Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Замисляте ли се какво ядем?


Препоръчан отговор


е то всяко нещо в големи количества носи вреда

а пък захарта е полезна за мозъка

 

 

Полезна е, стига да е в малки количества.

Има хора (най-вече жени), които са в състояние да се хранят само със сладкиши и тестени произведения, което първоначално се отразява само на фигурата, но с течение на времето и на здравето.

Като че ли у нас се смята за нормално хората след 50 годишна възраст да са дебели и болни.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 1,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО   Природозащитната организация Грийнпийс актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО, които препоръчва да не консумираме, ако искаме да сме зд

Полезна е, стига да е в малки количества.

Има хора (най-вече жени), които са в състояние да се хранят само със сладкиши и тестени произведения, което първоначално се отразява само на фигурата, но с течение на времето и на здравето.

Като че ли у нас се смята за нормално хората след 50 годишна възраст да са дебели и болни.

е то това направо е болестно състояние

той мозъка сам си сигнализира, когато има нужда от захар

могат да минат дни без да посегна към вафла или нещо сладичко

в момента, в който ми се прииска, знам че са му свършили запасите

:D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Заливат ни козунаци ментета по Великден

 

Публикувано изображение

Козунаци-менте ще залеят пазара за Великден, предупреждават хлебопроизводители. Цената им е от 20 до 50% по-ниска от тази на традиционния продукт, но в тях няма нито мляко, нито захар, нито яйца.

 

Те се приготвят от полуфабрикатен "козуначен микс", съобщи TV7.Тези козунаци обаче не са опасни за здравето.

В състава на козуначения микс има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти – или така наречените Е-та. И въпреки че не са опасни, някои съставки могат да доведат до чревни проблеми при хора с по-чувствителен стомах, освен това могат да предизвикат алергии и обриви.

От две години козунакът попада в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания. Това развързва ръцете на производителите да използват различни полуфабрикати, които липсват в традиционните продукти.

Ето съветите на експертите как можете лесно да разпознаете на търговския щанд козунака, приготвен от истински продукти - традиционният козунак има голям обем и леко тегло, за разлика от европейските марки българският козунак не съдържа консерванти и няма срок на годност по-дълъг от 10 дни. При останалите срокът на годност е от 6 месеца до 1,2 години.

Любопитен обаче е фактът, че един от пазителите на традиционната българска рецепта за козунак е холандец.

Преди 10 години, когато Джон Хълсбош, започнал производството си, опитал за първи път нашенския великденски обреден хляб и се влюбил във вкуса му. Месеци наред обикалял страната в търсене на перфектната рецепта. Именно българските баби са тези, които му предават знанието за правене на козунак. Макар и пълна тайна, рецептата на холандеца се радва на голяма популярност сред клиентите на малката пекарна в центъра на София.

От Агенцията за безопасност на храните ни увериха, че освен щателните проверки за качеството на храните по празниците, контролът ще бъде осъществяван и целогодишно като ще се следи за некачествени и вредни продукти.

 

news.bg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Тъпчат сладоледа с всякакви вредни неща Оказва се, че слагат трансмазнини и палмово масло в леденото изкушение

Идва лято - жеги, слънце и сладолед. Но дали леденото изкушение е полезно за здравето ни. Оказва се - не особено.

 

Причината - наличието на трансмазнини в него. "За някои видове сладолед се използва нискомаслено мляко и за да се постихне необходимата му гъстота, в лабораторни условия растителните мазнини се втвърдяват", обяснява диетологът от Националния център по диетология д-р Росица Попова, цитирана от в. "България Днес".

 

По наредба №23 от Закона за здравеопазването е прието да се приемат до 1 енергиен процент трансмазнини на ден. В Щатите вече е напълно забранено да се влагат в храните заради доказания риск от вреда за организма. Оцветителите и захарта също са вредни, но в по-малка степен.

 

"Палмово масло също има в сладоледа. То съдържа наситени мазнини. Вредно е, защото в повечето случаи се прекалява с него. Наситените мазнини са необходими за организма ни, но в определени количества. По-добре е да си ги набавяме от месото, яйцата, прясното и киселото мляко, а не от палмовото масло", добави още д-р Попова.

 

За избора на качествен сладолед на първо място трябва да се ръководим от това дали в съдържанието му е използвано пълномаслено мляко. Тези сладоледи, които са направени с такова, са по-добрият вариант за консумация, но по-високата им цена също е решаващ фактор при избора ни.

 

И въпреки всички изброени вреди за здравето ни се оказва, че сладоледът има и много положителни качества. Млякото съдържа пълноценен белтък, а мазнините в него също са наситени и много полезни.http://inews.bg/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%93%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%A2%D1%8A%D0%BF%D1%87%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D1%81-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0_l.a_c.390_i.376769.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Опасно: Пробутват ни лимец от Чернобил

Използвал се, за да се извлече радиацията от почвите, замърсени при аварията

 

Лимец от Украйна, който се сее и отглежда в района на Чернобил, предлагат псевдолечители у нас, предупреждава председателката на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Той се използва, за да се извлече радиацията от почвите, замърсени при аварията на тамошната АЕЦ през 1986 г. Излишно е да отбелязваме, че той е най-малко здравословен, не само за българския потребител, казва г-жа Кукушева.Сее се, само за да прочиства почвите и дори не е предназначен за пазар. Не би трябвало да се ползва за храна, а да се унищожи. Вместо това в България се внася и се търгува на цени, десетки пъти по-високи от тези на пшеницата, казва председателката.Такъв лимец се продава не толкова през официални фирми, а най-вече през интернет. България не е производител на лимец, припомня още Кукушева.Той се отглежда в изключително малки количества в необлагодетелствани високопланински райони. И то за фураж, а не за да бъде основна храна на хората.Лимецът има ниска хранителна стойност, почти не съдържа полезни вещества. Но тъй като е богат на фибри, се използва за подобряване на перисталтиката при преживните животни, пояснява експертката.

blitz.bg


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Опасно: Пробутват ни лимец от Чернобил

Използвал се, за да се извлече радиацията от почвите, замърсени при аварията

 

Лимец от Украйна, който се сее и отглежда в района на Чернобил, предлагат псевдолечители у нас, предупреждава председателката на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Той се използва, за да се извлече радиацията от почвите, замърсени при аварията на тамошната АЕЦ през 1986 г. Излишно е да отбелязваме, че той е най-малко здравословен, не само за българския потребител, казва г-жа Кукушева.Сее се, само за да прочиства почвите и дори не е предназначен за пазар. Не би трябвало да се ползва за храна, а да се унищожи. Вместо това в България се внася и се търгува на цени, десетки пъти по-високи от тези на пшеницата, казва председателката.Такъв лимец се продава не толкова през официални фирми, а най-вече през интернет. България не е производител на лимец, припомня още Кукушева.Той се отглежда в изключително малки количества в необлагодетелствани високопланински райони. И то за фураж, а не за да бъде основна храна на хората.Лимецът има ниска хранителна стойност, почти не съдържа полезни вещества. Но тъй като е богат на фибри, се използва за подобряване на перисталтиката при преживните животни, пояснява експертката.

blitz.bg

 

Затова ли го рекламират толкова напоследък тоя лимец?!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...
Агенцията по храните набира доброволци за тайни агенти

 

За да се засили контролът от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) трябва да се включи и гражданското общество, активните потребители биха били достатъчно полезни в насочване на вниманието на инспекторите с конкретни и точни сигнали. В тази връзка на днес, 10 април БАБХ организира Ден на отворените врати във всичките 28 Областни дирекции по безопасност на храните в страната, съобщиха от агенцията.

 

Инициативата се прави с цел да информират гражданите за работата на БАБХ и да привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване контролната дейност.

 

Сред целите на инициативата е създаване на екип от граждани, които биха се включили в помощ на агенцията, като я насочват към проблемни зони, където могат да се извършват проверки. В това отношение помощ ще бъде получена и от Гражданско движение “ДНЕС”, което има приемни в цялата страна и много доброволци.

 

Гражданите, които посетят дирекциите на БАБХ в деня на отворените врати, ще бъдат информирани за това какво трябва да гледат на етикетите на хранителните продукти и за важността от ваксинирането на домашните любимци и др. Сигнали за некачествени храни може да подава всеки - на телефон 0700 122 99.

 

24chasa.bg

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Агенцията по храните набира доброволци за тайни агенти

 

с удоволствие ще им помогна

само дето трябва да ходя в друга верига че във Фантастико вече ме знаят

:wub:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http://www.youtube.com/watch?v=WDwSOvbR-yg

 

http://www.youtube.com/watch?v=MdukGN4ZIk8

Редактирано от Aumi (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Д-р Емилова сензационно: Никакво пилешко, носи болести! Ето какви храни да ядем, за да сме здрави!

 

Пилешкото  съдържа и много антибиотици. Никога не бива да забравяме, че от излюпването на пиленцата, до заколването на голямата птица, тя всеки ден е третирана с много вредни за човека антибиотици 

 

http://365bgnews.com/%D0%B4-%D1%80-%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%88.html

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 4 седмици по-късно...
Нитратите в зарзавата 10 пъти повече от допустимото
Спанакът и червеното зеле сред най-уязвимите на отрови

 

 

Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация (СЗО). За това алармира вчера инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете. Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.

 

За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукцияспоред световната организация. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партита с нитрати над допустимото. В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи, съобщи за „Монитор” Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория. Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните. За марулите от оранжерия нормата през зимата е 4500 мг/кг, от 1 април границата пада на 3500 мг на кг за стоката от парници и до 2500 мг на кг за полските. Нормите, определенив европейското законодателство, са за пет групизеленчуци, които са най-рискови. Преди 1999 г. обаче у нас са се контролирали всички видове, категорична е инж. Герова. Според нея оттогава непрекъснато се увеличава нивото на замърсяване, а производителите няма откъде да проверят какво има в зарзавата. Тя твърди, че изключително много се злоупотребява и с понятието биопродукти, защото те може да са пълни с нитрати, въпреки че са подхранвани  само с естествени торове.

 

Въпросът не е какъв е видът на тора, а дозата, категорична е Герова. Биопроизводството се базира на естествените торове, но ако те се предозират, замърсяването може да бъде опасно колкото е при изкуствените. Листните зеленчуци са най-уязвими на замърсяване с нитрати. Салатите, спанакът, марулите и зелето са в рисковата група, към тях попадат също така пресният лук и пресният чесън, пресните картофи, морковите, тиквичките и дори червеното цвекло. То може да достигне невероятни нива на замърсяване, предупреди експертката. Особено опасно е замърсено зеле да влезе в туршията, където заедно със солта става канцерогенна бомба. При летните зеленчуци опасността намалява. Доматите, краставиците и чушките, произведени на полето, не са толкова опасни, затова зеленчуците, отгледани направо на полето, са най-подходящи за трапезата ни. За да се гарантира по-голяма сигурност за потребителите, Гергова препоръчва да се контролират големите производители, които отиват на борсата, защото от тях зареждат почти всички търговци.

http://www.monitor.bg/article?id=428556

 

 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нитратите дебнат от рибата и салама

 

Марулите и репичките са полезни за имунитета

Марулите, репичките и пресният чесън могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни за организма, алармират лекари. Според специалистите консумацията на зеленчуци през пролетта е много опасна и може да доведе до алергии и хранителни отравяния.От друга страна обаче салатата е сред най-ценните "пазители" на имунитета и не е препоръчително да бъде изключена от диетата.Затова не бива да се лишаваме от изключителните й качества. Оказва се даже, че в месото и рибата има повече нитрати, отколкото в листните зеленчуци.

Репички за отличници

Репичките и лападът например съдържат киселини, които премахват умората и напрежението. Освен това червените кореноплодни са изключително богати на витамин С. Консумацията им също така помага на тялото да се пребори с появата на мутирали ракови клетки, показват изследвания на учените от университета в Охайо.Съдържанието на антоцианин в репичките, който им придава червения цвят, помага за забавяне растежа на туморите, обясняват учените. Сред неподозираните ползи от репичките е и невероятната им способност да лекуват болни бъбреци. Зеленчукът обаче може да бъде опасен за организма, ако има високо съдържание на нитрати.

 

Нитрати дебнат отвсякъде

Освен в зеленчуците нитратите могат да се крият и в съвсем неподозирани храни като саламите и пушените меса, алармират лекари. Именно затова за отравянето с вредните химикали не могат да бъдат обвинявани единствено и само марулите и зеленият лук, обясняват специалисти, които съветват винаги внимателно да се чете етикетът на продуктите от животински произход. Нитрати има и във водата. Чешмяната е най-опасна, затова е добре да се пие само бутилирана изворна вода.Нитратите са особено опасни за хора със стомашни проблеми и за малки деца, затова е много важно те да консумират само чисти продукти, обясняват лекари.Според специалисти нитратите са сред най-често използваните способи за консервиране на риба. Морските дарове, които не са типични за нашите географски ширини като сьомгата и калмарите, но въпреки това се предлагат пресни, най-вероятно са обработени с нитрати или химикали, за да се запазят свежи по-дълго време, алармират лекари. Затова е много важно преди приготвяне вкусотиите да бъдат много добре измити с течаща вода и след това изкиснати, преди да се пристъпи към кулинарната им обработка.

 

Как да ги изгоним

За да "изгоним" вредните нитрати от чинията със салата, специалистите съветват, преди да се нареже, марулята да се накисне във вода поне за половин час. Някои лекари даже съветват салатата да престои в съд с вода едно денонощие и чак след това да се консумира.Картофите и морковите пък трябва да се разрежат наполовина и също да се накиснат във вода за един или два часа, като е добре течността да се смени поне три пъти. За почитателите на зелето е полезно да знаят, че особено през зимата е напълно забранено да консумират кочана на зеленчука, защото той е най-вреден и пълен с нитрати.В обелките на краставиците пък се крият един куп опасни микроелементи, така че е най-добре те да не се консумират.Специалистите обясняват, че при варене количеството на нитратите в картофите и морковите намалява значително, така че тези дарове от природата са подходящи за консумация по всяко време на годината.Освен това, ако има каквито и да е съмнения за наличие на нитрати в манджата, тя трябва да бъде консумирана в деня на приготвянето и в никакъв случай да не престоява в хладилник или да се претопля, защото това увеличава шанса за стомашни проблеми.

 

Познай вредния зеленчук

Ако по кората на краставиците, корнишоните, тиквичките и картофите има жълти петна, то те съдържат повече нитрати от допустимото, смятат специалисти. Те обясняват, че зеленчуците, които са с нитрати, много бързо се ”смиват” и омекват. Това е сигурен знак, че те са вредни за консумация, обясняват още диетолози.

 

През лятото храната е най-чиста

През зимата и пролетта количеството на нитратите в зеленчуците е много по-високо, отколкото през лятото. Установено е също така, че слънчевата светлина намалява вредните вещества и затова летните реколти, които са отглеждани при дълъг ден с много слънце, са много по-бедни на нитрати от оранжерийно отглежданите зарзавати.Специалистите алармират, че не добре узрелите зеленчуци, както и тези, които са принудени чрез различни химикали да узреят по-рано, имат по-големи количества нитрати от тези, които са добре узрели по естествен начин и едва след това са откъснати.

 

Новата теория - били полезни

Последните изследвания в областта на храненето сочат, че нитратите всъщност били полезни. В материал, публикуван в Nitric Oxide, германски учени твърдят, че нитратите могат да понижават кръвното налягане, осигуряват добро храносмилане и имат положително действие върху кръвта.Въпреки че според всеобщото мнение опасните вещества причиняват рак, последните проучвания сочат, че те могат да помагат за по-доброто оросяване на мозъка. Това означава, че богатите на нитрати зеленчуци могат да се превърнат в своеобразни природни лекарства срещу болести като деменцията.

 

http://novinar.bg/news/nitratite-debnat-ot-ribata-i-salama_NDYyMDs0NQ==.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ядем тестиси от пастета и вимета в саламите

Колбасари оползотваряват всичко от животните без копитата и перушината

 

Тестиси в пастета, зурли в кренвиршите, пилешки изрезки и кожа в салама. И най-дребните частици животинска плът се оползотворява от колбасарската промишленост в местните произведения. Зсега не е намерено приложение единствено на копитата, козината, човките и перушината. Съществуват обаче машини, които превръщат свинска глава във фин пастет само за броени секунди. Същият е ефектът и с цяла кокошка - пъха се от едната страна, от другата излиза на кренвирш, пише "Телеграф"."Не съм чувал някой да заколи животно и да го продаде за приготвяне на колбаси. Никой не се наема да произвежда луканка от бут или плешка, тъй като цената на такъв продукт драстично би надвишила дори тази на най-квалитетните луканки, които вървят по 20-25 лв. за килограм", споделят хора от бизнеса с добавки за колбасарката индустрия.Месото, което все пак се влага в по-скъпите продукти, се внася под формата на дълбоко замразени калъпи. След пристигането в цеха, месото се оставя извън фризерите за една вечер, за да може да бъде нарязано от машините.

Става дума за разнородно месо, включително от диафрагми, от хранопровода, често придружено с голямо количество сланина. Непродаденото охладено месо от витрините, което е годно, но с влошен търговски вид, също заминава за преработка.

Всички субпродукти като черен и бял дроб, крачета, бъбреци, шкембе, далаци, бузи, уши и опашки се продават отделно. Ако обаче не бъдат реализирани, стават на пастети или на кренвирши. Същото важи и за пилешките трътки, зурлите и дори тестисите.

Благодарение на модерните машини за обезкостяване се отделя всяка останала частица пилешко по кокалите. Това е масово използваното в саламите МОМ - механично обезкостено месо, известно още като прат. Освен месо в него попадат мускулна тъкан, сухожилия, дребни кости частици.Свинската и телешката кожа, както и костите са и суровина за производството на колаген, който също се влага в саламите. Освен в нискокачествените колбаси, свинската кожа се използва за приготвянето на гранули или други кучешки лакомства.

Оглозганите след преработка кокали, както и нереализираните глави и крачета също се продават на кучкарниците.

Родните производители влагат и големи количества сланина в приготвените колбаси. Ако в кренвиршите има сланина дори е добре, но напоследък и тя повиши цената си, заради което се слага изкуствена сланина, обясни служител в голяма ферма за месо със затворен цикъл на производство.Изкуствената сланина се изработва от растителна мазнина, сгъстена с алгинат.

 

http://www.blitz.bg/news/article/211694

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Виметата всъщност са много вкусни на разсол . Както и мъдете - обожавам ги за мезе :)Тъй че - няма нищо лошо , ако правят салами от тях . Лошото е , че не слагат само това , което в описано в статията , ами основно бъркат соев протеин , вместо месоТъй че - няма нищо лошо , ако правят салами от тях . Лошото е , че не слагат само това , което в описано в статията , ами основно бъркат соев протеин , вместо месо

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Виметата всъщност са много вкусни на разсол . Както и мъдете - обожавам ги за мезе :)Тъй че - няма нищо лошо , ако правят салами от тях .Лошото е , че не слагат само това , което в описано в статията , ами основно бъркат соев протеин , вместо месоТъй че - няма нищо лошо , ако правят салами от тях .Лошото е , че не слагат само това , което в описано в статията , ами основно бъркат соев протеин , вместо месо

Освен това, в статията пише и друго:

 

 

И най-дребните частици животинска плът се оползотворява от колбасарската промишленост в местните произведения. Зсега не е намерено приложение единствено на копитата, козината, човките и перушината. Съществуват обаче машини, които превръщат свинска глава във фин пастет само за броени секунди. Същият е ефектът и с цяла кокошка - пъха се от едната страна, от другата излиза на кренвирш, пише "Телеграф".

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Освен това, в статията пише и друго:

 

ами да - не виждам нищо лошо в това :)

от както свят светува -все това ядем :)

Най-обичам на село, като заколим прасето , да му резна зурлата  ( рилото, пърлицата ) с ножа и да я метна на жарта - това си е ритуал, с първата ракия се кусва и първата мръвка - зурлата.

кожата се пърли, след това заедно със сланината се осолява и яде цяла година.

След като се транжира и обезскости прасето -  чистото месо от бутовете, ребрата, рибиците отива по предназначение.

Гръбнакът, заедно с големите кости се варят в казана да им опада месото, и то  се яде след това на чорбичка или месото на кайма, или в бабето или кървавицата.

От ушите и краката и тлъстото от главата правим пача - супа, а след това -желирана за мезе.

Вътрешностите както следва :

-мозъкът -на разсол - обожавам го.

-езикът -варен, със червен пипер е идеален и самостоятелно, или с други глезотийки.

-белите дробове се варят и след това ги ядем панирани.

-сърцето - варено, като езика, или в чорба

-тънките черва се пълнят с кайма по равно тлъсто свинско+телешко/заешко/конско или магарешко , подправки и си ядем домашна луканка.

-дебелите черва - на кървавица - пълним ги с кърваво месо (бял дроб/сърце/дребни меса от кокалите и прочее + подправки )

-стомахът -бабе - пълни се с части от главата и други вътрешности като кървавицата и се вари - голяма вкусотийка.

-мъдурите - варим и след това направо се кусват само със сол и червен пипер.

 

И те така - от едно прасе всичко се яде.

Като го гътнем - за кучетата само кокалите остават, ако си намерят нещо по тях :ph34r: 

 

Тъй че -какво странно има в производството на салами във фабриките ? Там правят същото, каквото и ние у дома.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Печеното пиле е годно до 6 часа

Публикувано изображение

Хората не трябва да купуват печени на грил пилета, престояли дълго в топлата витрина, предупреждават от Българската агенция по храните.

 

Годността на пилето на грил трае от 4 до 6 часа, след това не става за консумация, ако не се държи в хладилник. Това е записано в технологичната документация на търговците, които предлагат тези продукти на потребителите, пише "Телеграф".

Според изискванията пилешкото трябва да се пази във витрина при 63 грасдуса по Целзий. Ако тази температура е по-ниска има опасност от разваляне на продукта.

Кюфтетата и кебапчетата имат по-малък срок на годност, тъй като каймата се разваля по-бързо. При зеленчуците този процес е по-бавен.
Проверки показват, че нерядко се предлагат печени пилета, на които срокът на годност изтича на следващия ден. Но това не е незаконно.

При предлагането на сготвени храни е необходимо на всеки час в дневник да се записва температурата на храната.

 

news.bg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Сериозно предупреждение.

Само като видях "За сведение, 1% карагенан „заддържа“ 50% вода." разбрах защо автора не е посмял да си напише името под статията.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сериозно предупреждение.

Само като видях "За сведение, 1% карагенан „заддържа“ 50% вода." разбрах защо автора не е посмял да си напише името под статията.

 

а видя ли отдолу коментарите - колко хора са се вързали на тази простотия ? :D 

не говорим само за нашия съфорумник kolev_74 , ами и за всички останали дето са харесали и коментирали статията  ?

няма никаква критичност - всички приемат на prima vista  информацията и се връзват ....

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много зеленчуци, много плодове, малко или изобщо никакви животински продукти, много зелен чай и вода. :) Полуготови храни колбаси,  сол, захар и подсладителии, сладки газирани напитки и подообни щуротии изобщо не без изключния!

 

Това са моите принципи, за сега проблеми нямам :П.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само 10 процента от хляба е приготвен по стандарт
 

Публикувано изображение

От Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България обявиха, че само 10 процента от фирмите у нас приготвят хляба по утвърдения стандарт България.

Фирмите, които приготвят предлагания на българските пазари хляб, са общо 650, като 50 от тях са определени за водещи производители у нас.

Стандарт България не е задължителен, за да се произвежда дадена стока, затова само 77 от хлебопроизводителите в страната правят хляб според него.

Дружествата, които го притежават, работят по завишени критерии и минават през специална процедура преди да пуснат хляба по пазарите. Накрая стандартът се одобрява от Агенцията по безопасност на храните, ако дружеството е покрило необходимите изисквания.

От бранша поясниха, че по стандарт България се произвежда хлябът на повечето големи производители, въпреки че и някои малки пекарни си служат със сертификата.

Шаблоните за производство на брашно и хляб по стандарт България са в сила от април 2011 г., като трябва да сертифицират различните видове хляб – „Добруджа”, „Бял” и „Типов”.

Хлябът по стандарт България се предлага в 3 грамажа - - 500, 650 и 830 грама, а срокът му на годност е само 2 дни. Наскоро хлебопроизводителите поискаха плавно увеличаване на насъщния, но предложението им беше отхвърлено от министъра на земеделието Димитър Греков.

В началото на декември производителите обясниха, че някои от тях са затруднени финансово и може би ще фалират, ако цената на хляба не започне плавно да се покачва.

Но министърът заяви, че пшеницата, която се купува, е на изключително ниска цена, така че няма реално основание за поскъпване на хляба в близките месеци.

Освен това токът и другите разходи по производството на хляба не са променили стойността си от миналата година. Според Греков нормалната печалба за производителите е от 5% до 10%.


actualno.com

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Библията си пише какво трябва да ядем и какво не.И мюсюлманите си го знаят и евреите  и тн.Лично аз не ям свинско месо,защото някъде е записано,а просто защото свинското месо е токсично и попива всякакви гадости,токсини ,които влизат в тялото на свинята ,когато яде и когато е вече заколена.

http://bible.netbg.com/bible/paralel/bible.php?r=bc&b=leviticus&c=11&v1=1&v2=47

http://biblia.bg/index.php?k=3&g=11&tr[]=2

Редактирано от acnekt (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В Библията си пише какво трябва да ядем и какво не.И мюсюлманите си го знаят и евреите  и тн.Лично аз не ям свинско месо,защото някъде е записано,а просто защото свинското месо е токсично и попива всякакви гадости,токсини ,които влизат в тялото на свинята ,когато яде и когато е вече заколена.

http://bible.netbg.com/bible/paralel/bible.php?r=bc&b=leviticus&c=11&v1=1&v2=47

http://biblia.bg/index.php?k=3&g=11&tr[]=2

 

Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш.

Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване