да премине към групата на омега 3 ЕМК.

 

 

За какво се използват Омега 6 мастните киселини?

 

 

Доказани въздействия:

 

 

[*]забавят или ускоряват кръвосъсирването - според вида мастна киселина и тъканта;

[*]намаляват риска от сърдечен удар (изисква се консултация с кардиолог преди употреба!);

[*]съдействат за регулиране на кръвното налягане;

[*]регулират, промотират и потискат възпаленията - според формулата АК - (ДГЛК + Омега 3) и според вида на тъканта;

[*]регулират съкращенията на гладките мускулни влакна, в това число разширяват или свиват кръвоносните съдове;

[*]намаляват нивата на триглицеридите и редуцират LDL-холестерола (неактивният холестерол) в кръвта;

 

 

 

Още може да видите тук!

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

чакай сега - нема дращиш ами напиши нещо нормално и разбираемо

нали се сещаш че не сме тука химици лекари биолози и так далее

по диагонал разбрах че маргарина бил полезен

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

чакай сега - нема дращиш

 

Ще задрасквам,когато не е правилно! ;)

 

 

 ами напиши нещо нормално и разбираемо

 

Аз съм написал всичко нормално и разбираемо,ама няма кой да го прочете!

 

 

нали се сещаш че не сме тука химици лекари биолози

 

И да се сещам и да не се сещам всичко е проверено,точно и ясно!

 

 

по диагонал разбрах че маргарина бил полезен

 

Нищо не си разбрала!

Точно обратното споделих,струва ми се,че говориш наизуст,не си прочела нищо!

Сега ако искаш можеш да отделиш няколко минутки и да прочетеш поне това,което редактирах и направих в червен цвят "За маргарина".

 

 

Лек и успешен ден!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

е баш тъй де - маргарина се хидрогенизира

значи правилно съм разбрала

вреден !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като видя статия, претендираща за обективност и достоверност, но апелираща към емоциите на читателя, много се дразня. А тази е пълна с логически грешки.

Не че защитавам маргарина, какъвто не помня откога не съм ял (щото не обичам, не заради предполагаемата му вредност), ама който убеждава хората в нещо е хубаво да е грамотен малко.

нали се сещаш че не сме тука химици лекари биолози и так далее

Ми що тогава публикуваш неща със меко казано съмнителен произход?
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ми що тогава публикуваш неща със меко казано съмнителен произход?

дала ли съм източника - дала съм

точка по въпроса

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

дала ли съм източника - дала съм

точка по въпроса

Ако аз видя статия в която те оплюват и я постна тука, това че не е моя, освобождава ли ме от отговорността за разпространението?
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако аз видя статия в която те оплюват и я постна тука, това че не е моя, освобождава ли ме от отговорността за разпространението?

ти мен с маргарин ли ще ме сравняваш хахаха

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване